|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kosmetyki Naturalne-Zrób sobie krem-Kolejny sklep, przez który wydam masę pieni
Robiłyście już olejowe serum z LHA?
Własnie próbuję rozpuścić LPA w mieszance olejów i nic. Mieszam, mieszam i nic. Nadal widzę nierozpuszczony kwas. Może zostawić na jakiś czas i sam się rozpuści? Zmieniłam zestaw olejowy, w którym trzeba było to rozpuścić. Zamiast tamanu z ZKS, lnianego i awokado dałam macerat z kasztanowca, lniany, z róży piżmowej i tamanu z Naturalis. Całość robi wrażenie, jakby kwas się rozproszył w olejach, a nie rozpuścił. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kosmetyki Naturalne-Zrób sobie krem-Kolejny sklep, przez który wydam masę pieni
LHA jeszcze nie próbowałam rozpuszczać w oleju, ale z BHA było dokładnie tak, jak opisujesz. Najlepiej odstawić go na ok. 24 godziny i przez ten czas grudki sie rozpuszczały.
![]() |
#273 |
Wtajemniczenie
|
Margaretko, a który olej tamanu masz z Naturalisa? jeśli ten surowy, to napisz, proszę, jaki on jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Wtajemniczenie
|
Tak, mam naturalny. Ktoś napisał na stronie Naturalis, że jest jak tężejąca galaretka i rzeczywiście ma taką konsystencję.
Stosuję go jako bazę do mieszanki po retinoidach i jest super. W zeszłym roku miałam problemy z zaczerwienieniami, złażącą skórą swędzeniem, a teraz tylko trochę łuszczy mi się skóra. Ten olej jest bazą w mieszance, dodaję jeszcze D-Panthenol, ceramidy, kilka kropli innych olejów, czasem hydromanil. Ale to samo dodawałam w zeszłym roku (tylko ojeej bazowe były inne) i nie pomagało tak dobrze jak ten tamanu. CO do serum olejowego: jak stał LHA nierozpuszczony, tak stoi dalej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki, Margaretko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapodam niedługo przepis na fantastyczny kremik (a raczej mus) z glukonolaktonem 10% na Tego… na emulgatorze MGS (nowe nazewnictwo w ZSK!). Emulsja jest na razie odrobinę niestabilna (mus robi się po kilku dniach bardziej piankowaty – popracuję nad tym), ale jej właściwości są dokładnie takie, jak chciałam. Nawilża, pięknie wygładza (efekt jedwabistej buźki), łagodzi wszelkie podrażnienia (idealna po toniku z AHA), zapobiega przesuszeniu, rozjaśnia i ujednolica koloryt, nie lepi się, a przede wszystkim nic a nic nie zapycha ![]() Stosuję to cudo przy przesuszonej cerze mieszanej, a moja siostra przy tłustej, również po toniku z AHA. Bez odpowiedniego kremu, przy mojej dość wrażliwej skórze, musiałabym ograniczać tonikowanie kwasem mlekowym do wieczornej toalety, a tak mogę go aplikować dwa razy dziennie bez ryzyka najmniejszego podrażnienia. A pory mam czyściutkie ![]() Co do hydrolatu z róży, to potwierdzam, że jak najbardziej służy on cerze tłustej i mieszanej. A dodatkowo – jak wynika z naszych eksperymentów – (ten ZySK-owy) ma właściwości buforujące – podwyższa pH, dzięki czemu nie trzeba sypać sody do toników z kwasami ![]() Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2008-11-22 o 12:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Zadomowienie
|
Cyz któraś z was miała papierki lakmusowe z ZSK? Zamówiłam pliczek tych jednobarwnych i albo jestem wyjątkowo ułomna i nie potrafie sie tym posługiwac, albo one nie działają
![]() ![]() ![]() ![]() Zanim będe zawracac głowę właścicielce sklepu, chciałam się upewnić czy najzwyczajniej w świecie czegoś nie knocę przy pomiarach :P (chociaz akurat z tym na lekcjach chemii problemów nie miałam :P ).
![]() |
#278 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak będę miala możliwość, to przestestuję, który ma najbardziej pasuje. Cytat:
![]() Wysłałam email do pani Kasi, może coś poradzi. Wczoraj nałozyłam olejek na twarz. Mimo, że jeszcze nie rozpuszczony, to coś tam zdziałał. Nałozyłam na dekolt, a rano był taki ładny, miękki. Ja będę się skupiać na tonikach/kremach z arbutryną. Dostałam ja i zależy mi, zeby jak najszybciej wypróbować działanie. Cytat:
Stąd też moje wieczne troski, czy to ja, czy papierki. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Wtajemniczenie
|
Tego jeszcze nie miałam... Na razie wypróbowałam z EcoSpa i BU i oba mi bardzo odpowiadają.
Margaretko, ja nie znam LHA, ale przy rozpuszczaniu BHA zawsze musiałam rozgniatać grudki bagietką, samo mieszanie nie wystarczało. Natomiast po kilku godzinach zostawienia w spokoju kwas rozpuszczał się zawsze bez problemu, tak jak u Confused. Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2008-11-22 o 14:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A propo nieźle namieszałam przy rejestracji.Nie podałam nr domu i paczka wróciła do p.Kasi.Szybko się poprawiła co prawda ale paczka i tak poszła bez numeracji.Dobrze że wróciła bezpiecznie.Już leci do mnie po raz 2 z próbką oleju szałwiowego ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#281 |
Wtajemniczenie
|
Lorri, czekam na Twoj przepis!!!!!!!!!!!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja do tej pory nie miałam problemu z rozpuszczaniem BHA. Pani Kasia odpowiedziała i poradziła mi, żebym lekko (do 40 stopni) podgrzala mieszankę, powinno się rozpuścić. Idę działać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Wtajemniczenie
|
Margaretko, jestem wlasnie na etapie kompletowania zamowienia i mialam w planach to serum. Chyba zaryzykuje, dawaj pls znac na biezaco jak Ci z nim poszlo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tymi papierkami lakmusowymi to rzeczywiście dziwna sprawa. Nie miałam z nimi dotąd żadnych problemów. Widziałam już zabarwienia od czerwonego do żółtego i regulowanie pH dawało zawsze właściwe rezultaty kolorystyczne. Zrobię eksperyment z sodą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#286 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Wtajemniczenie
|
Auc, a ja juz zlozylam zamowienie. Trzymam kciuki!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zadomowienie
|
Proszę wszystkie szczęśliwe posiadaczki kremu z PHA
http://www.zrobsobiekrem.pl/?221,del...-pha-3-x-50-ml o podzielenie się swoimi doświadczeniami z tym zestawem ![]() ![]() ![]() ![]() Super sprawą by było, gdyby pojawił się jakiś zestaw dla cer dorzałych z PHA i retinolem roslinym, cos na wzór NeoStraty ![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2597,renewal-.html Ale kto wie, może któryś ze sklepów z półproduktami rozpieści nas z okazji świąt i zaproponuje jakieś cudne zestawy giazdkowe ![]()
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
Nowy zestaw - micelek:
http://www.zrobsobiekrem.pl/?255,wod...wrazliwej-50ml Przetestowałam papierki lakmusowe z ZSK na różnych substancjach (sok z cytryny, herbata, woda, ślina, mydło, soda) i za każdym razem efekt kolorystyczny był poprawny. Confused_girl, przy stężeniu PHA 4% jakaś szczególna ochrona UV nie jest konieczna. • Polihydroksykwasy nie zwiększają wrażliwości skóry na promienie UVB • Polihydroksykwasy mogą być stosowane przez osoby nie używające kremów ochronnych – razem z produktami zawierającymi alfahydroksykwasy – jako ochrona przed możliwym wzrostem wrażliwości skóry na promieniowanie słoneczne. M. Elizabeth Briden, Hydroksykwasy - wczoraj, dziś i jutro. Czynniki terapeutyczne w dermatologii (prezentacja PowerPoint) A tak na marginesie, krem Renewal+ bardzo kiepsko nawilża w porównaniu z innymi kremami NeoStraty (np. z glukonolaktonem 15% lub 10%, z AHA 15% lub 10%). Też myślałam o kremie dla mamy z PHA i "roślinnym retinolem". Dałabym do tego masło shea (na zimowe mrozy), olej arganowy, może też ten z szałwi hiszpańskiej, D-pantenol. Tylko musiałabym do tego zakupić konserwant roślinny, bo (znając moją mamę) nie chciałoby jej się pilnować dat ważności. Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2008-11-23 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Zadomowienie
|
Lorri - ślicznie dziękuje za odpowiedź
![]() ![]() ![]() Co do papierków to już nie wiem co z moimi jest nie tak (albo ze mna ![]()
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
Używam jednobarwnych. Tnę na mniejsze kawałki i zanurzam w roztworze na pół sekundy, trzymając pęsetką. Kolor porównuję od razu.
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2008-11-23 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Raczkowanie
|
o rany czemu ja nie wpadłam na to żeby ciąć je na mniejsze kawałki
![]() dzięki za patent ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Konto usunięte
|
Witam. Sledze watek od poczatku. Swietny pomysl
![]() ![]() PS: Czekam na Twoj przepis kremu nad ktorym pracujesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za doping!
![]() Stężenia w toniku depigmentacyjnym też wymagają indywidualnych ustaleń. Ciekawy wydaje się gotowy zestaw ZSK z arbutyną (czyli chwalony już tutaj różany tonik depigmentacyjny + arbutyna). W toniku z kwasem mlekowym można zmniejszyć dawki AHA i niacynamidu, dodać mniej arbutyny. Z moich doświadczeń wynika, że przy regularnym stosowaniu preparatów z kwasami, przebarwienia nie stanowią wielkiego problemu. Ślady potrądzikowe czy efekty niecnego rękodzieła schodzą bardzo szybko. A z tą arbutyną i kwasami to jest raczej na odwrót, to kwasy potęgują rozjaśniające działanie arbutyny, dzięki temu, że złuszczają (ułatwiają jej penetrację). Podoba mi się jeszcze to: Arbutynę można stosować terapii trądziku, w leczeniu i profilaktyce przebarwień skóry oraz w leczeniu stanów zapalnych. Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2008-11-24 o 02:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Wtajemniczenie
|
Nadal nie rozpuszczony.
Wydaje mi się, że wiem, gdzie tkwi błąd. Użyłam oleju tamanu z Naturalis. Sam olej jest świetny, ale gęsty i chyba przez to są kłopoty z rozpuszczeniem. Następnym razem zrobię z zwykłym tamanu i zobaczę, czy się rozpuści. Cytat:
Taaaak... ![]() ![]() Zrobiłam dzisiaj tonik depigmentacyjny z arbutryną wg przepisu z ZSK. Wszystko się świetnie rozpuściło. Już do użyłam i w ogóle mnie nie szczypał. Będę relacjonować postepy (o ile jakieś będą). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() zobaczę jak te specyfiki mi posłużą, a wtedy może pokuszę się o więcej, marzy mi się coś skutecznego na przebarwienia/blizny pozapalne, tylko jak na razie tonik depigmentacyjny wydaje mi się zbyt ciężkim wyzwaniem, nie mam chyba do tego drygu i wyobraźni, no ale zobaczymy jak to bedzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Wtajemniczenie
|
Silwena, tonik depigmentacyjny pojawil sie jako gotowy zestaw, mozesz zamowic z odmierzonymi juz wszystkimi skladnikami. Ja tak zrobilam, z lenistwa
![]() Hej, zamowilam sliwke i dynie z ZySKa, nie moge sie ich doczekac! Bede krecic tez kapielowe mazidelko dla mojego synka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 |
Zadomowienie
|
Pranie - ja z ZySKowej dyni jestem bardzo zadowolona. Ślicznie pachnie i ładnie pielęgnuje buzię. Jak na razie jedyne co ją przebiło to macerat z herbaty, którym ciągle nie mogę przestać się zachwycać
![]()
![]() |
#299 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za duzo się tonikowalam ostatnio (przy wzmożonym łojotoku co godzine) i teraz musze dac skórze troche ochrony, a nie wycisku depigmentacyjnego trzeba ją pouzupełniać nawilżaczami po tych kuracjach, bo za duzo sie kwasiłam ![]() najzwyczajniej sie boję, no ale się zobaczy przy nastepnym (mam nadzieje) zamówieniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:51.