![]() |
#271 |
Raczkowanie
|
Dot.: zielone koktajle - kto pija?
Melonowe są najlepsze
![]() ![]() Wczoraj był u mnie zestaw taki: pietrucha, banan, jabłko, maliny, jeżyny i mleko ryżowe. Wyszło duużo i taaaakie smaczne! Magyarparaszt, też dążę do żywego jedzenia, szejki są świetne ale jednak mam zamiar przerzucić się na soki. Masz jakąś wyciskarkę godną polecenia? I jak ci idzie? Teraz jest prosto ![]() Kreskaaa, nie tylko przed szpinakiem codziennie, ale też przed każdą inną zieleniną codziennie. Rośliny w liściach mają alkaloidy które normalnie wydalamy, ale jeżeli są podawane często i bez zmian, to zaczynają się odkładać w tkankach co może prowadzić do np. porażeń mięśni. Ale zmieniając w miarę często zieleninę w naszych szejkach nie powinno być z tym problemu, bo wtedy nasze ciało doskonale sobie radzi z ich wydaleniem i nic się nie odkłada. I mam też propozycję do wszystkich pijących smoothies, żeby płukać zęby wodą po wypiciu/spożyciu szejka, wtedy trochę krócej kwasy będą miały styczność z naszym szkliwem i mniej je zniszczą. Bo jesteśmy bardziej narażone na ich działanie i erozję niż nieszejkujący. Chociaż oni pewnie piją colę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
![]() Chciałabym wyciskarkę, ale te dobre tyyyyle kosztują ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Raczkowanie
|
To tak jak ja, ale sobie zaoszczędziłam i z okazji nadchodzących urodzin mam zamiar sobie sprawić jakąś omegę. I będę piła i to, i to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
Dziś z całego czerwonego grejpfruta z selerem naciowym,natką pietruszki,sałatą rzymską,oregano,liścmi rzodkiewki, melisą, miętą
![]()
lubię sobie spuszczać wpie..ol ![]() Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2012-09-15 o 11:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Raczkowanie
|
Na bogato
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Ha ha ha ha ha
|
bardzo ładny! szkoda, że nie lubię selera
![]() Ja dziś nie na zielono, nie bijcie ![]() 2 banany, borówki, kilka śliwek, trochę syropy z agawy, bo kwaśne było ![]()
![]() |
![]() |
#277 |
Raczkowanie
|
Nie będziemy bić!
Mi się zachciało botwinki i buraczka, aż mi ślinka ciekła jak myślałam o takim szejku! A potem zmiksowałam botwinkę, trochę kiełków słonecznika, sok z cytryny i jabłko i... fuuu! Miałam mnóstwo "siana" w tym smoothie, musiałam więc zrobić z niego sok (który był już bardzo smaczny swoją drogą). Wybrudziłam tymi burakami całą kuchnię i ręcę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Ha ha ha ha ha
|
Przeczytałam: kurczaka
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#279 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#280 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Szejkowanie jest tam popularne? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Ha ha ha ha ha
|
Dziś:
2 banany, zdechła gruszka, kiwi, pomarańcza, 2 garście szpinaku (w końcu się skończył ![]()
![]() |
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
U mnie dziś soczek:
kapusta włoska+marchewki+jabłko+l iście z rzodkiewki+cytryna i szejk: kapusta włoska+jabłko+limonka+mię ta Kapusta włoska jest ekonomiczna, płacę 3,50 a można zrobić kilka soczków. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Ha ha ha ha ha
|
Limonka w całości?
![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
Nie, wycisnęłam sok.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Ha ha ha ha ha
|
Dlatego pytam
![]() Dziś: 2 banany, kiwi, sałata, grucha, kiełki, trochę mleka migdałowego, bo muszę zużyć, propolis ostatnio mama robiła (nie zielony): 2 banany, jabłko, marchew, sok z cytryny taka papka jak dla dzieci ![]()
Edytowane przez magyarparaszt Czas edycji: 2012-09-03 o 11:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Wtajemniczenie
|
Hej, mogę się podłączyć?
![]()
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
Jasne.
![]() U mnie dziś mieszanka salat (była zwiędnięta ale nie polecam - różne kolory sałat sprawiły, ze otrzymałam...prawie czarny sok!), kapusta włoska, 2 nektarynki, cytryna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Raczkowanie
|
Ja już nawet nie patrzę na kolory, tyle razy wyszła mi kolorystyczna kupa, że szkoda gadać
![]() ![]() Wszyscy mogą się dołączyć! I u mnie ostatnio króluje jarmuż jako składnik szejka, owoce te co zawsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ja mam pytanie - jak zmiksować szpinak tak żeby wyszło zielone a nie szpinakowe "płatki"?
![]()
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
viki: spróbuj szpinak zmiksować oddzielnie, z odrobiną wody lub soku warzywnego np. z selera (jest smaczniejsze ale brudzi się 2x więcej naczyń
![]() ![]() Fakt, mój szejk był bardzo niefotogeniczny ale smaczniutki! Tak mi się zmienił smak, że sok czysto owocowy byłby zbyt słodki... Trochę zieleniny musi być. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Ha ha ha ha ha
|
Nie wiem, gdzie kupić jarmuż
![]()
![]() |
![]() |
#292 |
Zadomowienie
|
Ja dziś robiłam z pietruszki, banana i kiwi, dodałam wodę wysoko zmineralizowaną i trochę kefiru. Jak na pierwszy zielony baaardzo mi posmakował, mimo że pietruszka była mocno wyczuwalna
![]()
![]() |
#293 |
Zakorzenienie
|
Kreska, dzięki, spróbuję w taki sposób
![]() ![]() A w temacie koktajli, to co prawda takich zielonych nie próbowałam jeszcze (porażka szpinakowa mnie zniechęciła ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Zadomowienie
|
Liśćmi rzodkiewki? Masz tu na myśli taka normalną rzodkiewkę co się na pęczki w sklepie kupuje?
![]() |
#295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
Ja mam taką zwykłą rzodkiewkę, z warzywniaka ale też używam liści- dobre jako baza, nie "gryzą" się z niczym.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
A co dają takie liście rzodkiewki? Bo tak się składa że dziś nabyłam pęczek dziś
![]()
![]() |
#298 |
Raczkowanie
|
Smaku prawie właściwie nie dają, dużo błonnika i chlorofilu
![]() "Biorąc pod uwagę wartości zdrowotne, wiele wskazuje, że lepiej wyrzucać korzenie niż liście. Liście są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Zawartość tych składników jest kilka razy wyższa niż w korzeniu oraz wyjątkowo wysoka w porównaniu do innych roślin [1]. Jest to około 2 razy lepsze źródło witaminy C niż sok z cytryny a także wapnia i żelaza niż szpinak. Liście rzodkwi są cenione przez dalekowschodnich terapeutów między innymi jako skuteczny lek przeciw żółtaczce (świeży sok) oraz za właściwości odtruwające i przeciwnowotworowe (świeży sok, jako główny składnik zup leczniczych i na surowo). Naturalna medycyna wschodu korzysta z liści, nowoczesna zachodnia bada ich skład i właściwości. Badania były by pewnie znacznie bardziej zaawansowane gdyby nie to, że badano przede wszystkim korzenie, które mają słabe działanie przeciwnowotworowe w porównaniu do innych najbardziej skutecznych roślin (np. brokuła). Liście i korzenie rzodkiewki mają zupełnie inny skład glukozynolanów (glukozynolatów) - cenionych związków o działaniu antyrakowym. W porównaniu do korzenia, glukozynolany w liściach mają nawet do 45 razy większą zdolność aktywacji enzymów odtruwających (enzymy II fazy odpowiedzialne za usuwanie kancerogennych czynników z organizmu) [2]. Przeciwnowotworowy potencjał liści rzodkwi jest porównywalny do kwiatu brokuła lub większy, niemniej jednak badaniu brokułów poświęcono do tej pory znacznie więcej uwagi. Liście mają gorzko-ostry smak, można je podawać na surowo do sałatek lub przyrządzać na ciepło tak jak wszystkie inne liściaste warzywa (jak szpinak, składnik zup, pesto, kiszonek). Liście powinny być młode i pochodzić z ekologicznych upraw (bez oprysków)." http://www.dietawarzywnoowocowa.pl/2...zodkiewki.html takie coś znalazłam Ja czasami dodaję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
tak, to jest pomocne przy całej zieleninie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:35.