|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: "Pracy szukamy-ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. 3."
chochol na luzie szuka się pracy jak się ma prace inną w której można pracować a ja chodząc na rozmowy mam większe ciśnienie niż jak nie miałam pracy bo po prostu chce uciekać z tej pracy.Poza tym nawet tej pracy nie mogę wpisać w CV bo jest dużo poniżej wcześniejszych prac wiec tylko mi zaszkodzi a nie pomoże. Ale dzięki za odp.
|
|
|
|
#272 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dwa, że wszystko zależy od ludzi i jak w jednym oddziale są przełożeni-tyrani, tak w innym przełożeni mogą obstawać za pracownikami w konfrontacjach z "górą". Tak samo jest ze współpracownikami. Możesz trafić na plotkarzy, a możesz trafić na zgrany zespół. A plany sprzedażowe, to też wiadomo, że wszystko zależy od regionu. Plan jest taki sam na całą Polskę/region, a wiadomo, że w jednym mieście wyrobienie planu to pikuś bo jest duża rotacja nowych klientów, a w innym to mordęga, bo wciąż przychodzą Ci sami. Wiadomo, że tego samego klienta nie będziesz namawiać na kredyt 5 razy w miesiącu. Edytowane przez 201606210931 Czas edycji: 2012-10-15 o 18:05 |
|
|
|
|
#273 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no jak?? no ja tego nie rozumie...dla mnie pójście sprzątać w Polsce z magistrem to by było największe upokorzenia jakie może być, naprawdę, co innego jak się jedzie za granicę i tam sprząta przez jakiś czas, żeby zarobić, ale żeby na cały etat tak pracować po studiach, to ja sobie tego po prostu nie wyobrażam, tyle kasy władowane w naukę po to żeby ze ścierą latać...może za krótko pracy szukam narazie...ale póki co zdania nie zmienię![]() Dziewczyny dzisiaj pobiłam swój rekord życiowy sama z siebie uczyłam się angielskiego ponad 3 godz jestem z siebie taka dumna A na pytanie co u Ciebie zawsze znajdę coś ciekawego do powiedzenia
|
|
#274 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#275 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Nie wiem, czy któraś z Was oglądała Panoramę, ale był właśnie temat dot. bezrobotnych. Tusk powiedział bardzo mądrze :" wolałbym być dobrze zarabiającym, pracującym spawaczem, niż bezrobotnym politologiem"
przed nim wypowiadał się chłopak, który studiuje politologię i powiedział :" wiem, że teraz pracy dla mnie nie ma, ale kiedyś będzie" ciekawa jestem jak on tymi ambicjami wyżyje ![]() spadam przerobić lekcję z PARP-u ![]() (a orientujecie się, czy na końcu ten certyfikat można zapisać na dysku i potem dopiero wydrukować?)
|
#276 |
|
Raczkowanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37082407]
Zależy od tego, jaka branża. Bo wiele prakty jest za free, a są i taki gdzie ww. zarobki to codzienność. Nie porównam absolwenta polonistyki do absolwenta farmacji, stąd zrozumiałe są różnice w wynagrodzeniu, natomist niektórzy na prawdę wyżej sra** niż d*** mają. Rozumiem, po szkole technicznej - ok. Ale filozof, który idzie do biura i życzy sobie 2500 netto to śmiech na sali... Nie zgodzę się. Ja pracuję i rozglądam się za nową pracą od maja. Nową, czyli z zwiększymi perspektywami (u siebie już wyżej nie awansuję) i o większej strukturze. I niestety, nie mam szczęścia... Wysyłam CV. Może nie hurtem, ale dziś wysłałam 5. I zdziwię się, jak ktoś zadzwoni. Sądzę, że pracodawcy nie lubią zbytnio osób pracujących, bo mają okres wypowiedzenia i trzeba czekać. Choć zgodzę się z tym, że czasem warto poczekać.[/QUOTE] no oczywiście, że wszystko jest kwestią wybranej branży. Ale nikt mi nie wmówi, że na filozofię idzie się po to, żeby zarabiać pieniądze. Są kierunki które studiuje się dla swoich pasji i są takie, które pozwalają się utrzymać (nie wykluczam przy tym, że praca po nich sprawia przyjemność, ale nie oszukujmy się... ile dzieciaków marzy żeby zostać np projektantem systemów zabezpieczeń ruchu kolejowego? a takich ludzi w brakuje) Z tym szukaniem pracy przy posiadaniu już obecnej to może faktycznie trudniej, niż mi się zdaje, ale przecież w pracy spędza się dużą część życia, więc chyba szkoda zdrowia na toksyczne firmy. ja bym postulowała szukanie nowej, okres wypowiedzenia można skrócić, jeśli np nagra się kilka takich przypadków mobbingu, o jakich pisze koleżanka |
|
|
|
#277 |
|
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37082407]
Sądzę, że pracodawcy nie lubią zbytnio osób pracujących, bo mają okres wypowiedzenia i trzeba czekać. Choć zgodzę się z tym, że czasem warto poczekać.[/QUOTE] Jeśli ktoś szuka kogoś od zaraz to osoby pracujące często są skreślane na wstępnie właśnie przez okres wypowiedzenia bo nie zawsze udaję się rozwiązać umowę z dnia na dzień. Ja sama zostałam zaproszona kilka razy na rozmowy dlatego właśnie, ze będąc osobą bezrobotną mogłabym podjąć pracę od zaraz i to podkreślano na rozmowach. ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ---------- Miałam podobnie, straciłam ponad 5 godzin w galeriach na szukaniu czegoś odpowiedniego i prostego / klasycznego i ciężko z tym, same cekiny, żaboty i inne glamoty. |
|
|
|
#278 |
|
Raczkowanie
|
szukaj w second handach, h&m, tiffi (tylko na koniec sezonu, gdy są wyprzedaże), tk maxx, camaieu, espirit, tatuum, ewentualnie zara i simple. Ja też miałam z tym straszny problem z początku, bo tam gdzie wcześniej się ubierałam nie było formalnej odzieży.
