|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Witam!
Za wcześnie się pochwaliłam że mały nie ulewa, wczoraj jak nam dwa razy chlusnął to wszystko było do zamiany. Muron u nas czkawka raczej nie z zimna, sprawdzam mu kark i klatkę piersiową i jest ciepła unikamy też zmiany temperatur. Najczęściej po jedzeniu mu się pojawia. gosiaczek071 ja też dziś zauważyłam że małemu pojawiło się odparzenie w tym miejscu. Cały czas dokładnie przecierałam i smarowałam a i tak nie uniknęliśmy odparzenia Chyba odstawię chusteczki nawilżone i będę przemywać pupę wodą i tu pytanie do was czy to musi być woda przegotowana czy wystarczy zwykła z kranu? Wczoraj w nocy nasz Młody dał taki popis, że już mieliśmy po lekarza dzwonić. Po kąpieli nakarmiony (opróżnił obie piersi) i odłożony do łóżeczka, ładnie spał aż tu po godzinie taki ryk że nie wiedzieliśmy co robić Tż poszedł do pracy i zostaliśmy w dwójkę więc zobaczę jak to będzie w ciągu dnia. O 18 przychodzi położna zobaczymy jak to będzie.
|
#272 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
do domu dzis! 2,5kg zdobyte!
|
#273 |
|
Zadomowienie
|
dewi nie rozkręcaj tak kaloryfera w sypialni
Dziecku też się lepiej śpi jak jest chłodniej. Raz właśnie tak mieliśmy, ze było strasznie gorąco w sypialni, ja już ledwo dychałam a Mała nie mogła zasnąć, wierciła się piszczała. Aż uchyliłam okno i zakręciłam grzejnik - od razu zasnęła Czkawka też nas męczy niestety, zawsze po odbiciu ![]() Sara odbija po każdym karmieniu i nie ma z tym problemów, może dlatego że jeszcze nigdy nie zasnęła przy piersi?? Jak je to owszem przysypia sobie, ale tylko wypluje brodawkę otwiera oczy i muszę ją usypiać ![]() Ostatnio mamy problem z butelką.....chyba się odzwyczaiła, bo od jakiegoś czasu daje jej tylko pierś. I martwię się bo 5 lutego idziemy na wesele Będą się nią zajmowały moje siostry i już drżę na samą myśl, że nie będzie chciała jeść Dzisiaj rano dałam jej z butelki moje mleko, zjadła 40 ml i potem już nie chciała chwycić smoczka a jak dałam jej pierś to ssała jakby tydzień nie jadła ![]() Ach i odnośnie tego noszenia do odbicia, Sara uwielbia właśnie ta pozycję o której pisze gosiaczek To ta którą wstawiam na zdjęciu? Z Twojego opisu tak wywnioskowałam ![]() AgneseInes już dodaję Cię do listy Chyba pójdziemy na spacer jak Mała się obudzi. U Was też takie piękne słońce?? muron gdzie Twój mąż zakładał lokatę ? jeśli to nie tajemnica
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2011-02-03 o 16:49 |
|
|
|
#274 |
|
Rozeznanie
|
My dzisiaj jedziemy do przychodni się zważyć
![]() AgneseInes daj znać jak po wizycie patronażowej... Niestety trudno zgadnąć co takiemu maluszkowi się dzieje, jak nakarmiony, przewinięty... gratulacje dla dziewczynek Nie ma to jak powrót do domku
|
|
|
|
#275 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#276 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#277 |
|
Rozeznanie
|
Witam, chcę sie przywitać.
Rozgościłyśmy się w wątku listopadowo - grudniowym, termin miałyśmy na koniec grudnia, ale urodziłam 2 stycznia. Poród ciężki, wywoływany przez 2 dni. Mała nie chciała opuścić bezpiecznego brzuszka ![]() Pewnie z wielu rad będę mogła skorzystać, zaglądając tutaj. Dlatego proszę o dopisanie córci Julii, ur. 2 stycznia, 56 cm, 3200g. Sporo już za nami, chandra związana z małą ilością mleka, zmeczenie i oczywiście sporo radości ![]() Zapytam Was czy możecie polecić butelkę do mm? Nam lekarz polecił butelkę Medeli, bo musimy się dokarmiać. Ta butla nie "psuje" odruchu ssania u dziecka. Mleko leci tylko wtedy gdy dziecko ssie ją tak jak cyca, dość wolno z niej leci. Tylko że ona przecieka i się zasysa. Mała się denerwuje, takie karmienie 60 ml trwa z godzinę Później też jest zła jak doi cyca, prawie mnie gryzie gdy słabo leci Podobno butla Dr Browna tez nie "psuje" ssania, moze ktoś ma taką? |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#278 |
|
Zadomowienie
|
Chantalle to super że jesteście już w domku, na pewno o wiele lepiej się poczujecie
margaryt ja czasami dokarmiam Małą i stosuję butelkę Tommee Tippee, według mnie bardzo dobra. Smoczek wygląda jak sutek i ładnie się naciąga pod wpływem ssania, tak jak brodawka. Dokładnie używamy takiej buteleczki: http://allegro.pl/butelka-antykolkow...399881982.html Wpisałam Cie na listę, rodziłaś SN czy CC bo wpisałam SN
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2011-01-24 o 17:31 |
|
|
|
#279 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jestes juz 2 osoba co poleca ta butelke
|
|
|
|
|
#280 |
|
Raczkowanie
|
marika ja mam do ciebie pytanie odnośnie rany po nacięciu, jak długo się to goi? po jakim czasie się rozpuszczają szwy? ja mam cały czas wrażenie że mnie ciągnie jakiś szew. Ty już doszłaś do normalnośći?
|
|
|
|
#281 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie wygoilo sie po 2 tygodniach.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#282 |
|
Raczkowanie
|
I po wizycie. Położna bardzo sympatyczna i wszystko dokładnie tłumaczyła.
Obejrzała małego patrzyła jak go przebieram i przystawiam do piersi no i jak syneczek je i stara się odbijać. Faktycznie mamy trochę odparzona pupę. Mam stosować sudocrem a jak nie przejdzie to alantan, częste wietrzenie i przemywanie pośladków ciepłą wodą zamiast chusteczek. Co do przystawiania do piersi też robię to w porządku tylko mój Błażej jest straszny leniuch i przysypia przy piersi. Pani próbowała go obudzić i nic na niego nie działało, prawie go podrzucała a on nic. Tak efektywnie ssał może z 5 min a reszta to były próby jego rozbudzenia. Położna stwierdziła że jak przybiera na wadze, robi prawidłowe kupki i siusia to najada się, tylko taki urok naszego synka że on taki leniszek i mama musi go na raty karmić. Uspokoiła mnie że to się powinno uregulować tak do 3 tyg życia więc czekamy. Poruszyłam temat odbijania i przy takim sposobie jedzenia jak prezentuje mój młody (spokojny, niełapczywy) faktycznie może mu się nie odbijać, jak chce to mam stosować pozycje pokazane już tutaj przez dziewczyny. Wczorajszy "wyskok" to mogły być gazy lub gorszy humorek juniora. Generalnie jestem z wizyty zadowolona. kolejna w poniedziałek gdybym czegoś potrzebowała to mam dzwonić.
|
#283 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko do buzi przegotowana, myślę, że do 3 -4mies. potem z kranuczyli u Ciebie to pewnie czkawka-niedojrzałość ukł. nerwowego, choć u nas z chłodu niekoniecznie oznacza zimny kark. Ale np je a nie nakryję kocykiem ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- w mbnaku Wiem, że ma być za parę dni zmiana oprocentowania na wyższe Zakłada lokatę jednodniową, do 6 tys. jak powyżej to kolejna-wtedy nie płaci się podatku Belki;-)---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- Cytat:
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny powiedzcie mi jakim mm karmicie, jak często i ile dziecko wypija?
Czy to dobrze że maluch dużo bączków puszcza? bo my już jesteśmy trochę zmęczeni. zrobi kupę, jest kilka godzin spokoju a potem bączki, prężenie, płacz i tak do kolejnej kupy (fakt że w międzyczasie normalnie prześpi, tylko przy tych gazach i robieniu płacze). może mleko mu nie służy-po czym poznać że dziecko nie toleruje mleka? my mamy Bebiko 1 Ha. ja jestem zadowolona z butelki Avent. mamy też Nuka do herbatki ale z niej nie zawsze chce pić
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2011-01-25 o 09:55 |
|
|
|
#285 |
|
Zakorzenienie
|
ja dziś prosto od pediatry o tym z nim rozmawiałam i powiem co mówił:
bączki- bdb- wydala gazy Kupka- są problemy na początku, jak sama kilkakrotnie pisałam, powodem jest niedojrzały układ pokarmowy. Pediatra powiedział, że powodem jest brak odp ilości enzymów w żołądku, stąd u nas kupka papkowata, ale żółta. Ta plastelinowa to może być nawet za miesiąc dwa dopiero.Także pręzenie, płacz etc. są normalne dla wczesnych niemowlaków i noworodków. Wazne by obserwować czy przybiera nie ma temperatury etc. Mleko- on jest zdania, że jak nie ma ewidentnej potrzeby -nie zmieniać, bo to jedynie podrażania, a potem może powodować nawet alergie na któryś ze składników. Czemu podajesz HA? jesteście alergikami z TŻem? Dziecko ma już stwierdzoną? W HA białko jest rozbite na mniejsze cząsteczki, tak żeby łatwiej było przyswajane. Odnośnie leków typu espumisan- tutez jest na nie, żeby org. nie rozleniwiać, bo na początku musi się do końca wykształcić, nam powiedział, że kiedy już będzie sytuacja podbramkowa- podać. Na co dzień stosować kładzenie na brzuszku, masaże, odbijanie nóżek, podawanie wody. A poza tym ważymy 3890, czyli w 4 tygodnie 104o od urodzeniowej, a od "wychudzeniowej"-1310 Czyli mocno przekraczamy zalecane przez PTP minimum- 650 gram na 1 miesiąc---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- ile je? Nasza ok 740-880 g na dobę, ok 100-130 nawet na posiłek- w czwartym tygodniu. W drugim po zmianie karmienia- 60-80g
|
|
#286 |
|
Raczkowanie
|
Muron dzięki za informacje i gratuluję przyrostu wagi u Kalinki
My dzisiejszą noc i dzień mamy jak na razie spokojny. W nocy tylko dwie pobudki na karmienie Skorzystam z waszych rad i postaram się używać zasypki, mam nadzieję że nie zrobię Małemu krzywdy ![]() Błażejowi trochę ropieje prawe oczko więc zaczęłam przemywać wywarem ze świetlika jak nie przejdzie w ciągu 2-3 dni będziemy musieli odwiedzić pediatrę. Tutaj kolejne pytanie do mam ze śląska czy możecie polecić sprawdzonego pediatrę "do zadań specjalnych" przyjmującego w Katowicach lub okolicach? Wszystkim mamom i maluszkom życzę miłego popołudnia
|
#287 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My to mamy od urodzenia. Miałam Biodacynę, ale nie chciałam więcej antybiotyku- jestem im b przeciwna, jak nie ma stanu zagrozenia, a polepszyło się, ale nie minęło po 2 tygodniach.Róbcie masaże, b często- opuszkiem palca, dośc mocno przeciągasz od nasady noska-blisko kącika, w stronę policzka i tak jeździsz;-) Przetyka się na Ceglanej, w Katosach w Kolejowym, chyba też w Centrum pediatrii w Chorzowie na Truchana. Jeśli będą faktycznie niedrożne może trzeba będzie laserowo przetykać, dlatego rób masaże, kilka razy dziennie przemywaj solą fizjologiczną, pamiętaj: 1 gazik na jedno oko. Od brzegu do kącika. Ja mogę polecić ale to lekarze Sosnowiec-Czeladź-Będzin ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Cytat:
Edytowane przez muron Czas edycji: 2011-01-25 o 14:22 |
||
|
|
|
#288 |
|
Zadomowienie
|
muron mbank to nasz macierzysty bank
Też często zakładamy tam lokaty, ale ostatnio połasiliśmy się na get in bank na 2 miesiące na 7% oprocentowania Z tego co wiem, tam odsetki są kapitalizowane codziennie i dlatego unika się podatku Belki Chyba ![]() Nam Sara wczoraj wieczorem i w nocy odstawiła taki cyrk że szkoda gadać....Nie chciała jeść, spać.....nic jej nie bolało, pielucha sucha a ona te swoje "echeee" cały czas. Wiem, że tak płacze jak się nudzi albo jest głodna. Wiec ja ją do piersi a ona wścieklizny dostawała. W końcu zmęczona zasnęła, to znowu w nocy budziła się co chwilę, nie chciała spać, tylko oczy jak cebule i się śmieje, normalnie ręce mi już opadały. Nie mówiąc o kręgosłupie i nadgarstku, które od jakiegoś tygodnia tak mi nap******elają ze szok Macie też takie akcje? Ale za to nabyła nową umiejętność Trzyma sztywno główkę jak ją podciągam za rączki do pozycji siedzącej ![]() Jutro kończy 2 miesiące e_rosa z tym kroczem to same problemy ![]() Ach mam do Was pytanie, jak robicie MM? Zalewacie wrzątkiem czy studzicie wodę? A może używacie mineralnej?
|
#289 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na razie ładnie spi w nocy... budzi sie co 3-4 godz.Ja dalej karmie piersia, jutro idziemy sprawdzic jak przybiera, bo chyba troche malo.... mleko robiłam z przegotowanej ostudzonej kranówki... Edytowane przez dewi Czas edycji: 2011-01-25 o 15:02 |
|
|
|
|
#290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie jesteśmy alergikami, a czemu takie mleko...może na w razie czego bo to wcześniak najpie rw jedliśmy bebilon nenatal a teraz lekarka to poleciła. najgorsze że my na razie mamy kontrole w poradni neonatologicznej, a tam nie dość że za każdym razem inny lekarz to jeszcze zawsze trafiamy na babę której nic się nie można zapytać. to synek w 6 tygodniu zjada mniej- 6-7 razy na dobę po 80-90 ml Mariko ja biorę zwykla kranówke, przegotowuję 5 minut, wlewam do termosu i trzymam gorącą. jak muszę zrobić jedzenie to dodaję mleko,ostudzam i już.
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2011-01-25 o 15:25 |
|
|
|
|
#292 |
|
Zadomowienie
|
Melduje się i ja.
Milena jutro skończy tydzień w miarę sobie wszystko ogarnęliśmy, mąż pomaga i dajemy radę. mam pytanie: kiedy obcinałyście paznokcie? one są takie malutkie, że na samą myśl o tym aż się boję. jak to zrobić szybko i sprawnie? ![]() mała ma tylko problem z łapaniem prawej piersi, nie wiem, czy źle przystawiam, czy co, ale ona strasznie się denerwuje jak nie może chwycić... czekam na położną, ma przyjść w tym tyg, może coś poradzi ![]() i wrzucam zdj. z dziś
Edytowane przez madelinem Czas edycji: 2011-11-13 o 19:02 |
|
|
|
#293 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#294 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Syfu z kranu my tez nie pijemy. fe. MM nie powinno się robić z odstanej wody-zagrożenie bakteriami, to tak na poczatku. Ja ma dzbanek już przegotowanej oi przed butla leję te np. 120 i zagotowuję, żeby zabulbało i ewentualnie zabiło jakieś świnstwa. jak przestygnie- w misce z wodą to wsypuję MM-nie powinno się do wrzątku. łącznie ok 6 minut. No i MM nie wolno podgrzewać:-( ---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Cytat:
|
|
|
#295 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Śliczna! A moja córa waży już 4060g. Sporo przybiera, więcej niż należałoby oczekiwać. U nas z problemów to głównie ulewanie i prężenie. Skończyła już 3 tyg w niedzielę, więc nie wiem, czy to może być jeszcze niedojrzałość układu pokarmowego. Położna poleciła Esputicon. I dziewczyny karmiące piersią: ile preparatów witaminowych podajecie? |
||
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
chcecie się pośmiać?
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
marika, tak o taka pozycje chodzi, faktycznie mozna porownac do worka na ziemniaki przerzuconego orzez ramie. mlody ostatnio nie bardzo chce bekac i potem duzo ulewa. robi mi psikusy tez, przebiore go przed karmieniem w nowa pieluche i za 5 min znow narobi. jak go przebieram to zazwyczaj ulewa wtedy i nawet ciuchy ma do mziany wiec nocne karmienie przedluza sie czasem do godziny... wykonczona troche chodze bo w ciagu dnia tyle obowiazkow jeszcze,,, ehh muron twoja niunia calkiem papusna ja nawet nie wiem ile moj maluch wazy ale ciuszki sie malawe robia i pieluszki zmienilam na roz. 2tylko cos z jedzeniem jest problem ostatnio. je malo, krotko... zasypia przy kazdym karmieniu,... boje sie ze mi sie przez to mleko skonczy... czy nie ma opcji jak dostaje tylko cycka?> bo czasem musze mu dwa karmienia pod rzad dawac jedna piers bo nie oprozni do konca a nawet do polowy chyba nie uda mu sie... i ta druga piers dopiero przy tym nasteonym karmieniu jest w miare pelna... dziwne.,... a ja zrzucilam 12 kg z 15 i poki costoi od 2 dni waga... a hce jeszcze kilka...nascie kg zgubic ![]() musze leciec bo kweczy, maz zabral mala do laryngologa i ja mialam isc spac. jestem po 3 pobudkach nocnych i wstalam o 6
|
|
|
|
|
#299 |
|
Zadomowienie
|
Muron - Świetna fotka
. No rzeczywiście Kalinka ciałka nabiera - fajna Malutka |
|
|
|
#300 |
|
Zadomowienie
|
muron genialnie Kalinka wygląda w tych skarpetach
I jaka już pyzunia Sara rzadko leży z wyprostowanymi nóżkami bo cały czas nimi fika I nikt mi nie powie, że niemowlaki są do siebie wszystkie podobne Przecież widać kolosalną różnicę między wszystkimi naszymi dzieciaczkami Sara rośnie i rośnie, jest już co dźwigać. Waży 5 kg!!! Dzisiaj wyciągnęłam z szafy ubranka na r.62 bo w mniejszych się już ledwo mieści ![]() No i kończymy dzisiaj 2 miesiące P.S. Te pieluszki pod dupką to tak jednorazowo Bo mi Mała niespodziankę zrobiła I widać też jej rozmach.....obok przewijaka przewrócony przez nią Linomag. Tak się wściekała jak jej nosek czyściłam
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2011-02-03 o 16:48 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.

Tż poszedł do pracy i zostaliśmy w dwójkę więc zobaczę jak to będzie w ciągu dnia. O 18 przychodzi położna zobaczymy jak to będzie. 

Dzielne dziewczyny