![]() |
#271 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zapachy fiołkowe
Kenneth Cole Black - dla mnie meeega fiołkowy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
Zastanawiam sie nad zakupem stricte fiolkowych perfum - jest to w zasadzie zakup w ciemno i prosze o rade - moze ktos pomoze. Mysle nad:
April violets Yardleya dawno temu mialam okazje wachac, ale nie pamietam go zbyt dobrze, moze tylko tyle, ze byl dosc mocny i taki troche... atramentowy? ![]() Violette Fragonard to akurat nowosc z tego roku, na fragrantice porownuja do Feerie - mam Feerie i jak dla mnie tam fiolki sa, ale okraszone spora iloscia jagod i pizma... Violette Chatelard i tego zapachu nie znam, ale posidam mydelko - pachnie calkiem fajnie fiolkiem, ale zapach jest troche... mydlany i nie wiem czy to dlatego, ze to mydlo czy dlatego, ze tak dobrane sa nuty. Moze ktos zna? Z gory dziekuje za odpowiedzi - naprawde mam klopot z wyborem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Vegemamita
|
Tom Ford Violet Blonde
![]() |
#274 |
Raczkowanie
|
A jakie fiołki lubisz, mono, czy w bukiecie? Wywiad anamnestyczny sporo by pomógł
![]() Bo fiołki perfumiarskie dzielą sie na pochodzące z: jononów i estru metylowego kwasu heptynokarbolowego (tzw. zieleń fiołka typ Verte Violette) oraz pudrowo-kwiatowo-owocowe (na podstawie ekstraktu z irysów i ironu beta). Otrzymane przy ich pomocy nuty nazywane fiołkowymi sa bardzo różne, więc gdybyś wymienila grypę zapachów fiołkowych, kt. lubisz lub nie, łatwiej byłoby Ci coś podpowiedzieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Wtajemniczenie
|
Witam!
poszukuję fiołka ale takiego w czystej postaci, czyt. zapach fiolków dopiero co zerwanych na łące. Czy w ogóle istnieje szansa żeby w którymś zapachu odnależć takie cudo? Angel violette nie przemawia od mnie wcale, a do insolence dostaje konwulsji... Czy któraś spotkała się z takim mono fiołkiem? Na allegro zdaje sie ze można kupić wodę toaletową Le chatelard Violette, ale czy ona takim właśnie fiołkiem pachnie? Z góry dziękuję za podpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#277 |
Zakorzenienie
|
Czy któraś z was zetknęła się z Violette Fragonarda? Chodzi mi oczywiście o konkretne przetestowanie. Była tu o nim mowa, ale tylko w kontekście podobieństwa do Feerie. Trochę by mnie to rozczarowało, ale mam nadzieję, że to jednak inny fiołeczek niż w produkcie C&A.
„Człowiek myśli, że ważne jest by mieć i nie wie, że ważniejsze jest by być”. Oscar Wilde "Prawdziwe szczęście niewiele kosztuje; jeśli jest drogie, niedobrego jest rodzaju". F.-R. Chateaubriand Edytowane przez morelle Czas edycji: 2013-01-06 o 21:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A czy jest tu ktos, to widzi podobienstwo miedzy Violetta penhaligons a April violets yardlea? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Swego czasu przerabiałam wszystkie fiołki po kolei i Yardleyowy i Demeterowy są najgorsze , tzn zupełnie nie fiołkowe , tymczasem Violetta fiołkowa jest absolutnie ![]()
![]() |
![]() |
#280 |
Raczkowanie
|
Świeżo zerwany fiołek to Violette Verte Artisana i Paris Balenciagi.
Le Chatelard robi strasznie chemiczne zapachy, nie polecam! W mydełkach może ujdą, natomiast w wodach toaletowych absolutnie nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do Verte violette i Balenciagi to oba zapachy maja cos wspolnego, jednak Balenciaga klasyczna jest troche mdla i ma jeszcze inne nuty, calosc jest jednoczesnie chlodna i wilgotna. Dla mnie to powiew fiolka, ale na pewno nie czysty fiolek. Z kolei Essence Balenciagi to taki fiolek troche meski, zimny, mocny... rowniez mix fiolka z czyms, w typie Skin Trussardi - wg mnie podobienstwo jest nawet bardzo duze. Verte violette kojarzy mi sie z fiolkiem, ktorego posiadam, mianowicie Violetta di Parma. Zblizony jest tez Violette Imperiale (w Quality za przyzwoita cene)- nie wiem co to jest, ale pachna bardzo podobnie, ciut pudrowo, ale i subtelnie. Niestety nie sa to dla mnie zywe fiolki, brak im takiej charakterystycznej aksamitnej nuty, ktora kojarzy mi sie z glebokim fioletem ![]() Pozostaje jeszcze wspominany tu i w osobnym, zalozonym przez mnie watku, Soir de Paris. Kupilam wlasnie edp i czekam na dostawe - jak juz bede miec to opisze wrazenia. Bardzom ciekawa tego fiolka... ![]() No i zapomnialabym - nabylam w ciemno Generous violet Gucciego z serii Flora - na pewno znacie te dostepne u nas pozostale kwiaty. I coz moge powiedziec - nie jest to fiolek - jest to kolejny mix, baaaardzo pudrowy, z poczatku pachnacy kwasna roza ( w tle lukier ale bardzo subtelny). Po chwili wychodzi cos na ksztalt fiolka, ale jest to tak subtelna won, ze trzeba jej szukac na sile. Bardzo sie zawiodlam, zwlaszcza, ze zapach jest dosc mocny na poczatku, ale szybko potem znika. Zastaawiam sie czy nie poslac dalej... ![]() No i jeszcze Sonia Rykiel Woman - kupilam niedawno uzywke, bo jak wiadomo, juz w zasadzie ciezko jest je dostac (wycofane z produkcji). Nie sa w ogole popularne, ale dla fanek na pewno rarytas. Chyba Dzika Truskawa wspominala, ze to najprawdziwszy fiolek - zgadzam sie, ze to zapach fiolkowy, jednak jak dla mnie zbyt chlodny i malo slodki. Uwazam, ze to nawet killer, od ktorego moze byc troszke niedobrze, ale ku mojemu zaskoczeniu wzbudza zachwyt otoczenia. Myslalam, zeby sie go pozbyc, bo moj organizm kiepsko go toleruje, ale postanowilam dac mu szanse. Na pewno warty uwagi - wyniosly i bardzo oryginalny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Raczkowanie
|
O Violetcie di Parma zapomniałam! na ebayu można ja upolować w przyzwoitej cenie, i jest to zapach jak najbardziej wart swoich pieniędzy, co nie do końca mi pasuje do tejże Balenciagi.
Dla lubiących kopanie wgłąb i poszukiwanie ekstremalnych rarytasów ![]() ![]() Natomiast miłośniczkom fiołka w bukiecie polecam gorąco Demi-Jour Houbigant (dot. starej wersji), oraz La Rose de Rosine Parfums de Rosine. Róża i fiołek. Fiołek w wersji mocno przyjaznej dla portfela, ale godny uwagi to Grey Flannel Beene (bez patrzenia w gender) - fiołek zielony. Nazwa perfum genialnie oddaje aromat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | ||
Zakorzenienie
|
i według mnie Violetta di Parma, Verte Violette, i Violetta Penhaligon's są najlepsze ( w sensie najprawdziwiej fiołkowe zapachy) Zaraz za nimi jest Aimez Moi Carona . Cała reszta to zapachy trochę fiołkowe
![]() Tak według mego nosa.... bo wiem, że dla niektórych takim cudnym fiołem jest Genie de Bois , a na moje skórze, to tylko wariacja na temat fiołka albo Bois de Violette , trochę fiołkowy, może nawet bardziej niż trochę ale nie jest to zapach kwiatka o nazwie fiołek . Ropuszko tak chyba troche podobnie czujemy te fiołkowe zapachy ![]()
![]() |
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#287 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Jeszcze a propos Gucci Generous violet to wydaje mi sie, ze jest w klimacie Black Cole'a i moze ciut Precious violet Carona. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do Soir de Paris to dzięki uprzejmości justynyneyman mam próbkę sprzed reformulacji i jest to bardzo ładny, elegancki, lekko pudrowy fiołek, całkiem nowoczesny.
![]() |
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
No wiec mam juz moje Soir de Paris wersje edp i powiem tak - bardzo ciesze sie z zakupu, zapach jest niezwykle udany, ale fiolka w nim nie czuje. Nie jest tez w ogole babciowaty, kompletnie nie wiem skad takie komentarze (czytalam w internecie). Wg mnie to troche kopia Tresor, sa baaardzo podobne, niemal identyczne. A wiec przede wszystkim roze, takie zolte, lekko przywiedle, calosc dosc slodka, charakterna i trwala. Intensywny zapach na wieczor i na zime. Moze dla niektorych osob zapach jest babciowaty, bo jest po prostu mocny i nie pachnie kwiatkami-sratkami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#291 |
Raczkowanie
|
BO tam jest troche inaczej "poskładany" fiołek. Z ironu Beta, nie z jononów. Mówiąc po polsku, za ten fiołek robi molekuła wyodrębniona z irysa, a nie jonony i metajonony (też molekuły, ale nie będę tu zanudzać, którędy się je wyodrębnia). Takie "fiołek" jest w: Paris YSL, Demi-Jour, Yvresse/Champagne, Lipstick Rose i innych pudrowo-różano-bukietowych zapachach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
Prawdziwy fiołek jest zbyt drogi, wydobywany był prawie wyłącznie bardzo droga i czasochłonną metodą enfleurage (maceracja płatków kwiatów łojem zwierzęcym), skończył się już w latach 20-tych wieku XX.
Teraz nigdzie, ani w niszy ani w mass-markecie, ani w luksusowym segmencie fiołka wydobywanego z fiołka nie ma. Chemiczne bazy wystarczają i sa nieporównywalnie tańsze w produkcji. Kwestia jedynie jest taka, że perfumiarz stara się wyczarować zapach maksymalnie podobny do naturalnego, i jednemu sie udaje, a drugiemu nie. Poza tym każdy ma własne wyobrażenie na temat tego jak powinien pachnąć fiołek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Wtajemniczenie
|
Przymierzam sie do zakupu w ciemno Violetta di Parma bo niestety ale poprobowac nie mam mozliwosci.
![]() Tylko slyszlam opinie, ze jest bardzo nietrwaly i bliskoskorny. ![]() Ktos moze potwierdzic?
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
Podpinam się pod pytanie Idealist.
![]() |
#297 |
Raczkowanie
|
Nie grzeszy zbytnia trwałością, to prawda. Ale zawsze można nanieść na włosy - wtedy trwałość jest aż do mycia.
Nie jest ogoniasty, ale cały czas się go czuje. Co do trwalości - spróbuj znaleźć koncentracje edp zamiast edt - wiem, że taka jest, ja miałam edt, i jak dla mnie była dość nietrwała, ale wtedy jeszcze nie praktykowałam aplikację na włosy. Teraz niektóre zapachy schodzą mi z wlosów dopiero po drugim myciu, dlatego praktykuję ten sposób dość rzadko. Jeśli bęziecie nabywac perfumy na Evbay, radze rozejrzeć się równiez za fiołkiem w wersji Berdoues - Violettes de Toulouse. Zapach z gatunku fiołków leśnych, przełamanych nienachalną nutą pudrową. Bardzo podobny do Violetty di Parma. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 |
Zadomowienie
|
Ja też potwierdzam nietrwałość Fiołka Parmeńskiego.
Oraz jeszcze raz wspominam o fiołku Voile de Violette niszowej marki Sonoma Scent Studio (jeszcze raz, bo kilka postów temu pisała o nim Porzeczki, a ja też w tym wątku musiałam o nim pisać). Ten jest z kolei bardzo trwały. Przy pierwszym niuchu, zaraz po aplikacji, czuć oprócz fiołka chłodne nuty mchowo-drzewne, które są dość zdecydowane i można nie poznać się na zapachu. A po jakimś czasie rozkwitają z niego najprawdziwsze fiołki, bardziej prawdziwych nie spotkałam w perfumach. Te fiołki są megatrwałe. Używam tego zapachu wyłącznie w lecie i czasem po kilu miesiącach zdarza mi się wyciągnąć jakiś letni sweterek czy inną część garderoby, która wciąż niesamowicie pachnie fiołkami... Komplementy zbierane za ten zapach potwierdzają moją bardzo wysoką o nim opinię.
![]() |
#299 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Zadomowienie
|
Z opisu nut fragrantiki wynika, że EDT.
Ale ja nie wiem, czy te wykazy takie precyzyjne są. W każdym razie EDP ma na pewno więcej wyczuwalnych owoców.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:23.