Storczyk (Orchidea) - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-24, 08:42   #271
SpanishMyszka
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

Dziewczyny, ale pięknośći wklejacie , aż sama powoli nabieram ochoty żeby złapać za aparat Gratuluję urzekających kwiatuszków
I can feel it tearing me apart..."

SpanishMyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 09:46   #272
frida110
Zakorzenienie

No to czekamy z niecierpliwością na zdjęcia
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 11:22   #273
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

A ja posłuchałam rady którejś z wizażanek i nie obcięłam tej gołej łodygi i teraz z niej zaczął wychodzić pęd Wiec może będę jeszcze miała piękne kwiaty i nie zabiłam mojej roślinki jak twierdzi mój TŻ.

Macie bardzo piękne rośliny
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 11:26   #274
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;7653736]A ja posłuchałam rady którejś z wizażanek i nie obcięłam tej gołej łodygi i teraz z niej zaczął wychodzić pęd Wiec może będę jeszcze miała piękne kwiaty i nie zabiłam mojej roślinki jak twierdzi mój TŻ.

Macie bardzo piękne rośliny[/quote]

i slusznie! obciac ped zawsze mozna a jak sie go zostawi to mozna poobserwowac czy przypadkiem nie zakwitnie od nowa

A mnie sie marza takie oto okazy jak te w zalacznikach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PHAL-ELEGANT-HARLE.jpg (17,5 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PHAL-Liododro.jpg (18,9 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg t_16521.jpg (18,4 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg t_16533.jpg (25,7 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg t_16707.jpg (13,7 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg t_16711.jpg (22,0 KB, 8 załadowań)
Stary 2008-05-24, 11:45   #275
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

No i jeszcze takie:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg t_16789.jpg (25,0 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg t_16949.jpg (20,5 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg t_17001.jpg (18,0 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg t_17049.jpg (16,8 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg t_16990.jpg (24,2 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg t_16898.jpg (19,7 KB, 5 załadowań)
Stary 2008-05-24, 13:52   #276
frida110
Zakorzenienie

Titania - piękne one. Ale mi najbardziej wpadły w oko: 1 i 5 z pierwszych zdjęc i 3 z następnych. Na takie dalmatyńczyki jestem chora, a ten bordowy
Stary 2008-05-24, 14:00   #277
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Titania - piękne one. Ale mi najbardziej wpadły w oko: 1 i 5 z pierwszych zdjęc i 3 z następnych. Na takie dalmatyńczyki jestem chora, a ten bordowy
fantastyczne kolory, nieprawdaz? no własnie! te dalmatynczyki! sa boskie! tez mi sie podobaja, jak rowniez te intensywnie bordowe i rozowe. szkoda ze sa rzadkie, takie okazy mozna zamowic jednak w necie.
Stary 2008-05-24, 15:07   #278
frida110
Zakorzenienie

Czytając jedno z forum storczykowych nie mogłam uwierzyc własnym oczom
Jeden z tamtejszych forumowiczów kupił "dalmatyńczyka" w "Biedronce", inny w "Auchan" Czyli trzeba po prostu trafic na dobrą dostawę.
Stary 2008-05-24, 15:14   #279
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Czytając jedno z forum storczykowych nie mogłam uwierzyc własnym oczom
Jeden z tamtejszych forumowiczów kupił "dalmatyńczyka" w "Biedronce", inny w "Auchan" Czyli trzeba po prostu trafic na dobrą dostawę.
Szczęsciarz/ szcześciara!
ja juz sobie postanowiłam ze jak tylko bede przy wiekszej kasie to zamowie z neta własnie z tej stronki z ktorej pochodza te zdjecia bo w lokalnych sklepach takich jak tesco, asda i inne nigdy nie widziałam dalmatynczykow, powtarzaja sie glownie klasyczne kolory
Stary 2008-05-24, 16:54   #280
tancerkaGd
Rozeznanie

słuchajcie....właśnie przymierzam się do przesadzenie jednego mojego storczyka, w którym nie widać korzeni bo podściółka jest mało przewiewna...no i do tego liście tego storczyka sa tak jakby zwiędnięte..troche pomarszczone...nie wiem dlaczego chociaż widać ze rosną nowe liście. Storczyk nie kwitnie, tylko wypuszcza z głównego pędu 5 nowych pędów ( tak myśle, że to są nowe pędy)..jeden ma już jakieś 3 cm i rośnie w oczach! dlatego zastanawiam się czy mogę teraz przesadzać? Prosze opiszcie jak Wy to najczęsciej robicie? Niestety jeszcze nie mam doswiadczenia w przesadzaniu storczyków..Prosze o pomoc )
tancerkaGd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 17:22   #281
frida110
Zakorzenienie

Jeżeli masz dobre podłoże ( grube i przewiewne), a storczyk jeszcze nie kwitnie - to nie ma przeciwskazań. Storczyk jest w fazie wzrostu i nic mu się nie powinno stac, a Ty przy okazji będziesz mogła ocenic stan jego korzeni. Może te pomarszczone liście wskazują na jakieś problemy z korzeniami? (np. podłoże mało przewiewne = zbyt długo wilgotne podłoże, nie przesychające do końca).

Storczyk lekko wystukaj z plastikowej doniczki ( powinnen odejśc bez problemu, delikatnie usuń stare podłoże, poobserwuj korzenie - jeżeli jest wszystko ok to storczyk z powrotem do doniczki i delikatnie zasypujemy nowym podłożem).

Ja też nie miałam żadnego doświadczenia przy przesadzaniu storczyków - i przy pierwszym wyciełam mu wszystkie wewnętrzne białe korzenie - bo w internecie było napisane, że jeżeli mają inny kolor niż zielone,lub srebrnawe - to gniją. Dopiero dwa dni po "operacji" - doczytałam na innym forum, że wewnętrzne korzenie mogą byc białe, a nawet zółtawe i brązowawe , bo nie mają styczności ze słońcem i nie wydzielają chlorofilu. A o gniciu decyduje jędrnośc korzeni - jeżeli są takie cienkie "flaczki" przypominające rozmokły papier, które się wręcz rozchodzą w palcach to gniją. Ale już korzenie dochodzą do siebie, te które zostały rosną sobie w najlepsze

Przesadzaj jak najszybciej, bo jak zacznie kwitnienie - to będziesz miała jeszcze większy dylemat.
Stary 2008-05-24, 17:30   #282
tancerkaGd
Rozeznanie

dziekuje!!! w takim razie zabieram sie teraz do pracy.....trzymajcie kciuki!
Stary 2008-05-24, 18:06   #283
tancerkaGd
Rozeznanie

no i po zabiegu...musialam wyciac prawie wszyskie korzenie ( teraz przynajmenij wiem dlaczego wiedly mi liscie...) korzenie albo bylo podgnite...albo przesuszone...zostal jeden dlugi zdrowy korzen i kilka powietrznych - takich malutkich..mam nadzieje ze po tej operacji nic mu sie nie stanie.....kiedy mam go teraz podlac?
Stary 2008-05-24, 18:40   #284
frida110
Zakorzenienie

A kiedy był ostatnio podlewany? Storczyka najlepiej przesadzac po podlaniu: po pierwsze widac zdrowe korzenie, po drugie są one wtedy bardziej elastyczne.

Przyjmuje się, że po przesadzeniu nie podlewa się przez co najmniej 7 dni, żeby mikrourazy których doznały pozostałe korzenie się pozasklepiały. Podlanie mogłoby spowodowac dostanie się do "ranek" i dalsze gnicie korzeni. Lekkie przesuszenie nic mu nie zrobi.

Ale zobaczysz wszystko będzie dobrze. Storczyki wcale nie są takie delikatne, jak nam się wydaje - przecież w naturalnych warunkach nikt na nie tak nie "dmucha".
Stary 2008-05-25, 14:29   #285
platynka80
Rozeznanie

Dot.: Jak zmusić storczyka do kwitnenia?

dziewczyny,a co z tym zolknieciem i odpadaniem nierozkwitnietych paczkow?
Stary 2008-05-25, 15:00   #286
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121

Wooow mamuśka piękności
- odwracam na wszystkie strony
- nie obcinam - czekam też aż uschnie
- podlewam raz na 10 dni
- stoją na parapecie od strony północnej /od ulicy/
- rozmawiam z nimi /hi hi hi/
Jeszcze raz ukłony dla Waszych
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 17:26   #287
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platynka80 Pokaż wiadomość
dziewczyny,a co z tym zolknieciem i odpadaniem nierozkwitnietych paczkow?
Platynka80 - ale o co chodzi?
Dotyczy to storczyka przyniesnionego niedawno do domu ze sklepu, czy już zaklimatyzowanego storczyka.

Żółknięciem i opadaniem pączków storczyk reaguje na gwałtowną ( dla niego) zmianę warunków - tzn. zmiana miejsca w którym stoi, gwałtowne zmniejszenie wilgotności powietrza, przeciągi.

U mnie po przyniesieniu jednego storczyka do domu opadło mu wszystko. Wszystkie pąki i kwiaty. I dopiero teraz bidula po dwóch miesiącach pokazuje nowe pączki. A tak to stał łysy.
Z moich biedronkowych storczyków nie odpadł żaden pąk, wszystkie nadal kwitną, są w bardzo dobrym stanie, kolejne pąki się rozwijają. A storczyk mojej mamy (kupiony razem z moimi, z taką różnicą, że stoi teraz u mojej mamy w domu, a nie u mnie) - zrzucił wszystkie pąki. Zostały tylko trzy kwiaty.
Stary 2008-05-25, 19:45   #288
platynka80
Rozeznanie

Frido, moje z Tesco byly dorodne i ladne,a gdy postawilam je w domu, paczki zzolkly i odpadly. cztery kwiaty sa i wygladaja na zdrowe. powiedz, scinasz pedy przekwitnietych storczykow?czy czekasz na nowe kwiaty?
Stary 2008-05-26, 07:42   #289
frida110
Zakorzenienie

Nie ścinam, czekam na nowe. Bo zawsze istnieje możliwość, że z uśpionych oczek urosną nowe odnogi pędów.
Przyjmuje się, że ścina się ten pęd, który usechł, na granicy gdzie kończy się uschnięcie.
Zresztą są różne teorie na obcinanie i nieobcinanie pędów. A tymi pąkami które opadły się nie martw, w ich miejsce mogą wyrosnąć nowe.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-26, 08:53   #290
platynka80
Rozeznanie

dziekuje za pocieszenie , dam znac, co sie zdarzylo, co wymyslily moje storczyki
Stary 2008-05-26, 16:01   #291
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Reakcja opadania pąkow u storczykow czesto sie zdarza, chociaz u mnie zaden z dotychczasowych tak nie zareagował, trzeba tez pamietac aby nie umieszczac kwiaty i paki w przeciagach i przy otwartym oknie podczas zimnej nocy or przy nadmiernie goracym kaloryferze bo wtedy bardzo szybko opadaja. Storczykom zawsze trzeba dać troche czasu na przyzwyczajenie sie do nowych warunków, czy to po przyniesieniu ze sklepu, czy przeniesieniu w inne miejsce czy tez przesadzeniu, i nic tylko obserwowac, obserwowac, obserwowac i czekac az ponownie zakwitnie

ps. czy zauwazylyscie ze falenopsisy naleza do roslin ktorych kwiaty wcale nie pachna a szkoda...
Stary 2008-05-26, 16:14   #292
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Titania Pokaż wiadomość
ps. czy zauwazylyscie ze falenopsisy naleza do roslin ktorych kwiaty wcale nie pachna a szkoda...
To nie prawda To chyba zależy od odmiany.. a przynajmniej jeden z moich storczyków pachnie

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-26, 16:51   #293
frida110
Zakorzenienie

Jestem w szoku
Dostałam phalaenopsisa
Kolejnego
Ósmego

Co go różni od pozostałych? Ma troszkę ponad 100 cm Taką właśnie minę zrobiłam jak go zobaczyłam. Jestem uhahana na maksa
Stary 2008-05-26, 17:01   #294
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem w szoku
Dostałam phalaenopsisa
Kolejnego
Ósmego

Co go różni od pozostałych? Ma troszkę ponad 100 cm Taką właśnie minę zrobiłam jak go zobaczyłam. Jestem uhahana na maksa

Koniecznie wstaw fotkę, proszę

Stary 2008-05-26, 17:03   #295
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
To nie prawda To chyba zależy od odmiany.. a przynajmniej jeden z moich storczyków pachnie

moje nie pachna a jesli wogóle wydzielają jakąs woń to ledwie wyczuwalna.
Stary 2008-05-26, 17:30   #296
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
moje nie pachna a jesli wogóle wydzielają jakąs woń to ledwie wyczuwalna.

Może masz wszystkie jednego rodzaju.. Tak jak mówię ja mam dwa rodzaje, jeden ten najbardziej popularny nie pachnie, ten drugi pachie przecudnie

Stary 2008-05-26, 17:44   #297
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Może masz wszystkie jednego rodzaju.. Tak jak mówię ja mam dwa rodzaje, jeden ten najbardziej popularny nie pachnie, ten drugi pachie przecudnie
wiekszosc falenopsisow sprzedawanych w sklepach nie pachnie wcale i te sie najczesciej powtarzaja, moje pochodza z roznych podklas phalaenopsis ale zaden nie wydziela takiego zapachu jak np róże

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-26, 17:59   #298
platynka80
Rozeznanie

Frido, czekamy na nowe foto ja niebawem zamieszcze swoja kolekcje...
Stary 2008-05-26, 18:05   #299
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
wiekszosc falenopsisow sprzedawanych w sklepach nie pachnie wcale i te sie najczesciej powtarzaja, moje pochodza z roznych podklas phalaenopsis ale zaden nie wydziela takiego zapachu jak np róże
Nie pachnie tak jak róza pachnie zupełnie inaczej Chyba na poprzedniej stronie zamieszczałam swoje storczyki, jesli chcesz zobacz. Ten z zielono-fioletowymi kwiatami pachnie

Stary 2008-05-26, 18:10   #300
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Nie pachnie tak jak róza pachnie zupełnie inaczej Chyba na poprzedniej stronie zamieszczałam swoje storczyki, jesli chcesz zobacz. Ten z zielono-fioletowymi kwiatami pachnie
mnie chodzi o to ze falenopsisy zasadniczo nie naleza do roslin wydzielajacych wybitnie silna woń, wiem ze niektore odmiany pachna bo widziałam w internecie na stronce zajmujacej sie hodowla i sprzedaza wysyłkowa falenopsisow ze sa takie i bylo to podkreslone w ofercie jako cecha dodatkowa, wiekszosc jednak byla bezzapachowa, a szkoda, to takie piekne rosliny (ocena b. subiektywna bo moj chłopak uważa ze to sterczace patyki haha i nie potrafi zrozumiec co ja w nich widze )

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości