|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Chi~
|
Dot.: Jak oduczyć kotkę wchodzenia do kwiatka?
dziękii
![]()
![]() |
#272 |
*sportaddict*
|
POMOCY!Po zastrzyku hormonalnym kicia siusia gdzie popadnie i jest osowiała :(
Rok temu moja kicia została wysterylizowana, jednak po ok pół roku [w lutym] dostała rui. Okazało się, ze prawdopodobnie został tzw. odprysk jajnika, dostała zastrzyk hormonalny, przez 7 miesięcy było wszystko ok. Niedawno znów dostała rujki, we wtorek dostała zastrzyk i od środy kotka jest mniej energiczna, smutniejsza [normalnie to diabełek i żywe srebro] i zaczęła siusiać na kanapę, fotel, ubrania pod pralka etc. Dodam, ze poza tym siusia też do kuwety, więc problem nie tkwi w zapachu kuwety itp.
Nie wiem co robić, bardzo się o nią martwię, moja weterynarz będzie dopiero w poniedziałek, a nie chcę jechać na ostry dyżur, jeśli nawet nie wiem co się dzieje, nie mam próbki moczu [nie wiem w ogóle czy go łapać, czy to sie do czegokolwiek przyda?] i do tego kicia bardzo źle znosi sytuacje typu wizyta u weterynarza, wiec nie chcę jej na to narażać, jeśli nie jest to konieczne. pomocy, co robić? czy mam powody do poważniejszego niepokoju? ![]() pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
Dot.: POMOCY!Po zastrzyku hormonalnym kicia siusia gdzie popadnie i jest osowiała :(
może bedzie trzeba zrobić USG i zlokalizowac i wyciąć ten odprysk
ale ona sika, czy znaczy? znaczenie to normalne zachowanie w czasie rui. Jesteś z Warszawy, więc masz szczęście i dużo specjalistów pod ręką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zadomowienie
|
![]()
witam,
mam pewien problem z moją kotką, a mianowicie od pewnego czasu zdarza jej się wysikać niekoniecznie w swojej kuwecie.....robi to tylko w łazience [na szczęście ![]() czy kotki również znaczą teren? czy może jest to kocia złośliwość bo nie dostała jeść na swoje żądanie? a może piasek w kuwecie jej nie pasuje ![]()
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
Dot.: znaczenie terenu czy zwykła kocia złośliwość??:(
koty nie są złośliwe, sikają nie do kowety zawsze z jakiejś przyczyny, zazwyczaj zdrowotnej lub ze stresu
tylko ludzie mogą być 'złośliwi' czy kotka sika na powierzchnie poziome, czy pionowe (pryska moczem)? Jeśli pryska moczem i do tego jest niewysterylizowana, to tak, znaczy teren jeśli sika w 'normalnej pozycji' tylko nie do kuwety, to byc moze ma problemy z pęcherzem, skojarzyła kuwetę z bólem przy oddawaniu moczu i teraz jej unika. http://vetserwis.pl/kot_mocz.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Zadomowienie
|
dziękuję za odpowiedź Esfiro
![]() no więc kotka sika na powierzchnie poziome np. do wanny, pod kosz z bielizną, na podłogę itd. ![]() ![]() edit: właśnie przeczytałam artykuł i wycofuję moje słowa o kociej złośliwości ![]()
![]() |
#277 |
Raczkowanie
|
Ja mam dwie kotki: jedna wysterylizowana, a druga nie (dostaje zastrzyki hormonalne) i obie sikają na stojąco, czyli pryskają moczem i nie zawsze do kuwety. Znaczą teren?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 |
Zadomowienie
|
magdalencja, przeczytaj ten artykuł, do któregfo link jest w odp Esfiry
![]() ![]()
![]() |
#279 |
Raczkowanie
|
Faktcznie, nie zobaczyłam linka, sorry...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i lepiej drugą też wysterylizuj, kocie hormony to zazwyczaj końskie dawki, gdyby kobietom podawać takie dawki proporcjonalnie, to by im chyba wąsy wyrosły (kocica wąsy już ma, ale preparaty hormonalne zwieększają niestety prawdopodobieństwo ropomacicza i 'wprowadzają zamęt' w kocim organizmie- a wiadomo, że podawany hormon tak naprawde działą na całe ciało zwierzęcia) swoją drogą dziwne, bo słyszałam, ze znaczą tylko kotki w rui ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Raczkowanie
|
Kotki znaczą nie tylko na stojąco - czasami właśnie tak, jakby normalnie sikały (tak samo kocury). Najlepiej iść z kotką do weta, niech zbada, a jak zdrowa to niech wysterylizuje - to zdrowsze dla kotki. I hormony i ruje niestety prowadzą do ropomacicza, raka sutków itp.
