Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się/nie macie kogo zapytać cz.IX - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-05, 20:05   #271
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się/nie macie kogo zapytać c

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
muszynianka najpierw zrób badanie i zobaczysz jaki masz wynik TSH i nie przejmuj się na zapas. Czy masz jeszcze inne dolegliwości z listy którą wypisałam? Może być tak że przyczyna zmęczenia jest inna a lekarz chce wykluczyć tarczycę.

Dlaczego uważasz że to Twój lekarz ma rację, a nie moja lekarka? Bo dłużej chorujesz?

Jeśli TSH jest za wysokie to znaczy że mózg wysyła tarczycy informację że ma produkować więcej hormonów, jeśli dodatkowo ma się objawy wskazujące na niedoczynność to jest wystarczający powód do podania hormonu, a wyniki FT3 i FT4 nie wnoszą nic do postępowania.
Oczywiście AntyTPO mogą pomóc w określeniu czy jest to hashimoto, ale po raz kolejny nie zmienia to niczego w postępowaniu bo choroby się nie leczy tylko podaje hormon tarczycy.
Sama piszesz że jesteś przedziwnym przypadkiem więc nie ma co dawać go jako przykład standardowego postępowania.
Nie. Dlatego ze te kilka tytulow, pozytywne opinie na "znany lekarz" oraz ilosc pacjentek chcace mu postawic pomnik, i chlopcow urodzonych dzieki jego pracy i noszacych po nim imie lub drugie imie - jest ogromna, no dziewczynek tez, ale to imie nie ma zenskiej wersji Sama tez bym mu postawila pomnik, bo bujalam sie ze schorzeniem kilka ladnych lat, a dopiero on stwierdzil ze czemu mi nie sprawdzili tego a tego, bo przeciez takie zaburzenia hormonow z kosmosu sie nie wziely.
Ale zrozum, poza mna takich dziwnych przypadkow jest cala masa. Niektore dziewczyny przy TSH rownym 2 maja fT4 tak niskie, ze konieczna jest natychmiastowa suplementacja.
Bo mozesz miec nadmiar TSH, a mimo wszystko dobre te dwa hormony - wtedy tarczyca dziala, nie ma problemu, ale cos jest nie tak, wiec trzeba dalsza diagnostyka sie bawic, np. "pojsc" w kierunku przysadki i ja sprawdzac, zrobic biopsje tarczycy. Jest masa innych schorzen ktore daja te same objawy i tez sa endokrynologiczne.
http://futuramed.pl/aid106_gid80_tsh_ft3_ft4
Cytat:
Obniżone stężenie TSH świadczyć może o nadczynności tarczycy, wymagane jest wówczas wykonanie pomiarów stężeń wolnych hormonów tarczycy (fT3 i fT4) , podobnie jak przy podwyższonym poziomie TSH, który wskazuje na niedoczynność tarczycy.
Cytat:
Napisane przez dr.med Jacek Belowski, na swojej stronie
Niskie TSH:
  • Aby potwierdzić chorobę tarczycy (zazwyczaj nadczynność tarczycy) u osób z niskim TSH stosujemy oznaczenia wolnych hormonów tarczycy FT3 albo/i FT4. W nadczynności przeważnie wyniki są podwyższone.
  • Są to mniej czułe badania, ale mają też zalety - np. szybciej też zmienia się ich poziom w odpowiedzi na bodźce – np. zmianę leków. Często wystarcza tylko jedno z nich - które - decyduje lekarz.
  • Istnieje pojęcie tzw podklinicznej (subklinicznej) nadczynności tarczycy - tylko obniżone TSH a pozostałe hormony w normie
  • Nieprawidłowy poziom także może być spowodowany innymi czynnikami niż choroby tarczycy (patrz mój ukochany post o nieprawidłowych wynikach badań bez choroby tarczycy
Nie wnosza do postepowania, owszem, ale! one potwierdzaja chorobe tarczycy, bo samo TSH guzik daje.
To tak jakby diagnozowac zlamanie reki, na podstawie samej opuchlizny, bez RTG, albo ciaze po tescie kupionym w aptece.

Taaa, wiem ze niby antyTPO i antyTG nic nie wnosi do leczenia choroby tarczycy, ale wskazuje wraz z fT3 kiedy i czy jest nawrot stanu zapalnego tarczycy. Ale wazne jest wiedziec na jakim tle sie ma niedoczynnosc, bo ze zwyklej niedoczynnosci, nie na tle hashiego np. to mozna jeszcze wyjsc jako tako. A przy hashim nigdy w zyciu

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców
Czas edycji: 2011-04-05 o 20:09
SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 20:09   #272
hihi
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się/nie macie kogo zapytać c

Ja chcę dobrego endo
Stary 2011-04-05, 20:20   #273
asiulkaa
Zakorzenienie

Szpieg to co podajesz dotyczy postępowania przy nadczynności tarczycy, a biorąc pod uwagę że muszynianka jest senna to świadczyłoby raczej o niedoczynności.

Widzę że tak czy inaczej jesteś przekonana o swojej nieomylności. Ponieważ i tak się nie zgodzimy a mnie szkoda czasu, z mojej strony EOT i dobranoc.
Stary 2011-04-05, 20:29   #274
natalkaa7522
Zakorzenienie

A ja jestem ciekawa czy naprawdę tak jest, że w programie Szkoła Przetrwania z Bear Gryllsem to, to wszystko jest naprawę? Czy tylko taka ściema ? To, że on tak sam niby i jego kamerzysta są np. na Alasce i musza przezyc.
Stary 2011-04-05, 20:34   #275
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
A ja jestem ciekawa czy naprawdę tak jest, że w programie Szkoła Przetrwania z Bear Gryllsem to, to wszystko jest naprawę? Czy tylko taka ściema ? To, że on tak sam niby i jego kamerzysta są np. na Alasce i musza przezyc.
Oni sami nie są, bo widziałam odcinek, w którym cała reżyserka wypowiadała się na temat tego programu. Czasem trzeba powtarzać kilka razy te same ujęcia (np. wskakiwanie do zimnej wody)
I jakoś nie wierzę w to, że przez cały dzień Bear jest o jednej gąsienicy, gdy wokół wszyscy są najedzeni.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 20:36   #276
cholernarejestracja
Copyraptor

Nie, akurat Bear Grylls jest często reżyserowany, a na noc go zabierają do hotelu Za to jest drugi taki gość, nazywa się Les Stroud, i jego programy ponoć są na poważnie - sam ze sobą nosi kamery i nagrywa, etc.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 20:37   #277
muszynianka
Zakorzenienie

natalkaa7522 szpiega znam bardziej i wiem jaką ma historię choroby, u jakiego lekarza się leczy, więc niestety zaufam jej ale bardzo dziękuję za odpowiedź, doceniam

co do gryllsa to jest reżyserowane, ale nawet jak przed chwilą jadł hamburgera to dla mnie to wyczyn zagryzać go gąsienicą
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-05, 20:45   #278
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
co do gryllsa to jest reżyserowane, ale nawet jak przed chwilą jadł hamburgera to dla mnie to wyczyn zagryzać go gąsienicą
Pierdzielić wsuwanie robaków, on zabił takiego ślicznego bezbronnego reniferka A potem go jeszcze pacan zgubił w jakiejś dziurze i reniferek zginął na próżno
Stary 2011-04-05, 20:46   #279
muszynianka
Zakorzenienie

No wiem słyszałam, Grylls nie jest moim idolem... bo po prostu nie jarają mnie takie programy. Ale nawet jak te wszystkie who i married? czy doktor G są zmyślone, to ja i tak lubię się straszyć i to oglądam
Stary 2011-04-05, 20:47   #280
201604200942
Konto usunięte

Cytat:

gąsienica pewnie wygotowywana, co by czasem żadnego choróbska się nie nabawił

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Nie, akurat Bear Grylls jest często reżyserowany, a na noc go zabierają do hotelu Za to jest drugi taki gość, nazywa się Les Stroud, i jego programy ponoć są na poważnie - sam ze sobą nosi kamery i nagrywa, etc.
tak, ten jest lepszy on, trzy kamery i ma podane tylko miejsce, gdzie będzie czekała na niego ekipa
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 20:50   #281
muszynianka
Zakorzenienie

aajjj fuj zupa z gąsienicy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-05, 20:52   #282
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
Co do Gryllsa, podejrzewam że część (jak nie większość) jego programów wygląda TAK
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 20:56   #283
muszynianka
Zakorzenienie

dobre
Stary 2011-04-05, 21:06   #284
asiulek19
Zakorzenienie

Hej
Mam problem,iż od jakiegoś rośnie mi wąsik a mam 17 lat niby kolor włosów mam z bląd ,ale mam ciemne brwi i rzęsy zaczynam się poważnie tym martwić no i w dodatku jak się dobrze przyjrzę na brodzie mam drobniutkie brązowe włoski a no i jeszcze między piersiami cieniutkie czarne włoski i ogólnie zauważyłam,że moje ciało porasta ciemnymi włoskami .Czy to jest normalne?

asiulek19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 21:16   #285
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez asiulek19 Pokaż wiadomość
Hej
Mam problem,iż od jakiegoś rośnie mi wąsik a mam 17 lat niby kolor włosów mam z bląd ,ale mam ciemne brwi i rzęsy zaczynam się poważnie tym martwić no i w dodatku jak się dobrze przyjrzę na brodzie mam drobniutkie brązowe włoski a no i jeszcze między piersiami cieniutkie czarne włoski i ogólnie zauważyłam,że moje ciało porasta ciemnymi włoskami .Czy to jest normalne?
Nie. Skoro się pojawiają nagle włosy powinnaś pójść do endo i zrobić badania na hormony (m.in. testosteron), być może jest to hirsutyzm.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-05, 21:22   #286
iinnkkaa
Zakorzenienie

Ludzie budują domy po kilka lat nawet, jak to jest mozliwe ze w tv w tym programie co leci na polsacie (nie pamietam tytuły) budują wypasiona chatę w tydzien??
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 21:24   #287
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez iinnkkaa Pokaż wiadomość
Ludzie budują domy po kilka lat nawet, jak to jest mozliwe ze w tv w tym programie co leci na polsacie (nie pamietam tytuły) budują wypasiona chatę w tydzien??
bo mają ekipę ok 100 osób?
od razu mają fundusze na cały dom z wyposażeniem?
ludzi budują przez kilak lat bo nie wyłożą od razu takiej kwotyto raz a dwa nie zatrudnią przecież ekipy 100 osobowej do roboty boby do końca życia i 5 pokoleń do przodu spłacali ten dom z robocizną
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 21:24   #288
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
To nie są takie domy jakie są u nich, zupełnie inne metody, zupełnie inne budownictwo, więc nie należy sugerować się polskimi domami

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 21:30   #289
muszynianka
Zakorzenienie

1. bo mają ekipę jak wspomniane
2. co to za domy, gotowe ściany, wszystko kartonowe... widziałaś ty tam piwnice, porządne fundamenty?:P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-05, 21:31   #290
asiulek19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Nie. Skoro się pojawiają nagle włosy powinnaś pójść do endo i zrobić badania na hormony (m.in. testosteron), być może jest to hirsutyzm.
Ogólnie teraz zauważyłam,że mi wyrastają między piersiami wąsik może od roku i na ramionach także cieniutkie włoski .Zawsze na ramionach miałam krostki a teraz z tego wybijają się włoski a krostki znikają.
Teraz to naprawdę się zmartwiłam

asiulek19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 21:31   #291
YipYip
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
kręgoslup boli od płaskostopia niestety, jestem w twoim wieku a czasem ciężko wytrzymać w pracy albo na uczelni, ledwo mogę siedzieć. wkładki dopiero w zeszłym roku sobie zrobiłam takie na zamówienie, ale jakoś...skoro i tak za późno to wychodzę z założenia że to bez sensu
Cytat:
Bez sensu nie jest, wkładka zawsze choć trochę wygnie stopę do prawidłowej pozycji i w taki sposób poprawi ustawienie nogi, niestety nie ma co liczyć że zmiana będzie stała.
Cytat:
Napisane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Pokaż wiadomość
Ale to nie jest tak ze sie nie poprawi nie cofnie czy cus, moj TZ jak sie poznalismy 7 lat temu mial meeega plaskostopie. Nie wiem, czy to dzieki mojemu ganianiu go na spacerach, czy dzieki czemu, ale teraz ma juz srednie, a ma lat 28 (ale i tak dlugo nie moze chodzic bo nabawil sie czego innego nie zwiazanego z plaskostopiem, co powoduje bol nog i zmeczenie na spacerze - ogromnej opony od monster trucka na brzuchu ;P)
Cytat:
No może minimalnie się poprawi, ale im później zaczyna się nosić wkładki tym mniejsze szanse na poprawę, bo kości się już tak nie przestawią. Nikogo nie chcę zniechęcać tylko uświadamiam że jak się ma ponad 20 lat to nie ma co liczyć na całkowite wyleczenie.
Ale stanowczo polecam noszenie wkładek.
Wizażanki, a mogłybyście polecić jakieś wkładki, bo szperam w necie, chciałabym np. Scholla, bo to sprawdzona firma, ale jest tyle rodzajów, że zgłupiałam. Ale chyba bez ortopedy się nie obejdzie, co?

Ja już jestem nastawiona na noszenie wkładek ortopedycznych do wszyściuteńkich butów, nawet domowych papuciów. Ale nie wiem czy ortopeda mi powie "kup se pani te i te"

Cytat:
Napisane przez sydunia Pokaż wiadomość
Jechałam na wakacje stąd: http://turystykastudencka.pl/ i wszystko było w porządku
Gracias

YipYip jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 21:34   #292
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Też się kiedyś zastanawiałam, dopóki nie dane mi było podejrzeć tego cudu techniki.
Tak naprawdę większość czasu zajmuje im wykopanie dołu w ziemi w której to niby piwnica ma być. Reszta to gotowe coś a'la karton-gipsowe (!) ściany, które wystarczy połączyć w odpowiedni sposób. Całość "budowy" trwa może tydzień. Ale niestety nie jest trwała - często na filmach widać jak całe domy są rozrywane jak papier podczas jakiegoś tornada. U nas zapewne największą szkodą byłby zerwany dach i moooże powybijane okna.
A co do samych ścian - Ciotka mi opowiadała, jak któregoś razu usłyszała przeogromny łomot na górze, tak, że aż jej się szyby w oknach zatrzęsły. Leci na łeb na szyje, bo jej się chałupa wali... a co się okazało? Mój brat cioteczny wydurniał się na łóżku tak, że walnął głową w ścianę... w której została piękna okrągła dziura po jego głowie.
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 21:51   #293
nafiyqa
Zakorzenienie

Idac na pierwsza wizyte do endokrynologa jakie badania powinnam miec ze soba?

TSH robilam 1 marca (bardzo niski wynik), jest jeszcze aktualne czy powinnam zrobic nowe?
FT3 i FT4 mam ze stycznia, ale ten numer pewnie juz nie przejdzie

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-05, 22:17   #294
bzyczka1
Zakorzenienie

Te "kartonowe" domy, które rozwalają się jak chatka w bajce o trzech świnkach przy tornadzie są tam właśnie specjalnie budowane. Po pierwsze są tanie a po drugie można w szybki i łatwy sposób budować nowe po jakimś kataklizmie. Poza tym nie wszędzie są potrzebne grube mury ze względu na klimat, wiecie zima i 20 stopni na dworze
Nie wszędzie w stanach są budowane takie domy...mają też murowane domy

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 22:21   #295
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
patusia22 a nie nie sprawdzałam nawet o tym nie pomyślałam bo... nie ma nikogo u mnie z cukrzycą hm...
no dobra to dziękuję wam bardzo czas się leczyć :/
spróbuj cukier i obciążenie glukozą.

Cytat:
Napisane przez YipYip Pokaż wiadomość
Wizażanki, a mogłybyście polecić jakieś wkładki, bo szperam w necie, chciałabym np. Scholla, bo to sprawdzona firma, ale jest tyle rodzajów, że zgłupiałam. Ale chyba bez ortopedy się nie obejdzie, co?

Ja już jestem nastawiona na noszenie wkładek ortopedycznych do wszyściuteńkich butów, nawet domowych papuciów. Ale nie wiem czy ortopeda mi powie "kup se pani te i te"

Gracias
ja miałam robione na zamówienie do mojej stopy, jeśli jesteś z Warszawy lub okolic to mogę dać ci namiar, a jeśli nie no to bez sensu bo na pewno znajdziesz jakąś pracownię ortopedyczną w swojej okolicy.

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-06, 09:03   #296
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YipYip Pokaż wiadomość

Gracias
Moja mama kupowała w firmie która robi gorsety ortopedyczne. Wkładka bardzo prosta skóra i korek, składniki naturalne tak że noga oddycha, buty się oddawało i chyba w następnym dniu odbierało z wkładką dociętą idealnie na wymiaru buta.
Stary 2011-04-06, 09:13   #297
nieznajoma0
przyczajony tygrys

Cytat:
Napisane przez Gregorynka Pokaż wiadomość
Wiesz, zawsze możesz sobie domalować włosy, czy tam wąsy w paincie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;26178009]jeżeli chodzi o kolor to możesz wrzucić na wątek gdzie dziewczyny przerabiają zdjęcia
ja aż tak zaawansowana nie jestem ale Kari i pimpcia (facet) i karolkaoooo są nawet nieźli w tym co robią .. mi dorobili sukienkę tam gdzie jej nie było.. są w stanie wyszczuplić brzuch rękę dupkę także może i wydłużą włosy ? [/QUOTE]
Dziękuję za poradę . Z tym, że ja je obcięłam i powróciłam do naturalnego koloru . Ale o wątku będę pamiętać

+ =
nieznajoma0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-06, 09:53   #298
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Idac na pierwsza wizyte do endokrynologa jakie badania powinnam miec ze soba?

TSH robilam 1 marca (bardzo niski wynik), jest jeszcze aktualne czy powinnam zrobic nowe?
FT3 i FT4 mam ze stycznia, ale ten numer pewnie juz nie przejdzie
No tak niebałdzo przejdzie
Powinnas zrobic nowe, ale lepiej zeby endo wypisal te badania i bylo na kase chorych

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-06, 10:05   #299
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;26182983]bo mają ekipę ok 100 osób?
od razu mają fundusze na cały dom z wyposażeniem?
ludzi budują przez kilak lat bo nie wyłożą od razu takiej kwotyto raz a dwa nie zatrudnią przecież ekipy 100 osobowej do roboty boby do końca życia i 5 pokoleń do przodu spłacali ten dom z robocizną [/QUOTE]
poza tym oni chyba nie budują domów murowanych tylko te tzw z paczki czy kanadyjskie jak to tam się zwie... kanadyjki szybko się buduje mój kolega zajmuje się stawianiem takich domów no ale w tym programie mają kasę przygotowaną na wszystko dlatego im to tydzień zajmuje.. poza tym tak jak mówi kopnienta... mają ogromną ekipę

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-06, 10:06   #300
masija
Zakorzenienie

Co się dzisiaj dzieje z wizażem?

masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości