![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żałoba narodowa, co myślicie?
Ja rowniez jestem przeciwna zalobie narodowej.
To slowo powoli traci wartosc. W ciagu ostatnich lat ich liczba wzrasta, i to nie dlatego ze liczba tragicznych wypadkow sie podniosla... Mam wrazenie ze takie zaloby ze strony wladz to zwykla szopka.Owszem, jest mi przykro ze tyle ludzi odeszlo, ale czy to zdarzenie "zasluguje" na ten "tytul"? Nie wiem, nie mi to oceniac ale uwazam ze tym rodzinom to nie pomoze. A wrecz, sprawi im dodatkowa przykrosc. A co do odwolania imprez- sama mialam miec polowinki ale bez zadnego gadania przyjelam to do wiadmosci ze imprezy nie bedzie i szczerze mowiac mimo tego ze jestem przeciwna tej zalobie narodowej boli mnie to ze ktos moze byc zbulwersowanym faktem ze jego studniowki albo jeszcze tam czegos innego nie bedzie w ten weekend. Jesli juz ta zaloba jest to wszyscy powinni sie do niej zastosowac, nawet jak nie podzielaja decyzji wladz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co za bezsens narzucania wszystkim żałoby narodowej...jeśli ktoś czuje,że z tego powodu nie będzie mógł się bawić to niech sam o tym zdecyduje,a nie sugeruje się decyzją nakazaną odgórnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
Powiem wam tyle. Byłam wzoraj na dyskotece, która normalnie się odbyła, z tym że o godz mniej więcej 0:00 uczciliśmy wszyscy ich pamięć minutą ciszy. Tyle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Wtajemniczenie
|
Jestem przeciwna żałobie. Nie znałam tych ludzi, więc dlaczego mam odczuwać żal z powodu ich śmierci? Wg. mnie załoba to coś co każdy odczuwa nie ze względu na odgórny nakaz, tylko sam z siebie.
Służyli ojczyźnie mówisz... a co takiego dokładnie zrobili dla ojczyzny? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
Żałoba narodowa skończyła się o godzinie 19.
I co? Tak trudno było wytrzymać te 3 dni? Dla niektórych te 3 dni wydawały się wiecznością, a dla rodzin tych tragicznie zmarłych, dopiero się ta wieczność zaczyna. Widmo całego życia bez ukochanej, najbliższej osoby, to wieczność. Miłych studniówek i innych dyskotek ![]()
![]() |
#277 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale to nie znaczy że w każdej jednej gazecie i na każdym jednym programie muszą o tym pisać i mówić. Ja jestem dalej za tym, że żałobę nosi się w sercu, a nie na pokaz... codziennie tysiące ludzi umiera na drogach i nikt o tym nie mówi... Oczywiście mam szacunek do tych osób, które zginęły, bo to niewątpliwie wielka tragedia, tylko szkoda, że tak to jest rozgłaszane...
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 |
Konto usunięte
|
Fresa-
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Freso, a czy ta żałoba coś dała rodzinom ofiar? W takiej sytuacji sądzę, że guzik ich obchodziło co powiedział prezydent, które flagi były spuszczone do połowy masztu itp. Natomiast bulwers ze studniówkami tyczył się tego, że wielu uczniow straciło pieniądze a racji odwołania studniówek (sala, orkiestra, catering).
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 |
Konto usunięte
|
trudno mi uwierzyć, że dyrekcja szkoły naraża się na spłacanie (wypłacanie pieniędzy ewentualnie poszkodowanym uczniom) takich długów, odwołując studniówki. a jeżeli zostały one przełożone- to o jakiej stracie mówimy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Wtajemniczenie
|
Dokładnie. Zresztą życie to nie same zyski. Bywają gorsze tragedie niż te 200 zł, które szczęścia nie daje.
![]() |
![]() |
#284 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
u mnie w mieście było odwołanych kilka studniówek i z tego co się orientuję na razie nie ma innych terminów. A koszt takiej studniówki to nie 200zł a więcej-nie chodzi tylko o koszty sali, orkiestry czy wyżywienia. To także ubranie, fryzjer itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
Ale przecież rodziny ofiar nie zabiegały o to, żeby prezydent ogłosił żałobę narodową, więc nie zwalajmy teraz winy, na cierpiące rodziny, które jeszcze na pewno są w szoku, po tym, co się wydarzyło.
Katastrofy samolotu, jak tornado, czy krachu na giełdzie, nie można przewidzieć. W życiu tak jest, raz się traci, raz zyskuje.
![]() |
#286 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Tak naprawdę dla większości ludzi ta żałoba nic w praktyce nie znaczyła, nie obeszła ich, więc dlaczego miało im być trudno? Ludzie i tak się bawili, i tak chodzili na dyskoteki, i tak urządzali urodziny i śluby. I właśnie o to - moim zdaniem - chodzi. Żałoba narodowa to iluzja. Takie ładne hasełko, ogłaszamy, że kraj jest w żałobie, w końcu to dobrze wygląda, a politycy mogą zdobyć parę punktów swoim współczuciem, w które ja osobiście nie wierzę. A tak naprawdę to nic nie znaczy. Moim zdaniem to obłudne. Nie zauważyłam, kto "zwalał winę" na rodziny ofiar? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
Moze nie na rodziny, bo tego tez nie zauważyłam, chyba że cos przeoczyłam.
Ale pośrednio... na same ofiary. Te wyliczenia polskich generałow i pytania: znacie ich? A ofiary takie znane były? Te pytanka: cóż oni (czyli ofiary) zrobili dla Polski? Te (szokujące mnie) stwierdzenia, ze tego co sie stało, to nawet katastrofą nazwać nie mozna... To było naprawdę okropne i to było "obwinianie ofiar". Momentami ten watek bywał żenujący i nie dało sie go czytać bez takiej miny ![]() Osobiscie także przychylam sie do opinii, że te "stany" żałoby narodowej są przez prezydenta nadużywane i że moze należałoby się bardziej zastanowic i usciślić kiedy można i trzeba je wprowadzać. Jednak uważam również że niektórzy w tym wątku za bardzo sie zagalopowali i dostało sie rykoszetem niczemu nie winnym ofiarom tej (tak, ośmiele się użyc tego słowa) katastrofy.
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
zgadzam sie z wypowiedzia Luby .
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
Nie chodziło przecież o to, żeby przeciętny Kowalski przyodział się kirem żałobnym, ale o to, żeby uszanować fakt, że ta żałoba została ogłoszona, czy się to komuś podobało, czy nie (chociażby przez powstrzymanie się z niektórymi komentarzami) .
Wypominanie, że żałoba została wprowadzona, jak i rozliczanie każdego z tych oficerów, czym sobie na takie względy pośmiertnie zasłużyli, to zwalanie winy, niechęć do rodzin, tak, jakby one były czemuś winne.
![]() |
#290 |
Konto usunięte
|
te teksty były najbardziej przykre w tym wszystkim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym ja mówiłam o odwołaniu studniówek, nie o przełożeniu - jak sie da przełożyć, to niewielki problem. Gorzej, jak sie nie da, a wpłacone pieniądze przepadają. Komentarz Arethaf odnosnie tych 200 zlotych - ręce opadają. Dla Ciebie te przykładowe 200 zlotych to takie nic, prawda? Jakim prawem pozwalasz sobie na takie komentarze? To, że kogoś obcego spotkała tragedia, nie znaczy, że uczniowie mają z usmiechem machnąć ręka i powiedzieć "co tam te 200 zlotych, taka tragedia sie stała, więc nie wspominajmy o pieniądzach, bo to nie na miejscu". Owszem, na miejscu. Współczucie z powodu takiego nieszczęścia to jedno, a kwestia pieniędzy to inna sprawa. I ja nie potępiam kogoś, kto ubolewałby nad stratą tych 200 złotych. Katastrofa samolotu to tragedia dla najbliższych tych zabitych ludzi, nie dla reszty kraju. Nawet 200 zlotych to dla niektorych spora suma. A niektorzy placa więcej.
![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
Aggie, ja tylko w kwestii formalnej: gdzie tu się wypowiadała Eenax?
Czy mnie się cos nie wyswietla?
![]() |
#293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
Ale wiesz, nie kazdy ma obowiązek wchodzic na perfumy czy gdziekolwiek indziej i czytac. A w tym watku to ja jej nie widzę. Naprawdę.
Ale niewazne i wątku nie dotyczy, spytałam tylko dlatego, ze po prostu nie pamiętam żeby tu cos pisała i cały czas mam wrażenie, że cos mi uciekło. A (na boga!) przeciez jej "ignora" nie dałam.
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
Chodziło mi o wypowiedź, że "z tego, co mi wiadomo, nikt nie stracił złotóweczki". Wypowiadająca się osoba albo ma informacje ze wszystkich szkół w Polsce, albo nie jest w pełni poinformowana.
![]() |
#296 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(zacytowałam Ciebie, bo akurat w Twoim poście są wszystkie nowe opinie, które się dzisiaj pojawiły, a na które chciałam odpowiedzieć, ale mój post nie dotyczy bepośrednio Ciebie ![]() Chyba niektóre wypowiedzi nie do końca zostały zrozumiane... Pamiętajcie ze nikt nie ocenia cech charakteru/osobowości tych żołnierzy, dyskusja się raczej kręci wokół samej żałoby narodowej.. Arethaf no to tylko pozazdrościć podejścia do pieniędzy. Dla mnie strata 200 zł byłaby problemem. I taka kwota daje mi szczęście. No ale to już odrębna kwestia. Fresa odnosnie tego czy trudno było wytrzymać, zgadzam się w 100% z lexie. edit: przepraszam za literówki, nie mogę dojść z klawiaturą do porozumienia... ![]()
Edytowane przez emeczka Czas edycji: 2008-01-26 o 21:49 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powaznie? Pewnie Ty siedzac w DE wiesz lepiej niz my czy wszystkie studniowki sie odbeda. Do Twojej wiadomosci czesc z nich sie nie odbedzie bo nie ma terminow. Kiepskie informacje do Ciebie docieraja... ![]()
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Zamiast się trochę zainteresować tym tematem, latwiej jest się oburzyć: co oni takiego zrobili dla Polski?, dlaczego traktuje się ich, jako wybitne jednostki?
A wystarczyło choć raz obejrzeć Wiadomości, bo sporo tam o nich mówili, kim byli i co dla Polski zrobili. Ale, w razie, gdyby ktoś jeszcze nie wiedział: -byli to najlepsi polscy piloci, którzy czuwali nad naszym bezpieczeństwem z powietrza To mało? A co Wy zrobiliście dla kraju?, dla Polski? Nie pytam złośliwie, tylko z ciekawości.
![]() |
#300 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:10.