Studiować dwa kierunki - zbiorczy - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-27, 14:00   #271
expectation
Zadomowienie

Dot.: studiować dwa kierunki:)

Studiuje na politechnice:d ale może i tam są ludzie. Właśnie ułożyłam ten plan tak że z 6 grup na obu kierunkach jestem we wszystkich - no ale nic nie zrobię, bo tylko tak mi to w miarę odpowiada...;/ Wystąpiłam też z podaniem o Indywidualną Organizację Studiów - mam nadzieję że to trochę pomoże...

A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść...

expectation jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-27, 14:21   #272
yasminuuum
Zakorzenienie

W pierwszym tygodniu października załatw sobie IOS bo bez tego ani rusz i wtedy bez problemu możesz chodzić na jakie grupy chcesz.
Ja neistety jeszcze nie mam planu z drugiego kierunki i czekam z niecierpliwością bo chciałabym już sobie wszystko poukładać

wymień się ze mną ciuchem >klik<

handmade blog
yasminuuum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-27, 15:58   #273
expectation
Zadomowienie

tak własnie zrobię dzięki za odpowiedz

A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść...

expectation jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 13:02   #274
Stookrotka
Raczkowanie

Hej, chciałam się spytać czy są tu ludzie studiujące 2 kierunki ale na uniwersytecie medycznym.
Czy to możliwe? Jeden by był na II roku i teraz drugi na I, tylko nie wiem czy fizycznie jest pogodzić godziny. Czytałam że możecie sobie ustawić grupy itp tylko że u mnie trzeba chodzić na wykłady i zajęcia są codziennie często 8-18.
Jest tu ktoś taki może?
Stookrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 13:58   #275
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stookrotka Pokaż wiadomość
Hej, chciałam się spytać czy są tu ludzie studiujące 2 kierunki ale na uniwersytecie medycznym.
Czy to możliwe? Jeden by był na II roku i teraz drugi na I, tylko nie wiem czy fizycznie jest pogodzić godziny. Czytałam że możecie sobie ustawić grupy itp tylko że u mnie trzeba chodzić na wykłady i zajęcia są codziennie często 8-18.
Jest tu ktoś taki może?
Co prawda nie studiuję dwóch kierunków na medycznej, ale jeden na polibudzie, a drugi na medycznej. I mimo że na polibudzie mam możliwość dopasowania sobie ćwiczeń/laboratoriów pod moje inne zajęcia to jednak wykłady pokrywają mi się wszystkie. W związku z tym na mechanice wykładowców widziałam dopiero przy zaliczeniach/egzaminach :P Na medycznej za to musiałam zmienić ''trwale'' grupę. Nie mogłam np. chodzić na ćwiczenia z anatomii do grupy pierwszej, a na histologię do grupy czwartej.

cudo <3
Oh Peggy Brown jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 20:36   #276
_Balba_
Rozeznanie

Witam Was ciepło!

Przeczytałam wszystko, od początku...
Również po głowie chodzi mi rozpoczęcie IIego kierunku?
Waham się między Finansami I Rachunkowością, a Analityką Gospodarczą...
dziewczyny, który byście doradziły, który wydaje się być lepszy w perspektywie czasu...
Obecnie studiuję Informatykę W Biznesie, chciałabym to połączyć z finansami, ale przecież FiR, to taki 'oklepany' kierunek...
Już sama nie wiem...
Druga sprawa jest taka, że pracuję w weekendy, boję się, że braknie mi czasu na naukę, ale... czytam, że Wy też dwa kierunki i praca, więc może udałoby się to zgrać...
Już nie wiem co robić, a zostało mi tylko kilka dni na podjęcie decyzji...
/study at the University of Economics/
_Balba_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 21:00   #277
WhySoSerious
multitasking ninja

Hej, czy są tu jakieś osoby studiujące dwie filologie? Od października zaczynam drugi rok niderlandzkiej i zamierzam iść na pierwszy romańskiej... mam nadzieję, że dam radę.
Stary 2012-06-28, 06:31   #278
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez WhySoSerious Pokaż wiadomość
Hej, czy są tu jakieś osoby studiujące dwie filologie? Od października zaczynam drugi rok niderlandzkiej i zamierzam iść na pierwszy romańskiej... mam nadzieję, że dam radę.
ja i sporo moich znajomych. dwie filologie są przyjemne, ale bardzo męczące. zwłaszcza, jeśli masz języki tak różne jak Twoje

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 16:59   #279
Opulka
Raczkowanie

Ja właśnie chce studiować dwie filologie jednocześnie, polską i ukraińską. Trochę się boje bo uczelnie mam na dwóch różnych końcach miasta. Ale musze przyznać- wcześniejsze posty dziewczyn które są w podobnej sytuacji i dają radę trochę mnie na duchu podniosły
Opulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 17:01   #280
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
ja i sporo moich znajomych. dwie filologie są przyjemne, ale bardzo męczące. zwłaszcza, jeśli masz języki tak różne jak Twoje
A można wiedzieć, jakie filologie studiujesz? Ja jestem obecnie na germańskiej z hiszpańskim, ale rozważam anglistykę albo iberystykę. Chociaż myślę, że rozsądniej byłoby iść na coś ekonomicznego... Sama nie wiem jeszcze.
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 18:20   #281
Isavele
Raczkowanie

GG do Isavele

Ja chciałabym połączyć filologię rosyjską z prawem ... Jeżeli byłoby to możliwe... Na prawo wybieram się z rozsądku- a na rosyjską z czystej potrzeby serca, zacznę ją chyba po 1 roku prawa... Gdybym miała kierować się tylko swoim sercem/marzeniami to miałabym taki plan jak Wy- dwie filologie naraz...
Rosyjska i Szwedzka...

staram się przychwycić
na gorącym uczynku- czas

The reason i hold on i need this hole gone- funny you're the broken one but I'm the only one who needed saving
Isavele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 15:23   #282
effy23
Raczkowanie

hej.

jestem świeża, zaczynam studia od października od razu na UŁ na filologii hiszp. z jęz ang i na filologii romańskiej z językiem angielskim.

mam nadzieję, że pogodzę bo każdy z tych 3 językówm mega mocno ubóstwiam i nie moglam sie zdecydować , który wybrać

kilku moich znajomych zaczyna też 2 kierunk na raz, w tym jedna koleżanka też 2 filologie.

na pewno będzie cięzko ale chciałąbym zostać tłumaczem hiszp-franc, hiszp- ang, franc- ang, i tak dalej

pozdrawiam !
Stary 2012-07-17, 16:36   #283
yasminuuum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isavele Pokaż wiadomość
Ja chciałabym połączyć filologię rosyjską z prawem ... Jeżeli byłoby to możliwe... Na prawo wybieram się z rozsądku- a na rosyjską z czystej potrzeby serca, zacznę ją chyba po 1 roku prawa... Gdybym miała kierować się tylko swoim sercem/marzeniami to miałabym taki plan jak Wy- dwie filologie naraz...
Rosyjska i Szwedzka...
Bardzo ciekawy pomysł: prawo + filologia rosyjska. U mnie na wydziale jest doktor, który połączył obie te dziedziny i specjalizuje się w prawie międzynarodowym bardzo fajna sprawa, powodzenia życzę

Cytat:
Napisane przez effy23 Pokaż wiadomość
hej.

jestem świeża, zaczynam studia od października od razu na UŁ na filologii hiszp. z jęz ang i na filologii romańskiej z językiem angielskim.

mam nadzieję, że pogodzę bo każdy z tych 3 językówm mega mocno ubóstwiam i nie moglam sie zdecydować , który wybrać

kilku moich znajomych zaczyna też 2 kierunk na raz, w tym jedna koleżanka też 2 filologie.

na pewno będzie cięzko ale chciałąbym zostać tłumaczem hiszp-franc, hiszp- ang, franc- ang, i tak dalej

pozdrawiam !
Podziwiam i życzę powodzenia.

Jeśli macie jakieś pytania odnośnie studiowania dwóch kierunków to piszcie. Ode mnie taka mała rada: pomimo posiadania IOSa chodzcie na zajęcia jak tylko możecie. Ja stwierdziłam, że jeśli profesorowie nie wymagają abym chodziła na zajęcia to po co mam to robić, lepiej sobie dłużej pospać czy iśc na piwo na kampus Niestety jak przyszły zaliczenia, egzaminy i sesja to się wszystko wydało bo ... profesor o tym wspominał na zajęciach

wymień się ze mną ciuchem >klik<

handmade blog
yasminuuum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 17:44   #284
mrs bloom
Raczkowanie

Ja od października będę na drugim roku Filologii Romańskiej i na trzecim roku Filologii Angielskiej na Uniw.Zielonogórskim
mrs bloom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 12:06   #285
Kluska20
Zakorzenienie

Od października zaczynam studia II stopnia na kierunku Europeistyka na UMK (tzn. mam nadzieję, że nie będzie problemu z dostaniem się) i studia I stopnia na kierunku filologia romańska również na UMK. Mam nadzieję, że uda mi się pogodzić oba plany zajęć

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=735152 - (perfumy)
Kluska20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 14:53   #286
effy23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mrs bloom Pokaż wiadomość
Ja od października będę na drugim roku Filologii Romańskiej i na trzecim roku Filologii Angielskiej na Uniw.Zielonogórskim

ooo ! i jAak ? dajesz radę ?

studi filologiczne są trudne i wymagające, więc nie powiem ale mam lekkie obawy czy podołam.
Stary 2012-07-19, 08:46   #287
mrs bloom
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez effy23 Pokaż wiadomość
ooo ! i jAak ? dajesz radę ?

studi filologiczne są trudne i wymagające, więc nie powiem ale mam lekkie obawy czy podołam.
Daje radę tylko trzeba uczyć się na bieżąco. Sesja była najgorsza- pamiętam, że w jednym tygodniu miałam 2 koła zaliczeniowe z literatury francuskiej i z cywilizacji francuskiej, 1 koło zaliczeniowe z literatury amerykańskiej i na deser Egzamin z Literatury Angielskiej;D Ptm w drugim tygodniu na zmianę PNJA/PNJF ustny/pisemny, ale dałam radę i obyło się bez kampanii wrześniowej.
mrs bloom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 06:29   #288
Fancy Rebel
Zadomowienie

Ja też zaczynam w tym roku dwa kierunki studiów na UŁ, gospodarkę przestrzenną i logistykę. Mam nadzieję, że uda mi się te dwa kierunki ze sobą pogodzić, mam masę pozytywnego nastawienia i motywacji w zanadrzu, wielkie wsparcie ze strony najbliższych.
Jak wgłębię temat, zapewne będę miała masę pytań, głownie zapewne dot. pogodzenia i sposobów na pogodzenie zajęć na jednym kierunku i drugim.
Fancy Rebel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-26, 15:26   #289
effy23
Raczkowanie

.

---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Fancy Rebel Pokaż wiadomość
Ja też zaczynam w tym roku dwa kierunki studiów na UŁ, gospodarkę przestrzenną i logistykę. Mam nadzieję, że uda mi się te dwa kierunki ze sobą pogodzić, mam masę pozytywnego nastawienia i motywacji w zanadrzu, wielkie wsparcie ze strony najbliższych.
Jak wgłębię temat, zapewne będę miała masę pytań, głownie zapewne dot. pogodzenia i sposobów na pogodzenie zajęć na jednym kierunku i drugim.
gospodarka przestrzenna na uł a na politechnice to niebo a ziemia.
na uł ludzie się opieniczają i nie uzyskają takiej wiedzy jak po gospodarce przestrzennej na pł.
czemu nie zdecydowałaś się na pł ?

ps. wiem o tymstąd, że mam znajomych na obu wydziałach i ci z uł czasem nie mają bladego pojęcia o co chodzi ludziom z pł z gosp. przestrzennej.
Stary 2012-09-09, 19:24   #290
hollyetta
Przyczajenie

czesc dziewczyny czy jest tu moze jakaś dobra dusza która studiuje dwie magisterki mając zdobyty tylko jeden licencjat?
Stary 2012-09-09, 21:15   #291
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Napisane przez hollyetta Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny czy jest tu moze jakaś dobra dusza która studiuje dwie magisterki mając zdobyty tylko jeden licencjat?
hej ho ja tak akurat nie studiuje, ale mój znajomy po lic. z biologii poszedł na mgr z biologii i biotechnologii
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 16:38   #292
mariiiiiiii
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kluska20 Pokaż wiadomość
Od października zaczynam studia II stopnia na kierunku Europeistyka na UMK (tzn. mam nadzieję, że nie będzie problemu z dostaniem się) i studia I stopnia na kierunku filologia romańska również na UMK. Mam nadzieję, że uda mi się pogodzić oba plany zajęć
Witam Koleżankę z Piernikowa! Ja prawdopodobnie zacznę II stopień kulturoznawstwa i na romanistykę Ist. trafię w ramach mishu. Ale nic nie jest jeszcze pewne...
mariiiiiiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 14:14   #293
Rarita
Wtajemniczenie

Hej!
Swego czasu bywałam tu często jako dwukierunkowiec, potem z jednego zrezygnowałam, a teraz znów mi się zamarzyły dwa
Wydaje mi się, że nie będę miała żadnych problemów ze studiowaniem, jednak wiele zależy od planu zajeć - a niestety ani na jednym, ani na drugiem wydziale jeszcze ich nie podali
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-24, 16:24   #294
Hana899
Raczkowanie

Wytłumaczcie mi proszę jaki dokładnie przywileje daje IOS. Załatwić go można pisząc podanie do dziekana? Ile trwa rozpatrzenie prośby? w tym roku zaczynam jednocześnie 2 kierunki na magisterskich i trochę nie ogarniam
Hana899 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 16:38   #295
myslenieszkodzi
Raczkowanie

Na każdej uczelni wygląda to inaczej, więc nikt ci tutaj nie poda dokładnej odpowiedzi. Wszystko znajdziesz w regulaminie studiów.
myslenieszkodzi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-01, 20:22   #296
Stookrotka
Raczkowanie

Hej dziewczyny
Jak wam idzie łączenie planów?
Nie mam pojęcia co zrobić, w jednym terminie mam ćwiczenia z jednego i drugiego kierunku, wszystkie grupy wtedy samo więc nie można zmienić grupy czy coś i nie mam pojęcia co teraz Najgorzej że jeden przedmiot już miałam ale oczywiście nie ma mowy o niechodzeniu na ćwiczenia, przepiszą ocenie jak zaliczę wszystkie ćwiczenia (prosiłam na odwrót, pisać egz, nie chodzić na ćw)
Czy jakbym załatwiła sobie IOS to mogłabym myślicie zaliczać tylko wejściówki na dyżurach? Wiem że na każdej uczelni jest inaczej, jutro idę pytać o ten IOS.
Jak wy to łączyćie
Stookrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-01, 20:28   #297
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Stookrotka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Jak wam idzie łączenie planów?
Nie mam pojęcia co zrobić, w jednym terminie mam ćwiczenia z jednego i drugiego kierunku, wszystkie grupy wtedy samo więc nie można zmienić grupy czy coś i nie mam pojęcia co teraz Najgorzej że jeden przedmiot już miałam ale oczywiście nie ma mowy o niechodzeniu na ćwiczenia, przepiszą ocenie jak zaliczę wszystkie ćwiczenia (prosiłam na odwrót, pisać egz, nie chodzić na ćw)
Czy jakbym załatwiła sobie IOS to mogłabym myślicie zaliczać tylko wejściówki na dyżurach? Wiem że na każdej uczelni jest inaczej, jutro idę pytać o ten IOS.
Jak wy to łączyćie
Tak naprawdę wszystko zależy od prowadzących - IOS to jest ułatwienie na tym, ale polega na uzgodnienia z prowadzącym właśnie formy zaliczenia. Może spróbuj np chodzić raz tu a raz tu i co drugie ćwiczenia zaliczać na dyżurach? Czasem też pewnie wypadną zajęcia (nieobecność prowadzącego, jakaś konferencja, sprawy w instytucie)... jakoś może wyciągniesz 40-50% obecności, a reszta zależy już od dobrej woli prowadzących.

Tylko się nie poddawaj, trzymam kciuki ;-)
Stary 2013-08-28, 13:44   #298
Clarity
Zadomowienie

Podbijam temat.

Od października zaczynam drugi kierunek studiów, na moim pierwszym kierunku będę już na trzecim roku. Obawiam się jednak trochę tego, że pokryje mi się bardzo dużo zajęć. Na moim pierwszym kierunku nie mogę się niestety starać o IOSa, bo niespełniam warunków, nie mam wystarczającej średniej i niestety nie jestem "rozliczona" z uniwersytetem, czeka mnie jeszcze warunek. Spotkałyście się z możliwością IOSa na nowo zaczętym kierunku? Jest w ogóle możliwe uzyskanie go na pierwszym roku? Zastanawiam się też, czy spotkałyście się może z sytuacją że prowadzący zgodził się na chodzenie na jego zajęcia ze studentami niestacjonarnymi?
Stary 2013-08-29, 17:27   #299
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Clarity Pokaż wiadomość
Podbijam temat.

Od października zaczynam drugi kierunek studiów, na moim pierwszym kierunku będę już na trzecim roku. Obawiam się jednak trochę tego, że pokryje mi się bardzo dużo zajęć. Na moim pierwszym kierunku nie mogę się niestety starać o IOSa, bo niespełniam warunków, nie mam wystarczającej średniej i niestety nie jestem "rozliczona" z uniwersytetem, czeka mnie jeszcze warunek. Spotkałyście się z możliwością IOSa na nowo zaczętym kierunku? Jest w ogóle możliwe uzyskanie go na pierwszym roku? Zastanawiam się też, czy spotkałyście się może z sytuacją że prowadzący zgodził się na chodzenie na jego zajęcia ze studentami niestacjonarnymi?
To zależy od WSZYSTKIEGO a nie napisałaś właściwie nic o swojej uczelni. Jako studentka dwoch kierunków mogę powiedzieć, że:
- IOS nigdy w życiu mi się do niczego nie przydał, więc załatwiłam tylko raz na początrku i dałam sobie spokój
- być może to zależy od uczelni, ale generalnie wykładowców nie itneresuje czy masz warunek czy średnią 5,0, obchodzą ich tylko te zajęcia, które prowadzą
- na większości kierunków teoretycznie na pierwszym roku nie dostaniesz IOSa, ale teoria swoją drogą, a praktyka swoją...
- ja chodziłam na zajęcia z zaocznymi (siedziałam w piątki do 21, tragedia... ), nie było żadnego problemu ale to zależy od wykładowcy
- często też chodziłam na zajęcia raz na miesiąc lub nie chodziłam wcale, tylko pod koniec semestru na konsultacjach musiałam zaliczyć cały materiał

Podsumowując - możesz sobie odpuścić formalne zalatwianie IOS, potraktuj wykładowców jak ludzi, powiedz jaka jest sytuacja i wyjdź z propozycją w jaki inny sposób mogłabyś dany przedmiot zaliczyć.
Będzie dobrze
Stary 2013-08-29, 18:35   #300
Clarity
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rarita Pokaż wiadomość
To zależy od WSZYSTKIEGO a nie napisałaś właściwie nic o swojej uczelni. Jako studentka dwoch kierunków mogę powiedzieć, że:
- IOS nigdy w życiu mi się do niczego nie przydał, więc załatwiłam tylko raz na początrku i dałam sobie spokój
- być może to zależy od uczelni, ale generalnie wykładowców nie itneresuje czy masz warunek czy średnią 5,0, obchodzą ich tylko te zajęcia, które prowadzą
- na większości kierunków teoretycznie na pierwszym roku nie dostaniesz IOSa, ale teoria swoją drogą, a praktyka swoją...
- ja chodziłam na zajęcia z zaocznymi (siedziałam w piątki do 21, tragedia... ), nie było żadnego problemu ale to zależy od wykładowcy
- często też chodziłam na zajęcia raz na miesiąc lub nie chodziłam wcale, tylko pod koniec semestru na konsultacjach musiałam zaliczyć cały materiał

Podsumowując - możesz sobie odpuścić formalne zalatwianie IOS, potraktuj wykładowców jak ludzi, powiedz jaka jest sytuacja i wyjdź z propozycją w jaki inny sposób mogłabyś dany przedmiot zaliczyć.
Będzie dobrze
Dziękuję za rady Rozmyślam właśnie nad różnymi wariantami. IOSa w takim razie sobie daruję, daruje sobie wykłady na pierwszej uczelni, zostaną mi konsultacje, ewentualnie zaoczne jak się zgodzą i chodzenie do innych grup. Nie wpadłam na to, że można spróbować zagadać, żeby cały materiał zaliczyć na konsultacjach np. na koniec semestru. W sumie niby obecność jest obowiązkowa na ćwiczeniach, ale może uda się ich jakoś przekonać. Dziękuje za ten pomysł

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości