plastry antykoncepcyjne Evra - cz.2 - zbiorczy! - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-14, 08:12   #271
olik187
Rozeznanie

Dot.: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
W ulotce masz wypisane.
doskonale o tym wiem jednak nie zawsze to co na kartce jest napisane wystpęuje w praktyce i odwrotnie dlatego zapytałam
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-14, 09:36   #272
Dotka90
Zakorzenienie

Ale w ulotce są napisane skutki występujące np. RZADKO, a bardzo często (1 na 10), więc chyba można sobie wydedukować, jakie skutki uboczne mogą Cię czekać.

Poza tym, prześledź temat, wiele postów tu o tym było.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-15, 19:23   #273
Adrianna00001
Przyczajenie

Plastry EVERA POMOCY!!!!

Trzy tygodnie temu zaczęłam używać plastry EVERA.
W pierwszym tygodniu(miesiączka) zaczęły mnie strasznie boleć piersi.
Nie zwracałam na to zbytnio uwagi myślałam że przejdzie.
W drugim tygodniu po miesiączce wystąpiło plamienie krwią.
Występowało przez caly drugi i trzeci tydzień, rozmawiałam z koleżanką
która też korzystała z tej metody antykoncepcji i mówiła że
u niej plamienie skończyło się po tygodniu.

Wczoraj odkleiłam trzeci plaster i dziś powinnam dostać miesiączkę.
Jest już wieczór i nic, dalej tylko plamę.
Nie wiem co się dzieję, czy miesiączka musi przyjść dzień po odklejeniu
plastra czy w obojętnie jaki dzień tygodnia "bez plastra" ?
Dodam że plastry przyklejałam na zmianę na jedno i drugie ramię
i wcześniej miałam bardzo regularny okres.

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

POMOCY! Nie wiem co robić
Adrianna00001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-15, 20:39   #274
Eldo_rado
amor vincit omnia

Dot.: Plastry EVERA POMOCY!!!!

Cytat:
Napisane przez Adrianna00001 Pokaż wiadomość
Trzy tygodnie temu zaczęłam używać plastry EVERA.
W pierwszym tygodniu(miesiączka) zaczęły mnie strasznie boleć piersi.
Nie zwracałam na to zbytnio uwagi myślałam że przejdzie.
W drugim tygodniu po miesiączce wystąpiło plamienie krwią.
Występowało przez caly drugi i trzeci tydzień, rozmawiałam z koleżanką
która też korzystała z tej metody antykoncepcji i mówiła że
u niej plamienie skończyło się po tygodniu.
to nie jest dla ciebie zbyt cenna informacja, a wręcz zbędna. to że u kogoś tak było - nie oznacza, że u ciebie będzie tak samo czy nawet podobnie plamienia mogą się zdarzać nawet przez pierwsze 3 opak. jesli po tym czasie nie ustaną wtedy warto skonsultować się z lekarzem.

Cytat:
Napisane przez Adrianna00001 Pokaż wiadomość
Wczoraj odkleiłam trzeci plaster i dziś powinnam dostać miesiączkę.
Jest już wieczór i nic, dalej tylko plamę.
Nie wiem co się dzieję, czy miesiączka musi przyjść dzień po odklejeniu
plastra czy w obojętnie jaki dzień tygodnia "bez plastra" ?
gdybyś przeczytała ulotkę to byś wiedziała, że krwawienie może przyjść dowolnego dnia w tygodniu bez plastra.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 12:06   #275
Karla83
Przyczajenie

Dot.: plastry evra i plamienia

Ja mam ten sam problem mialam przykleić 3 plaster i od kilku dni mam krwawienia ;/

Cytat:
Napisane przez -kasia- Pokaż wiadomość
witam,
dzis odkleilam ostatni plaster(jest to moje 1 opakowanie) 1 tydzien byl zupelnie normalny ,jednak w 2 tygodniu zaczelly sie plamienia,codziennie pojawia sie wydzielina sluzu z krwia, czy ktos miewal takie dolegliwosci, na ulotce jest wprawdzie napisane ze w coagu 3 cyklow moga wystapic plamienia jendka nigdy nie mialam zadnych problemow z tabletkami(biore od 4 lat)a ze wzgledu na duza wygode nie chcialabym rezygnowac z evry
Karla83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 21:45   #276
kennedy
Zakorzenienie

Odp: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

Jak to jest powiedzcie. Jezeli przyklejam pierwszy plaster w pierwszy dzien okresu to od kiedy jestem zabezpieczona?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 22:15   #277
Eldo_rado
amor vincit omnia

