![]() |
#271 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: izotek
Cytat:
u mnie nic takiego nie miało miejsca, na szczęście ![]() Cytat:
kremy z wysokim filtrem. Jak wychodzę na krótko to SPF30, jak na dłuzej- SPF50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Przyczajenie
|
Jeszcze miesiąc do końca...tylko miesiąc...tylko miesiąc...oby skutki uboczne minęły...Aktualnie jestem tak osłabiona, że mogłabym spać cały dzień, a po przebudzeniu wciąż czuła jak zombie. Wakacje mi się marnują, bo boję się iść na rower czy biegać ze strachu, że zemdleję, tak bowiem się czuję. Ciągłe zapalenie jelit daje w kość. Ale skóra jest okej. I o to chodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#273 |
Raczkowanie
|
Nie chcę siać defetyzmu, ale mi Izotec nie pomógł całkowicie
![]() Przepisywało mi go 3 dermatologów (od wszystkich dowiedziałam się że nie ma już innego leku, wóz albo przewóz), na różne okresy i w różnych dawkach.w wieku 22 lat - 4 miesiące po 20 mgw wieku 23 lat - 9 miesięcy po 30 mg (tu polski i tańszy substytut: Aknenormin), idealna (choć sucha) cera po w trakcie kuracji i 5 miesięcy po niej, potem powrót trądziku, choć w lekkim stopniuw wieku 24 lat - 4 miesiące, na "doleczenie", początkowo 20 mg, potem 10 mg, aż do 10 mg co 3 dni.Szału nie było, nadal mam lekki trądzik (grudki, miniwulkany i konstelacje z grysiku na całej twarzy) który dożynam kremami (był Brevoxyl, teraz Duac), ale to broń obusieczna - teraz trądzik dożyna mnie i psychicznie i finansowo. Testy wątrobowe wyszły ok, więc przynajmniej wątroba się na mnie nie obraziła. Jedna z dermatologów mówiła też, że zawartość witaminy A, którą wchłonęłam w ilości hurtowej, sprawi, że skóra będzie wyglądała na młodszą. Miło słyszeć takie rzeczy za wizytę za 100 zł.A tak na serio, to jednak polecam takie leki - nawet jeśli całkowicie nie wyleczy, to na pewno ograniczy trądzik. Wydaje mi się jednak, że musi być stosowany długo np. 9 miesięcy, a dawka musi być rozłożona tak, by pod koniec kuracji proporcjonalnie się zmniejszała i nie było z dnia na dzień radykalnego odcięcie leku.Co do stresu i depresji - nie martwiłabym się tym. To niezwykle rzadkie przypadki, nigdy nie wiadomo, czy depresja spowodowana jest faktycznie lekiem, czy innymi czynnikami. Może to też być "placebo" po przeczytaniu ulotki, która jest straszniejsza niż niejeden horror. Summa summarum - co za różnica, czy cierpisz z powodu depresji wywołąnej trądzikiem (nie wyjdę ze śmieciami bez makijażu, nie zagadam do faceta bo mam pryszcze, nie pójdę na plaże, bo wyglądam jak powierzchnia księżyca), czy jako efekt uboczny leku? Życzę powodzenia w kuracji. Przy okazji - czy któraś z Was miała nawrót lekkiego trądziku po Izoteku/Aknenorminie? Jak sobie z tym radziłyście? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś dostałam receptę na ostatnie 4 opakowania Axotretu, biorę po 2 tab dziennie (40mg), ale zapomniałam zapytać dermy czy mam tak po prostu skończyć czy stopniowo zmniejszać dawkę, albo brać np co drugi dzień pod koniec... Może ktoś się orientuje czy ma to jakieś znaczenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że stopniowanie ma bardzo duże znaczenie. Ja brałam po 80- mg, później 60, 40, 20 i 20 mg co drugi dzień. Takie drastyczne odstawienie tabletek nie będzie dobre dla organizmu, który przyzwyczaił się do leku.
![]() |
#276 |
Raczkowanie
|
Popieram. Moja medyczna wiedza ludowa mówi, żeby zmniejszać!
|
![]() ![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#279 |
Raczkowanie
|
a z innej beczki - czy biorąc izotec miałyście jakieś problemy żywieniowe? np. spowolnienie metabolizmu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#281 |
Wtajemniczenie
|
u mnie chyba bez zmian
|
![]() ![]() |
![]() |
#282 |
Raczkowanie
|
Nie chcę nikogo straszyć, ale ja odczułam właśnie wolniejszą przemianę materii, wzdęcia i zaparcia.
Musiałam nieco zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe, żeby wrócić do normy i pozbyć się dyskomfortu. Więcej warzyw, błonnik, kawa parzona, a nie rozpuszczalna, żywność organiczna, pożegnanie z białym pieczywem - to mi pomogło, a "dobre" przyzwyczajenia pozostały też po kuracji, choć trądzik niestety powrócił (oczywiście nie w takim natężeniu) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Rozeznanie
|
witam
![]() wczoraj rozpoczęłam kurację Izotekiem i kupiłam krem przywracający nawilżenie z Iwostinu, niestety (gapa ze mnie) dopiero w domu zauważyłam, że nie ma on filtra ;/ mam w domu krem z filtrem 8 i kilka próbek z filtrem 25, myslicie, że gdy nie będę w dzień wychodzić na dwór i zużywać ten filtr 8 (i ewentualnie przy koniecznym wyjściu 25) coś mi się stanie? i tak mam wakacje, a po wczorajszych zakupach w aptece kompletnie wyczyściło mój portfel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Rozeznanie
|
podbijam
|
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
Ja używałam 50 i zeszłam do 30, mysle, że ten 25 może być za niski na początek. Skóra w pierwszych dniach brania izoteku w strasznym stanie, a słońce może jeszcze pogorszyć sprawę. Jesli nie masz pieniędzy na porzadny krem z filmtrem do twarzy (ja osobiście polecam Avene 50 SPF i 30 SPF La Roche Posay) to kup jakiś filtr do ciała nawet, ale dla dzieci byle był wysoki faktor
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Raczkowanie
|
Co do twarzy- w tamtym roku podczas kuracji Izotekiem byłam na wakacjach w Chorwacji, oczywiście musiałam unikac wylegiwania sie na słońcu itp :p, przed każdym wyjściem, choćby do sklepu stosowałam ktem 50- kę z Iwostinu własnie. A jeśli chodzi o nawilżanie to jesienia, gdy już filtr nie był koniecznością stosowałam krem do cery atopowej z AA- bardzo lekki, przyjemnie nawilżający
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#288 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nawet przed kuracją musiałam unikać słońca (bez filtrów). A teraz, przy jkuracji izotekiem, muszę jeszcze bardziej się pilnować. Z miesiąc temu, posiedziałam sobie z pół godziny na podwórku. Świeciło słońce, ale była 17-18, nie było gorąco. no i nie posmarowałam się kremem z filtrem. Efekt: piekąca, czerwona skóra- oczywiście poparzenie słoneczne |
|
![]() ![]() |
![]() |
#289 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do nawyków żywieniowych w czasie kuracji- podczas przyjmowania Izo...schudłam 3 kg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#290 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zmniejszać dawki! Należy brać min. 0.5 mg/kg/dziennie, by osiągnąć w ostatnim dniu kuracji dawkę 120-150mg/kg. Zapobiega to nawrotom. Inaczej trądzik może powrócić. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja waga przez te 7 miesięcy leczenia zmieniała się. Ale liczyłam wychodzi mi dawka skumulowana około 121mg/kg a przy niższej wadze na początku wychodziło mi 129mg.. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#292 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Odstawiając lek on i tak jest jeszcze w organizmie przez 8 tygodni. Dlatego skóra ulega ciągłej poprawie przez okres 2 miesięcy po odstawieniu izotretynoiny. Nie ma mowy o żadnym szoku dla organizmu. 0,5-1mg/kg dziennie to jeden z wymogów, by nie doszło do nawrotu. Przy takiej dawce dochodzi co częściowego zaniku gruczołów łojowych. Poza tym, przy większych zmianach na tułowiu należy przyjąć nie 120mg/kg w trakcie całej kuracji, a 150mg/kg. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Visez Czas edycji: 2012-08-09 o 10:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o filtry to z wypowiedzi kilku dermatologów wiem, że najlżejsze filtry p/słoneczne (nie zapychające) produkuje La Roche Posay, Bioderma i SVR. Poza tym najlżejszą formą filtru jest emulsja - jest lżejsza od kremu/balsamu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#296 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#297 |
Raczkowanie
|
...........
Edytowane przez Cathe_Elen Czas edycji: 2012-08-11 o 11:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#298 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Miarą "ciężkości" każdego kremu/emulsji jest właśnie współczynnik SPF. Filtr o SPF50 jest najcięższy, za to emulsja o SPF15 będzie najlżejsza, stąd mniejsze ryzyko "zapchania". Cytat:
Cytat:
Nawiązać jeszcze chciałem właśnie do skutków ubocznych. Dużo osób pisze, że izotretynoina ma bardzo długą listę skutków ubocznych. Cóż, jeśli od 1980 roku każdy skutek uboczny był zgłaszany przez lekarzy dermatologów Rejestrowi, to nie ma co się dziwić. Jest sporo skutków, które dotyczą 1 os. / 1 mln. Można zapytać się - skąd takie dane? Otóż izotretynoina na rynku jest już 30 lat i liczba chorych leczonych tym lekiem faktycznie sięga kilka milionów. Przynajmniej wiadomo czego można się spodziewać. Edytowane przez mst3 Czas edycji: 2012-08-09 o 22:55 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- U mnie były przy dawce 40mg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#300 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:47.