|
|
|
|
#279 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie o tyle zastanawiam, bo pracowalam w tym banku i bylo bardzo zle (infolinia), a tutaj bylaby placowka. Ehh mam czas do jutra ewentualnie to odwolac.
|
|
|
|
#280 | ||
|
Zakręcony Chochlik
|
Dla mnie to nie jest pierdoła. Zawsze mam ten sam problem i na dodatek nietypową rozmiarówkę.
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37082407]Zależy od tego, jaka branża. Bo wiele prakty jest za free, a są i taki gdzie ww. zarobki to codzienność. Nie porównam absolwenta polonistyki do absolwenta farmacji, stąd zrozumiałe są różnice w wynagrodzeniu, natomist niektórzy na prawdę wyżej sra** niż d*** mają. Rozumiem, po szkole technicznej - ok. Ale filozof, który idzie do biura i życzy sobie 2500 netto to śmiech na sali...[/QUOTE] Cytat:
![]() Cytat:
![]() Widziałam wczoraj na necie piękne ).
|
|
#281 |
|
Zakorzenienie
|
Częściej na rozmowy kwalifikacyjne byłam zapraszana kiedy pracowałam.
W każdy razie wiem, że będzie mi bardzo ciężko znaleźć nową prace z moim doświadczeniem zawodowym. Jeżeli chodzi o studia to nie przesadzałabym z tym, że osoba po politologii pracy nie znajdzie, niektórzy sobię całkiem dobrze radzą. Oprócz samych studiów liczą się bowiem jeszcze inne rzeczy takie jak szczęście,doświadczenie zawodowe czy kontakty.Winę za hurtową produkcję/zwłaszcza/ humanistów ponoszą uczelnie, których aktulanie jest tyle, że nawet największy /przepraszam za wyrażanie/ matoł coś dla siebie znajdzie i studia ukończy. Flofferek - ja Cię rozumiem, jak się raz człowiek "przejedzie|" to potem ciężko pójść do pracy w podobnej branży ( nie mówiąc już o tej samej firmie), ale idź zobaczysz co i jak może akurat będzie dobrze.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-10-15 o 19:27 |
|
|
|
#282 |
|
BAN stały
|
U mnie na podkarpaciu nie trzeba mieć garsonek do pracy. Żadnej w szafie nie mam. Mam kilka prostych żakietów tylko. Garsonki to chyba do korporacji najlepsze. Koleżanki robiące w biurach ponad 100 km ode mnie też nigdy garsonek nie ubierają do pracy. Sweter, bluzka, zwykłe spodnie czy dżins to u nich ubiór do pracy. Ale w wawie pewnie inne wymogi są. Tusiumar raz pisała, że u niej do biura w garsonkach się nie chodzi, a jest z wawy. Żeby ciuchy były największym problemem w życiu człowieka, to ja chcę tylko takich problemów.
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2012-10-15 o 19:24 |
|
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
A ja zarejestrowałam się dziś w UP i jakie moje zdziwienie było gdy pani mi powiedziała że papierek odnośnie potwierdzenia rejestracji czy jakoś tak mogę odebrać za 2 tyg
![]() Moja koleżanka jakiś czas temu od razu po rejestracji została poproszona o pójście do tego pokoju, a ja będę czekać 2 tyg śmieszne
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
Sama się dość często spotykam z wymogami odnośnie odpowiedniego stroju w pracy np. w firmie pań u mojej koleżanki nie wolno ubierać bluzek, spódnic, spodni w kolorze czerwonym.
Nie jest to żadna korporacja, ale spółka państwowa.W dodatku porządne ciuchy - żakiety, garsonki, bluzki kosztują i to dużo.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-10-15 o 19:33 |
|
|
|
#285 |
|
BAN stały
|
Zaczynam myśleć, że faktycznie jestem nieudacznikiem życiowym, pechowcem, który nie powinien się narodzić.
Koleżanka po prawie dostała po znajomości pracę w swoim zawodzie w naszym małym mieście. Przed chwilą mnie sms o tym poinformowała. Ludzie , którzy wywodzą się z nieustawionych rodzin jak ja lepiej żeby się nie rodzili.
|
|
|
|
#286 | |
|
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
![]() Nie będę się spowiadać ze swoich ogromnych problemów, bo to moja sprawa i marudzenie na forum niewiele da. Lepiej coś działać w kierunku by znikły.
|
|
#287 |
|
BAN stały
|
Dokładnie a skąd bezrobotny ma mieć na drogą garsonkę kasę. Mi się udało 1 biały, 1 kremowy, 1 zielony i 2 czarne żakiety na szmatach kupić. Fajne są. Na garsonki mnie nigdy nie było stać. Moja jedna koleżanka do pracy chodzi w tunikach i leginsach. Tylko ona robi w biurze rachunkowym, a nie w dużej firmie, korporacji. Wszystko od firmy zależy.
|
|
|
|
#288 | |
|
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
![]() Niv zapomniałam się jeszcze do Twojego poprzedniego posta odniesc. Mam kolezanke po politologii (doktorat robiła) i teraz prowadzi wlasna firme i organizuje dość spore imprezy Dziewczyna naprawdę wygadana i obrotna. Także dużo zależy od charakteru.
|
|
#289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#290 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#291 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#292 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37084646]nawet nie wiesz, jak dużo tak myśli... ludzie mają jeszcze stereotyp, że mgr otworzy im drogę do miliona
![]() ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- a staże i praktyki? nie ma nic?[/QUOTE] No właśnie z nadzieją na staż zarejestrowałam się w UP. Potrzebuje pieniędzy więc darmowe praktyki kilkumiesięczne to złe rozwiązanie dla mnie. |
|
|
|
#293 |
|
Raczkowanie
|
cóż... wiem, że na wysokich stanowiskach wiele korporacji lubuje się w zatrudnianiu ludzi po zupełnie innych studiach (tak znany case masowego zatrudniania fizyków jądrowych na stanowiskach kierowniczych instytucji finansowych), ale filozofia?... naprawdę? O_O
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#294 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Cytat:
Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2012-10-15 o 20:13 |
||
|
|
|
#295 |
|
Raczkowanie
|
Większość rekrutacji, które przechodziłam trwały około 3 miesięcy... mało która firma szukała od zaraz. branża, branża.
|
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
co do banku...myślicie, że na rozmowę mogę ubrać ciemne(granatowe)dżinsy i żakiet?
|
|
|
|
#297 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Cytat:
spódnicę proponuję. ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#298 |
|
BAN stały
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;37084969]Ja wiem, że jestem w innej sytuacji, bo mam pracę, ale... Ale żadnej pracy nikt mi nie polecił i każdą zdobywałam sama. I z tego, co czytam na tym forum, to mało która z nas, dostała posadkę po znajomości. Ba, nikt z moim zjanomych nie dostał pracy po znajomości!
---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- dzins do banku? raczej nie. spódnicę proponuję. ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- [/QUOTE] A u mnie wszyscy znajomi dostali po znajomości pracę. Do banku czarne spodnie bym ubrała. |
|
|
|
#299 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- najwidoczniej w stolicy jest inaczej |
|
|
|
|
#300 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
z tego co pamiętam masz dośc dobre doświadczenie w pracy biurowej. Jaki czas tam pracowałaś?
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

Ceny wynajmu lokalu od urzędu miasta są ogromne, co odstrasza do zakładania np sklepów . Jego działania są na nie korzyść miasta tylko. Podatek podniesie , to diety dla radnych wzrosną. Kiedy urzędnicy zaczną myśleć nie o sobie a o rozwoju miasta.
no jak?? no ja tego nie rozumie...dla mnie pójście sprzątać w Polsce z magistrem to by było największe upokorzenia jakie może być, naprawdę, co innego jak się jedzie za granicę i tam sprząta przez jakiś czas, żeby zarobić, ale żeby na cały etat tak pracować po studiach, to ja sobie tego po prostu nie wyobrażam, tyle kasy władowane w naukę po to żeby ze ścierą latać...może za krótko pracy szukam narazie...ale póki co zdania nie zmienię
sama z siebie uczyłam się angielskiego ponad 3 godz 
przed nim wypowiadał się chłopak, który studiuje politologię i powiedział :" wiem, że teraz pracy dla mnie nie ma, ale kiedyś będzie"
).

Koleżanka po prawie dostała po znajomości pracę w swoim zawodzie w naszym małym mieście. Przed chwilą mnie sms o tym poinformowała. Ludzie , którzy wywodzą się z nieustawionych rodzin jak ja lepiej żeby się nie rodzili.
Lepiej coś działać w kierunku by znikły.