Dot.: Odp: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Jak to jest powiedzcie. Jezeli przyklejam pierwszy plaster w pierwszy dzien okresu to od kiedy jestem zabezpieczona?
od momentu przyklejenia plastra. z resztą ta informacja jest w ulotce
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-20, 08:01   #278
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
od momentu przyklejenia plastra. z resztą ta informacja jest w ulotce
Jakbym mogla zajrzec w ulotke to bym to zrobila)
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2013-04-20, 09:47   #279
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

Przecież ulotka jest bez problemu dostępna w necie
Stary 2013-04-20, 10:06   #280
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Przecież ulotka jest bez problemu dostępna w necie
Tyle ze w kom ladowalo mi sie forum a strony internetowe nie a korzystam z netu na kom tylko ostatnio
Stary 2013-04-22, 18:41   #281
doriss
Raczkowanie

Evra po Qlaira

Umieściłam ten post w innym wątku, ale tam nie otrzymałam odpowiedzi. Mam andzieje, ze tu ja uzyskam.
Po stosowaniu przez pół roku qlairy wracam do plastrów, ponieważ okres czy raczej plamienie trwa u mnie 2 tygodnie... myslalam, ze sie to w koncu unormuje ale jednak nie. Mam natomiast pytanie. Kiedy mam przykleić plaster (wracam do evry)? Ogolnie powinnam pierwszego dnia miesiaczki, ale ta miesiaczka czy plamienie wystepuje u mnie w polowie opakowania qlairy... nie wiem czy brac te tabletki do konca czy przestac je brac i nakleic evre? Czy w ogole zrobic miesiac przerwy )co wiem, ze nie jest za bardzo dobre dla organizmu)...
doriss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-22, 19:04   #282
olik187
Rozeznanie

Dot.: Evra po Qlaira

ooo widzę że miałaś juz styczność z evrą? jak się po nich czułaś, miałąś jakieś skutki uboczne? bo ja własnie zaczynam je stosować...
Stary 2013-04-22, 19:35   #283
doriss
Raczkowanie

Evra była wporzadku. Bez plamien. Jedyne na co zwrocilam uwage, ze z niej zrezygnowalam to to, ze mialam wrazenie ze negatywnie wplywala na moje zachowanie i na libido. Ciagle bylam na nie, niezadowolona. Ale na nastroj moze nakladac sie wiele rzeczy (a ja wtedy mialam dosc ciezki okres) wiec postanowilam do evry wrocic, bo poza moim dosc negatywnym nastroju zadnych innych skutkow ubocznych nie odczulam. A wygoda jest wielka, bo zmieniam tylko raz na tydzien i nie musze codziennie pamietac o pigulce.
doriss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 19:53   #284
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez doriss Pokaż wiadomość
Evra była wporzadku. Bez plamien. Jedyne na co zwrocilam uwage, ze z niej zrezygnowalam to to, ze mialam wrazenie ze negatywnie wplywala na moje zachowanie i na libido. Ciagle bylam na nie, niezadowolona. Ale na nastroj moze nakladac sie wiele rzeczy (a ja wtedy mialam dosc ciezki okres) wiec postanowilam do evry wrocic, bo poza moim dosc negatywnym nastroju zadnych innych skutkow ubocznych nie odczulam. A wygoda jest wielka, bo zmieniam tylko raz na tydzien i nie musze codziennie pamietac o pigulce.

ja trochę właśnie z nimi zwlekam bo naczytałam się mnóstwo negatywnych opinii a zwłaszcza o tyciu i puchnięciu;/
Stary 2013-04-22, 20:18   #285
jasne_jasne
Zadomowienie

A nie myślałaś po prostu o zmianie tabletek? To, że po tych plamisz przez połowę opakowania nie znaczy, że po innych też będziesz. Poza tym po powrocie do plastrów znowu może dopaść cię obniżone libido. Przemyśl to.

jasne_jasne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 21:10   #286
jamajkanamajkach
Raczkowanie

GG do jamajkanamajkach
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

hej dziewczyny, zastanawiam sie nad przejsciem z tabletek anty (qlaira) na plastry, tylko zastanawiam się jak to jest z miesiączką z plastrami? bo przy moich tabletkach miesączkę mam nie cale 2 dni (podczas 2 tabletek placebo), a jak to jest przy plastrach, ile u was trwa krwawienie?? Czy są dostępne takie plastry przy których rownież nie ma krwawienia praktycznie wcale??
i jakie są wasze odczucia przy plastrach? macie jakieś niepożądane dolegliwości? (ból głowy, brzucha, wahania nastroju, spadek libido itd..)
zapytalabym sie mojego lekarza, ale niestety jest osiągalny tylko 2x na miesiąc w moim mieście....

a i jeszcze czy przy plastrach ma się je zawsze, caly miesiąc, czy jest jakaś przerwa? (jak przy tabletkach podczas przerwy czy placebo) i nie boicie się, że plaster się odklei?

Edytowane przez jamajkanamajkach
Czas edycji: 2013-04-23 o 21:13
jamajkanamajkach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 07:30   #287
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jamajkanamajkach Pokaż wiadomość
hej dziewczyny, zastanawiam sie nad przejsciem z tabletek anty (qlaira) na plastry, tylko zastanawiam się jak to jest z miesiączką z plastrami? bo przy moich tabletkach miesączkę mam nie cale 2 dni (podczas 2 tabletek placebo), a jak to jest przy plastrach, ile u was trwa krwawienie?? Czy są dostępne takie plastry przy których rownież nie ma krwawienia praktycznie wcale??
i jakie są wasze odczucia przy plastrach? macie jakieś niepożądane dolegliwości? (ból głowy, brzucha, wahania nastroju, spadek libido itd..)
zapytalabym sie mojego lekarza, ale niestety jest osiągalny tylko 2x na miesiąc w moim mieście....

a i jeszcze czy przy plastrach ma się je zawsze, caly miesiąc, czy jest jakaś przerwa? (jak przy tabletkach podczas przerwy czy placebo) i nie boicie się, że plaster się odklei?
1. Długość krwawienia z odstawienia, to sprawa indywidualna, każda kobieta ma inaczej. Nawet ja w różnych miesiącach mam różnie.
Ale generalnie jest dość skąpe, w porównaniu do okresu bez plastrów.

2. Nie ma takich plastrów.

3. Nie mam żadnych skutków ubocznych. Na początku przez pierwszy miesiąc miałam mdłości, bolała mnie głowa i miałam huśtawki nastrojów.

4. Nie masz ich cały miesiąc. Masz 3 tygodnie (3 różne plastry), a w czwartym tygodniu odklejasz i robisz przerwę na krwawienie z odstawienia.

5. Nie boję się, bo nigdy mi się nie odkleił.
Stary 2013-04-24, 19:52   #288
jamajkanamajkach
Raczkowanie

GG do jamajkanamajkach

dziekuje za odpowiedź chyba pogadam z lekarka o zmianie
jamajkanamajkach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 20:53   #289
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jamajkanamajkach Pokaż wiadomość

Według moich doświadczeń, sezon letni to bardzo kiepska pora roku na plastry. Odklejają się od potu, a do tego dochodzą częste prysznice, kąpiele w jeziorach itp. Po drugie, w tym czasie chodzimy z odkrytym ciałem a plastry nie wyglądają estetycznie, szczególnie jak się zadzierają rogi i brud się przykleja do kleju, fuj.... Mnie swędziała skóra, do tego ten klej powodował, że na skórze powstawały małe blizny. No i kwestia opalania się - słońca nie przepuszczają a miejsca trzeba cały czas zmieniać, do wyoru plecy nad łopatkami, ramiona, brzuch i pupa. Najlepiej stosować tam gzie jest najmniej tłuszczu.

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 13:13   #290
Karla83
Przyczajenie

Stosowałam tabletki przez miesiac.. Kontracept dokladnie.. po 21 dniach odstawiłam na 7 dni.. następnie przeszłam na plastry EVRA. Przykleiłam pierwszy było ok.. jednak przy zmianie 2 na 3 zaczęło się krwawienie... obecnie jestem w trakcie tej 7 dniowej przerwy po wykorzystałam 3 plastrów.. krwawienie trwa 2 tydzień.. a w niedziele przyklejam pierwszy plaster z kolejnego opakowania... no i sie zastanawiam czy coś zle zrobilam czy to po prostu skutek uboczny tego, że nie stosowałam wcześniej żadnych hormonów. Proszę o radę bo się martwie do głowy przychodzą Mi nawet myśli, że mogę być w ciązy
Stary 2013-04-25, 13:20   #291
Dotka90
Zakorzenienie

Skutek uboczny pewnie.
Niemniej przy tak długim krwawieniu ja bym była już u gina.
Stary 2013-04-25, 13:49   #292
Perfekcj0nistka
Zakorzenienie

Ja na początku miałam krwawienie/plamienie około 2 tygodnie.

Edytowane przez Perfekcj0nistka
Czas edycji: 2013-04-25 o 13:51
Perfekcj0nistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 09:29   #293
Karla83
Przyczajenie

Plamienie już prawie ustąpiło.. jak rozmawiałam z ginekologiem to otrzymałam informację, że to normalne na samym początku i jak się będzie powtarzać w kolejnych miesiącach to wtedy zmienimy antykoncepcję.
W niedziele zaczynam kolejne opakowanie i zobaczymy co będzie ale jednak korci Mnie żeby zrobić ten test dla pewności.. eh My kobiety to mamy przerąbane(

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-27, 09:45   #294
klara_pi
Raczkowanie

Witam Dwa dni temu przykleiłam pierwszy plaster. Czuję się dobrze, ale co mnie martwi to to, że krwawienie nie ustąpiło. Nie jest tak obfite jak normalnie, ale jest. Nie wiem czy to normalne. Na ulotce nie ma informacji na ten temat. Martwię się, czy plaster w ogóle zaczął działać ...
klara_pi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 09:51   #295
Dotka90
Zakorzenienie

Normalne, wszystko ok.
To nie jest tak, że przykleisz plaster i krwawienie ustanie
Stary 2013-04-27, 10:02   #296
klara_pi
Raczkowanie

Dziękuję Ci bardzo Uważam, że takie rzeczy powinny być opisane w ulotce. Tak, to prawda, zebrałoby się niezłe tomisko, gdyby chcieli wszystko dokładnie opisywać, ale na pewno niejednej użytkowniczce zaoszczędziłoby to strachu
klara_pi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 22:36   #297
say-hello
Zakorzenienie

Hej

właśnie mam na sobie 3 plaster, w poniedziałek powinnam go odkleić i czekać na krwawienie. dzisiaj podczas prysznica zauważyłam, że rogi są już znacząco odklejone, a jeden bok też zaczyna odstawać. postarałam się to docisnąć do ciała i jakoś się trzyma, ale pewnie w nocy podczas spania albo jutrzejszego treningu znowu się poodkleja. zastanawiam się, czy może odkleić plaster i nakleić nowy, czy wytrzymać do tego poniedziałku?
szukałam odpowiedzi w ulotce, ale tam jest opisana tylko sytuacja, w której odkleja się cały plaster...

i jeszcze jedno pytanie - czy ma znaczenie godzina zmiany plastra?
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 22:39   #298
starlit
catch me if I fall.

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
Hej

właśnie mam na sobie 3 plaster, w poniedziałek powinnam go odkleić i czekać na krwawienie. dzisiaj podczas prysznica zauważyłam, że rogi są już znacząco odklejone, a jeden bok też zaczyna odstawać. postarałam się to docisnąć do ciała i jakoś się trzyma, ale pewnie w nocy podczas spania albo jutrzejszego treningu znowu się poodkleja. zastanawiam się, czy może odkleić plaster i nakleić nowy, czy wytrzymać do tego poniedziałku?
szukałam odpowiedzi w ulotce, ale tam jest opisana tylko sytuacja, w której odkleja się cały plaster...

i jeszcze jedno pytanie - czy ma znaczenie godzina zmiany plastra?
a gdzie go masz przyklejonego? może następnym razem zmien miejsce, mi tez się odklejal na początku jak przykleiłam na pośladku, a później zmieniłam na ramie, teraz na lopatke i idealnie przylega
Stary 2013-04-27, 22:42   #299
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez starlit Pokaż wiadomość
a gdzie go masz przyklejonego? może następnym razem zmien miejsce, mi tez się odklejal na początku jak przykleiłam na pośladku, a później zmieniłam na ramie, teraz na lopatke i idealnie przylega
pierwszy miałam na pośladku i jakoś źle mi się nosiło, drugi miałam na prawej łopatce i było super, teraz mam na lewej i właśnie się odkleja, do tego co chwilę mam ochotę się drapać... zastanawiam się nad ramieniem jeszcze, ale w ulotce pisze tylko o zewnętrznej części, a ja wolałabym na wewnętrznej (wiadomo, krótkie rękawki itp). muszę jeszcze brzuch wypróbować
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 22:53   #300
starlit
catch me if I fall.

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
pierwszy miałam na pośladku i jakoś źle mi się nosiło, drugi miałam na prawej łopatce i było super, teraz mam na lewej i właśnie się odkleja, do tego co chwilę mam ochotę się drapać... zastanawiam się nad ramieniem jeszcze, ale w ulotce pisze tylko o zewnętrznej części, a ja wolałabym na wewnętrznej (wiadomo, krótkie rękawki itp). muszę jeszcze brzuch wypróbować
wlasnie mnie tez cos swędzi na łopatce (1. raz tu nakleiłam) na ramieniu było idealnie, ale wlasnie ze względu na to, ze zaczal się sezon na odkryte bluzki postanowiłam zmienić miejsce

co do pytania o godzine - mi lekarka powiedziała, ze nie trzeba pilnować dokładnej godziny jak przy tabletkach, jednak ja zawsze jak tylko mam możliwość staram się zmieniac o podobnej porze

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości