|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II-wchodzisz na własną odpowiedzialność:
|
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II-wchodzisz na własną odpowiedzialność:
Natalia - ja na razie tylko po zielarskich chodzę i naturalnych w okolicach rynku. Jakbyś znalazła dalej jakiś dobrze wyposażony sklepik, to daj znać, podczytuję wątek cały czas
![]()
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
zmajstrowałam dziś coś na modłę serum Granat z BU:
olej z czerwonej maliny olej herbaciany [niezmienna_ ![]() olej kokosowy frakcjonowany olej z pestek granatu 5% Q10 1% dorobię do tego jeszcze żel HA wzbogacony o ekstrakt z granatu i colostrum |
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Raczkowanie
|
no i z jakim efektem ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
na razie to mogę jedynie powiedzieć, że wygląda przyzwoicie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#276 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cieszę się, że herbatka Ci się spodobała. Mnie surowa truskawa takoż - ZSK może Ci zacząć dywidendy płacić, bo niechybnie kupię większe opakowanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sama herbatka jest dla mnie ciut za lekka - wchłania się lotem błyskawicy podobnie i truskawka, stąd pomysł dodania kokosa a granat, mango, cococin, banan są wybitnie regenerujące, więc pomyślałam, że jak można alantoinę, to można i je ![]() banan się jedynie może ciut lepić |
|
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Zadomowienie
|
Witam Dziewczyny!
Mam tłustą cerę, wskutek czego mam zamiar przetestowac oleje: jojoba, z pestek arbuza i herbaciany ( który z Was lepszy na uregulowanie nadmiaru sebum?) i gdzie kupię stacjonarnie w Krakowie? Macie jakieś wypróbowane sklepiki ekologiczne, mydlarskie lub apteki? Boję się kupić w ciemno z obawy czy towar będzie pełnowartościowy. Proszę o rady i dziękuję! |
![]() ![]() |
![]() |
#279 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() O te oleje będzie Ci trudno w sklepach stacjonarnych - może z wyjątkiem jojoby, którą ma w ofercie m.in. Pollena Aroma, więc ten olej często bywa w zielarniach. Nie wiem jednak, czy nie jest rafinowany - Pollena nie chwali się tłoczeniem na zimno, a ich olej nie pachnie. Jojoba tłoczona na zimno jest w Mazidłach i w EcoSpa (i w ZSK, ale tego nie znam), pestki arbuza i herbatka w Naturalnym Pieknie. Polecam wszystkie - pestek arbuza nie używałam dłużej, bo butelka stoi krótko tylko przetestowana. Wszystkie te oleje są lekkie, ale najlepiej reguluje wydzielanie sebum chyba jednak jojoba. Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2009-05-19 o 14:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Zadomowienie
|
niezamienna_juz_na_nic, no właśnie, rafinowany, czyli traci swe właciwosci? I po prostu lepiej kupić w mazidłach czy gdzieś?
A gdzieś dziewczyny mi polecały olej z pestek malin i olej z pestek czarnej porzeczki - ale poczytałam na BU, na mazidłach itp., one jakoś specjalnie nie są przeznaczone do regulacji skóry tłustej. A co z olejem z wiesiołka? Ten to juz spokojnie mozna kupić w aptece, w takich kapsułkach? Czy nadawałby sie do tłustej cery? |
![]() ![]() |
![]() |
#281 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#282 |
Nie depcze krokusów
|
Wiesiołek może zapychać, uwaga
![]()
![]() |
#283 |
Rozeznanie
|
Weszłam na własną odpowiedzialność
![]() Witajcie, olejko-maniaczki ![]() Przyszły do mnie zamówione z ZSK olejki migdałowy i z wiesiołka plus wit. E. Zamówiłam je z zamiarem wykorzystania do masażu brzucha w profilaktyce rozstępów ciążowych, ale skoro już je mam... To może podpowiecie mi także Wasze inne sprawdzone, ulubione zastosowania tych olejków? Albo inne olejki absolutnie niezbędne i oszałamiająco skuteczne w ciąży? Mam też problem z tą witaminą E - jej konsystencja jest tak gęsta, że nie spływa mi ze skraplacza... Wyciągam ją z fiolki igłą od strzykawki, ale nie jestem przekonana do tej metody - może ktoś ma skuteczniejszą (i bardziej higieniczną, boję się, że zabrudzę sobie tą witaminę i pozbawię dzialania ![]() Za rady i dobre słowa dla początkującej z olejami będę wdzięczna ![]()
#284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wszystko co gęste i nie chce spływać , robi się rzadkie w temp. pokojowej .Tak jak masło .Te gęste olejki wyciągam 5-10 minut przed użyciem , z lodówki . Można włożyć na chwilke do ciepłej wody , postawić na grzejniku .Niektórzy używają suszarki do włosów. W lodówce trzymaj tam gdzie jest najcieplej . U mnie to na drzwiach i na górnej półce jest najcieplej , czyli olejek mi nie robi się ciałem stałym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() Szczerze przyznam, że w ogóle się nie orientuje w tych olejkach, ale szukam od dłuższego czasu jakiś specyfików, które ściągną mi pory koło nosa na policzkach i na czole - żadne sklepowe produkty nie działają (albo działają doraźnie) Czy znalazłby się jakiś olejek, który temu by poradził? Mam skórę b. wrażliwą, mieszaną, przesuszoną na większości twarzy. Będę wdzięczna za pomoc ![]() Aha - te olejki można od tak wsmarowywać, czy koniecznie trzeba je w jakieś kremy przerabiać? Sorry - zielona totalnie jestem w temacie, a wątek dłuuuuuuuugi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy produkt działa tylko doraźnie , nie ma raz użyje i już . U mnie olejkiem , który ściąga pory na maxa jest -olejek z pestek malin z BU .Czarna malina tego nie robi. Wszystko co nas ściąga na twarzy , niestety będzie potem przesuszać . Musisz dostosować pielęgnacje do swojej twarzy. Ja używam kilka razy w tygodniu czerwoną maline , na zmiane z różą piżmową . Można również te dwa olejki mieszać , w wproporcjach , które ci służą. Ja nie przerabiałam jeszcze olejków na kremy , miziam się samym olejkiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może zacznij od poczytania sobie tego wątku ? ![]() <kopalnia wiedzy w pigułce>
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny kochane, mam problem z olejem z czarnej porzeczki. Mam go z mazideł i szczerze mówiąc trochę mnie on przeraża. Wygląda jak błotko, nawet ma takie drobniutkie paproszki w sobie, po nałożeniu na twarz niby się wchłania, ale twarz wygląda jakby się jej nie myło przez dobry miesiąc, no i jednak trochę brudzi poduszkę. W działaniu fajny, nic nie mogę mu zarzucić ale ten kolor i konsystencja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#289 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolor - ciemno żółty, ładny zapach - no cóż, do przewidzenia, jednak granat jest "niezabijalny" ![]() tłuste toto okropnie ![]() zostawia na skórze powłoczkę w duecie z HA jeszcze nie próbowałam reasumując: jestem zachwycona ![]() i najważniejsza informacja - jestem ekstremalny SUCHAREK ![]() ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#293 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() kuszona cudownymi efektami hydrolatow i olejkow mam checi zrobic pierwsze zakupy w tym kierunku z tym ze mam problem bo moja skora jest sucha ale naczynkowa i nie wiem czy ktorys ze specyfikow poradzi cos na te naczynka bo na suchoty to wiem ze na pewno cos sie znajdzie ciekawego ![]() ma moze ktoras z was takie problemy jak ja i wie co z olejkow byloby odpowiednie? ![]()
#295 |
Organizatorka
|
no proszę, w koncu tu zawitałaś
![]() ![]() Candy, na naczynka to na pewno hydrolat z kocanki (choć wrażenia zapachowe dość hardcorowe), a z resztą, to Ci dziewczyny na pewno lepiej doradzą, bo ja naczynek nie mam i też podpieram się ich wiedzą przy zamawianiu dla mamy, która wlaśnie naczynkową i suchą cerę ma. |
![]() ![]() |
![]() |
#296 |
Raczkowanie
|
dostałam paczuszkę :
oleje: róża piżmowa, bawełna, truskaweczka ![]() oraz lipofilna postać witaminy c ![]() postosuję troszkę i opisze efekty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#297 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() masowałam się tym sumiennie praktycznie przez calutką ciążę, od biustu zaczynając i na udach kończąc - zdało egzamin rewelacyjnie, w ciąży przytyłam prawie 20kg, ale nie mam z tego okresu ani jednego rozstępu ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 | |
Miss Pudernica
|
Witam
![]() Podczytywałam co jakiś czas biochemie i chyba dojrzałam już do olejków. Mam cerę mieszaną, z pozostałościami trądziku, szybko się wysuszającą. Możecie zerknąć na zestaw, który wybrałam i powiedzieć czy może być? - hydrolat aloesowy - hydrolat geraniowy - hydrolat z zielonej herbaty - olej tamanu ekologiczny - olej z pestek czereśni - olej z róży rdzawej ekologiczny - żel hialuronowy 1% - masło mango ( ale to do ciała) Cytat:
![]()
![]() |
#299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hydrolaty dla naczynkowej: kocanka, rumianek [ale uwaga, bo jest częstym alergenem], lipa, głóg, róża - zarówno dla suchej i naczynkowej, migdał oleje: róża, macerat z kasztanowca, kiełki pszenicy, orzech laskowy, porzeczka, malina czerwona, śliwka sera z witaminą C np. z BU [byle bez alkoholu i glikolu] kwasy PHA liposomy na naczynka z ZySK lub Naturalis |
|
![]() ![]() |
![]() |
#300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.