Seks w rodzinie katolickiej - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-21, 14:48   #271
201701090917
Konto usunięte

Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Napisane przez menorka Pokaż wiadomość
Wiecie co ja rozumiem wasze stanowisko, ale Kościół katolicki nie opiera się tylko i wyłącznie na tym czy się współżyje przed ślubem czy nie...
Oczywiście, ale jednak jest to wazna kwesta i kościół nawołuje do czystości. Seks przedmałżeński to grzech i kościół się z tym poglądem nie kryje.
Nie sądzę żeby słuszne było stosowanie się tylko do pewnych zasad.
201701090917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 14:53   #272
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mychamycha Pokaż wiadomość
Aby otrzymać w Kościele katolickim rozgrzeszenie, nie sytarczy okłamać księdza. co to wo ogóle ma być? (...)I jeszcze ściągnie na siebie większą karę, bo popełnia w tym momencie spowiedź świętokradzką. Rozgrzeszenie otrzymuje się od Boga, a nie od księdza.
Ja to rozumiem, ale mam wrażenie ze menorka nie

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 14:58   #273
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Wiem jakie są warunki dobrej spowiedzi...
Klarissa to może Ty mi wytłumacz. Jak mam się spowiadać z czegoś czego nie żałuje? Przecież wtedy spowiedź jest nie ważna... Albo jak mam swojemu rozumowi wytłumaczyć, że seks to grzech skoro mój rozum twierdzi że nie grzech? To nie jest takie łatwe jak wam się wydaje.
Wcale mi się to nie wydaje łatwe i miałam kiedyś dokładnie takie same rozterki jak masz ty. Nigdy, przenigdy nie żałowałam i dlatego zrezygnowałam z sakramentu spowiedzi. Z czasem w ogóle z wyznawania religii, ale to działo się powoli, latami i wcale nikogo do tego nie namawiam. Ja postawiłam na uczciwość - względem siebie i swojego sumienia przede wszystkim.

Teoretycznie istnieje też spowiedź bez rozgrzeszenia - taka, podczas której możesz wymienić swoje grzechy aby było ci lżej, ale ze względu na to, iż w nich trwasz nie możesz uzyskać rozgrzeszenia a jedynie wsparcie. Niestety jest to tylko teoretycznie, bo w praktyce to by ci ksiądz chyba tylko nawymyślał od grzesznic i tyle... Wiem jednak, że są specjalne miejsca gdzie można do takiej spowiedzi przystąpić.

Cytat:
Przecież Kościół Katolicki uznaje aborcję, gdy zagraża ona życiu kobiety.
Kościół Katolicki nie uznaje aborcji w żadnym przypadku, nawet w takim gdy ciąża zagraża życiu lub zdrowiu kobiety. Kościół uważa, że śmierć podczas porodu to wyraz poświęcenia matki dla dziecka i że jest to piękne. Kilka takich kobiet, które mimo wiedzy, że umrą podczas porodu jednak zdecydowało się urodzić i zostały już błogosławionymi. Dla KK aborcja jest zła i jest morderstwem zawsze, w każdym przypadku. Aborcja jest też grzechem ciężkim tak samo jak morderstwo i rozgrzeszenia z niej udzielić może jedynie specjalny spowiednik w specjalnym miejscu (zazwyczaj jest to jakieś sanktuarium).

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-05-21 o 15:01
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 15:00   #274
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
seks przedmałżeński też?
Nie te, ktore znam. Ale nie znam wszystkich odłamów chrześcijaństwa. Może któreś dopuszcza wolne związki, jesli oparte są na szczerej miłosci?

Z drugiej strony w zasadzie wychodzi sie z założenia, ze skoro tak sie kochają, by współżyć, to nic nie stoi na przeszkodzie by się hajtneli.

Ty sie kochasz z facetem ktorego nie jesteś pewna (napisałas ze nie chcesz sie pomylic, dlatego mu nie slubujesz przed bogiem). Tym samym bierzesz pod uwagę, ze nie bedzie to twoj jedyny partner seksualny w zyciu. Chcodzi ci tylko o zaspokojenie potrzeb seksualnych z partnerem którego kochasz bardziej niz swojego boga, bo dla swojego boga nie jestes w stanie wytrwac w czystosci.
Takiego podejscia zadna religia oparta na wartosciach 10 przykazań raczej nie bedzie tolerowała.

Przeczytałaś tekst który podała olencja?

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 15:02   #275
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
Możesz przytoczyc fragment KK, gdzie jest o tym powiedziane?
Rzeczywiscie. Cofam swoją wypowiedź.

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Kościół Katolicki nie uznaje aborcji w żadnym przypadku, nawet w takim gdy ciąża zagraża życiu lub zdrowiu kobiety. Kościół uważa, że śmierć podczas porodu to wyraz poświęcenia matki dla dziecka i że jest to piękne. Kilka takich kobiet, które mimo wiedzy, że umrą podczas porodu jednak zdecydowało się urodzić i zostały już błogosławionymi. Dla KK aborcja jest zła i jest morderstwem zawsze, w każdym przypadku. Aborcja jest też grzechem ciężkim tak samo jak morderstwo i rozgrzeszenia z niej udzielić może jedynie specjalny spowiednik w specjalnym miejscu (zazwyczaj jest to jakieś sanktuarium).
.
mychamycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 16:12   #276
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Wyobraź sobie ze gwałt na dziecku jest lżejszym grzechem w wizji Kościoła katolickiego niz aborcja dokonana na zgwałconej dziewczynce, bo ciąza groziła jej zyciu.
Absurdalne?
Zarówno gwałt jest ciężkim grzechem jak i zabójstwo płodu czyli aborcja.

Cytat:
Jak mam się spowiadać z czegoś czego nie żałuje? Przecież wtedy spowiedź jest nie ważna... Albo jak mam swojemu rozumowi wytłumaczyć, że seks to grzech skoro mój rozum twierdzi że nie grzech? To nie jest takie łatwe jak wam się wydaje. Wy to widzicie tylko tak, że ja sobie zasady Kościoła chce pod moje zasady nagiąć, a naprawdę to nie takie łatwe.

A wiara w Boga i Kościół to rzeczy ważne dla mnie
.
Menorka, nikt nie wie wszystkiego od razu, a i nigdy pełnej wiedzy nie posiądzie.

Seks przedmałżeński jest grzechem
i jest to fakt w religii chrzescijańskiej i tak jest w większości religii na świecie...

Jeżeli wiara w Boga i Kościół są dla Ciebie ważne, to przy tym pozostań, więcej czytaj i poznaj bardziej swoją wiarę zanim sięgniesz (jak ktoś inny radził) po wiedzę w innych religiach.

Może lektura "Katechizmu Kościoła Katolickiego" będzie dla Ciebie i wszystkich chcących bardziej zrozumieć własną religię pomocna, nie jest łatwa do czytania, ale warto ją przestudiować.

Możesz Katechizm kupić lub poczytać w Internecie.

http://www.katechizm.opoka.org.pl/

Cytat:

To prawda i zgadzam się z nauką Kościoła.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg KKK.jpg (14,1 KB, 4 załadowań)

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 16:20   #277
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Nie te, ktore znam. Ale nie znam wszystkich odłamów chrześcijaństwa. Może któreś dopuszcza wolne związki, jesli oparte są na szczerej miłosci?

Z drugiej strony w zasadzie wychodzi sie z założenia, ze skoro tak sie kochają, by współżyć, to nic nie stoi na przeszkodzie by się hajtneli.

Ty sie kochasz z facetem ktorego nie jesteś pewna (napisałas ze nie chcesz sie pomylic, dlatego mu nie slubujesz przed bogiem). Tym samym bierzesz pod uwagę, ze nie bedzie to twoj jedyny partner seksualny w zyciu. Chcodzi ci tylko o zaspokojenie potrzeb seksualnych z partnerem którego kochasz bardziej niz swojego boga, bo dla swojego boga nie jestes w stanie wytrwac w czystosci.
Takiego podejscia zadna religia oparta na wartosciach 10 przykazań raczej nie bedzie tolerowała.

Przeczytałaś tekst który podała olencja?
Mam nadzieje że bedzie jedyny.Jednak jeszcze się nie hajtam, bo moi rodzice chyba nie byliby do tego dobrze nastawieni... A według Kościoła rodziców i ich zdanie trzeba szanować Według nich(to też moje zdanie) najpierw studia potem ślub.
Przeczytam jak tylko mi się net przestanie rozłączać co chwile.

menorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 16:37   #278
Kloto
Raczkowanie

Cytat:
Luter był księdzem i teologiem. Dlaczego uwazasz, ze sie mylił? Może to papież zrobił źle odrzucając jego tezy?
Moze wogóle to Mahomet miał rację i istnieje jedynie Allah? Albo Budda - ze nie istniej bog, jedynie oswiecenie?

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ----------
I do końca życia pozostaje nam tylko dumac...

A moje podejscie sie absolutnie w tej materii obiektywne, bo nie zaliczam sie do zadnego kosciola
To źle odczytałam Twoje podejście. Zwracam honory

Poszukiwanie pracy!!!
Oczekiwanie na wyniki matury!
Kloto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 16:52   #279
karolynka90
Zakorzenienie

wiecie co dziewczyny? czytam te wasze wypowiedzi i dziwi mnie dlaczego tak naskakujecie na te, ktore mowia ze wierza w Boga ale uprawiaja seks?
ja tez wierze ze jest gdzies tam ktos, kto nade mna czuwa. nie jestem jakas zapalona katoliczka, ale czasem potrzebuje sie pomodlic, to mi jakos pomaga i jest mi potem lepiej.
ale mam chlopaka, z ktorym jestem ponad trzy lata i kocham go. wspolzyjemy.
i co? czy to znaczy ze jestem hipokrytka? mysle ze nie.

jedyne z czym sie z wami tu zgadzam to kwestia spowiedzi. sama sie kiedys zastanawialam po co mam do niej chodzic i mowic "za wszystko serdecznie zaluje i obiecuje poprawe" skoro nie zaluje i poprawy nie obiecuje. to dla mnie chore.
karolynka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 17:05   #280
irie18*
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
wiecie co dziewczyny? czytam te wasze wypowiedzi i dziwi mnie dlaczego tak naskakujecie na te, ktore mowia ze wierza w Boga ale uprawiaja seks?
ja tez wierze ze jest gdzies tam ktos, kto nade mna czuwa. nie jestem jakas zapalona katoliczka, ale czasem potrzebuje sie pomodlic, to mi jakos pomaga i jest mi potem lepiej.
ale mam chlopaka, z ktorym jestem ponad trzy lata i kocham go. wspolzyjemy.
i co? czy to znaczy ze jestem hipokrytka? mysle ze nie.

jedyne z czym sie z wami tu zgadzam to kwestia spowiedzi. sama sie kiedys zastanawialam po co mam do niej chodzic i mowic "za wszystko serdecznie zaluje i obiecuje poprawe" skoro nie zaluje i poprawy nie obiecuje. to dla mnie chore.
jesli juz to dziwimy sie( a nie naskakujemy) osobom ktore nazywaja sie katolikami a uprawiaja seks przed małzenski i nie załuja tego a co wiecej zasady dotyczace seksu narzucone przez kosciół uwazaja za głupie. Przyznaj ze to znaczna róznica

Edytowane przez irie18*
Czas edycji: 2009-05-21 o 17:06
irie18* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 17:08   #281
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irie18* Pokaż wiadomość
jesli juz to dziwimy sie( a nie naskakujemy) osobom ktore nazywaja sie katolikami a uprawiaja seks przed małzenski i nie załuja tego a co wiecej zasady dotyczace seksu narzucone przez kosciół uwazaja za głupie.
a co jesli ja wierze a jednak mam chlopaka z ktorym wspolzyje? wierze w boga katolickiego. wiec kim sie mam nazywac?
buddysta? no chyba juz bardziej katolikiem
no to przepraszam przyznaje ze naskakiwanie a dziwienie sie to jest roznica

Edytowane przez karolynka90
Czas edycji: 2009-05-21 o 17:09

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 17:19   #282
irie18*
Wtajemniczenie

Cytat:
a co jesli ja wierze a jednak mam chlopaka z ktorym wspolzyje? wierze w boga katolickiego. wiec kim sie mam nazywac?
jak to co?? jak dla mnie to niech wam bedzie dobrze na zdrowie
a tak serio to nie wiem co to znaczy ,,Bog katolicki". Religia katolicka jako religia monoteistyczna zaklada owszem wiare w jednego Boga, Trójce świetą ale poza tym składa sie z wielu róznych zasad/dogmatów, ktore katolik powinnien przyjac za słuszne. Takze wiara w Boga czy nawet w Chrystusa nie musi od razu oznaczac katolicyzmu. . To ty juz powinnas wiedziec do ktorego swiatopogladu ci najblizej. A moze po prostu masz jakis swoj włąsny i zadna ,,religijna metka" ci niepotrzebna. Nikt za ciebie tego nie ustali
Stary 2009-05-21, 17:24   #283
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
jak to co?? jak dla mnie to niech wam bedzie dobrze na zdrowie
a tak serio to nie wiem co to znaczy ,,Bog katolicki". Religia katolicka jako religia monoteistyczna zaklada owszem wiare w jednego Boga, Trójce świetą ale poza tym składa sie z wielu róznych zasad/dogmatów, ktore katolik powinnien przyjac za słuszne.Takze wiara w Boga czy nawet w Chrystusa nie musi od razu oznaczac katolicyzmu. . To ty juz powinnas wiedziec do ktorego swiatopogladu ci najblizej. A moze po prostu masz jakis swoj włąsny i zadna ,,religijna metka" ci niepotrzebna. Nikt za ciebie tego nie ustali
w sumie masz racje :P
Stary 2009-05-21, 17:28   #284
paula78
Zakorzenienie

Zastanawiam mnie dlaczego osoby uznajaće sie za katoliczki i wierzące i pewne swojej racji nie potrafia księdzu na spowiedżi powiedziec prawdy lub podczas nauk przemałzenskich ?ze uwazaja NPR za bzdure itp ?ze popieraja aborcje w jakis przypadkach?ze nie sa dziewicami i ze uzupelnianie kalendarzyka jest glupie i sciagnęły sobie z neta?

dlaczego ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 17:30   #285
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
O może to dobre rozwiązanie.
Ale to nie oznacza, że masz sobie powiedzieć: Pfff, żałuję, że nie żałuję i spadajcie wszyscy na drzewo. Brak szczerego żalu nie zwalnia Cię z obietnicy poprawy - jeżeli chcesz otrzymać rozgrzeszenie ważne w oczach KK.

Cytat:
Niezupełnie tak samo, bo aborcja pociąga za sobą ekskomunikę i rozgrzeszenie wiąże się z jej zdjęciem. A "zwykłe" zabójstwo nie jest obarczone ekskomuniką. KK tłumaczy to faktem, że zwykłe zabójstwo jest karane przez prawo państwowe, a o godność dziecka w łonie matki państwo często nie ma możliwości zadbać, więc nakłada tutaj swoją karę.

Cytat:
A to ile jest tych bogów? Przepraszam, ale wyobraziłam sobie kilkudziesięciu bogów siedzących na chmurce w niebie i przy nich tabliczki: Bóg katolicki, Bóg ewangelicki, Allah, Bóg Świadków Jehowy, Bóg zielonoświątkowców, ...

A tak w ogóle, to chyba katolikiem ma prawo nazywać się każdy ochrzczony w KK, kto nie dokonał aktu apostazji Tzn. ma prawo - prawo jako prawo, ale prawo moralne chyba już nie bardzo
Stary 2009-05-21, 17:38   #286
buziaczka3
Raczkowanie

Cytat:
Wiara w Boga a stosowanie się do jego nakazów to dwie całkiem osobne sprawy.
Stary 2009-05-21, 17:38   #287
irie18*
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Ale to nie oznacza, że masz sobie powiedzieć: Pfff, żałuję, że nie żałuję i spadajcie wszyscy na drzewo. Brak szczerego żalu nie zwalnia Cię z obietnicy poprawy - jeżeli chcesz otrzymać rozgrzeszenie ważne w oczach KK.

Niezupełnie tak samo, bo aborcja pociąga za sobą ekskomunikę i rozgrzeszenie wiąże się z jej zdjęciem. A "zwykłe" zabójstwo nie jest obarczone ekskomuniką. KK tłumaczy to faktem, że zwykłe zabójstwo jest karane przez prawo państwowe, a o godność dziecka w łonie matki państwo często nie ma możliwości zadbać, więc nakłada tutaj swoją karę.

A to ile jest tych bogów? Przepraszam, ale wyobraziłam sobie kilkudziesięciu bogów siedzących na chmurce w niebie i przy nich tabliczki: Bóg katolicki, Bóg ewangelicki, Allah, Bóg Świadków Jehowy, Bóg zielonoświątkowców, ...

A tak w ogóle, to chyba katolikiem ma prawo nazywać się każdy ochrzczony w KK, kto nie dokonał aktu apostazji Tzn. ma prawo - prawo jako prawo, ale prawo moralne chyba już nie bardzo

no własnie ja nie wiem do konca jak to jest ale cos mi sie wydaje ( bardzo mozliwe ze blednie) za KK za dojrzalego, swiadomego katolika uznaje osobe po bierzmowaniu
a własnie ja mam pytanie do dziewczyn ktore sie za katoliczki nie uwazaja ale były ochrzczone albo nawet miały komunie czy bierzmowanie. Dokonalyscie apostazji?? I czemu tak/nie?? Bo ja mysłe o tym intensywnie ostatnio
Stary 2009-05-21, 17:49   #288
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
no własnie ja nie wiem do konca jak to jest ale cos mi sie wydaje ( bardzo mozliwe ze blednie) za KK za dojrzalego, swiadomego katolika uznaje osobe po bierzmowaniu
a własnie ja mam pytanie do dziewczyn ktore sie za katoliczki nie uwazaja ale były ochrzczone albo nawet miały komunie czy bierzmowanie. Dokonalyscie apostazji?? I czemu tak/nie?? Bo ja mysłe o tym intensywnie ostatnio
ja też o tym myslalam ,nietety zmienili przepsy i trzeba wszytsko osobiscie zalatwic.

ale rozmawiałm o tym z znajomym i stwierdził ze wszystki sakramenry przyjął jako osoba niepełnoletnia czyli nie było wyboru (argumentów ,wiedzy,świadomości sprawy ,itp) ,szczególnie chrzest i komunie wiec został wpisany w księgi nieswiadomie i bez jego woli i chęci więc dlaczego teraz ma się wypisywać?

w sumie trochę racji .

Stary 2009-05-21, 17:54   #289
irie18*
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
ja też o tym myslalam ,nietety zmienili przepsy i trzeba wszytsko osobiscie zalatwic.

ale rozmawiałm o tym z znajomym i stwierdził ze wszystki sakramenry przyjął jako osoba niepełnoletnia czyli nie było wyboru (argumentów ,wiedzy,świadomości sprawy ,itp) ,szczególnie chrzest i komunie wiec został wpisany w księgi nieswiadomie i bez jego woli i chęci więc dlaczego teraz ma się wypisywać?

w sumie trochę racji .
no w sumie cos w tym.
z tego co ja czytałam to trzeba to osobiscie załatwic zarowno w parafi chrztu jak i zamieszkania i miec 2 swiadkow na dodatek. Teoretycznie jest to do niczego nie potrzebne ale z drugiej strony wydaje mi sie ze to było by takie, no sama nie wiem...uczciwsze:confused :

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 18:06   #290
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie.

Cytat:
W sumie ma rację. Tyle, że dalej figuruje w statystykach KK i - tu duże uproszczenie - daje prawo np. biskupom do wypowiadania się w kwestiach politycznych, bo przecież ich głos jest głosem narodu - mamy (w przybliżeniu) 98% katolików.

Elfir A może Ty wiesz, jak to jest, kiedy katolik wstępuje do kościoła ewangelickiego Czy trzeba dokonać aktu apostazji w KK? Bo z tego co wiem, to wyznanie ewangelicko-augsburskie uznaje katolicki chrzest, więc chrztu powtarzać nie trzeba.

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Aha, jeszcze jedno. Tak, dojrzałym katolikiem jest osoba po bierzmowaniu. Ale KK za wiek używania rozumu przyjmuje 7 lat. Tak więc dziecko, które kończy 7 lat jest traktowane w kwestii sakramentów jak dorosły, np. może popełnić grzech ciężki. Poza tym używa się w czasie sakramentu małżeństwa formuły "po katolicku wychować potomstwo" - i chyba oznacza to, że wychowujemy JUŻ katolików, a nie dzieci NA katolików. Chyba
Stary 2009-05-21, 20:15   #291
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:

i co? czy to znaczy ze jestem hipokrytka?.
tak to znaczy właśnie to.

czemu? 3 strony mówienia o tym
MOŻESZ WIERZYĆ W BOGA I KOCHAĆ SIĘ DO WOLI - TO JEST SPOKO.
ALE JAK JESTEŚ KATOLICZKĄ I KOCHASZ SIĘ DO WOLI Z KAŻDYM - TO JUŻ NIE JEST SPOKO.

rozumiesz?

wierzenie w Boga nie oznacza bycia Katolikiem.
Wierzenie w Boga oznacza że po prostu w niego wierzysz.
Bycie Katolikiem to wyznawanie rozumienie akceptowanie i stosowanie się do zasad jakie stawia kosciół - a świadome mówienie "nie sory to jest be to be a to fajna to to akceptuje ale tamtego już nie".
NIE MA. ALBO CZARNE, ALBO BIAŁE!

Elfir - gratuluje cierpliwości masz rację w 100%

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-05-21 o 20:19
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 20:30   #292
MadameBovary
Raczkowanie

Cytat:
Dokonalyscie apostazji?? I czemu tak/nie?? Bo ja mysłe o tym intensywnie ostatnio
Nie. Jeszcze nie.
Obawiam się, że utrudniło by mi to wzięcie ślubu jednostronnego (zanim na mnie naskoczycie: tak, wiem z czym się to wiąże). A i tak będe miec zbyt wiele problemów z tą kwestią aby się jeszcze takimi rzeczami głowę zaprzątać.
Kiedyś - jak już uzyskam odpowiednią niezależność i wyrwę się z tej prowincji - na pewno złożę apostazję.

"Jak dalece jesteśmy wszyscy naznaczeni piętnem pani Bovary?Jak głęboko ów bowaryzm,owo marzenie o lepszym życiu,o romantycznej miłości tkwi w naszych duszach?Jak mocno popycha nas ku ruinie obecnego życia w imię ułudnych nadziei?"
MadameBovary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 21:11   #293
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość

W sumie ma rację. Tyle, że dalej figuruje w statystykach KK i - tu duże uproszczenie - daje prawo np. biskupom do wypowiadania się w kwestiach politycznych, bo przecież ich głos jest głosem narodu - mamy (w przybliżeniu) 98% katolików.

owszem tylko co zmieni w tym prawie dowypowiedzi 1 wypis ? jak przybedzie 10 innych od takich wlasnie pseudokatolikow z chociazby tego forum ?

ilu znas zludzi ktorzy wiedza ze moga oficjalnie sie wypisac z kosciola ?
i ilu bedzie sie to chcialo zrobic ?

Stary 2009-05-21, 21:27   #294
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Ja zastanawiałam się nad wypisaniem się z Kościoła Katolickiego. Jednak chyba nie zdecyduję się na ten krok. Wieści szybko się rozchodzą, a część mojej rodziny mieszka na wsi i nie chcę, żeby mieli z tego powodu nieprzyjemności. Ponadto boję się, że moje dziecko miałoby problemy z ewentualnym chrztem - osobiście nie zamierzam chrzcić moich dzieci, ale jeśli któreś byłoby wierzące, to szkoda by było, gdyby miało problemy z przyjęciem tego sakramentu.
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 21:34   #295
paula78
Zakorzenienie

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;12410530]Ja zastanawiałam się nad wypisaniem się z Kościoła Katolickiego. Jednak chyba nie zdecyduję się na ten krok. Wieści szybko się rozchodzą, a część mojej rodziny mieszka na wsi i nie chcę, żeby mieli z tego powodu nieprzyjemności. Ponadto boję się, że moje dziecko miałoby problemy z ewentualnym chrztem - osobiście nie zamierzam chrzcić moich dzieci, ale jeśli któreś byłoby wierzące, to szkoda by było, gdyby miało problemy z przyjęciem tego sakramentu.[/QUOTE]

wierzace bedzie w wieku raczej swiadomym i dojrzalym wiec w czym mialaoby miec problem?
moja kolezanka przyjela chrzest w wiekulat 20 i zadnych problemow nie miala .

predzej dziecko moze miec pretenje ze narzucilas mu w tej kwestii swoja wole w czasach wolnosci pod kazdym wzgledem.

przyjela chrzest swiadomie i z wlasnej woli i takiedecyzje powinny tylko cieszyc kosciol.

przed calym swiatem nie uchronisz dziecka a co jesli bedzie wyznawcą innej religii ?

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-05-21 o 21:35
Stary 2009-05-21, 22:14   #296
lady karen
Zadomowienie

Cytat:
Chętnie podyskutuje. Tylko czemu nie możesz zrozumieć, że dla mnie seks nie jest grzechem? Przynajmniej jeśli robię to z miłości? Chcesz dyskutować czy sprawić, że przyznam Ci racje? Nie przyznam, bo Ty mnie nie przekonujesz.
Dla mnie seks nie jest grzechem. Mam uważać, że to grzech bo tak nakazuje nauka mojego Kościoła? Bo jeśli nie będę tak uważać to według Was będę hipokrytką? Czy to nie głupie?

Piszesz :

Owszem, ale chyba widzisz róznice, pomiedzy :
"zabiłem, popełniłem grzech, postaram sie odpokutowac." a "zabiłem, bo zasada nie zabijaj jest nieprzemyslana?
Nie uwazasz ze w drugim przypadku ciezko mowic o katoliku?

Uważam, tylko jest to chyba trochę inna sytuacja? Jeśli się kogoś zabija wyrządza się komuś krzywdę, a jeśli się uprawia seks i jest to przemyślana decyzja to komu można wyrządzić krzywdę? Wydaje mi się, że chociażby tutaj błędnie rozumujesz, że tutaj się MY nie rozumiemy.

I możecie wierzyć lub nie, ale to właśnie seks i antykoncepcja wzbudza we mnie emocje w mojej wierze... Bo w tym miejscu nie mogę jej do końca zaakceptować, choć może kiedyś zmienię zdanie i na ten temat. No albo jak wyjdę za mąż Wtedy będzie łatwiej.
Tak nakazywałaby logika a jak Ci się nie podobają te zasady, to nie musisz przecież być katoliczką.

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Grzech jest pojęciem religijnym, nie świeckim.

Teologowie określili co jest grzechem, a co nie - to nawet nie podlega dyskusji.

Ktos może nie uważać kradzieży za przestępstwo, tylko nazywać pomnażaniem majatku własnego kosztem majątku innej jednostki lub instytucji - ale hola, hola - nie ma tak.

Jest na to paragraf i kropka.

Nie ma dowolności interpretacji.

Tak jak w kosciele.

Cytat:
Możesz przytoczyc fragment KK, gdzie jest o tym powiedziane?
Nie uznaje w żadnym przypadku.

Cytat:
kamila2006: Mnie nic nie zgniotło.
Ja mam wrażenie że zgniotło jednak, Twoje argumenty trudno nazwać argumentami w ogóle.

Cytat:
No i wychodzą braki w religijnym wykształceniu. To prawo polskie dopuszcza aborcje z przyczczyn zdrowotnych. Koscioł katolicki NIGDY.
Ja naprawde prosze o osoby mieniace sie katoliczkami o poznanie religi, ktora rzekomo wyznają.

Temat który omówiłam dotyczy sprawy z Brazylii sprzed kilku miesięcy, gdzie biskup wykluczył z koscioła lekarza, który zrobił aborcje zgwałconej 12-latce oraz matkę dziewczynki, za to ze wyraziła zgodę.

Sztuczna antykoncepcje dopuszczaja protestanci (nie wszystkie odłamy).
Dziewczynkę chyba też... A dodajmy, że sprawca gwałtu jest znany - jest nim ojczym dziewczynki - i on ekskomunikowany nie został. Co lepsze, jeden z lekarzy wypowiadał się, że nie dość, że dziewczynka nie przeżyłaby tej ciąży, to dzieci (ciąża bliźniacza) również, bo organizm matki-dziewczynki nie był zdolny do donoszenia ciąży.

Cytat:
Zastanawiam mnie dlaczego osoby uznajaće sie za katoliczki i wierzące i pewne swojej racji nie potrafia księdzu na spowiedżi powiedziec prawdy lub podczas nauk przemałzenskich ?ze uwazaja NPR za bzdure itp ?ze popieraja aborcje w jakis przypadkach?ze nie sa dziewicami i ze uzupelnianie kalendarzyka jest glupie i sciagnęły sobie z neta?

dlaczego ?
eee... może chcą mieć ładny ślub w ładnym budynku? USC najczęściej są brzydkie, niestety

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość

ALE JAK JESTEŚ KATOLICZKĄ I KOCHASZ SIĘ DO WOLI Z KAŻDYM - TO JUŻ NIE JEST SPOKO.

rozumiesz?

Bycie Katolikiem to wyznawanie rozumienie akceptowanie i stosowanie się do zasad jakie stawia kosciół - a świadome mówienie "nie sory to jest be to be a to fajna to to akceptuje ale tamtego już nie".

Też podziwiam i popieram
lady karen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 22:27   #297
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

paula78 - a co jeśli moje dziecko będzie chciało przyjąć chrzest w wieku np. 15 lat? Czytałam, że można mieć spore problemy z ochrzczeniem, jeśli rodzice nie należą do KK. A swoją drogą - pierwszy argument póki co u mnie przeważa.
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 22:32   #298
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:

rozumiesz?

No i mamy kolejny wysyp "mądrości".

Już wcześniej było napisane, że jeśli katolik, grzeszy.... to nadal jest katolikiem.

Na Boga, czemu tego nie rozumiecie?

Każdy ma prawo do grzechu, zaleca się mu, aby nie grzeszył, jednak Bóg daje wolną wolę, więc ludzie grzeszą.... dla samego faktu grzeszenia nie odchodzi się od Kościoła.

55 kg
Stary 2009-05-21, 22:39   #299
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Już wcześniej było napisane, że jeśli katolik, grzeszy.... to nadal jest katolikiem.

TAK, JAK GRZESZY NADAL JEST KATOLIKIEM.
ZA SEKS PRZED ŚLUBEM NIKT NIE NAKŁADA NA NIEGO EKSKOMUNIKI.
przespać się z kimś raz, trzy przed ślubem i żałować tego szczerze, a sypiać regularnie z różnymi partnerami i uważać że ma się do tego prawo - jest różnica prawda?

jeżeli świadomie popełnia grzech NAGMINNIE, nie żałuje go I UWAŻA ŻE TO KOŚCIÓŁ ŹLE MYŚLI to wtedy nie powinno nazywać się mianem katolika.

bo każdy popełnia błędy gorzej gdy brnie w to cały czas bez chęci zmiany i poprawy robiąc świadomie wbrew bardzo jasnym i ważnym zasadom

+_+

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 22:54   #300
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:

TAK, JAK GRZESZY NADAL JEST KATOLIKIEM.
ZA SEKS PRZED ŚLUBEM NIKT NIE NAKŁADA NA NIEGO EKSKOMUNIKI.
przespać się z kimś raz, trzy przed ślubem i żałować tego szczerze, a sypiać regularnie z różnymi partnerami i uważać że ma się do tego prawo - jest różnica prawda?

jeżeli świadomie popełnia grzech NAGMINNIE, nie żałuje go I UWAŻA ŻE TO KOŚCIÓŁ ŹLE MYŚLI to wtedy nie powinno nazywać się mianem katolika.

bo każdy popełnia błędy gorzej gdy brnie w to cały czas bez chęci zmiany i poprawy robiąc świadomie wbrew bardzo jasnym i ważnym zasadom

+_+
Fajnie... a Jezus przebaczył tej, która swe ciało sprzedawała i zapytał "kto bez grzechu jest, niech pierwszy rzuci kamień...." no i....?

Nawet jeśli, osoba grzesząca głosi poglądy sprzeczne z naukami Kościoła, jednak w głębi serca wierzy w Boga, szuka ratunku i może po latach poprosi o wybaczenie, to nie można tych osób przekreślać.

Kim jestesmy aby oceniać ludzi... ten jest dobry katolik a ten to hipokryta? To nie nasza sprawa ale Boga.

Po co ten atak?

Czy ja jutro z samego rana mam atakować muzułmanów, którzy piją alkohol? Lub utrzymują stosunki pozamałżeńskie? A dlaczego? Wszak jestem katoliczka a nie muzułmanką, to co mnie do ich wiary?

To dlaczego w takim razie osoby, które za katolików się nie uważają, nagle tutaj mają tyle do powiedzenia?

Co ich to obchodzi?

Wszak nie ich wiara.

55 kg
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości