|
|
#271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Opłata za ślub kościelny
Jak czytam te wasze historie to mam taką minę
![]() My z mężem braliśmy slub u księdza który jest dobry znajomym rodziny męża. Nie chciał od nas pieniędzy. Zostawiliśmy mu 250 zł (prawie 2 lata temu) mówiąć, że przyda się na remont kościoła, gdyż taki był przeprowadzany Chcieliśmy dać jakieś pieniądze poprostu od siebie i tyle. W związku z tym, że ślub był brany w parafii męża musieliśmy miec pozwolenie z mojej prafii. Po ogłoszeniu zapowiedzi poszlismy po potrzebne zaświadczenie. I w mojej parafii ksiądz bez skrupułów powiedział nam kwotę jaka płaci sie za ten "świstek" papieru! Powiedział od 70 do 150 zł!!! Więc dostał 50! I mój piorunujący wzrok!!! Zrobił dziwną minę ale nie powiedział nic. To wszystko nie mieści mi się w głowie! Pewnie wszystko zależy od księdza, ale ciagle słyszę raczej złe historie na ten temat! I potem wilekie zdziwienie, że ludzie stronią od kościoła i mówią, że nie stac ich na ślub! SZOK!
|
|
|
#272 |
|
Rozeznanie
|
a ja mam do was takie pytanie
u mnie w parafii wszystkie rozmowy przedslubne oraz spisanie protokolu robi proboszcz... ( pewnie bedzie tez chcial udzielac nam slubu) i wlasnie o to chodzi my chcemy miec innego ksiedza( ktory zreszta jest o tym poinformowany i zgodzil sie wiec cieszymy sie bardzo)- bo nie chce zeby udzielal nam slubu proboszcz heh ( nie przepadam za nim). I wlasnie ile powinnam zaplacic proboszczowi hmm za "papierkowa robote" a ile ksiedzu ktory udzieli nam slubu? co o tym myslicie? |
|
|
|
|
#273 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6684806]No właśnie - nie mogą! To dlaczego do jasnej anielki godzicie się na takie kwoty?[/quote]
Dlaczego? Bo chcemy, żeby TEN dzień był wspaniały, wolny od wszelkich nerwów. Co z tego, że pokłócę się z księdzem, skoro on za to napewno coś odwali np wlepi mi jeszcze jakiś ślub na tą samą godzinę. To jest płacenie dla świętego spokoju. Poza tym nie wiem jak u Was, ale u mnie w parafii ksiądz ma wszystko zapisane gdzie pracują rodzice itd i dokładnie wie, kogo na ile stać głupi to on nie jest![]() Zgadzam się z Wami, że to straszne zdzierstwo i ze księża powinni przykładem świecić, ale taka jest prawda, że dzisiaj ksiądz to zawód jak każdy inny a nawet lepszy bo podatków nie musi płacić. Może jeszcze kiedyś spotka ich za to kara. W końcu ja to mówią "Pan Bóg sprawiedliwy..." |
|
|
|
|
#274 |
|
Konto usunięte
|
...ale nie rychliwy, moja droga. nie łudź się - samym Bogiem świata nie zwojujesz, jeśli nie weźmie ktoś ich za rogi - to dalej będą od ludzi ciągnąć kasę.
Poza tym - z tego, co wiem - kasę płacisz wcześniej. Nie w dzień ślubu. Jaki problem dopilnować, czy na pewno cię wpisze na daną godzinę? |
|
|
|
|
#275 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6696418]...ale nie rychliwy, moja droga. nie łudź się - samym Bogiem świata nie zwojujesz, jeśli nie weźmie ktoś ich za rogi - to dalej będą od ludzi ciągnąć kasę.
Poza tym - z tego, co wiem - kasę płacisz wcześniej. Nie w dzień ślubu. Jaki problem dopilnować, czy na pewno cię wpisze na daną godzinę?[/quote] Wpisze, jasne tylko, że kogoś mi dokoptuje. Jak mam go sprawdzić czy tego nie zrobi? Zresztą przed weselem jest tyle pracy, że nie mam ochoty na przepychanki z ksiedzem. U mnie w miejscowosci jest 23 koscioly i w kazdym z nich ceny roznia sie najwyzej o 100 zł. |
|
|
|
|
#276 |
|
Rozeznanie
|
nie macie pomyslu dziewczynki jak to zalatwic?
|
|
|
|
|
#277 |
|
Wtajemniczenie
|
Chcecie księdza z innej parafii, czy z tej samej tylko nie proboszcza?
|
|
|
|
|
#278 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśłi chcecie żeby "wasz" ksiądz odprawił mszę w kościele proboszcza, to ten musi wyrazić na to zgodę. Być może byłąby to nawet msza koncelebrowana. Nie pozostaje nic innego, jak pójść z tym "waszym" księdzem do swojej prafii.. |
|
|
|
|
#279 |
|
Rozeznanie
|
hmm niom mam nadzieje ze nie bedzie problemow ze "zgoda" proboszcza... tak a ten "nasz" ksiadz jest wlasnie z innej parafii ;/
kurcze teraz to sie troszeczke zestresowalam;/ bo po tym naszym proboszczu to sie moge chyba wszystkiego spodziewac ![]() no ale zalozmy ze sie zgodzi to ile waszym zdaniem powinnam "zaplacic" proboszczowi za : rozmowy przedslubne i spisanie protokolu? skoro i tak mszy nie bedzie odprawial?
|
|
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
kasiulek, ja bym nie dała więcej niż 50 zł
ze mnie poznańskie skompiradło jest, lecz myślę, że to nie jest wygórowana kwota, a i tak wysoka, jak na parę machnięć długopisem. |
|
|
|
|
#281 |
|
Rozeznanie
|
taverney hmm wlasciwie masz racje... za te pare machniec dlugopisem
no zobaczymy musze to jeszcze przemyslec
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#282 |
|
Rozeznanie
|
A ja sie pochwale jak u mnie
Kosciół został nawiedzony w piątek, dokumenty są juz zwypełnione, protokół ksiadz spisywał sprawnie i bez niepotrzebnych dywagacji. Zapowiedzi wyniosły nas 50 zł( ksiądz zaproponował, ze możemy napisac wniosek do kurii o zwolnienie z zapowiedzi), za ślub mamy zapłacić dzien przed uroczystościa. Powiedział, ze zwykle daje sie ok 600 zł, ale jak nas nie stac, to żeby sie nie przejmować, bo za darmo też zostanie udzielony. Prawda,że sympatycznie? Minimum starania i można Dodam, ze ten przesympatyczny kościół znajduje sie w Puławach
|
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo sympatycznie. Przywracasz mi nadzieję, ze sa jescze tacy księża. |
|
|
|
|
|
#284 |
|
Rozeznanie
|
co do udzielania slubu przez "swojego" ksiedza to proboszcz w mojej parafii <chorzów> stwierdzilz e zawsze do tegoz acheca bo to tak milej jak ktos nam bliski ślubu udziela <w moim przypadku wujek, ktory nie mieszka w polsce> i powiedzial tylko ze przed slubem trzeba mu podac dane tego ksiedza i przed msza bezposrednio ksiadz ma podjechac troche wczesniej i juz
a koszt calkowity u mnie w parafii to 300zl, wiec jak czytam tutaj ze np trzeba 600 zl placic w kosciele to mis zczęka opada!!aha i jeszcze 1, te 300zl placis ie nazaleznie czy slubu udziela ksiadz z parafii czy spoza niej, w cenie ejst tez sprzatanie i ustrojenie kosciola <wstazki przy lawkach, czerwony dywan, przystrojone krzesla i biale kwiaty>, organista. jesli sie chce jakies dodatkowe przystojenie to wtedy nalezy sie skontaktowac z pania ktora sie tym zajmuje i z nia to uzgodnic i ewentualnie doplacic
|
|
#285 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny,a nie wiecie przypadkiem jak jest w Bazylice w Parczewie?Będę wdzięczna za wszelkie info
|
|
|
#286 |
|
Raczkowanie
|
a ja w ogóle to mam taki problem-chcemy brać ślub w innej parafii (tzn. ani mojej ani narzeczonego) i chyba musimy uzyskać zgodę naszych parafii prawda? nie wiecie czy jest to jakiś problem?zdaję sobie sprawę,że pewnie będzie trzeba zapłącić.Ksiądz z tej trzeciej parafii już się zgodził, nawet dał nam kilka rad i bardzo sympatyczny jest.Ciekawe jak się w naszych parafiach popiszą
|
|
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#288 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za istotną sugestie! |
|
|
|
|
|
#289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myslałam, ze jak narzeczeni biora slub w "trzeciej" parafii, to kazde z nich musi miec licencję od swojego proboszcza.
|
|
|
|
|
|
#290 |
|
Raczkowanie
|
hmmm małe zamieszanie informacyjne
![]() postaram się dowiedzieć u źródła-czyli w kościele na naukach przedmałżeńskich-ale to dopiero po świętach |
|
|
|
|
#291 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie było tak,że licencje wzieliśmy tylko z mojej parafii, za darmo. W tej parafii gdzie jest ślub po spisaniu protokołu wydali nam dokumenty na zapowiedzi. W mojej parafi zapowiedzi wygłoszone beda za darmo w pozastałych dwu ( parafia TŻ i ta od ślubu) za 50zł. Po wygłoszeniu zapowiedzi odbieramy papierki i niesiemy tam gdzie jest udzielany slub. Zresztą tak jak pisałam wyzej jest mozliwość rezygnacji z zapowiedzi.
|
|
|
#292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#293 |
|
Rozeznanie
|
Można, trzeba tylko uzyskać zgode kurii i w tym celu machnąć do niej pismo. My ostatecznie zdecydowaliśmy sie na zapowiedzi, więc nie wiem jak to praktycznie wygląda, dlatego dobrze by było znaleźć jakiegoś księdza i sie go dopytac.
