![]() |
#271 |
Zadomowienie
|
Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?: (
U mnie jest złożona sytuacja... Ja wolałabym cywilny, ale TŻ chce kościelny ze względu na rodziców. Są bardzo wierzący, bardzo źle by przeżyli cywilny, wręcz kręciliby przysłowiowe gównoburze, jego matka jest histeryczką, zaraz byłby szloch i afera.
Chcę żeby ten dzień był pełen ciepła, szczęścia, spokoju... Mój TŻ kocha swoich rodziców, podoba mi się to i szanuję jego zachowanie. Jeśli z powodu naszego cywilnego rodzice mieliby cierpieć (a przez to i mój narzeczony), to wolę już zgodzić się na kościelny. To ma swoje dobre strony - piękne wnętrze, atmosfera, muzyka... Kiedyś chodziłam do kościoła, no i chodzę zawsze na msze za dziadków. Mój TŻ od urodzenia był niepełnosprawny, rodzice zawsze go wspierali, mama w domu rehabilitowała... Jesteśmy młodzi, nie mamy kasy na wesele, więc oni chcą nam je zafundować, dostaniemy też od nich coś "na początek", uznałam, że im się coś od nas należy. Próbuję spojrzeć na to od tej strony, że w swoich oczach jesteśmy już od dawna Złączeni na zawsze, ślub jest dla rodziny (; Co Wy na to?
![]() |
#272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- A dlaczego niestety? Macie już konkretne plany?
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
Czarnula..
Ja mam 23 (w tym roku 24 ) a tz niedlugo 30stka. Ja bym chciala koscielny ale nie mam dobrego kontaktu z jego ojcem(lagodnie ujme) i nie chce by on dorzucal sie na ten slub.. a od rodzicow nie moge wymagac oczywiscie calej kwoty.. Wiec myslimy nad malym cywilnym i tyle..
![]() |
![]() |
#274 |
Przyczajenie
|
Co do stwierdzenia : Dobrze ze to tylko cywilny,przynajmniej nie bede musiała wydawac pieniedzy na
prezent Może brak prezentu to rzeczywiście duże lekceważenie.Myśle że prezent na ślub cywilny, powinien być, jakiś drobiazg za 50zł.I też nie spodziewam się nic bardziej większego na cywilny który biorę za pare miesięcy.Generalnie to za bardzo nie obchodza mnie prezenty a sama ceremonia.Ale jeżeli po cywilnym jest wspolny obiad i wszyscy bedą siedzieć razem, to bardziej wypada dać upominek na cywilnym niż kościelnym, na którym daje się w koperte. Zakładania jakiejś szmatki na ślub cywilny też nie rozumiem, ślub to ślub i fantazje z suknią należą do Młodej. Tak samo fotograf, czemu miałoby go nie być na cywilnym,normalne jest to że chce się mieć pamiątke z ceremonii . I na koniec coś dla tych którzy uważają że to "tylko ślub cywilny" Slub jest ślubem, tu jak i w kościele, jest ceremonia, tu i tu jest Bóg. Wiele osób mówi że kościelny jest lepszy bo składa się przysięge przed Bogiem, co jest mylnym stwierdzeniem, Bóg jest wszędzie.I nawet prawdziwy katolik to wie.Zdarza się jednak, że partnerzy są sprzeczni, bo jeden chce huczną zabawe na 100 osob, a drugi woli skromnie i nie na pokaz.I tak też jest w naszym przypadku, kompromis, najpierw bez dużego wesela, a za pare lat kościelny z duzym weselem. Czy dla mnie to będzie "tylko" ślub cywilny? nie, bo wesele to tylko impreza po ceremonii, i ślub cywilny będzie dla mnie najważniejszym wydarzeniem, bo tego dnią poślubię po raz pierwszy, za drugim razem zmieni się tylko miejsce czyli kościoł, a papiery z urzędu stanu c. będą dla kościoła gotowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Przyczajenie
|
Co do stwierdzenia : Dobrze ze to tylko cywilny,przynajmniej nie bede musiała wydawac pieniedzy na
prezent Może brak prezentu to rzeczywiście duże lekceważenie.Myśle że prezent na ślub cywilny, powinien być, jakiś drobiazg za 50zł.I też nie spodziewam się nic bardziej większego na cywilny który biorę za pare miesięcy.Generalnie to za bardzo nie obchodza mnie prezenty a sama ceremonia.Ale jeżeli po cywilnym jest wspolny obiad i wszyscy bedą siedzieć razem, to bardziej wypada dać upominek na cywilnym niż kościelnym, na którym daje się w koperte. Zakładania jakiejś szmatki na ślub cywilny też nie rozumiem, ślub to ślub i fantazje z suknią należą do Młodej. Tak samo fotograf, czemu miałoby go nie być na cywilnym,normalne jest to że chce się mieć pamiątke z ceremonii . I na koniec coś dla tych którzy uważają że to "tylko ślub cywilny" Slub jest ślubem, tu jak i w kościele, jest ceremonia, tu i tu jest Bóg. Wiele osób mówi że kościelny jest lepszy bo składa się przysięge przed Bogiem, co jest mylnym stwierdzeniem, Bóg jest wszędzie.I nawet prawdziwy katolik to wie.Zdarza się jednak, że partnerzy są sprzeczni, bo jeden chce huczną zabawe na 100 osob, a drugi woli skromnie i nie na pokaz.I tak też jest w naszym przypadku, kompromis, najpierw bez dużego wesela, a za pare lat kościelny z duzym weselem. Czy dla mnie to będzie "tylko" ślub cywilny? nie, bo wesele to tylko impreza po ceremonii, i ślub cywilny będzie dla mnie najważniejszym wydarzeniem, bo tego dnią poślubię po raz pierwszy, za drugim razem zmieni się tylko miejsce czyli kościoł, a papiery z urzędu stanu c. będą dla kościoła gotowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tyle, że my wesele i całą resztę mieć będziemy- jedynie miejsce inne. No i cywilny tylko ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#279 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#280 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#283 |
Raczkowanie
|
Jestem dumna, że biorę "tylko" ślub cywilny, że nie daliśmy się z narzeczonym namówić na hipokryzję, jaką byłby w naszym przypadku kościelny. Do kościoła nie chodzimy, wręcz omijamy szerokim łukiem, nie widzieliśmy powodu by dla zadowolenia rodziców robić coś wbrew swoim przekonaniom.
A że niektórzy uważają, że to "tylko" cywilny...no cóż, różni są ludzie, różne horyzonty ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
Najważniejsze, żeby w życiu nie robić nic wbrew sobie tylko po to żeby zadowolić innych
![]()
![]() |
![]() |
#285 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Młodzi po slubie cywilnym, tak samo jak po koscielnym, wkraczaja w nowe zycie. Norma sie stalo dawanie mlodym prezentu w postaci koperty lub jakiejs rzeczy, cos co przyad sie np. do nowego domu lub pomoze ten dom stworzyc, np. kupic (taki przyklad tylko). dlaczego slubujacym cywilnie tego sie odmawia? sama napisalas, ze slub to slub. a problem z prezentami na slub cywilny to problem ludzi, ktorzy nie potrafia sie w takiej sytuacji ogarnac i uwazaja, ze skoro nie najedli sie do syta, nie napili i nie przetanczyli pol nocy na koszt mlodych to prezent sie im nie nalezy, swoja droga obiad z kilku dan w eleganckiej restauracji nierzadko kosztuje wiecej niz calonocne wesele w przeliczeniu na jedna osobe,
![]() |
![]() |
#287 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
W ten sposób i teściowie byliby zadowoleni, i Ty byłabyś w zgodzie ze sobą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I co to znaczy ze ktoś bierze 2 razy ten sam slub? ![]()
![]() |
![]() |
#290 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie można robić niczego wbrew sobie... A branie ślubu kościelnego nie widząc jego sensu jest najgorszą rzeczą jaka może być. Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-02-28 o 19:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie huczną imprezę na 200 osób można mieć i po cywilnym, więc nie widzę powodu rozróżniania-w kościele koperta, w urzędzie drobiazg. Wreszcie po trzecie-skromny ślub cywilny często wiąże się z tym, że potem jest planowany huczny ślub kościelny, ale część osób bierze taki z przekonania. A część robi sobie pełne wesele po cywilnym, bo czemu nie? Więc może tak nie patrzeć na miejsce ślubu tylko na stosunki z młodymi i wtedy oceniać, czy warto przyjść czy nie...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Przyczajenie
|
Ja brałam ślub cywilny w sierpniu zeszłego roku. Nigdy nie mówiłam, że biorę TYLKO ślub cywilny a mówiłam że biorę ślub. Nadal nie rozumiem dlaczego jest taki nacisk na ślub kościelny jak wiele ludzi jest niewierzących albo niby wierzących a chodzą do kościoła z okazji świąt a na co dzień żyją tak, że "pożal się Boże".
Mi szczerze mówiąc nie zależało na kościelnym. Jako dziecko pewnie, że marzyłam o ślubie w kościele ale to tylko dlatego, że byłam wychowywana w ten sposób oraz nie wiedziałam, że jest jakiś wybór. Jeśli ktoś chce posłuchać to mogę opowiedzieć jak ten dzień wyglądał. Ze strony mojej rodziny nie zauważyłam żeby ktoś się temu sprzeciwiał, że biorę ślub w USC (oprócz brata który się nie pojawił w ogóle - ale to tylko i wyłącznie jego strata, bo między innymi dzięki temu nie mam ochoty utrzymywać z nim kontaktu). Nawet babcia się cieszyła z tego, że biorę ślub i wiem o tym, że płakała bo nie mogła przyjechać (kawał Polski do przejechania) z powodów zdrowotnych. Mieliśmy samochód ustrojony kwiatami z nieśmiertelnymi rejestracjami "Młoda Para". Miałam śmietankową, koronkową suknię z dłuuugim trenem, włosy upięte w niski i gładki kok zdobiony pojedynczym kwiatem (brak welonu nie z powodu lokalizacji ślubu a z powodu własnych upodobań) no i oczywiście bukiet róż w ręce. W trakcie ceremonii grał nam duet skrzypcowo-wiolonczelowy utwory, które wcześniej uzgodniłam z nimi (np. Flower duet z opery Lakme - Delibes POLECAM ![]() ![]() ![]() Pojechaliśmy potem na wesele! Mieliśmy około 50 gości (moi dwaj bracia, którzy brali śluby kościelne też mieli tyle gości!!). Wesele trwało do około 4 rano i jedyne z czego zrezygnowaliśmy to oczepiny (było bardzo mało panien i kawalerów). A co do prezentów to nie było nikogo kto by nam dał "upominkowe 50 zł". Na całą imprezę (nie licząc pieniędzy wydanych na suknię, garnitur, fryzjera) wydaliśmy jakieś 13 000zł i wszystko nam się zwróciło ![]() Cieszyłam się, że nikogo z rodziny nie prosiliśmy o pieniądze, bo nie musiałam potem spełniać ich zachcianek. A tych ludzi co wiedziałam, że będą się czepiać o to, że "jak to nie kościelny???!!!" to po prostu nie zapraszałam. Mieszkam w Anglii i powiem Wam, że w Anglii biorą śluby kościelne jeśli naprawdę wierzą a nie tylko na pokaz czy dlatego, że mama płacze jak to uwielbiają pary robić w Polsce. W Polsce pewnie, że niektórzy byli w szoku jak się dowiedzieli, że będę miała suknię ślubną ale mówiłam, że suknia to jest ŚLUBNA a nie KOŚCIELNA. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Raczkowanie
|
My bierzemy ślub 03.08.2013. Oczywiście cywilny i wcale nie "tylko cywilny" a "aż cywilny". Bo dla nas to najważniejszy dzień i przeżywamy wszystko mocno
![]() Ja mam lat 31, mój narzeczony lat 21 ![]() Aktualnie szukamy restauracji na obiad - będziemy mieć około 55 gości na nim właśnie, a potem robimy drugą - już na luzie - imprezę dla znajomych i młodszej części rodziny - tu też będzie około 50 osób, więc w sumie na ślubie chcemy mieć około 100 osób ![]() Jesteśmy może mniej "typowi" bo oboje jesteśmy "motocyklowi" i m.in. dlatego sam ślub i reszta też będzie specyficzna. Do ślubu i potem na przyjęcie jedziemy swoimi motocyklami - stąd np. na chcę mieć z przyczyn praktycznych krótką sukienkę (ale nadal ślubna ma być, tak? długiej bym chyba nawet do kościoła nie włożyła, bo to nie w moim stylu i już). Jedyne ograniczenie jest w finansach, tak więc nie będę kupować sukienki za 2000zł (a taką bym pewnie wybrała), tylko uszyję znacznie taniej. Obiad też robimy nie dlatego że nie wypada robić wesela, a dlatego że takowych nie lubimy i nie chcemy bo się byśmy dobrze nie czuli. Natomiast moja przyszła teściowa bardzo by wesele chciała i cały czas na próbuje przekonać ![]() Na początku chcieliśmy sami wszystko sfinansować, ale rodzice się nie zgodzili i powiedzieli, że to jest nasz jedyny ślub i jedyne "wesele" jak oni toi cały czas nazywają i oni chcą nam pomóc i pokryją część kosztów. Na przykład teściowa się uparła, że to ona kupi mojemu narzeczonemu garnitur, choć ten wydatek planowaliśmy z naszej kieszeni pierwotnie. Nie kłóciliśmy się, choć czulibyśmy się lepiej płacąc sami, ale z jednej strony ona się poczuła dowartościowana, że "synka" może ubrać, a z drugiej spłacamy kredyt na mieszkanie, więc każda złotówka której nie musimy wydać się dla nas liczy. Moja mama też się uparła że zapłaci za moją suknię (a ja tak chciałam olać te konwenanse i pójść do ślubu w kombinezonie motocyklowym -ale mój TŻ powiedział NIE, TO MA BYĆ UROCZYSTY DZIEŃ I CHCĘ ŁADNIE WYGLĄDAĆ i co - miałam się nie zgodzić?!? ![]() Szczerze mówiąc największy problem jak na razie to znalezienie lokalu - my chcielibyśmy restaurację (ja pierwotnie chciałam plener ale ten pomysł już dawno upadł jako nierealny), teściowie raczej salę weselną. O to jaki jest ślub pytali nas tylko przy okazji mierzenia sukni i to tylko dlatego, że szukam krótkiej. W tamtym roku byłam na ślubie cywilnym mojej przyjaciółki i zdecydowanie bardziej się wzruszyłam i był dużo ładniejszy i podniosły niż większość ślubów kościelnych, co tu dużo mówić... te przemówienia księży, czasem o zupełnie niczym i oderwane od rzeczywistości... Pani urzędniczka natomiast mówiła bardzo ładnie, życiowo, o tym, że Państwo Młodzi zaczynają nowe życie razem i że powinni się szanować, rozmawiać ze sobą i kochać się i wspierać itd. I o dzieciach też było - że należy je wychowywać w miłości i trosce i być odpowiedzialnym, a nie że w wierze katolickiej, co dla większości ludzi nic nie znaczy ![]() Reasumując - jak dla mnie to kwestia wyboru - jeden woli ślub w zimnym wnętrzu - inny w ładnej sali ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
Generalni każdy ślub kościelny jest teraz i konkordatowy (no chyba, że wcześniej młodzi wzięli już cywilny). I niestety konkordatowy nie zmienia tego, że trzeba być w kościele, słuchać księdza i składać przysięgę, o której się wie, że się jej nie dotrzyma (wychowanie dzieci w wierze katolickiej). Już lepiej wtedy ślub cywilny + jednostronny kościelny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Konto usunięte
|
To w sumie po co cywilny i jednostronny kościelny? Od razu lepiej jednostronny kościelny, tak myślę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Niespójne to ![]() Cytat:
Nie sprawia to jednak, że uważam, że ślub kościelny można brać „dla rodziny”, bo przecież niczego to nie zmienia. Zmienia. Nie lubię robienia szopki z cudzej religii i nie lubię postawy biernego podporządkowywania się pragnieniom otoczenia. Zwłaszcza, że ten ślub kościelny wymuszany przez rodzinę rzadko kiedy jest ostatnią rzeczą, którą wymusza rodzina. Zazwyczaj to dopiero preludium… Jeśli ktoś się już ugiął presji rodziny w jednej kwestii, to rodzina nie będzie miała skrupułów, by wymagać od tej osoby więcej. Raz już przecież pokazała, że gotowa jest podporządkować się i zrobić coś wbrew sobie. A skoro był już ślub kościelny, to dlaczego nie ochrzcić potem dziecka? I nie posyłać do kolejnych sakramentów? Skoro posyła się dziecko do sakramentów, to dlaczego nie chodzić z nim co niedzielę do kościoła? I tak dalej, i tak dalej. A im bardziej się zabrnie w swoje uleganie, tym trudniej w którymś momencie przerwać ten ciąg kolejnych roszczeń otoczenia.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.