|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: W jaki sposób rodziłaś: | |||
Cesarskie cięcie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
53 | 43,80% |
Sposób naturalny |
![]() ![]() ![]() ![]() |
68 | 56,20% |
Głosujący: 121. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 | |||||
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: Cesarka czy naturalny poród? Mamy 2008-2010
Cytat:
Cytat:
w dodatku jest tam napisane ze maks 15% ciąż kwalifikuje sie do CC więc łatwo policzyć że 85 %porodów zalecają zakończyć SN i generalnie jest to kolejny artykuł nie zbyt pozytywnie opiniujący cc "śmiertelność kobiet przy CC jest 4 razy większa niż SN" Baa nie potwierdza twojej teorii ze cc jest bezpieczniejsze dla dziecka.. Cytat:
![]() jeśli ty czujesz się pominięta bo nie miałaś tych badań to z pretensjami powinnaś udać sie do swojego lekarza prowadzącego a nie tu na forum żale wylewać.. ale jakoś do tej pory nie znalazłaś bardziej wiarygodnego mówiącego o wyższości cc nad sn w którą tak wierzysz ![]() Cytat:
a zakażenia swoją drogą można dostać tez przy cc i tu w odróżnieniu od SN nie da sie temu zapobiec.. bo tak jak ciężarna może zbadac środowisko swojej pochwy i dostanie to na piśmie tak nikt nie da ci na piśmie jak to wygląda w szpitalu którym bedzie operacja.. a moze akurat nie wszystkie narzędzia dokładnie wysterylizują?? statystka zakażeń chyba jednak nie działa na korzyść CC.. Cytat:
i już większość dziewczyn poczuła się przez ciebie urażona ![]() trudno ci znaleźć jakiekolwiek potwierdzenie własnych przekonań.. a każde inne wypierasz ze swej świadomości.. Dowód? Proszę; ja wkleiłam artykuł ze strony "rodzic po ludzku" ale jest on markowany Childbirth Connection, to jest organizacja która od 1918 roku zajmuje się zdrowiem kobiet, ciążą, porodami, pracuje nad tym aby kobiety miały jak najlepsze warunki porodu, ciązy itp zdobyła wiele międzynarodowych nagród..i można by tak wymieniać i wymieniać.. ale oczywiście ty wiesz lepiej - gratuluję! Jakbyś przeczytała do końca wiedziałbyś ze były tez tam opisane ew zagrożenia SN.. a ze bylo ich mniej?? No nic na to nie poradzisz.. TAKIE SĄ FAKTY.. Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2010-10-24 o 14:14 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Jasne, że są różne ciążowe wyjątki, ale nie będziemy chyba rozpatrywać sprawy przez pryzmat pojedynczych, patologicznych przypadków? Bo jeśli tak, to na takiej zasadzie można stwierdzić, że CC kończy się śmiercią bo komuś się zmarło po CC... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wiesz - różnica jest taka - ja nie jestem przeciwna wykonywaniu CC tam gdzie ono jest niezbędne dla bezpieczeństwa matki i dziecka, natomiast ty jesteś przeciwna porodom naturalnym zawsze - nawet tam, gdzie ewidentnie nie ma żadnego zagrożenia. Rozumiem, że komuś się nawet chociażby z czystego lenistwa nie chce rodzić, ale twierdzenie, że to rzekomo ZAWSZE niebezpieczne dla dziecka i ZAWSZE niesie komplikacje dla matki to po prostu kłamstwo. Nie mogę się natomiast odnieść do wypowiedzi Scorpioniec oraz Xandry78 gdyż ich nie widzę od pewnego czasu, więc nie wiem jakie argumenty przytaczały.
![]() |
![]() |
#273 | ||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
4. Obrażenia chirurgiczne W trakcie cesarskiego cięcia może dojść do uszkodzenia innych organów np. pęcherza moczowego, jelit czy moczowodu, szczególnie, jeśli operacja wykonywana jest w trybie nagłym. Dodatkowe prawdopodobieństwo pojawienia się tego problemu u kobiet rodzących przez cesarskie cięcie nie zostało dokładnie określone w analizowanych badaniach. Chciałabym zwrócić uwagę na tę część tekstu, którą poczerwieniłam... Skoro nie zostało poddane dokładnym badaniom, to po co to pisać? I podobnie z: 11. Niekorzystna wczesna reakcja na dziecko 12. Depresja 14. Gorsze samopoczucie i niższa samoocena 15. Gorsze funkcjonowanie 16. Utrzymujący się ból w miednicy mniejszej 32. Nieprawidłowy rozwój 33. Uszkodzenie centralnego układu nerwowego 13. Trauma poporodowa Dodatkowe prawdopodobieństwo pojawienia się tego problemu u kobiet rodzących przez nieplanowane cesarskie cięcie: Wysokie. Nieplanowane cięcie cesarskie i poród zabiegowysą obciążone większym ryzykiem wystąpienia stresu pourazowego (PTSD) niż planowe cesarskie cięcie i poród drogami natury. No to ja pytam, co to za źródło informacji, które większość argumentów bierze z nieba? Cytat:
Cytat:
Cytat:
No to cc już ma o jedno zagrożenie mnie, zgadza się? Cytat:
Ale to jedynie Twoja opinia? Proszę o potwierdzenie swoich słów odpowiednimi cytatami... Cytat:
A czy ja powiedziałam, że ja jestem? Jak najbardziej, ale w zgoła innych warunkach niż polskich, jak ja rodziłam w 2007 roku, wybrałam już sobie szpital i miesiąc wcześniej było tam zarażenie gronkowcem na położniczym, no i idź i ródź tam sn, czy cc... w życiu ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak samo mogę napisać o porodach zabiegowych, czyli, np. podczas nacięcia krocza... Cytat:
![]() To ja czuję się mało przyjemnie, kiedy wkłada mi się w usta słowa, których nigdy nie napisałam i nawet mnie za to nie przeproszono... Prywatne wycieczki to mnie robisz Ty, nie ja. A może Ty czujesz się urażona? Mogłabyś nie wypowiadać się za innych? Cytat:
Znów osobista wycieczka do mnie? Czuję się urażona ![]() Cytat:
Fakty są takie, że większość zagrożeń związanych z cc są wpisane nie podparte żadnymi badaniami, sama ta pani napisała, wstawiając tę listę. Takie są fakty. Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2010-10-24 o 16:17 |
||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
poisonivvy
wiesz dlaczego cc jest "gorsze" niz silami natury? bo jak sama nazwa wskzuje, natura nie stworzyla kobiety z brzuchem na zamek blyskawiczny tylko z kanalem rodnym przestan wmawiac dziewczynom ze cc to szybko, czysto i przyjemnie straszysz je opowiesciami i innymi artykulami medycznymi, spiewasz peany nt cesarki jakby to bylo wydlubanie woskowiny z uszu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Nie chce mi się odnosić do tego czy CC jest urazowe czy nie jest. Jest wiele nieurazowych zabiegów, których mimo wszystko nie należy wykonywać bez potrzeby jak takie chociażby wyrywanie zębów - powikłań też zbytnio nie ma, zabieg w 100% bezpieczny, ale jakoś nie wyrywamy na wszelki wypadek albo z powodu fanaberii pacjenta... ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
poisinovy powiem jedno pogrążasz się.. jako "dowody" podajesz artykuły jasno opowiadające się po stronie sn a potem wmawiasz wszystkim ze tam jest napisane co innego..
daruj już sobie bo to nawet śmieszne już nie jest.. chyba ze ciebie to bawi?? sama siebie cytujesz (jako jedyna jaka znam) , potrzebujesz uwierzyć w to co piszesz?? ps. nie nie jestem urażona pisałam o innych dziewczynach które jasno o tym pisały.. szczycisz się świetnym rozumieniem tekstu pisanego wiec doskonale wiesz o kim mowa... ty nie jesteś w stanie mnie urazić.. ale widzę ze bardzo się starasz.. ![]() choćbyś jeszcze 1000 razy wypisywała tu swoje teorie wątpię czy kto kolwiek jest wstanie ci uwierzyć po tym co wypisujesz bo kupy to się nie trzyma.. pozdr Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2010-10-24 o 17:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Zadomowienie
|
hej! rodziłam SN i bardzo się z tego cieszę mimo nacięcia- patrząc na dziewczyny które byly po cc przykute przez blisko 12godz. do łóżka potem prowadzane pod prysznic niektóre dosłownie chodziły po ścianach -nieraz mdlejąc to uwierzcie mi ale za nic na świecie nie chciałabym mieć CC (chyba że byłoby to koniecznością a nie moją wygodą i wyborem) nie mówię że cc jest złe ale to jest operacja i dla mnie wiąże się z wiekszym ryzykiem powikłań.
Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
#278 | ||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja natomiast tak nie sądzę. Cytat:
Cytat:
I znów nie odniosłaś się to tej części mojej wypowiedzi, piszesz te same ciągle slogany co inni, choć właśnie z Tobą dyskusja wydaje mi się najbardziej merytoryczna: Cytat:
Cytat:
Podkreślam coś co cytowałam wcześniej (wypowiedź jednego z lekarzy: "Lepiej wykonać sto cesarek, niż pozwolić na nieuratowanie choćby jednego dziecka". Cytat:
Nie mam takiego przypadku, że kogoś mam na liście osób ignorowanych, więc nie miałam pojęcia, że coś takiego jest i w jaki sposób to działa. Cytat:
Cytat:
Ciągle uciekasz od tematu. Może jeszcze raz powtórzę: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Natomiast, ja czuję się urażona przez Ciebie, ciągle zwracam na to uwagę, ale Ty nie raczysz odnieść się w jakikolwiek sposób do tego. Najlepszym dowodem na to, że ktoś jest w stanie mi uwierzyć, jest fakt, że wcześniej na innych wątkach po starciach z oponentkami cc miałam 2 (2 lub 3 już nie pamiętam, więc wolę zaniżyć) pw w sprawie cc. I to właśnie piszą potem dziewczyny, które poczytały na wątkach o cc o straszeniu owym cc. Dwie z nich urodziły po przez cc, miały się świetnie po cc. |
||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i niestety w moim przypadku nie mogło być inaczej, bo nie da się przewidzieć,że szyjka macicy nie będzie się rozwierać... Cytat:
Oto moja odpowiedź-w moim szpitalu owe badania były obowiązkowe i rutynowe, oczywiście-ja tez je przeszłam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie to jeden z największych błędów, że dopiero po 12 godz. wstają, a wcześniej lekarze każą leżeć plackiem przez 12 godzin. Już dawno od tego się odchodzi. Ja wstałam po 6 (nie leżałam plackiem, byłam w pozycji półsiedzącej) i czułam się świetnie, moja sąsiadka również i także czuła się ok. Każdy może mieć inne zdanie na ten temat. Pozdrawiam. Edit: Oto artykuł, który ukazuje, że nie ma związku między bólami głowy, a to, czy leżało się plackiem, czy nie: http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?1937 Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2010-10-24 o 18:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
poisinovy jesli myslisz ze kto ma dłuzsze posty ten ma racje to jesteś w bledzie..
nie bede ci juz nic cytować ani udowadniać bo to nie ma sensu.. bo to co wszystkie piszemy odbija sie od ciebie jak groch od sciany.. a odpowiadasz i tak wybiórczo na odpowiadające ci fragmenty.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy problemów ze współżyciem może być tylko po cc? Jeżeli tak, to dlaczego jako powikłanie jest przy cc, czy nie powinno być także przy sn? Według mnie autorka poszła w ilość, aby jak najwięcej było wypisane złych rzeczy po stronie cc. No i jeszcze to: Cytat:
Czy depresja poporodowa jest tylko charakterystyczna dla cc? Czy trauma porodowa jest tylko charakterystyczna dla cc? Czy niższa samoocena jest tylko charakterystyczna dla cc? Czy nieprawidłowy rozwój noworodka jest tylko przy cc? Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- No właśnie długość mojej odpowiedzi wynika z zacytowanych Waszych odpowiedzi i właśnie cytuję wszystko, aby rzetelnie odpowiedzieć. To Ty unikasz odpowiedzi na pytania. Ale z Tobą rzeczywiście jest marna dyskusja. Jedynie z Klarissą jest merytoryczność dyskusji. Z Tobą nie. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() odpowiedziałam na wszelkie twoje pytania niestety... chyba nie zrozumiałaś odpowiedzi.. no jaśniej już nie potrafię.. za to faktycznie odpowiadasz bardzo trafnie cytując artykuły które przeczą twoim wypowiedziom Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2010-10-24 o 18:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |||||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ad.2 jeśli nie ma wirusów i bakterii bo wykyto je podczas ciąży i wyleczono to zagrożenie nie istnieje. Ad. 3 zagrożenie istnieje niezależnie od rodzaju porodu w jakim dziecko przyszło na świat. ------------------------------------ Ze wszystkich podanych przez ciebie możliwych dolegliwości u noworodka tylko jedno spowodowane jest bezpośrednio rodzajem porodu.
![]() |
![]() |
#285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i dochodzimy do tej jednej, którą obecnie jak rozumiem lekarze starają się wyeliminować do minimum, nie mniej jednak istnieje. I uważam, że ta właśnie jedna jest związana i bardziej charakterystyczna dla sn. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Ty przyznajesz,że niesłusznie uznałaś to za bzdury? Cytat:
Lekarz, który mnie wtedy "doglądał" powiedział,że można poczekać jeszcze kilka godzin i jest prawdopodobne,że coś sie ruszy-oczywiście tylko dlatego tak stwierdził, ponieważ dziecko było w doskonałej formie, tetno jego jak najbardziej w porządku. Czyli była szansa (może niewielka, ale była) na poród sn,ale lekarz powiedział także ,że JEGO OSOBISTYM ZDANIEM OPIERAJĄCYM SIĘ NA JEGO DOŚWIADCZENIU, moja szyjka nie zareaguje na oksytocynę-ja mu zawierzyłam,choc nie było łatwo podjąć taka decyzje, skoro tak bardzo chciałam uniknąc cesarki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i pytanie drugie - skoro rodzaj porodu niewielki ma wpływ na bezpieczeństwo maleństwa to drugim argumentem powinno być bezpieczeństwo matki - a to jest zdecydowanie większe podczas porodu SN niż podczas operacyjnego zakończenia porodu. Te wszystkie "opowieści z krypty" o porodach trwających 30h itd. można w dużej mierze wsadzić między baśnie. To są takie pierdoły, których autorki z jednej strony chcą nastraszyć kobiety, które jeszcze nie rodziły, z drugiej strony starają się chyba wzbudzić podziw tym, jakie to one dzielne i jak wspaniale zniosły tą masakrę. Mój poród nie był ani super krótki ani bezbolesny a jednak jakoś żyję bez problemu i spokojnie mogę rodzić drugie dziecko. I tak - to boli, ale bez przesady nie tak żeby kobieta miała potem mieć traumę. Myślę osobiście, że problem poporodowego urazu u kobiet wynika z czegoś innego - wiele z nas jest niestety niedouczonych, kobiety nie wiedzą tak do końca czego się mogą spodziewać podczas porodu, zaś drugą przyczyną jest to, że żyjemy w kraju, w którym mówienie o sprawach ludzkiej fizjologii jest "be", to jest tabu, o tym się nie uczy w szkole, nie mówi i nie pisze. Jak ktoś bez przygotowania styka się z tą porodową rzeczywistością to istotnie może doznać szoku, że to tak wygląda. Wiele kobiet (to znaczy ja osobiście wiele razy się spotkałam z takimi opowieściami) mówi potem, że czuły się upodlone czy zezwierzęcone. Jednak osoba odpowiednio przygotowana i nastawiona nie będzie miała problemu i traumy.
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
poisonivvy nie bez przyczyny w anglii jest powiedzenie
"Too posh too push" - w Polsce moda widac sie rozprzestrzenia. ma byc szybko, przyjemnie, bez bolu nikt nie mysli o tym, ze nie tak natura chciala |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wydaje mi się, ale znów to moje tylko osobiste zdanie, że miałaś tyle przebojów z pierwszym cc, że tak broniłaś się przed drugim, że miałaś negatywne nastawienie. Uważam, że od nastawienia naprawdę dużo zależy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja nigdy takich opowieści nie szerzyłam, z prostej przyczyny, bo nic takiego nie przeżyłam. Co do mnie miałam cc, nie czułam wcale bólu, ani jednej godziny, wstałam po około 6 godzin, jeszcze zacewnikowana, brałam małą na ręce. I zawsze będę twierdzić jedno, że nie zawsze tak może być, czasami są komplikacje i mogą być zarówno przy sn, jak i przy cc, związane z czym innym, bo technika porodu jest inna. Cytat:
Natomiast z moich doświadczeń wynika, że najpoważniejszy problem leży w polskich realiach, o których tu już wielokrotnie pisałam. Ja od początku chciałam bardzo rodzić w wannie, w sumie nie udało się z wielu przyczyn: - brak w okolicy wanny - czynnej wanny - no i na koniec moje łożysko... dzięki Bogu, w sumie, że tu nie było na miejscu tej wanny, bo jak siebie znam to uparłabym się na tą wannę, no to jakby to łożysko mi w tej wannie pierwsze wyszło, to aż strach myśleć co byłoby ![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cytat:
No chyba, że uważasz, że najbardziej pożądaną pozycją podczas porodu jest "żuczek"? A co tam grawitacja, która ma pomagać mamie w urodzeniu dziecka...a co tam woda, która ma naturalnie łagodzić ból porodowy... a co tam podtlenek azotu, który tak naprawdę jako jedyny znieczulacz jest obojętny dla płodu... to polskie realia, ale dokąd tak będzie, to kobiety będą bać się porodu i będą szukać sposobu, aby uniknąć tego wszystkiego co "natura" im funduje w naszych polskich szpitalach. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
chcesz mi powiedziec ze kobiety wybieraja cc bo sie boi rodzic w polskich szpitalach?
a moze kilka zapalonych fanek cc takich jak ty sama przekonuje je (kojarzy mi sie wlasciwie jak z sekta) ze porod nie musi bolec, ze moze byc pod znieczuleniem ogolnym, ze mozna sobie pozniej zyc jakby nigdy nic... nie twierdze ze ma bolec. ale jak pisala klarissa - to jest operacja. a takowych sie nie funduje bo sie czlowiek boi czy nie chce miec szerszej miednicy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Rozeznanie
|
Nie było mnie parę dni a tu tak sie rozpisałyście ;-)
Dziś jestem padnięta i nie dam rady napisać wszystkiego co planowałam /widzę jakieś pytanie do mnie, przeczytałam linki na temat porodu w domku-dzięki za nie , oraz poczytałam na temat porodu sn oraz cc/ Jutro rano siadam i się do wszystkiego odniosę a dziś wpadłam się tylko wytłumaczyć ;-) Dobranoc wszystkim ;-)
![]() |
#292 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A od nastawienia to może dużo zależeć i owszem,ale u pierworódki bardziej, która nie wie,co ją czeka-ja wiedziałam, dlatego moje nastawienie było dalekie od pozytywnego Cytat:
![]() Bo skoro dla dziecka nie ma znaczenia,jak się urodzi,a dla matki zdecydowanie gorszym scenariuszem jest cc, to chyba wniosek z dyskusji jest JEDEN ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
![]() krotko,madrze i zwiezle ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie sądzę, nie jestem zapaloną fanką cc, I uważaj na słowa, następnym razem zgłoszę Twoje porównanie. Znieczulenie ogólne to najgorsza rzecz jaka może się przytrafić człowiekowi, nie wiem skąd taką rzecz wywnioskowałaś? Znieczulenie ogólne niesie wiele powikłań: zachłyśnięcie się treścią żołądkową, powikłania po intubacji oraz coś co traci się niepowrotnie: ujrzenie, dotyk i karmienie w pierwszej godzinie życia. Gdybyś jednak zadała sobie trud i przeczytała całość, to może takich rzeczy nie wypisywałabyś. Cytat:
Cytat:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,18134...d_koszmar.html Cytat:
A ja mam jeszcze jedno pytanie z tym wymazem przed porodem. Kiedy on jest robiony, tzn. jak bardzo wcześniej przed porodem? Bo znalazłam, że na wynik czeka się co najmniej 24h, a co jak poród zacznie się wcześniej? ---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:54 ---------- Cytat:
Neonatalog lek. medycyny Marzena Zalewska-Dziuba mówi, że nie ma znamiennych różnic między noworodkami urodzonymi przez cesarskie cięcie a noworodkami urodzonymi siłami natury. A jeżeli nawet bywają różnice, to są niewielkie. – W przypadku porodu naturalnego, płyn wypełniający płuca dziecka wyciskany jest naturalnie i ewakuowany stopniowo przy przejściu przez kanał rodny – wyjaśnia neonatolog. – W przypadku cesarskiego cięcia czasem mogą się zdarzyć przejściowe zaburzenia oddechu ze względu na to, że dziecko wychodzi na świat zbyt szybko. Nie jest to statystycznie problem duży ani poważny – dodaje. Edit: Ja denerwuję? Czym ja straszę jeżeli można wiedzieć? Tym, że mówię iż cc to nic strasznego? To nie ja wkleiłam bez sensu 2 strony zagrożeń wynikających z porodu przez cc, dzięki którym może okazać się, że mogą mieć traumę porodową (jedynie po cc), depresję (tylko po cc), gorszą samoocenę (tylko po cc)... Więc teraz wczuwam się w kobietę w ciąży, która wie już że jej ciąża będzie rozwiązana przez cc... no i faktycznie czytając te trzydzieści kilka punktów co ją tam może spotkać przy, po i jej dziecko podczas cc i po cc no to faktycznie może się zdenerwować... Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2010-10-24 o 23:17 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
I niby co-jak bym tak myślała,to byłoby cudownie,bo miałabym inne nastawienie??
![]() A tak jesli chodzi o ścisłośc,to za drugim razem było lepiej-troszkę,ale lepiej, choć bardziej pasuje okreslenie:"nie było tak źle(jak poprzednio)". Nie zmienia to faktu, że jednocześnie było tragicznie-jak dla mnie,to dwa najgorsze doświadczenia w moim życiu i najbardziej bolesne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na marginesie to naprawdę współczuję przeżyć |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak bylo mi najwygodniej.. więc robisz sama to co ci sie nie podoba ..wmawiasz innym jaka pozycja jest dla nich dobra sama nie mając o tym pojęcia ![]() dwa poród bywa i przyjemny i krótki wystarczy poczytać wątek "podzielcie sie wrażeniami z porodu" i tam takich opowieści jest mnóstwo ba mój był bolesny..ale wspominam go miło ...był też krótki i bez nacięcia itp mimo ze moja córcia ważyła 4300 (usg pokazało 3500).. sama nawet nie podjęłaś próby takiego porodu więc nie wypowiadaj się w imieniu innych... i w temacie o którym jak sama piszesz nie masz pojęcia ![]() wiem ze ci sie to w głowie nie mieści ale takie porody się zdarzają i to częściej niż myślisz.. to samo dotyczy polskich szpitali... jest coraz więcej tych dobrych i bardzo dobrych.. w moim mieście (180 tyś mieszkańców) są 3 szpitale i każdy na poziomie dobry i wyżej.. można ? można! ja mam wrażenie ze historie o koszmarach w szpitalach rozpowszechniają osoby nie wiedzące c je czeka jak pisała klarissa albo takie jak ty które powielają usłyszane plotki.. Cytat:
mowi ze CC nie jest bezpieczniejsze dla dziecka.. ba wymienia szereg niekorzystnych konsekwencji tego zabiegu.. czy ty masz rozdwojenie jaźni?? naprawdę trudno to inaczej nazwać..ale twoja interpretacja tego artykułu jest załamująca.. Możesz sobie wierzyć w co chcesz bo to wolny kraj.. Ale faktów nie zmienisz CC to operacja ratująca zycie nie zbędna w 10-15% przypadków i jest jedynie wyjściem awaryjnym.. nie jest lepsza ani dla dziecka ani dla matki .. o czym można przeczytać w cytowanym przez ciebie artykule http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/artykuly/czytaj/415...sarskie-ciecie ![]() i w kazdym innym tez http://ciazaporod.pl/porod_cesarskie...ykul,4484.html https://mamotoja.pl/ciaza_i_porod_po...ykul,7207.html http://www. mamopedia .pl/ciaza/porod/cesarskie-ciecie http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...2,2580391.html można tak wklejać bez końca.. w każdym artykule piszą to samo .. nie powinno sie robić CC na życzenie.. bo to poważna operacja i robienie jej pochopnie jest błedem ![]() i nie jest bezpieczniejsza ani dla mam ani dla dzieci.. o tu jeszcze jeden http://www.forumginekologiczne.pl/tx...la%20pacjentek. i podsumowanie z tekstu ostaniego ale pasuje do kazdego wyzej Należy pamiętać, iż cięcie cesarskie jest operacją gdzie narażenie na powikłania matki i dziecka są większe niż przy porodzie naturalnym, w związku z tym należy postawić konkretne wskazania do jego wykonania. Nie jest to więc żaden "cudowny sposób porodu" coraz częściej wymuszany przez ciężarne na prowadzących lekarzach ginekologach. Autor opracowania: Barbara Nowok, Anna Błaszczyk. Katarzyna Drozd Recenzenci: Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek. Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2010-10-25 o 07:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Ehhh aż się nie chce czytać takich dyskusji - i tak wiadomo, że każdy ma swoje racje i będzie je podkreślać
![]() Ja rodziłam cc, pomimo, że bardzo chciałam całą ciążę sn i do tego się przygotowywałam ![]() Tydzień przed porodem dowiedziałam się, że będzie cc, musiałam jakoś przywyknąć - udało się i nie żałuję, teraz i wiem, że kolejne też będzie cc ![]() Ale to jest moje osobiste zdanie - wiem, że jest sporo przeciwników cc, ale się tym nie przejmuję ,bo po co - nie ma sensu ![]() Tak jak ta Wasza dyskusja ![]()
![]() |
#300 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:24.