|
|
#294 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#295 |
|
Raczkowanie
|
My spisywaliśmy protokuł wczoraj. Ślub mamy w innej parafii niż nasze rodzime w związku z czym potrzebujemy licencji, którą dostaniemy po wygłoszeniu zapowiedzi. Kartkę na zapowiedzi do swojej parafii TŻ dostał, ja nie potrzebowałam bo spisywaliśmy u mnie w kościele. Na koniec jak spytałam proboszcza ile się należy powiedział, że za licencję i zapowiedzi zapłacę przy odbiorze. Jej, jak sprawdzałam licencja to koszt do 300 zł plus zapowiedzi (tu już na szczęście mniej). Oczywiście jeszcze opłata za ślub w kościele, w którym go będziemy brać. Te 300 zł za licencję wydaje mi się lekko przesadzone. Ksiądz nie powiedział ile a ja mam teraz dylemat jaką kwotę dać. Czy któraś z Was płaciła za licencję?
|
|
|
|
|
#296 |
|
Przyczajenie
|
My zapłaciliśmy za licencję + zapowiedzi TŻ łącznie 200zł. Ale wyglądało to tak, że po pierwszym protokole + zapowiedzi zapytaliśmy ile się należy , ksiądz powiedział, że właściwie to nie trzeba, ale TŻ zostawił mu 100zł (w końcu czekało nas kolejne spotkanie). Po drugim też nie chciał podać ceny więc zostawiliśmy kolejną 100zł.. A parafii której wzięliśmy ślub jest cennik tzn. ślub kosztuje 600zł, ale jeżeli licencja jest z innej parafii to odliczają to co się zapłaciło (przyjmują, że licencja 150zł kosztuje). To podobno dużo, ale taki cennik mają. Z tego co wiem we Wrocławiu jest taniej.
|
|
|
|
|
#297 |
|
Raczkowanie
|
Ja za licencję nic nie płaciłam,zresztą podobnie jak nie płaciłam za wydanie zaświadczenia o chrzcie i bierzmowaniu.Wiadomo,że coś się zawsze zostawiało,ale u mnie nie ma jakiś takich dziwnych zwyczajów,może dlatego,że duże miasto...
|
|
|
#298 |
|
Raczkowanie
|
AgaOp ja mieszkam w Krakowie (też duże miasto
) i u nas jednak trzeba płacić. Za metrykę chrztu TŻ zapłacił 10 zł- odgórnie ustalona kwota w kościele, ja natomiast jak wyciągałam to było co łaska- dałam 20 zł. Za licencje na pewno nam policzy - sam proboszcz powiedział, że zapłacimy przy odbiorze. Boje się tylko, żeby nie rzucił kosmiczną kwotą. Tak myślę, że za zapowiedzi damy po 50 zł i 150 zł za licencję.
|
|
|
|
|
#299 |
|
Rozeznanie
|
ołmaj... ja z TŻ biorę ślub w trzeciej parafii ;/ (czyli ani moja ani jego) już się boję co to będzie ;] straszę tez TŻ
|
|
|
|
|
#300 |
|
Raczkowanie
|
Oj dziewczyny... nie przerazajcie mnie
Jutro idziemy po papierek od zapowiedzi do Kościoła mojego M. Jego tata sie pytal ile za zapowiedzi tam sie płaci, to ksiądz powiedział, ze od 100 do 150 zł. Chyba pojde z M. po ten papierem, bo on jest gotow zaplacic tyle ile Ksiadz powie ;/ ... Albo powiem mu zeby nie pytal ile tylko wciasnal mu 50 zl i wyszedl, albo jak Ksiadz powie iles tam, to i tak mu wcisne w reke 50 zł.Potem jedziemy do mnie do Kosciola dowiezc papier z zapowiedzi... Ksiądz ani razu nie chciał powiedziec ile za ślub... Chcemy żeby to inny ksiądz udzielal nam ślubu.. Ale w sumie on pochodzi z tej mojej parafii... Mam nadzieje, że proboszcz się na to zgodzi... Dziewczyny czy tylko wystarczy, żeby Ksiądz zgłosił się troche wcześniej przed ślubem? Ten Mój Ksiądz bedzie dopiero tydzien wczesniej, nie ma go na miejcu... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:43.

Chcieliśmy dać jakieś pieniądze poprostu od siebie i tyle. 

heh ( nie przepadam za nim). 
głupi to on nie jest

no zobaczymy musze to jeszcze przemyslec 

Kosciół został nawiedzony w piątek, dokumenty są juz zwypełnione, protokół ksiadz spisywał sprawnie i bez niepotrzebnych dywagacji. Zapowiedzi wyniosły nas 50 zł( ksiądz zaproponował, ze możemy napisac wniosek do kurii o zwolnienie z zapowiedzi), za ślub mamy zapłacić dzien przed uroczystościa. Powiedział, ze zwykle daje sie ok 600 zł, ale jak nas nie stac, to żeby sie nie przejmować, bo za darmo też zostanie udzielony. Prawda,że sympatycznie? Minimum starania i można