Zanik okresu, brak okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy! - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-01-22, 19:10   #271
winner
BAN stały

Dot.: Brak okresu

.

Edytowane przez winner
Czas edycji: 2007-08-19 o 20:30
winner jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-22, 19:24   #272
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez black sheep
lekarz rodzinny powiedzial ze jak sie nie pojawi to powinnam pojsc ... wiem ze nie ominie mnie wizyta u ginekologa ale ja nie chce ;( co mam robic?
Właściwie,to już znasz odpowiedz na swoje pytanie.Zajrzyj pod ten adres,znajdziesz tam dużo informacji na temat dojrzewania,miesiączkowan ia a także jak wygląda wizyta i badanie u ginekologa.
http://www.ginekologia.med.pl
Koniecznie zajrzyj tu:
http://www.ginekologia.med.pl/kiedy.htm
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-22, 19:57   #273
madzienka1
Przyczajenie

Ja tez jestem Magda I dokladnie moge sobie wyobrazic to co mowisz bo mam takie same wspomnienia Niestety tez mialam podobny problem,chodzilo jednak o rutynowe badanie.Baba (bo trudno nazwac tamtego potwora kobieta) wrzeszczala na mnie jakby stracila zmysly.Nie mogla mnie normalnie zbadac,to sprobowala analnie.Tak zaczelam wrzeszczec i plakac ze w koncu sama z tego fotela zeskoczylam a ona oburzona wypisala skierowanie na usg ginekologiczne.Potem mialam stycznosc jeszcze z dwiema takimi wstretnymi co wrzeszczaly.Az w koncu przelamalam sie pozniej,gdy juz bylam kobieta-poszlam do mezczyzny,prywatnie i doznalam szoku jak normalna moze byc wizyta u ginekologa.Bylo milo i przyjemnie.Szkoda ze nie zdecydowalam sie na to jeszcze wczesniej majac tyle lat co Ty,ominelabym potem cale dni placzu i pozniejszych uprzedzen,zwlekania z wizytami.Zwlaszcza ze mlode dziewczeta sa bardzo wrazliwe i latwo je zranic.Dlatego juz wiecej nigdy przenigdy nie pojde do wstretnego babsztyla z przychodni.
madzienka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-27, 13:59   #274
fruzienka
Zadomowienie

GG do fruzienka
Dot.: Zaburzenia cyklu

ja tez sie podepne pod ten watek... mam nieregularne miesiaczki i dzisiaj bylam u lekarza, pani doktor powiedziala mi ze nie ma innego sposobu na wyregulowanie niz tabletki albo plasterki, na prawde tak jest?? nie chce brac taletek, jest na to inny sposob??
fruzienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-27, 18:03   #275
złośnica 81
Przyczajenie

Żaden (nawet "dobry" ginekolog) nie da skierowania na bezpłatne badania hormonalne(oprócz hormonu tarczycy TSH). A to z bardzo prostej przyczyny-nie są one refundowane przez NFZ. Czyli płacimy za nie zawsze(za wyjątkiem kiedy leżymy w szpitalu i tam badania są wykonywane).Pozdrawiam.
P.S. W laboratorium, w którym pracuję kazdy hormon kosztuje 20 zl.
Stary 2006-01-28, 15:24   #276
wisienk@
Raczkowanie

mi jedna dziewczyna powiedziala ze poszla na kase chorych i jej zrobili bezplatnie.powiedziala mi abym sie wybrala do przychodni i tam mi zrobia bez problemu
wisienk@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-01, 08:57   #277
ciunia
Raczkowanie

Unhappy nieregularna M-mimo lat!panie doktorze..piersi

Witam..mama 18 lat i od ponad 2,5 roku miesiackzuje!!! Jednak meisiackzi te nadal się SA ustabilizowane czasem pojawiaja sco 22 dni a czasrem co 36 nigdy nie można jej zaplanowac i ciagle się na nia czeka to jest okropne po ilu latach to się unormuje!!! Aha i jeszcze jedno pytanko panie doktorze…mam 55 kg wagi 171 cm wzortu a moje piersi wciąż SA male a male bo nadal nosze stanik !70 pomimo tylu lat czy one cesze urosna???ile trzeba czeka czy jedzenie ma cos wspolnego z tym jak duze piersi się ma??/Proszę o pomoc pana i was dziewczyny bzuka
ciunia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-01, 10:05   #278
paula78
Zakorzenienie

Dot.: nieregularna M-mimo lat!panie doktorze..piersi

z tymi okreseami to pszlabym do lekarza jednak 22 a 36 dni to sporo i wierze ze moze to byc denerwujace.
Co do piersi to cóz trudno powiedziec czy urosna ,roznie to bywa,jestes szczupła wiec i tkanki tluszczowej nie ma wiele .
Jedzenie owszem ale najwczesniej tyje pupa w biust gdzies tam na szarym koncu i to nie zawsze wiec nie wiem czy jest sens wpasc w otylosc aby miec wikszy biust.

Zdarza sie iz chude osoby maja duże biusty a jesli nawet to nie wygladaja najlepiej .

Jedz zdrowo,uprawiaj sporty i sie nie martw biustem a z okresem idz do lekarza.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-01, 13:58   #279
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek

Zgadzam się z paula78.

Z okresem do lekarza, może przepisze tabletki w celu uregulowania okresu, lub zaproponuje jakiś inny sprosób leczenia. Może też być, że taka poprostu Twoja "uroda" że masz nieregularne cykle. Ja sama mam bardzo podobnie, a jest ze mną z punktu medycznego wszystko w porządku... taki mój urok.
Co do wielkości biustu, nie ma się czym martwić, mogą a nie muszą jeszcze urosnąc. Uwarunkowane może być to również genetycznie, po mamie, babci.
Sposób odżywiania czy tusza, raczej w małym stopniu wpływają na rozmiar biustu. Ale owszem gdy przytyjesz, biust może również "przytyć".
Ale czy naprawdę warto tyć (jeśli oczywiście jesteś zadowolona z Twojej wagi) tylko po to by mieć większy rozmiar biustu?
Stary 2006-02-01, 14:25   #280
ciunia
Raczkowanie

dzieki dziewcoznka ze cos napisałysciekurde nie chce własnie tycc bo to jest bezsensu...szczerze mowiac...wiecie to jest najgorsze ze nie zawsze moge ubrac i kupi to co mi sie podoba bo to czy tmato oakzuje i zwarca uwage na moj biust...pocieszam sie tmy co napsiała Sanderek ze to jest genetyczne i kiedys...ale same wiecie jak wyglada dziewcyzan a juz totalna baba z malym biustem no ale dobra!!! poz tym z tm okresem jejku brrr najgorsze jest to ze ja nie mam z mama zadnych dobrych kontaktow układow wiec do ginekologa chce isc sama bez jej wiedzy nie chce zeby o tym wiedziała!!!i tu jest zapytanko własnie czy musze przynosic cos do neigo oprocz swojego peselu???zarejstrowac sie specjalnie nie wiem....i jescze raz dzieki wam dziewczyny POZDRAWIAM
Stary 2006-02-01, 15:09   #281
młodaa
Wtajemniczenie

Ja wcale nie panikowalabym... wazne, ze masz okres, a to ze taki nieregularny wcale nie oznacza, ze sie nie ustabilizuje, bo miesiaczkujesz 'dopiero' od 2,5 lat
Ja poszlam do ginekolozki w wieku 16 (nawet nieskonczone), ale okres mialam od ponad 4 lat, a nieregularny u mnie to bylo malo powiedziane :p
troszke luzu, do lekarz mozesz isc, ale przede wszystkim moze to miec zwiazek z Twoja waga.. przy takim wzroscie troche malo wazysz,a przeciez hormony pracuja na tluszczach
młodaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-01, 18:25   #282
Sanderek
Wtajemniczenie

Cytat:
i tu jest zapytanko własnie czy musze przynosic cos do neigo oprocz swojego peselu???zarejstrowac sie specjalnie nie wiem....i jescze raz dzieki wam dziewczyny POZDRAWIAM
Jesli idziesz do lekarza z osrodka zdrowia powinnaś mieć przy sobie legitymacje ubezpieczeniową i tą kartę (nie wiem z jakiego jestes wojewodztwa i nie orientuje się tez jak to wyglada w innych województwach ale np na śląsku potrzebna jest jeszcze karta czipowa).

Jesli jest to lekarz prywatny, wystarczy dowód osobisty czy jaki kolwiek dowód tożsamości.
Stary 2006-02-03, 19:02   #283
ciunia
Raczkowanie

nie ja jestem z podkaracia wiecz czipu chyba mi nie trzeba dzieki wam
Stary 2006-02-05, 14:40   #284
ziuta278
Raczkowanie

GG do ziuta278
Dot.: Brak okresu w przerwie między opakowaniami

cześć ja mam podobny problem z tym że ja wzięłam 6 opakowań diane35, brałam je regularnie, miałam między opakowaniam miesiączke. po tych 6 opakowaniach zrobiłam sobie przerwe (czyli 11 grudnia 2005). dwa dni pozniej dostalam miesiaczke od 13-19 grudnia. no i nastepny okres powinnam dostac gdzies okolo 10 stycznia 2006 a do tej pory go nie dostalam (dzisiaj jest 5 luty). nie wiem co mam robic, boje sie. doradzcie cos, prosze
ziuta278 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-05, 15:39   #285
kasik.j
BAN stały

brak okresu a nasilajace sie bole przydatkow

witam!
prosze o rade wlasnie tutaj najproscie w moim przypadku byloby pojsc do lekarza ale tu nie mam takiej mozliwosci...

otoz okres powinnam dostac 25 stycznia(11 dni temu:/ test zrobilam 2.02 i wyszedl negatywny mimo to nadal okresu brak,dodam ze mam straszne bole pecherza i dodatkowo lewego przydatka(az mnie czasem skreca) Martwi mnie to bo 2 lata temu przeszlam ostre zapalneie jajnikow spedzilam tydzien w szpitalu... obecnie jestem w Londynie gdzie problem mam z dostaniem sie do zwyklego lekarza GP o ginekologu nie wspominajac... na szczescie za tydzien tj 14 do Polski lece i juz umowiona jestem na wizyte ale jesli do tej pory okresu nie dostane... to juz beda 3 tyg nie wiem co sie dzieje czy test klamal? czy nalezy powtorzyc? skad te bole?

prosze o jakiekolwiek rady,a ja mam nadzieje wytrzymam do wizyty...
pozdrawiam
kasik.j jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-02-05, 15:54   #286
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: brak okresu a nasilajace sie bole przydatkow

Możesz cierpieć na chroniczne zapalenie przydatków,bądz na lewym jajniku pojawiła ci się cysta.Raczej nie czekaj tyle na wizytę,bo nieleczone zapalenie przydatków może prowadzić do niepłodności.Jeśli nie możesz iść do lekarza to może na pogotowie?Ostre przypadki przyjmują wszędzie,w Anglii też.
Stary 2006-02-05, 16:22   #287
kasik.j
BAN stały

ale co z okresem? czy jego brak moze miec zwiazek z moimi bolami.zastanawiam sie czy nie powtorzyc testu?! bole-nie sa one ciagle,nasilaja sie zeby po jakims czasie ustapic wiec mysle ze jeszcze tydzien pocierpie,nurofen lykam. aaa zaczelam brac tez furagin na bole pecherza.kurcze nie wiem co sie dzieje?!?!
Stary 2006-02-05, 16:26   #288
Fresa
Zakorzenienie

Przy zapaleniu przydatków i torbieli właśnie mogą być nieregularne cykle.Może u ciebie też jest podobnie,ale niekoniecznie musi być to ,o czym piszę.

Edytowane przez Fresa
Czas edycji: 2006-02-28 o 16:05
Stary 2006-02-05, 17:10   #289
Intuicja
Raczkowanie

Dot.: Brak okresu w przerwie między opakowaniami

Cytat:
Napisane przez ziuta278
cześć ja mam podobny problem z tym że ja wzięłam 6 opakowań diane35, brałam je regularnie, miałam między opakowaniam miesiączke. po tych 6 opakowaniach zrobiłam sobie przerwe (czyli 11 grudnia 2005). dwa dni pozniej dostalam miesiaczke od 13-19 grudnia. no i nastepny okres powinnam dostac gdzies okolo 10 stycznia 2006 a do tej pory go nie dostalam (dzisiaj jest 5 luty). nie wiem co mam robic, boje sie. doradzcie cos, prosze
Czyli rozumiem, ze teraz nie bierzesz pigułek?
Po odstawieniu , moze wystapic opoznienie okresu. (jest na ten temat caly watek na tym forum)
pzdr
Stary 2006-02-05, 22:28   #290
winner
BAN stały

.

Edytowane przez winner
Stary 2006-02-06, 07:37   #291
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fruzienka
ja tez sie podepne pod ten watek... mam nieregularne miesiaczki i dzisiaj bylam u lekarza, pani doktor powiedziala mi ze nie ma innego sposobu na wyregulowanie niz tabletki albo plasterki, na prawde tak jest?? nie chce brac taletek, jest na to inny sposob??
Mam ten sam problem. Cykle mam w cały świat - rozpiętość od 26 do 33 dni. Byłam z tym problemem u ginekologa - moja pani doktor bez słowa przepisała mi receptę na tabletki antykoncepcyjne. Nie mam zamiaru truć się proszkami, mam to już za sobą. Za dwa tygodnie mam kolejną wizytę, może jednak dowiem się czegoś nowego. Gdybym uzyskała jakieś wiadomości, to podzielę się nimi z Wami
Akane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-06, 16:20   #292
kasik.j
BAN stały

sprawdzalam odp z samego rana i teraz po przyjsciu z pracy i jestem troche zasmucona ze nikt wiecej sie nie wypowiedzial...

wczoraj jak pisalam bole nie dawaly mi spokoju a dzis... nic:/ bole mnie opusicly-ok ale okres nie wrocil... zastanawiam sie czy testu nie zrobilam za wczesnie(tydzien po spodziewanej miesiaczce) no a teraz juz sa dwa...
Stary 2006-02-07, 14:33   #293
KasiaB5
Raczkowanie

Ja zobiłam test ciążowy dwa dni po tym jak powinnam dostać miesiączke i okazało się ,że jestem w ciąży .Tobie radze,zebyś dla własnego spokoju zrobiła test raz jeszcze. Powodzenia
KasiaB5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-08, 08:36   #294
kasik.j
BAN stały

nie wytrzymalam zrobilam test i znow wyszedl negatywny.teraz to juz tylko na stres mozna zwalic cierpiliwe czekajac na wizyte no i na okres.
Stary 2006-02-08, 08:39   #295
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

Czesć!
może rzeczywiście związane jest to z zapaleniem przydatków,które znów powróciło?Jeżeli test wyszedł negatywnie to chyba dobrze aczkolwiek ja bym go raz jeszcze powtórzyła dka pewności.A wydaje mi się ,że to może przez stres brak miesiączki !!!!!!
pZdr asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-09, 18:49   #296
Izia
Przyczajenie

Unhappy Brak miesiączki z innego powodu niż ciąża!

Juz tydzień spóżnia mi sie okres...nie jestem w ciązy ale też raczej nie ma innego powodu przez który tak mogłoby się dziać;( Juz sama nie wiem co mam robić. Odchodze ostatnio od zmysłów i nie wiem co mam robić;( Boje się tez tego że od 5 miesiacy mam straszne bole glowy i bardzo czesto jest mi slabo...to chyba jest dośc poważny problem neurologiczny;( Czy zanik miesiączki może być wlasnie tym spowodowany?? Bardzo prosiłabym lekarza ginekologa o szybka odpowiedź bo to naprawde bardzo ważne! Pozadrawiam
Izia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-09, 18:54   #297
Sanderek
Wtajemniczenie

Dot.: Brak miesiączki z innego powodu niż ciąża!

Każda nieprawidłowośc w organiźmie może spowodować zanik miesiączki. Może to być odchudzanie, stres i wiele innych. Co do bólow głowy nie jestem specjalistą ale warto skontaktowac się z neurologiem, z tym, że do takiej poradni jest konieczne skierowanie. Te bóle głowy mogą być również powodować brak miesiączki.
Stary 2006-02-09, 19:02   #298
kasssienka
Przyczajenie

spokojnie, ja nie mialam miesiaczki 3 miesiace i okazalo sie ze to są zaburzenia hormonalne. lekarz przepisal mi tableki antykoncepcyjne i teraz mam regularny okres. nie czekaj tylko zglos sie do ginekologa!
Stary 2006-02-09, 19:52   #299
winner
BAN stały

.

Edytowane przez winner
Stary 2006-02-11, 21:35   #300
kurczaczek_013
Przyczajenie

miesiączka...

mam problem z miesiączką... mam 13 lat (w marcu 14) i już od roku miejwięcej co 3 miesiące mam okres... ostatnio znowu mi się zaczął ale pewnie po raz kolejny będę miała kilku miesięczną przerwe.. nie wiem co mam robić... czy powinnam wybrać się do ginekologa? może jest ze mną coś nie tak...??
kurczaczek_013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości