Egzorcyzmy - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-11, 10:38   #271
rousse
BAN stały

Dot.: Egzorcyzmy

Cytat:
Napisane przez ulfrinn Pokaż wiadomość
Szybka jesteś, już przeczytałaś długi artykuł i wyciągnęłaś wnioski. Ja kończę dyskusję, masz poglądy sprzed 50 lat, od tego czasu zrobiono trochę nowych badań. Ale widzę, że masz zamkniety umysł na wiedzę i postęp, więc kończę dyskusję, bo i tak jestem pewna tego co piszę, a twoja aprobata nie jest mi do niczego potrzebna.

P.s. Nie wierzę, że zdążyłaś przez 7 minut przeczytać artykuł ze zrozumieniem
sorry, to Ty wklejasz jakiś suchar. Mówisz o pubmedzie, a wklejasz to? To nie artykuł tylko post , zawierający podobno przedruk artykułu (bez podpisu , bez autora?) z czasopisma popularnonaukowego Świat Nauki sprzed 5 lat! Na portalu nadziej-glejak.pun.pl (darmowe fora), który w dodatku zaczyna się od oczywistej bzdury Gdybyśmy mieli niedobór witaminy d to mielibyśmy go też w dzieciństwie =wszyscy mielibyśmy już krzywicę. Wręcz jest tej witaminy za duzo, bo daja ją do serków etc.
Witaminy są ważne, ale nie leczą nowotworów. Co powiesz , na raka skóry- też jest spowodowany niedoborem witD>?

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Napisane przez ulfrinn Pokaż wiadomość
Nie wie czy naciagana. Jak chcesz, to możesz poszukać na pubmedzie
znowu pubmed, a Ty masz wiedzę ze "Świata Nauki"
RZS to nie noweotwór.

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2013-01-11 o 10:38
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 11:34   #272
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Super, weszłam na wątek z myślą, że sobie o egzorcyzmach poczytam, a tu przepychanka między wierzącymi a ateistami, a temat pierwotny dawno gdzieś zaginął.
Stary 2013-01-11, 11:45   #273
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
Super, weszłam na wątek z myślą, że sobie o egzorcyzmach poczytam, a tu przepychanka między wierzącymi a ateistami, a temat pierwotny dawno gdzieś zaginął.
To chyba standard w tematyce katolickiej
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 11:55   #274
sundee
Raczkowanie

Tu są ciekawe świadectwa:

http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/swi...sze-swiadectwa

Miłego czytania.

Polecam też tą książkę:

http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/rec...ia-cala-prawda
nagle deszcz jak płomień zgasł.(...)

sundee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 15:42   #275
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
wizaż ...

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Cytat:
Napisane przez sundee Pokaż wiadomość

Miłego czytania.

Polecam też tą książkę:

A masz jakieś książki tak bardziej z zewnątrz napisane? Tzn. nie tylko te, które sygnuje portal katolik.pl. Chętnie bym poczytała

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 19:07   #276
sundee
Raczkowanie

Znalazłem dzisiaj jeszcze jedną stronkę Posackiego też można coś znaleźć w tej tematyce.

http://www.aleksanderposacki.pl/pl/ksiazki

I tutaj jeszcze:

http://www.rosemaria.pl/ksiegarnia/c...y-ksiazki.html

Najlepiej podejść do jakiejś księgarni katolickiej i tam popytać o coś ciekawego. "Magia - cała prawda" to bardzo dobra pozycja, szybko się czyta i jest tam naprawdę dobrze pokazane na czym polega zniewolenie czy opętanie. O egzorcyzmach też są wzmianki. Są tam świadectwa ludzi którzy przeszli drogę od opętania, zniewolenia, dręczenia do uwolnienia w mocy Boga.
nagle deszcz jak płomień zgasł.(...)

sundee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 12:41   #277
Lisciolaz Straszliwy
Wtajemniczenie

http://www.wykop.pl/ramka/1375369/he...ty-a-satanizm/ Nieco w temacie.

(\__/)
{ ^y^}

Lisciolaz Straszliwy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 13:08   #278
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Ha, egzorcyzmy to ciekawy temat. Jak działa psychika ludzka i jak można to wykorzystać.

Mniej najbardziej bawi to, że wg "wytycznych" co do opętania to mnie niejeden ksiądz mógłby chcieć egzorcyzmować. A każde z moich dziwactw i inności ma swoje wytłumaczenie logiczne aż do bólu. Przeraża fakt, że dużo opisów opętań to wręcz podręcznikowy opis zaczątków poważnych chorób psychicznych. Co ciekawe, jakby się zagłębić w niektóre biografie świętych (tutaj tak jakby przeciwstawienie opętania - czyli objawienia i inne) to widzimy bardzo podobny mechanizm.

Egzorcyzmy to też swojego rodzaju pójscie na łatwiznę. O wiele prościej iść do księdza i odprawić modły niż przyznać że jest się chorym i potrzebuje się leczenia psychiatrycznego i żmudnych terapii oraz ogromnej pracy nad sobą.

Kiedyś oglądałam sławne Egzorcyzmy Emily Rose. Ponoć na faktach.

Pierwszy objaw - coś ją wpycha w łóżko i wstać nie daje. Serio, nikt nigdy nie miał duszności nocnych? Klasyczny objaw wielu chorób, stanów lękowych i dużego napięcia. Ma się wrażenie, że coś siedzi na piersiach i przyciska do łóżka z całej siły. Z punktu widzenia osoby która to widziała z boku - nieciekawie to wygląda, szczególnie pierwszy raz jak nie wiadomo o co chodzi.
Potem czuła zapach spalenizny. Nadwrażliwość węchowa czasami doprowadza człowieka do szłau, bo ja jestem skłonna podnieść alarm w bloku że coś się pali, a to tylko ktoś obiad przypalił i poszło wentylacją.

A potem biedna dziewczyna zachorowała jeszcze bardziej, męczyła się i nikt jej do szpitala nie wziął, nie dał uspokajacza i kroplówki - zagłodziła się na śmierć przy asyście księdza i rodziny. Straszny był dla mnie ten film, owszem.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 13:55   #279
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Ha, egzorcyzmy to ciekawy temat. Jak działa psychika ludzka i jak można to wykorzystać.

Mniej najbardziej bawi to, że wg "wytycznych" co do opętania to mnie niejeden ksiądz mógłby chcieć egzorcyzmować. A każde z moich dziwactw i inności ma swoje wytłumaczenie logiczne aż do bólu. Przeraża fakt, że dużo opisów opętań to wręcz podręcznikowy opis zaczątków poważnych chorób psychicznych. Co ciekawe, jakby się zagłębić w niektóre biografie świętych (tutaj tak jakby przeciwstawienie opętania - czyli objawienia i inne) to widzimy bardzo podobny mechanizm.

Egzorcyzmy to też swojego rodzaju pójscie na łatwiznę. O wiele prościej iść do księdza i odprawić modły niż przyznać że jest się chorym i potrzebuje się leczenia psychiatrycznego i żmudnych terapii oraz ogromnej pracy nad sobą.

Kiedyś oglądałam sławne Egzorcyzmy Emily Rose. Ponoć na faktach.

Pierwszy objaw - coś ją wpycha w łóżko i wstać nie daje. Serio, nikt nigdy nie miał duszności nocnych? Klasyczny objaw wielu chorób, stanów lękowych i dużego napięcia. Ma się wrażenie, że coś siedzi na piersiach i przyciska do łóżka z całej siły. Z punktu widzenia osoby która to widziała z boku - nieciekawie to wygląda, szczególnie pierwszy raz jak nie wiadomo o co chodzi.
Potem czuła zapach spalenizny. Nadwrażliwość węchowa czasami doprowadza człowieka do szłau, bo ja jestem skłonna podnieść alarm w bloku że coś się pali, a to tylko ktoś obiad przypalił i poszło wentylacją.

A potem biedna dziewczyna zachorowała jeszcze bardziej, męczyła się i nikt jej do szpitala nie wziął, nie dał uspokajacza i kroplówki - zagłodziła się na śmierć przy asyście księdza i rodziny. Straszny był dla mnie ten film, owszem.
Czyżby? A masz np. wstręt do rzeczy świętych albo parzy cię woda swięcona?

To już bylo mówione, ze egzorcyzmowani muszą mieć wykluczoną chorobę psychiczną . No i chyba chorego psychicznie w życiu nie widziałaś Np. schizofrenicy to zwykle spokojni ludzie, zamknięci w sobie i w swoim świecie.
Stary 2013-01-13, 14:02   #280
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Czyżby? A masz np. wstręt do rzeczy świętych albo parzy cię woda swięcona?

To już bylo mówione, ze egzorcyzmowani muszą mieć wykluczoną chorobę psychiczną . No i chyba chorego psychicznie w życiu nie widziałaś Np. schizofrenicy to zwykle spokojni ludzie, zamknięci w sobie i w swoim świecie.
W wielu księży mam autentyczny odruch rzucenia czegoś ciężkiego. Liczy się?
Wody święconej się brzydzę bardzo, jak sobie pomyślę ile ludzi tam brudne paluchy maczało

A wiesz jak ciężko się diagnozuje niektóre choroby psychiczne? A ile z nich jeszcze jest niezbadanych, nieznanych, ciągle się odkrywa nowe choroby, daje im nazwy, próbuje się je usystematyzować.

Psychiatra który odsyła chorego do egzorcysty zamiast dłużej go obserwować, próbować mu pomóc doraźnie powinien mieć odebrane prawo do wykonywania zaowdu.
Stary 2013-01-13, 14:12   #281
rousse
BAN stały

Cytat:
W wielu księży mam autentyczny odruch rzucenia czegoś ciężkiego. Liczy się?
Wody święconej się brzydzę bardzo, jak sobie pomyślę ile ludzi tam brudne paluchy maczało

A wiesz jak ciężko się diagnozuje niektóre choroby psychiczne? A ile z nich jeszcze jest niezbadanych, nieznanych, ciągle się odkrywa nowe choroby, daje im nazwy, próbuje się je usystematyzować.

Psychiatra który odsyła chorego do egzorcysty zamiast dłużej go obserwować, próbować mu pomóc doraźnie powinien mieć odebrane prawo do wykonywania zaowdu.
ad. brudna woda święcona -ja też

Mylisz się, chroby psychiczne są te same od wielu lat nie odkrywa się niczego nowego. Może tylko zmieniają nazwy.
Po drugie, takich lekarzy fizycznie nie ma
Plus podobno człowiek musi wykazać chęć poddania się egzorcyzmom, czyli to jest jakby wola człowieka.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-13, 14:29   #282
MirellamKoko
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sundee Pokaż wiadomość

Miłego czytania.

Polecam też tą książkę:

nawet nie wiesz jak bardzo mi pomogłaś linkiem nr 1
dziękuję
MirellamKoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 16:21   #283
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lisciolaz Straszliwy Pokaż wiadomość
to zawsze było wiadomo
http://fc08.deviantart.net/fs70/f/2011/001/6/c/hello_pinhead_by_kezeff-d36706e.jpg
Stary 2013-01-13, 18:14   #284
MirellamKoko
Rozeznanie

Wiecie co Wam powiem, że egzorcystów jest mało. Bardzo trudny jest dostęp do nich.
Np zakłądając że ja bym się chciała wybrać. Muszę zawalać prawie 100 km do najbliższego. Pokreślę, że nie mam prawka. Czyli pozostanie jazda busem. Ok pół biedy. A później weź jedź trajtkiem i szukaj ulicy.

Powinien być jeden na każdą parafię .
MirellamKoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 18:46   #285
mimi2552
Raczkowanie

W mojej parafii kiedyś był egzorcysta teraz już go nie ma bo przenieśli go do innej parafii i miasta parę lat temu.

Karmimy Psiaki .
mimi2552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-14, 18:06   #286
zekori
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
ad. brudna woda święcona -ja też

Mylisz się, chroby psychiczne są te same od wielu lat nie odkrywa się niczego nowego. Może tylko zmieniają nazwy.
Po drugie, takich lekarzy fizycznie nie ma
Plus podobno człowiek musi wykazać chęć poddania się egzorcyzmom, czyli to jest jakby wola człowieka.
Kobieto, na chwilę obecną mamy o wiele większą wiedza na temat ciała człowieka i zaburzeń, jakie w nim zachodzą, niż 100 lat temu, ale to nie jest wszystko.
Jesteś psychiatrą, czy kimś w tym rodzaju?
zekori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 19:04   #287
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zekori Pokaż wiadomość
Kobieto, na chwilę obecną mamy o wiele większą wiedza na temat ciała człowieka i zaburzeń, jakie w nim zachodzą
dzięki . to zdanie zmieniło moje życie

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2013-01-14 o 19:05
Stary 2013-05-05, 22:51   #288
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

O taki fajny artykulik na moim ulubionym portalu

http://www.fronda.pl/a/zle-duchy-a-c...zna,27935.html
Stary 2013-05-06, 17:55   #289
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
O taki fajny artykulik na moim ulubionym portalu

http://www.fronda.pl/a/zle-duchy-a-c...zna,27935.html
Komentarze pod nim jeszcze lepsze
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 10:00   #290
GrumpyCat
Wredny kotecek

Ale ciekawy temat, przeczytałam dopiero ze 100 postów ale zaraz będę dalej nadrabiać. Kiedyś zainteresowałam się karmą, zaczęłam oglądać filmy o reinkarnacji i przeczytałam "Wędrówkę dusz" wydawało mi się to wszystko takie logiczne chociaż jednocześnie jestem osobą wierzącą (wiem że to dziwnie wygląda), znalazłam jakieś takie nagranie wg Kociołka (nie pamiętam dokładnie jak to się nazywało), że niby w czasie słuchania tego nagrania widzi się swoje poprzednie wcielenia:P Ale nie miałam odwagi sobie włączyć. Przeczytałam gdzieś wypowiedzi że to się może źle skończyć, że otwiera się tym samym duszę złym mocom i od razu mi się odechciało:P Teraz już się tym tematem namiętnie nie interesuję, chociaż nie mogłam się powstrzymać żeby nie obejrzeć "Chłopiec który żył już kiedyś" kiedy wiedziałam że będzie w tvp1
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-17, 14:00   #291
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Nie przeczę przypadkom opętania.

Jednak wbrew pozorom są to przypadki naprawdę rzadkie i każdy szanujący się egzorcysta (nie hohsztapler) najpierw doradzi wizytę u psychiatry by wykluczyć zaburzenia psychiczne. Uzależnienie od tarota, ouija board, wróżb to takie samo uzależnienie jak uzależnienie od hazardu, gier komputerowych czy solarium. Terapia przebiega bardzo podobnie.

Gdzieś na tym forum jest zestaw pytań dot. modlitwy o uwolnienie, czy coś w tym stylu. Osoba, która je przygotowała jest typowym, książkowym wręcz przykładem poważnego zaburzenia ocierającego się o schizofrenię. Naprawdę proponuję poszukać i zapoznać się z tymi wypocinami : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=706839 choćby po to by nie paść ofiarą szaleńca.

"Są rzeczy na niebie i ziemi, o których nie śniło się Waszym filozofom". Tak. Ale do takich zjawisk należy podchodzić bardzo sceptycznie.
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-14, 02:14   #292
TOPNEWS
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MirellamKoko Pokaż wiadomość
Wiecie co Wam powiem, że egzorcystów jest mało. Bardzo trudny jest dostęp do nich.
Np zakłądając że ja bym się chciała wybrać. Muszę zawalać prawie 100 km do najbliższego. Pokreślę, że nie mam prawka. Czyli pozostanie jazda busem. Ok pół biedy. A później weź jedź trajtkiem i szukaj ulicy.

Powinien być jeden na każdą parafię .
generalnie jest jeden na diecezję , no chyba że jest duża to wiadomo. I dojeżdzają do os potrzebującej. a poza tym nie od razu odprawia egzorcyzm jak wam się wydaje . Na początku jest tzw rozpoznanie , czyli rozmowa jak ze zwyklym psychologiem.
P.S. nie kazdy ksiądz moze zostac egzorcystą to ważne !

---------- Dopisano o 03:14 ---------- Poprzedni post napisano o 03:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Nie przeczę przypadkom opętania.

Jednak wbrew pozorom są to przypadki naprawdę rzadkie i każdy szanujący się egzorcysta (nie hohsztapler) najpierw doradzi wizytę u psychiatry by wykluczyć zaburzenia psychiczne. Uzależnienie od tarota, ouija board, wróżb to takie samo uzależnienie jak uzależnienie od hazardu, gier komputerowych czy solarium. Terapia przebiega bardzo podobnie.

Gdzieś na tym forum jest zestaw pytań dot. modlitwy o uwolnienie, czy coś w tym stylu. Osoba, która je przygotowała jest typowym, książkowym wręcz przykładem poważnego zaburzenia ocierającego się o schizofrenię. Naprawdę proponuję poszukać i zapoznać się z tymi wypocinami : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=706839 choćby po to by nie paść ofiarą szaleńca.

"Są rzeczy na niebie i ziemi, o których nie śniło się Waszym filozofom". Tak. Ale do takich zjawisk należy podchodzić bardzo sceptycznie.
NIE PRAWDA ! jezeli jest dobry to nie kieruje do psychiatry , bo to nie lekarz ogólny gdy ma WĄTPLIWOŚCI w rozeznaniu sytuacji to prosi o konsultacje.
TOPNEWS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 20:24   #293
Agnieszka Romanek
Raczkowanie

GG do Agnieszka Romanek
Egzorcyzmy. Fakty i mity

Odesłanie do oczyszczenia, musi być czymś poprzedzone...np. zdiagnozowaniem ze jest to wpływ astralny. Jeśli tak jest, to jedyna pomoc w egzorcyście.

Nerwice i choroby psychiczne, bardzo często maja swój początek w dość silnym opętaniu, albo wpływie wampiryzmu. Czymś jest spowodowany ten brak emocji, rozdrażnienia itd.
Bardzo często egzorcysta nie jest potrzebny, bo np. wplyw ma żyła wodna, oraz szlak astralny. W tym przypadku pomaga sprawdzenie polaryzacji,
oraz wzmocnienie czakramów.
Agnieszka Romanek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 20:28   #294
maacieek
Zakorzenienie

Dot.: Egzorcyzmy. Fakty i mity

Acha, no i jaki morał z tego? Zapomniałaś zadać pytanie czy jak bo nie wiadomo co tutaj należy odpisywać
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 20:31   #295
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
Acha, no i jaki morał z tego? Zapomniałaś zadać pytanie czy jak bo nie wiadomo co tutaj należy odpisywać
No właśnie- o co Ci właściwie chodzi???

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 20:35   #296
Agnieszka Romanek
Raczkowanie

GG do Agnieszka Romanek

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
No właśnie- o co Ci właściwie chodzi???
Właśnie o sam fakt, zainteresowanie tematyką egzorcyzmów. Znamy to tylko z bajek, filmów i ambon kaznodziei. Dlaczego więc tak sztywno podchodzi się do formuły czy musi być pytanie? Chodzi o czystą polemikę
Stary 2014-02-14, 20:48   #297
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez Agnieszka Romanek Pokaż wiadomość
Właśnie o sam fakt, zainteresowanie tematyką egzorcyzmów. Znamy to tylko z bajek, filmów i ambon kaznodziei. Dlaczego więc tak sztywno podchodzi się do formuły czy musi być pytanie? Chodzi o czystą polemikę
Polemikę powiadasz- tak więc powiem tak: nie wierzą w żadne egzorcyzmy jako pomoc w opętaniu- polecam psychiatrę. Co do żył wodnych to należy zwrócić się do radiestety i powie Ci, gdzie je masz i tyle (ewentualnie łóżko w sypialni przestawisz).

Insta
Stary 2014-02-14, 20:51   #298
Agnieszka Romanek
Raczkowanie

GG do Agnieszka Romanek

Kwestia indywidualna, fakt. To że jestem nowa to nie świadczy że inna niż TY
Stary 2014-02-14, 20:52   #299
Stace
Zakorzenienie

Pachnie mi trollem

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 20:56   #300
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez Agnieszka Romanek Pokaż wiadomość
Kwestia indywidualna, fakt. To że jestem nowa to nie świadczy że inna niż TY
W żadnym poście nie wspomniałam nawet, że jesteś nowa, a tym bardziej, że inna (w sensie, ze coś jest z Tobą nie tak), więc czytaj ze zrozumieniem.

P.S. Zresztą rzeczywiście trollem "zalatuje"....

Insta
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości