![]() |
#271 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
Cytat:
Nie sądzę żeby słuszne było stosowanie się tylko do pewnych zasad. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Teoretycznie istnieje też spowiedź bez rozgrzeszenia - taka, podczas której możesz wymienić swoje grzechy aby było ci lżej, ale ze względu na to, iż w nich trwasz nie możesz uzyskać rozgrzeszenia a jedynie wsparcie. Niestety jest to tylko teoretycznie, bo w praktyce to by ci ksiądz chyba tylko nawymyślał od grzesznic i tyle... Wiem jednak, że są specjalne miejsca gdzie można do takiej spowiedzi przystąpić. Kościół Katolicki nie uznaje aborcji w żadnym przypadku, nawet w takim gdy ciąża zagraża życiu lub zdrowiu kobiety. Kościół uważa, że śmierć podczas porodu to wyraz poświęcenia matki dla dziecka i że jest to piękne. Kilka takich kobiet, które mimo wiedzy, że umrą podczas porodu jednak zdecydowało się urodzić i zostały już błogosławionymi. Dla KK aborcja jest zła i jest morderstwem zawsze, w każdym przypadku. Aborcja jest też grzechem ciężkim tak samo jak morderstwo i rozgrzeszenia z niej udzielić może jedynie specjalny spowiednik w specjalnym miejscu (zazwyczaj jest to jakieś sanktuarium).
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-05-21 o 15:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
Nie te, ktore znam. Ale nie znam wszystkich odłamów chrześcijaństwa. Może któreś dopuszcza wolne związki, jesli oparte są na szczerej miłosci?
Z drugiej strony w zasadzie wychodzi sie z założenia, ze skoro tak sie kochają, by współżyć, to nic nie stoi na przeszkodzie by się hajtneli. Ty sie kochasz z facetem ktorego nie jesteś pewna (napisałas ze nie chcesz sie pomylic, dlatego mu nie slubujesz przed bogiem). Tym samym bierzesz pod uwagę, ze nie bedzie to twoj jedyny partner seksualny w zyciu. Chcodzi ci tylko o zaspokojenie potrzeb seksualnych z partnerem którego kochasz bardziej niz swojego boga, bo dla swojego boga nie jestes w stanie wytrwac w czystosci. Takiego podejscia zadna religia oparta na wartosciach 10 przykazań raczej nie bedzie tolerowała. Przeczytałaś tekst który podała olencja?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Cytat:
Seks przedmałżeński jest grzechem i jest to fakt w religii chrzescijańskiej i tak jest w większości religii na świecie... Jeżeli wiara w Boga i Kościół są dla Ciebie ważne, to przy tym pozostań, więcej czytaj i poznaj bardziej swoją wiarę zanim sięgniesz (jak ktoś inny radził) po wiedzę w innych religiach. Może lektura "Katechizmu Kościoła Katolickiego" będzie dla Ciebie i wszystkich chcących bardziej zrozumieć własną religię pomocna, nie jest łatwa do czytania, ale warto ją przestudiować. Możesz Katechizm kupić lub poczytać w Internecie. http://www.katechizm.opoka.org.pl/ Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Przeczytam jak tylko mi się net przestanie rozłączać co chwile.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
wiecie co dziewczyny? czytam te wasze wypowiedzi i dziwi mnie dlaczego tak naskakujecie na te, ktore mowia ze wierza w Boga ale uprawiaja seks?
ja tez wierze ze jest gdzies tam ktos, kto nade mna czuwa. nie jestem jakas zapalona katoliczka, ale czasem potrzebuje sie pomodlic, to mi jakos pomaga i jest mi potem lepiej. ale mam chlopaka, z ktorym jestem ponad trzy lata i kocham go. wspolzyjemy. i co? czy to znaczy ze jestem hipokrytka? mysle ze nie. jedyne z czym sie z wami tu zgadzam to kwestia spowiedzi. sama sie kiedys zastanawialam po co mam do niej chodzic i mowic "za wszystko serdecznie zaluje i obiecuje poprawe" skoro nie zaluje i poprawy nie obiecuje. to dla mnie chore. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() i nie będę już farbować włosów ![]() Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2009-05-21 o 17:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
buddysta? ![]() ![]() no to przepraszam ![]() ![]() Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2009-05-21 o 17:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a tak serio to nie wiem co to znaczy ,,Bog katolicki". Religia katolicka jako religia monoteistyczna zaklada owszem wiare w jednego Boga, Trójce świetą ale poza tym składa sie z wielu róznych zasad/dogmatów, ktore katolik powinnien przyjac za słuszne. Takze wiara w Boga czy nawet w Chrystusa nie musi od razu oznaczac katolicyzmu. . To ty juz powinnas wiedziec do ktorego swiatopogladu ci najblizej. A moze po prostu masz jakis swoj włąsny i zadna ,,religijna metka" ci niepotrzebna. Nikt za ciebie tego nie ustali ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
Zastanawiam mnie dlaczego osoby uznajaće sie za katoliczki i wierzące i pewne swojej racji nie potrafia księdzu na spowiedżi powiedziec prawdy lub podczas nauk przemałzenskich ?ze uwazaja NPR za bzdure itp ?ze popieraja aborcje w jakis przypadkach?ze nie sa dziewicami i ze uzupelnianie kalendarzyka jest glupie i sciagnęły sobie z neta?
dlaczego ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | ||
Zakorzenienie
|
Ale to nie oznacza, że masz sobie powiedzieć: Pfff, żałuję, że nie żałuję i spadajcie wszyscy na drzewo. Brak szczerego żalu nie zwalnia Cię z obietnicy poprawy - jeżeli chcesz otrzymać rozgrzeszenie ważne w oczach KK.
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A tak w ogóle, to chyba katolikiem ma prawo nazywać się każdy ochrzczony w KK, kto nie dokonał aktu apostazji ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#286 |
Raczkowanie
|
Wiara w Boga a stosowanie się do jego nakazów to dwie całkiem osobne sprawy.
![]() |
#287 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no własnie ja nie wiem do konca jak to jest ale cos mi sie wydaje ( bardzo mozliwe ze blednie) za KK za dojrzalego, swiadomego katolika uznaje osobe po bierzmowaniu ![]() a własnie ja mam pytanie do dziewczyn ktore sie za katoliczki nie uwazaja ale były ochrzczone albo nawet miały komunie czy bierzmowanie. Dokonalyscie apostazji?? I czemu tak/nie?? Bo ja mysłe o tym intensywnie ostatnio
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale rozmawiałm o tym z znajomym i stwierdził ze wszystki sakramenry przyjął jako osoba niepełnoletnia czyli nie było wyboru (argumentów ,wiedzy,świadomości sprawy ,itp) ,szczególnie chrzest i komunie wiec został wpisany w księgi nieswiadomie i bez jego woli i chęci więc dlaczego teraz ma się wypisywać? w sumie trochę racji . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z tego co ja czytałam to trzeba to osobiscie załatwic zarowno w parafi chrztu jak i zamieszkania i miec 2 swiadkow na dodatek. Teoretycznie jest to do niczego nie potrzebne ale z drugiej strony wydaje mi sie ze to było by takie, no sama nie wiem...uczciwsze:confused :
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Elfir A może Ty wiesz, jak to jest, kiedy katolik wstępuje do kościoła ewangelickiego ![]() ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Aha, jeszcze jedno. Tak, dojrzałym katolikiem jest osoba po bierzmowaniu. Ale KK za wiek używania rozumu przyjmuje 7 lat. Tak więc dziecko, które kończy 7 lat jest traktowane w kwestii sakramentów jak dorosły, np. może popełnić grzech ciężki. Poza tym używa się w czasie sakramentu małżeństwa formuły "po katolicku wychować potomstwo" - i chyba oznacza to, że wychowujemy JUŻ katolików, a nie dzieci NA katolików. Chyba ![]()
![]() |
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czemu? 3 strony mówienia o tym MOŻESZ WIERZYĆ W BOGA I KOCHAĆ SIĘ DO WOLI - TO JEST SPOKO. ALE JAK JESTEŚ KATOLICZKĄ I KOCHASZ SIĘ DO WOLI Z KAŻDYM - TO JUŻ NIE JEST SPOKO. rozumiesz? wierzenie w Boga nie oznacza bycia Katolikiem. Wierzenie w Boga oznacza że po prostu w niego wierzysz. Bycie Katolikiem to wyznawanie rozumienie akceptowanie i stosowanie się do zasad jakie stawia kosciół - a świadome mówienie "nie sory to jest be to be a to fajna to to akceptuje ale tamtego już nie". NIE MA. ALBO CZARNE, ALBO BIAŁE! Elfir - gratuluje cierpliwości ![]()
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-05-21 o 20:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Obawiam się, że utrudniło by mi to wzięcie ślubu jednostronnego (zanim na mnie naskoczycie: tak, wiem z czym się to wiąże). A i tak będe miec zbyt wiele problemów z tą kwestią aby się jeszcze takimi rzeczami głowę zaprzątać. Kiedyś - jak już uzyskam odpowiednią niezależność i wyrwę się z tej prowincji - na pewno złożę apostazję.
64/88 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=335375 "Jak dalece jesteśmy wszyscy naznaczeni piętnem pani Bovary?Jak głęboko ów bowaryzm,owo marzenie o lepszym życiu,o romantycznej miłości tkwi w naszych duszach?Jak mocno popycha nas ku ruinie obecnego życia w imię ułudnych nadziei?" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
owszem tylko co zmieni w tym prawie dowypowiedzi 1 wypis ? jak przybedzie 10 innych od takich wlasnie pseudokatolikow z chociazby tego forum ? ilu znas zludzi ktorzy wiedza ze moga oficjalnie sie wypisac z kosciola ? i ilu bedzie sie to chcialo zrobic ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Konto usunięte
|
Ja zastanawiałam się nad wypisaniem się z Kościoła Katolickiego. Jednak chyba nie zdecyduję się na ten krok. Wieści szybko się rozchodzą, a część mojej rodziny mieszka na wsi i nie chcę, żeby mieli z tego powodu nieprzyjemności. Ponadto boję się, że moje dziecko miałoby problemy z ewentualnym chrztem - osobiście nie zamierzam chrzcić moich dzieci, ale jeśli któreś byłoby wierzące, to szkoda by było, gdyby miało problemy z przyjęciem tego sakramentu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;12410530]Ja zastanawiałam się nad wypisaniem się z Kościoła Katolickiego. Jednak chyba nie zdecyduję się na ten krok. Wieści szybko się rozchodzą, a część mojej rodziny mieszka na wsi i nie chcę, żeby mieli z tego powodu nieprzyjemności. Ponadto boję się, że moje dziecko miałoby problemy z ewentualnym chrztem - osobiście nie zamierzam chrzcić moich dzieci, ale jeśli któreś byłoby wierzące, to szkoda by było, gdyby miało problemy z przyjęciem tego sakramentu.[/QUOTE]
wierzace bedzie w wieku raczej swiadomym i dojrzalym wiec w czym mialaoby miec problem? moja kolezanka przyjela chrzest w wiekulat 20 i zadnych problemow nie miala . predzej dziecko moze miec pretenje ze narzucilas mu w tej kwestii swoja wole w czasach wolnosci pod kazdym wzgledem. przyjela chrzest swiadomie i z wlasnej woli i takiedecyzje powinny tylko cieszyc kosciol. przed calym swiatem nie uchronisz dziecka a co jesli bedzie wyznawcą innej religii ? Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-05-21 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja mam wrażenie że zgniotło jednak, Twoje argumenty trudno nazwać argumentami w ogóle. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Konto usunięte
|
paula78 - a co jeśli moje dziecko będzie chciało przyjąć chrzest w wieku np. 15 lat? Czytałam, że można mieć spore problemy z ochrzczeniem, jeśli rodzice nie należą do KK. A swoją drogą - pierwszy argument póki co u mnie przeważa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
|
Cytat:
No i mamy kolejny wysyp "mądrości". Już wcześniej było napisane, że jeśli katolik, grzeszy.... to nadal jest katolikiem. Na Boga, czemu tego nie rozumiecie? Każdy ma prawo do grzechu, zaleca się mu, aby nie grzeszył, jednak Bóg daje wolną wolę, więc ludzie grzeszą.... dla samego faktu grzeszenia nie odchodzi się od Kościoła.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
TAK, JAK GRZESZY NADAL JEST KATOLIKIEM. ZA SEKS PRZED ŚLUBEM NIKT NIE NAKŁADA NA NIEGO EKSKOMUNIKI. przespać się z kimś raz, trzy przed ślubem i żałować tego szczerze, a sypiać regularnie z różnymi partnerami i uważać że ma się do tego prawo - jest różnica prawda? jeżeli świadomie popełnia grzech NAGMINNIE, nie żałuje go I UWAŻA ŻE TO KOŚCIÓŁ ŹLE MYŚLI to wtedy nie powinno nazywać się mianem katolika. bo każdy popełnia błędy gorzej gdy brnie w to cały czas bez chęci zmiany i poprawy robiąc świadomie wbrew bardzo jasnym i ważnym zasadom +_+
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
|
Cytat:
Nawet jeśli, osoba grzesząca głosi poglądy sprzeczne z naukami Kościoła, jednak w głębi serca wierzy w Boga, szuka ratunku i może po latach poprosi o wybaczenie, to nie można tych osób przekreślać. Kim jestesmy aby oceniać ludzi... ten jest dobry katolik a ten to hipokryta? To nie nasza sprawa ale Boga. Po co ten atak? Czy ja jutro z samego rana mam atakować muzułmanów, którzy piją alkohol? Lub utrzymują stosunki pozamałżeńskie? A dlaczego? Wszak jestem katoliczka a nie muzułmanką, to co mnie do ich wiary? To dlaczego w takim razie osoby, które za katolików się nie uważają, nagle tutaj mają tyle do powiedzenia? Co ich to obchodzi? Wszak nie ich wiara.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:52.