![]() |
#282 |
Zadomowienie
|
dzięki dziewczyny za odp
![]()
![]() |
#283 |
Zadomowienie
|
kotka nie zalatwia sie do kuwety
mam problem z moja koteczka perska przed ciaza nei bylo z nia problemow jednak po urodzeniu kociakow zalatwia sie gdzie popadnie pomimo tego ze koty sa juz dawno sprzedane urodzila w czerwcu2007 i na koniec sierpnia juz byly sprzedane kotka ma 2 kuwety czyste i czasem zdazy sie jej zrobic gdzie trzeba ale 80% robi gdie indziej i zaznaczam ze nie jest chora nei ma problemow z ukl moczowym. jak mozna ja od nowa nauczyc czystosci? a moze to normlane po ciazy?prosze o odp
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Raczkowanie
|
Dot.: kotka nie zalatwia sie do kuwety
Nie miałam nigdy kotki, tym bardziej po okoceniu, ale jeśli nic jej nie dolega to ja bym pokombinowała ze zmianą żwirku, dokupiłabym druga kuwetę i ustawiłabym ją w innym zacisznym miejscu w domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
ale badałas jej mocz, ze wiesz, że napewno nie jest chora? Skoro kociaki miała pół roku temu, to raczej nie ma związku z ciążą- może ma ruje i znaczy?
http://vetserwis.pl/kot_mocz.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Zadomowienie
|
ma 2 kuwety i juz miala chyba kazdy rodzaj zwirku, nie chodzi tylko o siku ale kupe tez, na pewno nie ma ruji miala zastrzyk hormonalny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
może zastrzyki wywołują takie reakcje. Cięzko mi coś powiedzieć na odległość, ale może to być spowodowane jakimiś skutkami ubocznymi zastrzyków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zadomowienie
|
nie stja bardxo daleko od jefdzenia ona je z nami w kuchni;] no byc moze nie wiem.. planuje ja wysterelizoac w najblizszm czasie. nie wiem co z nia wiem ze nie robi tego zlosliwie ale robi obok kuwety ma doslownie 2 kroki do kuwety ale zrobi obok i to jeszcze najczescniej jak moj ojciec patrzy i jest strasznie na to uczulony. nie wiem jak jej to wytluamczyc bo w zyciu jej nie uderze ani nie wsadze glow w to co zrobila bo mysle ze to pogorszy sytuacje tyylko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
Bicie i wsadzanie glowy w odchody nic nie dadza, jedynie zestresuja kota. Napewno nie ma problemow na tle zdrowotnym?
Moze sie boi kuwety. Koty nie robia niczego po zlosci, moglo ja cos wystraszyc, albo kojazy cos nieprzyjemnego z kuweta i unika jej.
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
ja bym radziła pójść do weterynarza, bo to może być jakaś choroba układu moczowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Zadomowienie
|
kotka jest pod stala opeika dobrego lekarza a czy bi sie kuwety ja wiem;d a czego tu sie bac? przeciez jej nie zbije
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
Np, mogla mic chwilowy problem z wydalaniem. Bol jaki temu towazyszyl skojazyla z kuweta i stad unikanie. To tylko jeden z wielu powodow dla ktorych koty unikaja kuwety. Skoro zaczela robic to nagle to musi byc jakis powod.
![]() |
#293 |
Przyczajenie
|
witam, moj kocurek tez w pewnym momencie swego zycia zaczal robic gdzie popadnie, czesto wygladalo to tak, jakby nie trafial do kuwety lub do niej nie zdazal doleciec...zmienialismy mu kuwety, karmy, zwirki, wetow i nic...wydalismy sporo pieniazkow na leczenie kota pod katem SUK-u i tez nic...w koncu jeden z wetow powiedzial, ze byc moze kotek czuje sie samotny i chce zwrocic na siebie uwage - faktycznie pracujemy calymi dniami i z kotkiem przebywalismy tylko wieczorami; kupilismy kocurkowi "mlodszego brata" i problem zniknal - starszy korzysta z kuwety i zdaje sie uczyc mlodego czystosci i porzadku, a przy okazji ma zapewnione troche ruchu i schudl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
Dot.: WIELKI problem z kotem robiącym kupe poza kuwetą
Przeczytałam te posty ale nie było przypadku że kot robi na kanape!!!! mam go już 10 miesięcy, pół roku temu zdarzyło mu sie zrobic na kanape w salonie!!!! Od tamtej pory robi tak często...
Były nawet 2 miesiące spokoju ale to znowu sie zaczeło ![]() Po każdym siusiu czy kupce zapierałam kanapę a całkowicie była prana już z 10 razy (co jest uciążliwe zeby zdejmowac tapicerkę, prac materace, wietrzyc je itd) więc nie mógł czuc. Musieliśmy rozścielic folię na kanapie (na szczęscie ten pokój-jako gościnny- jest rzadko "używany") ale to nic nie dało i robi na tą folię ![]() Jestem załamana, a moja mama tym bardziej. Che oddac komuś kotka w trybie natychmiastowym. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
Ech, oddac kota bo brudzi... Rany boskie...
Gdzie stoi kuweta, jaki ma zwirek. Przestawic kuwete, ew wymienic piasek, przebadac kota. Moze kuweta jest za blisko miski, albo w zbyt zaslonietym miejscu? Moze jest za mala/za duza? Kupic sprej odstraszajacy i psikac kanape. Dokladnie z instrukcja uzycia, nie tylko po przylapaniu kota i upraniu kanapy.
![]() |
#296 |
Raczkowanie
|
Kuweta stoi w łazience, fakt - blisko miski. Spray jej nie odstrasza, już próbowaliśmy. żwirek ma od początku taki sam i jej pasował. Weterynarz kazał krzyczec na nią i bic przy tej kupce
![]() Ja jej nie chce oddac...to moja mama ma już jej dośc, ona nie lubi zwierząt i to dlatego. A poza tym przek kota musi kupic nową kanapę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
moje koty tez robily przez jakis czas na kanape,siku.To nie ma chyba zwiazku z samym wydalaniem ale bardziej ze znaczeniem.?
Niestety ostatnio znowu raz sie zdarzylo ![]() Bicie kota i straszenie wg mnie moze jeszcze pogorszyc sytuacje.Ja bym proponowala szybkie reagowanie,sciagac kota z kanapy i szybko zaniesc do kuwety i do skutku(ja tak robilam) Moze przynies jej zwyklego piasku?moze taki jej przypasuje? Tez musialam wywalic wersalke tyle ze miala swoje lata wiec bylo mi na reke ![]() (mimo ze kanapa byla dobrze wyprana kot czuje i wie ze ta kanapa to jego toaleta ,albo miejsce do znaczenia terenu) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zacznij od odsunięcia miski... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Raczkowanie
|
Tak, tylko że ja nigdy jeszcze ne przyłapałam jej na gorącym uczynku. Mam tak duży dom że czasem jest problem ją wogóle znaleźc i nie wiem co robi. Jak piszesz spróbuję z tym piaskiem. Musze wszystkiego wypróbowac co mogłoby pomóc...
Już wyniosłam miskę do kuchni, na co mama nie była zbyt zadowolona ![]() Póki co próbuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.