Wigilia i Boże Narodzenie wasze propozycje - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-13, 21:18   #271
tatabobasa
Przyczajenie

Dot.: Idą Święta...

To ja się podepnę! Jakie macie ciekawe przepisy na bigos? Coś regionalnego, domowego...
Stary 2014-11-14, 08:55   #272
paint_it_black
Zadomowienie

Z piernika staropolskiego wychodzą idealne pierniczki, idealne w smaku, miękkie, najlepsze moje ciasto już leży, ostatni dzwonek, żeby je zrobić

Ale kusi mnie, żeby zrobić też alpejskie

---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ----------

Cytat:
Napisane przez tatabobasa Pokaż wiadomość
To ja się podepnę! Jakie macie ciekawe przepisy na bigos? Coś regionalnego, domowego...
Nie wiem, czy mój jest regionalny ale robię go w przyszłym tygodniu i zamrażam. W skład wchodzą :
  • kapusta kiszona
  • kapusta biała
  • kiełbasa (ponoć polecają jałowcową, ale zrobiłam rok temu i mi popsuła bigos)
  • wołowina
  • wieprzowina
  • grzyby
  • suszone śliwki
  • czerwone wino
  • przecier pomidorowy
  • sól pieprz liść laurowy ziele angielskie jałowiec
  • tymianek
paint_it_black jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-14, 13:27   #273
Mirianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paint_it_black Pokaż wiadomość
Z piernika staropolskiego wychodzą idealne pierniczki, idealne w smaku, miękkie, najlepsze moje ciasto już leży, ostatni dzwonek, żeby je zrobić

Ale kusi mnie, żeby zrobić też alpejskie
Jej podasz przepis?

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-14, 22:16   #274
Wenress
Zakorzenienie

Wszystkie przepisy są na miękkie, rozpływające się w ustach pierniczki, a ja szukam przepisu na twarde, chrupiące, cienkie pierniki, coś w stylu kupnych ciasteczek korzennych ale jednak z tą piernikową głębią smaku (miód?), pomożecie?

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-15, 01:04   #275
AAiG
Raczkowanie

Ciekawe te przepisy. No właśnie szukam miękkich, bo te moje to kamienie i boje się, że moja córeczka straciłaby na nich swoje dopiero co wyrośniete ząbale Wrzucajcie więcej przepisów, może wpadnie mi w oko coś jeszcze? Pal licho diety!
AAiG jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-15, 15:16   #276
Rena
Zakorzenienie

mozesz pojsc po najmniejszej linii oporu i zrobic zwykle ciasto ucierane np murzynek z mala iloscia kakao, dodac przyprawe korzenna lub specjalna do piernika troche miodu np lyzke stolowa albo nawet to nie i takie upiec. Wtedy bedzie miekkie jak chcesz, malo pracy a dosc piernikopodobne.

Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 16:47   #277
paint_it_black
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mirianka Pokaż wiadomość
Jej podasz przepis?
z moich wypieków, zresztą chyba na wszystkich stronkach jest ten sam
Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Wszystkie przepisy są na miękkie, rozpływające się w ustach pierniczki, a ja szukam przepisu na twarde, chrupiące, cienkie pierniki, coś w stylu kupnych ciasteczek korzennych ale jednak z tą piernikową głębią smaku (miód?), pomożecie?
oj nie wszystkie
robię wersję na choinkę, te są twarde dłuuugo. Nawet pół roku po upieczeniu

chcesz moją wersję? tylko ja robię ze sztucznym miodem, ale są równie dobre. Przyprawę robię sama, są bardzo piernikowe
Stary 2014-11-19, 00:45   #278
przylaszczka50
BAN stały

Dzisiaj w kolejce do kasy usłyszałam jak dwie pańcie rozmawiały o pieczeniu pierników.
I jedna powiedziała że aby były miękkie od razu i jakby napowietrzone, grube to trzeba do ciasta dodać troszeczkę amoniaku, takiego do pieczenia.
Spróbuję, bo moje zawsze wychodzą twarde i miękną dopiero po czasie.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 14:52   #279
Ilsa Lund
Zakorzenienie

W tym roku ja będę przyrządzać świąteczne potrawy ponieważ moja Mama jest chora. Na pewno mam w planach placek drożdżowy z żurawiną (mam zamrożoną świeżą) i pierniczki (zrobiłam wczoraj ciasto i ma leżakować 6 tygodni). Z rybek wiem że Mama chciałaby łososia z piekarnika.
Chętnie przygarnę przepis na bigos który nie podrażnia przewodu pokarmowego

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 01:11   #280
przylaszczka50
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
W tym roku ja będę przyrządzać świąteczne potrawy ponieważ moja Mama jest chora. Na pewno mam w planach placek drożdżowy z żurawiną (mam zamrożoną świeżą) i pierniczki (zrobiłam wczoraj ciasto i ma leżakować 6 tygodni). Z rybek wiem że Mama chciałaby łososia z piekarnika.
Chętnie przygarnę przepis na bigos który nie podrażnia przewodu pokarmowego

Nie wszystkie żołądki dają sobie radę z kapustą. Bo kapusta i kiszona i świeża są wzdymające.

Kapustę/ tak do 2 kg/ ugotować do odpowiedniej miękkości w wodzie w osobnym garnku.Z dodatkiem 1 liścia laurowego,3-4 kulki ziela angielskiego, trochę kminku w ziarenkach. Odcedzić na sitku partiami jeśli jest jej dużo.
W drugim garnku ugotować w wodzie pokrojone w kostkę mięso nietłuste/ może być kilka gatunków, ok. o,5 kg mięsa/ i pod koniec gotowania wrzucić pokrojoną kiełbasę. Jeśli nam wolno, to ok, 30dag .Wody niedużo, aby się nie przypaliło mięso.
Do mięsa dodać sól.

Gdy mięso ugotowane, miękkie to do tego garnka dołożyć odsączoną kapustę, wymieszać.

W małym rondelku zagotować pół szklanki wody. Do drugiej pół szklanki wody dodać 2-3 łyżki mąki pszennej, wymieszać i wlać mieszając do gotującej się wody, wyjdzie taki krochmal.
Ten krochmal wlać do garnka z kapustą z mięsem, wymieszać.
Dodać przyprawy, pieprz ziołowy i prawdziwy, paprykę w proszku.
Jeśli jakaś przyprawa nam szkodzi to nie dawać.

Jeśli nie szkodzi nam smażona cebula na tłuszczu to zeszklić na patelni średnią , pokrojoną cebulę.

Można dodać pokrojone w paseczki gotowane grzyby i wodę z tych grzybów.
Można śliwki suszone, wino, dobry koncentrat pomidorowy.
W zależności od tego jak to przyjmie żołądek, czy nie szkodzi, co lubimy.
Spróbować czy nie trzeba soli dodać.

Edytowane przez przylaszczka50
Czas edycji: 2014-11-21 o 01:14
Stary 2014-11-21, 12:11   #281
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez przylaszczka50 Pokaż wiadomość
Nie wszystkie żołądki dają sobie radę z kapustą. Bo kapusta i kiszona i świeża są wzdymające.

Kapustę/ tak do 2 kg/ ugotować do odpowiedniej miękkości w wodzie w osobnym garnku.Z dodatkiem 1 liścia laurowego,3-4 kulki ziela angielskiego, trochę kminku w ziarenkach. Odcedzić na sitku partiami jeśli jest jej dużo.
W drugim garnku ugotować w wodzie pokrojone w kostkę mięso nietłuste/ może być kilka gatunków, ok. o,5 kg mięsa/ i pod koniec gotowania wrzucić pokrojoną kiełbasę. Jeśli nam wolno, to ok, 30dag .Wody niedużo, aby się nie przypaliło mięso.
Do mięsa dodać sól.

Gdy mięso ugotowane, miękkie to do tego garnka dołożyć odsączoną kapustę, wymieszać.

W małym rondelku zagotować pół szklanki wody. Do drugiej pół szklanki wody dodać 2-3 łyżki mąki pszennej, wymieszać i wlać mieszając do gotującej się wody, wyjdzie taki krochmal.
Ten krochmal wlać do garnka z kapustą z mięsem, wymieszać.
Dodać przyprawy, pieprz ziołowy i prawdziwy, paprykę w proszku.
Jeśli jakaś przyprawa nam szkodzi to nie dawać.

Jeśli nie szkodzi nam smażona cebula na tłuszczu to zeszklić na patelni średnią , pokrojoną cebulę.

Można dodać pokrojone w paseczki gotowane grzyby i wodę z tych grzybów.
Można śliwki suszone, wino, dobry koncentrat pomidorowy.
W zależności od tego jak to przyjmie żołądek, czy nie szkodzi, co lubimy.
Spróbować czy nie trzeba soli dodać.
Dziękuję Śliwek na pewno nie dam ale z winem nigdy nie próbowałam

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-30, 20:27   #282
Layla79
Zakorzenienie

Ja nie dodaje zadnego krochmalu do bigosu
grunt, to kupic dobra kiszona kapuste na bazarze, taka z wiaderka nie nadaje sie. Jak kupisz dobra kapuste, to bigos napewno sie udA. Trzeba dodac troche wolowiny, moze byc gulasz, troche podgardla, bo jak robimy pasztet, to podgardle nadaje caly smak, troche karkowki, troche suszonej kielbasy np. Mysliwskiej, bo ma wedzony, ale dosc neutralny smak w odroznieniu od jalowcowej, ziele, duzo lisci, duzo pieprzu, zadnej papryki ani innych przypraw, troche mielonego kminku na lepsze trawienie i najwazniejsze, mieso gotujemy w zimnej wodzie, inaczej z zewnatrz zetnie sie i bedzie twarde.napewno trzeba dodac obsmazona cebule w kostke i podlac bigos rosolem. I gotowac z 4 godz. Napewno, mozna spokojnie zamrozic, im czesciej bedziemy bigos mrozic i podgrzewac, tym bedzie lepszy. Pod koniec gotowania dodajemy lyzke koncentratu, koncentrat bardzo zageszcza potrawy. Z winem nie polecam, ze sliwkami tez nie kiepskie wino, albo np nie ten szczep np cabernet moze zepsuc bigos. Jezeli juz koniecznie to merlot albo zinfandel. Ogolnie dobra kapusta robi nam caly bigos, jezeli potrawa jest zbyt kwasna, mozna to zniwelowac dodatkiem niewielkiej ilosci cukru. Grzyby nie sa konieczne, a nawet bym nie dodawala, bo sam bigos jest bardzo ciezkostrawny, nie ma dietetycznej wersji bigosu. Warto powylawiac kulki pieprzu i ziela.

a z piernikow, to polecam pierniki gotowe z oetkera, swietnie wychodza, pachna swietami, maja foremke, sa twardawe, chrupiace, ale na tyle miekkie, ze zebow nie lamia, dla dzieci do dekorowania super. W lidlu sa ozdoby.

ze smacznych rzeczy na swieta polecam faszerowane jajka, robie 3 rodzaje, z pieczarkami, z krewetkami gotowanymi i lososiem. Na to ze szprychy majonez i przystawka jak sie patrzy.
swietna jest tez ryba faszerowana, niecaly kilo ryby, pol bulki moczonej, 2 lyzki kaszy manny, 1 cebula, 1 jajko, zmielic, wyrobic jak mielone, zawinac w rulon, ugotowac i zalac galareta. Mega proste i wychodzi.w zeszlym roku naszukalam sie przepisu, robilam po raz pierwszy i wyszla super.
salatka jarzynowa, ziemniaczana, zwykle sledzie i finito. Wszelkie udziwnienia w ogole nie sprawdzaja sie w SwietA. W zeszlym roku zrobilam salatke pieczarkowa, z surimi i nikt tego nie jadl. Jeszcze swietne sa sledzie pod pierzynka.
Layla79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 22:41   #283
Wenress
Zakorzenienie

Cytat:

oj nie wszystkie
robię wersję na choinkę, te są twarde dłuuugo. Nawet pół roku po upieczeniu

chcesz moją wersję? tylko ja robię ze sztucznym miodem, ale są równie dobre. Przyprawę robię sama, są bardzo piernikowe
Poproszę Miód mam prawdziwy, chyba nie zmiękną jak go dodam?

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-01, 23:49   #284
paint_it_black
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Poproszę Miód mam prawdziwy, chyba nie zmiękną jak go dodam?
Chyba nie tak łatwo. Jak stoją zamknięte w puszce to żadna siła im nie pomoże.
Podgrzać i rozpuścić:
  • 100 g masła
  • 250 g miodu
  • 150g cukru
  • 2-4 łyżki przyprawy (zależy czy gotowa czy domowa i jakie lubisz)
  • 2 łyżki kakao
Przestudzić, dodać 2 jajka, szczyptę soli, 15g proszku do pieczenia i ok.3 szkl. mąki. Może być miękkie i klejące, pieczesz na drugi dzień, więc i tak stwardnieje.
Stary 2014-12-02, 13:34   #285
tess_d
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Ja już szósty rok robię ten piernik i nie wyobrażam już sobie Bożego Narodzenia bez niego. Wychodzi perfekcyjny, przepyszny Oczywiście należy użyć do niego prawdziwego miodu, masła i najbardziej skoncentrowanych przypraw korzennych jakie znajdziecie lub po prostu przyrządzić samemu taką mieszankę. Radzę omijać przyprawy, które mają mąkę w składzie.
Ja swój zrobiłam w sobotę i już sobie leżakuje
tess_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 13:37   #286
paint_it_black
Zadomowienie

Ja robię trzeci rok Ciasto lezy już od ponad 2 tyg. Pierwszy raz robiłam przyprawę sama, za co tż mnie nie kocha młynek do kawy dalej wali
Stary 2014-12-02, 14:50   #287
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
W tym roku ja będę przyrządzać świąteczne potrawy ponieważ moja Mama jest chora.
Możez podac przepis na ten placek, moze byc na PW, no i zycze mamie zdrowia

Cytat:
Napisane przez Layla79 Pokaż wiadomość
J

ze smacznych rzeczy na swieta polecam faszerowane jajka, robie 3 rodzaje, z pieczarkami, z krewetkami gotowanymi i lososiem. Na to ze szprychy majonez i przystawka jak sie patrzy.
.
Jajka na BN?? pierwsze slyszę

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 16:46   #288
Katkak
Przyczajenie

Ja ostatnio robiłam pierniczki Lebkuchen i wyszły pysznie, ale też polecam pierniczki owsiane i korzenne markizy bezglutenowe <3

Cytat:
Napisane przez tatabobasa Pokaż wiadomość
a co do bigosu to gorąco polecam zrobiłam w zeszłym miesiącu na spróbowanie i na pewno na wigilię się pojawi.

Edytowane przez AshtrayGirl86
Czas edycji: 2014-12-17 o 14:13 Powód: reklama
Katkak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 17:22   #289
paint_it_black
Zadomowienie

Lebkuchen mnie kuszą. Tylko nie wiem, kto się skusi na taką ilość pierników w domu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-03, 08:18   #290
tess_d
Zadomowienie

Cytat:
Lebkuchen mnie kuszą. Tylko nie wiem, kto się skusi na taką ilość pierników w domu
Akurat pierniki mogą być długo przechowywane i nie tracą na smaku Można też po prostu zamrozić to czego nie zjecie.
Rok temu akurat nie było co mrozić po Świętach, ale dwa lata temu zostało nam trochę tego piernika staropolskiego i mama zamroziła kawałek. Muszę powiedzieć, że poczuć smak BN w lipcu - bezcenne
Stary 2014-12-03, 10:19   #291
paint_it_black
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tess_d Pokaż wiadomość
Akurat pierniki mogą być długo przechowywane i nie tracą na smaku Można też po prostu zamrozić to czego nie zjecie.
Rok temu akurat nie było co mrozić po Świętach, ale dwa lata temu zostało nam trochę tego piernika staropolskiego i mama zamroziła kawałek. Muszę powiedzieć, że poczuć smak BN w lipcu - bezcenne
Wiem, wiem koleżanka kiedyś poszalała i zrobiła z 6 porcji (te składniki, które wypisałam wyżej) i część z nich ma do dziś, po 2 latach
Stary 2014-12-03, 18:53   #292
_Gosiaczek_
Rozeznanie

My ostatnio zabraliśmy się za pierniczki, tak nam zasmakowały, że szykujemy się do drugiej tury

Edytowane przez AshtrayGirl86
Czas edycji: 2014-12-17 o 14:14 Powód: reklama
_Gosiaczek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 09:43   #293
isiaczekk
Zakorzenienie

Hej, popoludniu podesle Ci przepis na rewelacyjne pierniczki. Pamietam, że przepis miałam na 2kg maki, 0,5litra miodu, amoniak, 2 przyprawy do pierników, jajka, cukier. To wszytsko się ugniatało i te ciasto musi 2 tygodnie conajmneij odleżeć i dopiero po tych 2 tygodniach piecze sie pierniczki. Pierniki wychodzą obłędne, miękkie jak katarzynki
Stary 2014-12-04, 21:21   #294
przylaszczka50
BAN stały

Cytat:
Napisane przez isiaczekk Pokaż wiadomość
Hej, popoludniu podesle Ci przepis na rewelacyjne pierniczki. Pamietam, że przepis miałam na 2kg maki, 0,5litra miodu, amoniak, 2 przyprawy do pierników, jajka, cukier. To wszytsko się ugniatało i te ciasto musi 2 tygodnie conajmneij odleżeć i dopiero po tych 2 tygodniach piecze sie pierniczki. Pierniki wychodzą obłędne, miękkie jak katarzynki
Poproszę o taki przepis.
Stary 2014-12-05, 07:51   #295
tess_d
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez isiaczekk Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez przylaszczka50 Pokaż wiadomość
Poproszę o taki przepis.
Przecież piszemy o tym przepisie kilka postów wyżej
To jest Piernik Staropolski, a przepis dostępny jest na mojewypieki.com

---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ----------

Dla tych, którym nie chce się szukać

PIERNIK STAROPOLSKI

Składniki:
• pół kg miodu
• 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)
• 25 dag masła
• 1 kg mąki pszennej
• 3 jajka
• 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
• pół szklanki mleka
• pół łyżeczki soli
• 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami.

Pieczenie:
Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180&ordm;C (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Ważna uwaga:
Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką, czasem sporo).

Smacznego
Stary 2014-12-05, 08:20   #296
Negra1987
Zadomowienie

Ja już od kilku lat robię piernik staropolski w-g przepisu http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/11/dojrzewajacy-piernik-staropolski-wg.html i jest naprawdę rewelacyjny. W tym roku nie mogło być inaczej. ciasto leżakowało od 11 listopada, upiekłam je we wtorek. Leży, dojrzewa i kusi Za 2 tyg. przełożę masą śliwkową i jeszcze na kilka dni do dojrzenia.
Poza tym na świątecznym stole zawitają u mnie:
Paszteciki z grzybami z barszczem
Rolada z piersi z indyka faszerowana suszonymi śliwkami
Pasztet jajeczno - pieczarkowy (coś "odchudzonego" też musi być :P)
Zamiast klusek z makiem - pierożki z makiem
Sernik z suchym makiem
Rybka pieczona w piekarniku

Trochę tradycji, trochę zdrowia, trochę modyfikacji
Stary 2014-12-05, 10:18   #297
majlenka_
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ----------

PIERNIK STAROPOLSKI

Składniki:
 pół kg miodu
 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)
 25 dag masła
 1 kg mąki pszennej
 3 jajka
 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
 pół szklanki mleka
 pół łyżeczki soli
 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami.

Pieczenie:
Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180&ordm;C (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Ważna uwaga:
Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką, czasem sporo).

Smacznego
W zeszłym roku robiłam z tego samego przepisu przełożyłam masą z powideł i kremem orzechowym. Całość polałam gorzką czekoladą i był obłędny! a właściwie obłędne, bo wyszły mi cztery wysokie, podłużne pierniki
majlenka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 11:35   #298
tess_d
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez majlenka_ Pokaż wiadomość
W zeszłym roku robiłam z tego samego przepisu przełożyłam masą z powideł i kremem orzechowym. Całość polałam gorzką czekoladą i był obłędny! a właściwie obłędne, bo wyszły mi cztery wysokie, podłużne pierniki
Ja zawsze piekę w standardowej, prostokątnej blaszce trzy placki i przekładam dwukrotnie powidłami śliwkowymi. Na wierzch polewa czekoladowa i albo pokruszone orzechy albo płatki migdałowe

Zaciekawiłaś mnie tym kremem orzechowym. Co o za krem ? Sama robisz, czy może to masło orzechowe ? Mieszasz razem z powidłami, czy przekładasz raz kremem, a raz powidłami ?

Może bym coś zmodyfikowała w tym roku ...
Stary 2014-12-05, 13:26   #299
przylaszczka50
BAN stały

Cytat:

PIERNIK STAROPOLSKI

Składniki:
• pół kg miodu
• 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)
• 25 dag masła
• 1 kg mąki pszennej
• 3 jajka
• 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
• pół szklanki mleka
• pół łyżeczki soli
• 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

Pieczenie:

Ważna uwaga:

Smacznego
Chodziło mi o przepis z dodatkiem amoniaku, na mięciutkie grube pierniczki.
Staropolski już zagniotłam, leży i czeka.
Stary 2014-12-05, 16:24   #300
majlenka_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zawsze piekę w standardowej, prostokątnej blaszce trzy placki i przekładam dwukrotnie powidłami śliwkowymi. Na wierzch polewa czekoladowa i albo pokruszone orzechy albo płatki migdałowe

Zaciekawiłaś mnie tym kremem orzechowym. Co o za krem ? Sama robisz, czy może to masło orzechowe ? Mieszasz razem z powidłami, czy przekładasz raz kremem, a raz powidłami ?

Może bym coś zmodyfikowała w tym roku ...
masę robię wg tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe21645.html na ten piernik zrobiłam z podwójnej porcji .

Natomiast masę powidłową robię wg tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-przekladany o ile pamiętam to z 1,5 porcji, ale nie jestem pewna. Obie gorąco polecam

Też piekę 3 blaty i przekładam najpierw masą z powideł, przykrywam drugim blatem, następnie wykładam krem i przykrywam trzecim blatem. Na koniec ten wielki placek dzielę na 4 mniejsze pierniki i polewam czekoladą
majlenka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości