![]() |
#271 |
Raczkowanie
|
Dot.: Maturzystki zdające BIOLOGIĘ 2011
Jigoku, zostań moim nauczycielem.
![]() na co stawiacie na tegorocznej maturze? przeanalizowałam arkusze z poprzednich lat i doszłam do wniosku, że może być sporo człowieka (w tamtym roku nie było go chyba w ogóle), nie spodziewam się ewolucjonizmu, troszkę fizjologii roślin, jak zwykle umiarkowanie dużo genetyki, sporo ekologii, mało chemii. tak sobie wymyśliłam. ![]()
![]() |
#272 |
Wtajemniczenie
|
Ja powiem co bym chciała
![]() Nie chcę natomiast metabolizmu, zwierzątek i teorii z genetyki. Jak ja analizowałam matury, to naprawdę jest coś z tego, że co dwa lata jest łatwiejsza/trudniejsza i my powinniśmy trafić na tą łatwiejszą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
Według niektórych ostatnia matura była łatwa
![]() ![]() Metabolizm jest często, więc obstawiam, że i tym razem będzie, ekologia zawsze jest, więc będzie i tym razem. Ewolucjonizm to taki głupi dział, modle się żeby nie było antropogenezy, bo chyba nigdy nie zapamiętam kolejności przodków człowieka. I nie chciałabym dużo roślin. Pewnie z chorób człowieka coś będzie, może jakiś pasożyt. Ciekawa jestem czy będzie podobna do ej próbnej z CKE czy łatwiejsza/trudniejsza. I niestety matura z bio idzie w stronę chemii. Oby tylko teraz tak nie było, bo z chemii to ja jestem totalnym beztalenciem ![]()
After all this time? Always. kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url] książki Edytowane przez Jigoku Czas edycji: 2011-04-17 o 11:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Wtajemniczenie
|
Ostatnia matura miała zabójczy klucz. Moja nauczycielka biologii jest egzaminatorką i właśnie mówiła, że często uczniowie w niektórych zadaniach pisali dobrą odpowiedź, wiedzieli o co w nim chodzi, ale nie mogli ich uznać, bo brakowało jakiś tam wymaganych słów.
Rozwiązywałam sobie tę maturę wczoraj, ale zrobiłam sobie też 2009 i ta była dla mnie chyba najłatwiejsza ze wszystkich dotąd. Tam nie było żadnego zadania z myszami ![]() Chemia na maturze mi nie przeszkadza, jak dla mnie mogłaby być zamiast tych niefajnych zwierzątek ![]() Jigoku, a masz może gdzieś próbną maturę z cke, albo jakiś link do niej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
To nie wiem, gdzie były te myszy
![]() Z CKE mam gdzieś na mailu, musiałabym sprawdzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
W tym roku cke poznański wypuścił maturę. O tu
http://poznan.naszemiasto.pl/artykul...edzi,id,t.html o ile o tą chodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
AMEN AMEN AMEN. ![]() Dawno mnie tu nie bylo dziewczyny, Jigoku pamietasz mnie jeszcze ![]() Niestety ale mialam za ..dol w szkole, zreszta ten watek .. czasami sprawia ze bardziej sie denerwuje ![]() Cytat:
![]() blagam tylko nie czlowiek.. w ogole zabralam sie za te matury.. i Bogu dziekuje ze zdaje rozszezenie.. bo arkusze rozszezone sa dla mnie prostsze niz podstawowe!! ![]() czy tylko mi sie tak wydaje czy tak naprawde jest? ![]() i ktos nawet pisal tu o tym co mi bardzo sie spodobalo ![]() "Jeśli tak, to wiesz, że znaczna część to jest odgórne rozumienie o co w tym chodzi. Schematy, wykresy, teksty źródłowe. Rozszerzona matura z biologii tylko w jakiś 5% wymaga typowo wykutej wiedzy. Jeżeli powtarzasz, orientujesz się o co w danych pojęciach chodzi, to się nie martw, bo czytając zadanie spokojnie zorientujesz się o co chodzi i czego od Ciebie wymagają" ------------------------------------ o nie! wlasnie przejrzalam mature roz z 2008. i byla trudna.. a z 2009 i 2010 latwiejsza :| czy to znaczy ze my bedziemy mieli znow trudna ?! mamusiu.. Edytowane przez pingwinek=] Czas edycji: 2011-04-17 o 14:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
Pamiętam, pamiętam, a jak
![]() Niektórzy mówią, ze w 2008 matura była najtrudniejsza jak dotąd, mnie tam ona całkiem podeszła. Natomiast ta z 2010 nie podeszła mi w ogóle, więc to chyba nie chodzi o to czy łatwa czy trudno tylko o to, kto się w czym dobrze czuje. Dla mnie jak będzie dużo roślin i genetyki mikro to masakra, a ktoś może tu uwielbiać i dla niego będzie super. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Raczkowanie
|
np. ja mogę mieć dużo roślin i za to podziękuję.
![]() poza tym, na dwoje babka wróżyła. każdy mówi co innego, koncepcje są różne. wiemy mniej więcej, co powinno być na pewno (dużo metabolizmu - to są jakby podstawy i do człowieka, i do roślinek, ekologia i genetyka). Pingwinku, nie złość się na mnie. ![]() widzisz, Jigoku, mi też ta matura z 2008 (i 2009) podpasowała, była taka... konkretna, przeczytałaś polecenie i wiedziałaś, czego od ciebie chcą. a ta ubiegłoroczna? jak dla mnie zgaduj-zgadula, 'czy na pewno o to im chodzi?', itd. ale co kto lubi.
"Że też potrafisz myśleć o takich sprawach! Mój mały, głupi mózg pękłby z pewnością, gdybym próbowała coś takiego pomyśleć!" Edytowane przez baboo Czas edycji: 2011-04-17 o 15:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |||
Wtajemniczenie
|
A to!
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Właśnie, że na maturze z biologii może się zdarzyć wszystko i nie ma nad czym tu gdybać. Biologia jest potężna, wiadomości jest dużo i to na ile procent ją napiszemy, to loteria. Bo wiadomo, że w jednym czujemy się lepsze, a w innym trochę słabsze. To nie jest chemia, czy matematyka, gdzie co roku powtarzają się praktycznie te same zadania. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
Ile dziennie się uczycie mniej więcej?
Ja bym wolała podstawę zdawać.. Przynajmniej bym wiedziała, że wyryję to zdam dobrze, a tu mogę się obryć jak dziki osioł i napisać słabo, bo nie wymyślę czegoś tam. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 |
Wtajemniczenie
|
Ja nigdy nie uczyłam się na godziny. Raz mogłam siedzieć parę godzin, a raz w ogóle. Teraz na przykład już jakiś tydzień nie zaglądałam do biologii. Zrobiłam sobie wolne
![]() A ja się cieszę, bo wiem, że wiedzy mam mało, za mało na maturę, a tu może mi się poszczęści i coś wykombinuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
Powtórzyłam całe zwierzaki, uff. Najgorsze, że na pytania z Witowskiego umiem odpowiedzieć, ale jak mam wymienić poszczególne elementy krążenia u ryb to już kiepsko idzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Raczkowanie
|
ze zwierząt umiem całkiem dobrze bezkręgowce, ryby (bo mam swoje) i ptaki (bo mam swoje), a reszta to tam...
![]() nie ryjcie jak dzikie osły, w niektórych rzeczach wystarczy się orientować. spotkałyście się kiedyś z zadaniem maturalnym: wymień, wypisz albo scharakteryzuj? nie. podstawy wiedzy mamy, uczyłyśmy się uczciwie od jakiegoś czasu, teraz trzeba się zrelaksować, wyspać i być dobrej myśli, o.
![]() |
#285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciągle znajduję coś nowego do nauki, z każdą powtórką odkrywam, co o czym nie miałam zielonego pojęcia, a jest np. w moich notatkach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
wiecie co ja lubie w tych maturach xD? ze podaja przy kazdym zadaniu liczbe punktow mozliwych do zdobycia :P
i to jest w zakresie od 1 do 3 pkt ( ktos widzial wiecej?) i czesto mam sytuacje ze jest zad trudne ktorego nie potrafie zrobic a obok niego drugie dla mnie latwe a obydwa sa za 1 pkt :P i wtedy mowie sobie.. ee za 1 pkt... :P i troche stresu ze mnie ulatuje ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Raczkowanie
|
mi też się podoba to, że podają liczbę punktów do zdobycia. ale nawet nie chodzi o to, że 'eee, tylko dwa punkty', ale wskazują mniej więcej jak należy sformułować wypowiedź i ewentualnie jak jest punktowane, można się tak pi razy drzwi orientować w swoim wyniku. to jest dobre.
ech, mam jazdę, nie chce mi się. najchętniej to bym się zaszyła w domu do tego maja. ![]()
![]() |
#288 |
Wtajemniczenie
|
O tak, te punkciki w nawiasach są bardzo pomocne
![]() Mi też się nie chce, ale siedzieć w domu. Ostatnio robię wszystko, żeby było mnie jak najmniej w domu i omijam szerokim łukiem książki. Ale mam ambitne plany za jakąś godzinę zabrać się za streszczenia lektur. Dziewczyny, macie już zrobione prezentacje na ustny polski? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Zadomowienie
|
Ja z kolei wolę zadania typowo na wiedzę tak jak Jigoku. Nie lubię wymyślania - zwłaszcza hipotez :/ Ostatnio jestem spokojniejsza bo uznałam że medycyna nie jest dla mnie i chcę iść na farmację- jakoś dało mi to odprężenie i dziwną wewnętrzną radość
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Raczkowanie
|
temat prezentacji omijam. jak ktoś mnie o to pyta, robię się nerwowa.
![]() |
#291 |
Wtajemniczenie
|
Czyli nie jestem w tym sama
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem na humanie (wiem, wiem
![]() ![]() Dzisiaj robiłam replikację, translacje i transkrypcję i myślałam, ze mózg mi wyparuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
mi mózg parował dzisiaj przy mutacjach. jakoś nie mogę tego ogarnąć całościowo.
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
Ja mutacje lubię, ale jakieś polimerazy, lipazy itd., masakra.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Raczkowanie
|
myślę, że jakbyśmy mogły napisać maturę z biologii razem, to wynik byłby genialny. (mogę robić zadania z roślinek, biosyntezę białka lubię bardzo, ale mutacje w takim razie zostaną dla Ciebie.)
![]()
![]() |
#296 |
Wtajemniczenie
|
A ja sobie czytam zwierzątka - tak przyjemnie dziś jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
O, wpadłam na idealny dla mnie temat. Można się dołączyć ;> ?
---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Human wita humana *.* Edytowane przez withi_as Czas edycji: 2011-04-22 o 21:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Powtórzyłam w 3 dni całą pierwsza klasę. I co, nie da się? Da się! Więc nie rozumiem tego szału na uczenie się kilka miesięcy przed maturą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Ok, super ; )
Pierwsza klasa jest cudowna. Uwielbiam zwierzaki, no, rośliny mniej, ale mimo wszystko ; - ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Raczkowanie
|
ja się uczyłam genetyki całe 3 dni i mi wystarczyło, żeby znośnie opanować materiał. da się? da się. dlatego śmieję się z opinii tych, którzy mówią, że 'na dwa tygodnie przed maturą już nie ma co się uczyć'. ta, dobre sobie.
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.