|
|
#271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Choroba Hashimoto - zbiorczy
Kochane mam pytanie do kogos kto sie orientuje, moze azakanowa bedzie mi pomocna, napewno robila badania hormonow...
Odebralam dzisiaj wyniki, badania robione w 5-tym dniu cyklu: fsh 6.1 lh 3.0 wiem, ze powienien byc raport 1:1, czym unormowac te hormony? estradiol: 38 (norma do 160), czy to dobrze ze jest az tak niski? prolaktyna 19.3 (norma do 20) testosteron i progestern robilam w 19-tym dniu cyklu, czy wtedy kiedy powinna byc domniemana owulacja, gdyz cykle mam dlugie 33-35 dni testosteron: 0,41 (norma do 0,73) tsh 1,545 progesteron: 0,2 (norma w fazie owulacyjnej: 5,25-38,63) DHEAS 102,0 (norma 35-430) Martwi mnie wynik lh i fsh...na prolaktyne to mam bromergon, jak go brac, kiedys endo mi mowila ze pol tabletki na noc tylko nie pamietam czy non stop czy tylko wybrane dni w cyklu? Dziekuje za pomoc!
|
#272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Estradiol masz niski bo to I faza cyklu - rośnie on z czasem - im bliżej owulacji tym jest on wyższy.
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
Bromek bierze się przez cały cykl.
|
|
|
|
#274 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje za odp, czy co radzicie tylko bromek narazie i za miesiac powtorzyc badania? czy przydalaby sie tez luteina?
co normuje fsh i lh czy bromek czy koniecze jest cos wiecej? Tylko ze ta moja prolaktyna jest na granicy normy...wiec chyba nie jest az tak fatalnie ![]() aha i czy bromek bierze sie tez w ciazy czy odrazu odstawia?
Podwojna mamusia polsko-wloskich Smieszkow Edytowane przez principessina Czas edycji: 2010-03-17 o 16:05 |
|
|
|
#275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Badania można powtórzyć,ale ja bym radziła dać sobie dwa cykle z bromkiem.
|
|
#276 |
|
Zakorzenienie
|
Czy bromek moge juz teraz zaczac brac czy zaczyna sie go brac w okreslonym dniu cyklu? no i jesli bierze sie tez luteine czy w tych samych dniach bierze sie tez bromek
w ktorych dniach cyklu bierzecie luteine?
|
#277 |
|
Zakorzenienie
|
Bromek bierzesz od JUŻ, bez określonych dni cyklu, koniecznie na noc, żeby przespać ew. skutki uboczne bromka.
|
|
|
|
#278 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny ja tez odebralam dzisiaj wyniki moglybyscie mi powiedziec czy z nimi ok?
cykle mam 33 dniowe a dzisiaj jest 24 dzien cyklu: prolaktyna 19,46 ( norma 1,20 do 29,93) prpgesteron 17,1 ( norma dla 2 fazy 1,2 - 15, 9 ) zapomnialam dodac ze staram sie caly czas o dzidziusia Edytowane przez wewiora Czas edycji: 2010-03-17 o 21:28 |
|
|
|
#279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jesteś na luteinie? Czy tak sam z siebie taki ładny?
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
Wiewióra masz taki progesteron jak ja ale i tak dostałam duphaston. Prolaktyna może ale nie musi być troszkę za wysoka. Tylko nie wiadomo czy ona wpływa na Ciebie czy nie bo to indywidualne. Robiłaś monitoring?
Duphasto/luteine bierze się w określone dni. ja biorę 3 dni po owulacji przez 10 dni. ---------- Dopisano o 07:49 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ---------- Ja tez odebrałam swoje wyniki. TSH 0,28 (edno kazał mi trzymać sie lekkiej nadczyności) FT4 1,64 przy normie do 1,7 więc sie ciesze ale niestety FT3 3,3 przy normie od 2,57. I tak procentowo FT4 mam 92% ale FT3 39% nie wiecie jak podnieść FT3 bez podawania go w tabletce? LH/FSH 1,01 także też się cieszę. E2 w I fazie 39. Tez myślę, że ładnie.
|
#281 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
edzia a po co ten duphasto ? jak masz dobry wynik? |
||
|
|
|
#282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież on piękny jest i podchodzi pod ciążowy już. W pierwszych chyba 3 tygodniach progesteron jest trochę wyższy niż w II fazie cyklu. Musiałabyś zrobić jeszcze np jutro i sprawdzić czy rośnie czy malej. Ale lepiej chyba poczekać do terminu@ i zrobić test. A kiedy wypada Ci termin @? Ja muszę dostać najpóźniej we wtorek, bo inaczej nici z laparo.
|
|
#283 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
@ wypada 26.03 tak wiec jescze troche, a jutro jade n a tydzien do wloch na narty i wlasnie sie tak zastanawiam co bedzie, a objawow typowych nie mam dla ciazy
|
|
|
|
|
#284 |
|
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez vivvien Czas edycji: 2012-07-17 o 09:21 |
|
|
|
#285 |
|
Zakorzenienie
|
vivvien ja biore non stop selen, godzine po zazyciu eutyroxu, tylko zastanawiam sie czy w ewentualnej ciazy tez mozna go brac czy lepiej nie?
azakanowa, ukrycior przepraszam ze Was tak "mecze", ale niestety mam dni "nakrecania sie"...Zapomnialam podac wyniku delta 4 androstenedione w 5tym dn cyklu: 0.90 (norma pomidzy 3 a 26 dn cyklu to 1-3.80), wyczytalam ze ten niski hormon wskazuje na wczesniejsza menopauze? Slyszalyscie cos o tym? I ten stosunek FSH:LH = 2:1 wyczytalam, ze rzadko jest jak 1:1, czy przy takim stosunku mozna zajsc czy to tez jest przyczyna niemoznosci? Tylko nie krzyccie, ze mna trzeba uzbroic sie w cierpliwosc dzieki wielkie
|
#286 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety nie mam pojęcia co to jest delta.
Nie słyszałam nic o tym hormonie. Natomiast o wcześniejszej menopauzie wiem tyle, że hashimotki sa niestety bardzo narażone. Mogą się pokazać przeciwciała przeciwjajnikowe, jajniki wygaszają czynności i menopauza gotowa.
|
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
Co do tej delty to ja też nie pomogę niestety. A stosunek powinien być zbliżony do 1 - nie musi być dokładnie tyle
![]() A u Ciebie nie jest 2:1 a 1:2 a to za mało. Ja mam 0,26 - także jeszcze mniejszy.
|
#289 |
|
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez vivvien Czas edycji: 2012-07-17 o 09:20 |
|
|
|
#290 | ||
|
Zakorzenienie
|
vivvien, ja dopoki nie bralam tabletek mialam strasznie nieregularne, miesiaczka potrafilabyc co pol roku, pozniej za 20 dni kolejna, czasem mialam miesiaczke co 16dni i potrafily trwac po 7 dni. Jak sie okazalo wine za to ponosza zaburzenia hormonalne (nie tylko hashi, ale tez pco)...
Leczyc to jakos moj gin endo to leczy, ale biorac tabletki nie powiem czy naturalnie mam w miare regularne badz nie. Zmien lekarza.
|
|
#291 |
|
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez vivvien Czas edycji: 2012-07-17 o 09:22 |
|
|
|
#292 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej! Moj lekarz na NFZ jest swietny
Nie kazdy taki jest, on naprawde stara sie mi pomoc w kazdym wzgledzie Bo nie tylko jajnikami sie zajmie (gin-endo) ale tez tarczyca, na wage bedzie cos radzil ![]() Ukryciorku, czy jak bralas leki to w okolicy @ i w trakcie @ waga Ci rowniez stala?
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
azakanowa, ukrycior...wiecie co rozmawialam dzisiaj ze znajoma doktorka, w sumie nie ginekologiem, no ale zawsze mozna sie poradzic...i ona mi mowi, ze nie ma nic na obnizenie fsh, tylko tabletki anty, co o tym sadzicie?
|
#294 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm ja średnio wiem cos na ten temat. Wydawało mi się, że jak prolaktyna będzie uregulowana to lh i fsh też mogą wrócić na swoje miejsce. Zaraz poczytam sobie na ten temat.
|
#295 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie powiedziala ta znajoma, ze niestety zbyt wysokie fsh nawet po wyregulowaniu prolaktyny i progesteronu uniemozliwia zajescie w cize i wlasnie stosunek lh do fsh tak jak pisalas powienien byc 1:1, tylko sie zastanwiam czy podwyzszony poziom fsh czy lh wskazuje na PCO?
|
#296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem u mnie to jest niewydolnosc fazy lutealnej, wiesz tak sie pocieszam, ze jednak da sie spokojnie rozwiazac moje problemy i ze nie ja jedna mam takie
Nic zbijam prolaktyne bromergonem, a mam nadzieje ze we wtorek endo da mi tez duphaston.Jak myslisz po jakim czasie powtorzyc badania prolaktyny i lh/fhs? 2 miesiacach?
|
|
#298 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz sama nie wiem, bo gin tez mi powiedzial ze mam pelno pecherzykow, no i ta moja cera, pelno syfow w okolicach brody i ze to tez moze byc PCO, ale ja jestem bardzo szczupla, a ponoc sie tyje...Mam nadzieje, ze endo rozjasni co nieco moja sytuacje i cos "zapoda"
|
#300 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobil mi wiec badania nastepujace: usg (niestety spelnione) ten caly stosunek (niespelnione) hiperandrogenizm (spelnione) i nie pamietam jakie bylo jeszcze, bo wydaje mi sie na 99% ze to byly 3 kryteria z 4rech. Moge sie mylic, wiec wrzucam to w google;> (ha! wiki mi przypomniala, to sa kryteria rotterdamskie) Oto co google mi wyplulo http://www.czytelniamedyczna.pl/show_pnm.php?ktory=293 http://www.skotnicki.pl/ginekologia/...op=1&task=view http://www.ginekolog.pl/mod/archiwum...czne_pcos.html No i sie mylilam... moze w powyzszych linkach znajdziesz rozwiklanie zagadki^^ Albo chociaz cos ci to pomoze?
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2010-03-19 o 21:43 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.

Nie słyszałam nic o tym hormonie. Natomiast o wcześniejszej menopauzie wiem tyle, że hashimotki sa niestety bardzo narażone. Mogą się pokazać przeciwciała przeciwjajnikowe, jajniki wygaszają czynności i menopauza gotowa.

Nie kazdy taki jest, on naprawde stara sie mi pomoc w kazdym wzgledzie
Nic zbijam prolaktyne bromergonem, a mam nadzieje ze we wtorek endo da mi tez duphaston.