![]() |
#271 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dziewczyny wrócicie kiedyś do Polski? Ja w PL jestem i nie moge sie odnalezc..
początki są zawsze najtrudniejsze, ja dopiero po 1,5 roku zaczęłam się przyzwyczajać....głowa do góry
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dziewczyny wrócicie kiedyś do Polski? Ja w PL jestem i nie moge sie odnalezc..
Wrócić do Polski? Zdecydowanie na NIE.
Mieszkam w Szwecji od 3,5 roku z moim szwedzkim TŻ. Teraz mój dom jest bardziej w Szwecji niż w Polsce, tu mam więcej znajomych i cały tzw. ośrodek interesów życiowych. Czuję się tu dużo, dużo lepiej. Przez ostatni rok "wróciłam" do Polski do szkoły (bo taniej niż w SE), i utwierdziłam się w moim przekonaniu. Na początku wydawało mi się, że w Polsce będzie miło i przyjemnie, ale było tylko przez pierwsze 2 miesiące, gdy miałam dystans do pewnych rzeczy. Potem ten "pancerzyk ochronny" pękł. Teraz jestem z powrotem w Szwecji i czuję ulgę ![]() 1. To co mnie od Polski odpycha, nawet bardziej niż bieda to przede wszystkim chamstwo i nieuczciwość, jakie opanowało nasz kraj. ![]() 2. Nie wyobrażam sobie zasuwać za 1200 zł, mieszkać przez pół życia z rodzicami, jeszcze gorzej gnieździć się z mężem u rodziców, a po wywalczeniu kredytu kupić pierwsze mieszkanie po 30 r.ż. I aby kupić byle pralkę trzeba brać kredyt, o nie! Aby dostać kredyt trzeba brać ślub ![]() 3. Tu się pewnie połowa oburzy, ale lubię Szwecję za wg. mnie zdrowe podejście do spraw religii, ślubu, rodziny, aborcji i par homoseksualnych. ![]() ![]() Co do wykształcenia? Darowałam sobie magisterkę w Polsce. Mam wątpliwości, czy nasza edukacja rzeczywiście jest taka dobra, ja mam uczucie że mamy przestarzały system i raczej ze studiów nic nie wyniosłam poza "papierem". Jak taki profesor, który w ogóle robi łaskę że uczy może dobrze nauczyć? Jak czegoś nie rozumiałam, to mnie wykładowca spławiał, że nie ma czasu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze dorzuce jedna rzecz ktora mnie w Polsce po prostu OBRZYDZA i zbiera na WYMIOTY - PSIE KUPY!!!!!!!!!!!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Raczkowanie
|
Hehe, prawda, prawda. Ostatnio jechałam w PL autobusem i siadając niechcący przydepnęłam nogę kobiecie z naprzeciwka. Przeprosiłam a z jej strony zero reakcji, tzw. Poker Face i wzrok wbity gdzieś przed siebie. Jak dla mnie dziwne zachowanie i właśnie bardzo nieprzyjemne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
No fakt, pod względem kultury i taktu Polska jest 100 lat za murzynami (nie obrażając kulturalnych murzynów
![]()
![]() |
#276 |
Przyczajenie
|
czytam dziewczyny to wszystko i wiekszosc z Was chce zostac daleko od Polski. u mnie w styczniu mija wlasnie jak jestem w UK 6 miesiecy i ciagle mi zle tesknie za swoim domem psem rodzina i praca ktora zostawilam . moja corka placze nie chce chodzic tu do szkoly jedynie malej coreczce wszytsko jedno.mwm nadzieje ze to minie i warto to przetrwac!?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mieszkam w IRL juz ponad 3 lata. Od kiedy kryzys dotknal Wyspe, a doktnal w bardzo duzym stopniu, Ci mili, niezwykle kulturalni Irlandczycy chetnie poslaliby emigrantow tak skad przyszli, choc moga sie to tego 'na glos' nie przyznawac. Ludzie sa rozni, w kazdym kraju i nie mozna oceniac calego narodu na podstawie jednego zachowania w autobusie. Mnie akurat podczas ostatniego pobytu w PL mlody chlopak ustapil miejsca (mimo, ze niejestem w ciazy, nie jestem stara etc).
