|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Przyczajenie
|
Dot.: MAJORKA - miejsc gdzie spełniają się marzenia
Witam ponownie.
...Dzis pomyslalam, zeby moze wynajac samochod sprawdzilam ceny i nie wyszlo drogo (na 14 dni 170 euro) ale wiadomo koszty paliwa dojda (ceny?) Mam jednak inne obawy nie jestem super kierowca i co w razie jakiejs stluczki niby pisza ze w ubezpieczeniu to mam ale boje sie troche jakis ukrytych kosztow umowa pewnie bedzie po angielsku czy spaniol a ja nie wychwyce jesli wogole zrozumiem co podpisuje. POZOZCIE podjac decyzje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jedynie czego nie ubezpieczaja w samochodach to opony, lusterka, szyby i kluczyki. dopłacaliśmy za to 4€ za dobę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Wtajemniczenie
|
Maajjka, jeśli się obawiasz autem jeździć, to polecam zwiedzanie wyspy tamtejszym PKS-em
![]() http://www.alcudiascene.com/buses.html My zrezygnowaliśmy z wynajmu auta, bo wyszłoby zdecydowanie drożej niż autobusy. I nie musieliśmy się stresować za kierownicą, więc ja gorąco polecam ten sposób poruszania się po wyspie ;-)
![]() |
#274 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziekuje za Twoja odpowiedz a szczegolnie za link, bardzo mi to pomoze. Wyruszamy juz w niedziele a ja czuje sie troszke w proszku jak sobie tam poradzimy i czy uda nam sie dobrze spedzic ten czas. Jezeli ktos ma jeszcze dla nas jakiekolwiek sugestje bedziemy wdzieczni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
ja mam ! sprawdzcie sobie strajki hiszpanskiej obslugi lotniskowej ! ja jestem wlasnie na majorce i mialam wracac w srode a teraz musze zostac tu na wlaasny koszt do piatku bo rayanair co prawda lata ale tylko z bagazem podrecznym a ja mam dodatkowo dwie walizki rejestrowane po 15kg . lotnisko stoi wiec nie ma kto ich zapakowac do samolotu a rayanair ma to w du... !!! masakra jakas !!!
![]() |
#276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tania linia lotnicza, trzeba było lecieć Lufthansą to byś miała zapewniony hotel ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Zakorzenienie
|
np to ze mogli poinformowac przy kupnie bagazu ze i tak nie poleci skoro o strajku wiedzieli od miesiaca . albo zamiast teraz zwracac koszty bagazu to wyslac go za te pieniadze. czemu inne linie pozwalaja pasazerom poprostu samym wrzucic bagaze na tasme a tylko oni maja z tym jakis problem? po za tym nie mialam lini do wyboru, biuro korzysta z ich uslug. aha mam wykupione ubezpieczenie za praiw 60 funtow od osoby, no i ubezpieczenia przez brytyjski bank, ale nikt nic nie poradzi na strajki takze radze sprawdzic bardzo dobrze !!
![]() |
#278 |
Przyczajenie
|
...Trele_Morele gdzie jestes? Jakie wrazenia? Dostalas to czego oczekiwalas? Z ktorego lotniska lecialas w Uk ? Ja lece ze Stansted Pozdrawiam i zycze oczekiwanego powrotu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Byłam w Arenalu , plaża Playa de Palma . Jakie moje wrazenia ? Booskoo .. Majorka jest nieziemsko klimatyczna .. Byłam już w Grecji , Włoszech i k Chorwacji i innych kilku miejscach , ale na Majorke wroce jeszcze nie raz , lecz na własną ręke , biura podróży zdzierają masakryczną kase a te Polskie to już wogóle ..
Mieszkałam w Hotelu Luna Park , hotel nima za wysokiego standardu , ale my mielismy to w nosie , i tak tam tylko spalismy i jedliśmy a jedzenie było przepyszne .. Było wszystko czego oczekiwałam .. Wynajeliśy samochód , zwiedzili przepiekny Formentor , port w Palmie i wiele innych ciekawych miejsc .. Na poczatku wynajeliśmy Smart roadster , jednak jak przyjechał okazało się że jestr tak zajechany że nawet wtyczka na nawigację nie działa , i wymieniono nam na nowiutką Corse za połowę ceny .. Jedyne co mnie rozczarowało to Marineland. 25 euro za osobę , i nic ciekawego prócz pokazu delfinów i fok na który musieliśmy czekać półtorej godziny . Po za tym polecam wszystkimw okolicach Arenalu przejażdżkę małą niebieską łodzią z portu ( 19 euro) , Niesamowita ekipa , przepyszna sangria , i nurkowanie w dzikiej zatoczce z mnóstwem kolorowych rybek ![]() Jechaliśmy na chybił trafił , i trafiliśmy do Arenalu - trochę zjeździliśmy i chyba najlepiej trafili. Jak dla mnie było niesamowicie , ( PRZYMYKAJĄC OKO NA MOJĄ PRZYGODĘ ZE STRAJKIEM ) juz kombinuje jak najszybciej się tam znaleść znowu..
![]() |
#280 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Wtajemniczenie
|
Maajjka, udanego pobytu! Myślę, że będziesz nie mniej zachwycona Majorką niż Trele_Morele. Kto się raz tam znajdzie, ten na pewno zapragnie wrócić, taka to jest magiczna wyspa. Ja też byłam w wielu destynacjach typowo wakacyjnych: Turcja, Grecja, Tunezja, ale nigdzie nie było tak pięknie jak tam.
My może wybierzemy się po raz kolejny w maju na rocznicę naszych zaręczyn ![]()
![]() |
#282 |
Wtajemniczenie
|
Witam
Ponawiam temat ![]() W przyszłym roku wybieram się na Majorkę, dokładnie 27 sierpnia, do miejscowości El Arenal. Hotel Reina Del Mar ***.Może ktoś już był w tym hotelu i może powiedzieć coś więcej na ten temat??a może jakieś fotki?? O samej miejscowości trochę się naczytałam ![]() Wiem,że jeszcze dużo czasuuu mam na wszystko ale chciałam już zapoznać się,z ogólnymi informacjami ![]() I jeszcze pytanie o pogodę jaką mogę się spodziewać pod koniec sierpnia/początek września ?
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... ![]() ![]() 17.05.2014- Nasz Dzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Szanelowa Madżesti
|
ja byłam w El Arenal w połowie września i w pierwszym tygodniu były upały, a w drugim wieczorami już chłodno, czasem padało i raz spotkała nas wieeeelka burza, aż pół Majorki miało wyłączony prąd jak pieprznął piorun to jakaś masakra, ale w dzień był nadal upał i można było leżeć na plaży i się opalać, także warto jakiś długi rękaw na wieczór sobie zabrać w razie co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuje za info ![]()
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... ![]() ![]() 17.05.2014- Nasz Dzień ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Raczkowanie
|
byłam w reina del mar w tym roku w lipcu hotel super duży basen bar z drinkami przy basenie leżaki stołki wiec mozna mile spędzać popoludnie jedzenie przepyszne duży wybór pokoje były codziennie sprzątane każdy z balkonem hotel ładnie wyglada dużo sof i kanap na przy rejestracji jedyny minus że od plaży wchodzi sie troche pod górkę plaża w el arenalu cudowna długa ciągnie sie aż do Palmy do której łatwo można dojechać autobusem 15 lub 25 bilet u kierowcy jeśli jesteś zainteresowana klubami to do najlepszego Tito's w Palmie jezdziłysmy własnie tymi autobusami lub do Riu Palace niestety wejściówki były dość drogie bo 20 euro za jednorazowe wejście ale w tym był wolny bar do 1 w nocy a potem 2 lub jeden drink do wykorzystania dodatkowo koszulka materac albo kapelusz i wstęp do jeszcze 2 innych klubów koszt leżaka na plaży to koszt 5 euro a i nie daj się naciągnać na kupno świeżych owoców które sprzedaja na plaży ludzie wołający coś w stylu" meloone melone koko anana" owoce są pyszne ale zapłacisz za kawałek 8 euro a w sklepie przy plaży za pojemniczek róznych owoców tylko 3 euro jeśli masz jakies pytania lub chcesz zdj to pisz na priv
in love with ESAPANA forever Edytowane przez olcia92 Czas edycji: 2010-11-21 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny bardzo polecam wam Majorkę, cudowne miejsce! Byłam tam z przyjaciółmi w 2008 i 2010, w miescowości El Arenal. Pierwszy raz byłam w hotelu Geminis a w zeszłe wakacje w Ipanema Park. Geminis miał zdecydowanie lepsze położenie, bliżej do dyskotek
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Wtajemniczenie
|
Co do tego hotelu Ipanema Park to zastanawialiśmy się nad nim ale ostatecznie wybraliśmy Reina del Mar
![]() A co możecie powiedziec na temat wynajmu auta?? bo słyszałam,że warto wypożyczyć żeby dokładnie i wygodniej zwiedzić wyspę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli jedziecie do El Arenalu, to polecam wybrać komunikację autobusową - wychodzi taniej niż wynajem auta i dojedziecie z Palmy w każdy zakątek wyspy. Bilety od około 3 euro (do pobliskich miejscowości) do ok. 12 euro za dojazd na drugi koniec wyspy np. Porto Cristo, jaskinie Cuevas del Drach.
![]() |
#289 |
Raczkowanie
|
Hotel Reina del Mar jest spoko, mialam tam znajomych
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#290 |
Raczkowanie
|
A ja chciałabym zapytać o zakup pamiątek.Czytałam cały wątek i wychodzi na to,że kupuje się np.sztuczne perły.Mnie interesuje coś bardziej naturalnego.Jakieś złotko,sreberko,korale.Cz y można tam kupić i jakie są ceny.Interesują mnie również perfumy ale jakieś markowe.Jadę pierwszy raz na taką wycieczkę i bliskim chciałabym kupić coś konkretnego oczywiści oprócz tamtejszych pamiątek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
Perfumy są tańsze niż w PL, kolorówka z wyższej półki dużo tańsza. Bardzo dużo perfumerii, ja kupowałam gł. w sieci TinTin.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Raczkowanie
|
Będę trochę namolna,bo naprawdę pierwszy raz wybieram się na taką wyprawę.Część odpowiedzi na moje pytania znalazłam w poprzednich postach.Ale mam jeszcze kilka.Mój wyjazd to sprawa jeszcze odległa/zbieram kaskę/i będzie to gdzieś w czerwcu 2011r.Nie wiem co mam ze sobą zabrać z ubrań,kosmetyków,suszarka ,lokówka,buty,stroje kąpielowe,czepek i okularki do pływania,ręczniki,szlafro k.Co z tych rzeczy będzie mi potrzebne,będę leciała samolotem też po raz pierwszy,jak to wszytko mądrze spakować.Czy w pokoju można zrobić sobie herbatę albo kawę/czy są jakieś czajniki/Bardzo przeżywam ten wyjazd i dlatego dużo wcześniej chciałabym się do niego przygotować.Wszystkie rady istotne i te mniej chętnie przeczytam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Wtajemniczenie
|
Co do suszarki, to najlepiej napisać meila do hotelu, w którym będziesz zakwaterowana i zapytać o wyposażenie, które Cię interesuje (o ile nie mają tego na stronie). Bo po co dźwigać, jeśli będzie na miejscu? Co do czajników, to raczej ich nie ma w pokojach hotelowych. Przynajmniej w tych, w których ja bywam, czyli zazwyczaj standard 3*.
Co do kosmetyków - ja zawsze biorę w podróż wszystko, czego używam na co dzień w domu, żeby nie czuć się niekomfortowo na wyjeździe. Z tym, że wszystko co możliwe przelewam do mniejszych buteleczek albo kupuję w rossmannie takie specjalne małe opakowania szamponów, odżywek, żeli pod prysznic itd. I nie są to jakieś bezmarkowe produkty, tylko mini-kosmetyki np. z dove czy syoss. Kosmetyki zawsze najwięcej ważą - o wiele więcej niż ubrania. A wiadomo, że w samolocie każdy kilogram ma znaczenie.
Edytowane przez tenebrosa Czas edycji: 2010-12-04 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
A z ubraniami? no i właśnie ten bagaż na samolot,ile powinien ważyć.
Za wszystkie rady będę bardzo wdzięczna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Wtajemniczenie
|
Co do wagi bagażu, to już musisz się dowiedzieć w liniach lotniczych, którymi będziesz podróżować, bo co przewoźnik to inny obyczaj
![]() A co do ubrań - ja mogę Ci tylko dać taką radę, że zawsze przed wyjazdem układam sobie listę zestawów na każdy dzień i staram się brać rzeczy, które będą do siebie pasować niezależnie od tego jak je połączysz. w ten sposób można uniknąć brania niepotrzebnych ciuchów, które i tak tylko przeleżą cały wyjazd w walizce, bo nie będziesz miała ich z czym założyć.
![]() |
#296 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję,te rady są dla mnie bardzo cenne.Już teraz to przeżywam,a co będzie przed wyjazdem?
Może to z racji mojego wieku.Młodzi ludzie podchodzą do wszystkiego na luzie. Ja tak w może nie na koniec ale może w tej drugiej połowie życia chciałabym coś jeszcze zobaczyć. No właśnie w co ubierają się panie tak koło 50-tki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
Sawusia- podstawowe pytanie lecisz we własnym zakresie, czy z biurem podróży?
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 |
Raczkowanie
|
Z biurem podróży,ale jeszcze nie zdecydowałam jakim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Osobiście polecam Itakę
![]() Chociaż ja na Majorce byłam bez BP. Udało mi się b. tanio zakupić bilety na samolot i byłam na przełomie lutego i marca. Ale jak lecisz z BP to przeważnie jest ta: 20kg bagaż rejestrowany i 5kg podręczny. O wyposażenie pokoju pytaj w BP, ew. weź może po prost grzałkę, albo wykup all inc. A co do ubrania, to hm, normalnie się Hiszpanki ubierają: spódnice, szorty, sukienki. Kapelusze, okulary przeciwsłoneczne. Tak jak Polki na wakacjach. Ręczniki- plażowe [o ile jest plaża ![]() Co do kosmetyków: krem do opalania, po opalaniu koniecznie, a reszta to już kwestia tego, co Ci potrzeba. Ja np. na wakacjach bardzo rzadko się maluję. Dobrze mieć też jakąś maskę silnie nawilżająca w saszetce. Pamiętaj też, że w bagażu podręcznym kosmetyki mają mieć max. 100ml pojemności [to jest maksymalna wielkość pudełeczka/butelki], spakowane w max. 1l zamykany woreczek. Lepiej kosmetyki pakować do głównego, wtedy możesz brać ile chcesz. No i picia na pokład większego niż 100ml nie weźmiesz, chyba, że kupisz za kontrolą bezpieczeństwa [bramkami], jak przy kontroli okaże się, że masz jakiś napój/kosmetyk pow. 100ml to Ci wyrzucą, ew. pozwolą wypić w przypadku napoju. Takie rzeczy jak cążki, nożyczki, pilniki etc. też bierz do głównego. Zresztą, jeszcze masz czas, wszystkiego dowiesz się w BP, na stronie przewoźnika.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2010-12-04 o 12:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Raczkowanie
|
Dzięki za rady i informacje,przydadzą się na pewno.
Pewnie jak będę się pakować zadam jeszcze parę pytań. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:19.