Microgynon 21/Rigevidon/Stediril 30/Levomine - wątek zbiorczy! - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: W jakim wieku zaczęłas współżycoe?
poniżej 20 lat 168 74,01%
powyżej 20 lat 59 25,99%
Głosujący: 227. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-16, 15:38   #271
Ptysio5
Zakorzenienie

Dot.: Microgynon 21 - skutki uboczne

Pewnie
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-16, 16:41   #272
eliza1984
Zadomowienie

ja przez dluzszy czas bralam micro i nie mialam takih skutkow ubocznych , w sumie nie zauwazylam zaddnych, mialam tylko podwyzszone transaminazy we krwi z normy do 40 na ponad grubo 400 wiec badaj krew , przestalam je brac i samo przeszlo , ale lekarze nie sa powni czy to na pewno wina tabletek, natomiast moja ciotka przy nich duzo jadla ,przez co tyla
eliza1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-16, 16:52   #273
madana
Zakorzenienie

Przeczytanie ulotki z reguły potrafi wystraszyć, producenci wiedzą, że w przeciwieństwie do kolorowej prasy lansującej tylko zalety, tabsy mają skutki uboczne. Z reguły w ulotce zajmują sporo miejsca (by potem nie sądzić się z producentem, że nie uprzedził!), tylko że całkiem sporo kobiet ulotek nie czyta albo uważa, że ich to nie dotyczy.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-16, 17:42   #274
Naamah_ja
Przyczajenie

To sama nie wiem co myśleć... odstrasza mnie to o przybyciu tych męskich cech, tego owłosienia! Straszne po prostu. Wcześniej brałam Mercilon i jako takich skutków nie miałam, ale one są tabletkami o wyżej generacji i mniejszej ilości hormonów.
Naamah_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-16, 18:57   #275
zaba84
Raczkowanie

jedyny skutek uboczny jaki mialam po nich to przybranie na wadze, ale nie spowodowane objadaniem sie tylko zatrzymaniem wody w organizmie (przytylam 10 kg), ale po odstawieniu w ciagu miesiaca nie robiac absolutnie nic stracilam te zbedne kg. po prostu 10 kg wyparowalo a o nabieraniu po nich meskich cech to pierwsze slysze.
zaba84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-16, 19:19   #276
nicole697
Zadomowienie

ja też kiedys brałam te tabletki ale wytrzymałam tylko jedno opakowanie i musiałam zmienić
generalnie strasznie się czułam po nich - bolała mnie głowa, brzuch i ciągle jadłam

ale żadnych cech męskich nie nabyłam

tylko wiesz musisz brać pod uwagę, że każdy organizm inaczej reaguje na tabletki anty
nicole697 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-16, 22:09   #277
korin
Zadomowienie

Tabletki mają mase skutków ubocznych i to nie tylko te anty ale i każde inne leki. Co wcale nie znaczy że przytrafią sie Tobie, bo to zależy głównie od oraganizmu. W niektórych pisze naprzykład że mogą spowodować tycie, kawałek dalej że mogą spowodować spadek wagi. Więc nie można się tym aż tak bardzo przejmować.
korin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-17, 08:50   #278
Naamah_ja
Przyczajenie

Na ulotce Microgynonu jest napisane, że powoduje tycie ale, że też może być spadek wagi? Wiem, że wszystko zależy od organizmu, ale chciałabym się na wszelki wypadek dowiedzieć co mnie czeka.
Stary 2007-03-17, 10:01   #279
w szpilkach
Raczkowanie

Smile Dot.: Microgynon 21 - skutki uboczne

Cytat:
Napisane przez Naamah_ja Pokaż wiadomość
Na ulotce Microgynonu jest napisane, że powoduje tycie ale, że też może być spadek wagi? Wiem, że wszystko zależy od organizmu, ale chciałabym się na wszelki wypadek dowiedzieć co mnie czeka.
_wszystko zależy od organizmu, schudłam przy braniu tabletek 10 kg w 3 miesiące przy Diane 35, potem przy zmianie na novynette waga mi stanęła , a po odstawieniu przytyłam 2 kg w 3 miesiące. nie jest żle
_moja siostra bierze Microgynon i chudnie...
w szpilkach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-17, 13:58   #280
soczewka
Raczkowanie

Ja brałam przez kilka miesięcy, czułam się dobrze. Tylko libido spadło...
soczewka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-17, 14:16   #281
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soczewka Pokaż wiadomość
Ja brałam przez kilka miesięcy, czułam się dobrze. Tylko libido spadło...
U mnie wlasnie na odwrot

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-17, 14:29   #282
Naamah_ja
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Pokaż wiadomość
U mnie wlasnie na odwrot
no ja też mam nadzieje, że u mnie będzie właśnie na odwrót, bo jest to jeden z powodów dla którego zmieniam tabletki.
Stary 2007-03-17, 15:04   #283
korin
Zadomowienie

Cytat:
Na ulotce Microgynonu jest napisane, że powoduje tycie ale, że też może być spadek wagi?
Nie, w ulotce Harmonetu to był taki przykład że nie można się zbytnio przejmować podanymi skutkami ubocznymi. Najlepiej zrobisz jak sie wczesniej z nimi zapoznasz żebyś poprostu była ich świadoma. I w sytuacji gdy coć ci się przytafi będziesz wiedziała że mogło to być spowodowane przez własnie te tabletki.
Stary 2007-03-17, 18:23   #284
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
Ja brałam je kiedyś prawie 5 lat, teraz ponad 2, podczas badań pracowniczych waga wyszła mi dokładnie taka sama. Nie przytyłam ani nie schudłam nawet 20 dkg
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-26, 14:12   #285
kitek75
Raczkowanie

Dot.: Microgynon 21 - zbiorczy

hej dziewczyny!
Wlasnie koncze pierwsze opakowanie microgynonu21,a oto moje spostrzezenia:nudnosci,wy pryski,zmeczenie i oczywiscie pare kg.wiecej...tragedia. Wczesniej bralam regulon i bylo super.Skusila mnie niska cena micro,zaopatrzylam sie w polroczny zapas,bo przebywam za granica i...zaluje ze nie zostalam przy regulonie. Pocieszam sie tym,ze moze te objawy mina..jak myslicie?
Pozdrawiam goraco.
Aneta
kitek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-26, 14:21   #286
Nati02
Zakorzenienie

Kitek cięzko powiedziec... ja wlasnie skończyłam 2 opakowanie i nic mi nie ma Brak wypryskow, przytycia czy nudnosci.
Myślę jednak, ze jesli po 3 miesiącach nie miną te dolegliwości topowinnaś zmienić jakoś tabletki.
Stary 2007-03-26, 14:29   #287
kitek75
Raczkowanie

dzieki Nati02.
Tez mam nadzieje ze po 3 msc.jakos mi sie to unormuje.
Stary 2007-03-26, 14:47   #288
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kitek75 Pokaż wiadomość
dzieki Nati02.
Tez mam nadzieje ze po 3 msc.jakos mi sie to unormuje.
Trzymam kciuki
Stary 2007-03-27, 08:34   #289
RuthMarshal
Przyczajenie

Mam pytanie. Od kilku lat biore Microgynon. Do tej pory wszystko bylo ok. Jednakze ostatnio mam malego stresa. Uprawialam seks w niedziele. We wtorek zaczelam nowe opakowanie pigulek. Niestety w srode zapomnialam wziac igulke i wzielam ja dopiero w czwartek kolo 16-17. Na ulotce jest napisane, ze jezeli zapomniana pigulka byla w pierwszym tygodniu a w tygodniu poprzedzajacym owa zapomniana pigulke uprawiano sekst to trzeba sie liczyc z ewentualna ciaza. Czy ta uwaga dotyczy sie tylko poczatkujacych? Na zdrowy rozsadek zeby zajsc w ciaze trzeba jajeczkowac a Microgynon powoduje brak jajeczkowania. Skoro biore go kilka lat to tyle czasu nie jajeczkuje. Na ile jest mozliwe, ze zaszlam w ciaze? Po jakim czasie od feralnego (ewentualnie) stosunku jakis test ciazowy bedzie wiarygodny? Nerwy mnie zjadaja. ODPISZCIE!
RuthMarshal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-27, 12:21   #290
justka_81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ptysio5 Pokaż wiadomość
Ja brałam je kiedyś prawie 5 lat, teraz ponad 2, podczas badań pracowniczych waga wyszła mi dokładnie taka sama. Nie przytyłam ani nie schudłam nawet 20 dkg
Ja brałam Microgynon przez rok i oprócz tycia nie miałam żadnych skutków ubocznych. Jak tylko przeszłam na inne tabletki (właśnie przez to tycie) moja waga stopniowo wróciła do poprzedniej.
justka_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-27, 16:20   #291
korin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez RuthMarshal Pokaż wiadomość
Mam pytanie. Od kilku lat biore Microgynon. Do tej pory wszystko bylo ok. Jednakze ostatnio mam malego stresa. Uprawialam seks w niedziele. We wtorek zaczelam nowe opakowanie pigulek. Niestety w srode zapomnialam wziac igulke i wzielam ja dopiero w czwartek kolo 16-17. Na ulotce jest napisane, ze jezeli zapomniana pigulka byla w pierwszym tygodniu a w tygodniu poprzedzajacym owa zapomniana pigulke uprawiano sekst to trzeba sie liczyc z ewentualna ciaza. Czy ta uwaga dotyczy sie tylko poczatkujacych? Na zdrowy rozsadek zeby zajsc w ciaze trzeba jajeczkowac a Microgynon powoduje brak jajeczkowania. Skoro biore go kilka lat to tyle czasu nie jajeczkuje. Na ile jest mozliwe, ze zaszlam w ciaze? Po jakim czasie od feralnego (ewentualnie) stosunku jakis test ciazowy bedzie wiarygodny? Nerwy mnie zjadaja. ODPISZCIE!
Wiekszość testów wykrywa już nawet siedmio dniową ciąże(lub czasami trzydniową) jednak testy teoretycznie powinno się przeprowadzac po upływie przewidywanego terminu okresu, możesz go zrobic wczesniej wtedy się troche inaczej postepuje ale wszystko jestw ulotce.
Ryzyko zajcia w ciąże w takiej sytuacji istnieje zawsze choć w rzeczywistości nie jest zbyt duże. Tabletki tak mieszają w organizmie że owulacja(przy nie własciwym stosowaniu) może sie pojawić dość losowo- nie trzyma sie zasad zdrowego rozsądku.
Stary 2007-04-06, 21:55   #292
wilczyca
Zadomowienie

GG do wilczyca

a ja się wypowiem a'propos Microgynonu
brałam od października 2004 i czułam się wspaniale, żadnych nawet najmniejszych skutków ubocznych (tylko delikatne plamienia przez kilka dni w pierwszym miesiącu), żadnej androgenizacji, pani ginekolog sprawdzała mnie pod tym kontem (kazała pokazać włosy na rękach i nogach)

tylko że z racji pobudzania tych receptorów adrogenowych nie pomagają przy torbielach na jajnikach a ja takowe posiadam, więc tabletki musiałam zmienić, jutro zaczynam Cilest i...boję się ;P
więc uważam że sama musisz sprawdzić czy dla Ciebie są dobre, bo to zależy od organizmu
/fragment usuniety przez moderatora/

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2007-04-07 o 11:21 Powód: udostepnianie lekow poza terenem apteki jest prawnie zabronione
wilczyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-07, 10:56   #293
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez wilczyca Pokaż wiadomość
a ja się wypowiem a'propos Microgynonu
brałam od października 2004 i czułam się wspaniale, żadnych nawet najmniejszych skutków ubocznych (tylko delikatne plamienia przez kilka dni w pierwszym miesiącu), żadnej androgenizacji, pani ginekolog sprawdzała mnie pod tym kontem (kazała pokazać włosy na rękach i nogach)

tylko że z racji pobudzania tych receptorów adrogenowych nie pomagają przy torbielach na jajnikach a ja takowe posiadam, więc tabletki musiałam zmienić, jutro zaczynam Cilest i...boję się ;P
więc uważam że sama musisz sprawdzić czy dla Ciebie są dobre, bo to zależy od organizmu
/fragment usuniety przez moderatora/
Jesteś pewna, że wymienianie się lekami jest legalne?

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2007-04-07 o 11:33
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-07, 11:33   #294
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Jesteś pewna, że wymienianie się lekami jest legalne?
nie, zarowno wymienianie sie jak i handel lekami poza terenem apteki jest PRAWNIE zabronione!

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-09, 20:57   #295
kitek75
Raczkowanie

Dziewczyny,mam pytanie...skonczylam pierwsze opakowanie micro. i w 7 dniowej przerwie powinnam miec okres...ale jakos go nie bylo,tylko niewielkie 2dniowe plamienie.Na dodatek bola mnie piersi.hmmm...czy to qrcze normalne???
Stary 2007-04-09, 21:39   #296
Nati02
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o moje doświadczenia to jest to normalne
Te plamienia tak już będę trwać i nic więcej się nie pojawi- a przynajmniej ja tak mam po 4 opakowaniach tego specyfiku i ciesze sie bardzo
Stary 2007-04-09, 22:42   #297
kitek75
Raczkowanie

oooj...dzieki Nati02
uspokoilas mnie pozdr.goraco!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-04-16, 18:06   #298
Paaoollcciiaa
Raczkowanie

GG do Paaoollcciiaa

czesc
no ja niestety mam nie perzyjemne doswiadczenia z micro nie biore ich już 4 miesiące a wody z organizmu nie moge sie pozbyc do dzis do tej pory pozostały mi plamienia i bóle w podbrzuszu. Strasznie żałuje ze zaczęłam je brać. Ale oczywiscie to sprawa indywidualna każdego organizmu pozdrawiam
Paaoollcciiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-18, 14:26   #299
Naamah_ja
Przyczajenie

Witam ja własnie kończe pierwsze opakowanie i z tego co zaobserwowałam to tylko trochę bolą mnie piersi i mam delikatne plamienia.
Stary 2007-04-21, 00:10   #300
Rosalyn
Zakorzenienie

Microgynon to najgorsze z pigułek jakie brałam a próbowałam również: Harmonet, Regulon i teraz plastry. Skutki uboczne Microgynonu, które wystąpiły u mnie:
okropne, nieustanne bóle głowy
ból w piersiach
wzrost wagi
spadek libido
uczucie opuchnięcia, ale ten ból głowy był najgorszy.
Wszystko zależy od organizmu, moja siostra po Microgynon miała to samo...

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości