![]() |
#271 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: bierzecie? brałyscie?
Napisałam, że nie szanuję ludzi biorących narkotyki i szczerze mówiąc, nic na to nie poradze. Nie mogę powiedzieć, dobrze to będę szanować taką czy inną osobę. Na szacunek tez trzeba zasłużyć.
Po drugie, nie chodzi mi o ludzi, którzy tylko próbowali, np zapalili trawkę, a o takich, którzy siedzą w tym gównie, sa uzależnieni, nie potrafią z tego wyjść, a dodatkowo uważają, że są silni psychicznie, moga z narkotykami skonczyć kiedy chcą i twierdzą, że nic im złego się nie dzieje.
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
...
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2007-09-25 o 01:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie brałam
![]() |
#274 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
Wariatka
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#276 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A moja sie nie odnosila do wszystkich, tylko do co poniektórych ![]() ![]() W kazdym razie dzieki za twoj pkt widzenia. Dla mnie to znaczy więcej (zwłaszcze obecnie...) niz by sie wielu mogło wydawać. Nieważne. Nie odnioslam sie w swojej wypowiedzi do moich doswiadczen z dragami. Co do doswiadczen ludzi z mojego (najblizszego) otoczenia - niestety mam z narkotykami kontakt bardzo regularny. Tak jak Daenerys miałam na myśli ludzi, którzy, przynajmniej w subiektywnym odczuciu, sa w zażywaniu narkotyków "oblatani". Tzn niekoniecznie sa uzależnieni, ale zażywają (mniej czy bardziej) regularnie. Bo maja taka potrzebe. Kaprys. No i (gwóźdź programu) czują się "silniejsi". Nie wnikam w powody potrzeby "czucia sie". Alkohol - ok., wiem, że sie niektorzy burzą bo "ktostam" jata jointy, a sami pod sklepem nocnym wystają. Nie o to chodzi. Nie o to mi chodziło. To w ogole pomijam. Cytat:
Nikomu z niczego tłumaczyć sie nie musze, ale dla jasnosci powiem... Nie skreslam ludzi z powodu naduzywania / "używkowania". Natomiast jest to dla mnie wiadomość. Sygnał. Człowiek to człowiek. Jego słabości to jego słabości. Staram sie to odróżniać. Nigdzie nie napisałam o braku szacunku. Mam szacunek. Jakiz bylby ze mnie psycholog, gdybym nie umiala wejrzeć w czlowieka i zobaczyc w nim dobra? (lub wspominając pewnien film: "czegos najmniej zepsutego") Żaden. Istnieja po prostu granice. Cienkie, niezauwazalne. Ale do przekroczenia. A po przekroczeniu, "trzeba" zachowac sie tak, zeby moc spojrzec w lustro. Niektore mechanizmy obronne uwazam po prostu za smieszne i zalosne. Tyle.
![]() |
![]() |
#277 |
Raczkowanie
|
nigdy nie brałam i nie mam zamiaru pakować się w to bagno...nie po to jem witamink, spędzam godzinki na dbaniu o siebie żeby chwilka złudnego odlotu to wszystko zniszczyła i doprowadziło do degradacji mojego organizumu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#279 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#280 |
Raczkowanie
|
O jeszcze mi sie przypomniało. Kiedyś na religii ksiądz puścił nam kasetę, na której facet opowiadał o narkotykach ( sam też brał i ze wszystkich jego przyjaciół tylko jemu udało sie wrócić do normalnego życia ). Mówił o nich w sposób bardzo humorystyczny, ale jednocześnie dający do myślenia. Nie pamiętam juz tego dokładnie, ale dwie rzeczy zapisały mi sie w pamięci:
- gościu mowi coś takiego: ,,No co wy g...a, żeście nie probowali? nawet z bitą smietaną ( ![]() - i moje ulubione ![]()
![]() |
#281 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
też nie brałam i nie planuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
nigdy nie miałam w ręce papierosa a tym bardziej narkotyki!!!
nie potrzebuję niczego aby się dobrze bawić ![]() a jak chę odpocząć to pije herbatkę miętową ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#285 |
Rozeznanie
|
nie biorę bo nie jest mi to potrzebne , do niczego
![]()
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
nie i nie bede
![]()
![]() |
#287 |
Przyczajenie
|
Nie brałem i nie mam zamiaru.
Ale jak slysze ze moge przerwac w kazdej chwili ze to nie uzaleznienie to wybaczcie ale przewaznie to gruba pomylka. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Przyczajenie
|
Heh,, hej
![]() wiesz moim zdaniem głupota jest brać narkotyki.. Tylko ludzie o słabej psychice sięgają po takie okropne rzeczy,.,. myślą, ze jest to ucieczka od problemów.. a tak naprawde.. to sie dopiero zaczyna.. zaczną sie problemy, gdy zaczniemy brać.. ![]() ja nigdy nie brałam.. i nie mam zamiaru ![]() pozdrawiam ![]()
Wiara w ludzi.. wiara w słowa.. jest nikłą przepascią.. jeżeli w nich wierzysz.. prędzej zginiesz.. niż wyjdziesz z tego cało.. "Tylko, że ona nie jest dla niego.. tylko, ze on nie jest dla niej.." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bralam, przestalam kiedy mi sie podobalo. Sprobowalam czegos innego, bralam, przestalam. Palilam, pale, regularnie, czasem codziennie, a czasem pol roku przerwy. BO mi sie nie chce. Albo mam obowiazki. A jak mi sie zachce, to znowu pale. Slaba psychika? Jak najbardziej, nie ukrywam. I sie nie wstydze. Lubie moja pogubiona konstrukcje. "zaczną sie problemy, gdy zaczniemy brać.."? ![]() Niektorzy wiedza, ze czasami.. pomaga. Tak samo jak fajnie sobie lyknac jednego na rozluznienie. Zeby przemyslec, uspokoic sie, poukladac. I nie oceniajmy z gory. Male bywa wielkie w nieodpowiednim swietle.
![]() |
![]() |
#290 |
Zadomowienie
|
Ja nie brałam nie biorę i brać nie będę , wole wydać pieniadze na czekoladę kasztankową
![]()
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
nigdy nie bralam ale jak bylam mlodsza czesto sie nad tym zastanawialam, chcialam uciec od wszytskich i wszystkiego i nie chodzilo tutaj bynajmniej o problemy z chlopakiem czy z ocenami to byly calkiem inne problemy o ktorych chyba kazdy chcialby uciec lub zapomniec
mi sie udalo i swoja silna wola zwalczylam chec brania ich i nawet w mojej prezentacji maturalnej z polskiego mialam temat o narkotykach i alkoholikach, czuje litosc do osob ktore to robia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Wtajemniczenie
|
Dora Angel jest czekolada kasztankowa??? ja tez chce taka
![]() |
#293 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do narkotyków - nigdy nie brałam, nie biorę i nie zamierzam. Nigdy też nie paliłam. Piję raczej mało (nigdy się nie upiłam) i tylko dobre alkohole, a szczególnie lubię wina. Wszelkie używki uważam za głupie i jeśli zauważe u siebie jakiekolwiek oznaki uzależnenia od najmneijszej nawet głupotki to robię sobie wolne, bo to głupie, żeby np. chipsy rządziły moim życiem. Wiem, że taka herbata czy chipsy brzmią głupio w stosuknu do narkotyków czy alkoholu, ale to ma takie same podstawy, tylko coś szybciej uzależnia a coś wolniej. Szanuję każdego człowieka, ale nie pochwalam osób, które biorą. Dzięki takim atrakcjom mam kuzynkę, z którą cała rodzina nie ma właściwie kontaktu od jakichś 5 lat, a ona ma 20. Kilka lat starszego kuzyna rodzice wyciągnęli z glębokiego nałogu, ale cały czas trzeba go mieć na oku i nie jest to już ten sam człowiek i też wiem, ze nie jest całkiem czysty, bo nie daje rady. Niech mi nikt nie bredzi, że tak sobie zapalić jest fajnie i nic potem się nie dzieje! Alkoholik też mówi, ze ma kontrolę, bo przecież nie pije już 5 miesiąc, tylko, że jak zacznie to mu wypada z życiorysu kolejnych 5 na chlanie. Nałogiem krzywdzi się nie tylko siebie, ale i innych i wmawianie sobie i innym, że już nie mam problemu to oszukiwanie wszystkich. Jeśli raz miałem problem to będę go mieć przez całe życie, bo zawsze może się zdarzyć, że do tego wrócę, a wiem, że jestem słaby i muszę z tym walczyć. Jak sobie to uświadomisz, to duży krok w stronę tego by więcej nie brać czy nie pić. I nie piszcie głupot, że branie jest OK, bo na forum są młode osoby, które mogą przez takie teksty zacząć brać i może się to tragicznie skończyć! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak samo jak picie jest dla mnie ok. NIe - notoryczne upijanie sie - picie. Nie - wstrzykiwanie sobie do zyly zeby jakosc przegryzc dzien, a palenie. Nie wstydze sie, nie brzydze sie, nie demonizuje, nikogo nie namawiam. Jestem za tym, aby kazdy wybral, to co dla siebie najlepsze. A do tego potrzebne sa nie tylko etyczne wywody tych, co nie wiedza, a rowniez opinie i swiadectwa tych, co wiedza. Bo tak naprawde wiedza jeszcze jest niewielka, przynajmniej w polsce. Dla jednego nalogiem sa narkotyki, dla drugiego fajki, dla trzeciego juz kawa, a dla czwartego nawet czekolada. Z kazdym podanym przykladem dozowlona granica sie porzerza, kolo rosnie. Zatem - wybierzmy taka rozpietosc tego, co zle, jaka dla nas najlepsza, w naszym wlasnym moralnym odczuciu, naszej socjologicznej kostrukcji i wartosci zyciowych. I przezyjmy nasze zycie tak, jak nam sie podoba, poznajac je lub omijajac z daleka.
![]() |
![]() |
#295 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja osobiście próbowałam już sporo z dostępnych narkowyków... Zaczęło się od marihuany, poźniej haszysz... Ośmielałam się sięgać po coraz to mocniejsze środki, gdyż uważałam, że nie zaszkodzi mi to i przede wszystkim CIEKAWOŚĆ... ! Następnie gdy tylko miałam okazję nie zawahałam się sprobować amfetaminy i tabsów. To wszystko było - przyznaję, jednak w nałog nie wpadłam i wszystko było dla sprobowania, zobaczenia jak to jest i czy warto, by ZROZUMIEĆ osoby już biorące regularnie narkotyki! Właściwie nie ciągnie mnie do tego i obecnie wydaje mi się to jedynie stratą pieniędzy, zdrowia... chociaz marihuanę czasem zapalę, by się odpręzyc, dobrze bawic - zamiast pić alkohol! Właściwie przygoda z narkotykami zaczęła się, gdy z wiekiem ( mimo, że lat mam dopiero 17) zapragnęłam poznać "wszystko" co jest na tym świecie dla ludzi przeznaczone... Chęc poznania wielu rzeczy i ciekawość była większa niż świadomość o konsekwencjach... W moim przypadku i wielu innych dziewczyn, które brały narkotyki i bez problemu przestały nie ma mowy o uzależnieniu... Można przestać o ile ma się silną wolę i nie podlega zbyt szybko wpływom innych osob. To w żadnym wypadku nie jest zachęta dla dziewczyn, które nie probowały narkotyków a się nad tym zastanawiają... Na wstępie radzę nie zaczynać, bo nie jest to czymś dobrym, ani godnym pochwały czy sposobem na wybicie się z cienia innych poprzez zaimponowanie, że "coś" się brało i ma się kolejne doświadczenie na swym koncie !! ps. A więc, mimo że miłałam z tym i owym doczynienia i nie krytykuje osob biorących narkotyki, gdyż każdy wie doskonale co robi, ma tego świadomosc, tak jak ja - probowałam bo chciałam - , drogie dziewczęta co złe to trzymać z dala od siebie i dązyc do poznawania tego dobrego ![]() W razie problemow i potrzeby zapomnienia o czymś nieprzyjemnym polecam rozmowę z bliską osobą, zamiast wkraczać na ciemną sciezke... ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Za to calus ![]()
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
czasem ... w depresji ... jak jest okazja ... np. za chwile ... mam dość zamartwiania sie ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Rozeznanie
|
nie i nie planuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dzieki za buziaka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie uciekaj w ten sposob od zmartwien ! To nie pomoze, a jedynie zaszkodzi bo widzę, ze jestes osobą raczej niezbyt silną ![]() Nie twierdzę, ze sama nigdy nie miałam gorszych dni, tzw. "dołów"... ale wystarczy byc cierpliwym i wierzyc, ze bedzie lepiej ![]() Nie do takich celow są narkotyki... kochana głowa do gory i jakbys kiedy chciała pogadac, mimo ze jestem dla Ciebie zupełnie obca osoba, to nie ma problemu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:33.