|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopdonieństwo. Zbiorczy, cz.6
Dzięki konwalijka 82 za odpowiedz. Wiem, że pozostaje mi czekac, tylko to czekanie zabija, tak bardzo chcialibysmy zeby sie udalo. Jesli chodzi o te moje anomalie dotyczące ciazy, to raczej ich nie mam, tylko gdy nie '' odczulam'' owulacji to przeszlo mi przez mysl, ze moze jestem w ciazy. Zadnych innych objawow nie mam, bo jak wiadomo za wczesnie na odczuwanie ciazy nawet jesli doszlo do zaplodnienia ( to dopiero 9 dzien po zbizeniu)...
No nic pozostaje mi czekac tylko, jeszcze jakies 4 dni i zrobie test, w sumie dopiero pierwszy raz tak sprobowalismy, a z tego co widze niektorzy staraja sie latami.... |
|
|
|
#272 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bardziej wiarygodny na pewno będzie dla ciebie test z krwi - kosztuje ok 20 -30 zł , na wynik czeka się 2 dni .Testy tzw. " sikane" z apteki są wiarygodne tylko wtedy, kiedy wynik jest pozytywny, a negatyw - jak zresztą wiele dziewczyn już pisało- nie zawsze oznacza na 100% brak ciąży jak obiecałam-trzymam kciuki za 2 kreseczki - no i oczywiście daj znać |
|
|
|
|
#273 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny wynik bety hcg 566,7 to który tydzien? bo już się pogubiłam z tymi normami
|
|
|
|
#274 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
4 tydzień ciąży: 9.5-750 5 tydzień ciąży: 217-7138 6 tydzień ciąży: 158-31 795 7 tydzień ciąży: 3697-163 563 8 tydzień ciąży: 32 065-149 571 9 tydzień ciąży: 63 803-151 410 10 tydzień ciąży: 46 509-186 977 12 tydzień ciąży: 27 832-210 612 14 tydzień ciąży: 13 950-62 530 15 tydzień ciąży: 12 039-70 971 16 tydzień ciąży: 9040-56 451 17 tydzień ciąży: 8175-55 868 18 tydzień ciąży: 8099-58 176 Wychodzi że 5
|
|
|
|
|
#275 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to zaczekam na @ a jak ta tez nie przyjdzie to wtedy zobie test z krwi... Jakos wytrzymam te kilka dni, musze !!! Oby sie udalo Dziekuje za wsparcie i oczywiscie dam znac co i jak ![]() A powiedz jak u Ciebie wyglada sytuacja, tez planujesz czy moze jestes juz w ciazy?? ![]()
|
|
|
|
|
#276 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jestem z tych co muszą mieć wszystko pod kontrolą na razie cieszę się z tego co mam i dopinguje inne przyszłe mamusie. To jeszcze nie moja pora A za Ciebie cały czas trzymam kciuki - pisze w razie potrzeby
|
|
|
|
|
#277 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a tak babcia na miejscu zajmie sie czasem bobasem jak bedzie trzeba, nie teraz to pozniej.... Chociaz wolalabym teraz...a swoja droga to jak to jest owulacja jest 14 dni po rozpoczeciu cyklu? Bo juz sie gubie skoro do zblizenia doszlo w 15 dniu cyklu to jakeis prawdopodobienstwo jest ?
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#278 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Różne są szkoły- powyżej fragment mądrego artykułu, z tego wynikałoby że twoja owulacja to ok 16-17 dnia. Dodatkowo jeśli stosunek był przed owulacją to plemniki mogą sobie poczekać na jajeczko do 3 dni- dlatego zgodnie z takim tokiem myślenia szansa na ciąże jest. Jeśli staracie się o dziecko to trzeba być przeprowadzać może jakieś bardziej naukowe pomiary czasu owulacji i próbować do skutku ![]() Z teściami afuj...my na szczęście jesteśmy z dwóch różnych miast, po jakieś 200 km od tego w którym jak widać na moim profilku z naż. mieszkamy
|
|
|
|
|
#279 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Witam! Wiem że może nie ten temat na tym forum ale kwas foliowy - TAK jak najwcześniej, 1 tabletka dziennie, powinno się zacząć go brać nawet przed ciążą o ile się o nią staramy jak,, stało się-jestem w ciąży
Żyć możemy tylko dzięki temu za co moglibyśmy umrzeć.. Edytowane przez AGNES12 Czas edycji: 2009-11-20 o 16:24 |
|
|
|
|
#280 |
|
Zadomowienie
|
zagubiona89r -
tak postanowiliśmy z mężem postarać się o dzidziusia Jesteśmy 4 miesiące po ślubie, w czerwcu też się obroniłam i stwierdziliśmy że skoro nie mogę póki co znaleźć pracy w moim ukochanym wyuczonym zawodzie a mąż zarabia w miarę nieźle to jest to dobry moment na zaplanowanie powiększenia rodziny i nie ukrywam że bylibyśmy bardzo zadowoleni gdyby się udało [/QUOTE]My już pół roku po ślubie i sytuacja jak wyżej, tylko aż tak bardzo się nie staramy, ale gdyby siętrafiło to byłaby wielka radość...Tylko ciężko mi jest się zdecydowac- w koncu to duża odpowiedzialność...Ale może jakos samo wyjdzie.... |
|
|
|
#281 |
|
Raczkowanie
|
Cześć mam taki problem...Kochałam się z chłopakiem jakiś czas temu i póżniej spóżniał mi się okres więc zrobiłam test i wyszło że jestem w ciąży, za trzy dni znów zroiłam test i wyszło że nie jestem w ciąży..Ale za jakiś czas dostałam okresu i zaczełam brać tabletki Yaz.Było wszystko dobrze...a teraz okres trwa już 11 dni!nigdy tak nie miałam.Dziewczyny pisały że może tak być po tabletkach ale ja już te tableti brałam i było wszystko w porządku nawet maiłam krótrzy okres., a teraz juz 11dzień. Czy moe zrobić test ciążowy jak mam okres?
---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cześć mam taki problem...Kochałam się z chłopakiem jakiś czas temu i póżniej spóżniał mi się okres więc zrobiłam test i wyszło że jestem w ciąży, za trzy dni znów zroiłam test i wyszło że nie jestem w ciąży..Ale za jakiś czas dostałam okresu i zaczełam brać tabletki Yaz.Było wszystko dobrze...a teraz okres trwa już 11 dni!nigdy tak nie miałam.Dziewczyny pisały że może tak być po tabletkach ale ja już te tableti brałam i było wszystko w porządku nawet maiłam krótrzy okres., a teraz juz 11dzień. Czy moe zrobić test ciążowy jak mam okres?Bardzo prosze o odpowiedz najlepiej na mój meil. |
|
|
|
#282 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() heheheCytat:
Dam sobie rade Cytat:
ponoc PRENATAL ma najwiecej kwasu foliowego w 1 tabletce [QUOTE=asiala1990;15411806]Cześć mam taki problem...Kochałam się z chłopakiem jakiś czas temu i póżniej spóżniał mi się okres więc zrobiłam test i wyszło że jestem w ciąży, za trzy dni znów zroiłam test i wyszło że nie jestem w ciąży..Ale za jakiś czas dostałam okresu i zaczełam brać tabletki Yaz.Było wszystko dobrze...a teraz okres trwa już 11 dni!nigdy tak nie miałam.Dziewczyny pisały że może tak być po tabletkach ale ja już te tableti brałam i było wszystko w porządku nawet maiłam krótrzy okres., a teraz juz 11dzień. Czy moe zrobić test ciążowy jak mam okres? [QUOTE] witaj, oczywscie ze mozesz, zrób najlepiej go z rana. Umyj sie po nocy dokladnie, i zrób sobie test, przeciez test wykonujemy z moczu tak mi kiedys powiedział mój gin, jak zadalam mu takie pytanko POzdrawiam ja lece do pracy, a co do niej jak pytalyscie to 10 godizn latam po sklepie, ukladam, dokladam skladam caly zcas na nogach to wielki salon, pod koniec sprzatamy 2 godizny, zamiatamy odkurzamy wynosimy smieci, ciezki chleb.... tak mi sie chce isc ze szok...;/;/ Ja lece na autobus na 12 mam ciał staraczki MOje
Edytowane przez lesyeux Czas edycji: 2009-11-21 o 11:00 |
|||
|
|
|
#283 |
|
Przyczajenie
|
Hej, potrzebuje pomocy bo nie wiem co mam myśleć??
Mam 21 lat od 4 miesięcy biorę pigułki antykoncepcyjne Yasminelle, chociaż po mimo to mój facet nigdy nie "skonczył" we mnie.. od 2 tygodni ciągle jest mi niedobrze, tydzien temu zrobiłam test ciązowy, wyszedł negatywny, w tym tyg dalej miałam mdłości, pojawiła sie biegunka, potem poszłam na impreze, całą noc wymiotowałam, myślałam , że zatrułam sie alkoholem a;bo jest to grypa żołądkowa, ale wczoraj cały dzień źle sie czułam, dziś zresztą tak samo, nadal jest mi niedobrze kiedy pomysle o jedzeniu, zrobiłam rano test wyszedł pozytywny, potem dwa inne i wyszły negatywnie, co ja mam o tym mysleć? jestem w ciąży czy nie? czy wynik testu może byc inny dla pierwszego moczu a inny dla drugiego? Nie jest mi na rękę, ciaża teraz, ale jesli zaszłam, to nie wybaczę sobie że piłam alkohol
|
|
|
|
#284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy brałaś tabletki prawidłowo? Czy nie zdarzyły się wymioty biegunka (z tego co piszesz się zdarzały, wtedy tabletka jest niewchłonięta i antykoncepcja obniżona). Co zrobić? Przy tych wymiotach i innych perturbacjach istnieje możliwość obniżenia skuteczności antykoncepcji. Chociaż z drugiej strony partner nigdy nie kończy w środku. Zrób test z krwi na obecność hormonu beta hcg (skoro testy apteczne pokazują raz tak raz tak). On da Ci 100% pewności.
|
|
#285 |
|
Przyczajenie
|
widzę się z chłopakiem tylko w weekendy, tak więc kiedy były wymioty i biegunka nie uprawialismy seksu, a wczoraj właśnie z tego powodu zastosowalismy jeszcze prezerwatywe dla bezpieczeństwa, jutro rano zrobie kolejny test i zobacze co bedzie, z jednej strony nie moge w to uwierzyc, zawsze bylismy ostrożni, a z drugiej strony mam ciągłe mdłości i w końcu jeden z testów wyszedł pozytywnie..
czy jest możliwe zeby pomimo pozytywnego testu z pierwszego moczu nie byc w ciąży? |
|
|
|
#286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#287 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#288 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#289 |
|
Rozeznanie
|
czesc dziewczyny, bede szla do gina i bedzie to 23 dzien od stosunku, wykryje on juz wtedy ciaze czy lepiej jeszcze rano wykonac test?? czy nie ma potrzeby co o ty myslicie??
|
#290 | ||
|
Zakorzenienie
|
lepiej zrobic test.. najlepsze są Quick Viev i tego polecam, wykrywaja ciąze nawet po 5 dniach od zapłodnienia i bedziesz wiedzieć
|
|
|
#291 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Lekarz może nie zobaczyć ciąży - ma taką możliwość dopiero ok 5 tygodnia licząc od pierwszego dnia poprzedniej miesiączki. Jedynie może zrobić ogólne badanie i wysłać Cię na badanie krwi żeby swoje ewentualne przypuszczenia potwierdzić, więc myślę że zrobienie testu jest dobrym rozwiązaniem![]() ---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- [QUOTE=lesyeux;15412115]Witaj, przydadza mi sie te normy juz ok 4 GRUDNIA ![]() heheheja nadal studiuje jestem na ostatnim roku, bronie sie ok. maja. wiec spokojnie, jak teraz bedzie dzidzius to supe,r poród byłby wakacje, jakoś wrzesień, zrobie sobie rok przerwy w nauce, pozniej moją 1 roczna córunie lub syneczka bede dawala na weekendy do mamy bo TŻ pracuje, a ja zrobie mgr Nauczania Poczatkowego Dam sobie rade Mogę Ci tylko powiedzieć że to świetne rozwiązanie. Miałam na roku kilka koleżanek, które na 4 i 5 roku rodziły dzieci. Do końca chodziły na zajęcia, zresztą prowadzący szedł im na rękę. Potem robiły dziekanki na szybkie odchowanie i spokojnie wszystkie się obroniły no i mogą spokojnie zaczynać teraz tzw " karierę". Pewnie że sobie dacie radę Wizażanka może wszystko Czekam na info w takim razie i trzymam kciuki
|
||
|
|
|
#292 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#293 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje wszystkim za rady
|
|
|
|
#294 |
|
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny
chciałabym sie was poradzic w sprawie nieregularności owulacji. Dokładnie chodzi mi o podwójną owulację lub owulację tuż po okresie. Wiem, że moze takowa wystapic po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych. Ja brałam tabletki 3 miesiace, po odstawieniu okres przyszedł opozniony, ale chyba wynika to ze stresów jakie przeszłam (generalnie mam 34 dniowy cykl, gdy mam stresy przedłuza sie do ok 46 dni). Czyli można powiedziec, że owulacja mimo odstawienia tabletek przebiegła normalnie. Po tej miesiączce wspolzylam bez zabezpiecznia, poniewaz jak juz mowilam cykle mam długie i teoretycznie po okresie mam dni nieplodne (wiem, że nie dotyczy to osob z krotkim cyklem). Teraz okres znów sie spoznia.. stres mialam przeolbrzymi ostatnio, wiec nie obawialabym sie niczego, gdyby nie to ze czuje sie bardzo dziwnie, brzuch boli mnie w sposob w jaki nigdy dotąd nie bolał i zauwazyłam troche białego sluzu, jakby ciążowego? Do tego wzdęcia i zaparcia. Dlatego zaczełam rozwazac opcje ciąży... chyba jedyne wytłumaczenie byłoby własnie w wystapieniu drugiej owulacji tuż po pierwszym okresie po odstawieniu, jednak zastanawia mnie czy to możliwe, że tuż po odstawieniu owulacja przebiegła normalnie i dopiero później wystapilo jakies zaburzenie? W pozostałe dni wspolzylam z prezerwatywa - nigdy nie pekla ani nie zsunela sie.Mam nadzieje, ze napisalam jasno jutro wypada własnie owy 46. dzień cyklu,ale ja juz od kilku dni chodze po ścianach z nerwów i przeczytałam chyba cały Internet a dalej nic nie wiem![]() Jesli cos wiecie, to pomóżcie, prosze ładnie ![]() |
|
|
|
#295 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=106188&page=59 , w którym dziewczyny dokładnie opisują wariacje organizmu po odstawieniu tabletek. Z ich opowiadań, to całkiem normalna sytuacja że mimo pierwszego okresu, teraz wciąż go nie masz, bo organizm się powoli reguluje. Z drugiej strony przy niezabezpieczonym stosunku ryzyko ciąży zawsze jest, ponieważ na chwilę obecną po odstawieniu tabletek , ciężko jest określić kiedy konkretnie możesz mieć owulacje. |
|
|
|
|
#296 |
|
Zadomowienie
|
Myślę, że spokojnie możesz robić jutro rano test z moczu zamiast się zamartwiać i "chodzić po ścianach". Od tego stosunku, który cie tak niepokoi minęło już chyba ponad 30 dni, co?
|
|
|
|
#297 |
|
Przyczajenie
|
konwalijka82 masz racje z tą owulacja, jestem po tabletkach i powinnam pomyslec o tym wtedy, zamiast teraz sie martwic.
w_isienko minęło 41 dni, wiec tak jak mówisz, czas najwyższy na test. dziękuje za odpowiedzi
|
|
|
|
#298 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
następnym razem będziesz pamiętać żeby na takie okoliczności po prostu zabezpieczać się Wisienka ma rację- po tak długim czasie wystarczy zrobić teściaka z apteki i wszystko będzie jasne trzymam kciuki żeby wszystko poszło po Twojej myśli
|
|
|
|
|
#299 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a ja juz po pracy ufff...... koniec weekendu, mam labe, tylko z zajecia ![]() Dziewczynki, powiedzcie mi, w tamtym mies. okres spoznil mi sie 14 dni, podejrzewalam dzidziusia, ale 2 testy wskazały ze nie, i lekarz tez, dostalam okres po tych 14 dniach trwał ok 7 dni ( tragedia ) , i teraz jak mam patrzec, mozliwe ze cykl mi sie pzrestawil o te 14 dni?
Edytowane przez lesyeux Czas edycji: 2009-11-23 o 11:24 Powód: błędy :P |
|
|
|
|
#300 |
|
Zadomowienie
|
Daj znać jaki wynik
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:46.

bardziej wiarygodny na pewno będzie dla ciebie test z krwi - kosztuje ok 20 -30 zł , na wynik czeka się 2 dni .Testy tzw. " sikane" z apteki są wiarygodne tylko wtedy, kiedy wynik jest pozytywny, a negatyw - jak zresztą wiele dziewczyn już pisało- nie zawsze oznacza na 100% brak ciąży
to zaczekam na @ a jak ta tez nie przyjdzie to wtedy zobie test z krwi... Jakos wytrzymam te kilka dni, musze !!! Oby sie udalo

staraczki MOje