Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-23, 18:48   #271
Linka25
Zakorzenienie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

Cytat:
Napisane przez Maja771 Pokaż wiadomość
A ile trwały wasze kuracje Tetralysalem?
Moja ma trwać tylko 3 tygodnie. Ale być może się przedłuży. Teraz biorę tetrę 2 tydzień, niby z dnia na dzień jest nieco lepiej. Teraz jeszcze kosmetyczka. Zmasowany atak na pryszcze
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-25, 10:31   #272
Defrigars
Raczkowanie

Moja 5 miesięcy, zostały mi jeszcze niecałe dwa tygodnie.
Defrigars jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 20:56   #273
Ciekawski90
Raczkowanie

Hej. Dawno mnie nie było.

A więc ostatnio zauważyłem coś dziwnego.

A więc tak. Mama zakupiła mi Tetralysal. Wszystko by było fajnie gdyby na pudełku nie pisało 'kapsułka twarda'
Nie pamiętam dobrze czy na wcześniejszych pudełkach coś takiego pisało ale raczej nie było^^ No i jeszcze jedno. Kapsułki były zawsze w takim opakowaniu(chodzi mi już o te 'pazłotko'... )zawsze było srebrne+akcenty żółtego... A teraz jest srebrne z niebieskimi napisami tylko.

Czy to jest jakaś różnica ?

P.S. Wiem że to głupie ale jakoś musiałem zapytać ^^

Ciekawski90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-29, 19:36   #274
adusik
Zadomowienie

ja mam też napisane "kapsułki twarde" i złotko takie samo więc nie ma co się przejmować.

ja mam pytanie:
widziałam że piszecie o słońcu przy braniu Tetralysalu no i ja się oczywiście zgadzam ze szkodliwością.
Mam jednak problem. Za 2 tygodnie idę na wesele i chciała bym się trochę opalić do sukienki. Myślałam o solarium. Na ile muszę odłożyć lek żeby móc pójść do solarium 2 razy? wystarczy 2 dni przed?
adusik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-29, 20:15   #275
tancerka212
Zakorzenienie

nie odkładaj leku oszalałaś??? po to go dostałaś do codziennego brania żeby teraz robić sobie przerwy kiedy ci się zachce..? bez przesady.. ja też brałam długo tetralysal i jakoś dałam radę.. kup sobie balsam brązujący i posmaruj się nim dzien przed weselem ze 3 razy i będziesz miała piękną opaleniznę ja tak zawsze robię jak mam gdzies wyjść i chcę ładnie wyglądac smaruję się nim kilka razy w ciągu dnia i nawet go sporo nakładam i już wieczorem mam piękna opaleniznę także polecam ja używam garniera skóra muśnięta słońcem do ciemniejszej karnacji i jestem zadowolona
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-29, 20:28   #276
fuksjaa
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cytat:
Napisane przez adusik Pokaż wiadomość
ja mam pytanie:
widziałam że piszecie o słońcu przy braniu Tetralysalu no i ja się oczywiście zgadzam ze szkodliwością.
Mam jednak problem. Za 2 tygodnie idę na wesele i chciała bym się trochę opalić do sukienki. Myślałam o solarium. Na ile muszę odłożyć lek żeby móc pójść do solarium 2 razy? wystarczy 2 dni przed?
nie opalaj się w solarium przy kuracji Tetra!

ja mam balsam brązujący i krem do twarzy Dove Summer Glow i świetnie brązują (mam do ciemnej karnacji). myślę, że kilka dni przed weselem smaruj się nim i będziesz miała piękną opaleniznę

----------------

byłam wczoraj u derma
mam przedłużone leczenie Tetralysalem i witaminę B. Zineryt tak jak był i dodatkowo jeszcze na plecy Acneroxid L. najlepsze jest to, że derma nie mogła nadziwić się nad tym, że tak szybko widać tak wielką poprawę. podobno do lata mam szansę uporać się z tym szitem
fuksjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-29, 20:56   #277
tancerka212
Zakorzenienie

no widzisz bardzo się cieszę! trzeba brać lek systematycznie i nie robić sobie żadnych przerw przez swoje widzimisię tylko wtedy można spodziewac się najlepszych wyników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-29, 21:26   #278
adusik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
nie odkładaj leku oszalałaś??? po to go dostałaś do codziennego brania żeby teraz robić sobie przerwy kiedy ci się zachce..? bez przesady.. ja też brałam długo tetralysal i jakoś dałam radę.. kup sobie balsam brązujący i posmaruj się nim dzien przed weselem ze 3 razy i będziesz miała piękną opaleniznę ja tak zawsze robię jak mam gdzies wyjść i chcę ładnie wyglądac smaruję się nim kilka razy w ciągu dnia i nawet go sporo nakładam i już wieczorem mam piękna opaleniznę także polecam ja używam garniera skóra muśnięta słońcem do ciemniejszej karnacji i jestem zadowolona
spokojnie, nie krzycz jeszcze niczego nie odłożyłam
ogólnie rzecz biorąc mam już dość tego leku, bo boli mnie żołądek i i tak chcę go w tym miesiącu odstawić. biorę lek już 3 miesiące i odczuwam efekty uboczne

co do balsamów nie jestem przekonana bo kiedyś jak się smarowałam, miałam jakieś dziwne plamy i ogólnie bolę się, że zrobię to nierównomiernie
Stary 2008-05-30, 08:42   #279
tancerka212
Zakorzenienie

mi też tak się zdarzyło jak za szybko włozyc chcialam ubranie dlatego jak mnie nachodzi taki dzien to się rozbieram do golasa i się smaruje od razu najpierw 1 warstwa za chwilę 2 i po chwili 3. czekam chwilke aż się to ładnie wchłonie i nie mam żadnych problemów tylko trzeba porządnie wsmarowywać a nie tylko nałożyc i lekko rozprowadzic

a na żołądek to wiem o czym mówisz bo tez mialam tak ale ja odłożyłam go po 4 miesiącach bo też już nie mogłam no ale ja wyleczona zostałam z trądziku a nie wiem jak to jest u ciebie
Stary 2008-05-31, 01:20   #280
ningio
Raczkowanie

Dot.: tetralysal i tabletki antykoncepcyjne?

Ja biorę 1 opakowanie Yasminów i właśnie kończę 40 dniową kuracje Tetralysalem. I teraz moja załamka. Wczoraj skończyłam brać te leki i doszło do stosunku bez dodatkowego zabezpieczenia jestem na 20 tabletce anty ;/ Czy jest możliwość że jestem w ciąży, Dermatolog mówiła że tetralysal obniża skuteczność i pełne zabezpieczenie jest dopeiro po 2 opakowaniach Yasminy a ginekolog , że od 1 tabletki i że nie ma ten antybiotyk wpływu
Help
ningio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-31, 15:35   #281
mrofka
wizażowy robalek

Tetralysalu nie brałam, ale dostałam Logest - tabletki antykoncepcyjne na trądzik. Ale nie mogę ich brać, bo żeby je brać muszę mieć dobre wyniki badań - enzymy wątrobowe. Te niestety wyszły mi źle :/ i nadal źle wychodzą... dostałam skierowanie do Instytutu Chorób Zakaźnych do Wawy w tym kierunku (bo nie wiedzą, co mi jest) i nie chcieli mnie przyjąć. Stwierdzili, że źle mnie pokierowali (jasne... ). Mam jeszcze jedno skierowanie - do hematologa - bo morfologia też u mnie słaba.... :/
mrofka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-03, 11:22   #282
haarfa
Przyczajenie

moim zdaniem jest mała szansa...ale jednak dla pewnosci za kilka dni/tydzien zrobilabym test
haarfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-12, 16:16   #283
Defrigars
Raczkowanie

Czy wy tez bezpośrednio po odstawieniu Tetralysalu (u mnie po 5- miesięcznej terapii) zostaliście obsypani ?
Stary 2008-06-12, 16:33   #284
tancerka212
Zakorzenienie

ja po 5 miesiącach wreszcie miałam ładną buzię.. i o żadnym wysypie juz nie bylo mowy... cale szczescie!!!
Stary 2008-06-12, 18:16   #285
adusik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
mi też tak się zdarzyło jak za szybko włozyc chcialam ubranie dlatego jak mnie nachodzi taki dzien to się rozbieram do golasa i się smaruje od razu najpierw 1 warstwa za chwilę 2 i po chwili 3. czekam chwilke aż się to ładnie wchłonie i nie mam żadnych problemów tylko trzeba porządnie wsmarowywać a nie tylko nałożyc i lekko rozprowadzic

a na żołądek to wiem o czym mówisz bo tez mialam tak ale ja odłożyłam go po 4 miesiącach bo też już nie mogłam no ale ja wyleczona zostałam z trądziku a nie wiem jak to jest u ciebie
już nie będę potrzebować, bo jakiś tydzień temu odłożyłam lek. Właśnie z powodu tego żołądka. Nie wyleguję się na słońcu jeszcze, ale troszkę mnie chyciło słoneczko

Cytat:
Napisane przez Defrigars Pokaż wiadomość
Czy wy tez bezpośrednio po odstawieniu Tetralysalu (u mnie po 5- miesięcznej terapii) zostaliście obsypani ?
Mówiąc szczerze ładnie mi zeszło dopiero po odstawieniu U moich koleżanek też tak było. Teraz mam praktycznie czystą buźkę a w trakcie brania miałam lekki wysyp.
Stary 2008-06-12, 21:25   #286
włoczykijka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez adusik Pokaż wiadomość
Mówiąc szczerze ładnie mi zeszło dopiero po odstawieniu U moich koleżanek też tak było. Teraz mam praktycznie czystą buźkę a w trakcie brania miałam lekki wysyp.
Ojj to u mnie z Tetrarysalem było zupełnie inaczej,na początku nic się nie działo,za to potem, miałam MEGA WYSYP. Na twarzy,dekoldzie, ramionach,plecach, ba nawet pojawiały się na szyi.I tak przez około 2 miesiace, nic mi się schodziło,dopiero trafiłam do innego lekarza i się wyleczyłam,ale to był koszmar.Dziś w duszy wciąż mi się wydaje ,że mam ten wysyp
Stary 2008-06-12, 23:05   #287
Defrigars
Raczkowanie

Więc to już antybiotyk przestał już działać ? No, nie, a już myślałem, ze sie wyleczyłem.
Stary 2008-06-13, 17:41   #288
Linka25
Zakorzenienie

A ja się poddałam, nie chcę już tego antybiotyku. Nie pomaga mi, nie widzę zadnych rezultatów, zniechęciłam się... Ile można się truć? Spróbuję czegoś innego.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-14, 13:55   #289
Ciekawski90
Raczkowanie

WAŻNE...
A mnie spotkała dziś bardzo dziwna sytuacja... Zawsze(od marca) lekarz tak wypisywał mi receptę na Tetralysal:
Tetralysa caps 0,15 1x1 W(kropka na górze)32. Zrobił i tak samo teraz. Więc dałem mamie dziś receptę aby poszła mi wykupić... Daje Pani w aptece receptę a ona mówi że tej dawki nie ma nigdzie w żadnej hurtowni... No i to coś dziwnego. Bo zawsze jak nie było Tetralysalu to powiedziała że przywiozą na jutro. A dziś tak nie powiedziała. Tak jakby już tej dawki nie było. Powiedziała tylko że jest większa ale nie może sprzedać mi tego na tej recepcie... No i teraz muszę iść do lekarza po nową receptę... Pamięta może ktoś jak ma zawsze napisane na recepcie?

A i skończył mi się dziś Tetralysal i zapewne dostanę go dopiero w pon. Czy nic się nie satnie jak nie wezmę przez dwa dni ?

Stary 2008-06-15, 11:27   #290
madzia.a

Dziewczyny, czy któraś z was stosuje antybiotyk na początkowe stadium trądzika różowatego, lub oczny trądzik różowaty? Lekarz zaproponował mi tą kuracje (ale nie wiem czy tetralysalem, czy tertacykliną), ale bardzo boje się skutków ubocznych, wiem, że w przypadku trądzika różowatego efekty są marne, ale nie leczony oczny trądzik różowaty może prowadzić nawet do utraty wzroku

Edytowane przez madzia.a
Czas edycji: 2008-06-15 o 13:30
madzia.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-15, 13:28   #291
fuksjaa

Cytat:
Napisane przez Ciekawski90 Pokaż wiadomość
WAŻNE...

A mnie spotkała dziś bardzo dziwna sytuacja... Zawsze(od marca) lekarz tak wypisywał mi receptę na Tetralysal:

Tetralysa caps 0,15 1x1 W(kropka na górze)32. Zrobił i tak samo teraz. Więc dałem mamie dziś receptę aby poszła mi wykupić... Daje Pani w aptece receptę a ona mówi że tej dawki nie ma nigdzie w żadnej hurtowni... No i to coś dziwnego. Bo zawsze jak nie było Tetralysalu to powiedziała że przywiozą na jutro. A dziś tak nie powiedziała. Tak jakby już tej dawki nie było. Powiedziała tylko że jest większa ale nie może sprzedać mi tego na tej recepcie... No i teraz muszę iść do lekarza po nową receptę... Pamięta może ktoś jak ma zawsze napisane na recepcie?

A i skończył mi się dziś Tetralysal i zapewne dostanę go dopiero w pon. Czy nic się nie satnie jak nie wezmę przez dwa dni ?

nic Ci się nie powinno stać jak przez te 2 dni nie będziesz brał tego leku.
a co do tej sytuacji w aptece to dziwne.. może faktycznie derma się pomyliła?
Stary 2008-06-15, 18:08   #292
Ciekawski90
Raczkowanie

fuksjaa,

Dziękuję za zainteresowanie
Ciekawe... jak mógł się pomylić skoro tak nawet miałem wpisane w karcie odkąd leczę trądzik. Ale cóż. Jutro idę do dermatologa i wyjaśnię tą sprawę ; )

Stary 2008-06-16, 13:51   #293
Ciekawski90
Raczkowanie

Byłem dziś u dermatologa i zmienił mi receptę na 300mg. Ale kurde jak poszedłem do apteki to się przestraszyłem. Bo jedno opakowanie kosztuję ponad 40 zł. Zawsze stosowałem dawkę 150mg i 1 kapsułka dziennie. Czy to na to samo wyjdzie jeżeli będe tą 300mg brał jedną kapsułkę co 2 dni ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-16, 13:59   #294
fuksjaa

Cytat:
Napisane przez Ciekawski90 Pokaż wiadomość
Byłem dziś u dermatologa i zmienił mi receptę na 300mg. Ale kurde jak poszedłem do apteki to się przestraszyłem. Bo jedno opakowanie kosztuję ponad 40 zł. Zawsze stosowałem dawkę 150mg i 1 kapsułka dziennie. Czy to na to samo wyjdzie jeżeli będe tą 300mg brał jedną kapsułkę co 2 dni ?
jeżeli dermatolog powiedział, że masz brać 300mg po jednej kapsułce dziennie, to nie ma wyjścia, musisz tak je brać. to leki, nie cukierki, które możesz brać kiedy tylko Ci się podoba.
Stary 2008-06-16, 14:21   #295
Ciekawski90
Raczkowanie

fuksjaa,

ale dermatolog wypisał mi dlatego 300mg bo 150mg nigdzie nie było. I zawsze stosowałem 1 kapsułkę dziennie. Więc teraz mam(chwilowo)300mg czyli lepiej żebym brał 1 kapsułkę co dwa dni ^^ Już mnie prawie w ogóle nie wywala na twarz. Więc po co mam się truć 300 mg dziennie. Skoro wcześniej brałem 150 dziennie i pomagało. Nie ma sensu brać więcej ; p A mam nadzieję że zjem to 300 mg i już będą 150 dostępne.

Stary 2008-06-16, 15:32   #296
fuksjaa

to dermatolog nie powiedział Ci w jakich dawkach masz brać?
gratuluję.
Stary 2008-06-16, 18:18   #297
tancerka212
Zakorzenienie

bierz codziennie i nie kombinuj.. jak sam mówisz ze jak te zjesz to 150 juz beda dostepne to wrócisz do tamtych.. ja nie jestem pewna czy co 2 dzien to cos da.. w ten sposób to bym w ogóle nie jadla bo w zasadzie na jedno wyjdzie..
Stary 2008-06-16, 19:58   #298
Ciekawski90
Raczkowanie

Oj dziewczyny/kobiety... Jak nie na to samo wyjdzie? Przeczytałem dokładnie ulotkę(jest większa niż w 150mg) I piszę tam że w postaci nie ostrego trądziku wystarczy 150mg dziennie(czyli w tym wypadku 1 kapsułka na 2 dni).

Stary 2008-06-16, 20:40   #299
tancerka212
Zakorzenienie

w twoim wypadku bedzie nie po 150mg na kazdy dzien tylko 300 jednego dnia a zero drugiego dnia.. robi różnice???
albo ja przełam albo jedz normalnie.. bo wyjdzie ze co drugi dzien nie bedziesz stosowal w ogóle antybiotyku..
Stary 2008-06-16, 21:13   #300
Ciekawski90
Raczkowanie

No tak. Ale tak nawet piszę. Że w przypadku nie ostrego trądziku wystarczy 1 kapsułka na 2 dni. Zawszę mogę zrobić tak że przedzielę kapsułkę na pół(znaczy jej zawartość) Ale to za dużo walenia się : /

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości