|
|
#271 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Dziewczyny, BIERZCIE DOTACJE !
Cytat:
nie wiem, w jak dużej miejscowości mieszkasz, ale ja do niedawna bardzo interesowałam się tym tematem i chciałam skorzystać z działania 9.1.1. przytoczę za: http://dotacjeue.org.pl/default.aspx?docId=14526 "Poddziałanie 9.1.1 Zmniejszanie nierówności w stopniu upowszechnienia edukacji przedszkolnej. Typy projektów:
Między innymi:
.... ale w tym roku ograniczono to działanie do terenów popowodziowych ... trudno, mam nadzieję, że i bez tego uda mi się od września ruszyć. z moim punktem przedszkolnym.Jako że mieszkam w miejscowości malusiej, to czekam na ogłoszenie naboru wniosków przez ARiMR,do projektu : http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna...iebiorstw.html Edytowane przez 38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 Czas edycji: 2011-05-12 o 21:11 |
|
|
|
|
|
#272 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm, w sumie Łódź można uznać za teren popowodziowy ze względu na nazwę
![]() Ale w takim wypadku niestety chyba jednak będę musiała odpuścić
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez mam pare pytan. Moj TZ mial zalozona firme jednoosobowa, korzystal z nizszych skladek ZUS, teraz jednak skladki mu sie znacznie zwiekszyly i musial zawiesic dzialanosc.(firma budowlana). Zeby otworzyc kolejna dzialnosc i moc dostac jakies dofiansowanie musi uplynac chyba rok tak? Zastanawiamy sie jak to zrobic zeby pozyskac pare groszy na rozwiniecie firmy, bo w obecnej chiwli dziala ona nieelgalnie
Czy chcac etraz otworzyc firme musimy zalozyc ja na mnie? Czy w ciagu tego roku napisac dobry biznesplan i zeby firma nadal byla na mojego TZta? Mozna dostac jakies pieniazki za to ze zatrudniamy pracownika? Dodam ze mieszkamy w malej miejscowosci. Czytam czytam w inetrenecie i nie wiem w co rece wlozyc Moze ktos mnie nakieruje?
|
|
|
|
|
#274 |
|
Rozeznanie
|
Przeczytałam cały wątek, ale pytania o firmę jaką chciałabym założyć nie znalazłam. Chodzi mi o dofinansowanie agencji reklamowej, ale działającej przez Internet. Chodzi mi o to, że dostaje zlecenie do wykonania przez telefon albo na mail (umowę pocztą) i w ten sam sposób zlecenie gotowe wysyłam. Nie potrzebuje biura, mogę pracować w domu. Potrzebuje dotację na komputer (bo mój co chwile się psuje) i na programy do obróbki tekstu, grafiki itd. poza tym, jak przeczytałam ciężko o to, ale przydałby mi się samochód, jeżeli trzeba dojechać do klienta to nie mam czym, mam prawo jazdy, ale auta brak. Mam mniej niż 24 lata, studiuję ekonomię, ale mam portfolio, pracowałam dla kilku firm na umowę zlecenie w takiej branży w jakiej chcę założyć firmę. A i mieszkam w miejscowości, gdzie mieszka bodajże ok. 7 tyś. ludzi. U mnie w mieście nie ma typowej agencji reklamowej, a pracującej tylko przez Internet nie ma w okolicy w ogóle. Czy na takie rodzaj działalności mam szanse dostać dotację?
|
|
|
|
|
#275 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||||
|
|
|
|
#276 |
|
Rozeznanie
|
Prowadzenie działalności przez Internet też wymaga nie raz dojazdu na osobistą rozmowę z klientem, choć stawiam bardziej na kontakt mailowy. Dziękuję za informację. W przyszłym miesiącu zacznę zwiedzać urzędy =]
Edytowane przez reila21 Czas edycji: 2011-05-25 o 20:49 |
|
|
|
|
#277 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli samochód nie będzie Ci niezbędny do pracy (czyli nie planujesz otworzyć firmy przewozowej czy też nie musisz przywozić towaru ze sklepu) to nie dostaniesz na niego dotacji.
|
|
|
|
|
#278 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję za tę informację.
|
|
|
|
|
#279 |
|
BAN stały
|
Ale się wkurzyłam.Odrzucili (PUP) mój wniosek o dotacje ponieważ nie mam doświadczenia w branży, w której chce rozpocząć działalność
Kurcze, jakbym miała takowe doświadczenie to bym znalazła normalną pracę a nie kombinowała |
|
|
|
|
#280 |
|
Wtajemniczenie
|
A w jakiej dziedzinie chciałaś otworzyć działalność?
|
|
|
|
|
#281 |
|
BAN stały
|
Chciałam drogerię z produktami, które ciężko kupić w sieciówkach.
|
|
|
|
|
#282 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozejrzyj się czy nie ma w Twoim rejonie programów unijnych, tam przeważnie brak doświadczenia nie jest problemem (tak było w moim przypadku)
|
|
|
|
#283 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam do Was pytanie. Chciałabym otworzyć na terenie Śląska sklep zielarski z różnego typu herbatkami, zdrową żywnością, zaparzaczami itp. Chciałabym skorzystać z projektu realizowanego w ramach działania 6.2 „Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia” Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki przez BMK s.c. Terapia Funkcjonalna Michalak A., Kucza A: Kobiety lokomotywą gospodarki Śląska. Czy myślicie, że to dobry pomysł? Jest tam tylko 20 miejsc. mam 19 lat i od października zaczynam studia. Czy nie jestem za młoda? Z tego co się orientowałam to składanie formularzy rekrutacyjnych rozpoczyna się od 15.08.2011-31.08.2011 a ok II 2012 – IV 2012 następuje
ocena wniosków i wybór uczestników, którzy otrzymają wsparcie finansowe. Czy to zawsze tak długo trwa, czy są projekty realizowane szybciej? Myślałam jeszcze nad projektem „Przedsiębiorczość jest KOBIETĄ – wsparcie i promocja samozatrudnienia kobiet w Jaworznie”. Nie mieszkam w Jaworznie ale na Śląsku, więc projekt mnie obejmuje. Wiem, że tam jest 60 miejsc, więc więcej niż w "kobiety lokomotywą..." Co myślicie, który wybrać? Lepiej zwrócić uwagę na ilość miejsc czy preferowane grupy społeczne? Z góry dziękuję Wam za odpowiedzi Wątek rewelacyjny! Spadł mi z nieba;*
Edytowane przez diablica piekielnica Czas edycji: 2011-06-10 o 14:51 |
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
diablica piekielnica, złożyć możesz w obu miejscach. Rzadko jest tak, że wszyscy dostają się na projekt. Najatrakcyjniejszy projekt to ten, w którym największa jest szansa dostania dofinansowania. W tym pierwszym - czy wszystkie 60 osób dostanie potem dotacje?
Co do tych dat, to rzeczywiście długo trwa. Projekt w którym ja biorę udział zaczął się w październiku, od października miała być też rekrutacja, ale ze względu na to, że WUP nanosił jakieś poprawki do regulaminu, rekrutacja rozpoczęła się w grudniu (i miała trwać jakieś 2 tygodnie). Ostatecznie trwała do końca stycznia (bo czekali na zgłoszenia odpowiedniej ilości osób z odpowiednich grup preferowanych). Szkolenia zaczęły się w marcu i trwały do maja. W czerwcu dopiero rozpoczęła się procedura sprawdzania wniosków,może w lipcu będą podpisywane umowy. |
|
|
|
|
#285 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Dziewczyn, a powiedzcie mi, czy jak dostane pieniazki to mam 2 miesiace na zalozenie firmy czy 2 miesiace na otwarcie sklepu? I czy z dotacji mogę opłacić pierwszy czynsz za wynajem? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#286 |
|
... choć nie Westwood
|
Czy ktoś wie coś o projektach na Lubelszczyźnie wcześniejszych niż w grudniu? Nie z UP
|
|
|
#287 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#288 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo dziekuję za odpowiedź;*
|
|
|
|
|
#289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
No ale dlaczego pytacie tutaj, przecież sprawdźcie sobie na stronie POKL.
|
|
|
|
|
#291 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny, mam pytanie. Zostałam przez moją głupotę skreślona z listy bezrobotnych a chciałam składać wniosek o przyznanie mi dotacji. Spróbuję się odwołać, a gdyby się nie udało i w połowie października mogłabym się znów zarejestrować, to czy można tak od razu jak mnie znów włączą, złożyć wniosek o dotacje? Wiem że kiedyś jednym z warunków było to że określoną liczbę dni trzeba było figurować jako zarejestrowany. Teraz już to nie jest określone. Czy w ogóle oni biorą pod uwagę te warunki do spełnienia czy jak ktoś ma fajny pomysł to są w stanie przymknąć na to oko?
|
|
#292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#293 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. Zastanawiam się czy kontynuować tę procedurę przywracania statusu, bo sama nie wiem czy lepiej wyglądało by czyste konto przy składaniu dotacji czy konto w stylu przerwanie stażu z powodów zdrowotnych oraz skreślenie z listy i przywrócenie na nią spowrotem. Może jakieś rady?
|
|
|
#294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. nie ma to znaczenia, chyba że pkt 1 |
|
|
|
|
|
#295 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
<tutaj wymienione warunki, takie jak brak odmowy na przyjęcie pracy po jej zaproponowaniu>
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
czyli wychodziło by na to, że jeżeli teraz się nie odwołasz, to wniosek możesz złożyć dopiero za rok. Najlepiej zadzwoń do swojego PUP i się upewnij.
|
|
|
|
|
#297 |
|
Zadomowienie
|
xzora dzięki. Ja sobie sama wmawiałam że po prostu w ciągu roku nie mogły nastąpić te rzeczy jak odmowa pracy a okres rejestracji nie ma znaczenia. Na razie czekam na pismo w którym będzie ujęte że jestem skreślona, a jak przyjdzie to idę z zaświadczeniami lekarskimi i wnioskiem aby mnie spowrotem na listę wpisali bo termin wypadał mi jak byłam chora i jak dochodziłam do siebie to nie miałam głowy do tego no ale jak powiedziałam, moja wina. A jeszcze się Ciebie zapytam, napisałabyś na moim miejscu w podaniu że bardzo Ci zależy na włączeniu również z tego powodu że chciałabyś ubiegać się o dotację a skreślenie spowoduje że będziesz musiała rok czekać? Z jednej strony jak to dobry człowiek rozpatruje to sobie pomyśli "ok, dziewczyna ma pomysł a tak faktycznie będzie musiała długo czekać" a jak będzie to zły człowiek to pomyśli "jak jej chodzi o dotacje, to skreślamy, o jedną sumę pieniędzy więcej"...
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
wydaje mi się, że nie zaszkodzi napisać
|
|
|
|
|
#299 |
|
Rozeznanie
|
Kurcze, ja jestem przy wypełnianiu wniosku o przyznanie bezrobotnemu jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej.
Przy punkcie OPIS PROJEKTOWANEGO PRZEDSIĘWZIĘCIA nie wiem co napisać . Ma to być bardziej obszerne a mi 3 zdania wyszły
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
I jak możemy Ci w tej kwestii pomóc?
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.

z moim punktem przedszkolnym.

. Ma to być bardziej obszerne a mi 3 zdania wyszły