![]() |
#271 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?
kaledonia nie porównywałabym nas do żadnego innego kraju. Jesteśmy tak unikalni mamy tak unikalną gospodarkę, jednocześnie biedę i bogactwo, tak oryginalne społeczeństwo że trzeba pomyśleć czego nam trzeba a nie co mają na zachodzie. Tam mają inne zarobki, inny system pracy, w ogole nie wiem co tu porównywać, naprawdę.
---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- I nie mierz wszystkich swoją miarą ;-p |
![]() ![]() |
![]() |
#272 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zamknięcie małych sklepów uderzy bezpośrednio w ludzi, w rodzinne sklepiki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#273 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Zarobki wyższe, ale taka pani w sklepie typu market za granicą też nie ma kokosów, a w niedzielę nie pracuje. Nie sądzę, że jakoś znacząco dochód by jej wzrósł pracując w niedzielę i nie sądzę by nawet tego chciała ![]() Nie rozumiem czemu w erze przedmarketowej niedzielnej jakoś wszyscy się wyrabiali z zakupami, a teraz gdy niedziela czynne już nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#274 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Akurat sprawa dot. zamykania sklepów w niedziele nie jest czymś pilnym, czymś co zmieni Polskę na lepsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#275 | |
ctrl alt delete
|
Czy zamknac sklepy w niedziele?
Cytat:
Po drugie kiedyś to baba miała siedzieć w domu i spełniać sie jako kura domestica. Miała czas zrobić zakupy. Teraz sie karier i prac w korporacjach zachcialo. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
zielony stworek
|
To nie było w PRL-u. Dopiero na przełomie wieku upowszechniły się przybytku zwane "Galeriami handlowymi" i super czy hipermarketami więc o jakich pustkach w sklepach mówimy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Zakorzenienie
|
Odp: Czy zamknac sklepy w niedziele?
Ja bym nie miala nic przeciw temu. Zal mi tych ludzi ktorzy swieta czy niedziele siedza z przymusu w pracy. Bo nie chodzi o handlowcow co maja sklepik na siebie i siedza tam z wlasnej woli, ale we wszelkich marketach ludzie przymusowo pracuja bo tak chce jakis wlasciciel. Fakt, fajnie jak nagle cos mi sie przypomni i moge biec w niedziele po to do sklepu, ale radzili sobie bez tego kiedys to i ja bym sobie poradzila teraz
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#278 | |||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Może dlatego, że wyrabiano się kosztem wyrobienia się z czymś innym? A może dlatego, że mimo wszystko wtedy żyło się trochę inaczej niż teraz? W przeszłości nie z takimi rzeczami jak zakupy się ludzie wyrabiali.
![]() |
#279 |
BAN stały
|
ja tam po sklepach w niedzielę niechodzę - nie lubię tłumów, mam ciekawsze zajęcia - no i mam na zakupy czas w tygodniu, ale kilka lat mieszkałam w małym mieście, pracowałam od poniedziałku do soboty. Było tam kilka sklepów z ciuchami- wszystkie beznadziejne, perfumerii ŻĄDNEJ ( no ale kosmetyki mozna internetowo, ale cióchów raczej przez internet nie kupię ). Auta nie miałam - dojechać do galerii na zakupy mogłam tylko w niedzielę, gdyby sklepy były wtedy nieczynne w niedzielę - musiałabym brać urlop zeby kupić sobie bluzkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#281 |
Zakorzeniona
|
Mieszkam obecnie w kraju, gdzie wszystkie sklepy są zamknięte w niedzielę, a na dodatek są otwarte pon-pt do 20:00, a w sobotę do 18:00. Na początku ciężko mi się było przyzwyczaić, teraz już pamiętam, że niestety jak mi w niedzielę mąki zabraknie to nie polecę i nie dokupię
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 | |
Lena
|
Cytat:
![]() ![]() przecież do pracy nie zawiezie mnie karetka, bo akurat będzie jechać po drodze z pacjentem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
tak mi się przypomniało odnośnie pracy urzędów w weekendy http://pani-halinka.pl/comic/comic/41-0025/
![]()
#284 |
Rozeznanie
|
wg mnie sklepy powinne być pozamykane, na zachodzie czy wschodzie sklepy są pozamykane w niedziele, jest mało całodobowych, w Hiszpanii czy Portugalii mają sieste, albo długą przerwę na lunch której u nas nie ma, ludzie funkcjonują normalnie, planują zakupy, spędzają więcej czasu na dworze a nie w centrach handlowych
kiedyś tak było i ludzie żyli? jak ktoś jest właścicielem sklepu i chce pracować proszę bardzo, masz budkę z lodami i chcesz zarobić na spacerowiczach pracuj |
![]() ![]() |
![]() |
#285 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
Po raz kolejny - co wyście się tak ludzie uparli na te sklepy? Wiecie ile ludzi pracuje w niedziele? w świeta? w nocy? Czemu tak strasznie chcecie innym czas organizować?
Az zaczełam się zastanawiać kto pracuje w niedziele. Lista jest długa: - służby porządkowe i ratownicze - szpitale - i nie mówię o ratowaniu życia ale o pielegniarkach, lekarzach, technikach - transport (pks, pkp, mpk, linie lotnicze, kierowcy tirów) - gastronomia ( bary, puby, retauracje, fast foody - zeby nikt mi nie wmawiał, że gastronomia z napiwków żyje) - hotelarze - pracownicy kin, ośrodków sportowych (baseny, siłownie, spa), ośrodków rozrywki - pracownicy infolinii/sklepów internetowych (o nich nikt nie wspomina. Na słuchawkach nie siedzi się bo się o tym marzyło - raczej z przymusu, i tak samo pracują w niedziele bo infolinie są czynne 24/7) - cały przemysł (fabryki, huty, kopalnie, elektrownie) - nauczyciele (szkoły policealne), wykładowcy, pracownicy sekretariatów, ogólem pracownicy naukowi. - sprzątaczki wszędzie - pracownicy ochrony wszędzie - nianie, opiekunki osób chorych, ludzie pracujacy w domach starości, hospicjach - sprzedawcy, kasjerzy - wszystkie zawody związane z pracą ze zwierzętami - zoo, ośrodki jeździeckie - tam pracuje się cały tydzień, w końcu zwierzętom trzeba dać jeść, posprzatać. - setki wolnych zawodów, od sędziów zawodów sportowych przez fotografów po kapele grające na weselach. I o ile "wiadomo" że policja, pogotowie czy straż pożarna pracować musi, to pozostali - chyba nie bardzo. Ale jest potrzeba widocznie więc ci ludzie pracują w niedziele. Nie rozumiem czemu w zwiazku z tym wszyscy czepiają się handlu akurat a nie np. infolinii ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
u nas, urzędy mają jeden dzień gdzie przyjmują klientów dłużej. są specjalne dyżury. w pracy mojej mamy, jak jest potrzeba, to ci dyżurujący siedzą nawet do 19 jak jest dużo osób.
|
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że gdyby w niedzielę pozamykane były sklepy typu centra hahdlowe, to wielu ludzi kupowałoby mniej np. ubrań i butów.
Za przykład mogę tu podać mojego TŻ, który ma takie godziny pracy, że wogóle nie korzysta z takich sklepów otwartych do 17 czy 18, bazarków i.t.p. I jak już wybierze się na zakupy ubraniowe w którąś niedzielę, to zawsze sobie tyle nakupi, że coś. A potem to i tak leży w szafie, a chodzi w paru ulubionych ciuchach. Więc wniosek z tego jest taki, że gdyby nie nakupił sobie tych ciuchów w niedzielę, to zostałoby mu więcej pieniędzy w kieszeni, a i tak miałby w czym chodzić. |
![]() ![]() |
![]() |
#289 | |
Zakorzenienie
|
szczerze - kolejna akcja na zasadzie "masz społeczeństwo zajmij się bzdurą"
plus przyniesie więcej szkód niż dobrego - studenci pracujący tylko w weekendy będą w plecy, ludzie na zleceniach będą w plecy no ale na pewno się ucieszą jak zamiast dniówki posiedzą w domu i zgadzam się z opinią, że handel akurat nie jest jakiś wyjątkowy żeby akurat tutaj się dopatrywać cierpienia pracujących w niedziele nie jest nam to do życia potrzebne? no nie jest - i co z tego? sklepy w ogóle nie są nam do życia potrzebne, kiedyś nie było, ludzie sobie co potrzeba uprawiali na polu i jakoś się żyło co nie? Jakby tak podejść to wtedy chociaż cała spożywka będzie miała wolne bo czemu niby produkcja spożywcza ma pracować w niedziele? Albo w ogóle po co nam cokolwiek? dużo rzeczy nam do życia nie potrzebne (np. to forum na którym sobie dyskutujemy) a jednak ktoś zamiast siedzieć w domku z rodzina się nim w niedziele opiekuj - nie żal wam obsługi wizażu która się męczy żebyśmy sobie mogły pościki pisać? itd... nic nam nie jest potrzebne ale ja tam wolę mieć wygodniejsze życie niż nie Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#290 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#291 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A tak w ogóle to zamykanie sklepów w niedzielę to dla mnie http://www.myinstants.com/instant/dramatic-chipmunk/ ZASTĘPCZY TEMAT. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Raczkowanie
|
Lepiej jakby się zastanowili, czy otworzyć urzędy w soboty i niedziele. Byłoby to bardzo korzystne, na dwie zmiany najlepiej. Były by mniejsze kolejki może w końcu
![]() Nie rozumiem czemu ta niedziela taka nieszczęsna i inna od innych dni tygodnia? Tyle ludzi pracuje w niedzielę, to dlaczego sie tych kasjerek tylko uczepili? Takie sprawy, to zawsze temat rzeka. Co jednemu pasuje drugiemu już nie. A ta nasza władza, to chyba się ostro nudzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#293 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ad. pogrubione. W Warszawie przez pewien okres urzędy dzielnicowe były czynne do 20-21 + w soboty do 16 i zrezygnowano z tego z powodu braku petentów. Przez pierwsze kilka dni trochę ludzi przychodziło, potem może jedna czy dwie osoby wieczorem coś załatwiały. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Wtajemniczenie
|
Ja się wypowiem może ze strony osoby pracującej w CH, studiuję dziennie, dorabiam sobie w sklepie z biżuterią, i jestem jak najbardziej całym sercem za zakazem handlu w niedzielę. Dobrze byłoby mieć ten jeden dzień wolnego, kiedy nie musieliby pracować ludzie koniecznych w każdej chwili profesji (tak tak, mpk też się do tego zalicza moim zdaniem, bo nawet jeśli trzeba pracować w niedzielę to jakoś do tej pracy trzeba się dostać
![]() Z resztą obserwuję od ponad roku niedzielną klientelę i niedzielne utargi - mówcie co chcecie ale pomimo natłoku ludzi niedzielne utargi są około 50% mniejsze niż w jakikolwiek inny dzień. Dlaczego? dlatego że ludzie zabijają w centrach handlowych swój wolny czas, kupią dziecku loda i zajęcie na cały dzień - łażenie bez celu po sklepach wcale nie w celu zakupów. Naprawdę fajnie by było gdyby ludzie umieli sobie znaleźć inne zajęcie i inaczej spędzać czas z rodziną ![]()
#295 |
Konto usunięte
|
Lucka, chce zobaczyc twojego pracodawce ktory tobie jako studentce dziennej przedluA umowe gdy nie bedziesz mogla robic w niedzielwe i kilka dni w tygodniu gdy jestes na uczelni. Pozdrawiam, pomysl o tym co sie jemu wtedy bedzie oplacac bo napewno nie malo dyspozycyjny pracownik gdy w niedziele nie bedziesz mogla pracowac, tja tja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#296 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
Drabi, Ty niedobra kobieto. Ty nic nie jarzysz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 | |
BAN stały
|
Cytat:
Biedne panie kasjerki, że muszą pracować w niedziele...a w hotelarstwie pracuje się i w niedzielę i w nocy i w święta i w sylwestra plus całe wakacje...często bez urlopu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#299 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() I dlaczego żadna z was nie odniosła się do 2 części mojej wypowiedzi? Nie uważacie że łażenie po CH dla zabicia czasu jest beznadziejne, że można robić w tym czasie lepsze rzeczy, i może wolne od zakupów niedziele by czegoś nauczyły nasze społeczeństwo? A jeżeli już naprawdę tyle ludzi uważa że ten jeden dzień w tygodniu wolny od zakupów przyniesie jakąś straszną klęskę i tragedię to dlaczego nie otwierać tych sklepów np do 14? Chętnie bym poszła z rana na te kilka h do pracy, a obiad zjadłą z rodziną i spędziła fajne popołudnie z tż. Jest to do pogodzenia, no ale trzeba chcieć ![]() Moje CH jest otwarte w nd godzinę krócej - do 20, niemal każdej niedzieli w jaką pracowałam przychodzili klienci za 5 20 i z wielkim zdziwieniem pytali dlaczego np już zamykamy, albo dlaczego nie chcę się zabrać za przekłuwanie uszu, przecież jeszcze 5 min... a no dlatego że to nie trwa minutę tylko conajmniej 20, a ja również chciałabym pójść do domu. Na tygodniu praktycznie nie ma takich sytuacji, słowo.
![]() |
#300 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przekłuwanie uszu w sklepie z biżuterią? Pewnie pistoletem? Najs. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:19.