|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
BAN stały
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Pytanie nie na temat, ale nie łatwiej wysterylizować twoją suczkę?
W sumie płód stanowi etap rozwoju człowieka. Dla mnie nie jest fasolką, jak ma rozmiary widoczne gołym okiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
Tylko, że sterylizacja jest nieodwracalna a chęć czy niechęć do dziecka może być zmienna w czasie , może wynikać z aktualnej sytuacji rodzinnej i majątkowej.
A wiesz, że mężczyzna może podwiązać sobie nasieniowód? I może zamrozić swoją spermę, na wypadek, gdyby jednak z partnerką zechciał mieć dziecko. Kiedy zaproponowałam to mojemu TŻ to zachował się jakbym go uderzyła w twarz, więc więcej tematu nie poruszałam.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
#273 | |
BAN stały
|
Cytat:
Gdyby sterylizacja była na życzenie i nie uszkadzałaby mnie hormonalnie, to zrobiłabym to. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Konto usunięte
|
Co sądzę o aborcji? Przede wszystkim - wszyscy wynocha od mojej macicy. O tym, co urośnie w środku mogę decydować tylko ja. Jeśli zajdę w ciążę to mnie w pierwszej kolejności będą dotykać jej skutki. Jeśli nie mam ochoty tego znosić nikomu nic do tego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#275 |
Wtajemniczenie
|
kalincia
Krzywdy jej nie zrobisz a możesz pomóc i uchronić od różnych chorób. Moją kotkę trzeba było na gwałt sterylizować jak się okazało, że ma ropomacicze..(a tak chcieliśmy mieć kociaki jej ![]() Przepraszam za offtop.
#276 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Za naszą osobowość odpowiadają geny i wychowanie. U zwierząt jest tak samo. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Aha Czyli życie płodu dzieli się na życie płodowe i samodzielne poza organizmem matki? ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#277 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Myslałam że wyraziłam się w miarę jasno- najwyraźniej nie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#278 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co nie zmienia faktu, że nie wynika z tego, że 'mężczyźni ponoszą konsekwencje ciąży tylko teoretycznie'. Cytat:
![]() Cytat:
Nieprawda, nie będzie mowy o życiu poza organizmem matki. A nie o życiu w ogóle, lub o człowieczeństwie. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#279 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Owszem życie człowieka dzieli się na życie płodowe i poza łonem matki ale dla mnie(podkreślam dla mnie) jeśli płód został poroniony we wczesnym okresie ciąży, bez jakichkolwiek szans na przeżycie to człowiekiem nie był. Czyli człowiek ma za sobą życie płodowe-płód wg mnie nie jest człowiekiem dopóki jego organizm nie będzie mógł funkcjonować poza łonem matki.
![]() |
#280 |
Zakorzenienie
|
![]() specjalnie dla was |
![]() ![]() |
![]() |
#281 |
BAN stały
|
Dla mnie od zapłodnienia to coś jest człowiekiem - a na pewno jest życiem.
Zastanawia mnie sprawa pogrzebów nienarodzonych dzieci. Niektóre matki jak poronią naturalnie chowają swoje maleństwa, a co dzieje się po zabiegu z zwłokami płodu? Przecież w przypadku zabiegu maleństwo masz już jakieś fizyczne rozmiary. A i ostatnia sprawa, czy słyszeliście o ustawie FOCA w Stanach Zjednoczonych? Nie miałbym nic do feminizmu, ale gdy on oklaskuje coś takiego, to mi się włosy na głowie jeżą. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() Poroniony płód to odpad(tak samo jak ten usunięty podczas aborcji) jednak matka może go wziąć i pochować. Równie dobrze jak wytną Ci nerkę, normalnie ją wyrzucają do śmietnika ale jeśli bardzo chcesz to możesz ją sobie zabrać w formalinie do domu.
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem pewna czy odpadki medyczne można rozdawać pacjentom
|
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Przyczajenie
|
![]()
Do czego prowadzi ta dyskusja?
Czy do określenia, w którym momencie stajemy się człowiekiem? Jeśli ktoś ma z tym problem, to dziwna sprawa... Ja uważam, że człowiek jest od początku, tzn. od poczęcia do końca, tzn. do śmierci, w tym wypadku do aborcji, która jest uśmierceniem człowieka, czyli zabójstwem. Co się stało z prawami dzieci, z prawem człowieka do życia? Kobieta, która boi się urodzić dziecko, bo uważa że będzie najgorszą matką na świecie nie daje szansy ani sobie, ani dziecku. Smutny świat, w którym nie ma Miłości. Jednak mam nadzieję, że to uczucie jeszcze istnieje. Parę osób też tak uważa http://www.uratujswietego.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
ja jestem zdecydowanie na nie-trzeba myśleć i się zabezpieczać, po prostu.Dopuszczam możliwość aborcji jedynie w przypadku gwałtu, ciężkich wad genetycznych, ale to chyba zrozumiałe.
|
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
Acha czyli aborcje można mierzyć wskaźnikiem traum?
|
![]() ![]() |
![]() |
#290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
według kościoła płod jest czlowiekiem od momentu poczęcia ,ale jesli kobieta po poronieniu samoistnym chce pochować tak np.10-tyogdniowy płod to jest to najczesciej niemozliwe. Ksieża się niemal w głowe pukają... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Konto usunięte
|
Na pęknięty kondom też nie ma się wpływu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Płód niechciany to płód niechciany. Dlatego jestem za tym, żeby kobieta mogła zdecydować czy chce donosić ciążę i urodzić, czy nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#294 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja jednak dostrzegam subtelną różnicę pomiędzy płodem z wpadki (klasyka: brak zabezpieczenia, gumka pękła albo inny środek antykoncepcyjny zawiódł) a płodem będącym owocem gwałtu. Nie wiem jak inni, ja z tym pierwszym MOŻE byłabym w stanie się, nie wiem... oswoić, ale z tym drugim niestety nie. I żeby nie było, mówię ze swojego punktu widzenia, nie próbuję ucierać nowych schematów ![]() ![]() Muszynianko: też bym polemizowała o "poziomie" tych traum, ale już dam spokój. pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak wiesz, istnieją kobiety, które decydują się urodzić dziecko powstałe w wyniku gwałtu, ba, są w stanie je kochać. Są też takie, które dziecka nie chcą i nigdy nie będą chciały, bo dzieci je odrzucają, brzydzą, odpychają, nie czują one instynktu macierzyńskiego itd. I czy taka kobieta - zabezpieczająca się, to podkreślam, ale jednak w momencie gdy antykoncepcja zawiedzie - powinna być zmuszana do ciąży i porodu? I znów to powtórzę, co napisała kiedyś Klarissa i z czym cholernie się zgadzam. Każde dziecko powinno być kochane od samego początku, wyczekiwane i chciane. Dziecko z gwałtu jak i dziecko z wpadki nie jest chciane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#296 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Bo to, co prezentujecie, też jest relatywizmem i nie ma nic wspólnego z obroną życia, jeśli jedno bronimy, a drugie (w sumie takie samo) pozwalamy usunąć. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;25947508]A z prawem kobiet do decydowania o sobie co się stało?[/QUOTE]
W takim wypadku kobieta nie decyduje tylko o sobie, decyduje też o drugim ...życiu, bo czy to człowiek czy nie to kwestia indywidualnych poglądów. Generalnie jestem raczej za legalizacją aborcji, ze względu na to, że może zmniejszyłoby to liczbę dzieci zostawianych w śmietnikach czy katowanych przez rodziców w miesiąc po urodzeniu, bo tak naprawdę niewielu tego pokroju ludzi decyduje się na oddanie dziecka do adopcji... Ostatecznie chyba lepiej usunąć ciążę we wczesnej fazie niż krzywdzić narodzone już i czujące dziecko. Chociaż osobiście nie akceptuję aborcji pod względem moralnym i pomijając kwestię czy jest zabiciem człowieka czy nie, jest przede wszystkim wyrazem nieodpowiedzialności i niedojrzałości do pewnych spraw, choćby do seksu (nie mówię oczywiście o gwałtach) i nigdy bym się na to nie zdecydowała. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jeśli ktoś walczy o życie poczęte, to powinien o nie walczyć bez względu czy to gwałt czy seks bez zabezpieczenia. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
To, ze są ludzie , którzy nie myślą o tym, że konsekwencją seksu jest ciąża, a później dokonują aborcji. Sama znam takie przypadki...
|
![]() ![]() |
![]() |
#300 |
Konto usunięte
|
Owszem, kobieta decyduje o drum życiu, ale to życie jest całkowicie zależne od niej. Konsekwencje ciąży, porodu i posiadania dziecka są na tyle poważne, że nikt nie powinien być zmuszany do przechodzenia przez to wszystko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:15.