![]() |
#271 |
BAN stały
|
Dot.: Sitosterole oraz fitohormony w leczeniu trądziku
[1=95a9c0c0ad5413d91ca5eca 5b0ed55ead7480bc2_60568ca a65742;21803838]podbijam temat
![]() jako że jesien nadeszła szybko i niespodziewanie to chyba czas na powrót retinoidów ![]() ![]() Nie wiem gdzie można dostać bez recepty, ale mam inną propozycję. Zaraz naskrobię PW ![]() Apropo jesieni to na przyszły tydzień szykuję sobie obdzieranko salicylowe i mam nadzieję, że lato już nie wróci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Wtajemniczenie
|
Ghost, świetny wątek- pierwsza strona perfekcyjnie zagospodarowana
![]() Wątku całego jeszcze nie przeczytałam, nie wiem czy był już tu ten link, ale załączę, może się przyda- klik! Szukałam jakichś ziół wspomagających leczenie trądziku i bardzo zaciekawiła mnie ta mieszanka antyandrogenna i estrogenna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
BAN stały
|
Skarpetta, a dlaczego podejrzewasz akurat nadmiar androstendionu? Miałaś oznaczenie robione?
Czasami problem nie leży po stronie nadmiaru, ale niedoboru któregoś z hormonów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez skarpetta Czas edycji: 2011-01-11 o 21:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Wtajemniczenie
|
Zaraz edytuję, tylko znajdę wyniki.
![]() Edit: 17-OH - 2,03 [ng/ml] DHEA-SO4 - 104 [ug/dl] (n. 35-430) Testosteron - 0,38 [ng/ml] (n.0,2-0,8) Androstedion - 3,49 [ng/ml] (n. 0,3-3,3) TSH - 2,68 [ulU/ml] Nadmiar jest, ale nie mam pojęcia w jakiej mierze istotny ![]() Jeśli to ważne, mierzę 151cm i ważę 46kg. 4 lata nie rosnę, więc chyba się zatrzymam przy takim wzroście. Warto dodać, że jestem jeszcze młoda, więc możliwe, że hormony się jeszcze unormują ![]() Edytowane przez skarpetta Czas edycji: 2011-01-12 o 21:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jak wyglądają Twoje problemy z cerą? Krostki wyskakują niezależnie od dnia czy w jakimś konkretnym okresie jest gorzej lub lepiej? No i jakie to zmiany. Pytam, bo ja miałam podwyższony testosteron bez nadmiaru androstendionu i na twarzy pojawiały mi się niespodzianki niezależne od dnia. Tak było przed braniem tabletek anty oraz jakiś czas po. Teraz sytuacja się unormowała i wyskakuję mi dosłownie jedna lub dwie krostki w 8-10 dniu cyklu. Szukam winowajcy cały czas. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie znam się na nazewnictwu rodzajów trądzika, ale na miarę mojej wyobraźni opiszę- są to raczej zaskórniki; nic nie wychodzi na wierzch. Mam albo taką kaszkę, albo podskórny pryszcz, choć nie jak boląca duża gula. Cholerstwa za nic nie znikają, trzeba raczej ingerencji kwasów i maseczek z glinkami lub algami. Często przed menstruacją, ale teraz jestem po i trochę cera znowu mi się pogorszyła, więc trudno mi ocenić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
BAN stały
|
Cytat:
W sumie to nie napisalaś czy dalej masz jakieś problemy z cyklem? Niestety jedne wyniki badań nie pomagają w postawieniu poprawnej diagnozy. Lekarz powinien zlecić je jeszcze raz w konkretnym dniu cyklu. Jeżeli jest nieregularny to radziłabym zacząć poszukiwania przyczyny właśnie od tego, a w drugiej kolejności nadnercza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
BAN stały
|
Cytat:
Stosunek LH do FSH jest ważny, bo pokazuję czy przysadka pracuję dobrze, a co za tym idzie jajniki. Estradiol, bo warto sprawdzić czy nie masz go za mało. Najlepiej robić ok. 3 dnia cyklu, ale dopytaj się ginekologa ![]() Androstendion też mozna pobrać razem, bo nie zmienia się specjalnie w ciągu cyklu. Pytanie tylko czy chętnie da skierowanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Raczkowanie
|
Szkoda że taki wartościowy wątek umarł. Ja w tej chwili zażywam wierzbownicę, casagnus i bostwella sterrata, ostropest plamisty (sylimaryna) - ale to bardziej na odbudowanie wątroby, dość długo brałam retinoidy. Niestety przetłuszczanie i krostki wróciły, szczególnie po odstawieniu tabletek. Na razie wszystko zaczyna działać bardzo ładnie.
Do tego stosuję dietę, niskie IG, dużo warzyw. Zewnętrznie smaruje się olejami rycynowy i kokosowy. Rycynowy używam do mycia, kokosowy do nawilżania. Na razie efekty są bardzo pozytywne.
![]() |
#286 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Jesz nabiał? Metodą prób i błędów odkryłam, że nabiał wyjątkowo mi nie służy. Wysypywało mnie za każdym zjedzonym serkiem czy wypitą szklanką mleka ![]() Moją siostrę też, więc to skaza rodzinna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Raczkowanie
|
Ja też mam w ziarenkach
![]()
![]() |
#288 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Przeglądałam Twojego bloga. Znalazłam wiele cennych informacji i widziałam, że polecasz książkę Tombaka, a czytałaś może Słoneckiego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Słoneckiego nie czytałam jeszcze, dzięki za namiary ![]() U mnie to jest tak , że odkąd zdiagnozowałam przyczynę moich dolegliwości, którą jest candida, wiem jak się leczyć i mam sukcesy. Generalnie candida robi wiele szkody w organizmie. 1. Problemy z jelitami (dziurawienie ich), które skutkuje zatoksycznieniem organizmu. 2. Zatoksycznienie uszkadza wątrobę, która nie daje już rady 3. Zaczynają szwankować hormony, może pojawić się PCO - u mnie tak było Generalnie wariuje cały organizm, a co za tym idzie skóra. Wtedy ani retinoidy ani fitosterole na dłuższą metę nie pomagają, bo przyczyna jest niezaleczona, nadal mamy dziury w jelitach, toksyny, uszkodzoną wątrobę, szaleństwo hormonalne. Odstawiamy leki i wszystko wraca do do punktu wyjścia ![]() Ja już mogłabym napisać książkę o candidzie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#290 |
Zadomowienie
|
Witajcie! Dzisiaj zakupiłam Ziele Wierzbownicy fix marki Herbapol w Krakowie bo miałam zamiar wypijać taki napar w celu zmniejszenia łojotoku i złagodzenia trądziku. Gdy przyszłam do domu okazało się, że ów ziele jest przeznaczone do kąpieli. Moja mama natomiast uważa, że to nie ma znaczenia i można pic taki napar. Ja jednak nie jestem do końca przekonana i trochę się boję pić taką herbatkę, tym bardziej, że ta sama marka, czyli Herbapol ma u siebie w asortymencie specjalną herbatkę dla seniora z dodatkiem wierzbownicy i ona bankowo jest do picia. Nie wiem, czy to to samo i czy zacząć to pić w takiej sytuacji. Jeśli wiecie coś na ten temat to proszę poradźcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Mi farmaceutka gdy pytałam o wierzbownice w aptece i była wówczas tylko do kapieli odradziła stosowanie jej wewnętrznie. Dlatego poprosiłam o sprowadzenie z hurtownii herbaty z wierzbownicy. Nie było z tym żadnego problemu, na następny dzień już była ta herbata. Kosztowała niecałe 3 zł(sypana marki Flos). Także Tobie też bym radziła nie pić tego co masz, tylko kupić wierzbownicę do picia. pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
BAN stały
|
Jeżeli to czyste zioła, bez dodatków to pij śmiało. Ja osobiście piję jasnotę do kąpieli, bo innej nie ma
![]() Tylko sprawdź na opakowaniu czy nie mają innych dodatków niż ziołowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
Fitoestrogeny na trądzik
Jestem ciekawa czy ktoś próbował. Chodzi pewnie głównie o trądzik hormonalny. Moje zaskórniki mają charakter trądziku hormonalnego i właśnie dzisiaj przypadkiem w supermarkecie znalazłam suplement z fitoestrogenami sojowymi dla przekwitających kobiet (z isoflavone - wikipedia nie wie jak to będzie po polsku) i postanowiłam wypróbować nie na przekwitanie ale właśnie trądzik.
Próbował ktoś? Zadziałało? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
Dot.: Fitoestrogeny na trądzik
Ja właśnie zaczęłam swoją testowa "kuracje".
Tylko, ze ja zjadam świeżo zmiksowane siemię lniane - wiec to inny rodzaj fitoestrogenu ale zamierzam wspomóc je jeszcze tabletkami, które mam w domu a mianowicie Durcay Anacaps dla lysiejacych facetów, zawierajace właśnie głownie z izoflawony sojowe ![]() Mam nadzieje, ze zadziała...
![]() |
#295 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ile mg tych izoflawonów sojowych zamierzasz brać dziennie? ja biorę 50 mg (podzielone na dwie dawki). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Przyczajenie
|
Wiecie, zainteresowałyście mnie tym tematem i pogrzebałam troszkę na ten temat i faktycznie niektórym to pomaga. Nie zaszkodzi spróbować. Polecę do apteki po jakieś preparaty z fitoestrogenami i fitosterolami. Raczej nie zaszkodzi a może pomóc.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zadomowienie
|
Tutaj jest podobny wątek:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=351660 Opcja ciekawa. Ja obecnie stosuje fitosterole z soi, ale zewnętrznie. Pokładam spore nadzieje, że zmniejszy to moje rozszerzone pory i krostki które wyskakują co jakiś czas ![]()
![]() |
#298 |
Raczkowanie
|
I jak? Pomogło? U mnie raczej zaszkodziło - zaczęła się robić kaszka na czole, odstawiłam i zniknęła od razu. Ale nie jestem pewna czy to przez tą soję czy biotynę, która też była w tych tabletkach - próbowałam już kiedyś brać biotynę i zaskutkowało strasznym wysypem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Perfumoholik z wyboru
|
Mam pytanie, czy stosowanie pokrzywy i wierzbownicy się nie wyklucza?
Wierzbownica to zioło antyandrogenne, a pokrzywa?
![]() |
#300 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam takie same pytanie. Z tym że zaczynam stosować wierzbownicę w tabletkach, a miętę i pokrzywę od jakiegoś czasu popijam na potęgę. Niby to tylko zioła, ale może jednak nie współgrają? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.