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Alez oczywiscie, ale ja pisze STANDARDOWYM zachowaniu ludzi! Cos takiego jest NA KAZDYM KROKU!!!!! I, jak to mowia, jedna jaskolka wiosny ie czyni, mi tez zdazalo sie spotkac uprzejmych ludzi w Polsce, ale WIEKSZOSC i to znaczaca to po prostu chamy, inaczej tego nie umiem okreslic.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja piszę na podstawie swoich doświadczen,co udało mi sie zaobserwować w Niemczech,Włoszech,Francj i czy w Holandii.I nie ma o czym jak dla mnie rozmawiac,bo polacy są smętni,wiecznie zmęczeni, nie mają pieniędzy i w ogóle zawsze spotyka ich wszystko co najgorsze-byle tylko miec pretekst do narzekania,taka jest smutna prawda. Czy widziałas żeby w Pl sąsiedzi byli wobec siebie serdeczni i chętni do pomocy? bo ja nie,chyba że Ty masz takie szczęście.Kończąc mój wywód; polacy są wiecznie niezadowoleni i tyle. Cytat:
![]() |
![]() |
#280 |
Raczkowanie
|
Ja juz ponad 4 lata siedze w UK; mialam w tym roku mala przerwe na Polske (mialam dosc szaroburego UK, tesknilam strasznie, zwlaszcza za naszym klimatem) i, niestety, musze przyznac racje mojej rodzinie, ktora twierdzila, ze wszystko sie zmienia na gorsze. O ile materialne rzeczy mozna jakos ignorowac, to mam wrazenie, ze ludzie sa coraz bardziej sfrustrowani i chamscy, a obecnej mlodziezy to sie czasem boje.
Blushy - dobrze ujelas chamstwo ludzi, teraz bylam tydzien z wizyta i ciagle cos, zwlaszcza w sklepach ciezko obrazeni, ze pracuja, nawet jak dam pieniadze odliczone to i tak marudza,ze moglo byc drobniej. A jak juz zaplace to rzuca mi reklamowke, stoja bezczynnie i patrza z obrazona mina w sufit kiedy wreszcie spakuje rzeczy i bede spadac, bo przeciez za mna kolejka. W tramwaju jak sie do kogos usmiechniesz to pomysla, ze masz cos z glowa albo ze chcesz ich okrasc... Itp, itd... A najwiekszy moj blad, to ze w Polsce zdecydowalam zrobic studia magisterskie uzupelniajace. Uniwerek, ale poziom wykladow zaskakujaco niski (niektore przedmioty sa czescia mojego zawodu, wiec znam je dobrze) ; wyniki egzaminow wyssane z palca - jak sie obryjesz to mozesz nie zdac, pojdziesz "na wariata" to zdasz. Czlowiek kompletnie nie wie na czym stoi. Poki co jestem z wszystkim do przodu, ale wkurza mnie,ze z jakichs abstrakcyjnych dla mnie przedmiotow mam dobre oceny a z czegos co lubie i znam (bo robie to w pracy!) i sie rzetelnie ucze, dostaje troje... olaamelka - 6 m-cy to bardzo malo, podobno (i ja sie z tym zgadzam) trzeba dwoch lat,zeby sie poczuc w obcym kraju swobodnie i byc w stanie swiadomie wybrac miejsce do zycia. Blushy dala dobre przyklady, jak sobie radzic - wyjsc do ludzi (chocby aerobik, nie musisz super znac jezyka!), a jak masz rodzine i paru przyjaciol to wszystko sie samo ulozy. Chociaz musze przyznac, ze na Polakow jednak trzeba uwazac. Ja dzieki kilkorgu mialam pieklo na ziemi przez pierwsze pol roku mojego pobytu. . Jesli chodzi o mnie, chyba juz nie wroce do Polski, mam faceta Brytola i jako, ze nie moge sie przyzwyczaic do tutejszej pogody, obecnie staramy sie o wizy do Australii. Nie twierdze, ze tam bedzie super, bo standard zycia bedzie raczej nizszy niz w UK, ale to ma byc alternatywa dla nas - on nie chce mieszkac w Polsce a ja w UK. Pozyjemy, zobaczymy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Racja, Polacy lubią narzekać i bywają zawistni, ale każdy naród ma swoje cechy charakterystyczne. Chcecie przekonywać, że tam gdzie mieszkacie wszyscy są uprzejmi, mili, kulturalni?? Że nie narzekają? Nie bywają smutni?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Najlepiej to widac po kelnerkach. W Polsce non-stop wielkie panie sa nadete jak balon i laske ci robia, ze podejda. Na palcach jednej reki moge zliczyc mile kelnerki, z jakimi mialam do czynienia w PL. DLa porownania w UK czy nawet w Hong Kongu nie przypominam sobie nieuprzejmej kelnerki/kelnera......
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
Do Polski nie wroce nigdy!!! Nie dlatego ze nie kocham i nie sznauje kraju w ktorym zylam. Ale dlatego jakie zycie mi zfaundowlam ten kraj, za nieuczciwos, wrednosc, spryciarstwo, kombinatorstwo, wyzysk, gburowatosc, brak perspektyw i tysiace innych drobnostek ktore zuwazam teraz gdy odwiedzam Polske. Rozy i ohow ahow tu nie mam ale standard i spokoj zycia, ludzi ktorzy mnie otaczaja i ich podejscia do zycia, mozliwosci jakie dostalam nie zamienila bym juz na szarosc Polski. Tesknie ale dom mam juz tutaj, Wiem ze w moim przypadku 3 lata to poczatek i potrzeba mi wiecej czasu - ten typ tak ma, ale jest coraz lepiej. Wierze ze w krotce dostane prace o jakiej marze i to juz bedzie sukces
![]() Odwiedzilam watek bo zawsze to ciekawi jak problem widza inni. Pare dni zimowej depresji zmusilo mnie znowu do zastanowienia czy warto tu zostac, bo przez ponad pol roku siedzialam tylko w Norwegii i zatesknilam za Polandia. Z radoscia pojechalam na swieta do Polski i znowu wrocilam do Norwegii i moge na swiezo potwierdzic co pisalam wczesniej. Lapie ostatnio mega dolki bo tesknie za rodzina, pogoda tez mnie doluje i miejsce w ktorym mieszkam jeszcze bardziej ale perspektywa przeprowadzki do miasta osladza kazdy dzien ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-01-14 o 18:08 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Raczkowanie
|
Pod poniższym linkiem jest czarno na białym, dlaczego nie chcę żyć w Polsce. Wystarczy wejść na pierwszy lepszy portal, nawet ten lokalny:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/...my-n36438.html Koszmar ![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- a komentarzy pod tymże artykułem już nie skomentuję :-( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W porownaniu Szwecja-Anglja i stan Polakow: Nieuwazam, ze az tak trudno zaprzyjaznic sie z Anglikami, ale pytanie czy terz zawsze sie chce? Bo Anglicy to nie Szwedzi. Moze nie wiecznie, ale bardzo czesto. A to szkoda, bo gdzie indziej to przeciesz terz nie jest raj i latwo. Tylko tam inaczej sie podchodzi do spraw. W moim wrarzeniu ci narzekajacy Polacy w Polsce nie szukaja pro-aktywnie rozwiazan skutecznych (na dluga mete), nie biora alernatyw pod uwage, tylko wlasnie zostaja w tym narzekaniu zrzucajac wszelkie winy na innych, na system, etc. Szkoda Edytowane przez janson Czas edycji: 2010-01-25 o 22:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Witajcie emigrantki
![]() Ja mieszkam i pracuję w Holandii dopiero od grudnia 2008r, czyli szału nie ma, jestem tu krótko - ponad rok. Ale ... Wyjeżdżając, zapewniałam wszystkich, że na sto% wrócę, że nie ma takiej opcji, żebym mogła tam zostać na dłużej a na stałe ... broń Boże Wszechmogący! I wiecie co? Mój narzeczony jest w Holandii od 2,5 roku. On mnie tu ściągnął i załatwił pracę. Mieliśmy się tylko dorobić i szybko wrócić. Tak jak każdy: kupić mieszkanie, wymienić auto, trochę odłożyć na dobry start w Polsce, by nie wrócić z