|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
Cytat:
Coraz częściej można przeczytać w tym wątku: "human to porażka, hołota, ludzie rysujący kut**y w zeszycie..." W każdej klasie zdarzają się tacy ludzie, ale nie wiem, jaki oni mają wpływ na Waszą maturę? Ja w klasie miałam przeróżne osoby, jednak nie przeszkadzały mi one w samodzielnej nauce i w żaden sposób nie zaważyły na wynikach matury i studiach. Co mnie obchodzi, że ktoś w mojej nazywa siebie humanistą, bo nie lubi matmy i nie ma konkretnych planów na przyszłość? Ważne, że ja mam cel i do niego dążę... Maturę zdałam, na studia się dostałam, mnóstwo ludzi z mojej klasy zdawało biologię - dostali się tam gdzie chcieli, jedna dziewczyna zdawała rozszerzoną matmę - też dostała się na kierunek ekonomiczny, tak jak planowała. Trochę samozaparcia i wszystko jest możliwe. Ale najłatwiej narzekać na profil klasy, na ludzi w klasie, na nauczycieli. Ostatecznie w 1-2 klasie można się jeszcze przepisać.
happiness is easy! Edytowane przez Styczniowa93 Czas edycji: 2011-07-28 o 16:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Konto usunięte
|
Mi trochę przeszkadzali ludzie, którzy wszystko mieli gdzieś, przez to i nauczyciele nas olewali i mieli wszystkich za głupków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() także dla każdego co innego ![]() Cytat:
![]() Wynik maturalny w 90% zależy od nas samych. Na te 10% składa się pomoc nauczycieli, wskazówki a czasami ich "upierdliwość" ale w dobrej mierze, abyśmy siedli do książek. Wiem że to się sprawdza, tam gdzie miałam wymagających nauczycieli materiał pamiętam do dziś. Ale właśnie czasami jest tak, że jak nauczyciel widzi w klasie połowę "chómanistów" to mu się odechciewa. A nie daj Boże jak zdecydowana większość jest taka, wtedy te kilka osób zdolnych, wiedzących czego chcą jest poszkodowanych. Także to jaką się ma klasę ma jednak wpływ, choć można to nadrobić własną pracą. No i jeszcze - nie wydaje mi się żeby w tym wątku wypowiadały się osoby które twierdzą że: "Poszłam na humana, tam gdzie trafiają matoły i to przez nich zawaliłam maturę" Myślę że nikomu tutaj o to nie chodziło ![]() Każdy pisze o swojej klasie jaką miał. Jedna była lepsza druga gorsza. Więc Styczniowa chyba niepotrzebnie tu zaglądasz i się denerwujesz ![]() ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-07-28 o 17:35 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Rozeznanie
|
Styczniowa trochę spuść z tonu. Jak skończyłam gimnazjum to nie widziałam jeszcze kim chcę być. Wybrałam więc profil humanistyczny, gdyż dobrze szło mi na tych przedmiotach.Wydaje mi się to dosyć logicznym rozumowaniem. Niestety niektórzy nauczyciele olali sobie nas i z tych ściślejszych przedmiotów prowadzili lekcje na odwal. Za to braki ciągnęły się już od pierwszej klasy. W trzeciej zaczęłam myśleć o maturze. wybrałam przedmioty, które realizowane były jako rozszerzone w moim profilu. Może nie miałam tyle kasy na korki, żeby w rok nauczyć się matematyki rozszerzonej? Bo tego przedmiotu bez nauczyciela się nie pociągnie, a ja miałam na prawdę kiepską nauczycielkę. Tak samo, w trzeciej klasie odpadły też geografia, biologia, które i tak były nauczane wcześniej na niskim poziomie. A liceum, jedno z najlepszych. Myślisz, że się nie uczyłam, tylko ot tak wybrałam sobie te przedmioty? I tak zostałam (chwilowo)na lodzie. Na szczęście mam jeszcze wyjście awaryjne i plan, co do swojej dalszej edukacji. No a ten wątek ma być ostrzeżeniem/ radą dla innych wahających się gimnazjalistów, a nie czepianiem się innych, że narzekają. Tak jak w tytule żałuję tego wyboru, przynajmniej moja wypowiedź jest na temat.
PS. Nie startowałam na prawo. Przykład był tylko taki, że nie opłaca się zdawać tych przedmiotów na maturze, bo są trudne, a równie dobrze ze ścisłymi można się dostać na humanistyczny kierunek. Co z tego, że jedno do drugiego ma się jak pięść do nosa. A i śmiem twierdzić, że geografia była łatwa. To jest moja opinia, Ty możesz twierdzić, że WOS był łatwy i tyle. Koniec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ale część testowa jak dla mnie była trudna, nawet bardzo. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#276 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Wypowiedzi z dwóch stron - owszem, mogą poczytać, ale może nie tu, bo z tezą wątku to nie współgra, lepszy byłby: "Human - plusy i minusy" czy coś podobnego. Wybaczcie, ale po mojej obecności na innych forach jako mod mam zboczenie do porządku i nie lubię kłótni, których i tak nikt nie wygra ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-07-28 o 22:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#278 |
na przekór do celu
|
które zmierzają do kłótni. rzecz jasna nie tylko za Twoją sprawą. przestrzegam wszystkich
![]() bo są tylko nie na temat, baa, nawet masz rację (z tym niepotrzebnym obwinianiem za słaby wynik maturalny osoby z klasy) ale wątek zaczyna zmierzać w innym kierunku ![]()
![]() |
![]() |
#279 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ktoś nie potrafi znieść konstruktywnej krytyki w swoim kierunku, a krytykuje bezcelowo wypowiedzi innych to owszem - powinien się z danego wątku "wyprowadzić", żeby nie robić offtop'a. A ja znów się powtórzę - żałuję, żałuję i po stokroć żałuję... Zwłaszcza po zobaczeniu kosztów kursów maturalnych, korepetycji od dobrych profesorów i podliczeniu kosztów związanych z zakupem podręczników, vademeców itd... Tragedia! ![]()
![]() |
![]() |
#280 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Konto usunięte
|
Nie ma się co kłócić, każdy myśli inaczej, bo są różni ludzie, różne szkoły i różni nauczyciele.
Jednak widać, że w wielu humanach źle się dzieje, przez co ludzie, którym zależy cierpią. Ja tam się na nikogo nie oglądałam, bo już w gimnazjum miałam swój cel, wiedziałam co chcę studiować i do tego dążyłam, ale przykro mi, że musiałam się męczyć z (w większości) bandą przygłupów, którym ktoś wmówił, że muszą iść do liceum, więc poszli na humana, bo najłatwiej. I nie dziwię się nauczycielom, którym nie chciało się z nami pracować- zasłużyliśmy sobie. Kłótnie nic nie zmienią, będzie pewnie coraz gorzej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I czekam na dalszą konstruktywną krytykę ![]() A jakbyś czytała ze zrozumieniem, to chciałam się przestać tu udzielać nie ze względu na "krytykę", ale ideę wątku. Niestety twoja konstruktywna wypowiedź nie może pozostać bez mojej reakcji.
![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
Cały wizaż - odbijanie piłeczki...
![]() |
#284 |
Rozeznanie
|
No ja kłótni nie lubię też, ale teraz to sobie można gadać, że było zdawać to , i jeszcze to, jak już jest po fakcie. A wyraziłam swoje, jak najbardziej subiektywne zdanie. Każdy ma prawo swoją opinię przedstawić, ale bez 'najazdu' na moją osobę. Bo łatwo się mówi, zdawaj w 3 kl. matematykę rozszerzoną, biologię. Dla Twojej wiadomości, zdawałam 4 przedmioty rozszerzone, podostawałam się na UW, PW, ale i tak czuję, że mogło być lepiej, inny kierunek mogłam wybrać, na innej uczelni itp. No niestety, ale warto po prostu przemyśleć swoją decyzję. U mnie w klasie ludzi szli na kulturoznawstwa itp. Być może ślepo, idealistycznie wierzyłam, że wystarczy robić to, co się lubi, ale widzę, że jednak jest ciężko. Zresztą i tak już mam plany na drugi kierunek i wiarę w siebie. Tym bardziej, że po moich licealnych nauczycielach wiem, że jestem sama w stanie się nauczyć i to o wiele lepiej niektórych rzeczy. A klasy jednak żałować będę. Wiadomo, rok w plecy i jakieś kilkadziesiąt tys. za drugi kierunek. Chociaż widzę też pewne plusy tej sytuacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Raczkowanie
|
Słuszna uwaga... To mnie właśnie tu irytuje: napiszesz byle co i zostaje to natychmiast zironizowane do granic możliwości, a później zaczyna się mini wojna na słowa, kto jest bardziej elokwentny i potrafi lepiej posługiwać się sarkazmem
![]() Ale to tak bardzo na marginesie ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Przyczajenie
|
W tym roku ide do liceum.Wybralam biol-chem i sie zastanawiam czy nie popelnilam bledu juz w podstawowce wiedzialam, że zostane prawnikiem z wlasna kancelaria (dziecece marzenia), a przy wyborze, w czerwcu stwierdzilam, że nie wiem w czym tak na prawde jestem dobra w gimnazjum zawsze ze wszystkiego piatki czy to matematyka czy polski nigdy nie musialam sie uczyc wystarczylo, że sluchalam na lekcjach a wzorow na spr/kart uczylam sie 10min przed lekcja i to bylo na tyle, a teraz nic z tego nie pamietam, a z historii daty, wydarzenia wszystko pamietam. Jako mlodsza kolezanka prosze o pomoc zostac na biol-chemie, przeniesc sie na humana czy czekac?Nie chce stracic roku, a takze nie chce narzekac, że to byl zly wybor, co radzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() i chciałam tutaj skierowac coś do gimnazjalistów i osób, które w tym roku idą do liceum: w każdej szkole i w każdej klasie mogą zdarzyć sie kiepscy nauczyciele. a, niestety, w klasach humanistycznych jest ich najwięcej ponieważ historia jest przedmiotem naprawde ciężkim do nauczania (moja mama jest historykiem i w tej materii wiem, co piszę). z polskim jest identycznie, a coraz częściej zdarzają się nauczyciele, którym nie chce się sprawdzać prac pisemnych. dlatego też, jeśli zauważycie juz od samego początku, że nauczyciel kierunkowego przedmiotu, na którym wam zależy, odwala tzw. pańszczyzne - zmieńcie szkołę bądź klasę. ja musiałam, tzn. rodzice, wydać ogroooooomne pieniądze na korki z historii u nauczycielki, która solidnie uczyła w drugim LO w moim mieście. a wystarczy, że poszłabym wtedy do tej klasy w tamtym LO - ile pieniędzy zaoszczędzonych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Raczkowanie
|
od września zaczynam naukę w liceum na profilu humanistycznym. Miałam już spotkanie klasowe i widzę, że w nowej klasie jest sporo fajnych ludzi
![]() PS. denerwują mnie te spoty o tym, że niedługo nie będzie kto miał pracować na emerytury dzisiejszych pracujących. Społeczeństwo polskie zaliczane jest do starzejącego się-fakt, ale po co mają się pojawiać kolejne dzieci, jak teraźniejsi młodzi nie mogą znaleźć pracy. Nowe pokolenia też będą bezrobotne i będą korzystać z zasiłku, a na emerytury i tak nie będzie kto pracował. Wg mnie nie ma co liczyć na życie z emerytury, trzeba samemu regularnie odkładać na przyszłość. Ale może ja się nie znam bom młoda i głupia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzieci MUSZĄ się rodzić, bo nie będzie komu pracować. Mnie wkurza pier*olenie ludzi, którzy są przekonani, że sami zarobią na swoje emerytury. Prawda jest taka, że to co teraz państwo nam odbiera "odkładając" na nasze emerytury to tylko pieniądz wirtualny- nie możemy być pewni, że go dostaniemy tylko dlatego, że nam się należy. Najpierw ktoś będzie musiał na to zarobić i nie ma znaczenia czy teraz ktoś zarabia 1000 zł czy 10000 zł. Ale Polacy i tak są za głupi żeby zrozumieć, że siła narodu tkwi też między innymi w jego liczebności. Chiny mają politykę rodzinną zmniejszania przyrostu naturalnego, a Polska powinna mieć politykę zwiększania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
na przekór do celu
|
Którego nie powinno tu być
![]() Jeszcze raz powtarzam: jeśli ktoś jest pewny tego co chce robić i human to dla niego najlepszy profil - to jestem na tak ![]() My odradzamy ten profil tym, którzy się wahają, nie mają na siebie planu i desperacko uciekają przed matematyką.
![]() |
![]() |
#291 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Lubię Cię! Ale na spokojnie podejdź do drugiego kierunku. Pamiętaj też, że od października wchodzi ustawa o opłatach za studiowanie drugiego kierunku. Co więcej - wiem, że to takie gadanie, które pewnie wiele razy słyszałaś, ale sama się pewnie przekonasz - w ciągu najbliższych trzech lat plany mogą Ci się jeszcze wiele razy zmienić (co nie oznacza, że w końcu wrócisz do korzeni ![]() Edytowane przez Lidia Paulina Czas edycji: 2011-08-01 o 22:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Raczkowanie
|
![]() Lubię Cię! Ale na spokojnie podejdź do drugiego kierunku. Pamiętaj też, że od października wchodzi ustawa o opłatach za studiowanie drugiego kierunku. Co więcej - wiem, że to takie gadanie, które pewnie wiele razy słyszałaś, ale sama się pewnie przekonasz - w ciągu najbliższych trzech lat plany mogą Ci się jeszcze wiele razy zmienić (co nie oznacza, że w końcu wrócisz do korzeni ![]() dzięki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Rozeznanie
|
Studiowanie filologii polskiej i dziennikarstwa razem to bezsens, bo do bycia dziennikarzem dziennikarstwo nie jest potrzebne, a po samej filologii już masz wykształcenie w tym kierunku.
Zaczynam od tego roku specjalizację edytorsko-wydawniczą, fascynuje mnie język (bardziej, niż literatura), podobają mi się przedmioty, które będę miała, chcę pracować z tekstem. Ale zależy mi na uprawnieniach do nauczania, więc od października zaczynam też pedagogikę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Przyczajenie
|
Dzięki za rady. Na razie zostanę w tej klasie. Zaczynam repetytoria, a potem się zobaczy. Do matury z historii i WOSu mozna nauczyc sie samemu moj brat sie tak uczyl i zdal jedno na 60% drugie 80% to drugie 3 lata pozniej w trakcie pierwszego kierunku. Ryszard Kapuściński skonczył historie wg mnie najpierw konczy sie jeden kierunek, a najwyzej magistra albo podyplomowo robi sie dziennikarstwo, ale nie koniecznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
na przekór do celu
|
Dowiedziałam się czegoś o koleżance z równoległej klasy humanistycznej do mojej.
Chciała studiować historię. Dobra z niej była, przez dwie klasy uparcie powtarzała historia i historia. W trzeciej klasie nagle - "Historia? Nie, nigdy w życiu!". Wiec co? Kryminalistyka. Oj, ale to są studia podyplomowe. "Ups, no to nie wiem co". Gdy już zostało kilka dni do matury w końcu poszła za 1/3 mojej klasy i postawiła na pedagogikę. I tylko na pedagogikę... Nie zdała egzaminów, więc została bez studiów bo na inny kierunek nie składała. Rekrutacja na zaoczne trwała dłużej, więc szybko dopisała się jako kandydatka na zaoczną administrację. Dostała się. Przez rok ją studiowała - a raczej siedziała w domu, przyjeżdżała na co drugi weekend do Wro, miała pracować ale wyszło tak że nie pracowała... Wymysliła że przeniesie się na dzienne. Nie udało się, brakło jej niewiele. I czego się ostatnio dowiedziałam? Że złożyła podanie na bezpieczeństwo narodowe stacjonarne na Wyższej Szkole Oficerskiej Wojsk Lądowych. I tak przez historię, kryminalistyke, pedagogike i administrację dotarła do BN. Co z tego będzie? Nie wiem. Ale szkoda mi dziewczyny, bo widać że się plącze, co chwilę zmienia zdanie. To nie wina profilu klasy, że nie może się zdecydować. Ale to przypadek potwierdzający moje zdanie, że na humanie można znaleźć wieeele osób niezdecydowanych.
![]() |
![]() |
#297 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Zadomowienie
|
Błąd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Więc tego co chciała - nie ma.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-08-04 o 13:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie skończyłam pierwszą klasę LO, jestem na profilu humanistycznym i dopiero teraz zrozumiałam, jak duży błąd popełniłam. Rok temu mimo długich dni poświęconych na myślenie o tym co chcę robić w przyszłości, nie wiedziałam co wybrać. Zdecydowałam się na humanistyczny, bo byłam dobra z polskiego. Niestety, dopiero teraz wiem, że chciałabym związać przyszłość z chemią i nie mam pojęcia co teraz robić... Chemia jest u mnie prowadzona w kiepski sposób, tak, żeby przepchnąć nas z klasy do klasy nie przekazując zbyt dużej wiedzy... Na razie próbuję postawić na korepetycje, ale bardzo się boję jak będzie...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:50.