![]() |
#271 |
Raczkowanie
|
Dot.: Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;)
Wiem,wiem.Mam te książki,ale niestety nie ma tam wszystkich informacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
Witajcie, mam pytanie. Chciałabym w przyszłym roku pójść na filologię rosyjską na UJ. Strona UJ jest mało czytelna, chciałabym się dowiedzieć od Was, jak wygląda przelicznik z matury. Zdawałam polski i angielski na poziomie podstawowym. Czy liczą się egzaminy ustne czy pisemne? Jaki jest przelicznik oraz próg?
Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie,czy ma moze ktos opracowane pytania na egzamin z Historii Rosji ? ;>
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() ja jestem dumną studentką ( już prawie absolwentką 5-tego roku) FR na Uniwersytecie Rzeszowskim ![]() Jestem bardzo zadowolona;] A może kogoś interesują studia podyplomowe?
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
Hej hej
![]() ![]() Jak tam po sesji? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Konto usunięte
|
Nie było wybitnie ciężko, choć w moim wypadku pojawiła się całkiem spora liczba egzaminów, gdyż tylko/i/aż 5. Jak to na pierwszym roku bywa, mnóstwo osób już zrezygnowało, kilka wzięło warunek.
W tym semestrze, w zamian za gramatykę opisową polskiego wskoczył mi już gojr i przyznaję, nie należy on do najłatwiejszych- jednak gojp bardzo tu pomógł, zapewne też przyda się w przypadku gramatyki konfrontatywnej. Poza tym, do mojego planu wszedł już pierwszy przedmiot specjalistyczny... ![]() Mnie podoba się bardzo, przyznaję, lekko nie jest, jednak czuję, że podjęłam słuszny wybór ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Raczkowanie
|
Witajcie,
Chciałabym prosić o waszą radę. W zeszłym roku ukończyłam studia magisterskie z filologii polskiej. Teraz pracuję, ale ponieważ pracuję popołudniami (od godz.13) coraz częściej myślę o tym, żeby zapisać się na kolejne studia dzienne. Myślę, że mogłabym to pogodzić, zwłaszcza, że w pracy mogę się też pouczyć. Po głowie chodzi mi właśnie FR z językiem angielskim, na UWM. Angielskiego ciągle się uczę, jestem na poziomie FCE (kursy językowe), rosyjskiego nie znam wcale, więc w grę wchodzi tylko rosyjski od podstaw. Powiedzcie mi, czy ja sobie z tym poradzę? czy nie za wysoko mierzę? Znacie specyfikę tych studiów, czy to się da w ogóle wszystko pogodzić, pracę i te studia, czy może porywałabym się z motyką na słońce? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
BAN stały
|
Wiem, że to temat o filologiach ale może wkleję to tutaj, mój post z innego wątku. Będę wdzięczna za rady, uświadomienie lub kopa w tyłek
![]() Mam podobny problem co autorka. Obecnie jestem na pierwszym roku administracji. Chyba chcę zrezygnować. Marzy mi się podyplomówka z translatoryki i praca jako tłumacz rosyjskiego. Obecnie pilnie uczę się tego języka dopiero drugi semestr. Bardzo dużo rozumiem. Oczywiście samej coś powiedzieć już jest gorzej - ale to tak zawsze każdy ma ![]() Czy ma to w ogóle sens? Czy za jakieś 3-5 lat pilnej nauki osiągnę taki poziom, że mogę iść na tę translatorykę? Dlatego tak się zastanawiam czy nie zrezygnować, z administracji na rzecz rosjoznawstwa. Ale nie widzi mi się tam nauka kolejnego języka słowiańskiego ;/ Nie wiem czy nie za bardzo mijam się z celem idąc na te studia..czy to nie zabije mojej pasji jaką jest nauka tego języka - tak na prawdę kultura tego regionu mało mnie interesuje. Jak będę ciekawa to sobie coś przeczytam, ale nic na siłę. No i czy z moimi podstawami jest w ogóle sens się tam wybierać. Na oku am UG, bo najbliżej. Wypowiedzcie się. Może dzięki wam już w przyszłym semestrze poświęcę się mojej pasji? A może jednak adm lepszy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Raczkowanie
|
hej, czy na fil. ros moge pojsc, KOMPLETNIE nie znajac tego jezyka? konkretnie na UG. i co jest lepsze filologia rosyjska czy rosjoznastwo?
![]() |
#280 |
Konto usunięte
|
poszło PW
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2012-05-26 o 22:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
A czy znajdę tu kogoś kto wybiera się w tym roku na filologię rosyjską na UWM?
![]()
![]() |
#282 |
BAN stały
|
Rozmawiałam z wieloma studentami z UG czytałam nawet i forum, i wiem, że pełno z nich nei zna nawet cyrylicy gdy sie dostaje na filo i jakoś żyją ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#284 |
BAN stały
|
Ej, człowieki. Bez privów! Proszę dzielić się informacjami tutaj bo potem na nic ten wątek zagubionym duszyczkom, jeśli wszelkie bardziej szczegółowe informacje będą wysyłane w prywatnych wiadomościach. Chyba nie macie jakichś zbrodni do ukrycia? ];->
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Konto usunięte
|
W innym wątku też odpisywałam tobie że jeśli chcesz porozmawiać wal na priw
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
Dla wszystkich co nie wiedzą, czy można iść na studia kompletnie nie znając języka
![]() MOŻNA - jeśli w wykazie kierunków na danej uczelni jest takowy jak: nauka od podstaw ![]() Wiadomo, że o wiele łatwiej jest jak się ma podstawę, tj. chociażby znajomość liter na zasadzie: polski odpowiednik-rosyjski odpowiednik ![]() ![]() ![]() ![]() Co do wyboru między filologią a rosjoznawstwem, to zależy od tego czy chcesz mieć papier, że biegle posługujesz się językiem rosyjskim, czy chcesz mieć papier, że wiesz wszystko o Rosji ![]() mmm3m - co do twojego pytania o to czy studia filologiczne mogą zabić zamiłowanie do języka - mogą. I to skutecznie. Bynajmniej moje zamiłowanie zabiły. Muszę czytać w zawrotnym tempie lektury, by je zaliczyć - nie wiem po co, bo chcę pisać pracę z językoznawstwa, a dokładniej z morfologii. Jest tych książek tak dużo, że chciej a nie przeczytasz wszystkiego - i to po polsku. W tym roku musiałam zaliczyć 64 grube książki, czyli musiałam znać treść z niezwykłymi szczegółami - katorga. A do tego jest masa innych przedmiotów.. Kwestią jest tylko to, żeby się nie zrazić. Nie zadręczać, gdy się dostanie dwóję i nawet nie myśleć, że to przez to, że się nic nie umie. W większości przypadków jest tak, że dają zbyt trudne zadania, w ogóle nie realizowane na zajęciach, a my nie jesteśmy alfą i omegą, żeby je umieć rozwiązać. My dopiero się uczymy, a część profesorów wychodzi z założenia, że jak już jesteśmy na tych studiach to znaczy, że już to umiemy. Ale ja bym Ci radziła iść na filologię, a nie na rosjoznawstwo. To nie to samo. Na filologii uczysz się języka, a dodatkowo o kulturze i innych duperelach ![]() ![]() ![]() Edytowane przez seductivee Czas edycji: 2012-05-27 o 19:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Można śmiało zajrzeć jak wyglądały moje wcześniejsze posty a jak wyglądać będzie ten i dokonać subtelnego porównania. Zaczynałam filologię od podstaw, mówiąc ściślej- język rosyjski, z założenia i wybranej specjalizacji już na samym początku drogi mój program od tego stricte filologicznego się różni: mamy mniej literatury, a skupiamy się przede wszystkim na języku i już przedmiotach przekładoznawczych: oczywiście, w tym roku nabywamy wiedzę stricte teoretyczną, by na drugim powoli wcielać ją w życie. Kierunek pasję stanowić może, jednak w moim wypadku zabójcze tempo, kryzys związany z faktem, czy podołam (dla mnie szczególnie zabójczy jest GOJR) zarówno wymaganiom, jak i opanuję go w stopniu naprawdę dobrym spowodowały, że pasja ta została we mnie zaduszona jednak... nie poddaję się, choć lekko nie jest. Nie zachęca tym bardziej liczba osób, jaka z kierunku rezygnuje gdyż, nie oszukujmy się, studia językowe są niesamowicie specyficzne i nakładają na studenta olbrzymie tempo, jeśli zależy mu na efektach. ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
Ciekawi mnie to o tyle, gdyż często pasja do języka niesie ze sobą pasję do kraju. A może po prostu nie trafiałaś na dobre publikacje odnośnie Rosji, które w jakiś sposób zainteresowałyby Cię kulturą? Ja w szczególności, na samiusieńki początek, polecałabym "Taniec Nataszy" |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie - trzeba umieć się zorganizować, by wszystko ogarnąć. Dużo osób próbuje, lecz większość odpada. Jak już wcześniej wspominałam - u mnie z grupy dotrwało do 2 roku tylko 6 osób z 20.
Najważniejsza jest jednak twoja decyzja. Nie sugeruj się naszymi wypowiedziami, ale miej je na uwadze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | |
BAN stały
|
Przepraszam, ze nie odpowiadam ale mam natłok z zaliczeniami i zaraz za parę dni sesja. Czytam uważnie i biorę sobie do serca wasze rady. Pói co biorę pod uwagę filo a nie rosjo. Ludzie mówią, że nie dam rady, rodzina bym pierw zrobiła licencjat z adm.. co będzie dalej? Czas pokarze. Ale póki co marzy mi się praca z językiem rosyjskim
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
Nie będę oszukiwać - drugi raz bym na ten kierunek nie poszła, a na pewno nie na UwB.
Na nic nie mam czasu. Nawet ostatnio na Juwenalia nie poszłam, bo musiałam pisać pracę zaliczeniową. Jadę do rodziców na święta - muszę się uczyć lub czytać. Wiecznie jest coś do roboty. Nawet zrelaksować się nie można, bo mam cały czas wyrzuty sumienia, że mam tyle roboty, a nie dam rady się do tego zabrać. Od 2 lat nie przeczytałam żadnej książki dla rozrywki, a kocham czytać. Podczas gdy studenci innych kierunków się bawią, ja siedzę w książkach, żeby zaliczyć jedno kolokwium. Taka niestety jest prawda. Jeśli nie boisz się sparzyć, to próbuj! Być może tam pokażą Ci język inaczej niż u mnie. ![]() Możliwości po tych studiach jest dużo, ale żeby je skończyć z oceną zadowalającą (a w moim przypadku nie jest to 3-) trzeba się nieźle napracować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
Czytam wasze wypowiedzi i zaczynam mieć poważne wątpliwości co do tego kierunku... Może wybrać inny, a języka uczyć się na kursach. Sama już nie wiem
![]()
![]() |
#293 |
Zakorzenienie
|
Po prostu trzeba być świadomym, że studia nie są łatwe i zadać sobie pytanie, czy na pewno chcę podjąć to wyzwanie
![]() Jak widać, mimo, że ciężko studiować się da i sporo osób studiuje na tym kierunku :p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Konto usunięte
|
Nie ukrywajmy jednak, że wiele również rezygnuje. Nie z faktu, że studia nie są ciekawe, ale jak zaznaczyłam, jest to kierunek niesamowicie specyficzny i wymagający. Wielu osobom wydaje się, iż filologia przyrównana być może do innych kierunków humanistycznych pokroju choćby socjologii czy politologii
![]() ![]() ---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:21 ---------- Cytat:
![]() Życzę jednak jak najlepszych wyborów i przede wszystkim proponuję iść za tym, co podpowiada Ci "umysł i serce". Z pasją znacznie łatwiej jest wybrać i studiować dany kierunek. Może Tobie by się udało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziwne, z tego co piszesz, wydaje mi się, że jesteś ambitną osobą i dużo robisz, dużo się uczysz, więc chyba powinno być to nagrodzone? Zwłaszcza, że wielu jest takich, co nic nie robią, a też zdają. Więc jeśli tak czy inaczej trója, to może warto dać trochę na luz? (mogę przytoczyć anegdotę "z życia": mój ojciec opowiadał, że w szkole na rosyjskim ciągle mieli dyktanda, i co by nie robił, ZAWSZE dostawał dwóję, to się wkurzył i wyrzucił zeszyt i nie pisał wcale. Tak czy tak była dwója ![]()
![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;34418208]Nie ukrywajmy jednak, że wiele również rezygnuje. Nie z faktu, że studia nie są ciekawe, ale jak zaznaczyłam, jest to kierunek niesamowicie specyficzny i wymagający. Wielu osobom wydaje się, iż filologia przyrównana być może do innych kierunków humanistycznych pokroju choćby socjologii czy politologii
![]() ![]() ---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:21 ---------- Hmm, myślę, że na sam początek kurs nie byłby złym rozwiązaniem, choć bardziej polecałabym lekcje prywatne. Wszystko zależy od tego, czy jednak w Twoich planach pozostanie próba dostania się na filologię, czy uzyskanie certyfikatu z języka. Nie chcę doradzać źle, jednak poważnie zastanowiłabym się nad tym kierunkiem, skoro naprawdę kultura i historia czy literatura Cię nie pociągają, gdyż tak naprawdę jest tego mnóstwo ![]() Życzę jednak jak najlepszych wyborów i przede wszystkim proponuję iść za tym, co podpowiada Ci "umysł i serce". Z pasją znacznie łatwiej jest wybrać i studiować dany kierunek. Może Tobie by się udało.[/QUOTE] Bardzo lubię historię i kulturę Rosji ![]() ![]()
![]() |
#297 |
BAN stały
|
Myślę, że gdyby to były moje pierwsze studia, to po waszych komentarzach dałabym sobie siana. Ale jestem na adm, mam też dookoła siebie studentów z prawa i już wiem jakie moga być cyrki, przesiewy (ludzie, głównie sami rezygnują) ile nauki a ile laby a ile samego stania w kolejkach jak za PRL. Oczywiście prawo czy adm nie są porównywalne do filologii, ale się nie zrażam. Ja po prostu gdzieś tam w swojej łepetynie utworzyłam kilkuletni plan na życie i wiem, że to właśnie te studia pozwolą mi go urzeczywistnić. pewnie jeśli bym odpadła, spróbowałabym raz jeszcze bo będę bogatsza o doświadczenia na tym roku i postaram się nie robić tych samych błędów.
No ale gadanie gadaniem, los pokaże jak będzie ![]() Btw, polecacie jakieś blogi czy portale po rosyjsku? Plotki, moda, uroda, plotki, newsy :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Zakorzenienie
|
Filologia rosyjska w Białym jest specyficznym kierunkiem - blisko granica, dużo Rosjan, a poziom bardzo wysoki. Tu z kolokwiów nawet rodowici Rosjanie dostają dwóje, nie zaliczają egzaminów. Jednak to nie wina kierunku - to wina wykładowców. Dają zbyt trudne kolokwia, ćwiczenia jak na naszą wiedzę i niestety włożyć pracy trzeba dużo, żeby napisać dobrze. Ale da się mieć dobre stopnie.
Ja w tamtym roku miałam np. średnią 4,30, ale wszedł akurat głupi próg na stypendium naukowe od 4,40 i się nie załapałam, a starałam się, bo wcześniej było od 4,25.. To mnie zniechęciło. U nas w ogóle uniwerek jest zacofany. Wykładowcy walczą o jedną salę gdzie jest projektor. Wszystko to wykłady mówione, żadnej obrazowej wiedzy. Żadnych wyjazdów, czy programów, a nawet jeśli takowe się odbywają to nas nie informują. Strona filfaka u nas jest 'martwa' (podobnie jak cały uniwerek, jak dla mnie 0 postępu technicznego) - żeby dowiedzieć się, że dzień jest wolny trzeba leźć na uniwerek i szukać, gdzieś na ścianach kartek przyklejonych, że akurat dany dzień jest wolny.. A i dla mnie najbardziej komiczne jest to, że na wykładach nierzadko jest sprawdzana obecność - jak wiadomo, są nieobowiązkowe ![]() Ogólnie to ja uczę się dobrze, bo i się staram. Zawsze się jakoś przygotuję i stąd mój brak czasu na cokolwiek. Są ludzie, którzy nic się nie uczą ale też zaliczają przedmioty. Ale to inna sprawa - bo ja wiążę przyszłość z tym kierunkiem, a oni są oby zdać. Moje koleżanki też złożyły na wymianę do Moskwy papiery, ale ja się nie zdecydowałam, bo realizuję blok przedmiotów nauczycielskich. Co do portali czy blogów, ja z takowych nie korzystam, ale wystarczy wpisać cyrylicą np. Сплетни i wyskakują różne strony: http://spletni.net/ http://spletnik.ru/buzz/gossip ![]() Edytowane przez seductivee Czas edycji: 2012-05-31 o 12:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
BAN stały
|
Cytat:
Z tego co piszesz jets nieciekawie na twoim uni, a niby my tak narzekamy na UG. Bywa jednak gorzej. Niby ludzie chcą jak najwyższy poziom ale to chyba już zakrawa o paranoję ze strony wykładowców. ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Dzięki za linka ;] w sam raz dla mnie by uczyć się jakiegoś tam słownictwa z przyjemnością^^ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, bo co innego nie zaliczyć chociażby egzaminu z HLRu, a co innego nie zaliczyć dyktanda, czy kolokwium z danego ortograficznego rozdziału.
Ja idąc na uniwerek wyobrażałam sobie go w ogóle inaczej - wykłady multimedialne itp. A tu.. nic. A najśmieszniejsze jest to, że nie wszystko usłyszysz, parę wyrazów przekręcisz, a potem definicja na kolokwium jest zła.. No tak to jest niestety. Rzeczywistość Polski wschodniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.