Usuwanie plam- wątek zbiorczy - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-09, 11:46   #271
mysza007
Zakorzenienie

Dot.: Usuwanie plam- wątek zbiorczy

Wizażanki drogie pomocy!!!!
Nie wiem jak usunąć plamy po samoopalaczu z białych spodni z poliestru (nie wiem czy tak się to pisze). Prałam je ale nie zeszły całkiem, do tego spodnie całe pozółkły. Jak usunąć to draństwo???

Edytowane przez mysza007
Czas edycji: 2009-08-09 o 11:47
mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 18:29   #272
agnesmadeleine
Raczkowanie

Wink Dot.: Korektor - plamy

Cytat:
Napisane przez zuzzanna Pokaż wiadomość
W dużych marketach i pewnie w mniejszych sklepikach z chemią można kupić coś takiego jak odplamiacz Dr. Beckmann. Jest kilka czy nawet kilkanaście rodzaji tego odplamiacza, na 120 różnych plam. Kiedyś umazałam sobie spodnie długopisem i nie było opcji żeby to sprać, ktoś polecił mi ten mały odplamiaczyk (kosztuje ok. 12zł), który poradził sobie z tym bez trudu! Mimo tego iż przeznaczony jest to usuwania plam po długopisie, stosowałam go też na plamy z korektora i inne trudne plamy po sosie, winie, nawet po truskawkach i pomógł. Być może w Waszym przypadku też pomoże. Gorąco polecam,

Zuza
Też polecam Dr Beckmann'a!
Moja mama kupiła szare mydełko tej firmy w Rossmanie i po wypraniu tym mydłem z bluzki zniknęły plamy po smarze (były bardzo duże) lub z innej po olejku do opalania..

Edytowane przez agnesmadeleine
Czas edycji: 2009-08-29 o 18:30
agnesmadeleine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 22:36   #273
Irga
Przyczajenie

Dot.: Żółte zabarwienie bluzek pod pachami:-((((

Proponuję kupić w sklepie z lakierami terpentynę i powinna klej usunąć .

---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

Proponuję kupić w sklepie z lakierami terpentynę i powinna klej usunąć .

Odpowiedź w poprzednim poście dla ISMENKUSIA

"...moze wiecie czym usunac plame po kleju z naklejki na plastikowym materiale .."

.
Irga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-04, 16:37   #274
lutka21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cappuccino Pokaż wiadomość
ja tez mam problem a mianowicie takie. kupialm sobie w lumpku taka torbe: http://www.wizaz.pl/forum/attachment...5&d=1247403339
po praniu okazalo sie ze farbuje. i efeklt jest taki ze biale paski staly sie czerwone...:| oczywiscie nie wszystkie. zalezy mi na tej torbie ale nie wiem co zrobic. myslalam o wybielaczu ale moze zejsc kolor prawda? i torba bedzie wygladala na wyplowiala. mozna tez wyprac z czerwonymi rzeczami zeby wszystkie paski byly czerrwone ale mysle ze wygladalo by to glupio i widac by bylo ze cos nie wyszlo. i cot u poczac? pomocy...

zwykle jak mi zafarbuje cos bialo kolorowego to wrzucam do pralki i sypuje do proszku 'vanisza do BIALEGO', kolory wcale sie nie niszcza a zafarbowania schodza ) ... niewiem czemu ale ten wanisch do bialego wydobywa glebie kolorow juz pare razy wsypalam go przez przypadek do pralki i bylam milo zdziwiona ze nie zniszczylam rzeczy ale jeszcze czystsze i zywsze kolory maja )

lutka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-29, 13:38   #275
madmuazelle
BAN stały

Ja właśnie rzed chwilą wylałam biały lakier do paznokci na dywan koloru ecri. Potraktowałam go zmywaczem,troche zeszło ale i tak lekko widac. :/
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 12:19   #276
OlimpiaOna
Przyczajenie

biała torebka

Witam,
potrzebuję rady jak pozbyć się żółto-rdzawych plam z białego materiału na torebce.
Torebka firmy nike: szara skórka + biały materiał.
Wybrudziła się, więc ją uprałam, niestety po wysuszeniu na materiale zostają żółte zacieki, których nie mogę się pozbyć nawet waniszem do kolorów. Prałam ją już kilka razy i za każdym razem wychodzą te zacieki, podejrzewam, że to dlatego że ten biały materiał jest podszyty jakąś gąbką usztywniającą, która puszcza farbę (nie wiem). Jak się okazało potem, na metce pisze, by w razie potrzeby użyć wilgotnej szmatki i nie używać detergentów, no ale już za późno.
Proszę o radę jak uratować tą torebkę.
OlimpiaOna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-17, 10:44   #277
aaassia
Przyczajenie

Dot.: usuwanie plam po marcepanie

mam plame na spodnicy od marcepana...i nie moge jej usunac, moze ktos cos moze doradzic?
aaassia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-17, 18:05   #278
244
Zadomowienie

Dot.: biała torebka

Cytat:
Napisane przez OlimpiaOna Pokaż wiadomość
Witam,
potrzebuję rady jak pozbyć się żółto-rdzawych plam z białego materiału na torebce.
Torebka firmy nike: szara skórka + biały materiał.
Wybrudziła się, więc ją uprałam, niestety po wysuszeniu na materiale zostają żółte zacieki, których nie mogę się pozbyć nawet waniszem do kolorów. Prałam ją już kilka razy i za każdym razem wychodzą te zacieki, podejrzewam, że to dlatego że ten biały materiał jest podszyty jakąś gąbką usztywniającą, która puszcza farbę (nie wiem). Jak się okazało potem, na metce pisze, by w razie potrzeby użyć wilgotnej szmatki i nie używać detergentów, no ale już za późno.
Proszę o radę jak uratować tą torebkę.
A może to są plamy z rdzy? Nie ma tam żadnych metalowych elementów? Jeśli były to spróbuj sokiem z cytryny ale podgrzanym. Tylko uważaj jeśli torebka zrobiona jest z bardzie delikatnej tkaniny. Albo można tez natrzeć proszkiem do pieczenia. Może coś pomoże
Pozdrawiam
zdobią swe ciało tatuażami.

Grzeczne dziewczyny słuchają radia
kochają słodką muzykę,
złe wolą słuchać starych winyli
rock&roll zmarnował im życie
.
244 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-25, 09:52   #279
pyska06
Zadomowienie

Help me !! co za niefart malowalam paznokcie i strąciłam czerwony lakier na tarakote ten sie rozbil i wszystko na okolo pochlapal m.in nowo obitą kanapę i t eraz są na niej czerwone pasy od lakieru probuje jak to usunąc co ja teraz powiem w domu narazie aceton rozmazuje i zmywacz juz nie bierze
jest jakis sposob zeby zmyc to ????????????????????????? ??

Można tylko JEDNEGO !`

pyska06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 11:01   #280
OlimpiaOna
Przyczajenie

Dot.: biała torebka

Cytat:
Napisane przez 244 Pokaż wiadomość
A może to są plamy z rdzy? Nie ma tam żadnych metalowych elementów? Jeśli były to spróbuj sokiem z cytryny ale podgrzanym. Tylko uważaj jeśli torebka zrobiona jest z bardzie delikatnej tkaniny. Albo można tez natrzeć proszkiem do pieczenia. Może coś pomoże
Pozdrawiam
Nie, to nie rdza, nie ma tam metalowych elementów. Takie same plamy pojawiły mi się na białych butach adidasa, które postanowiłam przetrzeć zwilżoną gąbką. O co chodzi z tymi "rdzawymi" zaciekami? Co robię nie tak? Jak się mogę teraz ich pozbyć?
OlimpiaOna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-10, 14:39   #281
Benia_1987
Przyczajenie

Witam! Mam problem, niedawno kupiłam białą koszulę z czarnymi guziczkami i w trakcie prania te guziki pofarbowały i teraz mam koszulę w kropki. Prosze pomózcie jak usunąc te plamy?
Benia_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 16:44   #282
Asscari
Przyczajenie

Zabrudzenia na białej sukience

Jak usunąć zabrudzenia na białej sukience? Zabrudzenia nie są spowodowane czymś konkretne, jest to wynik częstego 'dotykania', taka była już po kupieniu w sklepie. Boje się ruszać ją gąbką, wodą, bo myślę, że mogą powstać zacieki... Całej wyprać nie mogę, bo sukienka jest z czarnym dołem.
Proszę o szybką pomoc. W sobotę muszę ją założyć...
Asscari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 21:39   #283
marikka8
Przyczajenie

mam problem:/ poplamilam jeansy tluszczem i nie moge ich doprac probowalam maslem i nic..;/ jak mam pozbyc sie tej plamy???
marikka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-30, 16:46   #284
cayoka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marikka8 Pokaż wiadomość
mam problem:/ poplamilam jeansy tluszczem i nie moge ich doprac probowalam maslem i nic..;/ jak mam pozbyc sie tej plamy???
płyn do naczyń. nie gwarantuję, ale mnie się zawsze udawało usunąć tłuste plamy własnie płynem do naczyń

a może teraz wy mi pomożecie ? byłabym wdzięczna
na moich ukochanych białych spodenkach odkryłam różową plamę. okazało się że włożyłam do kieszeni gumę do żucia różową orbitkę. i tak sobie spodenki wisiały w szafie przez jesień i zimę. dziś wyciągam patrzę a tam plama ! i co zrobić ? wyczyściłam mydłem i wodą, i zeszło trochę, ale zostało jeszcze tam na szyciach, gdzie grubiej materiału. jest jakiś dobry środek, polecony przez was, który nie niszczy materiału ? bardzo byłabym wdzięczna za odpowiedź.

Nic poza Tobą i uszczęśliwianiem świata nie chcę. !

14.07.2012

cayoka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-04, 09:33   #285
izka784
Przyczajenie

Jak usunąć plamę ze spodni (jeansy)?
Plamy są żółte prawdo podobnie zafarbowały się przez skórzaną metkę.
Czy ktoś napotkał się już z taką sytuacją?? Proszę o odpowiedź. Czym mogę te plamę usunąć? Próbowałam VANISHEM i innymi produktami i jak na razie bez zmian. Plamy są takie jak były.
izka784 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-15, 09:27   #286
asia2905
Przyczajenie

mam problem.
mam w pracy tablicę białą-suchościeralną (flipchart)
niestety ktoś kiedyś pisał na niej zwykłymi flamastrami olejnymi.
wiecie może jak usunąć te pisaki?
wódka nie pomaga.
nie chciałabym zniszczyć tablicy.
Dziękuję z góry.
Stary 2010-04-17, 15:07   #287
lisiwona
Raczkowanie

GG do lisiwona

hej, to i ja dołączam się do wątku, kupiłam niedawno śliczne czarno-biało-czerwone szpilki i raz je ubrałam i idąc musiałam potrzeć jednym butem o drugi i zrobiły mi się w miejscu białego i czarnego czerwono-białe i czarwono-czarne smugi, zmyłam je w końcu po wielu próbach cifem,niestety butki ładnie lśniły,a po cifie zrobiły się bardziej matowe,ale nie razi to mocno, mam teraz pytanie do was co zrobić aby zapobiec powstaniu kolejnych plam,bo na pewno one się pojawią,nie chce teraz przez to używać tych bucików, bo boje się że po kolejnym cifie mogłyby już bardzo źle wyglądać, proszę o radę co teraz zrobić?
lisiwona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-30, 15:28   #288
LusMaria
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Usuwanie plam- wątek zbiorczy

POMOCY!

Kupiłam dziś jedwabną sukienkę, wszystko było pieknie do momentu kiedy wrociłam do domu.. W pelnym świetle dziennym zauważyłam, że przy dekoldzie jest ubrudzenie z podkładu, z pudru na białej części.
Czy może ktoś wie jak usunąć taka plamę z jedwabiu? Ne metce jest oznaczenie, że czyścić tylko przy użyciu benzyny, nie czyścić chemicznie i nie chlorować.
Czy taka plama zejdzie przy uzyciu benzyny? Nie zostanie plama po tej benzynie? Jak to się robi?

W internecie czytałam, ze plamy z podkładu mozna przy uzyciu płynnego detergentu i wypłukaniu w wodzie albo przy uzyciu wywabiacza. Ale czy to tez sie stosuje do jedwabiu? Skoro tam jest napisane nie chlorować..

Błagam o pomoc nie moge oddać tej sukienki, bo na pewno powiedzą, że to moja sprawka, a po drugie strasznie mi sie podoba....
LusMaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-03, 16:41   #289
kinia00sokp
Rozeznanie

nie wiecie może jak z bawełnianej bluzki sprać wosk? albo z jeansu podkład? byłabym wdzięczna za pomoc. są to jedne z najlepszych moich ubrań...
kinia00sokp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-06, 22:09   #290
aldoo
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Usuwanie plam- wątek zbiorczy

witam

mam sprawę mam ciężką do usunięcia plamę nie wiem od czego
próbowałem już vanish i ace ale nic z tego benzyna też już była rozpuszczalnik też już był poprawiłem ja trochę długopisem i pisakiem ale wyszło jak wyszło o to zdjęcia może coś poradzicie

http://img404.imageshack.us/img404/2152/20100506391.jpg
http://img340.imageshack.us/img340/7598/20100506390.jpg
http://img691.imageshack.us/img691/5279/20100506389.jpg
http://img695.imageshack.us/img695/8355/20100506392.jpg
aldoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 09:56   #291
doriiis
Przyczajenie

hejka
zalatwilam sobie suwak w torebce super glue, wie ktoś może jak się tego pozbyć?
doriiis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 19:41   #292
masia93
Raczkowanie

Pobrudziłam trochę fluidem białą bluzkę przy kołnierzyku. Muszę ją całą wyprać ? Chciałabym ją nie prać bo jest w materiału który ciężko się prasuje. Macie może jakiś pomysł ? (włożyć do wody tylko ten 'kawałeczek' ?)
masia93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-10, 22:25   #293
Enji
Wtajemniczenie

a jak mogę usunąć plamę z kleju typu "kropelka" z sukienki??
Enji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-10, 23:01   #294
malinowydzemx3
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kinia00sokp Pokaż wiadomość
nie wiecie może jak z bawełnianej bluzki sprać wosk? albo z jeansu podkład? byłabym wdzięczna za pomoc. są to jedne z najlepszych moich ubrań...
z wosku bardzo latwo mozna usunac. Rozgrzewasz zelazko, kladziesz na bluzke karte papieru i przejezdzasz, mozesz chiwle przytrzymac, ale tak zeby Ci sie nie spalilo przypadkiem wosk sie roztopi i wsiąknie w kartke. Pod bluzke tez radze podlozyc a podklad moze mydlem szarym sprobuj?
Stary 2010-07-11, 20:35   #295
abercrombie&fitch
Zadomowienie

Powiesiłam w zimie czarny sweterek na kaloryferze i zafarbował kaloryfer jak i podłogę (wykładzina). Próbowałam wszelkich płynów do mycia, zmywaczy do paznokci, acetonu, alkoholu, benzyny, cif i nic Ma ktoś pomysł czym jeszcze można to zmyć?
abercrombie&fitch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 14:15   #296
xxAgnieszka1994xx
Przyczajenie

Angry Plama z odbarwienia

Cześć Mam taki problem moja biała koszula odbarwiła od żakietu . Mam na plecach i na ramionach brązowe plamy... Próbowałam vanishem i nic prałam ją juz chyba 10 razy... Muszę ją jutro ubrać... może znacie jakieś sposoby (domowe i nie tylko) na usunięcie tych plam ??
Proszę pomóżcie !!!

Edytowane przez xxAgnieszka1994xx
Czas edycji: 2010-07-12 o 14:18
xxAgnieszka1994xx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 15:24   #297
nirshya.dwbh
CraftMod

GG do nirshya.dwbh
Dot.: Plama z odbarwienia

Zamiast czekać aż ktoś się zlituje proponuję użyć wyszukiwarki

nirshya.dwbh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 21:13   #298
aubergine_k
Raczkowanie

Przejrzałam strony w Internecie o usuwaniu plam, ale moje zabrudzenie jest dość nietypowe...
Suszyły mi się dziś rajstopy i biustonosze (wisiały). Przełożyłam je nieopatrznie na pralkę i tam zostawiłam, niedoschnięte.
Zgadnijcie.. Na białym biustonoszu mam teraz żółte plamy. Jak to usunąć? Zwykłym proszkiem nie daje rady, a do pralki nie wrzucę, bo biustonosze piorę ręcznie.
Proszę o pomoc
aubergine_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 10:57   #299
dddooonnn
Przyczajenie

Witam,

Ratujcie! Miałem lekko załółcone białe koszulki (chyba od potu). Wypłukałem je w Vanishu, rozwiesiłem, ściągnąłem suche, a one są caaaałkiem żółte teraz. Tak, gdzie był Vanish są bielutkie, ale reszta żółta. Nie przypilnowałem sobie ich i schły na słońcu. Mogły zżółknąć od słońca? Czym się teraz tego pozbyć?
dddooonnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 19:18   #300
_paula_20
Raczkowanie

Proszę o pomoc - plama z atramentu

czy znacie jakiś sposób na usunięcie atramentu? chodzi o skórzaną torebkę. próbowałam już wszystkich znanych mi sposobów: zmywacza do paznokci, alkoholu, spirytusu, soku z cytryny i preparatu do czyszczenia skóry ale niestety nic nie wywabiło plamy całkowicie. Została blada niesbieskawa plama ;( bardzo proszę o jakieś porady

Happiness is a choice. And it's free. Play on.
_paula_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości