|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: Prasujecie bieliznę? Pierzecie nowe ubrania? | |||
| Tak, prasuję bieliznę. |
|
23 | 4,83% |
| Nie, nie prasuję bielizny. |
|
429 | 90,13% |
| Tak, piorę nowe ubrania. |
|
131 | 27,52% |
| Nie, nie piorę nowych ubrań. |
|
310 | 65,13% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 476. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Prasujecie bieliznę? Pierzecie nowe ubrania?
Ten temat rozbawił mnie do łez xD Nigdy nie wpadłam na to, że można prasować majtki. Autorka wątku chyba ma za dużo czasu wolnego
Ręczników też nie prasuję. U mnie w domu zawsze każdy wycierał się swoimi ręcznikami i jest to dla mnie tak samo oczywiste jak fakt, że bieliznę zmienia się codziennie, a każdy ma swoją szczoteczkę do zębów. I szczerze powiedziawszy to do dnia dzisiejszego żyłam w nieświadomości, że są rodziny, w których wszyscy wycierają się tymi samymi ręcznikami, czy korzystają ze wspólnych szczoteczek do zębów. Dla mnie byłoby to obrzydliwe. Podobnie nie wyobrażam sobie pożyczać bielizny od innych domowników... ![]() Pamiętam, że kiedy byłam w 6 klasie podstawówki higienistka przyjechała sprawdzać czystość, a moja koleżanka chciała uciec ze szkoły, bo jak twierdziła, zapomniały przez 3 dni zmienić majtek :p Dla mnie było to nie do pomyślenia
|
|
|
#272 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to drugie... no tego to bym na pewno nie zrobiła, te ręczniki to ja jestem w staniem jeszcze ogarnąć no ale szczoteczkę? Oj nie... zdecydowanie nie. Mam problemy z czytaniem o czymś takim. Cytat:
![]() jak można "zapomnieć" ? No nie wyobrażam sobie tego "zapomnienia".... skoro chciała uciec to chyba wiedziała jak się sprawy mają..
|
|
|
|
#273 | |
|
Zakorzenienie
|
Aż mi się wizaż zawiesił jak czytałam niektóre posty
![]() Dołączam do grona posiadaczek i użytkowniczek niewyprasowanych majtek ![]() ---------- Dopisano o 02:17 ---------- Poprzedni post napisano o 02:10 ---------- Cytat:
To używanie tych samych szczoteczek to juz nie na moje nerwy... Ble ble ble i jeszcze raz ble... :blee:
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2011-01-02 o 02:59 |
|
|
|
|
|
#274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co o używania tych samych szczoteczek - to też nie na moje nerwy
Edytowane przez martynusia222 Czas edycji: 2011-01-02 o 09:53 |
|
|
|
|
|
#275 |
|
Konto usunięte
|
dobrze, że autorka nie przeczytała postu o szczoteczce do zębów, bo by chyba poszła się utopić... albo coś wyprasować
![]() p.s.baby montana-fajny podpis
Edytowane przez 9b13fa772a089c950fe653392ec6a155eb1c8e79_603597153b11b Czas edycji: 2011-01-02 o 11:38 |
|
|
|
|
#276 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie, nie prasuję bielizny.
Nie prasuję ręczników (zresztą piorą się zawsze w dość wysokiej temperaturze). I nie piorę nowych ubrań (chyba że są to "nowe" rzeczy z ciucholandu )I o dziwo żyję Swoją drogą to prasowanie bardzo Was dziwi, ale to nie jest tak do końca tylko wymysł autorki. Parenaście/paredziesiąt lat temu tak się właśnie robiło. Pościel nie pościel, ręczniki nie ręczniki, bielizna, wszelkiego rodzaju ubrania, pewnie nawet skarpetki ![]() Tak się robiło u mojej mamy w rodzinnym domu, tak robiła moja babcia. U mojej koleżanki w domu też jest taki "zwyczaj", że po praniu nalezy wszystko dokładnie wyprasować, czego szczerze jej współczuję ![]() Aczkolwiek sądząc po tylu opiniach w tym wątku jednak się okazuje, że i bez tego można żyć bez żadnego szwanku dla zdrowia
|
|
|
|
|
#277 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo teraz właśnie te rzeczy załatwiają za nas sprawy bakterii i ja ani teraz ani nigdy w przyszłości nie mam zamiaru majtek prasować.. ale za mnie fleja, nie?
|
|
|
|
|
|
#278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i kwestia materiałów+detergentów do prania- kiedyś materiały były grubsze/twardsze, bieliznę pościelową krochmalono, a ciuchy prano albo w płatkach mydlanych, albo w szarym mydle, albo w kiepskich proszkach - prasowanie było po prostu sposobem dbania o ubrania. zresztą gdyby to co było kilkadziesiąt lat temu miałoby być wyznacznikiem prawidłowego zachowania, to kąpiel w większości polskich domów odbywałaby się raz na tydzień, w sobotę, we wspólnej balii bo takie były realia jeszcze w latach 50. - ponad 80% gospodarstw domowych nie miało łazienki.
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
|
|
#279 | |
|
Wtajemniczenie
|
Nie no, jasne, że moja babacia nie miała do dyspozycji takich środków, jakie są dzisiaj. Jakby co, służby też nie miała
Cytat:
Właśnie przypomniał mi się ciekawy film dokumentalny, jaki niedawno obejrzałam - Jak bardzo można być brudnym. Można go obejrzeć na vod.onet.pl tylko w trakcie najlepiej nic nie jeść. Przynajmniej mi ochota do jedzenia odeszła. Jak się okazuje - nie tylko bez prasowania bielizny żyć można
|
|
|
|
|
|
#280 |
|
Rozeznanie
|
Jejku, niesamowity jest ten watek. Ciekawa jestem czy jego autorka prasuje galocie na jednej kropce, czy na dwoch? A moze ona w wyprasowanych majtach czuje sie szczuplejsza?
|
|
#281 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() W dobie udoskonalonych proszków itp bez sensu jest takie prasowanie, już nie mówiąc o gotowaniu
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#283 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
absolutny hit na wizażu, wątek must read ! a chwilę temu jedna z was wspomniała, że patrząc na komentarze widzi, że można żyć bez szwanku na zdrowiu z niewyprasowanymi majtkami. nie wiem jak wy, ale niektóre posty (np. wyżej zacytowane) podciagnęłabym pod szwank zdrowotny (jeśli wiecie co mam na myśli ) i za to kocham was i cały wizaż
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
Uhu, dolaczam do wszelkiej masci flej nie prasujacych majtek
![]() Ogolnie prasowanie jest jedna z niewielu czynnosci domowych, ktore calkiem lubie, ale szybko zaczyna mnie wkurzac, poza tym, ten caly cyrk z rozkladaniem deski, przygotowywaniem zelazka i jeszcze koty chca sie kablem bawic No to prasuje co musze i kiedy musze (obrusy, koszule, takie tam). Co do recznikow - mam swoje. W domu rodzinnym jakos nie specjalnie przejmowalismy sie ktory recznik jest czyj, ale to i tak nie mialoby sensu, bo wszystkie reczniki byly wygotowane (nie, nie zamienialismy sie nimi w trakcie uzytkowania, to juz by byla przesada jak dla mnie). A no i szczoteczke do zebow tez mam swoja i wara od niej, nawet TZ bym nie pozyczyla. Tak bardzo jak lubie pozyczanie sobie ciuchow tak cudzej bielizny w zyciu bym nie wlozyla, a swojej nikomu nie pozyczyla. Co jeszcze... sama tez teraz czasem gotuje pranie, jak widze mocno zabrudzone reczniki, albo jakies szamtki mam do prania, a jak beben niepelny to jeszcze przescieradla dopycham i bawelniane majty w jasnych kolorach ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Zeby nie bylo niejasnosci.... Gotowaniem nazwam pranie w pralce przy temp. 95°C. Podobnmo od czau do czasu jest nawet wskazane dla dobra pralki
|
|
|
|
|
#285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do prania to roznie - bezwzglednie piore rzeczy kupione w lumpeksie przed ubraniem. Nawet jak widac ze lumpeks sie stara i prano je przed powieszeniem w sklepie, to jednak sam zapach lumpeksu do przyjemnych nie nalezy i najprosciej i najpewniej jest je wyprac. Nowe rzeczy zasadniczo nie piore, no chyba, ze ewidetnie widze, ze byly przymierzane czy zakurzyly sie w sklepie. Oczywiscie takich sztuk staram sie nie wybierac, no ale w sytuacji typu promocja, ostatnia sztuka itp to jednak biore i piore po kupnie.
|
|
|
|
|
|
#286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo teraz właśnie te rzeczy załatwiają za nas sprawy bakterii i ja ani teraz ani nigdy w przyszłości nie mam zamiaru majtek prasować.. ale za mnie fleja, nie? [/QUOTE]ja bym chciała jeszcz dodać, że paredziesiąt lat temu nie śmigało się na codzień w fikuśnych majteczkach z wymyślnych materiałów tylko w wielkich galotach z nogawkami zrobionymi z bawełny którym bliżej było rozmiarami do t-shirtu niz do skarpetek stopek więc ja się nie dziwię że wtedy prasowali bo a) materiał b) rozmiary tejże bielizny c) brak detergnetów i pralek w naszym rozumieniu
|
|
|
|
#287 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#288 |
|
Konto usunięte
|
ale chyba teraz nie wlewasz mydła do pralki ? chodzi nam tutaj o różnego rodzaju proszki, płyny do płukania itp
|
|
|
|
|
#289 |
|
Zadomowienie
|
Prasowanie jest chyba specyficznym hobby mojej mamy, jednak nie odziedziczyłam tego po niej i jestem wstrętnym flejtuchem
wiele razy usiłowałam zrozumieć dlaczego prasuje majtki, ale nigdy nie wytłumaczyła mi tego dość przekonująco. Co lepsze, kiedyś usiłowała wyprasować jakieś moje majtki, siłą niemal musiałam je jej wyrywać. (Nie ukrywam, że jak mnie szlag trafia przy prasowaniu wyjątkowo złośliwej bluzki, czasem korzystam z jej zamiłowania na zasadzie wymiany usług i dostaję rzecz idealną jak z magla ) Z kolei mama kłóci się ze mną żebym ustawiała niższą temperaturę prania, bo ekologia... tyle, że ona na prasowanie zużyje tyle energii, że i tak ja wychodzę na oszczędniejsząCo do nowych ubrań to wolę zakładać już uprane, co z drugiej strony jest trochę nielogiczne bo zawsze mierzę ciuch w sklepie i jak było na nim coś fuj to i tak już przelazło na mnie pewnie niektórym zmrozi teraz krew w żyłach otóż zdarzyło mi się jako wyjście awaryjne założyć niewyprane nowe majtki ale tylko takie, które były porządnie zapakowane i wiem że nie wycierały czyichś rąk ani sklepowej podłogi... Kiedyś gdzieś czytałam, że w erze przed-pampersowej matki przy pierwszym dziecku prasowały pieluchy z dwóch stron, przy drugim z jednej, a przy trzecim - gotowanie uznawały za wystarczającą formę dezynfekcji... |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;24115533]ale chyba teraz nie wlewasz mydła do pralki ? chodzi nam tutaj o różnego rodzaju proszki, płyny do płukania itp[/QUOTE] to też więc właśnie no ale jak ktoś chce to niech bierze tarkę do warzyw i zetrze sobie kostkę mydła do pralki, droga wolna ;P
|
|
|
|
#291 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#292 |
|
Zakorzenienie
|
majtek nie prasuję, skarpetek też nie, rajstop też zdecydowanie NOŁ
![]() podkoszulki jedynie :P ręcznik, czasem się zdarzy, ale rzadko piżamy - nie ![]() nowe ciuchy ze sklepu - piorę |
|
|
|
|
#293 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#294 |
|
Zadomowienie
|
haha, wiedzialam, ze sie na was nie zawiode!!! watek kwitnie, prądkuje i juz nawet mam wrazenie, ze owoce wydal! a wracajac do tematu - kapalam sie wczoraj po szalowym sylwestrze (btw. najlepszego wizazanki ukochane!) i myslalam sobie, ze bawilam sie bosko, ALE bylam na imprezie na ktorej bylo ponad dwadziescia osob plus jeden kibelek z ktorego wszyscy jak jeden maz i jedna zona korzystali. i sluchajcie, ten kibelek nie byl wyprasowany!!! wolac pogotowie??? czy jest jakas szansa na przezycie??? odpiszcie koniecznie, zdenerwowana sadunia...
|
|
#295 |
|
Konto usunięte
|
z tym to do lekarza 1 kontaktu i to szybko!
|
|
|
|
|
#296 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo przed prasowaniem trzeba wykrochmalic. Usmialam sie do lez.
|
|
|
#297 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#298 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- [1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;24119090]z tym to do lekarza 1 kontaktu i to szybko! [/QUOTE]ooo, w moim nfzecie to sie nazywa lekarz pierwszego spiecia ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- jak to bez zelazka??? tyle osob, tyle majtek do wyprasowania!!! i do tego recznik do wytarcia rak!!! no i kibelek staralam sie wyprasowac, ale strasznie skwierczal...
|
|
|
#299 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moj maz sie pyta czy do tego kibelka to chodziliscie parami bo od tego mozna zalapac zarazki, a od zarazkow sie puchnie
|
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
no to teraz poważnie.....
wy się śmiejcie a ja zaniedbałam, recznika jednak nie wyprasowałam o stringach przed wyjściem na sylwka nie wspomnę i mnie zaatakowało.............w łasnie sie zastanawiam czy sie nie kończe: kasze,l katar i kij wie jakie paskudztwo za to że nie zadbałam mnie dopadnie... ![]() ![]()
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:02.

wiele razy usiłowałam zrozumieć dlaczego prasuje majtki, ale nigdy nie wytłumaczyła mi tego dość przekonująco. Co lepsze, kiedyś usiłowała wyprasować jakieś moje majtki, siłą niemal musiałam je jej wyrywać. (Nie ukrywam, że jak mnie szlag trafia przy prasowaniu wyjątkowo złośliwej bluzki, czasem korzystam z jej zamiłowania na zasadzie wymiany usług i dostaję rzecz idealną jak z magla

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)