|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
|
21 | 38,18% |
| Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
0 | 0% |
| Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
|
0 | 0% |
| Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
26 | 47,27% |
| Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
8 | 14,55% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 |
|
Moderator
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Tak też zrobiłam
![]() Na NFZ dopiero 22.08 był termin - także do tego czasu pewnie ze 3 prywatne wizyty mnie czekają. Chore są te czasy. Ale pierwsza prywatna wizyta już dzisiaj Pewnie za wcześnie na serduszko, bo według kalkulatora to dopiero 5 tydzień, ale może chociaż pęcherzyk będzie widać. Strasznie się martwię bo długo staraliśmy się o dzidziusia i chociaż wciąż nie mogę uwierzyć w te dwie kreski, to strasznie bym chciała żeby skończyło się dobrze. Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2013-07-11 o 10:42 |
|
|
|
#272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno będzie dobrze Długo, czyli ile? O naszą córcię walczyliśmy dokładnie 5,5 roku.. stąd taki szok teraz, bo to był zaledwie 12 cykl starań
|
|
|
#273 |
|
Moderator
|
Ojejku, to faktycznie się musieliście naczekać na córeczkę.
To był nasz 8 cykl starań - wiem, że niby do 12 cykli nie ma czym się denerwować, ale taka już ze mnie panikara, strasznie się bałam że coś jest nie tak. |
|
|
|
#274 |
|
Raczkowanie
|
Jejku, czytając Dziewczyny wpisy jak to każdy stara sie o dzieciatko to az powinnam Bogu dziękować, za to że nam sie udało. Ślub mam w sierpniu i od końca maja stwierdziliśmy, co ma być to będzie i udało się
teraz nast wizyta 31.07
|
|
|
|
#275 |
|
BAN stały
|
Hej na początku GRATULUJE wszystkim
![]() Tak jak założycielka wątku miałam być tegoroczną mamą marcowo - kwietniową ale ciąża obumarła w 12tc. Teraz jestem przyszłą mamą styczniową jutro zaczynam 15tc. Podczytuje Was od czasu do czasu i co do karty ciąży mi lekarz założył dopiero w 13tc, zazwyczaj kartę zakładają jak macie już porobione badania grupę krwi, rh , morfologie, mocz itd A co do wypowiedzi jednej z Was lekarz nie musi założyć karty przed 10tc, przed 10tc MUSI sie odbyć pierwsza wizyta (jest to wymóg do becikowego) i w karcie jest miejsce na wpisanie daty 1wszej wizyty. Życzę Wam z całego serca aby w Waszym wątku były same dobre wieści |
|
|
|
#276 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!
Jestem juz po wizycie. Tak jak pisałam wcześniej usg nie miałam robionego bo gin nie ma go w gabinecie. Zbadała mnie, macica mała ale rozpulchniona. Powiedziała że trosze za szybko przyszłam co innego jakby miała usg to by na 100% potwierdziła ciażę a tak opierała sie głównie na wyniku bety. Jestem trosze załamana bo mam po poprzednim porodzie pęknietą szyjke macicy i to dośc mocno. Zapytałam czy to ma jakś wpływ na ciąże to powiedziała że moga byc problemy z donoszeniem ciazy ale nie musza być. Mam być dobrej mysli. Pani dokor mnie zważyła, zmierzyła cisnienie i napisała na karteczce jakie badania mam zrobić. Z ta karteczka mam zgłosić sie do połozniej i ona wypisze mi skierowania na badania które zrobie na NFZ. Czyli dziewczyny tak jak Wam pisałam, mozna chodzic do prywatnego gina a badania robic na NFZ Dla potwierdzenia jesli chcem usłyszeć serduszko to mam zrobić usg. Pani dokor powiedziała ze dopóki nie mam żadnych plamień czy bóli brzucha to napewno wszystko jest ok z dzidzią. Teraz musze sie tylko umówić z położną no i poszukam przychodni gdzie zrobia mi usg dopochwowe. Miłego dnia |
|
|
|
#277 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Boję się ważenia u ginekologa Cytat:
A te terminy teraz to naprawdę masakra. Tyle to sobie może czekać ktoś, kto idzie tylko na kontrolę. A kobiety w ciąży i z jakimiś problemami powinny być przyjmowane o wiele szybciej Cytat:
Cytat:
Ale na pewno wszystko będzie dobrze. Jedną ciążę donosiłaś, donosisz i drugą |
|||||
|
|
|
#278 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Składając wniosek o becikowe dostaniesz zaświadczenie do wypełnienia przez lekarza lub położna w którym muszą wpisać datę pierwszej wizyty (koniecznie przed 10tc) i daty kolejnych 2 teoretycznie wymóg jest taki że "od 10tc trzeba przebywać pod stalą opieką lekarska" czyli w każdym trymestrze trzeba być chociaż 11 raz w lekarza. Tutaj wzór takiego zaświadczenia: http://www.becikowe.com/?sr=wzorypism.html |
|
|
|
|
#279 |
|
Raczkowanie
|
lat jeszcze nie ma ..
ma 8 miesięcy ![]() ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Dzewczyny u mnie 5 tydzien i 3 dzien .. z synkiem bylam u gina pod koniec 6 tygodnia ale juz mnie kreci zeby isc . jest sens ??
|
|
|
|
#280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
łoooo ale będzie mała różnica między dziećmi ! Gratuluję odwagi tak w ogóle
|
|
|
#281 |
|
Raczkowanie
|
ja tak na szybko bo idę z synkiem na spacer, dopiszcie mnie do listy, dzisiaj robiłam drugi test i wyszedł już bladzioszek a nie cień cienia
![]() Asia, 30 lat OM 14 czerwca 2013 TP wg OM 20 marca
|
#282 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#283 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I dzięki za tę intformację, muszę zadzwonić do swojej przychodni Cytat:
Pytania: I czy ja dobrzę liczę: jak np dziś mam 5 tygodni, 6 dni, to kończę szósty tydzien tak? i w sobotę zacznę siódmy? Nie wiem czy dobrze ogarniam I smarujecie się czymś dziewczyny przeciw rozstępom? Ja dzisiaj kupiłam emulsję z babydream i mam zamiar się smarować, bo do tej pory każde wahnięcie wagi to poorane uda i biodra... Wiem, że jak mam skłonność to niewiele pewnie mi to da, ale... łudzę się |
||||
|
|
|
#284 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Dziewczyny macie jakies objawy ? u mnie zero . z synem bolalo mnie podbrzusze i piersi mega wrazliwe a teraz nic ...
|
|
|
|
|
#285 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Też uważam, że kobiety w ciąży powinny mieć swoją kolejkę. Niby kobiety w ciąży mają pierwszeństwo przed innymi pacjentami u internisty, a u ginekologa już nie. Czy to ma sens? ![]() Cytat:
![]() Mnie na razie wystarczy, że usłyszę - tak jest pani w ciąży i wcale się to pani nie śni A na serduszko najwyżej poczekam.
|
||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja smaruję brzuch oliwką Babydream z Rossmana. Przy pierwszej ciąży pomogła, mam nadzieję, że terez też
|
|
|
#287 | |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry! Dziewczyny założyłam listę w pierwszym poście, kto będzie chętny proszę pisać, będę uzupełniać
![]() Cytat:
111kicia111 wszystko będzie dobrze |
|
|
|
|
#288 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Gdyby nie brak miesiączki i pozytywny test to nic bym nie podejrzewała. No i coraz częściej się budzę w nocy, a kiedyś mi się to nie zdarzało - ale nie wiem czy to objaw czy urojenie
|
|
|
|
|
#289 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a co do liczenia tygodni to gdzieś spotkałam się z taką informacją (chyba na wątku zeszłorocznych mam marcowych) że liczymy pełne tygodnie, czyli 5t6d to 5 tydzień a 6 zaczyna się dopiero od 6t0d![]() na razie niczym się nie smaruję, ale zacznę oliwką.po 12 tyg zamierzam zakupić elancyl, drogi ale podobno skuteczny![]() dla zainteresowanych: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...t-w-ciazy.html Edytowane przez mona1 Czas edycji: 2013-07-11 o 13:27 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#290 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) to mnie rwie w podbrzuszu.. I tyle, żadnej wrazliwości na zapachy, mdłości nic. I nie wiem czy śmiać się czy płakać z tego powodu Cytat:
![]() Rzeczywiście ten Elancyl ma dobre opinie hm. A ja tę emulsję z babydream to wynazłam o tu Pewnie wiele z Was zna już stronkę z analizami Sroki, ale może ktoś nie, więc polecam. Źródło wiedzy nieocenionej Ach i miałam kiedyś ten popularny krem z Palmersa, ale był do kitu, nic nie uczynił i był strasznie niewydajny. Pachniał jedynie super. Edytowane przez mmhym Czas edycji: 2013-07-11 o 13:46 |
||
|
|
|
#291 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a tym lekarzem to też nie wiem co robić, my teraz jesteśmy na wakacjach u babci 600 km od domu i nie wiem czy iść tutaj potwierdzać czy czekać na wizytę gdzieś u siebie? Jesteśmy tutaj do 23 lipca więc jakieś 5 tygodni już będzie a trochę się martwię czy Maluszek dobrze zakotwiczył ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
|
|
#292 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bo nie wierzę za bardzo w te wszystkie specyfiki co to są niby przeznaczone dokładnie na redukcję rozstępów. Wydaje mi się, że po prostu trzeba skórę nawilżać i natłuszczać.Tyle, że ja mam duże tendencje do rozstępów i mimo, że całe życie jestem szczupła i wysportowana, to i tak mam rozstępy Więc po ciąży pewnie będę cała w prążki![]() ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Cytat:
i pierwszym razem, to się przestraszyłam, że coś się stało - tak mnie zakłuło mocno. Więc staram się nie kichać hehe
|
||
|
|
|
#293 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Niestety przyczyny straty tamtej ciąży nie poznałam, prawdopodobnie problem tkwił w zarodku. Myślę że dużo zależy od nastawienia ja od początku nastawiałam się na to że na 100% będzie dobrze. Niestety 1-wsza pani gin na jaką trafiłam okazała się okrutna tekstami "lepiej się nastaw na nie bo dużo ciąż kobiety teraz tracą" itp itd. w 9tc dostałam plamień w panice płaczu i rozpaczy że znowu będzie źle trafiłam do innego lekarza stwierdził że plamień dostałam po cytologii której pani doktor nie powinna mi robić wizyty mam co 2 tygodnie na każdej chociaż szybciutkie USG żeby zobaczyć że malenstwo się rusza i już jutro 15tc Mój lekarz uważa że skoro straciłam ciąże bo obumarła to szanse na to że to się powtórzy są prawie zerowe bo problem nie tkwił we mnie.Staram się odpoczywać, dbać o siebie a jeśli coś mnie pobolewa to biorę no spe ale bardzo rzadko. Przede wszystkim NIE MOŻESZ się denerwować skup się na tych przyjemniejszych zajęciach oglądaj ciuszki, wózki planuj zakupy i nastaw się na to że w nowym roku będziesz tulić swoje maleństwo ![]() W którym tc jesteś? Ani się nie obejrzysz jak minie ten okropny 13tc, mysle że dopiero jak zaczniemy czuć ruchy naszych małych serduszek wtedy dopiero tak w 100% uwierzymy że jest i będzie dobrze Do dziś mam chwile słabości kiedy się martwię ale odliczam dni do wizyty widzę maluszka na USG i się uspokajam na jakieś parę dni a potem mój TŻ mnie uspokaja ![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- 5tc6dn według mojego lekarza to 6tc bo 5skończonych i 6ty w trakcie a 6tc0dn to 7tc. Bo zastanówcie się jeśli dziecko chodzi do 6tej klasy to nie mówisz że jest w 5,5 tylko 6 bo 5 już skończył Myślę że zrozumiałyście o co mi chodzi bo chyba to pokręciłam :P
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#294 |
|
Zadomowienie
|
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Hej
ja wlasnie wrocilam od gina- widzialam serduszko i krewetke ma juz 6 mm, czyli odpowiednio bardzo.Om-26.05 i TP 02.03.2014 mozecie mnie dopisac oj, poryczalam sie ze wzruszenia- ten ciazowy mozg.... Krew pobrana, wizyta nastepna w moje imieniny za 15 dni. To juz bedzie 9. Tydzien ![]() ![]() ![]() Mam za to brac do tego 2 razy w tyg. Zelazo, bo juz teraz mam go malo.
|
#295 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#296 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#297 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
W sobotę? gdzieś Ty takiego lekarza dorwała ja mam 19 i mam ogromną nadzieje że wybłagam u mojego lekarza żeby mi zdradził czy chłopiec czy dziewczynka 7tc ostatni w którym czułam się "jak nie w ciąży" potem aż do 12/13 było okropnie No nie wiem czy wszystko co najgorsze jak Ci Twoje maleństwo pierwszy raz pomacha jak zobaczysz i usłyszysz bicie serduszka to wcale nie takie najgorsze cieszę się że nie jestem sama i że do Ciebie też się szczęście uśmiechnęło
|
|
|
|
|
#298 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zależało mi n tym konkretnym lekarzu bo chcę rodzić w jego szpitalu, a ponadto ma świetne opinie na znanym lekarzu ogólnie słabo się czuję, jestem cały czas zmęczona, wszystko mi śmierdzi i ogólnie czuję się fatalnie, psychicznie też także dobrze że mąż wyjechał do pracy bo biedny byłby co prawda dziś wraca ale postaram się być grzeczniejszaa Ty może poznasz płeć, ale cudownie!zazdroszczę prz eczuwasz coś ?
|
|
|
|
|
#299 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
skąd dokładnie jesteś? gdzie chcesz rodzic?Co do mdłości mi gdzieś tak od 8tc się zaczęły do 12 i najgorsze że ciągle mnie tylko mdliło całeeeee dnie najlepiej to raz było jak jechaliśmy na wizytę wracałam się chyba z 5 razy do kibelka aż w końcu na chama zwymiotowałam i przeszło No co będzie to będę kochać i bogu dziękować ale jakbym sobie zażyczyć mogła to chciałabym córę i wszyscy mi ją "wróżą" bo wyglądam paskudnie cera mi się strasznie popsuła (a dziewczynka podobnież urodę zabiera) smaki mam na słodkie otóż co mi na mdłości pomagało mars albo twix moja teściowa wiekowa już kobieta jakoś cos tam zaczeła mi palce do brzucha przykładać (nie pytaj bo nie ogarniam tego do dziś co to miało być) i tez stwierdziła że córa a na wątku styczniowym dziewczyny podawały przepis na test z sody trafność 50% i tez wyszła córa Ani się nie obejrzysz jak Ty będziesz zniecierpliwiona na wizytę czekała żeby poznać płeć
|
|
|
|
|
#300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mars i twix na mdłości hhaahahaha dobre a test z sody...... nawet boję się zapytać co to to |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.

Z tej strony 23 letnia Karolina .. 5 tydzien ciazy , 2 kreski ujrzałam 3 dni temu , termin porodu wedlug OM to 16 marca .. mam juz synka to bedzie moje drugie dzieciatko 

Boję się ważenia u ginekologa 

. jak dzieciatko sie urodzi to synek bedzie mial poltora roku ..
ale podobno skuteczny
Więc po ciąży pewnie będę cała w prążki