![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II
Ja nie dostałam jeszcze kasy za listopad. 2 rzeczy mi sie sprzedaly, ale a druga nie trafiła do rozliczenia za listopada bo byl juz koniec miesiaca. Wiec moze dlatego jeszcze kasy nie ma. Biedzie trzeba sie upomnac.
#272 |
Rozeznanie
|
az się pochwalę
![]() ![]() nie no ruch porażający... szkoda, bardzo szkoda, w zeszłym roku i na początku tego współpraca była naprawdę fajna, ale teraz jest gorzej niż źle. a mam z czego wybierać, zanim dziś pousuwalam prace, to miałam 115 przedmiotów wystawionych. no nic, mówi się trudno ![]() ![]()
#273 |
Raczkowanie
|
Mnie zeszło 8 naszyjników i 1 bransoletka. Dwa naszyjniki ktoś mi przyblokował, cały tydzień wisiały jako sprzedane, a wczoraj wróciły do sprzedaży, no cóż szkoda, bo mogły naprawdę się sprzedać. W pierwszych dwóch tygodniach był tam nawet ruch, sporo rezerwacji, część się sprzedała. część nie. Wydaje mi się, że dopiero koniec ostatniego tygodnia zrobił się martwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Raczkowanie
|
Nawet i mnie udało się tam sprzedać jedną rzecz
![]()
#275 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
To chyba faktycznie przez te zmiany, bo ja nawet patrząc po sobie - przestałam zupełnie zaglądać do Wyla, bo po prostu nawigacja po stronie mnie rozwala. Za to do Modnej zaczęłam ostatnio zaglądać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#277 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() btw zbieg okoliczności, ale właśnie mi poszły w Modnej przed 5 minutami kolczyki, które leżały w Wyl. przez kilka miesięcy..
Edytowane przez Candi Czas edycji: 2008-12-20 o 09:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
A ja jak narazie postawiłam na wyl, sprzedałam tam dporo kolczyków (jak na mnie). W modnej sprzedałam komplet (najdroższa rzecz jaką do tej pory wystawiłam), ale nie wiem, czy coś wstawię. W wyl mam większy ruch.
|
![]() ![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Smieszko - nigdy wiecej Wyla. Galeria ktora przez miesiac ot tak sobie obraca Twoimi pieniedzmi (jak klient nie potwierdzi nie dostaniesz w nastepnym, tylko 2 pozniej), ktora ma problem z wyplacalnoscia nie jest dla mnie wiarygodna.
#280 |
Raczkowanie
|
A jak ktoś nie ma wyjścia? I jest to jedyna galeria która przyjęła i na której się sprzedaje?
#281 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co, wolę mieć kasę później niż nie mieć jej wcale. Jakbym byla w jakiejś innej galerii, w której się sprzedaje, to bym wyla olała, a tak... Nie mam wyjścia.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A teraz trochę statystyki (po raz kolejny wracam do tego, że jak chcesz sprzedawać to musisz mieć dużo prac wystawionych): - Wszystkie osoby, które mają w Modnej powyżej 100 prac sprzedały TYLKO W GRUDNIU średnio 14,5% wszystkich swoich wystawionych prac - Wszystkie osoby, które mają wystawione między 40 a 100 prac sprzedały w grudniu średnio 9,5% wszystkich swoich wystawionych prac - Wszystkie osoby, które mają wystawione między 20 a 40 prac sprzedały w grudniu średnio 7% wszystkich swoich wystawionych prac - poniżej 20 prac jest źle Nie traktujcie tego jak reklamy Modnej (mam statystyki tylko ze swojej galerii, ale podobną prawidłowość widać też w innych galeriach) - pokazuję tylko na konkretnych liczbach, że większa ilość prac = większa sprzedaż, co więcej zwiększenie ilości prac 2 razy powoduje wzrost liczby sprzedanych przedmiotów prawie 4 razy. W związku z tym po raz kolejny dobrze radzę: jeśli macie rozrzucone po kilku galeriach po 1-40 prac to przerzućcie te prace do jednej galerii - bardziej się opłaca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
Widzisz, mam 50% sprzedaż
![]() A tak na poważnie, nie mam aż tylu prac, żeby móc wstawiać ich w takich ilościach. przenoszę się na wylęgarnię, bo tam mam większą szansę na sprzedaż. Jak będę miała więcej prac, to wstawię i do modnej, teraz nie mam czego wstawiać. I nikogo nie winię za to, że nie sprzedaję tyle ile bym chciała. Brak kapitału, brak zysku. Zdaję sobie z tego sprawę i niestety nic na to nie poradzę. |
![]() ![]() |
![]() |
#284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez smoczek Czas edycji: 2008-12-20 o 20:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#285 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
BAN stały
|
u mnie sprzedaz internetowa marna, bo nie chciało mi się robić fot :P
a jakbym wstawiła do galerii, to cenę bym dała większą niż 'w realu' ![]() zamierzam teraz jak mam ferie troche rzeczy porobić i wrzucić do modnej, wrzuciłam wcześniej z 9 rzeczy do wyla, potrzymałam tydzień, 3 rezerwacje spadły, więc wycofałam rzeczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Nudziara - ferie feriami - weekendy sa czesciej
![]() I dzis dzieki temu ze Janek byl w pracy wyszlo mi z 15 rzeczy - tylko z foceniem sie juz nie wyrobie - po prostu padam na twarz ![]()
#289 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez joanna_k Czas edycji: 2008-12-21 o 17:09 Powód: połaczenie sąsiednich postów |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z tych wszystkich czynników mamy wpływ na dokładnie dwa: jakość/rodzaj prac i ich ilość. Prace możesz poprawić jak będziesz lepsza w tym co robisz. Ilość prac możesz poprawić od ręki - kwestia poprzenoszenia między galeriami lub dorobienia nowych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Zadomowienie
|
To trzeba się wyżej cenić. Jak oglądam niektóre ceny z galerii, to jest to ciut ponad koszty materiałów, a potem narzekania, że nie ma budżetu na dalszą pracę i rozwój. I psuje rynek, i wiąże ręce. Dużo osób dodaje do tego ideologię "żeby każdy mógł mieć coś ładnego". Cóż, to jak chcesz pracować charytatywnie, to nie narzekaj potem, że nie ma z tego pieniędzy. Ja nie mówię konkretnie o Tobie - żeby nie było ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#293 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jeśli nie masz sporo pieniędzy, nie ładuj ich w srebro - wystarczy kupić drut 0,6, trochę kulek, kilka rurek i gładkie miseczki, a to jest TANIE. głupim pomysłem jest obkupowanie się w Swarovskie [te duże i drogie] a potem opychanie ich z zarobkiem kilku złotych - co nagminnie widzę w przypadku osób na tym forum, nie dośc, ze jak wyżej - "psucie rynku", to jeszcze korzyści znikome, tylko zamrozone pieniądze kupowanie DROGO - najbardziej popularne sklepy internetowe sa bardzo fajne, ale część ich oferty można kupić 1/3 lub połowę taniej, jak się poszpera po sieci [w detalu, bo w hurcie duzo duzo taniej]. antykwariat edu ma bardzo tanio, KatiArt - tanie Swarovskie, galeria tkanin - bardzo tanie kamienie i szkło weneckie. W którym momencie drogie jest wykonanie kolczyków na srebrze ze szkła weneckiego lub kamieni, gdzie można kupić śliczne, spore szkło za 1 zł/sztuka, bigle za 1 zł/para, kawałek drutu i kilka kulek srebrnych [jakies grosze]?
![]() |
#294 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() i stwierdziłam: o nie, nie będę przepłacała ![]() wrzuciłam sobie w tych tańszych sklepach sporo rzeczy do koszyka, a kwota nie przekracza 100zł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#295 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#296 |
BAN stały
|
Nie no, jasne, niech zarabiają, tym bardziej, że na zbyt jak widać nie narzekają
![]() Właśnie szykuję się do zamówienia u KatiART, dzięki Candi, że napisałaś o nich kiedyśtam w wątku o sklepach internetowych ![]() ps. a swary też porównywałam wczoraj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#297 | |
Joanna d'Moder
|
Cytat:
Otóż we Wro jest kiermasz świąteczny.Trwa ok. 1 miesiąca,do 23 grudnia. Oprócz stoisk z bombkami,kiełbaskami,watą cukrową są stoiska z biżuterią.Wśród tych stoisk jest jedno,prezentujące m.in. naszyjniki z kamieni w cenach od 80 zł do ponad 120 zł (przypuszczam,że są posrebrzane),czyli ceny w normie.Jest też drugie,gdzie naszyjniki można kupić już za 32 zł,a kolczyki za 12 zł.Kolczyki ładne,owszem,naszyjniki jeszcze bardziej.Tylko te ceny ![]() ![]() Przykłady: bransoletka z kostek szkła weneckiego+linka+zapięcie =18zł,kostek w bransoletce było 17,ja jedną kostkę mogę kupić za 1 zł,nie licząc przesyłki. Naszyjnik z agatów-17 sztuk dużych kamienii + przekładki 36-38 zł.Ja za 9 sztuk agatów zapłaciłam 26,90 "Wypasiony" naszyjnik z ametystów i innych kamienii 80 zł-ja na oko zapłaciłabym więcej za same kamienie. Do tego kolczyki z korala czy innych kamienii w cenach między 12-20 zł. Nie wiem jak im się to opłaca,czy ściągają wszystko z Chin,czy tylko półfabrykaty.Do tego trzeba opłacić stoisko za 1 miesiąc i ewentualnie zakwaterowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#298 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() sama widzisz, jak irytujące są takie działania - wojna cenowa NIGDY nie jest dobra i zawsze na koniec wszyscy wojujący sa w przysłowiowej de. nawet Swarovskie pendanty na tych słynnych biglach, co to złożenie tego zajmuje chwilę - dlaczego niby zarobek na tym ma wynosić mniej niż dla przykładu dwukrotne koszty materiałów? kryształy sa drogie bardzo [szczególnie w porównaniu z innymi materiałami] i jest to duża inwestycja, a nie sprzedają się przecież od ręki zawsze, czasem leżą. ehhh.. to się wyżaliłam ![]() edit: może nie pasuje tak do końca w tym wątku, ale innego wątku co do cen nie ma [bo wątek z prośbą o wycene to też zupełnie co innego] - cen w galeriach konkretnie - bo o takich tutaj piszemy teraz
Edytowane przez Candi Czas edycji: 2008-12-21 o 17:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#299 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak to jest, jak się "techniki marketingowe" sprawdzające się na stoisku z marchewką, wprowadza do sprzedaży biżuterii: maksymalny obrót przy minimalnym zysku na sztuce. To może robić hurtownia, ale nie detalista sprzedający klientowi detalicznemu. Tak to jest, jak się ktoś z marchewki przerzuca na biżuterię. Poza tym, biżuteria to nieco inna branża, rządząca się nieco inymi prawami niż zwykły handel. Nie będę tu pisać Bóg wie ile o sztuce, bo to sztuki to temu daleko (o tym było w innym wątku), ale jednak chodzi też o pomysł, projekt, czas poświęcony, o to "coś więcej" niż nadzianie kuleczki na drucik. Co prawda, biżuteria ze stoisk kiermaszowo-bazarowych ma niewiele z tym wspólnego, i sądzę, że klienci szukający czegoś dobrej jakości raczej tam nie zajrzą. Ale problem zaczyna się, gdy taki bazar pojawia się w galeriach, obok prac ludzi mających inną wizję. Nawiasem mówiąc, na Allegro pojawiła się osoba, która sprzedaje kolczyki/komplety klientom detalicznym z Allegro w cenach hurtowych (np. kolczyki z baroque 22m i srebrem, które w galeriach są sprzedawane za ok. 65zł, oni sprzedają za nieco ponad 30zł). No bo oni są producentem i chodzi o obrót. A że robią świństwo, i to świadome, dosłownie wszystkim - nawet hurtowniom, które od nich kupują, bo oni klientowi detalicznemu sprzedają taniej niż ta hurtownia może sprzedać to sklepom - to już drobiazg :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#300 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.