![]() |
#271 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Najlepsze wymówki gości weselnych
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie w rodzinie był jeszcze lepszy motyw, otóż zaproszono moich rodziców (wypisani na zaproszeniu), a mnie i mojej siostry nie ujęto w zaproszeniu. Państwo młodzi uważali, że dzieci nie trzeba wpisywać, bo to się rozumie samo przez się, że skoro zaprasza się rodziców, to dzieci domyślnie też. Fakt, że miałyśmy po 24 i 23 lata to mały nieistotny szczegół.. ;PPPP Oczywiście nie poszłyśmy, moi rodzice pojechali tylko na ślub, a potem dowiedzieliśmy się, że rodzina młodych była strasznie oburzona, bo 4 miejsca w restauracji się zmarnowały..
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
Ja tam z kolei uważam że nie przesadzajmy. Ich sprawa jak wpiszą, jeśli zaznaczą ustnie że jest się zaproszonym to ja nie widzę powodów do obrażania. Może to nieładnie wg niektórych, ale bądźmy też trochę bardziej wyrozumiali, a nie doszukujmy się celowości i niechęci. No, ale to moja opinia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Wtajemniczenie
|
Mnie to zabolało, że potraktowali tak samo dzieci, które ledwo wylazły z macicy i mnie, która to popylałam wonczas bo świecie lat już prawie dwadzieścia. I nie mówcie mi, że moje odczucia były niesłuszne.
Może coś jest w tym, że zaprasza się celowo jako osobnika drugiej kategorii, żeby nie przylazło toto i nie objadało młodych ![]() Ja miałam jeszcze dalej idącą teorię: uważają, że nie ma sensu zapraszać mnie z osobą towarzyszącą, bo sądzą, że nikt by ze mną nie chciał iść, a ten mój związek to pic na wodę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Raczkowanie
|
3 lata temu nie poszlismy z narzeczonym na wesele jego kuzynki z powodu pracy. Tzn na podjecie negatywnej decyzji zlozylo się kilka czynników:
1. data nie odpowiadała nam z powodu naszej pracy niestety 2. choc zaproszenie bylo wypisane "imie nazwisko, os tow." (cala rodzina wiedziala juz wtedy ze jestesmy narzeczonymi i tego nie uznawali bo nie widzieli pierscionka-chore wiem) 3. kuzynka nie zaprosila mojego narzeczonego osobiscie tylko zostawila zaproszenie jego rodzicom. on o wszystkim dowiedzial sie po przyjsciu z pracy. 4. slub byl 100km od nas, wesele następne 70km. niestety zbyt daleko od nas wiec nie pogodzilismy tego z moją pracą a jechanie tam na 2 godziny mijało się z celem zwłaszcza, że ja nie uczestniczyłam w tamtym okresie w mszach więc nijak się to mialo do calej uroczystosci. Teraz sama zapraszam na wlasne wesele i jestem w stanie zrozumiec jeśli ktos mi mowi ze nie bedzie go na slubie bo nie chodzi do kosciola. (za moją zgodą moze przyjechac na samo wesele) Kilka lat temu moja przyszla tesciowa mega sie oburzyła gdy jechalismy na slub kuzynostwa i nie weszlam na mszę. Moj PM to rozumiał, państwo mlodzi także i stwierdzili, że to nic iz nie pojdę na mszę, tylko teściowa byla niezadowolona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my dostaliśmy to zapro od rodziny która mieszka 200km stąd pocztą i mnie osobiście zatkało jak zobaczyłam "z dziećmi" ![]() ja mam może inne podejście bo nawet dzieci 3-letnie czy 8-letnie wypisałam przy rodzicach z imienia na zaproszeniu no ale nie przesadzajmy że dziewczynie 24-letniej która ma narzeczonego i sama planuje wesele dać zaproszenie przy rodzicach..... ja powiedziałam rodzicom od razu że nigdzie nie jadę bo nie zamierzam bawić się sama na weselu ![]() po głębszym przemyśleniu (i tym że młodzi nie organizowali noclegów) oni też zrezygnowali i nie pojechał od nas nikt |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skończyło się na tym, że po wyjaśnieniu naszej nieobecności sami przyznali nam rację i przeprosili. Nie uznaję bylejakości, aczkolwiek nie uważam się za osobę obrażalską.
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Napisałam tylko moją opinię, nie musicie się zgadzać z nią, tak jak ja absolutnie nie zgadzam się z waszą. Rozumiem jeśli ma się do zaproszenia 30 osób, ale jak jest 300 to też bez przesady. W każdym bądź razie doskonale wiem że macie swoją opinię, ja mam swoją i nie ma co nad tym się rozpisywać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Przyczajenie
|
Trudno zadowolić wszystkich i nikomu się nie narazić.
Edytowane przez Luissa Czas edycji: 2011-09-18 o 16:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie po to jest forum? ![]() Dla mnie bez różnicy, czy ktoś robi wesele na 30 czy 300 osób, jeśli robi na większą liczbę osób, tzn. że ma do tego środki i zamiast 80 zaproszeń - przygotuje 150.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zaproszenie to zaproszenie ![]() i dla mnie sytuacja w której się znalazłam była żenadą i już ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Ekspert od Dupy Strony
|
No ja niestety też miałam tę nieprzyjemność być zaproszoną z rodzicami... a byłam tuż po maturze...(zapraszająca 4 lata starsza ode mnie).
Wg mnie dla osób, które skończyły 18 lat powinny być oddzielne zaproszenia z osobą towarzyszącą. A i tak największym hitem była dla mnie sytuacja(nie wiem czy już jej tu nie opisałam) gdy siostra cioteczna mojego TŻ(z którą się przyjaźnił, jeździł na imprezy itp.) przyjechała do niego zapraszać na ślub, zaprosiła jego rodziców, siostrę a jego nie... Jakiś czas potem przyjechała do nich w odwiedziny(bo ogólnie często tam bywa) i rodzice TŻ powiedzieli jej że ich nie będzie, to ona do TŻ: "to może Ty z x(moje imię) zamiast rodziców przyjedziesz?" ![]()
![]() |
#284 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
Forum jest jak najbardziej po to żeby wyrażać swoją opinię. Stwierdziłam tylko, że ja mam swoją wy macie swoją i żadna z nas zdania nie zmieni. Jak najbardziej macie prawo do tego by się oburzać, mnie to nie razi, ale szanuję to że ktoś ma inne zdanie i nie będę na siłę przekonywać.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Konto usunięte
|
Ja ostatnio dostałam oddzielne zaproszenie, za to mój rok młodszy brat (oboje jesteśmy w wieku + 20) razem z rodzicami. Nie wiem czym sobie zasłużyłam na takie wyróżnienie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Wtajemniczenie
|
Dokładnie tak samo uważam. Na własne wesele nie zapraszam przecież jakiejś bezkształtnej masy ludzkiej, gdzie mi wszystko jedno, czy ktoś przyjdzie. Zapraszamy ludzi, którzy dla nas dużo znaczą, są nam bliscy i czy byłoby to 30, czy 230 (jak w naszym przypadku) osób, na pewno każdego będziemy traktować indywidualnie, zarówno przy zapraszaniu, jak i na samej imprezie weselnej. Inaczej sobie nie wyobrażam.
![]() |
#288 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak ktoś ma takie podejście jak pisałam to niech lepiej już nie zaprasza ![]() my z tamtą rodziną za bardzo kontaktu nie utrzymujemy więc nie wiem w sumie czemu nas zapraszali ![]() ale jak już to zrobili to mogli się odrobinę wysilić a nie - zaprosili z dziećmi, dołączyli do tego żenujący wierszyk o pieniądze plus dopisek "bez zapewnienia noclegu" ![]() od strony mojego męża głównie były zaproszenia z osobami tow to jeśli wiedział - dzwonił i podpytywał jak się np kuzynki chłopak nazywa by wypisać im imiennie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja wypisywałam imiennie narzeczonych i jeśli chłopaka / dziewczynę mojego kuzynostwa, czy znajomych znałam osobiście. Jeśli nie znałam, albo nie wiedziałam, czy z kimś są, to osobę pełnoletnią zapraszałam z osobą towarzyszącą. Nie było żadnych kwasów.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-09-14 o 09:10 Powód: interpunkcja |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
Luissa, niestety widać, że goście nie znają savoir-vivre, bo tak się składa, że w kwestii zapraszania drogą korespondencyjną zwyczaj ten uległ już zmianie i obecnie nie jest to żaden nietakt. Osobiście wypada zaprosić jedynie rodziców, dziadków i osoby o szczególnym znaczeniu, resztę gości jak najbardziej wypada zaprosić korespondencyjnie.
Natomiast zapraszanie ustnie na swoje wesele gości - na innym weselu to jbył spory nietakt ze strony Twojej córki.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-09-17 o 10:22 Powód: pomyłka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
U nas wymówki były różne:
Ciotka TŻ: "bo mi się szczęka popsuła i się wstydzę jeść przy ludziach" Ciotka i wujek TŻ: "bo jesteśmy za starzy na wesela" Chrzestna TŻ: "bo mój chłop jest nieudany i ze mną nie pójdzie, a sama też nie pójdę" Moi wujek i ciotka: "bo tak będzie lepiej dla wszystkich" Moje dwie kuzynki: "bo nie i już" Kolega TŻ z pracy: "bo mamy małe dzieci i nie mamy ich z kim zostawić" ![]()
![]() |
#293 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Raczkowanie
|
hej
![]() my mamy taką sytuacje, 8 października jest ślub a dużo gości nie potwierdziło obecności i nie wiemy co robic, i tak trzeba ich policzyć a nie wiadomo czy przyjdą, ludzie nie mają wyobraźni przecież trzeba za nich płacić, u mojej przyjaciółki nie przyszło sporo ludzi, nie mogli zadzwonić że ich nie będzie? ehhh |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#297 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#298 |
Przyczajenie
|
- "Nie przyjdziemy, bo wymieniamy dach domu"
![]() P.S Fajny temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:40.