MAJORKA - miejsc gdzie spełniają się marzenia - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-25, 12:20   #271
Maajjka
Przyczajenie

Dot.: MAJORKA - miejsc gdzie spełniają się marzenia

Witam ponownie.

...Dzis pomyslalam, zeby moze wynajac samochod sprawdzilam ceny i nie wyszlo drogo (na 14 dni 170 euro) ale wiadomo koszty paliwa dojda (ceny?) Mam jednak inne obawy nie jestem super kierowca i co w razie jakiejs stluczki niby pisza ze w ubezpieczeniu to mam ale boje sie troche jakis ukrytych kosztow umowa pewnie bedzie po angielsku czy spaniol a ja nie wychwyce jesli wogole zrozumiem co podpisuje. POZOZCIE podjac decyzje.
Maajjka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-25, 19:00   #272
biia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maajjka Pokaż wiadomość
Witam ponownie.

...Dzis pomyslalam, zeby moze wynajac samochod sprawdzilam ceny i nie wyszlo drogo (na 14 dni 170 euro) ale wiadomo koszty paliwa dojda (ceny?) Mam jednak inne obawy nie jestem super kierowca i co w razie jakiejs stluczki niby pisza ze w ubezpieczeniu to mam ale boje sie troche jakis ukrytych kosztow umowa pewnie bedzie po angielsku czy spaniol a ja nie wychwyce jesli wogole zrozumiem co podpisuje. POZOZCIE podjac decyzje.
gdzie ty w takiej cenie auto znalazłaś? ;>
jedynie czego nie ubezpieczaja w samochodach to opony, lusterka, szyby i kluczyki. dopłacaliśmy za to 4€ za dobę.

biia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-25, 22:14   #273
tenebrosa
Wtajemniczenie

Maajjka, jeśli się obawiasz autem jeździć, to polecam zwiedzanie wyspy tamtejszym PKS-em Z Alcudii dojedziesz w wiele miejsc, tutaj jest trochę info o autobusach:
http://www.alcudiascene.com/buses.html

My zrezygnowaliśmy z wynajmu auta, bo wyszłoby zdecydowanie drożej niż autobusy. I nie musieliśmy się stresować za kierownicą, więc ja gorąco polecam ten sposób poruszania się po wyspie ;-)
Stary 2010-09-27, 07:14   #274
Maajjka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tenebrosa Pokaż wiadomość
Maajjka, jeśli się obawiasz autem jeździć, to polecam zwiedzanie wyspy tamtejszym PKS-em Z Alcudii dojedziesz w wiele miejsc, tutaj jest trochę info o autobusach:
http://www.alcudiascene.com/buses.html

My zrezygnowaliśmy z wynajmu auta, bo wyszłoby zdecydowanie drożej niż autobusy. I nie musieliśmy się stresować za kierownicą, więc ja gorąco polecam ten sposób poruszania się po wyspie ;-)

Dziekuje za Twoja odpowiedz a szczegolnie za link, bardzo mi to pomoze. Wyruszamy juz w niedziele a ja czuje sie troszke w proszku jak sobie tam poradzimy i czy uda nam sie dobrze spedzic ten czas. Jezeli ktos ma jeszcze dla nas jakiekolwiek sugestje bedziemy wdzieczni.
Stary 2010-09-27, 13:51   #275
Trele_Morele
Zakorzenienie

ja mam ! sprawdzcie sobie strajki hiszpanskiej obslugi lotniskowej ! ja jestem wlasnie na majorce i mialam wracac w srode a teraz musze zostac tu na wlaasny koszt do piatku bo rayanair co prawda lata ale tylko z bagazem podrecznym a ja mam dodatkowo dwie walizki rejestrowane po 15kg . lotnisko stoi wiec nie ma kto ich zapakowac do samolotu a rayanair ma to w du... !!! masakra jakas !!!

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 14:04   #276
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
ja mam ! sprawdzcie sobie strajki hiszpanskiej obslugi lotniskowej ! ja jestem wlasnie na majorce i mialam wracac w srode a teraz musze zostac tu na wlaasny koszt do piatku bo rayanair co prawda lata ale tylko z bagazem podrecznym a ja mam dodatkowo dwie walizki rejestrowane po 15kg . lotnisko stoi wiec nie ma kto ich zapakowac do samolotu a rayanair ma to w du... !!! masakra jakas !!!
No, ale co Ryan ma zrobić niby?
To tania linia lotnicza, trzeba było lecieć Lufthansą to byś miała zapewniony hotel

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 14:36   #277
Trele_Morele
Zakorzenienie

np to ze mogli poinformowac przy kupnie bagazu ze i tak nie poleci skoro o strajku wiedzieli od miesiaca . albo zamiast teraz zwracac koszty bagazu to wyslac go za te pieniadze. czemu inne linie pozwalaja pasazerom poprostu samym wrzucic bagaze na tasme a tylko oni maja z tym jakis problem? po za tym nie mialam lini do wyboru, biuro korzysta z ich uslug. aha mam wykupione ubezpieczenie za praiw 60 funtow od osoby, no i ubezpieczenia przez brytyjski bank, ale nikt nic nie poradzi na strajki takze radze sprawdzic bardzo dobrze !!

KCIUKI DLA ANI

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-27, 19:36   #278
Maajjka
Przyczajenie

...Trele_Morele gdzie jestes? Jakie wrazenia? Dostalas to czego oczekiwalas? Z ktorego lotniska lecialas w Uk ? Ja lece ze Stansted Pozdrawiam i zycze oczekiwanego powrotu
Stary 2010-10-02, 22:38   #279
Trele_Morele
Zakorzenienie

Byłam w Arenalu , plaża Playa de Palma . Jakie moje wrazenia ? Booskoo .. Majorka jest nieziemsko klimatyczna .. Byłam już w Grecji , Włoszech i k Chorwacji i innych kilku miejscach , ale na Majorke wroce jeszcze nie raz , lecz na własną ręke , biura podróży zdzierają masakryczną kase a te Polskie to już wogóle ..
Mieszkałam w Hotelu Luna Park , hotel nima za wysokiego standardu , ale my mielismy to w nosie , i tak tam tylko spalismy i jedliśmy a jedzenie było przepyszne .. Było wszystko czego oczekiwałam .. Wynajeliśy samochód , zwiedzili przepiekny Formentor , port w Palmie i wiele innych ciekawych miejsc .. Na poczatku wynajeliśmy Smart roadster , jednak jak przyjechał okazało się że jestr tak zajechany że nawet wtyczka na nawigację nie działa , i wymieniono nam na nowiutką Corse za połowę ceny .. Jedyne co mnie rozczarowało to Marineland. 25 euro za osobę , i nic ciekawego prócz pokazu delfinów i fok na który musieliśmy czekać półtorej godziny . Po za tym polecam wszystkimw okolicach Arenalu przejażdżkę małą niebieską łodzią z portu ( 19 euro) , Niesamowita ekipa , przepyszna sangria , i nurkowanie w dzikiej zatoczce z mnóstwem kolorowych rybek
Jechaliśmy na chybił trafił , i trafiliśmy do Arenalu - trochę zjeździliśmy i chyba najlepiej trafili.
Jak dla mnie było niesamowicie , ( PRZYMYKAJĄC OKO NA MOJĄ PRZYGODĘ ZE STRAJKIEM ) juz kombinuje jak najszybciej się tam znaleść znowu..

KCIUKI DLA ANI

Stary 2010-10-03, 07:39   #280
Maajjka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
Byłam w Arenalu , plaża Playa de Palma . Jakie moje wrazenia ? Booskoo .. Majorka jest nieziemsko klimatyczna .. Byłam już w Grecji , Włoszech i k Chorwacji i innych kilku miejscach , ale na Majorke wroce jeszcze nie raz , lecz na własną ręke , biura podróży zdzierają masakryczną kase a te Polskie to już wogóle ..
Mieszkałam w Hotelu Luna Park , hotel nima za wysokiego standardu , ale my mielismy to w nosie , i tak tam tylko spalismy i jedliśmy a jedzenie było przepyszne .. Było wszystko czego oczekiwałam .. Wynajeliśy samochód , zwiedzili przepiekny Formentor , port w Palmie i wiele innych ciekawych miejsc .. Na poczatku wynajeliśmy Smart roadster , jednak jak przyjechał okazało się że jestr tak zajechany że nawet wtyczka na nawigację nie działa , i wymieniono nam na nowiutką Corse za połowę ceny .. Jedyne co mnie rozczarowało to Marineland. 25 euro za osobę , i nic ciekawego prócz pokazu delfinów i fok na który musieliśmy czekać półtorej godziny . Po za tym polecam wszystkimw okolicach Arenalu przejażdżkę małą niebieską łodzią z portu ( 19 euro) , Niesamowita ekipa , przepyszna sangria , i nurkowanie w dzikiej zatoczce z mnóstwem kolorowych rybek
Jechaliśmy na chybił trafił , i trafiliśmy do Arenalu - trochę zjeździliśmy i chyba najlepiej trafili.
Jak dla mnie było niesamowicie , ( PRZYMYKAJĄC OKO NA MOJĄ PRZYGODĘ ZE STRAJKIEM ) juz kombinuje jak najszybciej się tam znaleść znowu..
Dzieki. My jeszcze tylko kawa i wio na lotnisko i byloby wszystko okay gdyby nie to, ze ja i corka wstalysmy z temperatura, kaszlem i katarerm. Mam nadzieje, ze tam jak zobaczymy pie3kne slonko i ciepelko szybko tego sie pozbedziemy. Bardzo mnie ucieszyl Twoj post i tak wielkie zadowolenie. Bede pisala jak bedzie w naszej bajce. Jak juz wczesniej pisalam z lotniska jedziemy do Alcutii (hotel Piscis) mam nadzieje, ze juz tam na nas czeka rozwiniety czerwony dywan, orkiestra i schlodzony szampan niewazne, ze w kubeczkach plastikowych.
Stary 2010-10-03, 09:37   #281
tenebrosa
Wtajemniczenie

Maajjka, udanego pobytu! Myślę, że będziesz nie mniej zachwycona Majorką niż Trele_Morele. Kto się raz tam znajdzie, ten na pewno zapragnie wrócić, taka to jest magiczna wyspa. Ja też byłam w wielu destynacjach typowo wakacyjnych: Turcja, Grecja, Tunezja, ale nigdzie nie było tak pięknie jak tam.
My może wybierzemy się po raz kolejny w maju na rocznicę naszych zaręczyn W każdym razie jak tylko Norwegian uruchomi z powrotem na wiosnę loty do Palmy to od razu będę polować na cenowe okazje.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-14, 08:21   #282
Dzastin08
Wtajemniczenie

Witam

Ponawiam temat

W przyszłym roku wybieram się na Majorkę, dokładnie 27 sierpnia, do miejscowości El Arenal. Hotel Reina Del Mar ***.Może ktoś już był w tym hotelu i może powiedzieć coś więcej na ten temat??a może jakieś fotki??

O samej miejscowości trochę się naczytałam

Wiem,że jeszcze dużo czasuuu mam na wszystko ale chciałam już zapoznać się,z ogólnymi informacjami

I jeszcze pytanie o pogodę jaką mogę się spodziewać pod koniec sierpnia/początek września ?

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 09:34   #283
aniyam
Szanelowa Madżesti

GG do aniyam

ja byłam w El Arenal w połowie września i w pierwszym tygodniu były upały, a w drugim wieczorami już chłodno, czasem padało i raz spotkała nas wieeeelka burza, aż pół Majorki miało wyłączony prąd jak pieprznął piorun to jakaś masakra, ale w dzień był nadal upał i można było leżeć na plaży i się opalać, także warto jakiś długi rękaw na wieczór sobie zabrać w razie co

"Cały cud życia polega na tym, że wszystko, co ważne, zdarza się w najmniej oczekiwanym momencie.Wszystko ma swoją przyczynę i skutek. I jest po coś."

aniyam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 14:33   #284
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aniyam Pokaż wiadomość
ja byłam w El Arenal w połowie września i w pierwszym tygodniu były upały, a w drugim wieczorami już chłodno, czasem padało i raz spotkała nas wieeeelka burza, aż pół Majorki miało wyłączony prąd jak pieprznął piorun to jakaś masakra, ale w dzień był nadal upał i można było leżeć na plaży i się opalać, także warto jakiś długi rękaw na wieczór sobie zabrać w razie co

Dziękuje za info

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Stary 2010-11-21, 19:45   #285
olcia92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
Dziękuje za info

byłam w reina del mar w tym roku w lipcu hotel super duży basen bar z drinkami przy basenie leżaki stołki wiec mozna mile spędzać popoludnie jedzenie przepyszne duży wybór pokoje były codziennie sprzątane każdy z balkonem hotel ładnie wyglada dużo sof i kanap na przy rejestracji jedyny minus że od plaży wchodzi sie troche pod górkę plaża w el arenalu cudowna długa ciągnie sie aż do Palmy do której łatwo można dojechać autobusem 15 lub 25 bilet u kierowcy jeśli jesteś zainteresowana klubami to do najlepszego Tito's w Palmie jezdziłysmy własnie tymi autobusami lub do Riu Palace niestety wejściówki były dość drogie bo 20 euro za jednorazowe wejście ale w tym był wolny bar do 1 w nocy a potem 2 lub jeden drink do wykorzystania dodatkowo koszulka materac albo kapelusz i wstęp do jeszcze 2 innych klubów koszt leżaka na plaży to koszt 5 euro a i nie daj się naciągnać na kupno świeżych owoców które sprzedaja na plaży ludzie wołający coś w stylu" meloone melone koko anana" owoce są pyszne ale zapłacisz za kawałek 8 euro a w sklepie przy plaży za pojemniczek róznych owoców tylko 3 euro jeśli masz jakies pytania lub chcesz zdj to pisz na priv

Edytowane przez olcia92
Czas edycji: 2010-11-21 o 19:47
olcia92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 22:43   #286
malaaa91
Raczkowanie

Dziewczyny bardzo polecam wam Majorkę, cudowne miejsce! Byłam tam z przyjaciółmi w 2008 i 2010, w miescowości El Arenal. Pierwszy raz byłam w hotelu Geminis a w zeszłe wakacje w Ipanema Park. Geminis miał zdecydowanie lepsze położenie, bliżej do dyskotek Do Ipanema trzeba było wejść pod górę co po wylegiwaniu się na plaży było troche męczące ;P Ogólnie mówiąc to widziałam wiele ale w Europie moim number 1 jest własnie majorka. Fajne plaże, pełno młodych ludzi, kluby, bary, słońce, klimat...moge tak wymieniać w nieskończoność Jest tez co pozwiedzać np. Soller, Porto Cristo, Palma i wiele wiele innych. W palmie można zrobić dobre zakupy Jeśli macie jakieś pytania to piszcie, służe pomocą
malaaa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-28, 14:44   #287
Dzastin08
Wtajemniczenie

Co do tego hotelu Ipanema Park to zastanawialiśmy się nad nim ale ostatecznie wybraliśmy Reina del Mar

A co możecie powiedziec na temat wynajmu auta?? bo słyszałam,że warto wypożyczyć żeby dokładnie i wygodniej zwiedzić wyspę I jaki jest koszt?? albo skutera???

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Stary 2010-11-28, 22:06   #288
tenebrosa
Wtajemniczenie

Jeśli jedziecie do El Arenalu, to polecam wybrać komunikację autobusową - wychodzi taniej niż wynajem auta i dojedziecie z Palmy w każdy zakątek wyspy. Bilety od około 3 euro (do pobliskich miejscowości) do ok. 12 euro za dojazd na drugi koniec wyspy np. Porto Cristo, jaskinie Cuevas del Drach.
Stary 2010-12-01, 10:56   #289
malaaa91
Raczkowanie

Hotel Reina del Mar jest spoko, mialam tam znajomych jest bliżej morza i promenady niz Ipanema Park ale troszke ciasniejsze pokoje. Wypożyczyć samochód się da, bez problemu wszędzie w El Arenal są wypożyczalnie, z tego co wiem to trzeba mieć min 2lata prawko tylko. Myśmy nie wypożyczali auta ale kiedys na majorce byla moja rodzina i mówili, ze bardzo fajnie, za dzień za toyote yaris 35euro a jak na dłużej to kolejne dni są już tańsze. Autobusami jeździ się fajnie i bez większych problemów, tylko numerem 23 do Palmy między 16-19 jest ciężko sie dostac bo on wyjeżdża z aquaparku i od razu zabiera max osób i nie zatrzymuje się już na następnych przystankach. Trzeba więc przedostac się przez mini autostradę i pojść pod aquapark i tam w końcu się wsiądzie W autobusach szczególnie w nocy trzeba uważać na złodzieji, sama bylan świadkiem jak wyrwał kobiecie torebke i szybko wyskoczył. Taksówki też są tanie, z jednego końca el arenal na drugi chyba 8 euro w nocy, stoją na promenadzie i pod klubami riu także komuniacja na wyspie jest bardzo dobra Ale zazdroszcze wszystkim którzy tam jadą w wakacje ;D ale już nikt niechce jeździć tam koleny raz ze mną
malaaa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-03, 22:01   #290
sawusia49
Raczkowanie

A ja chciałabym zapytać o zakup pamiątek.Czytałam cały wątek i wychodzi na to,że kupuje się np.sztuczne perły.Mnie interesuje coś bardziej naturalnego.Jakieś złotko,sreberko,korale.Cz y można tam kupić i jakie są ceny.Interesują mnie również perfumy ale jakieś markowe.Jadę pierwszy raz na taką wycieczkę i bliskim chciałabym kupić coś konkretnego oczywiści oprócz tamtejszych pamiątek.
sawusia49 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-03, 23:27   #291
layla_lbn
Zakorzenienie

Perfumy są tańsze niż w PL, kolorówka z wyższej półki dużo tańsza. Bardzo dużo perfumerii, ja kupowałam gł. w sieci TinTin.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

Stary 2010-12-04, 08:58   #292
sawusia49
Raczkowanie

Będę trochę namolna,bo naprawdę pierwszy raz wybieram się na taką wyprawę.Część odpowiedzi na moje pytania znalazłam w poprzednich postach.Ale mam jeszcze kilka.Mój wyjazd to sprawa jeszcze odległa/zbieram kaskę/i będzie to gdzieś w czerwcu 2011r.Nie wiem co mam ze sobą zabrać z ubrań,kosmetyków,suszarka ,lokówka,buty,stroje kąpielowe,czepek i okularki do pływania,ręczniki,szlafro k.Co z tych rzeczy będzie mi potrzebne,będę leciała samolotem też po raz pierwszy,jak to wszytko mądrze spakować.Czy w pokoju można zrobić sobie herbatę albo kawę/czy są jakieś czajniki/Bardzo przeżywam ten wyjazd i dlatego dużo wcześniej chciałabym się do niego przygotować.Wszystkie rady istotne i te mniej chętnie przeczytam.
Stary 2010-12-04, 09:31   #293
tenebrosa
Wtajemniczenie

Co do suszarki, to najlepiej napisać meila do hotelu, w którym będziesz zakwaterowana i zapytać o wyposażenie, które Cię interesuje (o ile nie mają tego na stronie). Bo po co dźwigać, jeśli będzie na miejscu? Co do czajników, to raczej ich nie ma w pokojach hotelowych. Przynajmniej w tych, w których ja bywam, czyli zazwyczaj standard 3*.

Co do kosmetyków - ja zawsze biorę w podróż wszystko, czego używam na co dzień w domu, żeby nie czuć się niekomfortowo na wyjeździe. Z tym, że wszystko co możliwe przelewam do mniejszych buteleczek albo kupuję w rossmannie takie specjalne małe opakowania szamponów, odżywek, żeli pod prysznic itd. I nie są to jakieś bezmarkowe produkty, tylko mini-kosmetyki np. z dove czy syoss. Kosmetyki zawsze najwięcej ważą - o wiele więcej niż ubrania. A wiadomo, że w samolocie każdy kilogram ma znaczenie.

Edytowane przez tenebrosa
Czas edycji: 2010-12-04 o 09:39
tenebrosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-04, 09:38   #294
sawusia49
Raczkowanie

A z ubraniami? no i właśnie ten bagaż na samolot,ile powinien ważyć.
Za wszystkie rady będę bardzo wdzięczna.
Stary 2010-12-04, 09:44   #295
tenebrosa
Wtajemniczenie

Co do wagi bagażu, to już musisz się dowiedzieć w liniach lotniczych, którymi będziesz podróżować, bo co przewoźnik to inny obyczaj My np. lecieliśmy Norwegianem i tam dopłaca się do biletu za bagaż rejestrowany, więc wzięliśmy tylko jeden, a resztę spakowaliśmy w podręczny - mógł ważyć do 10 kg i był za darmo. Zazwyczaj może mieć wymiary takiej najmniejszej walizki i zabierasz go ze sobą na podkład - nie oddajesz przy odprawie.

A co do ubrań - ja mogę Ci tylko dać taką radę, że zawsze przed wyjazdem układam sobie listę zestawów na każdy dzień i staram się brać rzeczy, które będą do siebie pasować niezależnie od tego jak je połączysz. w ten sposób można uniknąć brania niepotrzebnych ciuchów, które i tak tylko przeleżą cały wyjazd w walizce, bo nie będziesz miała ich z czym założyć.
Stary 2010-12-04, 10:01   #296
sawusia49
Raczkowanie

Bardzo dziękuję,te rady są dla mnie bardzo cenne.Już teraz to przeżywam,a co będzie przed wyjazdem?
Może to z racji mojego wieku.Młodzi ludzie podchodzą do wszystkiego na luzie.
Ja tak w może nie na koniec ale może w tej drugiej połowie życia chciałabym coś jeszcze zobaczyć.
No właśnie w co ubierają się panie tak koło 50-tki?
Stary 2010-12-04, 10:55   #297
layla_lbn
Zakorzenienie

Sawusia- podstawowe pytanie lecisz we własnym zakresie, czy z biurem podróży?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-04, 12:29   #298
sawusia49
Raczkowanie

Z biurem podróży,ale jeszcze nie zdecydowałam jakim.
Stary 2010-12-04, 12:51   #299
layla_lbn
Zakorzenienie

Osobiście polecam Itakę
Chociaż ja na Majorce byłam bez BP. Udało mi się b. tanio zakupić bilety na samolot i byłam na przełomie lutego i marca.

Ale jak lecisz z BP to przeważnie jest ta: 20kg bagaż rejestrowany i 5kg podręczny.

O wyposażenie pokoju pytaj w BP, ew. weź może po prost grzałkę, albo wykup all inc.

A co do ubrania, to hm, normalnie się Hiszpanki ubierają: spódnice, szorty, sukienki. Kapelusze, okulary przeciwsłoneczne. Tak jak Polki na wakacjach.

Ręczniki- plażowe [o ile jest plaża ] i kąpielowe są w 99% hoteli, suszarka też przeważnie jest, żel pod prysznic i szampon też. Ja byłam w wakacje w 4* hotelu dodatkowo były też odżywki do włosów, waciki, czepek kąpielowy. Ale różnie to może być, takie informacje powinnaś dostać od BP, ew. się dopytaj.

Co do kosmetyków: krem do opalania, po opalaniu koniecznie, a reszta to już kwestia tego, co Ci potrzeba. Ja np. na wakacjach bardzo rzadko się maluję. Dobrze mieć też jakąś maskę silnie nawilżająca w saszetce.

Pamiętaj też, że w bagażu podręcznym kosmetyki mają mieć max. 100ml pojemności [to jest maksymalna wielkość pudełeczka/butelki], spakowane w max. 1l zamykany woreczek. Lepiej kosmetyki pakować do głównego, wtedy możesz brać ile chcesz. No i picia na pokład większego niż 100ml nie weźmiesz, chyba, że kupisz za kontrolą bezpieczeństwa [bramkami], jak przy kontroli okaże się, że masz jakiś napój/kosmetyk pow. 100ml to Ci wyrzucą, ew. pozwolą wypić w przypadku napoju. Takie rzeczy jak cążki, nożyczki, pilniki etc. też bierz do głównego. Zresztą, jeszcze masz czas, wszystkiego dowiesz się w BP, na stronie przewoźnika.

Edytowane przez layla_lbn
Czas edycji: 2010-12-04 o 12:59
Stary 2010-12-04, 13:46   #300
sawusia49
Raczkowanie

Dzięki za rady i informacje,przydadzą się na pewno.
Pewnie jak będę się pakować zadam jeszcze parę pytań.
Pozdrawiam.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości