Pytania, pomysły i sugestie dot. funkcjonowania podforum - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy > Wspólne zakupy perfumeryjne

Notka

Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-05, 14:24   #271
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: Pomysły i sugestie dotyczące funkcjonowania podforum

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
a rubryczki- do oddania (ilosc ml) nie będzie?
To by wynikało już z listy. Zakładając że organizatorka umieści siebie i swoje ml w liście jako pierwsza.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-06, 18:19   #272
KasiaxQ
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
a rubryczki- do oddania (ilosc ml) nie będzie?
Cytat:
Napisane przez bluegirl Pokaż wiadomość
To by wynikało już z listy. Zakładając że organizatorka umieści siebie i swoje ml w liście jako pierwsza.
To może dobrze byłoby dopisać, że pod listą należy umieścić informację, ile mililitrów jest do oddania i że informację tę trzeba aktualizować

KasiaxQ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 11:00   #273
aeronauta
Zakorzenienie

To ja bym chciała coś zaproponować z tytułu problemów jakie wynikają na wątkach: "nie załapałam się" i "szukam chętnych.."

Cytat:
Dziewczyny czyszczę wątek systematycznie, upominam, proszę, ale na nic się to zdaje. Wątek ma już ponad 200 usuniętych postów.

Po raz ostatni odsyłam do zapoznania się z treścią pierwszego postu, który informuje że zamieszamy tutaj krótkie info na jakie zakupy się nie załapałyśmy, co, w jakiej ilości i jakim terminie nas interesuje.
Nie tworzymy list, nie szukamy tutaj chętnych do rozbiórki, nie pytamy jakie flakony możemy rozebrać, nie zapisujemy się tutaj na żadne konkretne listy, nie zgłaszamy się do list.
Najczęściej off topują i mnożą posty:
aante_e, reniabg, ATENA84, aeronauta, wirlandia, Basiek93, Nicole, kasiaa91, .domi, są to osoby które najczęściej powtarzały mi się podczas dzisiejszego czyszczenia wątku.

Wystarczy jeden post, w którym wymieniacie wszystko co was interesuje i koniec, nie produkujcie postów, kilku dziennie, kilku w tygodniu, nie dyskutujcie tutaj skąd wziąć atomki, gdzie zamówić flakon, potem w osobnych postach dyskutujecie jaki termin, ktoś się zastanawia nad organizacją i rusza lawina zbędnych postów.
Chcesz organizować wspólne zakupy, zakładaj wątek i tam szukaj chętnych, nie pytaj tutaj czy znajdą się chętne na odlewki bo możesz rozlewać, nie twórz tutaj listy.

CatchyKathy - nie pytaj tutaj na jaki flakon dziewczyny mają ochotę, bo możesz rozebrać, nie do tego służy wątek. Nie dyskutuj nad tym kiedy mogłabyś coś rozlewać, nie szukaj tutaj chętnych. Chcesz coś rozlewać zakładaj wątek.

iloneczka1 proszę zapoznaj się z zasadami tego wątku, Twoich postów jest tutaj najwięcej, ktoś zgłosi się na La Perlę za chwilę Ty piszesz La Perla 20ml, ktoś napisze że chętny na 20ml BC, Ty za kilkanaście minut znów piszesz 20ml BC jesteś chętna - nie zapisujemy się tutaj na żadne konkretne listy. Czasem co kilka dni tworzysz zbiorczy wątek ze wszystkimi interesującymi Cię zapachami, a potem za chwilę znów kolejny post z jednym zapachem.

Nie dopisujcie się na zasadzie zacytowania kogoś i dopisania tylko Ja też, czy też 10ml.
Piszcie pełną nazwę zapachu i ilość ml, termin i koniec. Bez cytatów, list itp.
Zero cytowania poprzedników, tworzenia list, kto przed wami się zapisał, jeśli ktoś będzie chciał zorganizować zakupy, sam sobie sprawdzi ile jest chętnych.

Edytujcie poprzednie posty, wpisując tam co aktualnie szukacie. Nie twórzcie kilkudziesięciu postów, jakieś granice muszą być, kilka wiadomości jednej osoby na stronie to już za wiele, pojedyncze wiadomości innych osób giną w gąszczu.

Osoby nagminnie łamiące zasady będą karane ostrzeżeniami, off topy i zbędne posty kasowane.
To może stworzymy taki luźny wątek, gdzie będzie można się zapytać czy będą chętne do rozebrania jakieś flachy i ewentualnie, w którym będzie można wyrazić chęć i podyskutować o szczegółach zanim wątek rozbierający flachę powstanie? Bo takiego wątku nie ma niestety, a po tych dwóch wątkach, które takimi właśnie postami był zawalany można by sądzić że by się przydał . Co Ty na to Bluegirl?
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 11:13   #274
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
To ja bym chciała coś zaproponować z tytułu problemów jakie wynikają na wątkach: "nie załapałam się" i "szukam chętnych.."

To może stworzymy taki luźny wątek, gdzie będzie można się zapytać czy będą chętne do rozebrania jakieś flachy i ewentualnie, w którym będzie można wyrazić chęć i podyskutować o szczegółach zanim wątek rozbierający flachę powstanie? Bo takiego wątku nie ma niestety, a po tych dwóch wątkach, które takimi właśnie postami był zawalany można by sądzić że by się przydał . Co Ty na to Bluegirl?
Taki wątek to znów będzie tworzenie list współoodlewkowiczek, a właściwy wątek będzie zakładany w momencie kiedy sporządzicie kompletną listę, a to zupełnie nie ma sensu.
Zakładając wątek trzeba się liczyć z tym że tylu chętnych się nie znajdzie, ale takie przypadki zdarzają się nieczęsto.
Wszystko ma iść sprawnie, jeśli ktoś czuje się na siłach, zakłada wątek, czeka na chętnych, ewentualnie pisze PW, do osób które zgłosiły się w wątku" Nie załapałam się...". Nie pytamy w jednym, czy drugim wątku czy znajdą się chętne, bo to nie ma sensu, znów zaczną tworzyć się listy i zapisy, nie wiadomo będzie gdzie trzeba biec żeby się załapać.
Podforum daje nam możliwość szybkiego wyłapania nowego wątku, a nie śledzenia jednego topicu o interesujące nas wpisy.

Stary 2009-11-16, 11:13   #275
iloneczka1
Wtajemniczenie

Popieram Aeronautę, też miałam wysunąć propozycję luźnego wątku. Jeżeli chodzi o regulamin, znam zasady, ale jezeli raz napiszę i moje propozycje giną w morzu postów z innymi propozycjami, to nie ma szans, aby ktoś cofal sie do mojego a przedewszystkim aby mnie uwzględnił a o ile dobrze rozumiem, taki jest sens tego wątku. Aby potencjalny organizator zorientował się jakie są zapotrzebowania. Kilka wątków zakupowych powstało wlaśnie dzięki temu, ze powtarzalam, i nie tylko ja, swoje propozycje.

Blue, uważam, ze pomysł z PW, kiedy organizator wyśledzi chętnych jest świetny, jestem za

Także w swoich podpisach można wyliczyć, w czym się chce współzakupować
Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij..........

Edytowane przez iloneczka1
Czas edycji: 2009-11-16 o 11:21
iloneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 11:22   #276
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iloneczka1 Pokaż wiadomość
Popieram Aeronautę, też miałam wysunąć propozycję luźnego wątku. Jeżeli chodzi o regulamin, znam zasady, ale jezeli raz napiszę i moje propozycje giną w morzu postów z innymi propozycjami, to nie ma szans, aby ktoś cofal sie do mojego a przedewszystkim aby mnie uwzględnił a o ile dobrze rozumiem, taki jest sens tego wątku. Aby potencjalny organizator zorientował się jakie są zapotrzebowania. Kilka wątków zakupowych powstało wlaśnie dzięki temu, ze powtarzalam, i nie tylko ja, swoje propozycje.

Blue, uważam, ze pomysł z PW, kiedy organizator wyśledzi chętnych jest świetny, jestem za
Iloneczko założenie tematu "Nie załapałam się..." było takie że każdy wypisuje swoje zapotrzebowanie, organizator wyszukuje chętnych i może pisać do nich PW że założył wątek, jest coś takiego jak przeszukaj wątek, więc nie ma z tym problemu, problem pojawia się wtedy gdy nie każdy edytuje swoje wcześniejsze posty z zapotrzebowaniem jeśli coś już zdobył, bo jak to zrobić jeśli spłodziło się w tym wątku 50postów?
Jednak Twoje posty powtarzały się kilka razy na stronie, inne posty ginęły przy nich, więc każdy chciał podbić swój, jakby każdy kto ma czas tak samo robił, to tutaj się zrobi straszny bałagan.

Stary 2009-11-16, 11:31   #277
KasiaxQ
Zakorzenienie

Cytat:
Iloneczko założenie tematu "Nie załapałam się..." było takie że każdy wypisuje swoje zapotrzebowanie, organizator wyszukuje chętnych i może pisać do nich PW że założył wątek, jest coś takiego jak przeszukaj wątek, więc nie ma z tym problemu, problem pojawia się wtedy gdy nie każdy edytuje swoje wcześniejsze posty z zapotrzebowaniem jeśli coś już zdobył, bo jak to zrobić jeśli spłodziło się w tym wątku 50postów?
Jednak Twoje posty powtarzały się kilka razy na stronie, inne posty ginęły przy nich, więc każdy chciał podbić swój, jakby każdy kto ma czas tak samo robił, to tutaj się zrobi straszny bałagan.
Przyznam szczerze, że nie zaglądam do wątku "Nie załapałam się...", bo sama odlewek nie gromadzę, a gdy chcę rozebrać flaszkę, to po prostu rozbieram, a w razie braku chętnych sama biorę więcej ml lub rezygnuję z zakupu. Takie życie. Ale faktycznie - podbijanie postów na zasadzie "moje na wierzchu" nie ma sensu. Może by jasno napisać, że każdy ma w tym wątku swój jeden post, który w razie potrzeby edytuje? Wtedy nie będzie list i rozważań na poboczne tematy.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-16, 11:35   #278
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby wątek "Nie załapałam się" funkcjonował na takiej zasadzie, że organizator przegląda go i wyłapuje osoby, które chciałyby odlewki zapachu, który właśnie zamierza rozlewać, zapisywał je wstępnie i wysyłał PW, żeby potwierdziły swą chęć to okej. Ale tak naprawdę to nikt nie śledzi w ten sposób tego wątku. Czasem wpisuje swoje chciejstwa, a poza tym zakłada wątek nie bawiąc się w rezerwowanie odlewek tylko czeka aż chętne same się zgłoszą.
Dlatego zanim dziewczyny (i ja też niestety ) zaczęły w nim bałaganić bardzo trudno było się "załapać" na odlewkę czegokolwiek.
Ale okej rozumiem, że idea takiego wątku z rekonesansem i wstępnymi zapisami jaki proponowałam ma sporo wad i nie nalegam

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
Napisane przez KasiaxQ Pokaż wiadomość
Przyznam szczerze, że nie zaglądam do wątku "Nie załapałam się...", bo sama odlewek nie gromadzę, a gdy chcę rozebrać flaszkę, to po prostu rozbieram, a w razie braku chętnych sama biorę więcej ml lub rezygnuję z zakupu. Takie życie. Ale faktycznie - podbijanie postów na zasadzie "moje na wierzchu" nie ma sensu. Może by jasno napisać, że każdy ma w tym wątku swój jeden post, który w razie potrzeby edytuje? Wtedy nie będzie list i rozważań na poboczne tematy.
Szczerze mówiąc nie wydaje mi się to dobrym pomysłem, bo edytować post np. sprzed roku czy dwóch, na który i tak już nikt nie patrzy mija się z celem. Może lepiej już wprowadzić limit czasowy: najwyżej 1 post w miesiącu czy coś takiego?
Stary 2009-11-16, 11:39   #279
iloneczka1
Wtajemniczenie

Ja nigdy się nie spotkałam jeszcze z tym, żeby ktoś do mnie napisał PW, a nie od dzisiaj wpisuję się w wątku. Mimo, ze widzialam osoby wpisane w watku, to w wątku, gdzie już konkretny zapach był rozbierany, wcale te osoby nie były uwzględnione. Natomiast na pewno jakieś PW szły, bo za moment nie było wolnego miejsca. Myślę, ze dlatego w wątku "nie załapalam sie..." tak się nabałaganiło.

Dokładnie, kto będzie przeglądał stare posty, a przecież uzytkowników stale przybywa. Dopiero jak organizator zaczął rozmawiać tu z nami, sprawy od razu zmieniły się na lepsze.

Edytowane przez iloneczka1
Czas edycji: 2009-11-16 o 11:43
Stary 2009-11-16, 11:43   #280
KasiaxQ
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze mówiąc nie wydaje mi się to dobrym pomysłem, bo edytować post np. sprzed roku czy dwóch, na który i tak już nikt nie patrzy mija się z celem. Może lepiej już wprowadzić limit czasowy: najwyżej 1 post w miesiącu czy coś takiego?
Nie wiem, czy przypadkiem tego limitu czasowego nie byłoby trudno kontrolować. A dzięki jednemu postowi można by było łatwo korzystać z wyszukiwarki. Do tego też jakąś cezurę czasową można przecież zastosować. Np. otwierać nowy wątek co jakiś czas (3 miesiące? 6 miesięcy?), w zależności od ilości postów, bo może szybko uzbierałoby się 5000.

Stary 2009-11-16, 11:44   #281
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby wątek "Nie załapałam się" funkcjonował na takiej zasadzie, że organizator przegląda go i wyłapuje osoby, które chciałyby odlewki zapachu, który właśnie zamierza rozlewać, zapisywał je wstępnie i wysyłał PW, żeby potwierdziły swą chęć to okej. Ale tak naprawdę to nikt nie śledzi w ten sposób tego wątku. Czasem wpisuje swoje chciejstwa, a poza tym zakłada wątek nie bawiąc się w rezerwowanie odlewek tylko czeka aż chętne same się zgłoszą.
Dlatego zanim dziewczyny (i ja też niestety ) zaczęły w nim bałaganić bardzo trudno było się "załapać" na odlewkę czegokolwiek.
Ale okej rozumiem, że idea takiego wątku z rekonesansem i wstępnymi zapisami jaki proponowałam ma sporo wad i nie nalegam
Nie każdy organizator ma czas bawić się w przeszukiwanie wątku, do tego też trzeba masy czasu, pisanie PW z informacją o założonym wątku to też kolejne kilka minut, nie można mieć pretensji do organizatora że nie zapisał osób z wątku, jeśli po prostu nie ma na to czasu. Jeśli chcecie się załapać na odlewki to trzeba polować na wątki, nie ma innego wyjścia.
Jeśli ktoś się waha czy znajdą się chętne, przegląda wątek, widzi zapotrzebowanie i zakłada wątek, więc ten temat spełnia swoje zadanie.

Cytat:
Ja nigdy się nie spotkałam jeszcze z tym, żeby ktoś do mnie napisał PW, a nie od dzisiaj wpisuję się w wątku. Mimo, ze widzialam osoby wpisane w watku, to w wątku, gdzie już konkretny zapach był rozbierany, wcale te osoby nie były uwzględnione. Natomiast na pewno jakieś PW szły, bo za moment nie było wolnego miejsca. Myślę, ze dlatego w wątku "nie załapalam sie..." tak się nabałaganiło.
Nikt nie ma obowiązku pisać PW, jeśli nie ma na to czasu. Jeśli ma czas, owszem może.
Nikt nie narzuca organizatorowi, że zakładając wątek musi uwzględnić osoby które wpisały się w wątku "nie załapałam się..." w kolejności chronologicznej. Może założyć wątek i czekać aż ktoś się do niego zgłosi, bo nie chce się bawić w pisanie PW.
Nikt nie zabroni wybrać mu też osoby spośród wpisanych, ale tylko jednej która zgłaszała się mogłaby wziąć 30ml, bo nie chce mu się bawić w rozdrabnianie na 6 osób po 5ml, bo nie chce mu się tyle adresować przesyłek, czekać na tyle wpłat.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-16, 11:53   #282
iloneczka1
Wtajemniczenie

Jezeli o mnie chodzi, wnioskuję, aby pierwszeństwo i bazę nowego rozbieranego watku stanowiły osoby, które się tutaj wpisały. Albo niech ktos śledzi watek, robi listę np z 2 miesięcy w formie tabeli (na Code 3 osoby, Poison 5 itd). Ja to mogę robić, już raz zgłosiłam kilka dziewczyn i siebie na odlewki. Oczywiście organizator jak najbardziej musi tu też zagladać.
Stary 2009-11-16, 11:57   #283
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KasiaxQ Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy przypadkiem tego limitu czasowego nie byłoby trudno kontrolować. A dzięki jednemu postowi można by było łatwo korzystać z wyszukiwarki. Do tego też jakąś cezurę czasową można przecież zastosować. Np. otwierać nowy wątek co jakiś czas (3 miesiące? 6 miesięcy?), w zależności od ilości postów, bo może szybko uzbierałoby się 5000.
Nie wydaje mi się, żeby 5000 postów uzbierało się co 3 miesiące, jeśli każdy mógłby napisać tylko 1 . Myślę, że nie dobiłoby nawet do 500. Ale otwieranie nowego wątku co 3 miesiące mogłoby zdać egzamin (tyle że zaśmieciłoby strasznie forum).

Cytat:
Nie każdy organizator ma czas bawić się w przeszukiwanie wątku, do tego też trzeba masy czasu, pisanie PW z informacją o założonym wątku to też kolejne kilka minut, nie można mieć pretensji do organizatora że nie zapisał osób z wątku, jeśli po prostu nie ma na to czasu. Jeśli chcecie się załapać na odlewki to trzeba polować na wątki, nie ma innego wyjścia.
Jeśli ktoś się waha czy znajdą się chętne, przegląda wątek, widzi zapotrzebowanie i zakłada wątek, więc ten temat spełnia swoje zadanie.

Nikt nie ma obowiązku pisać PW, jeśli nie ma na to czasu. Jeśli ma czas, owszem może.
Nikt nie narzuca organizatorowi, że zakładając wątek musi uwzględnić osoby które wpisały się w wątku "nie załapałam się..." w kolejności chronologicznej. Może założyć wątek i czekać aż ktoś się do niego zgłosi, bo nie chce się bawić w pisanie PW.
Nikt nie zabroni wybrać mu też osoby spośród wpisanych, ale tylko jednej która zgłaszała się mogłaby wziąć 30ml, bo nie chce mu się bawić w rozdrabnianie na 6 osób po 5ml, bo nie chce mu się tyle adresować przesyłek, czekać na tyle wpłat.
Ja to rozumiem i broń Boże nie sugeruję, że powinno się wprowadzić taki przymus czy coś. Tyle że nie każdy jest w stanie siedzieć na Wizażu 24h na dobę, żeby wyłapywać nowe wątki. Rozumiem też, że tu działa prawo kto pierwszy ten lepszy i nawet uważam to za fair. Ale w tej sytuacji nie widzę za bardzo sensu w wątku "nie załapałam się" jeśli nie służy on do wyłapania potencjalnych chętnych czy zorientowania się w ewentualnym popycie na zapach - tzn. nie służy on wpisującym się do niego, a nie ewentualnym organizatorom.
Stary 2009-11-16, 11:59   #284
BigMama
Zakorzenienie

Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................

Wydaje mi się, że do takiego "skrzykiwania" się
mógłby służyć stary wątek "szukam chętnych na wspólne zakupy", który nie został zamknięty.

Choć właśnie po to powstało podforum,
żeby się nie przedzierać przez te gąszcze postów i oftopy

Edytowane przez BigMama
Czas edycji: 2009-11-16 o 12:01
BigMama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 12:01   #285
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Jezeli o mnie chodzi, wnioskuję, aby pierwszeństwo i bazę nowego rozbieranego watku stanowiły osoby, które się tutaj wpisały. Albo niech ktos śledzi watek, robi listę np z 2 miesięcy w formie tabeli (na Code 3 osoby, Poison 5 itd). Ja to mogę robić, już raz zgłosiłam kilka dziewczyn i siebie na odlewki. Oczywiście organizator jak najbardziej musi tu też zagladać.
A tego to ja już zupełnie nie widzę.
Organizator nie musi i nie zgodzę się na to żeby narzucać mu że ma wciągać na listę te osoby z wątku, nie musi go śledzić.
Lista na nic się zda, bo w międzyczasie ktoś kupi sobie flakon cały, albo wymieni się z kimś a na liście będzie wisiał, ale taka osoba powinna edytować posty, tylko co jeśli ma ich 50 kilka.
Wątek "Nie załapałam się..." pokazuje potencjalnemu Organizatorowi czy jest popyt na dany zapach i czy znajdą się chętne. Służy też chętnym na odlewki, bo część Organizatorów, Ci którzy mają czas piszą PW, wpisują je na listę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-16, 12:01   #286
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BigMama Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że do takiego "skrzykiwania" się
mógłby służyć stary wątek "szukam chętnych na wspólne zakupy", który nie został zamknięty.

Choć właśnie po to powstało podforum,
żeby się nie przedzierać przez te gąszcze i oftopy
Zgadzam się, ale to właśnie on został zamknięty.
Stary 2009-11-16, 12:02   #287
alkaxy
biegam dla Zabawy

Co do pierwszeństwa to trudno wymagać od organizatora, żeby przeszukiwał wątek, blue ma rację. Poźniej jeszcze musiałby dopytywac po kolej kto akurat wyrobi finansowo, dalej jest chętny itp.
Bardziej widzę wątek z "niezałapałam się" na zasadzie - organizator może się wcześniej zorientować czy jest zainteresowanie.

A i dziewczyny jeszcze jedna kwestia - twórzcie osobne wątki jak coś rozkładacie. Wtedy wszystko jest przejrzyście - ile do oddanie, cena, wiadomo kto organizuje, z kim rozmawiać na temat flaszki itp. Tym bardziej, że mamy obowiązkowy szablon takiego wątku.

Edytowane przez alkaxy
Czas edycji: 2009-11-16 o 12:05
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 12:05   #288
iloneczka1
Wtajemniczenie

Tak, on jest zamknięty a mógłby służyć jako wentyl bezpieczeństwa, jakieś przymiarki. Potem mozna juz nieaktualne posty wykasować. Uwazam, że bardzo ważna jest interakcja organizatora z chętnymi w takim właśnie luźnym wątku
Stary 2009-11-16, 12:06   #289
BigMama
Zakorzenienie

Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................

Cytat:
A rzeczywiście
... jeszcze wczoraj się zadumywałam , czemu on wciąż żyje

Stary 2009-11-16, 12:09   #290
KasiaxQ
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Popieram opinię Blue w całej rozciągłości. Nie można narzucić organizatorom obowiązku korzystania z wątku "Nie załapałam się..." ani z list czy tabeli. Przecież jest swoboda umów, każdy ma prawo decydować z kim chce zawrzeć umowę i jaka będzie jej treść.
Nagle się okaże, że nie mogę rozebrać flaszki 100ml, zostawiając sobie np. połowę, bo mam ściśle określone komu tę drugą połowę mogę oddać i w jakiej ilości, a tymczasem osoby "powołane" do przyjęcia rozbiórkowych mililitrów nie będą jednak/już miały na nie ochoty czy kasy albo po prostu nie będzie z nimi kontaktu. Ja będę musiała czekać dniami albo i tygodniami na kontakt z kolejnymi osobami z rzeczonej listy, podczas gdy chętni zgłaszający się bezpośrednio w moim wątku będą się niecierpliwić w oczekiwaniu na szansę wzięcia udziału w zakupach. Moim zdaniem nie można robić takich ograniczeń. Watek "Nie załapałam się" miał być czysto informacyjny i nie możemy z niego robić jakiejś umowy przedwstępnej.

Cytat:
Nie wydaje mi się, żeby 5000 postów uzbierało się co 3 miesiące, jeśli każdy mógłby napisać tylko 1 . Myślę, że nie dobiłoby nawet do 500. Ale otwieranie nowego wątku co 3 miesiące mogłoby zdać egzamin (tyle że zaśmieciłoby strasznie forum).
To taka luźna sugestia. Nie znam statystyk. Po prostu pomysł połączenia w wątku po jednym poście każdego użytkownika i jakiś granic czasowych trwania tych postów.

Stary 2009-11-16, 12:10   #291
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Tak, on jest zamknięty a mógłby służyć jako wentyl bezpieczeństwa, jakieś przymiarki. Potem mozna juz nieaktualne posty wykasować. Uwazam, że bardzo ważna jest interakcja organizatora z chętnymi w takim właśnie luźnym wątku
To może zostawić "nie załapałam się" jako faktycznie sztywną listę co się chce, a w tym zamkniętym wątku można faktycznie robić jakieś przymiarki w stylu - widzę, że jest dużo osób chętnych na coś tam, więc może rozbierzemy?
Ale jak już jest orgaznizatorka nie widzę powodu, żeby interakcja miała się nie odbywać w oficjalnym wątku- tzn założynym specjalnie do rozbioru flaszki.
Stary 2009-11-16, 12:18   #292
iloneczka1
Wtajemniczenie

Ozywiście, wtedy już nie, niepotrzebnie offtopowałyśmy o Serendiptiousie itd. Natomiast koniecznie zanim się utworzy. Jeżeli czekam na wątek z BC powiedzmy i wpisuję się wstępnie dwa miesiące wcześniej a potem się okazuje, że nie ma miejsca, to tak jakoś nie tego. Powinno byc wtedy tak: wpisuję się do wątku zakupowego z argumentacją: mam pierwszeństwo, bo wpisałam się wcześniej. Inaczej istnienie takiego wątku "nie załapalam się" traci sens. Po co się wpisywać, skoro organizator widzi zapotrzebowanie, otwiera wątek, inni się wpiszą a dla tych potrzebujacych braknie miejsca, bo akurat nie byli na wizażu.
Stary 2009-11-16, 12:23   #293
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Został zamknięty, bo zbierali się tam chętni i tworzyły się listy na wspólne zakupy.
A nie po to powstało podforum żeby kisić się w jednym wątku, podforum i zakładanie wątku dla zakupów daje większą szansę na wyłapanie interesujących zapachów, nie ma sensu znów wchodzić w jeden wątek, no nie widzę sensu.

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
To może zostawić "nie załapałam się" jako faktycznie sztywną listę co się chce, a w tym zamkniętym wątku można faktycznie robić jakieś przymiarki w stylu - widzę, że jest dużo osób chętnych na coś tam, więc może rozbierzemy?
Ale jak już jest orgaznizatorka nie widzę powodu, żeby interakcja miała się nie odbywać w oficjalnym wątku- tzn założynym specjalnie do rozbioru flaszki.
Organizator wciąga na listę kogo chce, jeśli osoba która się do niego zgłosiła, nie wydaje mu się osobą godną zaufania, czy też pamięta że zwlekała z wpłatą może jej na listę nie wpisać, ma do tego prawo, to jego czas, siły i chęci.
Nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem przechodzenie z wątku na wątek, a potem dopiero zakładać nowy. Część osób które mają czas będę śledzić Nie załapałam się i Szukam chętnych, inne nie. Po co rozwlekać jedne zakupy na kilka wątków, tworzyć listy.

Nie popieram obowiązku wciągania na listę w pierwszej kolejności osób które wpisały się w wątku.

Stary 2009-11-16, 12:23   #294
agnes_bdg
perfumowy zawrót głowy

a ja uważam, że wątek " Szukam chętnych na wspólne zakupy" nie powinien być zamknięty, moim zdaniem był przydatny bardziej niż "nie załapałam się na..."
to teraz jakbym chciała rozebrać jakąś flaszkę to mam zakładać od razu wątek nie wiedząc, czy ktokolwiek będzie chętny

czy może śledzić od początku " nie załapałam się..." i wysyłać do wszystkich PW, które wyraziły chęć na dany zapach czy jest on nadal aktualny???
Faktycznie, niezłe ułatwienie...

Rozpaczliwie poszukuję choć kropli Byzantine Rochas i AA Winter Delice

agnes_bdg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 12:25   #295
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnes_bdg Pokaż wiadomość
a ja uważam, że wątek " Szukam chętnych na wspólne zakupy" nie powinien być zamknięty, moim zdaniem był przydatny bardziej niż "nie załapałam się na..."
to teraz jakbym chciała rozebrać jakąś flaszkę to mam zakładać od razu wątek nie wiedząc, czy ktokolwiek będzie chętny

czy może śledzić od początku " nie załapałam się..." i wysyłać do wszystkich PW, które wyraziły chęć na dany zapach czy jest on nadal aktualny???
Po prostu zakładasz wątek i czekasz na chętnych, po co wpisywać się tam w wątku "Szukam chętnych..." i tam czekać na chętnych i tworzyć listy, skoro szybciej wyłapać można nowy wątek niż wpis tam, wśród masy innych postów.

Stary 2009-11-16, 12:26   #296
KasiaxQ
Zakorzenienie

Cytat:

Mnie się wydaje, że tak. Sama tak robię

Edit: Blue mnie ubiegła...

Stary 2009-11-16, 12:27   #297
BigMama
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie tak
A co Ci szkodzi?
Jak nie zbiorą się chętni w interesującym Cię czasie, to napiszesz nieaktualne i wątek "opadnie"

Założenie wątku rozumiem jako rzucenie propozycji, która znajdzie odzew albo nie

EDIT: trzecia

Stary 2009-11-16, 12:30   #298
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Ozywiście, wtedy już nie, niepotrzebnie offtopowałyśmy o Serendiptiousie itd. Natomiast koniecznie zanim się utworzy. Jeżeli czekam na wątek z BC powiedzmy i wpisuję się wstępnie dwa miesiące wcześniej a potem się okazuje, że nie ma miejsca, to tak jakoś nie tego. Powinno byc wtedy tak: wpisuję się do wątku zakupowego z argumentacją: mam pierwszeństwo, bo wpisałam się wcześniej. Inaczej istnienie takiego wątku "nie załapalam się" traci sens. Po co się wpisywać, skoro organizator widzi zapotrzebowanie, otwiera wątek, inni się wpiszą a dla tych potrzebujacych braknie miejsca, bo akurat nie byli na wizażu.
Hm, tyle że tu sporo zakupów się nie planuje - wchodzę na forum, widzę, że coś jest rozbierane - zapisuję się.
Musiałabym utworzyć niekończącą się listę na "nie załapałam się" tylko po to żeby w razie czego załapać się na flaszkę, to nie ma sensu I dezorganizowałoby zakupy zupełanie - jeden wejdzie po tygodniu, inny po 2 tygodniach i będzie chciał, bo kiedyś tam się wpisał zmieniać listy zakupowe.

Co do Serendiptiousie to tam nie tylko ten problem był.
Stary 2009-11-16, 12:31   #299
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
, ja bym była bardzo za. Bo taki wątek dla niezdecydowanych organizatorek i napalonych chętnych by się po prostu przydał.

Cytat:
Iloneczko, nawet ja, która jest po Twojej stronie tego nie widzę . Organizator ma prawo wybrać sobie osoby, z którymi współzakupuje. Może nawet odmówić komuś odlewki jeśli ma takie "widzi mi się" lub kogoś powiedzmy nie lubi/nie ufa. Nie należy tutaj na nikim wymuszać niczego. Choć ja bym była bardzo wdzięczna, gdyby organizatorki przepatrywały wątek "nie załapałam się" i rezerwowały miejsca (na 24h max 48, jeśli chętna nie potwierdzi w tym czasie to jej odlewka wędruje do kogoś innego. Już nawet bez bawienia się w PW)

Cytat:
Został zamknięty, bo zbierali się tam chętni i tworzyły się listy na wspólne zakupy.
A nie po to powstało podforum żeby kisić się w jednym wątku, podforum i zakładanie wątku dla zakupów daje większą szansę na wyłapanie interesujących zapachów, nie ma sensu znów wchodzić w jeden wątek, no nie widzę sensu.
Ale ja nie rozumiem co w tym złego, że zbierali się chętni?
Stary 2009-11-16, 12:33   #300
agnes_bdg
perfumowy zawrót głowy

Cytat:
Po prostu zakładasz wątek i czekasz na chętnych, po co wpisywać się tam w wątku "Szukam chętnych..." i tam czekać na chętnych i tworzyć listy, skoro szybciej wyłapać można nowy wątek niż wpis tam, wśród masy innych postów.
Blue czy w takim razie nie będzie już żadnego ogólnego wątku gdzie będzie można sobie luźno pisać na temat wspólnych zakupów?
IMHO ten wątek był czytelny i coś się działo w nim.

Wiem, że chcesz, żeby był tutaj porządek itp, ale to jest forum i nie da się wszystkiego zamknąć w sztywnych szablonach i regułkach.

Rozpaczliwie poszukuję choć kropli Byzantine Rochas i AA Winter Delice

agnes_bdg jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości