![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Baptyści i luteranie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
![]() |
#273 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
W tym temacie raczej nie ma znaczenia czy chodzi o zwierzęta składane na ofiarę pogańskim bożkom. Czy tamte zwierzeta do tego przeznaczane nie odczuwały bólu? A mimo to Pan Bóg powiedział by zabijać i jesc. Poza tym; mając doskonałe ciało nie będzie potrzeby jedzenia mięsa. Obecne, przez grzech, jest jakie jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze chciałam zapytać o jedną rzecz. Czy ktoś taki jak ja może w Kościele E-A w czasie nabożeństwa przystąpić do komunii? Przyznam szczerze, że nie zapytałam o to księdza jak z nim rozmawiałam. Oczywiście zanim (ewentualnie) przystąpię, zapytam księdza, ale chciałam zapytać też zapytać Was.
![]() |
#275 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do wegetarianizmu to jeszcze 2 tygdonie temu byłam jedną z nich. Przez ponad 1,5 roku nie jadłam żadnego mięsa. Teraz zaczełam jeść znowu gdyż od jakiegoś miesiąca dziwnie się czuje. Mam zamiar pojeść troche mięso (co prawda w małych ilościach ale zawsze) a potem znów wrócić na diete bez mięsną. Poprostu nie moge przyczyniać się do takiego cierpienia tych biednych zwierzątek ;( tym bardziej że w większości przypadków nie zabija się "humanitarnie" (o ile w ogóle może istnieć coś takiego jak humanitarne zabójstwo O.o ) tylko męczy się je. Jak zobaczyłam sceny typu gotowanie kurczaka i wyrywanie dziobów gdy ten kurczaczek jeszcze żyje to płakałam przez godzine ;( |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Wtajemniczenie
|
Nija_ Pewnie masz racje. $ ważniejsze niż wszystko. Wczoraj trafiłam na informacje o tym nieszczęsnym krzyżu pod pałacem prezydenckim
![]() ![]() Rozmawiałyście dziewczyny o wegetarianiźmie. Eh chciałabym nie jeść mięsa ale chyba jestem za słaba. Niestety na mnie nie działaja argumennty typu: to padlina, zwierzę cierpiało itp (chyba dlatego że wychowałam się na wsi i zabijanie kaczek czy królików oglądałam od dziecka).Tylko przez 17 dni potrafiłam się powstrzymać. Może u mnie to też kwestja wygody bo dania mięsne umie gotować a wegetariańskich nie tak dużo (no bo nie da się w koło jeść to samo). Zależy mi też by TZ jadł bardzo wartościowe posiłki bo dużo pracuje a dodatkowo ćwiczy na siłowni, w domu i gra w kosza. Jakoś tak mam podświadomie wpisane że schabowy lepszy niż syte leczo wegetariańskie. ![]() ![]() Mój Tz (zanim mnie poznał) przez 4 lata nie jadł mięcha ale gdy zamieszkaliśmy razem zaczął ![]() A zauważyłyście że niektórzy traktują sposób odżywiania jak religie ? Znam spore grono takich osób (głównie weganie i witarianie)
![]() |
![]() |
#277 |
Zakorzenienie
|
Dla niektórych religia jest połączona z wegetarianizmem. Wiele sekt głosi proekologiczne hasła, potem chrześcijanie boją się ekologii i wegetarianizmu i łączą to z szarlataństwem, a to są zupełnie neutralne rzeczy, które można wykorzystać i dobrze i źle. Powinnyśmy się modlić, by były one wykorzystywane dobrze, dla ochrony Bożego stworzenia. cały sekret polega na tym, by wielbić Stwórcę, a nie stworzenie. Stworzeniem możemy się zachwycać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie jem mięsa już od tygodnia ![]() ![]() Postanowiła wybrać się do Leeds na naborzeństwo. Mogę tam jechać dopiero we wrześniu ale już się na nie cieszę. Słuchamy z TZ (choć On mniej) kazań z Malinki i bardzo nam się podobają a mnie osobiście utwierdzają w mojej wierze. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny Kochane.
Podczytuję ten wątek od pewnego czasu i dziś wreszcie zdecydowałam się napisać, że bardzo Wam dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji. Wiem już na pewno, że za miesiąc wybiorę się na pierwsze w swoim życiu nabożeństwo do kościoła E-A. Z decyzją zmiany wyznania noszę się od wielu, wielu lat. Wychowana byłam w rodzinie katolickiej, przyjęłam katolickie sakramenty, wzięłam ślub. Całe życie mocno wierzyłam. Jednak doktryny KK budziły we mnie stale wewnętrzny sprzeciw. Luteranizmowi przyglądam się od chwili, gdy po raz pierwszy (bodaj w szkole podstawowej) usłyszałam o reformacji. Dlaczego zdecydowałam się na zmianę wyznania teraz? Bo jestem chwilowo na emigracji. Nie mam możliwości chodzenia do kościoła i tak bardzo, bardzo "tęsknię" za Bogiem. Z tej tęsknoty myślę o Nim coraz częściej. Myślę, do jakiego kościoła chciałabym pójść, jak chciałabym się modlić. Co chciałabym słyszeć podczas nabożeństw. Myśl o zmianach - powróciła. Bez Boga nie umiem żyć. Z KK też nie umiem. Luteranizm dał mi odpowiedzi na wiele pytań. Wy - wytłumaczyłyście jeszcze więcej. Bardzo Wam dziękuję. Zwłaszcza Ninji. Pozdrawiam i przycupnę sobie w kąciku podczytując Was dalej. ![]() ps. Tak się cieszę, że Luteranie obchodzą Boże Narodzenie. Nie umiem funkcjonować bez oczekiwania na te magiczne święta. A tu mały prezent dla Luteranek: http://www.youtube.com/watch?v=nRsUBHBLqRE "Ożywają po wiekach dawne cuda i czyny..." Edytowane przez Marico Czas edycji: 2010-11-06 o 12:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiem, że to tylko Internet, ale naprawdę sprawia mi wielką radość, kiedy ktoś pisze coś takiego, jak Ty, Marico ![]() Ja teraz mam taki plan na uczelni, że nie mogę być na nabożeństwach niedzielnych. W tym semestrze nie mam ani jednej wolnej niedzieli. Akurat w niedziele rano mam same ważne wykłady albo ćwiczenia, więc nie mogę opuszczać zajęć ![]() ![]() Nie wiem czy słyszałyście o akcji "Prezent pod choinkę"? http://cme.org.pl/index.php?D=225 Można zrobić paczkę dla biednych dzieci na Ukrainie. Uważam, że to świetna forma pomocy, bo wiemy, że nasza paczka sprawi radość konkretnemu dziecku ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#281 |
Przyczajenie
|
Nija_ bardzo Cię przepraszam za ten błąd. Jak widać po moim nicku jestem fanką "Shoguna", którego po raz kolejny sobie przypominam, i stąd "ninja" plączą mi się po głowie.
![]() Internet nie jest już "tylko" internetem. Dla mnie znaczy on bardzo wiele, bo jestem setki kilometrów od domu. Dzięki internetowi mam kontakt z najbliższymi i - zdobywam wiedzę. Moja paczka już zaplanowana. Powędruje jednak do Polski. Stronę luteranie.pl mam niemal stale otwartą. Jakieś takie ciepło mi się po serduchu rozchodzi, gdy ją czytam. Zawsze przecież gdzieś tam w głębi ducha te treści we mnie mieszkały i zawsze - jako członek KK - czułam się grzeszna, nie w porządku. Gdy widzę, ile osób myśli i myślało podobnie, to czuję się taka podbudowana, silniejsza. Tak mi dobrze. Nawet emigracyjne tęsknoty się oddaliły. Edytowane przez Marico Czas edycji: 2010-11-06 o 21:12 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam bardzo podobne odczucia ![]() Dziewczyny, odezwijcie się ![]()
![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
Co tu tak cicho
![]()
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
No cicho, cicho
![]() ![]() Ja obecnie powinnam zacząć pisanie pracy mgr, będzie o mediach luterańskich, ale ciężko mi się za to zabrać, proszę o modlitwę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mogę zapytać co studiujesz? Na pewno praca będzie bardzo ciekawa ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oj, trzeba się uczyć, mi też trzeba ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Przyczajenie
|
Ja osobiście jestem katoliczką i mimo, że lubię protestantów nie zmieniłabym wyznania ze względu na adorację Najświętszego Sakramentu, której nie ma w innych wyznaniach, a która daje mi niesamowicie wiele. Mam jednak siostrę, która ma pewne uprzedzenia do KK, wiec zaproponowałam jej żeby spróbowała w innym kościele. W końcu lepiej być gorącym wyznawcą innego wyznania niż letnim katolikiem. Uważam, że nie ma jednego prawdziwego wyznania, ale dla każdego Bóg przygotował najlepsze miejsce, dla mnie KK, dla mojej siostry może coś innego. Trochę zainteresowaliście mnie baptystami, czy możecie mi podpowiedzieć czy są jakieś spotkania modlitewne baptystyczne czy lepiej po prostu przyjść na nabożeństwo. Siostra nie chciałaby od razu zmieniać wyznania, ale zapoznać się z nim i zobaczyć co dalej. Chodzi mi o Kraków i okolice.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Przyczajenie
|
Jestem w podobnej sytuacji co Twoja siostra. Trochę zagubiona, niepewna, wycofana.
Pozostaje mi tylko dołączyć się do pytania. Czy są gdzieś organizowane jakieś otwarte spotkania, wykłady? Mnie z kolei interesuje Warszawa i okolice. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest masa przeróżnych ciekawych spotkań, dużo wspólnych wyjazdów, przemili ludzie ![]() http://www.schpulawska.pl/
![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem najlepiej pójść na nabożeństwo do wybranego kościoła
![]() ![]() ![]()
![]() |
#291 |
Przyczajenie
|
Witam!
Bardzo ciekawy wątek ;] Edytowane przez martqa8 Czas edycji: 2011-01-16 o 12:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, co tu tak cicho ?
![]() Nie udzielałam się w ogóle, ale cały wątek przyeczytałam ![]() Sama jestem na etapie poszukiwań, dlatego Wasz wątek jest dla mnie bardzo ciekawy .
![]() |
#293 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla odmiany ja polecam KE-A. Liturgia nie jest skostniała. Jest po prostu poważna, dostojna, co osobiście uważam za piękne i przede wszystkim GODNE. Jeśli chodzi o zbory baptystyczne i zielonoświątkowe- czułam się w nich dziwnie, gdyż zachowania wiernych były- ujmując delikatnie- dość ekstrawaganckie. Kompletnie nie przemawiał do mnie klimat nabożeństw (u protestantów nie ma Mszy!). Zresztą uważam, że nie tylko liturgia jest ważna, ale także to na ile autorka zgadza się z doktryną wyznań, o których pisze (a jest między nimi kilka różnic chociaż nie aż tak drastycznych jak pomiędzy katolicyzmem a protestantyzmem). Ja sama jestem jeszcze katoliczką, ale już tylko formalnie. Protestantyzmem interesuję się od ponad 10 lat, a zwłaszcza luteranizmem, tak więc w okolicach najbliższej Wielkanocy odbędzie się moja konwersja do Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego ![]() Edytowane przez ksiezniczkanajgorsza Czas edycji: 2011-01-19 o 15:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kiedyś byłam u córki pastora, tak na pogaduchach i opowiadała mi, że zabrała koleżankę-katoliczkę na nabożeństwo, chciała jej pokazać jak to u nich jest, że nabożeństwa są ciekawe, radosne, ale mówi, że najadła się wstydu, a koleżanka się wystraszyła i nigdy więcej nie przyszła. A powód? Dwie kobiety, podczas modlitwy między pieśniami po prostu buchnęły płaczem w mikrofon. Ta dziewczyna nie wiedziała co się dzieje. ![]() Chciałabym kiedyś odwiedzić Kościół E-A, ale nie wiem czy się odważę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
Odważ się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Przyczajenie
|
Ja miałam okazje być na nabożeństwie u Baptystów i miałam niestety takie samo wrażenie. Z jednej strony bardzo mi się podobała ta spontaniczność, taka rodzinna atmosfera i oczywiście śpiewy ale z drugiej wydawało mi sie to wszytsko zbyt... hmm... no niewiem... ambitne? Miałam wrażenie jakby Ci wszyscy ludzie byli idealni. Gdybym tam uczęszczała napewno czulabym sie taka gorsza i grzeszna. Właśnie dlatego zrezygnowałam w ogóle z wyznań ewangelicznych. Co do KEA to także miałam okazje być na nabożeństwie. Bardzo mi się podobało, ale nie mogłabym być luteranką ze względu na pare rzeczy które mi sie nie podobają (np. obrazy i rzeźby). Dlatego po długich poszukiwaniach odnalazłam Kościół Ewangelicko-Metodystyczny do którego uczęszczam już od pół roku i nie narzekam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | ||||
Raczkowanie
|
Należałoby w tym miejscu oddzielić jednak pewne rzeczy. Trojko należysz do zboru bodajże zielonoświątkowego, w którym obowiązuje taka zasada, a piszesz o protestantyzmie jako całości. Otóż w Kościele Ewangelicko-Augsburskim, który również jest kościołem Reformacji, można wziąć ślub z osobą innego wyznania, a także z osobą niewierzącą. A tu- by nie być gołosłowną- wyciąg z pragmatyki Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego: http://www.luteranie.pl/www/bibliote...o-rodzinne.htm ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Cytat:
To nie kościół daje ślub. Ślub jest przysięgą (ŚLUBowaniem) jaką składają sobie wzajemnie przyszli małżonkowie ![]() ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
Nie są zliżone. Generalnie ciężko jest odpowiedzieć, bo pytanie jest bardzo ogólne. Dlaczego? Otóż w Kościele Rzymsko-Katolickim jest jeden papież, do którego należy ostatnie słowo natomiast denominacji protestanckich mamy kilkadziesiąt. Dodatkowo każda z nich, działając w innym kraju, może również działać na innych zasadach mimo, że wciąż jest to ta sama denominacja. Przykład? Kościół Luterański Szwecji błogosławi pary homoseksualne, a w Polsce na takie błogosławieństwo homoseksualne luterańskie pary liczyć nie mogą (mimo, że istnieje pomiędzy tymi kościołami wspólnota ambony i ołtarza). Linia podziału przebiega właściwie w innym miejscu- pomiędzy chrześcijanami ewangelicznymi, a ewangelikami (sic! jest różnica). Ci pierwsi z reguły są bardzo konserwatywni i odczytują Biblię literalnie. Ci drudzy są bardziej wyrozumiali. Jeśli chodzi o stanowisko Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w Polsce w kwestiach, o które pytasz to: - eutanazja- na razie brak oficjalnego stanowiska- toczą się dyskusje - aborcja- świętość życia od poczęcia (jednak dokładne sformułowanie mówiące o całkowitym zakazie aborcji nie pada) - in vitro- dopuszczalna metoda leczenie niepłodności wykluczająca jednak produkcję nadliczbowych embrionów, zabijanie ich, zamrażanie, czy wykorzystywanie do eksperymentów - używki- rozumiem, że masz na myśli alkohol i papierosy? No cóż KE-A nie jest aż tak skrupulatny i nie formułuje oficjalnego stanowiska w każdej kwestii. Są wierni, którzy używają i tacy, którzy nie używają. Podobnie w kwestii współżycia przedmałżeńskiego- brak oficjalnego stanowiska. Czytałam natomiast jakie są opinie duchownych tego kościoła (powołam się tu między innymi na wybitnego moim zdaniem ks. dr Marcina Hintza). Wygląda to mniej więcej tak, że jest to dopuszczalne, jeśli towarzyszy temu miłość, odpowiedzialność za drugą połowę i ewentualne potomstwo, które miałoby zostać zrodzone z takiego związku. Taki pogląd wynika i znajduje swoje uzasadnienie. Wsród ludu Izraela mężczyzna współżyjący z kobietą musiał ją poślubić. Współżycie rzeczywiście zarezerwowane było dla małżeństwa i ten, kto się na współżycie decydował musiał automatycznie decydować się na ślub. I dla jasności- ewangeliczni raczej nie pobłażają w tych kwestiach... Dlaczego trzymam się KE-A? Tu się niestety, albo i stety wszystko sprowadza do tego, że jednak duchowni KE-A kształcą się wiele lat zanim zostaną ordynowani i w związku z tym o wiele bardziej ufam ewangelickiej hermeneutyce Pisma, a nie ewangelikalnej, której - w mojej opinii- brakuje tak solidnych podstaw intelektualnych (z całym szacunkiem dla ewangelicznych chrześcijan) skoro każdy właściwie może wejść na ambonę w ewangelikalnych zborach. ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Cytat:
Hare Kryszna podchodzi do seksualności człowieka bardzo, bardzo rygorystycznie... Edytowane przez ksiezniczkanajgorsza Czas edycji: 2011-01-20 o 09:49 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Ksiezniczkanajgorsza- tak, od prawie 10 lat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:38.