![]() |
#271 |
Konto usunięte
|
Dot.: Clear Aligner - czy ktos ma?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Zadomowienie
|
Witajcie Kochane! Od piatku jestem posiadaczka aparatu clear aligner. W zwiazku z tym ze jest niedziela, nie moge sie skontaktowac z moim ortodonta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz namoczyć szyne w gorącej wodzie na chwilkę i spróbować to miejsce troszkę nagiąć. A ja raz jak miałam taką ostrą krawędź to sama ja delikatnie wycięłam malutkimi nożyczkami, tak dosłownie- milimetr. W niczym to nie zaszkodziło.
![]() |
![]() |
#274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zadomowienie
|
Dziekuje dziewczyny za odpowiedz, balam sie ze moge cos uszkodzic i wplynie to na dzialanie aparatu. Poki co plukam dentoseptem i smaruje jakims zelem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Dołączam do Was. Tez noszę CA od dwóch tygodni. Trochę mnie uciska gdzie niegdzie na dziąsła, ale ogólnie jest ok. Mi ortodontka powiedziała żeby niczego samemu nie ucinać ani nie piłować i jak coś to na wizytę. Jestem bardzo ciekawa efektów. Już się nie mogę doczekać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Zadomowienie
|
To tak jak ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Raczkowanie
|
Chciałam się was poradzić, bo nie wiem czy też tak macie. U mnie pierwszy tydzień było ok (choć trochę uwierało i uwiera nadal lekko mimo korekty ortodontki), ale teraz od tygodnia mam dziwne objawy. Mianowicie ciągłe wymioty i biegunka. Myślę, że to raczej nie od jedzenia. Miałam już nawet badanie gastroskopijne (mój wujek jest lekarzem). Nic nie wykryło. Dziwne jest tylko tylko to, że jak robię przerwę w noszeniu aparatów (np na pół dnia) to nie mam objawów, a jak znów je założę to za jakiś czas znów wymioty i biegunka. Zaznaczam że w ciąży nie jestem bo też miałam badanie.
Tak się zastanawiam, czy to możliwe abym była uczulona na materiał z którego są wykonane te CA. Czy ktoś z was tak miał? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za długie przerwy robisz ![]() Ale wydaje mi się dziwne, że biegunka ustaje od razu przy wyjęciu aparatu, a potem z powrotem? ![]() Tu raczej bym do orto zadzwoniła...
![]() |
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Przyczajenie
|
Jakiego specjalistę, który leczy tą metoda, polecicie w Krakowie?
![]() |
#282 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jedyną gwarancją tego, że materiał jest oryginalny i nieszkodliwy jest otrzymanie od lekarza tzw 'oświadczenia do wyrobu wykonanego na zamówienie'. Tam osoba wykonująca aparat musi wpisać nazwy fabryczne oraz odpowiednie numery seryjne materiałów z których wykonany jest aparat. Lekarz ma obowiązek udostępnienia ci takiego dokumentu. Wiem, że niektórzy o tym nie wiedzą iż mogą żądać udostępnienia takiego dokumentu. To wszystko regulują przepisy ustawy Ministra Zdrowia w sprawie wymagań zasadniczych oraz procedury zgodności wyrobów medycznych. Jeśli innych przyczyn nie znajdziesz to poproś o ten dokument swojego ortodontę. O takich przypadkach już słyszałam więc wszystko jest możliwe. Najlepiej sprawdzić wszystko zamiast niszczyć swoje zdrowie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Raczkowanie
|
Konspiracjo spróbuj nosić aparaty kiedy wymiotujesz...
Oliwia18 myję aparaty szczoteczką do zębów i płynem do naczyń- tak poleciła mi ortodontka. Pacynko, trochę mnie przeraziłaś. Dało mi to jednak sporo do myślenia. Szczególnie dziwny jest fakt, że moje dziecko miało też takie objawy jak ja ostatnio a lekarz podejrzewał grypę żołądka. Teraz tak myślę że faktycznie to może mieć jakiś związek. Syn tuż przed objawami zaczął nosić aparat na górną i dolną szczękę (taki zdejmowany). Ortodontka nie wspomniała nam o żadnych dokumentach i nic takiego o czym piszesz nam nie dała. Jeszcze dziś zadzwonię do gabinetu i umówię się na wizytę. Edytowane przez marita_g Czas edycji: 2013-02-13 o 17:18 Powód: brak danych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Raczkowanie
|
Wypłukuję dobrze ten płyn do naczyń.
Jeśli chodzi o wyparzenie to ortodontka powiedziała, że tego robić absolutnie nie wolno bo tylko aparat można zniszczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#287 |
Raczkowanie
|
Byłam u ortodonty (razem z synem) i obawiam się że niestety Pacynko możesz mieć rację.
Wszystko opowiedziałam pani dr o objawach itd. I jak ona na to zareagowała? Po pierwsze strasznie się oburzyła (i może nawet jakby się wystraszyła) i powiedziała, że nie może mi udostępnić takiego dokumentu (tego oświadczenia) bo technik (czy ktoś taki) z którym ona współpracuje nie przekazał jej tych oświadczeń. Była zdziwiona że ja o tych papierach w ogóle wiem. Poza tym wspomniała, że nie musimy się u niej leczyć jak nie chcemy. Oddała mi nawet część pieniędzy (za moje i syna aparaty). Za moje 500 zł (płaciłam 2700 zł- projekt leczenia, wyciski i komplet CA) i 500 zł za syna ( płaciłam 1300 zł ( konsultacja, projekt leczenia, wyciski i aparaty). Powiedział, że i tak nic na tym nie zarobiła bo już się z tym technikiem rozliczyła i nie może od niego żądać zwrotu skoro nosiliśmy te aparaty. Zastanawiam się co mam dalej z tym zrobić, ale wygląda na to że miałaś Pacynko rację. Bo to wszystko tak dziwnie wyszło. Dostałam zwrot 1/4 kosztów a reszta poszła w błoto. Ale w końcu zdrowie jest najważniejsze. Za jakiś czas (kiedy odłożymy trochę pieniędzy na ortodontę) chciałabym wybrać się do innego ortodonty. Tylko skąd tu wiedzieć który może mi udostępnić te dokumenty zanim zapłacę za konsultacje i te projekty leczenia?... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
po prostu Em :)
|
marita_g, ja bym tak tego nie zostawiła. Myślę, że jeśli odpowiednio to rozegrasz, możesz otrzymać zwrot całości pieniędzy. Jeśli rzeczywiście ortodonta ma obowiązek przekazać taki dokument, no to ma obowiązek i już, a to czemu ma z tym problemy, to już jego sprawa.
![]() |
![]() |
#289 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#290 |
Raczkowanie
|
Ciągle zastanawiamy się z mężem, w jaki sposób to rozegrać...
Ostrzegam tu was na forum abyście żądali tych oświadczeń o zgodności wyrobu przed odbieraniem aparatów. Nie wiem w jaki sposób jeszcze mogę ostrzec innych (opowiadam znajomy itd.), ale ludzie powinni być moim zdaniem uświadomieni co do tych przepisów. Wygrzebałam nawet w necie przepisy na ten temat: http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z...2012&exact=yes Mało tego, poczytałam o techniku dentystycznym i znalazłam to: http://www.zgryz.com/forum/viewtopic.php?t=5015 (zwróćcie tu proszę uwagę na wypowiedź osoby o nicku 'stonka' z 13.02.13 r.). Wygląda na to, że ci co wykonują aparaty ortodontyczne stosują sobie materiały jakie chcą i nie zważają na to że może ucierpieć pacjent. Jestem przerażona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
po prostu Em :)
|
Wróć tam i postrasz prawnikiem, a jak nie zadziała, to rzeczywiście go wynajmij. Myślę, że tak czy inaczej się opłaci.
![]() |
![]() |
#292 |
Rozeznanie
|
Mało tego, poczytałam o techniku dentystycznym i znalazłam to:
http://www.zgryz.com/forum/viewtopic.php?t=5015 (zwróćcie tu proszę uwagę na wypowiedź osoby o nicku 'stonka' z 13.02.13 r.). Wygląda na to, że ci co wykonują aparaty ortodontyczne stosują sobie materiały jakie chcą i nie zważają na to że może ucierpieć pacjent. Jestem przerażona.[/QUOTE] W cale ci się nie dziwię. Niestety takie rzeczy się zdarzają i to coraz częściej. W razie czego kopiuję tutaj wypowiedź osoby z tego forum co podałaś, bo niestety tak tam jest że jak coś zauważą (że ktoś wie o tej chińszczyźnie oprócz nich) to zaraz wykasują i nikt tego widział nie będzie: Wysłany: Sro Lut 13, 2013 8:10 pm Temat postu: j.c. dzięki za zainteresowanie. Moje doświadczenia odnośnie płytek termoformowalnych, czyli jak nie wydawać bez sensu kasy. Dla tych co natłaczają Izofolan Scheu, u mnie zadziałał zwykły izolit Ivoclaru, o wiele lepiej zadziałał niż ten beznadziejny Izofolan. Dla tych co są w temacie: koniec pieprzen... się z przyklejaniem klamer na folię Izofolan. Zamiast biocryl-resin dałam Orthocryl, jednak po natłoczeniu trzymam go w garze 30 min. Wyszło bardzo ładnie bez porów. Testuję również chińskie płytki do natłaczania 3 razy tańsze niż firmówki, jakość: nie widać różnicy a czasami chińskie przewyższają , wiem że płytki w 90 % nie różnią się składem, więc bez sensu kasę wydawać i nabijać innym kieszenie. ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Ememsik, zgadzam się z tobą w 100%. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Rzeczywiście przerażające... W głowie się nie mieści, że tak bezkarnie testują na ludziach jakieś chińskie podróbki... Aż sama chyba przy następnej wizycie o to zapytam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich posiadaczy Clear Aligner'ów ;-) Trafiłam tu do was i tak sobie czytam i się przeraziłam. Od jakiegos czasu noszę CA i mam podobne objawy jakie ma- marita_g.... Ale nigdy nie skojarzyłam tego z noszeniem CA... Czy to naprawdę możliwe??? Chciałam zaznaczyć, że żadnych dokumentów o zgodności wyrobów nie dostałam od ortodontki i szczerze powiedziawszy nigdy o nich nie słyszałam..... Co mam robić??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepiej idź do swojej ortodontki, powiedz jej o swoich obawach i poproś o dokument. Ja też takich dokumentów nie dostałam, ale mi się nic nie dzieje, poza tym mój ortodonta ma wiele pacjentów których leczy metodą clear aligner i wszyscy są zadowoleni. Nie wiem czy ortodonta ma obowiązek dać nam taki dokument na początku leczenia? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Rozeznanie
|
Na tym dokumencie jest napisane tak:
'Oświadczenie o zgodności wyrobu wykonanego na zamówienie z wymaganiami zasadniczymi' 'Niniejsze oświadczenie przekazywane jest lekarzowi wraz z wyrobem wykonanym na jego zamówienie, celem udostępnienia pacjentowi, dla którego przeznaczony jest wyrób' Wiem jedno: otrzymując ten dokument masz pewność, że aparat który użytkujesz jest bezpieczny dla zdrowia i wykonany z materiałów dopuszczonych do stosowanie w jamie ustnej. Materiały chińskie nie są dopuszczone na całym świecie, tak jak i zabawki ponieważ są szkodliwe dla zdrowia. Już nie raz była afera na temat chińskich zabawek. Jeśli chcesz się truć to nie żądaj od lekarza tego oświadczenia. Uprzedzam, że objawy mogą ujawnić się u niektórych dopiero po jakimś czasie od użytkowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Przyczajenie
|
Czesc, czy nakladki clear aligner umozliwiaja wyrownanie zebow do jednej linii?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 |
Raczkowanie
|
Byłam u prawnika i niestety sprawa nie jest taka prosta. Wszyscy stomatolodzy jak i ortodonci posiadają ubezpieczenie od tzw roszczeń pacjenta.
W naszym przypadku jest to zbyt mały uszczerbek na zdrowiu aby się procesować. Poinformowana zostałam, że można byłoby coś poradzić gdyby to był trwały uszczerbek na zdrowiu i powinnam się cieszyć iż dostałam aż 1000 zł zwrotu. Wg prawnika niektórzy nie dostają nic. Natomiast prawnicy już o takich przypadkach jak mój i syna już słyszeli. Wiem też, że w niektórych gabinetach otrzymuje się te oświadczenia. Moja koleżanka otrzymała ten dokument i ja go widziałam. Wykonywano dla jej dziecka aparat i to na NFZ. Okazuje się, że mój syn też się załapie na NFZ bo nie skończył jeszcze 12 lat. Ten gabinet mieści się co prawda daleko od mojego miejsca zamieszkania, ale myślę że warto dla bezpieczeństwa dziecka tam się wybrać. Jutro zadzwonię i zapiszę syna na wizytę. Zapytam też o koszty aparatu dla mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Niestety nie wiem, jak jest w twoim przypadku. Musisz wybrać się na konsultację. Zanim się zdecydujesz na CA, zapytaj w gabinecie czy otrzymasz oświadczenie o zgodności wyrobu, abyś miał/a pewność że CA będą bezpieczne dla twojego zdrowia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
Hej, dziewczyny czytam z przerażeniem wasze posty
![]() Piszcie może w jakich gabinetach dają kartę zgodności produktu a w jakich nie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:28.