![]() |
#271 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2
Dziewczyny! Mam dzisiaj fenomenalny dzień. Dostałam 2 zaproszenia na rozmowę. Pierwsze o dziwo z PUPy, w którym dziś miałam termin. Zaproponowano mi staż (tu moje kolejne zdziwienie, bo podobno nie mieli już kasy). Niestety jest to stanowisko doradcy finansowego, co nie bardzo mi się podoba. Ale pójdę jutro do tej firmy, bo co mi szkodzi
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
Carri no to faaaajnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#273 | ||
Zakorzenienie
|
Cari, super, że coś się ruszyło
![]() A co tego doradcy, to na pewno jest to doradca finansowy, a nie podatkowy? Bo jak ten drugi, to jest to praca w księgowości, tylko uproszczonej ![]() Co do exela, to możesz spróbować napisać jakiś program do księgowości, coś w rodzaju książki przychodów i rozchodów. Salda i sumy obrotów "Wn" i "Ma" bym w mim zrobiła na górze, tak by w kolumnach można było wpisać jak najwięcej danych i by było to czytelne. Oprócz tego wprowadziłabym funkcje wykrywania błędów (gdy np salda wn i ma się nie zgadzały, to wyskakiwałoby okienko z informacją o tym), A w osobnej zakładce mogłabyś zrobić bilans z danymi z pierwszej zakładki, a w kolejnej jakieś obliczenia, albo funkcje wyszukujące konkretne dane...
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
Byłam dziś na rozmowie. Veni, vidi, ale czy vici to się okaże
![]() Stanowisko zw. z administracją, kadrami i księgowością. Spędziłam w firmie godzinę, oprócz standardowych pytań był: test (tak/nie) związany z moim dośw., test osobowości (!!), rozmowa po angielsku, test z Excela i Worda pisemny.... (gdzie ja jestem wzrokowcem i wiem, gdzie czegoś szukać bez uczenia się na pamięć), pismo do sporządzania oraz do przetłumaczenia z pl na ang... Masakra. I odpowiedź w ciągu 2 tyg. Pan spytał, dlaczego nie napisałam LM i, że powinien mnie odrzucić już na wstępie. Ciekawe, czego mógłby się dowiedzieć z tego listu, czego nie mógłby dowiedzieć się z rozmowy. Stwierdził, ze to duży błąd, że nie wysyłam LM. Po dzisiejszej rozmowie mam wrażenie, że brakuje mi (?) ogłady (?) w pewnym sensie. Na pyt o LM odpowiedziałam wprost, że nie lubię pisać lm i jako rekrutujący nie miałam czasu na ich czytanie. Ponadto uważam, ze na podstawie mojego cv można wywnioskować, czy pasuję na stanowisko czy nie. Mogłam być bardziej wysublimowana i taktowna, ale widocznie prosta ze mnie baba i mówię, co myślę...
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
Jula, takie mówienie prosto z mostu czasem jest uznawane za zaletę, więc póki co się nie przejmuj
![]() Rekrutacja jakaś masakryczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#276 | ||
Zakorzenienie
|
Jula, ale Cię wymęczyli
![]() A dałaś sobie radę ze wszystkim? A rekrutujących to ciężko jest przejrzeć... Każdy woli co innego i na co innego patrzy... Ja gdybym była rekrutującą, to tez bym pewnie tych listów nie czytała bo w nich i tak zawsze to samo pisze...
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Raczkowanie
|
Od jakiegoś czasu Was podczytuję również jestem bezrobotna od miesiąca wcześniej byłam na rocznym stażu a przez ostatnie 3 miesiące na umowie zlecenie jako rachmistrz.
I teraz mam wielką prośbę znalazłam ciekawe ogłoszenie do pracy jako sekretarka i w wymaganiach jest mowa tylko o dokumencie potwierdzającym wykształcenie średnie a ja mam wyższe i teraz jak to ugryźc czy cv wysłac pełne łącznie ze studiami (studia, które ukończyłam nie są zwiazane z ofertą)a tylko w LM odnieśc się do szkoły średniej czy jak bo już sama nie wiem a chciałabym żeby było dobrze z góry dziękuję za pomoc Edytowane przez kasius Czas edycji: 2010-12-02 o 16:36 Powód: lit |
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Rozeznanie
|
Carri to super, coś się dzieje.
Wow Jula to porządna rekrutacja była. Co do tego, co facet Ci powiedział, że to duży błąd, że nie napisałaś LM ja pewnie powiedziałabym, że chyba jednak nie tak duży skoro zaprosili na rozmowę ![]() kasius - witamy w wątku, ja szczerze mówiąc nie wiem co Ci doradzić. Teoretycznie studia powinny być plusem ale różnie to bywa. Ja pewnie nie ukrywałabym tego, że mam wyższe, nie ma sensu z tym kręcić. |
![]() ![]() |
![]() |
#279 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Test z office na papierze mnie rozśmieszył. Nie wiedziałam jak zrobić "sztywną spację" i pytanie, do czego jest "biała kartka" na pasku zadań mnie powaliło... Test osobowości był pewnie haczykiem. Nie mogłam skłamać, że jestem np bardziej skrupulatna niż dynamiczna. Ciekawe, czy dostanę wynik tego testu, nie dopytałam o to. Nie wiem czy jestem zadowolona. raczej mam ambiwalentne odczucia. Będzie jak będzie. Za to jutro idę na rozmowę, gdzie wymagają biegłego ang a ja mam tylko średni, wiec mogę się zbłaźnić trochę ![]() ![]() Cytat:
Mam dość dobre CV i każdy głupi domyśli się, co umiem i jakie były moje obowiązki. Wysłałam tylko kilka LM w swoim życiu (tam, gdzie mi bardzo zależało i na stan. z branży kompletnie innej niż moja) i nie pomogło mi. Ciekawe, o ile zwiększyłyby się moje szanse z LM. Może pracodawcy potrzebują trochę sztampy i lania wody n/t mojej kreatywnosci/komunikatywności etc. etc....
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ Edytowane przez Jula Czas edycji: 2010-12-02 o 17:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#280 | ||
Zakorzenienie
|
Word na papierze? Po co?
![]() Znam osoby, które byłyby w stanie wykuć na pamięć kilka książek z teorią i one ten test by zdały, a w praktyce, to nawet nie wiedza jak się kompa włącza ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
"Sztywny shift" robi się chyba za pomocą shift+enter. Robiłam tak w pracy licencjackiej, gdzie na końcu każdego wersu musiałam przenosić do następnego pojedyncze literki a, w, i.
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 | ||
Zakorzenienie
|
Jula dobrze napisała, że to "sztywna spacja". Robi się ją wciskając jednocześnie lewe ctrl + shift + spacja. A służy, tak jak napisałaś do robienia spacji, która dla komputera jest traktowana jak normalna litera, czyli "wyraz/spacja/wyraz" jest traktowane jako 1 wyraz. Wykorzystuje się to w justowanym tekście (wyrównanym do obu stron) tak by na końcu wersu nie zostawały spójniki typu "i", "w", "na", tylko były one umiejscowione przy wyrazie którego dotyczą (np: "i apteka", "w środku", "na dworze"), a jednocześnie cały tekst był dalej wyjustowany.
Gwiazdeczka, słodziutki avatar ![]()
Edytowane przez VwVampirka Czas edycji: 2010-12-02 o 19:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
Witam!
bardzo długo się tu nie udzielałam bo było mi wstyd, że u was wszystkich coś się dzieje a u mnie zupełna posucha ![]() ![]() ![]() ![]() Od wtorku zaczynam jako nauczyciel w szkole językowej. Narazie dostałam mało godzin,bo uczę tylko 2 razy w tygodniu, ale od czegoś trzeba zacząć, prawda? ![]() ![]() Strasznie się cieszę, bo to przecież środek roku szkolnego i naprawdę nie spodziewałam się żadnych telefonów z ofertami pracy. Byłam mocno zdziwiona jak odebrałam telefon przedwczoraj ![]()
![]() |
#284 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja raz na rozmowie miałam test Excela na papierze i to w dodatku cała rozmowa po angielsku, łącznie z tym tłumaczeniem jakbym coś tam zrobiła w Excelu. To dopiero był hardcore, wtedy się też wywaliłam na hali produkcyjnej jak mnie taki pan odprowadzał z powrotem, bo byłam w szpileczkach. A dlatego hala produkcyjna bo to był...no dobra walę prosto z mostu: fabryka General Motors Opel Polska. Byłam w****iona na maksa że robią sobie jaja z ludzi robiąc test z Excela na papierze i to po angielsku na zwykłe stanowisko obsługi dokumentów paletowych i towarowych no i do tego obiłam sobie kolana i o mały włos bym kostkę zwichnęła. Oczywiście nie odezwali się wtedy. Heledore gratulacje! ![]() Ja chyba też się przestanę odzywać bo u mnie też nic się nie dzieje i nie zapowiada się. Do zobaczenia jak dostanę pracę, czyli może za rok hahaha!
![]() ![]() Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-12-02 o 19:34 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#287 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jestem po rozmowie w szkole językowej. Mieli na stole tyle cv, że były grubości książki, a to tylko praca na 1/4 etatu na umowę zlecenie. Kazali mi zaproponować stawkę na rękę, więc powiedziałam 8zł. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#288 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Super pomysł z tym excelem, dziękuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#289 | |||
Zakorzenienie
|
Heledore, gratuluję i tobie
![]() a wogle dziewczyny, to chyba się ostatnio zmówiłyście że wszystkie sobie coś znajdujecie ![]() ![]() Ja to na rozmowach nie jestem zbyt szczera, kłamię jak z nut... A to wszystko dla tego, że mi tak bardzo zależy, żeby w końcu mnie ktoś przyjął... Przedstawiam siebie jako osobę najlepszą, niezawodną, najwspanialszą itd... Kombinuję jak mogę a i tak nic z tego nie wychodzi... Muszę jakoś nauczyć się odstresować i mówić prawdę o sobie - w końcu mam pełno dobrych cech, które mogą się przydać na różnych stanowiskach, ale jak przychodzi ci do czego, to o tym nie pamiętam, a chcę być jeszcze lepsza niż jestem ![]() Cytat:
![]() Ze mnie też raz robili sobie jaja - konkretnie to był starosta, który miał już swoją osobę na tamto stanowisko... Udowadniał mi wtedy, że jestem nikim, że nic nie potrafię i że nie mam co tam szukać...
![]() ![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
Heledore, gratulacje !!!!!!!! Super, ze w koncu ktos Cie docenil
![]() Julka, taka szczerość czasem popłaca. Wiec sie nie martw, sami sobie zaprzeczyli tym listem, skoro Cie wzieli na rozmowe ![]() ![]() Ariena, grunt to pozytywne myslenie ![]() Ja mam dzisiaj kiepski dzien, duzo sie nasluchalam dzis, na szczescie nie na swoj temat, ale to troche nie fair, ze ludzie kopia pod soba dołki - zwlaszcza ci, ktorym sie pomagalo cały miesiac!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
no i dopadla mnie praca. Wszystko bylo by super gdyby nie to -ze chce zrezygnowac.
W życiu chodzi o ludzi których spotykasz na swojej drodze i o wszystko co z nimi możesz stworzyć! Edytowane przez _Ewelka___ Czas edycji: 2010-12-07 o 17:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
Ewelka, niczym sie nie przejmuj, mozesz zrezygnowac i nie bój się gróźb i straszenia sądem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#293 |
Zakorzenienie
|
hej.
dawno mnie tu nie bylo... po prostu ręce mi opadaja... dosyc często chodzę na rozmowy ale stawka jaka mi proponują jest po prostu śmieszna 5zl a roznica jest taka ze raz netto a raz brutto! Jak to jest możliwe że w tak dużym miescie jak Kraków proponuja prace za takie pieniadze i to w dodatku 7 dni w tygodniu!wrrr
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
Gratuluję wszystkim, którym się udało. Jak tak dalej pójdzie to będę pisać sama ze sobą na forum
![]()
#295 |
Zakorzenienie
|
Haley, będziesz pisała ze mną, a co
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#296 |
Raczkowanie
|
Oooo czyli jest na forum jeszcze ktoś kto tak jak ja nie ma pracy
![]() ![]()
#297 |
Rozeznanie
|
Ja juz w akcie desperacji coraz mniej wysyłam cv na ogłoszenia na portalach tylko bezpośrednio do do firm ale powoli kończą mi się pomysły. Wysłałam do Shella i IBM. Krakowianki jeszcze jakieś pomysły?
|
![]() ![]() |
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W kupie raźniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Raczkowanie
|
U mnie też cicho, chęci mnie powoli opuszczają a odkąd spadł śnieg to już mam wrażenie że do końca roku nic nie znajdę, oprócz telemarketingu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
Wiolka, niestety w Krakowie jest kicha ze stawkami, warunkami pracy i ogolnie zatrudnieniem. Trzeba miec kupe szczescia, zeby trafic na cos fajnego. Gdzie szukasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:19.