Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru... - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-28, 16:18   #271
Styczniowa93
Raczkowanie

Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...

Cytat:
Napisane przez Flossy15 Pokaż wiadomość
. Jednak ta klasa to była porażka. Moja koleżanka po matematyce i geografii poszła na prawo, a ja ze swoimi wynikami bym się nie dostała. Sorry, ale matura z geografii jest łatwiejsza niż WOS czy historia.
Jeśli geografia taka łatwa, to mogłaś się jej podjąć na własną rękę, a nie zdawać trudne WOS i historię (akurat w moim odczuciu i WOS i geografia były w tym roku b. trudne, o matmie nie mówiąc). Nie rozumiem czegoś takiego - "klasa to była porażka", a jednak podjęłaś się na maturze zdawania przedmiotów humanistycznych... i pretensje, że nie dostałabyś się na prawo z Twoimi wynikami. To już chyba Twoja wina, a nie klasy, czy koleżanki po matematyce i geografii??

Coraz częściej można przeczytać w tym wątku: "human to porażka, hołota, ludzie rysujący kut**y w zeszycie..." W każdej klasie zdarzają się tacy ludzie, ale nie wiem, jaki oni mają wpływ na Waszą maturę? Ja w klasie miałam przeróżne osoby, jednak nie przeszkadzały mi one w samodzielnej nauce i w żaden sposób nie zaważyły na wynikach matury i studiach. Co mnie obchodzi, że ktoś w mojej nazywa siebie humanistą, bo nie lubi matmy i nie ma konkretnych planów na przyszłość? Ważne, że ja mam cel i do niego dążę...
Maturę zdałam, na studia się dostałam, mnóstwo ludzi z mojej klasy zdawało biologię - dostali się tam gdzie chcieli, jedna dziewczyna zdawała rozszerzoną matmę - też dostała się na kierunek ekonomiczny, tak jak planowała. Trochę samozaparcia i wszystko jest możliwe. Ale najłatwiej narzekać na profil klasy, na ludzi w klasie, na nauczycieli. Ostatecznie w 1-2 klasie można się jeszcze przepisać.

happiness is easy!

Edytowane przez Styczniowa93
Czas edycji: 2011-07-28 o 16:22
Styczniowa93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 16:37   #272
20160901857
Konto usunięte

Mi trochę przeszkadzali ludzie, którzy wszystko mieli gdzieś, przez to i nauczyciele nas olewali i mieli wszystkich za głupków.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 17:32   #273
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Styczniowa93 Pokaż wiadomość
(akurat w moim odczuciu i WOS i geografia były w tym roku b. trudne, o matmie nie mówiąc)
to tak nawiasem wcisnę że jak dla mnie WOS był przyjemniejszy niż zeszłoroczny, szczególnie praca, ale może to sprawa tego że moja nauczycielka pilnowała abyśmy umieli konstytucję na blaszkę
także dla każdego co innego
Cytat:
Coraz częściej można przeczytać w tym wątku: "human to porażka, hołota, ludzie rysujący kut**y w zeszycie..." W każdej klasie zdarzają się tacy ludzie, ale nie wiem, jaki oni mają wpływ na Waszą maturę?
No gadanie że ktoś miał beznadziejnych ludzi w klasie i przez to ma z matury z historii 50% a nie 90% jest śmieszne, racja
Wynik maturalny w 90% zależy od nas samych. Na te 10% składa się pomoc nauczycieli, wskazówki a czasami ich "upierdliwość" ale w dobrej mierze, abyśmy siedli do książek. Wiem że to się sprawdza, tam gdzie miałam wymagających nauczycieli materiał pamiętam do dziś.

Ale właśnie czasami jest tak, że jak nauczyciel widzi w klasie połowę "chómanistów" to mu się odechciewa. A nie daj Boże jak zdecydowana większość jest taka, wtedy te kilka osób zdolnych, wiedzących czego chcą jest poszkodowanych. Także to jaką się ma klasę ma jednak wpływ, choć można to nadrobić własną pracą.

No i jeszcze - nie wydaje mi się żeby w tym wątku wypowiadały się osoby które twierdzą że: "Poszłam na humana, tam gdzie trafiają matoły i to przez nich zawaliłam maturę"
Myślę że nikomu tutaj o to nie chodziło

Każdy pisze o swojej klasie jaką miał. Jedna była lepsza druga gorsza. Więc Styczniowa chyba niepotrzebnie tu zaglądasz i się denerwujesz Wątek stworzyłam z myślą o osobach które miały niesprecyzowane plany, wybrały humana na "przeczekanie", zmieniły tok edukacji na studiach i drugi raz humana by już nie wybrały
Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Mi trochę przeszkadzali ludzie, którzy wszystko mieli gdzieś, przez to i nauczyciele nas olewali i mieli wszystkich za głupków.
otóż to

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2011-07-28 o 17:35
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 18:27   #274
Flossy15
Rozeznanie

Styczniowa trochę spuść z tonu. Jak skończyłam gimnazjum to nie widziałam jeszcze kim chcę być. Wybrałam więc profil humanistyczny, gdyż dobrze szło mi na tych przedmiotach.Wydaje mi się to dosyć logicznym rozumowaniem. Niestety niektórzy nauczyciele olali sobie nas i z tych ściślejszych przedmiotów prowadzili lekcje na odwal. Za to braki ciągnęły się już od pierwszej klasy. W trzeciej zaczęłam myśleć o maturze. wybrałam przedmioty, które realizowane były jako rozszerzone w moim profilu. Może nie miałam tyle kasy na korki, żeby w rok nauczyć się matematyki rozszerzonej? Bo tego przedmiotu bez nauczyciela się nie pociągnie, a ja miałam na prawdę kiepską nauczycielkę. Tak samo, w trzeciej klasie odpadły też geografia, biologia, które i tak były nauczane wcześniej na niskim poziomie. A liceum, jedno z najlepszych. Myślisz, że się nie uczyłam, tylko ot tak wybrałam sobie te przedmioty? I tak zostałam (chwilowo)na lodzie. Na szczęście mam jeszcze wyjście awaryjne i plan, co do swojej dalszej edukacji. No a ten wątek ma być ostrzeżeniem/ radą dla innych wahających się gimnazjalistów, a nie czepianiem się innych, że narzekają. Tak jak w tytule żałuję tego wyboru, przynajmniej moja wypowiedź jest na temat.

PS. Nie startowałam na prawo. Przykład był tylko taki, że nie opłaca się zdawać tych przedmiotów na maturze, bo są trudne, a równie dobrze ze ścisłymi można się dostać na humanistyczny kierunek. Co z tego, że jedno do drugiego ma się jak pięść do nosa. A i śmiem twierdzić, że geografia była łatwa. To jest moja opinia, Ty możesz twierdzić, że WOS był łatwy i tyle. Koniec.
Flossy15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 22:11   #275
Styczniowa93
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
To już świadczy tylko o tym, jacy z nich żałośni nauczyciele.

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
to tak nawiasem wcisnę że jak dla mnie WOS był przyjemniejszy niż zeszłoroczny, szczególnie praca, ale może to sprawa tego że moja nauczycielka pilnowała abyśmy umieli konstytucję na blaszkę
także dla każdego co innego
Praca była zdecydowanie przyjemniejsza, też miałam nauczyciela, który bardzo lubił tematy o demokracji i konstytucji
Ale część testowa jak dla mnie była trudna, nawet bardzo.
Cytat:
Każdy pisze o swojej klasie jaką miał. Jedna była lepsza druga gorsza. Więc Styczniowa chyba niepotrzebnie tu zaglądasz i się denerwujesz Wątek stworzyłam z myślą o osobach które miały niesprecyzowane plany, wybrały humana na "przeczekanie", zmieniły tok edukacji na studiach i drugi raz humana by już nie wybrały
Ja to wszystko rozumiem, tylko niektóre argumenty przeciwko profilom humanistycznym są dla mnie śmieszne, więc włączyłam się do dyskusji. Chyba od tego jest forum :P

Cytat:
No a ten wątek ma być ostrzeżeniem/ radą dla innych wahających się gimnazjalistów, a nie czepianiem się innych, że narzekają.
Nie czepiam się, że narzekasz, tylko na co narzekasz. Wiem, jakie jest założenie wątku, ale tak jak już pisałam wyżej, chyba można podyskutować? Jeśli nie, to spoko, już się stąd zwijam Swoją drogą, jeśli gimnazjaliści się wahają, to mogą poczytać wypowiedzi z dwóch stron, które żałują i które nie żałują. Wtedy będą mogli wyciągnąć optymalne wnioski.

Cytat:
PS. Nie startowałam na prawo. Przykład był tylko taki, że nie opłaca się zdawać tych przedmiotów na maturze, bo są trudne, a równie dobrze ze ścisłymi można się dostać na humanistyczny kierunek. Co z tego, że jedno do drugiego ma się jak pięść do nosa.
To działa też w odwrotnym kierunku. Np na UEk w Katowicach na większość (o ile nie wszystkie) kierunki można iść z rozszerzonym WOSem (albo historią, nie pamiętam, ale na pewno którymś z tych dwóch) i językiem obcym.
Cytat:
A i śmiem twierdzić, że geografia była łatwa. To jest moja opinia, Ty możesz twierdzić, że WOS był łatwy i tyle. Koniec.
No akurat wyżej napisałam, że wg mnie WOS był trudny Jak dla mnie poziom trudności większości matur w tym roku wzrósł. Oprócz angielskiego.

happiness is easy!

Stary 2011-07-28, 22:21   #276
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Wiem, jakie jest założenie wątku, ale tak jak już pisałam wyżej, chyba można podyskutować? Jeśli nie, to spoko, już się stąd zwijam Swoją drogą, jeśli gimnazjaliści się wahają, to mogą poczytać wypowiedzi z dwóch stron, które żałują i które nie żałują. Wtedy będą mogli wyciągnąć optymalne wnioski.
Gdy zakładałam wątek myślałam tylko "Boże, spraw żeby nie było tu kłótni podobnych do mat-fiz kontra human, bo ich nie ścierpię" - i boję się że niedługo tak będzie wyglądał...

Wypowiedzi z dwóch stron - owszem, mogą poczytać, ale może nie tu, bo z tezą wątku to nie współgra, lepszy byłby: "Human - plusy i minusy" czy coś podobnego.

Wybaczcie, ale po mojej obecności na innych forach jako mod mam zboczenie do porządku i nie lubię kłótni, których i tak nikt nie wygra

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2011-07-28 o 22:22
Stary 2011-07-28, 22:33   #277
Styczniowa93
Raczkowanie

Cytat:
Gdy zakładałam wątek myślałam tylko "Boże, spraw żeby nie było tu kłótni podobnych do mat-fiz kontra human, bo ich nie ścierpię" - i boję się że niedługo tak będzie wyglądał...

Wypowiedzi z dwóch stron - owszem, mogą poczytać, ale może nie tu, bo z tezą wątku to nie współgra, lepszy byłby: "Human - plusy i minusy" czy coś podobnego.

Wybaczcie, ale po mojej obecności na innych forach jako mod mam zboczenie do porządku i nie lubię kłótni, których i tak nikt nie wygra
ja się nie kłócę, ja wymieniam poglądy ;P cóż, nie są tu one mile widziane ;P więc żegnam i życzę wszystkim udanych wyborów życiowych

happiness is easy!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-28, 22:46   #278
viva91
na przekór do celu

Cytat:
ja się nie kłócę, ja wymieniam poglądy ;P
które zmierzają do kłótni. rzecz jasna nie tylko za Twoją sprawą. przestrzegam wszystkich
Cytat:
cóż, nie są tu one mile widziane ;P
bo są tylko nie na temat, baa, nawet masz rację (z tym niepotrzebnym obwinianiem za słaby wynik maturalny osoby z klasy) ale wątek zaczyna zmierzać w innym kierunku
Stary 2011-07-28, 22:47   #279
kolorowatecza
Zakorzenienie

Cytat:
ja się nie kłócę, ja wymieniam poglądy ;P cóż, nie są tu one mile widziane ;P więc żegnam i życzę wszystkim udanych wyborów życiowych

Jeśli ktoś nie potrafi znieść konstruktywnej krytyki w swoim kierunku, a krytykuje bezcelowo wypowiedzi innych to owszem - powinien się z danego wątku "wyprowadzić", żeby nie robić offtop'a.

A ja znów się powtórzę - żałuję, żałuję i po stokroć żałuję... Zwłaszcza po zobaczeniu kosztów kursów maturalnych, korepetycji od dobrych profesorów i podliczeniu kosztów związanych z zakupem podręczników, vademeców itd... Tragedia!

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 22:58   #280
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś nie potrafi znieść konstruktywnej krytyki w swoim kierunku, a krytykuje bezcelowo wypowiedzi innych to owszem - powinien się z danego wątku "wyprowadzić", żeby nie robić offtop'a.
Hej hej, trochę za ostre te słowa, dziewczyny, proszę to jest niepotrzebne
Stary 2011-07-28, 23:00   #281
20160901857
Konto usunięte

Nie ma się co kłócić, każdy myśli inaczej, bo są różni ludzie, różne szkoły i różni nauczyciele.
Jednak widać, że w wielu humanach źle się dzieje, przez co ludzie, którym zależy cierpią. Ja tam się na nikogo nie oglądałam, bo już w gimnazjum miałam swój cel, wiedziałam co chcę studiować i do tego dążyłam, ale przykro mi, że musiałam się męczyć z (w większości) bandą przygłupów, którym ktoś wmówił, że muszą iść do liceum, więc poszli na humana, bo najłatwiej. I nie dziwię się nauczycielom, którym nie chciało się z nami pracować- zasłużyliśmy sobie.

Kłótnie nic nie zmienią, będzie pewnie coraz gorzej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-28, 23:25   #282
Styczniowa93
Raczkowanie

Cytat:
Hehe, właśnie bezcelowo krytykujesz moje wypowiedzi, złotko.
I czekam na dalszą konstruktywną krytykę
A jakbyś czytała ze zrozumieniem, to chciałam się przestać tu udzielać nie ze względu na "krytykę", ale ideę wątku. Niestety twoja konstruktywna wypowiedź nie może pozostać bez mojej reakcji.

happiness is easy!

Stary 2011-07-28, 23:44   #283
kolorowatecza
Zakorzenienie

Cały wizaż - odbijanie piłeczki...

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 10:58   #284
Flossy15
Rozeznanie

No ja kłótni nie lubię też, ale teraz to sobie można gadać, że było zdawać to , i jeszcze to, jak już jest po fakcie. A wyraziłam swoje, jak najbardziej subiektywne zdanie. Każdy ma prawo swoją opinię przedstawić, ale bez 'najazdu' na moją osobę. Bo łatwo się mówi, zdawaj w 3 kl. matematykę rozszerzoną, biologię. Dla Twojej wiadomości, zdawałam 4 przedmioty rozszerzone, podostawałam się na UW, PW, ale i tak czuję, że mogło być lepiej, inny kierunek mogłam wybrać, na innej uczelni itp. No niestety, ale warto po prostu przemyśleć swoją decyzję. U mnie w klasie ludzi szli na kulturoznawstwa itp. Być może ślepo, idealistycznie wierzyłam, że wystarczy robić to, co się lubi, ale widzę, że jednak jest ciężko. Zresztą i tak już mam plany na drugi kierunek i wiarę w siebie. Tym bardziej, że po moich licealnych nauczycielach wiem, że jestem sama w stanie się nauczyć i to o wiele lepiej niektórych rzeczy. A klasy jednak żałować będę. Wiadomo, rok w plecy i jakieś kilkadziesiąt tys. za drugi kierunek. Chociaż widzę też pewne plusy tej sytuacji.
Flossy15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 13:34   #285
Isavele
Raczkowanie

GG do Isavele

Cytat:
Cały wizaż - odbijanie piłeczki...
Słuszna uwaga... To mnie właśnie tu irytuje: napiszesz byle co i zostaje to natychmiast zironizowane do granic możliwości, a później zaczyna się mini wojna na słowa, kto jest bardziej elokwentny i potrafi lepiej posługiwać się sarkazmem jakby nie można normalnie miło pogadać bez żadnych podtekstów...
Ale to tak bardzo na marginesie

staram się przychwycić
na gorącym uczynku- czas

The reason i hold on i need this hole gone- funny you're the broken one but I'm the only one who needed saving
Isavele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-31, 00:33   #286
Antiquee
Przyczajenie

W tym roku ide do liceum.Wybralam biol-chem i sie zastanawiam czy nie popelnilam bledu juz w podstawowce wiedzialam, że zostane prawnikiem z wlasna kancelaria (dziecece marzenia), a przy wyborze, w czerwcu stwierdzilam, że nie wiem w czym tak na prawde jestem dobra w gimnazjum zawsze ze wszystkiego piatki czy to matematyka czy polski nigdy nie musialam sie uczyc wystarczylo, że sluchalam na lekcjach a wzorow na spr/kart uczylam sie 10min przed lekcja i to bylo na tyle, a teraz nic z tego nie pamietam, a z historii daty, wydarzenia wszystko pamietam. Jako mlodsza kolezanka prosze o pomoc zostac na biol-chemie, przeniesc sie na humana czy czekac?Nie chce stracic roku, a takze nie chce narzekac, że to byl zly wybor, co radzicie?
Antiquee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 11:28   #287
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Napisane przez Antiquee Pokaż wiadomość
W tym roku ide do liceum.Wybralam biol-chem i sie zastanawiam czy nie popelnilam bledu juz w podstawowce wiedzialam, że zostane prawnikiem z wlasna kancelaria (dziecece marzenia), a przy wyborze, w czerwcu stwierdzilam, że nie wiem w czym tak na prawde jestem dobra w gimnazjum zawsze ze wszystkiego piatki czy to matematyka czy polski nigdy nie musialam sie uczyc wystarczylo, że sluchalam na lekcjach a wzorow na spr/kart uczylam sie 10min przed lekcja i to bylo na tyle, a teraz nic z tego nie pamietam, a z historii daty, wydarzenia wszystko pamietam. Jako mlodsza kolezanka prosze o pomoc zostac na biol-chemie, przeniesc sie na humana czy czekac?Nie chce stracic roku, a takze nie chce narzekac, że to byl zly wybor, co radzicie?
to o czym piszesz świadczy, że masz dobra pamięć do dat historycznych na Twoim miejscu w sierpniu poczytałabym trochę jak wygląda nauka historii - np. jakieś repetytorium, spróbowała się czegoś nauczyć. to samo z biologii wtedy sama sprawdzisz, jaki przedmiot lepiej Ci podchodzi ja tak zrobiłam i dlatego wybrałam klase humanistyczną. a to, że sie okazało, że nauczyciele byli kiepscy to już jest loteria

i chciałam tutaj skierowac coś do gimnazjalistów i osób, które w tym roku idą do liceum: w każdej szkole i w każdej klasie mogą zdarzyć sie kiepscy nauczyciele. a, niestety, w klasach humanistycznych jest ich najwięcej ponieważ historia jest przedmiotem naprawde ciężkim do nauczania (moja mama jest historykiem i w tej materii wiem, co piszę). z polskim jest identycznie, a coraz częściej zdarzają się nauczyciele, którym nie chce się sprawdzać prac pisemnych. dlatego też, jeśli zauważycie juz od samego początku, że nauczyciel kierunkowego przedmiotu, na którym wam zależy, odwala tzw. pańszczyzne - zmieńcie szkołę bądź klasę. ja musiałam, tzn. rodzice, wydać ogroooooomne pieniądze na korki z historii u nauczycielki, która solidnie uczyła w drugim LO w moim mieście. a wystarczy, że poszłabym wtedy do tej klasy w tamtym LO - ile pieniędzy zaoszczędzonych.
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 18:33   #288
Misia9529
Raczkowanie

od września zaczynam naukę w liceum na profilu humanistycznym. Miałam już spotkanie klasowe i widzę, że w nowej klasie jest sporo fajnych ludzi Uważam, że human to najlepszy profil, jaki mogłam wybrać. Wahałam się nad biol-chemem, ale nie planuję przyszłości związanej z medycyną czy chemią. Rozważałam też językowy jako, że lubię języki obce. I bardzo się cieszę, że go nie wybrałam, bo w tym liceum to językowy jest najsłabszym profilem i idą tam tacy, co nie wiedzą, co tak naprawdę chcą robić. Planuję zdawać na maturze j. polski i angielski na rozszerzeniu i matmę podst. + francuski i/lub historię. Chciałabym studiować filologię. Nie wiem jeszcze jaką, ale najpewniej mniej "znaną"- za 3 lata okaże się, jakie języki są w cenie. Myślę też o studiowaniu 2. kierunku bardziej humanistycznego- może psychologia albo europeistyka? W każdym razie nie przejmuję się gadaniem, że humaniści nie mają przyszłości i czeka ich zmywak. Jak ktoś jest zaradny, to sobie poradzi. A za parę lat rynek wypełni się ścisłowcami- inżynierami, informatykami itp. I każdemu będzie ciężko znaleźć pracę.

PS. denerwują mnie te spoty o tym, że niedługo nie będzie kto miał pracować na emerytury dzisiejszych pracujących. Społeczeństwo polskie zaliczane jest do starzejącego się-fakt, ale po co mają się pojawiać kolejne dzieci, jak teraźniejsi młodzi nie mogą znaleźć pracy. Nowe pokolenia też będą bezrobotne i będą korzystać z zasiłku, a na emerytury i tak nie będzie kto pracował. Wg mnie nie ma co liczyć na życie z emerytury, trzeba samemu regularnie odkładać na przyszłość.
Ale może ja się nie znam bom młoda i głupia.
Misia9529 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 18:44   #289
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Misia9529 Pokaż wiadomość
PS. denerwują mnie te spoty o tym, że niedługo nie będzie kto miał pracować na emerytury dzisiejszych pracujących. Społeczeństwo polskie zaliczane jest do starzejącego się-fakt, ale po co mają się pojawiać kolejne dzieci, jak teraźniejsi młodzi nie mogą znaleźć pracy. Nowe pokolenia też będą bezrobotne i będą korzystać z zasiłku, a na emerytury i tak nie będzie kto pracował. Wg mnie nie ma co liczyć na życie z emerytury, trzeba samemu regularnie odkładać na przyszłość.
Ale może ja się nie znam bom młoda i głupia.
Odkładając do skarpety teoretycznie tak.
Dzieci MUSZĄ się rodzić, bo nie będzie komu pracować. Mnie wkurza pier*olenie ludzi, którzy są przekonani, że sami zarobią na swoje emerytury. Prawda jest taka, że to co teraz państwo nam odbiera "odkładając" na nasze emerytury to tylko pieniądz wirtualny- nie możemy być pewni, że go dostaniemy tylko dlatego, że nam się należy. Najpierw ktoś będzie musiał na to zarobić i nie ma znaczenia czy teraz ktoś zarabia 1000 zł czy 10000 zł. Ale Polacy i tak są za głupi żeby zrozumieć, że siła narodu tkwi też między innymi w jego liczebności. Chiny mają politykę rodzinną zmniejszania przyrostu naturalnego, a Polska powinna mieć politykę zwiększania.
Stary 2011-08-01, 15:10   #290
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Isavele Pokaż wiadomość
Ale to tak bardzo na marginesie
Którego nie powinno tu być

Jeszcze raz powtarzam: jeśli ktoś jest pewny tego co chce robić i human to dla niego najlepszy profil - to jestem na tak
My odradzamy ten profil tym, którzy się wahają, nie mają na siebie planu i desperacko uciekają przed matematyką.
Stary 2011-08-01, 22:20   #291
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Antiquee Pokaż wiadomość
Zostań na biol-chemie! Jeśli wytrwasz, będziesz miała ogromną satysfakcję. A jeśli nawet w drugiej klasie stwierdzisz, że nie dajesz rady, męczysz się i masz dość - bez problemu przeniesiesz się do klasy humanistycznej bez żadnych braków. Na odwrót - to już byłby problem.

Cytat:
Napisane przez Misia9529 Pokaż wiadomość
Myślę też o studiowaniu 2. kierunku bardziej humanistycznego- może psychologia albo europeistyka? W każdym razie nie przejmuję się gadaniem, że humaniści nie mają przyszłości i czeka ich zmywak. Jak ktoś jest zaradny, to sobie poradzi. A za parę lat rynek wypełni się ścisłowcami- inżynierami, informatykami itp. I każdemu będzie ciężko znaleźć pracę.

Lubię Cię!
Ale na spokojnie podejdź do drugiego kierunku. Pamiętaj też, że od października wchodzi ustawa o opłatach za studiowanie drugiego kierunku. Co więcej - wiem, że to takie gadanie, które pewnie wiele razy słyszałaś, ale sama się pewnie przekonasz - w ciągu najbliższych trzech lat plany mogą Ci się jeszcze wiele razy zmienić (co nie oznacza, że w końcu wrócisz do korzeni ) Ja poszłam do liceum z myślą o farmacji. A spójrz tylko na mój podpis - widzisz, gdzie wylądowałam? :P

Edytowane przez Lidia Paulina
Czas edycji: 2011-08-01 o 22:31
Lidia Paulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-03, 12:59   #292
Misia9529
Raczkowanie

Lubię Cię!
Ale na spokojnie podejdź do drugiego kierunku. Pamiętaj też, że od października wchodzi ustawa o opłatach za studiowanie drugiego kierunku. Co więcej - wiem, że to takie gadanie, które pewnie wiele razy słyszałaś, ale sama się pewnie przekonasz - w ciągu najbliższych trzech lat plany mogą Ci się jeszcze wiele razy zmienić (co nie oznacza, że w końcu wrócisz do korzeni ) Ja poszłam do liceum z myślą o farmacji. A spójrz tylko na mój podpis - widzisz, gdzie wylądowałam? :P[/QUOTE]

dzięki widać, życie potrafi płatać figle nie wiem, jak to będzie z tym 2. kierunkiem- podobno ma być bezpłatny dla najlepszych studentów, ale nic mi nie wiadomo o wymaganiach. Jestem przygotowana na to, że moje plany mogą ulec zmianie. Na razie mam zarys tego, co chcę robić w przyszłości. Ale patrzę trzeźwo i nie myślę o studiowaniu filologii polskiej i dziennikarstwa (jak moja koleżanka), bo wiem, że to kierunki, po których trudniej znaleźć pracę-szczególnie dziennikarstwo (bez obrazy oczywiście- filologia polska to na pewno ciekawy i rozwijający kierunek, ale nie dla każdego). A mogę wiedzieć na jakiej specjalizacji jesteś?
Misia9529 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-03, 15:36   #293
Lidia Paulina
Rozeznanie

Studiowanie filologii polskiej i dziennikarstwa razem to bezsens, bo do bycia dziennikarzem dziennikarstwo nie jest potrzebne, a po samej filologii już masz wykształcenie w tym kierunku.
Zaczynam od tego roku specjalizację edytorsko-wydawniczą, fascynuje mnie język (bardziej, niż literatura), podobają mi się przedmioty, które będę miała, chcę pracować z tekstem. Ale zależy mi na uprawnieniach do nauczania, więc od października zaczynam też pedagogikę
Stary 2011-08-03, 18:24   #294
201801022117
Konto usunięte

Cytat:

Praca była zdecydowanie przyjemniejsza, też miałam nauczyciela, który bardzo lubił tematy o demokracji i konstytucji
Ale część testowa jak dla mnie była trudna, nawet bardzo.

No akurat wyżej napisałam, że wg mnie WOS był trudny Jak dla mnie poziom trudności większości matur w tym roku wzrósł. Oprócz angielskiego.
Jak dla mnie WOS w tym roku był banalny. Kazdy oglądający wiadomości, i posiadający podstawową wiedzę z zajęć człowiek, by to napisał z zamkniętymi oczami. Takie są moje odczucia. Poziom trudności matur w tym roku był normalny, może oprócz matematyki, ale też można było zdać bez problemu, jeżeli ktoś się uczył systematycznie. Uczniowie lubią marudzić, i tyle. Zawsze im będzie zle.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-04, 00:35   #295
Antiquee
Przyczajenie

Dzięki za rady. Na razie zostanę w tej klasie. Zaczynam repetytoria, a potem się zobaczy. Do matury z historii i WOSu mozna nauczyc sie samemu moj brat sie tak uczyl i zdal jedno na 60% drugie 80% to drugie 3 lata pozniej w trakcie pierwszego kierunku. Ryszard Kapuściński skonczył historie wg mnie najpierw konczy sie jeden kierunek, a najwyzej magistra albo podyplomowo robi sie dziennikarstwo, ale nie koniecznie.
Antiquee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-04, 01:04   #296
viva91
na przekór do celu

Dowiedziałam się czegoś o koleżance z równoległej klasy humanistycznej do mojej.

Chciała studiować historię. Dobra z niej była, przez dwie klasy uparcie powtarzała historia i historia. W trzeciej klasie nagle - "Historia? Nie, nigdy w życiu!". Wiec co? Kryminalistyka. Oj, ale to są studia podyplomowe. "Ups, no to nie wiem co". Gdy już zostało kilka dni do matury w końcu poszła za 1/3 mojej klasy i postawiła na pedagogikę. I tylko na pedagogikę... Nie zdała egzaminów, więc została bez studiów bo na inny kierunek nie składała. Rekrutacja na zaoczne trwała dłużej, więc szybko dopisała się jako kandydatka na zaoczną administrację. Dostała się. Przez rok ją studiowała - a raczej siedziała w domu, przyjeżdżała na co drugi weekend do Wro, miała pracować ale wyszło tak że nie pracowała... Wymysliła że przeniesie się na dzienne. Nie udało się, brakło jej niewiele. I czego się ostatnio dowiedziałam? Że złożyła podanie na bezpieczeństwo narodowe stacjonarne na Wyższej Szkole Oficerskiej Wojsk Lądowych.

I tak przez historię, kryminalistyke, pedagogike i administrację dotarła do BN. Co z tego będzie? Nie wiem. Ale szkoda mi dziewczyny, bo widać że się plącze, co chwilę zmienia zdanie. To nie wina profilu klasy, że nie może się zdecydować. Ale to przypadek potwierdzający moje zdanie, że na humanie można znaleźć wieeele osób niezdecydowanych.
Stary 2011-08-04, 09:28   #297
201801022117
Konto usunięte

Cytat:

I tak przez historię, kryminalistyke, pedagogike i administrację dotarła do BN. Co z tego będzie? Nie wiem. Ale szkoda mi dziewczyny, bo widać że się plącze, co chwilę zmienia zdanie. To nie wina profilu klasy, że nie może się zdecydować. Ale to przypadek potwierdzający moje zdanie, że na humanie można znaleźć wieeele osób niezdecydowanych.
Cóż, niestety, też ubolewam nad tym, że w Polsce kryminalistyka to tylko podyplomowe. A dziewczyna musi być bardzo zagubiona.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-04, 10:22   #298
nelciak
Zadomowienie

Błąd Fizyczne podstawy kryminalistyk jako specka na licencjacie: http://www.fizyka.ukw.edu.pl/20,news.html . Kierunek wybitnie niehumanistyczny.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-04, 12:58   #299
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Błąd Fizyczne podstawy kryminalistyk jako specka na licencjacie: http://www.fizyka.ukw.edu.pl/20,news.html . Kierunek wybitnie niehumanistyczny.
Na pewno nie brała pod uwagę studiów w Bydgoszczy do której ma daleeeeko. A tam gdzie szukała, we Wrocławiu licencjackiej kryminalistyki nie ma. No i nie chodziło jej o "Fizyczne podstawy..." jako specjalność na fizyce, a o samą kryminalistykę jako kierunek. Już nie mówię o tym że z humanistyką nic wspólnego nie ma, ale to potwierdza to co pisałam wcześniej. A szukała jej rok temu, na rok akademicki 2010/2011 więc wtedy czegoś takiego nie mogła znaleźć...

Więc tego co chciała - nie ma.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2011-08-04 o 13:03
Stary 2011-08-04, 18:41   #300
Gandi
Raczkowanie

Ja właśnie skończyłam pierwszą klasę LO, jestem na profilu humanistycznym i dopiero teraz zrozumiałam, jak duży błąd popełniłam. Rok temu mimo długich dni poświęconych na myślenie o tym co chcę robić w przyszłości, nie wiedziałam co wybrać. Zdecydowałam się na humanistyczny, bo byłam dobra z polskiego. Niestety, dopiero teraz wiem, że chciałabym związać przyszłość z chemią i nie mam pojęcia co teraz robić... Chemia jest u mnie prowadzona w kiepski sposób, tak, żeby przepchnąć nas z klasy do klasy nie przekazując zbyt dużej wiedzy... Na razie próbuję postawić na korepetycje, ale bardzo się boję jak będzie...

Jestem szczęśliwa, odkąd biorę życie we własne ręce.
Gandi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości