![]() |
#271 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-)
Cytat:
![]() Juszencja ja jak miałam robione usg wcześniejsze to było też 5 tydzień i któryś tam dzień też nie było fasolki wiec to naprawdę bardzo indywidualna sprawa, wierzę, że przy następnym usg już bedzie wszystko ok. A ten lekarz i jego podejście normalnie masakra ... Cytat:
![]()
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
A ja obzarlam sie jak prosiak troche - zjadlam wielka ilosc kalafiora w bulce tartej
![]() Fajnie,ze robi sie nas coraz wiecej i wiecej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#273 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#274 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- -- Ja zjadłam całe opakowanie rafaello (duże) i teraz wcinam lody z tofii i orzeszkami makadamia. Poezja smaku ![]() no i następna ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
Ale ja tak ogolnie to nie lubie slodyczy, w ole najesc sie jakis slonych pysznosci- np dzisiaj mialam ochote na chinskie jedzonko, ale nie moge tyle jesc bo przytyje z 20 kilo w ciazy, a to bedzie masakra.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#276 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Trzeba się będzie rzeczywiście moja droga pilnować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przywitałam się na tamtym wątku ze względu na moją datę porodu. Ale jakoś nie umiem w tamtym wątku się wkręcić, więc tylko czasem zaglądam i się nie udzielam ![]() Zostaję tutaj ![]() Mam termin na 31.10 tak jak Irsin i Gustawek ![]() Proszę mnie dopisać do listy. Imię chyba wiadome ![]() A jeśli chodzi o wzdęcia to ja nie mam. Nie mam apetytu. Na myśl o jedzeniu mam ochotę zwymiotować. Mam okropne mdłości od świtu do nocy, ale nie wymiotuję. Chociaż chyba bym wolała zwymiotować i mieć spokój. Nie mogę nawet myśleć o słodyczach, bo mnie od razu napina ... Jem tylko sałatę w ogromnych ilościach, musli na mleku i ogólnie dużo sałatek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Raczkowanie
|
Ja mam dzisiaj babski wieczór, idziemy we 6 babek do kina a mężuś z małym zostanie...
Co do tego apetutu to trzeba miec sie troszkę na baczności...czytałam ,że to przez ten progesteron takie zachcianki. Myslałyscie o gimnastyce dla przyszłych mam? Ja już powoli zaczynam w domku zestaw jakiego nauczyłam sie w pierwszej ciąży i spacery,marsze. Jednak odrobina przyjemności też nam się należy ![]()
#279 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Ja juz spokojna po wizycie u lekarza. Rzeczywiście trafilam w dobre rece...mam nadzieje ze moje zdanie o tym lekarzu sie nie zmieni... Mam juz karte ciązy założoną... Według mojej ostatniej @ to jest 8tc(dokladniej 7t3d) a wedlug USG i daty zaplodnienia to jest 7tc(6t3d) widziałam znowu niewiele heh chowa sie przed nami ten szkrab chyba heh ale lekarz mnie uspokoił ze najbardziej wszystko prawidłowo jest i pewnie za 3 dni byłoby juz widac dokladniej ale nie ma sensu przychodzic za 3 dni wiec nastepna wizyte mam 1.04 heh ![]() Proszę o wpisanie mnie na liste: Ishka,Sylwia 25 lat tp według OM 26.10 według usg 2.11. a z tymi wzdęciami to masakra brzuch taki duzy jakbym była juz w 7 miesiącu mąż sie cieszy a ja załamana heh i mdłości takie ze szok od paru dni...i od wczoraj przeziebienie mnie złapało... ![]() Pozdrawiam gorąco
#280 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
Ja chce chodzic na basen,ale nie wiem czy powinnam czy nie
![]() Jest duzo opinii za i tyle samo przeciw - nie wiem co myslec ![]() Moj brzuch jest rowniez wzdety , a i mam coraz mniejsza ochote na jedzenie jakiekolwiek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#282 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Wtajemniczenie
|
własnie dostałam na skrzynkę artykulik z portalu medycznego więc uprzejmie donoszę
![]() Suplementacja witamin D3 i K w okresie noworodkowym i niemowlęcym - najnowsze wytyczne Zgodnie z najnowszymi zaleceniami konsultanta krajowego w dziedzinie pediatrii, suplementację powinno prowadzić się już w okresie życia płodowego (tabela 2). Kobiety ciężarne powinny przyjmować witaminę D3 w dawce 400 j. na dobę, począwszy od drugiego trymestru ciąży. Tabela 2. Zasady suplementacji witaminy D3GrupaDawkowanie witaminy D3Od kiedy należy rozpocząć suplementacjęKobiety ciężarne400 j./24hII trymestr ciążyDonoszony noworodek karmiony naturalnie, matka nie przyjmowała suplementacji w ciąży400 j./24h1. tydzień życiaDonoszony noworodek karmiony naturalnie, matka przyjmowała suplementację w ciąży400 j./24h3. tydzień życiaNoworodek karmiony sztucznie400 j./24h w diecieBrak konieczności suplementacjiNoworodek karmiony w sposób mieszanyw sumie 400 j./24hDawkowanie suplementowanej witaminy D3 ustala indywidualnie lekarz U noworodków donoszonych łączna dawka dobowa witaminy D3, pochodzącej zarówno z diety, jak i preparatów farmakologicznych, wynosi 400 j. Moment, kiedy należy rozpocząć suplementację farmakologiczną zależy od dwóch czynników: czy matka otrzymywała suplementację w trakcie ciąży oraz od sposobu karmienia noworodka:
mama grudniowa |
![]() ![]() |
![]() |
#285 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślałam też o zajęciach jogi. Podobno bardzo dobrze robią ciężarnym. Chodziła moze któraś z Was na jakieś inne zajęcia? ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Dostałam wynik bety! 104,9 mIU/ml |
|
![]() ![]() |
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja sie na interpretacji nie znam, chwal sie szybko! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Raczkowanie
|
Wg bety wiek płodu to 4 tygodnie. Czyli nic na usg nie miałam prawa zobaczyć!
Uspokoiło mnie to. Mam zrobić usg za da tygodnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#288 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smiesznie wychodzi w tych kalkulatorach bo wpisujac date ostat. mies wychodzi mi,ze sama sie zaplodnilam ![]() Mam nadzieje,ze za 2 tygodnie juz cos zobacze i bede pewna co jest grane i kto tam jest w srodku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#289 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Skomplikowane jest to bycie w ciąży. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#290 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() ja dziś sobie pracuję z domku, bo coś przeziębienie mnie łapie ![]() Też mam wzdęty brzuch. TŻ mi za to mówi, że przytyłam już. Na szczęście waga jest ok ![]() Co do ćwiczeń to ja słyszałam, że najlepiej się wstrzymać do końca I trymestru. I ja się będę tego trzymać, bo mam nieciekawe wyniki moczu, więc basen to za duże ryzyko. Inny ruch póki co nie wchodzi w rachubę, bo musiałabym chodzić systematycznie, a czasu mi brakuje. Miłego dnia dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Rozeznanie
|
Piszecie o wzdęciach ja tez to mam
![]() Wiolkaslonko-ciebie boli jak chodzisz a mnie jak siedze no chyba musze stac lub chodzic ciągle nie wiem dziwne to ale to taki leciutki ból. |
![]() ![]() |
![]() |
#292 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Miłego dnia u mnie dzisiaj jakoś szaro-buro
![]() |
#293 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tez mam macicę w tyłozgięciu. a bardzo się boje i takie bole wywołują u mnie płacz choc sa lekkie to sie boję.a to dlatego,ze poprzednia ciąża zakonczyła się żle ale winą była toxoplazmoza. a jeśli cie wpisac na liste to napisz dane. Edytowane przez bela14 Czas edycji: 2010-03-12 o 08:44 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
bela14 moja mama miała macicę w lekkim tyłozgięciu i mówiła że przy każdej z ciąż miała takie bóle więc to widac taki urok macicy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#295 |
Raczkowanie
|
Dzień Dobry,
za oknem szaro jakoś. Nie spałam całą noc. Dopiero koło 6 udało mi się zasnąć na chwilę, więc nastrój u mnie szwankuje. ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Co do bólu brzucha - podobno może tak być, bo macica się rozciąga. Także dziewczyny, nie martwcie się! |
![]() ![]() |
![]() |
#296 | |
Zakorzenienie
|
Słuchajcie, a może te wzdęcia macie, bo źle się odżywiacie?
![]() Ja też nieraz mam wzdęcia, ale bez przesady. Unikam wszystkiego wzdymającego czyli głównie cebuli, pora, selera, serów żółtych, mleka, fasoli i grochu. Prawie wcale nie jem pieczywa. Przed chwilą zjadłam odrobinkę spagetti bolognese, a wiadomo, że robiąc sos dodałam cebulę. No i jestem wzdęta. Ale wzdęcia nie są złe w porównaniu z mdłościami ![]() A poza tym... Ciesząc się z reakcji mojego męża, postanowiłam dziś powiadomić moją mamę. Gdyby nie te 1200 km odległości, powiedziałabym jej osobiście. Nie chciałam mówić przez telefon, bo ojciec by usłyszał i zaczął by wszędzie paplać. A ja nie chcę tego rozgłaszać, dopóki nie minie zagrożenie czyli do 12 tc. Napisałam do mojej mamy maila. Dołączyłam zdjęcie z USG. Właśnie dostałam odpowiedź, że strasznie się cieszy i łzy jej poleciały i chyba to maleństwo najbardziej kocha z wszystkich wnuków ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
![]() Ja takie bóle jakby na @ miałam w 3 ciążach. Dziwne, że w tej ciąży nic a nic mnie nie boli. Ale to może dlatego, że od początku dostaję luteinę i biorę magnez. Lekarz kazał mi brać magnez, żeby przeciwdziałać skurczom. Spróbujcie też. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#297 |
Zadomowienie
|
Ja od dwóch dni pracuję i w sumie nie ma mnie w domu 11 godzin więc to chyba normalne że mam wzdęcia, wczoraj to myslałam że z autobusu do domu nie dojdę tak mnie bolał brzuch. Mysliałam poleżec w domku i dopiero rano było ok. Kupiłam sobie espumisan i pije herbatke rumiankowa, jak nie pomoże to kupię jeszcze koperek- taki jak się daję niemowlaczkom gdy maja kolkę.
Albo przytyłam (boję się wejść na wagę) albo już mi się zaczyna brzuszek formować- w spodnie się ledwo zapinam więc do pracy chodzę w spódnicach bo luźniejsze... |
![]() ![]() |
![]() |
#298 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Raczkowanie
|
witajcie kochane mamusie, czy prowadziłyscie przed zajsciem karty cyklu. Ja nadal mierze tempkę aby sie upewnic ,że jest ok z fasolka. Wstawiem karte mojego szczeslwego cyklu...Jest dość średnio estetycznie wypełniona ale nie planowałam jej na forum dawać.Jesli macie to wstawcie proszę.
Dzięki wykresowi wiem mniej wiecej kiedy doszło do zapłodnienia, choć kaklkulatory obliczaja po dacie ostatniej@
natka80 ![]() Edytowane przez natka80 Czas edycji: 2010-03-12 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
Juszencja, ale masz fajnie, że zobaczysz mamę.
Ja się w święta nie wybieram. Boję się, za duże ryzyko. Jedną ciąże poroniłam podczas wyjazdu właśnie. A było to tak, że najpierw poszłam do gina, żeby na USG sprawdzić czy wszystko OK. To był 8 tc, serduszko biło. Lekarz pozwolił mi na wyjazd. W Polsce byłam 4 tygodnie. Po powrocie od razu poszłam do lekarza do kontroli. To był 12 tc i serduszko już nie biło, a wielkość płodu wskazywała na 9 tc. Teraz strasznie się boję. Nie chcę ryzykować. Kolejną wizytę i USG mam właśnie w 9 tc, a następną w 12 tc. Jak będzie wszystko dobrze, to do Polski wybiorę się na koniec lipca, gdy moje dzieci będą miały wakacje, a ja już będę spokojna ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Natka ja też wiem kiedy doszło do zapłodnienia, ale lekarz i tak zawsze bierze datę ostatniej miesiączki. Lekarzy nie interesuje nasze domniemane zapłodnienie, bo to trudno stwierdzić. My możemy stwierdzić kiedy była owulacja i kiedy współżyłyśmy, a zapłodnienie mogło nastąpić trochę później, bo jak wiadomo plemniczki to wytrzymałe bestie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.