![]() |
#271 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studentki Politechniki Gdańskiej- łaczmy się! :)
Moim zdaniem żeby można było porównywać trudność kierunków trzeba byłoby je wszystkie studiować
![]()
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
Jak się czujecie przed studiami?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Raczkowanie
|
Ja jestem troche przerażona... ale co będzie to będzie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Raczkowanie
|
Koleżanka innego kierunku miała o tym informacje w liście, że trzeba go zrobić online, ale wczytałam się w szczegóły i termin jest do końca semestru zimowego więc luuuzik
![]() Myślałam, że listy różnią się terminami szkoleń, ale widać każdy wydział/kierunek ma coś innego
![]() |
#278 |
Raczkowanie
|
A to dobrze, bo już sobie wkręciłam, że dadzą jakiś kosmiczny termin kursu i będę musiała plany zmienić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Przyczajenie
|
z tego co mi znajomy z PG mówił, podobno odpowiedzi do testu z kursu bibliotecznego krążą po całej uczelni
![]() już powoli zaczynam się denerwować jak to będzie na studiach i tak jak SarahJasmin jestem przerażona matmą i fizą. Ale bądźmy dobrej myśli ;d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Raczkowanie
|
Myśl o wyjeździe również mnie przeraża, zwłaszcza że mieszam daleko..na tyle daleko że rzadko będę bywać w domu i strasznie mi smutno z tego powodu i coraz bardziej nie chce mi się wyjeżdzać a żeby tego było mało nastroju wcale nie poprawia mi jesienna, przygnębiająca pogoda ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Raczkowanie
|
Dobrze, że ja nie musze nigdzie się przeprowadzać. Ale podobno to suuuuper przeżycie- mieszkanie w akademiku, czy na stancji. Człowiek się usamodzielnia, poznaje nowych ludzi... Studia to podobno najlepszy okres. Więc bądźmy dobrych myśli.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Raczkowanie
|
Ja w sumie przez to, że wiedziałam, że jade studiować do Gdańska to jakoś zaniedbałam stosunki ze znajomymi z mojego rodzinneog miasta i została mi tylko przyjaciółka. Jakoś dziwnie mi z tym, liczę, że na studiach się z kimś bliżej będę trzymać xD W sumie teraz nie mogę znaleźć sobie miejsca w domu. Może to dziwne, ale męczą już mnie już te długie wakacje :P Też tak macie? Pewnie po tygodniu studiowania zachce mi się powrócić do tego rozleniwionego stanu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#285 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#287 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja się na kilka razy przewoże. Ciężko by było w jedną walzkę z pościelą, poduszkami. Na szczęście dla mnie to tylko 3h pociągiem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Raczkowanie
|
Jak dobrze, że ja mam tylko 40 minut samochodem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Raczkowanie
|
Ja najpierw muszę jechać godzinę autobusem, a potem 7h pociągiem
![]() ![]() ![]()
![]() |
#290 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jak na stancji - posciel w rozsądnej cenie kupisz w pierwszym lepszym realu (na Przymorzu jest), tesco (dzielnica Chełm ) czy wiekszym Carrefourze (np. w CH Morena). Zalezy gdzie mieszkasz ![]() Kołdrę i poduszki ja no sobie kupowałam w Jysku (ch Morena). Wszystko da sie kupic trzeba tylko wiedziec gdzie i w jakiej dzielnicy sie mieszka. Gdzie masz stancje? Moze pomoge ![]() Zawsze jest jesszcze opcja zakupu na allegro tak, zeby akurat jak dojedziesz była ![]()
'Oh, I wish I could, but I don't want to..' 20.01.12 - Pani Inżynier ![]() ![]() 10.02.12 - Pani Kierownica ![]() Edytowane przez lunerin Czas edycji: 2012-09-09 o 11:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Raczkowanie
|
Ja kiedyś nawet szukałam na allegro i można całkiem w dobrej cenie znaleźć
![]() Minusem kupowania na allegro jest tylko to, że nie pomacasz, a dla mnie np ma to duże znaczenie bo nigdy nie wiadomo :P Nie zazdroszcze mieszkania tak daleko od domu rodzinnego. Chociaż zawsze możesz wziąć pod pache, trochę się przemęczyć i tyle. W pociągu trzymać nie musisz, tylko z pksu do pociągu i pociągu na stancję, a i w samym Gdańsku może znajdziesz kogoś do pomocy ![]() W ogóle orientowałaś się już może ile kosztuje nadanie takich dużych rzeczy jak np pościel? xD Ja nie muszę tego robić, ale ciekawa jestem :P Ah, i w Gdasku dodatkowo masz ikee, ja uwielbiam ikee bo u siebie nie mam xD Ostatnio kupiłam tam ikeowy stolik czerwony za 20zł ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() w ogóle mogłabyś mi napisać, czy na co dzień lepiej jest poruszać się po Gdańsku samochodem czy komunikacją miejską? ![]() Mieszkam troszeczkę daleko od uczelni (ok. 30 minut tramwajem, przystanek mam pod blokiem ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cena jest zależna głównie od wagi. Wysłanie paczki pocztą do 10kg kosztuje około 25zł, więc znośnie ![]() ![]() z pocztą nigdy nie miałam problemów chociaż wysyłałam dużo rzeczy ![]() Ikea ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#293 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie wiem jakie będziesz miała finanse, jak masz możliwość jazdy autem to z Oruni na PG ładnie się jedzie Aleją Havla (chociaz mozna tez Grunwaldzką - tylko to jest główna arteria miasta, ja wolę jezdzic świezo wyremontowaną trasą Sobieskiego - Schuberta - Havla - Łódzka) więc zdecydowanie polecam auto. Chociaż koszty paliwa trochę powalają. Gdybym nie miała całkiem dobrze płatnej pracy i nie dzieliła kosztów z TŻtem to bym się grubo zastanowiła nad wydawaniem takich kwot na wachę. Szczególnie, że z Orunii jest kawałek drogi na PG, bywa, że dość zakorkowaną trasą, bo to zjazd z obwodnicy... Z drugiej strony, jechać stamtąd autobusem może być meczące, bo trasa jest długa, z przesiadkami... z tramwajem to samo chyba, że masz bezpośrednią linię. Jako wielki fan samochodów i osoba, która jeździ komunikacją tylko jak musi i to z ogromną niechęcią, radzę auto. Szczególnie, że Gdańsk wielce zakorkowany nie jest. Chociaż jazda po nim jak się nie zna miasta i po dużym mieście jeździć nie umie jest mega stresująca. Także jak masz możliwość i środki finansowe - bierz auto. Ja bez auta już nie umiem po Gda się poruszać ![]() Z drugiej strony autobus/tramwaj jest dobrą rzeczą, bo nie wydajesz na wachę, na eksploatację auta, nie masz stresu jazdy po wielkim mieści (a po Gdańsku się jeździ specyficznie) no i czas w korkach możesz spożytkowac na ksiażkę, naukę itp.
![]() |
![]() |
#294 |
Konto usunięte
|
Plus trzeba tez pamietac o problemie z parkowaniem. W godzinach porannych znajdzie sie miejsce, ale jesli masz na pozniejsza godzine, to jest jakas masakra.
![]() ![]() Mysle, ze bede meczyc Cie te dojazdy. We wszeszczu spokojnie dalo sie znalezc mieszkania za rozsadne cene(mam wiele znajomych ktorzy szukaja i zawsze cos znajda) Juz nawet pomijajac dojazdy, fajna sprawa, gdy podczas 2 godzinnego okienka mozesz wrocic do domu i np. zjesc obiad. ![]() Dobrze chociaz, ze wybralas Orunie Gorna, na dolnej to by Cie chyba zabili. ![]() A ja sie ucze do poprawek. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Raczkowanie
|
Mamy mieszkanie aż na Orunii z kilku powodów:
nie mieliśmy zbyt dużo czasu żeby oglądać mieszkania, bo ja mieszkam 500km od Gdańska, a TŻ 200km i dojazd był utrudniony, więc chcieliśmy się szybko zdecydować. z naszego mieszkania mamy bezpośredni dojazd tramwajem na uczelnię (we wszystkich innych mieszkaniach, które oglądaliśmy dojazd był z przesiadkami) i mieszkanie jest nowe, a z opłatami nie wychodzi wcale tak źle, więcej zapłacilibyśmy w okolicach PG za mieszkanie w kamienicy, a bałam się mieszkania w starym budynku z ogrzewaniem gazowym, bo w sezonie grzewczym różnie wychodzi ![]() Myślę, że spróbuję chociaż trochę pojeździć komunikacją miejską i poznać Gdańsk, a ewentualnie jak pojadę do domu na święta przywiozę sobie samochód ![]() ![]() Doli, tramwajem mam 30 minut do domu, dla mnie to nie jest aż tak dużo, bo dojeżdżałam do szkoły odkąd pamiętam, ale myślałam już, że jak będzie mnie to męczyć to poszukam czegoś po pierwszej sesji, wtedy część mieszkań może się zwolnić ![]() Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu, bo teraz mogę tylko gdybać, ale dziękuję za wypowiedzi i wszystkie rady ![]() ![]() I powodzenia na poprawkach ![]() ![]()
![]() |
#296 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Z Orunii Górnej na PG jest ładny dojazd, nową trasą (tak jak mowilam, Aleją Havla), bez korków 10-15 minut, a w korkach, które tam są znośne i to tylko w godzinach szczytu, typu 8 rano 16 południu, z pół godziny - czyli tyle co tramwajem. Można jeszcze jeździć Grunwaldzką, która jest przelotówką Trójmiejską a korki to tam też symboliczne są. Auto w dużym mieście warto mieć, bo i nad morze wyskoczyć i do sklepu.. Szczególnie, ze np Auchan który jest bardzo opłacalny, IKEA czy Fashion House (centrum outletowe) są przy obwodnicy i dojazd komunikacją słaby a autem szczegolnie z Orunii, moment się jedzie. W weekendy po Gdańsku się też bardzo fajnie jeździ bo ruch jest minimalny. Nie porównywałabym do Wrocka, bo to ponoć najbardziej zakorkowane miasto w Polsce. Gdańsk jest jednym z mniej zakorkowanych i na serio nie ma sytuacji, że stoisz w korku, cały czas się płynnie poruszasz, czasem wolno, ale jednak. Szczególnie, że teraz otwierają co chwila nowe trasy, ostatnio Słowackiego, teraz obwodnicę południową i się coraz przyjemniej jeździ ![]() a ja wracam do makroekonomii bo dzisiaj zbój ![]()
![]() |
![]() |
#297 |
Konto usunięte
|
A, umknelo mi ze bedziesz z chlopakiem mieszkac. Tak to calkiem w porzadku opcja. Jak bedziecie mieli samochod to juz w ogole.
Ja jezdze bardzo czesto do TZ w tamte okolice i szczerze przyznam, ze jechanie tramwajem to jakas masakra. Strasznie czas mi sie dluzy, zawsze zapchane tramwaje etc. Ale samochodem... ![]() ![]() Ale mozliwe, ze przesadzam. Najdluzej w zyciu(czyli jakies 20 min) zajmowal mi dojazd do lo. Teraz pg pod nosem, wiekszosc znajomych mieszka w zasiegu 800 m, a ze znajomymi spotykamy sie zazwyczaj do 2 km od domu. ![]() Tylko ten nieszczesny TZ trafil sie tak daleko. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Raczkowanie
|
Ja już sobie wykombinowałam, że w drodze na PG będę czytać książki
![]() ![]() Ja bym pewnie wybrała przemieszczanie się środkami telekomunikacji, ale to ze względu tylko i wyłącznie na kase xD Jednak jeśli dla Ciebie to nie byłby problem wydać te dodatkowe 200zł(drugie 200 pewnie TŻ :P) to pewnie byłoby super mieć autko. Twój samochód dużo pali? Bo w sumie moja mama codziennie jeździ do pracy itd to jej wychodzi z 250zł na benzyne miesięcznie, ale ona ma Fiata Pande i pali jakieś 5,5l. A, i jakbyś wzięła autko to znika Ci problem przewiezienia rzeczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Raczkowanie
|
Dziewczęta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Troche blizej, Na Do Studzienki otworzyli teraz Bar Kalinka - mleczny, ze znizka dla studentów, ale nie jadłam tam wiec nie wiem czy jest co polecac. Obok jest znosny i dość tani kebab. Potem najblizej Ds2 jest kolejny kebab - robią tez tam pizze. To jest u podnóża górki z akademikiem - mają też na dowóz (a raczej przynoszą bo blisko :P ) jest też pizzeria PRL koło klubu Autsajder. No i bufety na PG - na ZiE mają świetne jedzenie - dania obiadowe, kanapki, sałatki, przekaski, kawy... Chociaż drogawe, ten sam właściciel ma też bar w Audytorium Novum. Jest też bar w siedzibie samorządu - Bratniaku, ale tam dość drogo. No i każdy wdział prawie ma lepszy lub gorszy bufet ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.