pustymi rękami i żyć w kraju, za którym tęsknimy i wśród ludzi, których kochamy. Te ostatnie miesiące jednak dały nam dużo do myślenia ... Rodzina bardzo się zmieniła. Jest zazdrosna i zawistna. Każdy temat odnośnie pieniędzy kończy się "ale was na wszystko stać, więc nie wiecie w czym tkwi problem", "a jakie wy możecie mieć wydatki, nie ośmieszajcie się", "jak ktoś jest bogaty, to biednego nie zrozumie" ... Masakra ... A podcas ostatniego pobytu w Polsce, dokładnie w święta, usłyszałam od przyszłej szwagierki, że "skoro tak fajnie w Holandii to już tam sobie zostań". I podjęliśmy decyzję. Zostajemy tak długo na jak długo będziemy mogli. Wszystko wkońcu zależy od pracy i kontraktów. Na początku nie dopuszczałam takiej opcji do myśli ale właściwie nie ma takiej rzeczy w tym kraju czy narodzie, która by mi nie odpowiadała. To Polak dla Polaka bardziej jest wilkiem niż na przykład Holender do Polaka. Polacy są zawistni i zazdrośni, kopią pod sobą dołki, donoszą. W pracą ze sobą walczą a po pracy razem piją. Przynajmniej ja się z czymś takim spotkałam. Może Wy macie inne doświadczenia i odczucia. Jeśli kogoś uraziłam, to przepraszam. Piszę po prostu co myślę i z czym się spotykam na co dzień. I podsumowując: Holandia to bardzo ładny kraj. Cały rok jest zielono i czysto. Jadąc samochodem nie trzeba się obawiać, że wjedzie się w dziurę ![]() Jedyne "ale" co do Holendrów, to na moje oko, są strasznymi kierowcami ![]() Pozdrawiam wszystkie emigrantki ;*
![]() |
#289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hej ![]() Teraz mieszkam w Londynie a wczesniej w innych miastach UK,ale moja przygoda z wyjezdzaniem zaczela sie wlasnie w Holandii ![]() Bardzo milo wspomoinam, zgadzam sie ze wszystkim,co napisalas. Wyjechalam tam do pracy z kolezanka tylko na pare tygodni,ale juz wtedy mnie zaczarowala "za granica". Zgodze sie- Polacy sa strasznie zawistni, lubia donosic i niestety- pija,ze szok . Czasem az wstyd za nich. Pamietam- przyjechalismy z kolezzanka a przed tzw hotelem tam doslownie cala zgraja polakow pijanych i trzymajacych flaszki :/ I tak wlasnie spedzlai sobote ;/ Zal. Ostatnio moja dobra kolezanka zalila mi sie,ze bylo jej smutno,wiec wyszla na spacer (tez mieszka w Anglii) i usylaszala polski jezyk jakis dziewczyn to podeszla zagadac a one zamilkly i udaly,ze nie wiedza o czym ona mowi :/ Naprawde czasem mi wstyd,ze jestem polka. Inne nacje lepiej sie wspieraja a my to jakies problemy mamy.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kiedyś przyjechałam do Polski na święta, dzień po przyjeździe wsiadłam w autobus. Pierwsze, na co zwróciłam uwagę w tym autobusie to odór alkoholu. Potem się okazało, że właściwie w co drugim autobusie czuć alkoholem. ![]() ![]() Przed wyjazdem nie zwracałam na to uwagi. To sie rzuca "w nos" chyba dopiero, gdy człowiek przyzwyczai się do przebywania w innym środowisku nż polskie, wtedy można przeżyć szok kulturowy we własnym kraju ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
witam jelonek.
Mam wielu znajomych z Holandii, spedzialm tam tz lato 2 lata temu na letniej szkole i wiem, ze jest to jeden z krajow, w ktorych moglabym mieszkac cale zycie i "miec rodzine". Holendrzy to przemili ludzie, tolerancyjni ale nie zakompleksieni. Swietni sa. A mezczyzni przystojni.. mniam :P
![]() |
![]() |
#292 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Też tak macie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale wiecie co? W pewien sposób ulżyło mi, że nie tylko ja mam taki problem z rodziną, że inni emigrancji spotykają się z tym samym. Czyli wychodzi na to, że to jest NORMALNE zjawisko. I nasuwają mi się słowa Paulo Coelho: "Prawdziwi przyjaciele to ci, którzy są przy tobie, gdy dobrze ci się wiedzie. Dopingują cię, cieszą się z twoich zwycięstw. Fałszywi przyjaciele to ci, którzy pojawiają się tylko w trudnych chwilach, ze smutną miną, niby solidarni, podczas gdy tak naprawdę twoje cierpienie jest pociechą w ich nędznym życiu." Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
Taaak rozmowy ze znajomymi w Polsce predzej czy pozniej koncza sie na tematach finansowych, czego nie cierpie. Niektorzy wrecz wprowadzaja mnie w stan poczucia winy lub wstydu za to ze mieszkam w Norwegii i tam zarabiam. Ale czy oni mysla o naszych wydatkach i naszych problemach dnia codziennego? Nie, my mamy eldorado i gadamy glupoty gdy eldorado okazuje sie zwyczajnym miejscem zamieszkania z jego minusami takze. Czasem czuje sie jakbym wypadla z obiegu, jakbym nie bylam ta sama ja ktora bylam kiedys, gdy gadalismy jak najeci bez sensu o wszystkim co sie dalo a teraz nie ma o czym gadac
![]() ![]() ![]() Co do stereotypow - wlasnie na moja nibylandie zadeptal - w te oto obrzydliwa pogode - wedrowny Polak sprzedajacy obrazki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Rozeznanie
|
Hmm..ciekawie się rozwija ten wątek, jako pasmo narzekań na Polskę i Polaków. Piszecie, że Polacy są zawistni, złośliwi, zazdrośni, że wiecznie narzekają, że nie pomagają sobie etc, a pisząc to same wpisujecie się w właśnie taki obraz: narzekacie na rodaków, jesteście złośliwe ("Uroki Europy Wschodniej") itd.
Piszecie, że rodzina i znajomi nie rozumieją, że możecie mieć problemy finansowe. Myślę, że często sami emigranci są winni takiego stanu rzeczy bo wielu utrzymuje tych co pozostali w Polsce w przekonaniu, że na emigracji zarabiają krocie i świetnie się im powodzi, a na wakacjach w Pl szastają kasa na prawo i lewo. Jak już pisałam wcześniej o każdym narodzie można powiedzieć coś charakterystycznego i nie da się uciec od pewnych, często szkodliwych i krzywdzących uogólnień, ale ten wątek to jeden ciąg narzekań i krytyki. To przykre, że Polacy o Polakach nie mają nic dobrego do powiedzenia.
![]() |
![]() |
#297 |
Raczkowanie
|
Nie uważam, że określenie Uroki Europy Wschodniej jest złośliwe. Chodziło mi bardziej o to, że w Polsce nadal są silne wpływy kulturowe ze wschodu (i to jest ta moim zdaniem negatywna część), że po części u nas bywa podobnie jak np. na Ukrainie. Polska jest takim krajem rozdartym między dawnym wpływem ZSRR a dzisiejszym wpływem krajów UE i społeczeństwo się w tym wszystkim pogubiło. Efekty opisane powyżej.
Każde miejsce na świecie ma swoją specyfikę, swoje i dobre i złe strony. Może tu akurat skupiamy się na tych złych, ale to nie jest takie wyssane z palca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie bez powodów mówi się, że "Polak dla Polaka wilkiem". Skądś się to wzięło. Ja nie wrzucam wszystkich rodaków do jednego worka i nie oceniam, że ten pijak, tamten złodziej. Każdy robi co chce tylko, że później dziwimy się, że tak nas oceniają na obczyźnie. Skądś się to wzięło. Nikt tego z palca nie wyssał. Każdy ma oczy i widzi co się dzieje dookoła. A co do szastania pieniędzmi, to mnie to nie dziwi, skoro w Polsce dużo taniej. Zależy kto jak to odbiera i jak na to patrzy. Ja wychodzę z założenia, że jak ktoś się chce doczepić to zawsze coś znajdzie. Problemem może być nawet to, że "stać" cię na zakupy.
![]() |
![]() |
#299 |
Raczkowanie
|
Wcale u nas nie jest aż tak taniej. Słyszałam, że wielu bierze pożyczki w banku przed wypadem do Polski, żeby potem pokazać jak to "się powodzi".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.