Pracy szukamy-ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. 3. - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-15, 18:03   #271
batami1
Przyczajenie

Dot.: "Pracy szukamy-ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. 3."

chochol na luzie szuka się pracy jak się ma prace inną w której można pracować a ja chodząc na rozmowy mam większe ciśnienie niż jak nie miałam pracy bo po prostu chce uciekać z tej pracy.Poza tym nawet tej pracy nie mogę wpisać w CV bo jest dużo poniżej wcześniejszych prac wiec tylko mi zaszkodzi a nie pomoże. Ale dzięki za odp.
batami1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 18:04   #272
201606210931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość
Dziewczyny dzisiaj dzwonili do mnie z banku w Wawie z zaproszeniem na rozmowe. Oczywiscie zgodzilam sie, ale jak czytam opinie pracownikow na temat pracy to az mi sie rece trzesa, tak narzekaja. Pojechac pojade, trudno kase strace, ale po tym co czytam, nie wiem, co robic. Stanowisko to Doradca klienta operacje gotowkowe i sprzedaz. Przerazaja mnie te plany sprzedazowe do wykonania i praca z pieniedzmi. Niestety nikt inny sie nie odzywa, dlatego pewnie jesli sie spodobam, przyjme posade, tylko nie chce tez trafic z deszczu pod rynne.
Flofferek, nie czytaj tych głupot w internecie. Raz, że w większości opinie są przekoloryzowane i pisane po złości, bo ten co będzie miał jakieś "ale" do firmy w której pracuje wyleje swoją złość w internecie, a ten co mu się super pracuje nie zachwali, bo po co?
Dwa, że wszystko zależy od ludzi i jak w jednym oddziale są przełożeni-tyrani, tak w innym przełożeni mogą obstawać za pracownikami w konfrontacjach z "górą". Tak samo jest ze współpracownikami. Możesz trafić na plotkarzy, a możesz trafić na zgrany zespół.
A plany sprzedażowe, to też wiadomo, że wszystko zależy od regionu. Plan jest taki sam na całą Polskę/region, a wiadomo, że w jednym mieście wyrobienie planu to pikuś bo jest duża rotacja nowych klientów, a w innym to mordęga, bo wciąż przychodzą Ci sami. Wiadomo, że tego samego klienta nie będziesz namawiać na kredyt 5 razy w miesiącu.

Edytowane przez 201606210931
Czas edycji: 2012-10-15 o 18:05
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 18:06   #273
!!&*Monia*&!!
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tajkuna Pokaż wiadomość
Wszędzie sklepy odzieżowe, obuwnicze, kosmetyczne, z upominkami, szmateksy , banki, księgowość, urzędy, sekretariaty szkół itd. Żadną pracą nie pogardzę. U mnie jak pisałam wcześniej nawet na pracowników fizycznych trzeba mieć znajomości. Ja marzę o jakiejkolwiek pracy, za którą przetrwam, wyżyję i do ludzi wyjdę. Nie chciałam bym pracować jako sprzątaczka , chociaż marzeniem mojej mamy jest abym nawet taką pracę miała i grosz do domu przyniosła. Ciągle mi wypominała , że nie szukałam wcześniej np jak byłam na studiach pracy jako sprzątaczka. Wtedy rzadko bo rzadko ale były oferty na sprzątaczki. A jeszcze nasz nie myślący burmistrz jak wyczytałam na necie,chce podatki od nieruchomości podnieść , co jeszcze bardziej odstraszy do zakładania firm. W Krakowie wg art podatek od nieruchomości jest niższy niż w moim mieścieCeny wynajmu lokalu od urzędu miasta są ogromne, co odstrasza do zakładania np sklepów . Jego działania są na nie korzyść miasta tylko. Podatek podniesie , to diety dla radnych wzrosną. Kiedy urzędnicy zaczną myśleć nie o sobie a o rozwoju miasta.
Współczuje Ci podejścia Twojej mamy...jak można człowiekowi na studiach mówić, żeby szedł szukać pracy jako sprzątaczka no jak?? no ja tego nie rozumie...dla mnie pójście sprzątać w Polsce z magistrem to by było największe upokorzenia jakie może być, naprawdę, co innego jak się jedzie za granicę i tam sprząta przez jakiś czas, żeby zarobić, ale żeby na cały etat tak pracować po studiach, to ja sobie tego po prostu nie wyobrażam, tyle kasy władowane w naukę po to żeby ze ścierą latać...może za krótko pracy szukam narazie...ale póki co zdania nie zmienię

Dziewczyny dzisiaj pobiłam swój rekord życiowy sama z siebie uczyłam się angielskiego ponad 3 godz jestem z siebie taka dumna

A na pytanie co u Ciebie zawsze znajdę coś ciekawego do powiedzenia

"Nie trać swojego czasu na kogoś, kto nie ma go, aby spędzać go razem z Tobą"

" świata nie podbijesz"
!!&*Monia*&!! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 18:22   #274
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość
Dziewczyny dzisiaj dzwonili do mnie z banku w Wawie z zaproszeniem na rozmowe. Oczywiscie zgodzilam sie, ale jak czytam opinie pracownikow na temat pracy to az mi sie rece trzesa, tak narzekaja.
Nie czytaj tego, co w internecie. Nikt Ci nigdy nie napisze, że jest happy ze swojej pracy, za to,że jest niezadowolony, to napisze o tym na każdym forum.

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Cytat:
Napisane przez chochol Pokaż wiadomość
niemało osób z mojego wydziału tyle zarabia już na praktykach studenckich ;/ może ew niewiele mniej, więc to nie jest takie całkiem wyssane z palca.
Ja mam niestety pecha (wiem, coś robię nie tak) i zawsze w ostatnim etapie rekrutacji (kiedy zostają już np 3 osoby) odpadam.
ze smutkiem zauważyłam, że zwykle jestem już wtedy i tak jedyną kobietą braną pod uwagę, stąd rozdrażnienie.
Zależy od tego, jaka branża. Bo wiele prakty jest za free, a są i taki gdzie ww. zarobki to codzienność. Nie porównam absolwenta polonistyki do absolwenta farmacji, stąd zrozumiałe są różnice w wynagrodzeniu, natomist niektórzy na prawdę wyżej sra** niż d*** mają. Rozumiem, po szkole technicznej - ok. Ale filozof, który idzie do biura i życzy sobie 2500 netto to śmiech na sali...

Cytat:
łatwiej szukać pracy będąc zatrudnionym - z pewnością do nowych rozmów podchodzi się bardziej na luzie. Czemu nie próbować? a przy okazji zapisuj co, gdzie i kiedy ktoś (kto?) Ci powiedział, co uważasz za mobbing. Przy każdej konfrontacji liczą się tylko fakty, więc dobrze mieć taką listę.
Nie zgodzę się. Ja pracuję i rozglądam się za nową pracą od maja. Nową, czyli z zwiększymi perspektywami (u siebie już wyżej nie awansuję) i o większej strukturze. I niestety, nie mam szczęścia... Wysyłam CV. Może nie hurtem, ale dziś wysłałam 5. I zdziwię się, jak ktoś zadzwoni. Sądzę, że pracodawcy nie lubią zbytnio osób pracujących, bo mają okres wypowiedzenia i trzeba czekać. Choć zgodzę się z tym, że czasem warto poczekać.
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 18:40   #275
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Nie wiem, czy któraś z Was oglądała Panoramę, ale był właśnie temat dot. bezrobotnych. Tusk powiedział bardzo mądrze :" wolałbym być dobrze zarabiającym, pracującym spawaczem, niż bezrobotnym politologiem" przed nim wypowiadał się chłopak, który studiuje politologię i powiedział :" wiem, że teraz pracy dla mnie nie ma, ale kiedyś będzie" ciekawa jestem jak on tymi ambicjami wyżyje

spadam przerobić lekcję z PARP-u
(a orientujecie się, czy na końcu ten certyfikat można zapisać na dysku i potem dopiero wydrukować?)

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 18:47   #276
chochol
Raczkowanie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37082407]
Zależy od tego, jaka branża. Bo wiele prakty jest za free, a są i taki gdzie ww. zarobki to codzienność. Nie porównam absolwenta polonistyki do absolwenta farmacji, stąd zrozumiałe są różnice w wynagrodzeniu, natomist niektórzy na prawdę wyżej sra** niż d*** mają. Rozumiem, po szkole technicznej - ok. Ale filozof, który idzie do biura i życzy sobie 2500 netto to śmiech na sali...

Nie zgodzę się. Ja pracuję i rozglądam się za nową pracą od maja. Nową, czyli z zwiększymi perspektywami (u siebie już wyżej nie awansuję) i o większej strukturze. I niestety, nie mam szczęścia... Wysyłam CV. Może nie hurtem, ale dziś wysłałam 5. I zdziwię się, jak ktoś zadzwoni. Sądzę, że pracodawcy nie lubią zbytnio osób pracujących, bo mają okres wypowiedzenia i trzeba czekać. Choć zgodzę się z tym, że czasem warto poczekać.[/QUOTE]

no oczywiście, że wszystko jest kwestią wybranej branży. Ale nikt mi nie wmówi, że na filozofię idzie się po to, żeby zarabiać pieniądze. Są kierunki które studiuje się dla swoich pasji i są takie, które pozwalają się utrzymać (nie wykluczam przy tym, że praca po nich sprawia przyjemność, ale nie oszukujmy się... ile dzieciaków marzy żeby zostać np projektantem systemów zabezpieczeń ruchu kolejowego? a takich ludzi w brakuje)

Z tym szukaniem pracy przy posiadaniu już obecnej to może faktycznie trudniej, niż mi się zdaje, ale przecież w pracy spędza się dużą część życia, więc chyba szkoda zdrowia na toksyczne firmy. ja bym postulowała szukanie nowej, okres wypowiedzenia można skrócić, jeśli np nagra się kilka takich przypadków mobbingu, o jakich pisze koleżanka
chochol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 18:54   #277
mikados
Rozeznanie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37082407]
Sądzę, że pracodawcy nie lubią zbytnio osób pracujących, bo mają okres wypowiedzenia i trzeba czekać. Choć zgodzę się z tym, że czasem warto poczekać.[/QUOTE]

Jeśli ktoś szuka kogoś od zaraz to osoby pracujące często są skreślane na wstępnie właśnie przez okres wypowiedzenia bo nie zawsze udaję się rozwiązać umowę z dnia na dzień. Ja sama zostałam zaproszona kilka razy na rozmowy dlatego właśnie, ze będąc osobą bezrobotną mogłabym podjąć pracę od zaraz i to podkreślano na rozmowach.

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Trinette Pokaż wiadomość
Jestem zła, bo muszę kupić ubrania do biura (koszule, żakiet, spódnice itp.) a nie mogę nic ładnego znaleźć!! Nie były mi takie ciuchy do tej pory potrzebne i teraz mam problem.
Miałam podobnie, straciłam ponad 5 godzin w galeriach na szukaniu czegoś odpowiedniego i prostego / klasycznego i ciężko z tym, same cekiny, żaboty i inne glamoty.
mikados jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 18:58   #278
chochol
Raczkowanie

szukaj w second handach, h&m, tiffi (tylko na koniec sezonu, gdy są wyprzedaże), tk maxx, camaieu, espirit, tatuum, ewentualnie zara i simple. Ja też miałam z tym straszny problem z początku, bo tam gdzie wcześniej się ubierałam nie było formalnej odzieży.
Stary 2012-10-15, 18:59   #279
Flofferek
Zakorzenienie

Ja sie o tyle zastanawiam, bo pracowalam w tym banku i bylo bardzo zle (infolinia), a tutaj bylaby placowka. Ehh mam czas do jutra ewentualnie to odwolac.
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 19:08   #280
Trinette
Zakręcony Chochlik

Cytat:
Napisane przez sonnewampire Pokaż wiadomość
Chcialabym moc przez takie pierdoły "walić w mur"
Dla mnie to nie jest pierdoła. Zawsze mam ten sam problem i na dodatek nietypową rozmiarówkę.

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37082407]Zależy od tego, jaka branża. Bo wiele prakty jest za free, a są i taki gdzie ww. zarobki to codzienność. Nie porównam absolwenta polonistyki do absolwenta farmacji, stąd zrozumiałe są różnice w wynagrodzeniu, natomist niektórzy na prawdę wyżej sra** niż d*** mają. Rozumiem, po szkole technicznej - ok. Ale filozof, który idzie do biura i życzy sobie 2500 netto to śmiech na sali...[/QUOTE]
Cytat:
Nie zgodzę się. Ja pracuję i rozglądam się za nową pracą od maja. Nową, czyli z zwiększymi perspektywami (u siebie już wyżej nie awansuję) i o większej strukturze. I niestety, nie mam szczęścia... Wysyłam CV. Może nie hurtem, ale dziś wysłałam 5. I zdziwię się, jak ktoś zadzwoni. Sądzę, że pracodawcy nie lubią zbytnio osób pracujących, bo mają okres wypowiedzenia i trzeba czekać. Choć zgodzę się z tym, że czasem warto poczekać.
Mi też powiedzieli, że chcą najlepiej kogoś na już a nie z miesięcznym okresem wypowiedzenia

Cytat:
Napisane przez mikados Pokaż wiadomość
Miałam podobnie, straciłam ponad 5 godzin w galeriach na szukaniu czegoś odpowiedniego i prostego / klasycznego i ciężko z tym, same cekiny, żaboty i inne glamoty.
W końcu ktoś rozumie Cekiny, żaboty itp. są paskudne.
Widziałam wczoraj na necie piękne klasyczne garsonki - KLIK Jutro idę do galerii zorientować się w cenach (poprzednie kolekcje ok. 700zł ).

„Jeśli możesz sobie coś wymarzyć, możesz to zrobić”
Walt Disney

Trinette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 19:18   #281
niv_
Zakorzenienie

Częściej na rozmowy kwalifikacyjne byłam zapraszana kiedy pracowałam.

W każdy razie wiem, że będzie mi bardzo ciężko znaleźć nową prace z moim doświadczeniem zawodowym.

Jeżeli chodzi o studia to nie przesadzałabym z tym, że osoba po politologii pracy nie znajdzie, niektórzy sobię całkiem dobrze radzą. Oprócz samych studiów liczą się bowiem jeszcze inne rzeczy takie jak szczęście,doświadczenie zawodowe czy kontakty.

Winę za hurtową produkcję/zwłaszcza/ humanistów ponoszą uczelnie, których aktulanie jest tyle, że nawet największy /przepraszam za wyrażanie/ matoł coś dla siebie znajdzie i studia ukończy.

Flofferek - ja Cię rozumiem, jak się raz człowiek "przejedzie|" to potem ciężko pójść do pracy w podobnej branży ( nie mówiąc już o tej samej firmie), ale idź zobaczysz co i jak może akurat będzie dobrze.

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2012-10-15 o 19:27
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 19:23   #282
tajkuna
BAN stały

U mnie na podkarpaciu nie trzeba mieć garsonek do pracy. Żadnej w szafie nie mam. Mam kilka prostych żakietów tylko. Garsonki to chyba do korporacji najlepsze. Koleżanki robiące w biurach ponad 100 km ode mnie też nigdy garsonek nie ubierają do pracy. Sweter, bluzka, zwykłe spodnie czy dżins to u nich ubiór do pracy. Ale w wawie pewnie inne wymogi są. Tusiumar raz pisała, że u niej do biura w garsonkach się nie chodzi, a jest z wawy. Żeby ciuchy były największym problemem w życiu człowieka, to ja chcę tylko takich problemów.

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2012-10-15 o 19:24
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 19:31   #283
Ilena
Zakorzenienie

A ja zarejestrowałam się dziś w UP i jakie moje zdziwienie było gdy pani mi powiedziała że papierek odnośnie potwierdzenia rejestracji czy jakoś tak mogę odebrać za 2 tyg
Moja koleżanka jakiś czas temu od razu po rejestracji została poproszona o pójście do tego pokoju, a ja będę czekać 2 tyg śmieszne
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 19:32   #284
niv_
Zakorzenienie

Sama się dość często spotykam z wymogami odnośnie odpowiedniego stroju w pracy np. w firmie pań u mojej koleżanki nie wolno ubierać bluzek, spódnic, spodni w kolorze czerwonym. Nie jest to żadna korporacja, ale spółka państwowa.

W dodatku porządne ciuchy - żakiety, garsonki, bluzki kosztują i to dużo.

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2012-10-15 o 19:33
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 19:32   #285
tajkuna
BAN stały

Zaczynam myśleć, że faktycznie jestem nieudacznikiem życiowym, pechowcem, który nie powinien się narodzić. Koleżanka po prawie dostała po znajomości pracę w swoim zawodzie w naszym małym mieście. Przed chwilą mnie sms o tym poinformowała. Ludzie , którzy wywodzą się z nieustawionych rodzin jak ja lepiej żeby się nie rodzili.
Stary 2012-10-15, 19:36   #286
Trinette
Zakręcony Chochlik

Cytat:
U mnie na podkarpaciu nie trzeba mieć garsonek do pracy. Żadnej w szafie nie mam. Mam kilka prostych żakietów tylko. Garsonki to chyba do korporacji najlepsze. Koleżanki robiące w biurach ponad 100 km ode mnie też nigdy garsonek nie ubierają do pracy. Sweter, bluzka, zwykłe spodnie czy dżins to u nich ubiór do pracy. Ale w wawie pewnie inne wymogi są. Tusiumar raz pisała, że u niej do biura w garsonkach się nie chodzi, a jest z wawy. Żeby ciuchy były największym problemem w życiu człowieka, to ja chcę tylko takich problemów.
W każdej firmie nie trzeba mieć? Prawda jest taka, że wszystko zależy od tego co pracodawca ustali. W bankach itp. zwykle mają dress code, w małych firemkach nie. W mojej obecnej dość sporej firmie ubieramy się normalnie. Jednak wolę się zaopatrzyć w bardziej eleganckie ubrania (w miarę możliwości finansowych) niż później szybko coś na siłę kupować. Zawsze się przydadzą.

Nie będę się spowiadać ze swoich ogromnych problemów, bo to moja sprawa i marudzenie na forum niewiele da. Lepiej coś działać w kierunku by znikły.

Walt Disney

Stary 2012-10-15, 19:36   #287
tajkuna
BAN stały

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość

Dokładnie a skąd bezrobotny ma mieć na drogą garsonkę kasę. Mi się udało 1 biały, 1 kremowy, 1 zielony i 2 czarne żakiety na szmatach kupić. Fajne są. Na garsonki mnie nigdy nie było stać. Moja jedna koleżanka do pracy chodzi w tunikach i leginsach. Tylko ona robi w biurze rachunkowym, a nie w dużej firmie, korporacji. Wszystko od firmy zależy.
Stary 2012-10-15, 19:39   #288
Trinette
Zakręcony Chochlik

Cytat:
Niestety... ale jeśli są porządne to wytrzymają długi czas

Niv
zapomniałam się jeszcze do Twojego poprzedniego posta odniesc. Mam kolezanke po politologii (doktorat robiła) i teraz prowadzi wlasna firme i organizuje dość spore imprezy Dziewczyna naprawdę wygadana i obrotna. Także dużo zależy od charakteru.

Walt Disney

Stary 2012-10-15, 19:42   #289
Ilena
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie a skąd bezrobotny ma mieć na drogą garsonkę kasę. Mi się udało 1 biały, 1 kremowy, 1 zielony i 2 czarne żakiety na szmatach kupić. Fajne są. Na garsonki mnie nigdy nie było stać. Moja jedna koleżanka do pracy chodzi w tunikach i leginsach. Tylko ona robi w biurze rachunkowym, a nie w dużej firmie, korporacji. Wszystko od firmy zależy.
Ja szukam pracy właśnie w biurze rachunkowym. Ahhhh jak zazdroszczę. Studiuje mgr w tym kierunku. Licencjat obroniłam w lipcu. I szukam jak głupia, ale wiadomo jak to jest jak nie ma się w tym doświadczenia. Do tej pory pracowałam tylko jako sprzedawca i hostessa
Stary 2012-10-15, 19:45   #290
tajkuna
BAN stały

Cytat:
W każdej firmie nie trzeba mieć? Prawda jest taka, że wszystko zależy od tego co pracodawca ustali. W bankach itp. zwykle mają dress code, w małych firemkach nie. W mojej obecnej dość sporej firmie ubieramy się normalnie. Jednak wolę się zaopatrzyć w bardziej eleganckie ubrania (w miarę możliwości finansowych) niż później szybko coś na siłę kupować. Zawsze się przydadzą.

Nie będę się spowiadać ze swoich ogromnych problemów, bo to moja sprawa i marudzenie na forum niewiele da. Lepiej coś działać w kierunku by znikły.
U mnie w mieście chyba w żądnej nie ma z góry narzucenia, aby chodzić ubranym w garsonkach . U nas nikt nie zarabia full kasy, by drogie garsonki kupować. Nawet jak byłam na stażu w dużym banku, to panie w zimie do pracy przychodziły ubrane w golfach a nie w żakietach, bluzach z kołnierzem, garsonkach. W banku spółdzielczym jak czasami tam jestem to żadnej pani w garsonce nie widzę. Przeważnie żakiet, bluzka, a w zimie golf. W małych bankach i PKO BP jest dress code.
Stary 2012-10-15, 20:03   #291
Konto usunięte

Cytat:
no oczywiście, że wszystko jest kwestią wybranej branży. Ale nikt mi nie wmówi, że na filozofię idzie się po to, żeby zarabiać pieniądze. Są kierunki które studiuje się dla swoich pasji i są takie, które pozwalają się utrzymać
nawet nie wiesz, jak dużo tak myśli... ludzie mają jeszcze stereotyp, że mgr otworzy im drogę do miliona

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Ilena Pokaż wiadomość
Ja szukam pracy właśnie w biurze rachunkowym. (...) I szukam jak głupia, ale wiadomo jak to jest jak nie ma się w tym doświadczenia. Do tej pory pracowałam tylko jako sprzedawca i hostessa
a staże i praktyki? nie ma nic?

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:
Napisane przez mikados Pokaż wiadomość
(...) Ja sama zostałam zaproszona kilka razy na rozmowy dlatego właśnie, ze będąc osobą bezrobotną mogłabym podjąć pracę od zaraz i to podkreślano na rozmowach.

.
właśnie... najczęściej szuka się na już
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 20:03   #292
Ilena
Zakorzenienie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37084646]nawet nie wiesz, jak dużo tak myśli... ludzie mają jeszcze stereotyp, że mgr otworzy im drogę do miliona

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

a staże i praktyki? nie ma nic?[/QUOTE]

No właśnie z nadzieją na staż zarejestrowałam się w UP. Potrzebuje pieniędzy więc darmowe praktyki kilkumiesięczne to złe rozwiązanie dla mnie.
Stary 2012-10-15, 20:04   #293
chochol
Raczkowanie

cóż... wiem, że na wysokich stanowiskach wiele korporacji lubuje się w zatrudnianiu ludzi po zupełnie innych studiach (tak znany case masowego zatrudniania fizyków jądrowych na stanowiskach kierowniczych instytucji finansowych), ale filozofia?... naprawdę? O_O

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-15, 20:12   #294
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy któraś z Was oglądała Panoramę, ale był właśnie temat dot. bezrobotnych. Tusk powiedział bardzo mądrze :" wolałbym być dobrze zarabiającym, pracującym spawaczem, niż bezrobotnym politologiem"
Oczywiście, że tak. Lepiej mieć fach w ręku niż dyplom w szufladzie, ale.... Ale ogłoszeń do pracy np. mechanik w Wawie dużo nie ma. A jest wiele innych i to z wyższym. Ludzie idą często na studia, bo skoro recepcjonistka ma miec wyższe, no to cóż. Paranoja, sama narzucona przez pracodawców...

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

Cytat:

Mi też powiedzieli, że chcą najlepiej kogoś na już a nie z miesięcznym okresem wypowiedzenia
Właśnie... Ja mam też miesiąc, a gdyby mnie nie przenieśli pomiędzy spółkami moich szefów, to już bym miała 3 mce wypowiedzenia. Już widzę, jak by mnie ktoś chciał przyjąć po 3 miesiącach czekania. Wtedy tylko wypowiedzenie za porozumieniem stron może ratować, co nie znaczy, że pracodawca je podpisze. Ja fakt faktem przez to, że w tym roku pierwszy raz byłam na urlopie od trzech lat, to "chomikuję urlop" i gdyby coś, mogę po wypowiedzeniu wziąć urlop i stawić się dopracy w nowym miejscu po tygodniu, ale przecież nie napiszę tego w liście motywacyjnym....

Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Czas edycji: 2012-10-15 o 20:13
Stary 2012-10-15, 20:14   #295
chochol
Raczkowanie

Większość rekrutacji, które przechodziłam trwały około 3 miesięcy... mało która firma szukała od zaraz. branża, branża.
Stary 2012-10-15, 20:15   #296
myboyismine
Zakorzenienie

co do banku...myślicie, że na rozmowę mogę ubrać ciemne(granatowe)dżinsy i żakiet?
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 20:17   #297
Konto usunięte

Cytat:
Ludzie , którzy wywodzą się z nieustawionych rodzin jak ja lepiej żeby się nie rodzili.
Ja wiem, że jestem w innej sytuacji, bo mam pracę, ale... Ale żadnej pracy nikt mi nie polecił i każdą zdobywałam sama. I z tego, co czytam na tym forum, to mało która z nas, dostała posadkę po znajomości. Ba, nikt z moim zjanomych nie dostał pracy po znajomości!

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
co do banku...myślicie, że na rozmowę mogę ubrać ciemne(granatowe)dżinsy i żakiet?
dzins do banku? raczej nie.
spódnicę proponuję.

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

Cytat:
Większość rekrutacji, które przechodziłam trwały około 3 miesięcy... mało która firma szukała od zaraz. branża, branża.
To też zależy, jaka branża... U mnie wszystkie rektutacje trwały max tydzień. Natomiast znajome z większych firm, faktycznie potwierdzają, że czasem rekturacja trwa 2-3 miesiące
Stary 2012-10-15, 20:20   #298
tajkuna
BAN stały

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37084969]Ja wiem, że jestem w innej sytuacji, bo mam pracę, ale... Ale żadnej pracy nikt mi nie polecił i każdą zdobywałam sama. I z tego, co czytam na tym forum, to mało która z nas, dostała posadkę po znajomości. Ba, nikt z moim zjanomych nie dostał pracy po znajomości!

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

dzins do banku? raczej nie.
spódnicę proponuję.

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

[/QUOTE]
A u mnie wszyscy znajomi dostali po znajomości pracę.
Do banku czarne spodnie bym ubrała.
Stary 2012-10-15, 20:21   #299
Konto usunięte

Cytat:
W każdej firmie nie trzeba mieć? Prawda jest taka, że wszystko zależy od tego co pracodawca ustali. W bankach itp. zwykle mają dress code, w małych firemkach nie.
Dokładnie. Jeśli pracujesz w banku, urzędzie, jesteś asystentką prezesa ect., no to trzeba się ubrać ładnie. Natomiast jeśli jest to mała firma, to często po prostu trzeba łądnie i schludnie wyglądać. W niektórych firmach jest dress code, więc problem z ciuchami odpada. Ja osobiście wolę rozmawiać z osobą, która dobrze reprezentuję firmę niż kogoś w rozciągniętym swetrze i dzinach. Ja mam szczęście, że można ubrać się jak się chce, w granicach rozsądku

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Cytat:
A u mnie wszyscy znajomi dostali po znajomości pracę.
Do banku czarne spodnie bym ubrała.
najwidoczniej w stolicy jest inaczej
Stary 2012-10-15, 20:22   #300
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Częściej na rozmowy kwalifikacyjne byłam zapraszana kiedy pracowałam.

W każdy razie wiem, że będzie mi bardzo ciężko znaleźć nową prace z moim doświadczeniem zawodowym.

z tego co pamiętam masz dośc dobre doświadczenie w pracy biurowej. Jaki czas tam pracowałaś?

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości