![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polećcie mi jakąś dobrą książkę ..plissss...
Ja własnie skonczylam czytac "Ja zabijam" Giorgio Faletti.
powiesc nieprzecietna, thriller z prawdziwego zdarzenia - na poziomie Milczenia owiec. w dodatku swietnie napisana, z poczuciem humoru, mimo wstrzasajacej tematyki. jest dosc gruba(ponad 600 stron) polecam bardzo.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
"Samotność w sieci" J. Wiśniewskiego, jeśli nie czytałaś. Świetna!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zadomowienie
|
No to teraz ja zacznę, sporo tego będzie
![]() Z czytadeł, lekkich, łatwych i przyjemnych: -"Świat marzeń zakupoholiczki" S. Kinsella -kryminały Christie -wczesna Chmielewska + jej autobiografia -"Błękitny zamek" Montgomery -"Słoneczniki" Haliny Snopkiewicz -"Szepty i kłamstwa" Fielding -"Z pokorą i uniżeniem" Nothomb Z przyjemnych, aczkolwiek nie zawsze lekkich, a czasem i nie przyjemnych: -"Regulamin tłoczni win" Irvinga -"Zabić drozda" H. Lee -"Po słowiczej podłodze" L. Hearn -"Szachownica flamandzka" i "Klub Dumas" A. Perez-Reverte -"Cień wiatru" Zafona -"Kwinkuns" Pallisera (niezła cegła, dla tych, którzy cierpią na nadmiar wolnego czasu) -"Przeminęło z wiatrem" Mitchell -"Imię róży" Eco -"Malowanie ciemności" Goddarda -"Tragedia amerykańska" Dreisera -"Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa -"Na wschód od Edenu" Steinbecka -"Pamiętniki Adama i Ewy" Twaina -"Pogoda dla bogaczy" Shawa -"Ojciec chrzestny" Puzo -"Strzał w serce" Gilmore'a - sporo o historii mormonów i ich życiu -"Widnokrąg" Myśliwskiego Z moich ulubionych powieści o zamkniętych męskich społecznościach, najczęściej koszarowych ![]() -"Paragraf 22" Hellera (raczej nie dołuje a rozśmiesza) -"Na zachodzie bez zmian" Remarque'a (z tych dołujących), tego samego autora polecam też "Czas życia i czas śmierci" i "Łuk triumfalny" -"Król szczurów" Clavella Dla amatorek historii: -"Corka czasu" J. Tey (podchodzi troszkę pod kryminał) -cykl "Królowie przeklęci" Druona -"Ja, Klaudiusz" i "Klaudiusz i Messalina" Gravesa -"Kochałam Tyberiusza" E. Dored (prawie że wyciskacz łez, ja w każdym razie beczałam) -"Trzy córki króla" Rolleczek -"Poślubiona Borgii" Kalogridis
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
Polecam, jako juz ktoraś tam, Jezycjadę! Super, naprawde superksiazki!
![]() Zacznij najlepiej od "Szóstej klepki" ![]()
![]() |
![]() |
#275 |
Przyczajenie
|
Ja polecam "Opowieść miłosną" Segala - książkę na jedno popołudnie...
I "Los powtórzony" Wiśniewskiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Raczkowanie
|
Ja polecam Ci "Samotność w sieci" J. Wiśniewskiego,"Miłość silniejsza niż wszystko.Mona"-Ginette Bureau (jest jeszcze druga cześć ale ona mi za bardzo nie przypadła do gustu
![]() Wg.mnie jedna z najlepszych książek Paulo Coelho "11 minut''
![]() |
#277 |
Rozeznanie
|
To teraz ja
![]() Olga Tokarczuk "Dom dzienny dom nocny", "Podróż ludzi Księgi", "Prawiek i inne czasy" itd Marquez "Sto lat samotności" Kuczok "Gnój", "Widmokrąg" Kundera np. "Nieznośna lekkość bytu" Pierre La Murre "Moulin Rouge" Maślanka "Bidul" Szpilman "Pianista" Terakowskiej wszystko "Ziele na kraterze" Wańkowicza może coś Jane Austen? "Emma"? "Duma i uprzedzenie"? Nancy Kleinbaum "Stowarzyszenie umarłych poetów" Naprawdę cieżko coś poradzić jeśli całkiem nic sie nie wie o twoich gustach. No ale może coś z tej listy cie zainteresuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
A ja polecam wszystkie książki Nicholasa Sparksa-książki o miłości ale nie o takiej prostej.
![]() |
#279 |
Zadomowienie
|
Odkryłam jeszcze "Prosto jak strzelił" Jeffrey'a Archer'a
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Zadomowienie
|
Polecane książki :)
Witajcie
![]() Nie wiem czy był taki wątek, a jeśli był to raczej się nie utrzymał - mam nadzieję, że z tym tak nie będzie. Chciałabym żebyśmy sobie tutaj nawzajem polecały książki. To wątek dla tych dla których dzień bez dotknięcia papieru jest dniem straconym ![]() Może więc zacznę 1. Przede wszystkim polecam wszystkim pisarstwo Jonathana Carrolla - szczególnie "Kraina Chichów", "Kości Księżyca", "Dziecko na Niebie" ale także cała reszta. Na razie przeczytałam 12 jego książek i czatuję na następne. 2. Władca Much - William Golding 3. Niektóre powieści Whartona jak "Ptasiek" (kultowa książka) czy "W księżycową jasną noc" (dość ciężka, ale jak prawdziwa) Czekam, dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polecane książki :)
Ja niegdyś czytałam naprawdę sporo, teraz nie mam czasu ale pamiętam kilka dobrych książek.
Kilka tytułow Paulo Coelho jak oczywiscie "Weronika postanawia umrzeć", "Na brzegu rzeki Piedry usiadlam i plakalam", "Demon i panna Prym" i fenomenalne "11minut" ![]() Kiedyś namiętnie czytałam Sage Ludzi Lodu Margit Sandemo ![]() ![]() Raz mi wpadła w ręce trochę gruba książka która przeczytałam baaardzo szybko i była dla mnie długo bardzo ważna-"Dziecko Łazarza" Roberta Mawsona-naprawdę świetna książka. Oglądałam też jej ekranizacje ![]() ![]() Tyle z mojej strony, pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Zadomowienie
|
Czytałam wszystkie książki Coelho, które wymieniłaś, ale po pewnym czasie jego styl wydał mi się monotonny - z wszystkich książek, które wymieniłaś najbardziej podobała mi się "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam"
Natomiast Saga o Ludziach Lodu nie przypadła mi do gustu ![]() Pozdrawiam również novakia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
zgadzam sie z Toba, Coelho z czasem "nudnieje" i wiem ze sporo osób go nie lubi
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Zadomowienie
|
Nie mogę powiedzieć, że nie lubię Coelho, po prostu "wyrosłam" z niego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Wtajemniczenie
|
Uważam, że z czystym sumieniem mogę polecić, bo chyba o to chodzi w tym wątku, książkę, którą ostatnio przeczytałam, czyli "Sto lat samotności" Marqueza. Po prostu się w niej zakochałam
![]() A tak poza tym całkiem w porządku wydają mi się książki Coleho ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zadomowienie
|
Shiral i Matrusia B. - jaki to rodzaj książek?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zadomowienie
|
Johanna Lindsey pisze romanse są wyśmienite do tej pory tego rodzaju książek nie czytałam ale jak jej jedną przeczytałam to musiałam już wszytskie bardzo mnie wciągają za każdym razem gdy je czytam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Konto usunięte
|
Po pierwsze - istnieje forum Kultura. Po drugie - jest wyszukiwarka. Tematów było wiele!
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 |
Zadomowienie
|
W takim razie, jeśli ten temat tu przeszkadza, to można go przenieść. Nie znalazłam takich tematów nigdzie... Wpisuję w wyszukiwarkę a wyskakuje mi coś o najnowszych zakupach. Pozdro
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
przeczytalam duzo ksiazek,niektore nawet po kilka razy
![]() ![]() ![]() "PTASIEK" Whortona-rowniez polecam ![]() osobiscie czytam tez powiesci norweskiej pisarki Undsen.Kazda powiesc sklada sie przewaznie z 3 tomow ![]() ![]() hmmm i polecam tez dramaty Henryka Ibsena0swietne...rowniez kazdy przeczytalam po kilka razy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zadomowienie
|
No tak.. a ja zapomniałam jeszcze o "Mistrzu i Małgorzacie" Bułhakowa i "Ferdydurke" Gombrowicza...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No chyba, że ktoś lubi książki w których dosłownie znajdują się takie zdania: "żele i pianki nie działały na włosy Zosi" oraz "Zosia dostała okres i bolał ją brzuch więc mama dała jej proszek" ![]() Powtórzę za Szajajabą - mamy forum Kultura, tematów tego typu tam nie brakuje.
![]() |
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
czemu sie czepiacie powtarzajacych sie tematów? jak widac zawsze jest ktos kto sie chetnie dopisze,a ci którzy krytykują najwyraźniej tu przeszkadzają i sami zaśmiecają wątki swoim gadaniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
Polecam "BIAŁA MASAJKA"
Książka oparta na faktach, był nawet na jej podstawie film. Kobieta z Szwajcarii wybiera sie do Kenii. Zakochuje sie. Nastepnie porzuca wszystko i mieszka z masajskim wojownikiem w buszu razem z jego plemieniem. To tak w ogromnym skrócie! Polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Rozeznanie
|
a wrzucanie 'mistrza i malgorzaty' do jednego wora z 'godzina pasowej rozy' wydaje mi sie cokolwiek ... kontrowersyjne... a pojawil sie taki post juz nie pamietam czyj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zadomowienie
|
Mnie się godzina pąsowej róży wybitnie nie podobała, a miałam 15 lat jak ją czytałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam:
-"Chiński kopciuszek"-powieśc oparta na faktach -"Kwiat pustyni"-również na faktach ![]() -"Dobranoc słonko"-historia molestowanego dziecka -"Wielka czwórka"A.Christie-świetne!!!!! -"Tylko razem z córką"-dosyc grube ale czyta sie dobrze-o kobiecie zmuszonej do życia w Iranie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.