|
Notka |
|
Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
Pokaż wyniki sondy: Czy dostałeś/aś rozgrzeszenie na spowiedzi z nieczystości przedmałżeńskiej? | |||
Tak, dostałem/am rozgrzeszenie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
268 | 81,21% |
NIe, nie dostałem/am rozgrzeszenia |
![]() ![]() ![]() ![]() |
62 | 18,79% |
Głosujący: 330. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak się spowiadacie z seksu?
Tak mi się przypomniało, w sumie po części nawet na temat
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio coraz bardziej się od tego wszystkiego oddalam, ale nigdy nie zrozumiem, jak można chodzić do spowiedzi i celowo zatajać takie istotne (zdaniem koscioła) sprawy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak zal jest niedoskonaly to mozna isc do spowiedzi? bo ja bym chciala isc do spowiedzi ale jest kwestia tego zalu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
Można
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
słonik dzieki za info
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
![]() Mi bardzo odpowiada buddyjskie przykazanie, żeby żyć tak, żeby nie robić innym krzywdy. Wiecie co, przypomniał mi się kawał, przepraszam, ale go zacytuję: "Pobożny Luteranin dostał się po śmierci do Nieba. Przed bramą wita go Św.Piotr, pytając: Jakiego wyznania jesteś? Ten odpowiada zgodnie z prawdą: "Luteranin". Św.Piotr skinął na dyżurnego anioła, który wziął Luteranina i wprowadził przez bramę. W środku zobaczył dłuuugi korytarz. Idą, idą,a tu na drzwiach różne tabliczki: "Muzułmanie", "Świadkowie Jechowy","Protestanci"... . Przeszli dosyć duży kawał drogi, wreszcie widzą tabliczkę: "Luteranie". Anioł sięga po klucze, ale wcześniej znaczącym gestem kładzie palec na ustach. Luteranin zdziwiony pyta szeptem: "Dlaczego?" Na to anioł pokazuje na sąsiednich drzwiach tabliczkę z napisem "Katolicy" i wyjaśnia: "Oni myślą że są tutaj sami". " Ludzie w krajach niecywilizowanych często nie wiedzą o istnieniu jakichś przykazań , a potrafią żyć cnotliwie i z całą pewnością, jeśli istnieje niebo, to zasługują by tam iść. Teksty typu "nie spowiadasz się/nie chodzisz do kościoła/uprawiasz sex przed ślubem więc nie pójdziesz do nieba" są dla mnie co najmniej śmieszne. Radzę zrobić sobie inny rachunek sumienia- ile razy w tym miesiącu komuś z Waszego powodu było przykro? Ile razy wykręciłyście się z obowiązków jakimś małym oszustwem, bo miałyście lenia? Ile macie mp3 ściągniętych z neta (kradzież), ile pirackich płyt? Czy kupujecie podróbki albo kradzione perfumy? Ile razy kogoś obraziłyście? Nikt mi nie powie, ze sex przed ślubem robi komuś większą szkodę niż to, co wymieniłam. Jeśli komuś szkodzi, to tylko nam samym i tylko wtedy, kiedy jest z niekochaną osobą i nie jest to kwestia religii, tylko własnego sumienia i postawionych granic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Raczkowanie
|
Cóż... jestem katoliczką więc się spowiadam z tego. Czasem wynika z tego nieprzyjemna rozmowa z księdzem no ale trudno. Zgadzam się z Impersoną, nie wierzę że ktoś kto żyje w miarę cnotliwie i stara się żyć dobrze nie pójdzie do "nieba" czy cokolwiek jest po śmierci. Ja jestem katoliczką więc niestety muszę się zgadzać na pewne rzeczy narzucane przez kościół, ale zawsze pamiętam że to tylko instytucja, oni nie są bogiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
Po co się spowiadać jak i tak się to zrobi ponownie?
![]() Nie spowiadam się... z niczego. Staram się tak żyć, by robić jak najmniej złego i nie musieć się spowiadać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jesli przez uczynki można byłoby sie dostać do Nieba to po co przyszedł Chrystus,żeby tyle wycierpieć???????W takim razie moglismy wypełniac dalej zakon przykazań i czekałoby na nas Niebo.A jednak Bóg widział,że przez uczynki nie możemy dostac się do Nieba,bo zawsze w czymś uchybisz.Bóg stworzył nas do społeczności i kontaktu ze sobą i zależy Mu,żebyśmy go kochali tak jak On nas kochał,że zgodził się wycierpieć.Kochana mylisz się gdybyś poczytała Biblię,która jest jedynym autorytetem i fundamentem chrześijańskiego zycia to wyczytałabyś,że usprawiedliwieni jesteśmy jedynie na podstawie miłości do Boga i bliżniego i przede wszystkim z łaski Bożej,ażeby dostąpic zbawienia z łaski powinno sie najpierw przyjśc z pokutą do Boga i odwrócić się od grzechu.Jesli masz inne zdanie to jest to tylko Twoja własna filozofia życia,która nie ma nic wspólnego z chrzescijaństwem.Niestey ,ale większość zyje wg własnej stworzonej przez siebie religii tak jak mu wygodnie.Jedynie ten który kocha Boga -Pana Jezusa chce się Jemu podporządkować i żyć tak jak On mówi w swoim słowie może dostąpić zbawienia.I ten który koha Boga i bliżniego nie będzie kupował kradzionych perfum etc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
Akurat mylisz się melu. Biblię przeczytałam nie raz, w całości, akurat jestem polonistką i była to moja lektura. Nie mówiąc o tym, że musiałam ją czytać, ponieważ pochodzę z bardzo katolickiej rodziny. Należałam kiedyś do Odnowy w Duchu Świętym, całe dnie spędzałam w kościele i na naukach. Właśnie dlatego mogłam wyrobić sobie własne zdanie. Kościół często interpretuje Biblie sam, nie bardzo wiedząc, że robi to źle, a potem full ludzi leci za nim. Nie będę się z Tobą sprzeczać, bo mamy inny światopogląd, ale nie mów mi, że nie znam tematu, bo go znam,a le się z nim nie zgadzam, uważam , że zupełnie sensu nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
W ogóle nie odniosłaś sie do tego co napisałam... ![]() Ja nic o KK nie pisałam i o jego interpretacji Bibli.Też nie zgadzam się ze spowiedzią przed księdzem.I zgadzam się z dziewczynami,które mówią ,że nie spowiadaja się ze szczerości.W Piśmie napisane jest ,że lepiej jest być zimnym albo gorącym.Najgorsza jak dla mnie jest obłuda.Spowiedz, a na drugi dzień popełnianie tych samych grzechów.I kiedy należałam jeszcze do KK męczyło mnie to strasznie. Ja napisałam przede wszystkim o Chrystusie ukrzyżowanym,ale widze,że Ty w ogóle w to nie wierzysz i nie rusza Cie to co Pan Jezus uczynił ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czemu kogoś ma ruszać to, co robiła osoba żyjąca 2000 lat temu, zwłaszcza, że informacje o tej osobie są nie historyczne ale bardziej przypominają mity greckie? Poza tym przed Jezusem i po nim miliony ludzi cierpiało bardziej, dotkliwiej (vide: Średniowiecze).
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kościół katolicki jest Kościołem apostolskim tylko to my go tworzymy a nie tylko kapłani i teologowie ![]() A Duch Świety działa w KK z ogromną mocą tylko w naszej wolności sami powinniśmy go chcieć przyjąć ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#288 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co by nie mówić wiem o tym tak samo jak o tym, ze kocham mojego TŻ ![]() Jezus Chrystus żyje, sama kiedyś tego nie rozumiałam i wydawało mi się to "religijnym bełkotem", ale przyszedł On i juz nic nie jest takie jak było. Jest piękniejsze i prostsze - polecam ![]()
![]() |
![]() |
#289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam Cię serdecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Rozeznanie
|
Ja tylko dodam od siebie ze tematem watku jest jak sie spowiadacie z sexu, wszystko zeszlo teraz na walke osob, ktore chodza do kosciola spowiadaja sie itp kontra osoby ktore sa temu anty. Odnosze wrazenie, moze mylne, ze osoby ktore nie chodza do kosciola badz sie nie spowiadaja badz stracily wiare sa ze tak powiem upominane za to.
A przeciez kazdy wybiera taka droge jaka chce, nie da sie nic na sile zmienic w drugiej osobie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie rozumiem, gdybym napisała, że widziałam krasnoludki, każdy popukałby się w głowę. A tu ktoś ma kontakt z osobą żyjącą 2 tysiące lat temu (może z faraonami też da się zaprzyjaźnić?) i jeszcze twierdzi, że inni też powinni, a jeśli nie, to "służą złu" ![]() Ja tu nie widzę walki, ale gdy dorosłe osoby wierzą w takie bajki, jakie w dzieciństwie opowiadała mi babcia, to zawsze ogarnia mnie zdziwienie. Mój ulubiony cytat: "Filozofię uprawiać - to tak, jakbyś w ciemnym pokoju usiłował złapać czarnego kota, którego w ogóle nie ma. Oddać się teologii - to tak, jakbyś w ciemnym pokoju usiłował złapać czarnego kota, którego nie ma i wołał przy tym: mam go!" [Pablo Cruz] ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ Edytowane przez Jula Czas edycji: 2007-05-28 o 18:23 Powód: lit. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie spowiadam sie, nie wierze, do kosciola nie chodze.
Dla mnie sprawa jest prosta-wierzysz, nie uprawiaj sexu przedmalzenskiego, ew. spowiadaj sie zalucaj i postanawiajac poprawe. Co do wiary, tu nie ma polsrodkow, albo wierzysz [i przestrzegasz wszytskich przykazan] albo nie. Nie mozna byc troche wierzacym, tak jak nie mozna byc troche w ciazy.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie spowiadanie się z seksu jest śmieszne
![]()
![]() |
#297 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z innych rzeczy sie spowiadasz? Eh, wybiorcze traktowanie religii...
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2007-05-28 o 14:32 Powód: bo to nie miało być w innym miejscu :-P |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 |
Zakorzenienie
|
Nie spowiadam się od bardzo dawna, sprawa religii jest bardzo indywidualna, studiuję filozofię więc mam do tego dość specyficzne podejście... nie ma sensu dyskutować o tym w co kto wierzy i czy to traktuje wybiórczo. Wyraziłam własne zdanie na temat spowiadania się z seksu... wolę się z niego nie spowiadać niż okłamywać księdza, że bardzo żałuję i nigdy tego nie zrobię więcej- to jest dopiero wybiórcze traktowanie religii.
![]() |
#299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie. Zle mnie zrozumialas. Wybiorcze traktowanie religii- "wybieranie" sobie z danej religii, w co sie wierzy, a w co nie,co sie uznaje, czego nie. Napisalas po prostu, ze z sexu sie nie spowiadasz. Zrozumialam, ze chodzisz do spowiedzi, tylko spowiadasz sie z niektorych grzechow. A, akurat o tym, ze religia jest bardzo indywidualna sprawa (obobistą dla mnie bardziej niz sex) to ja wiem.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Rozeznanie
|
hehe całkiem całkiem przyjemne pytanie
![]() Ja podobnie jak niekóre koleżanki omiajm kościoł i spowiedź ale jak by mi przyszło się spowiadac z tego grzechu ![]() wogole tez mi grzech... nikogo niei zabijam , nie robię krzywdy więc ... dziwne to jest dla mnie jakos siakoś ... No ale cóż ... ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.