|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: okres
Cytat:
|
|
|
#272 |
|
Przyczajenie
|
spóźniający okres.
Cześć dziewczyny, piszę tutaj o tym bo zaraz oszaleje, nie mam z kim pogadać. Niedawno uprawiałam seks z prezerwatywą i nie doszło do pęknięcia albo zsunięcia. Od paru dni spóźnia mi sie okres a brzuch mnie boli jakbym zaraz miała go dostać... Biorę pod uwagę ciążę ale nie wiem jakim cudem mogło dojść do zapłodnienia, mój chłopak sam mówi że to niemożliwe, pomóżcie.
|
|
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: spóźniający okres.
Zrób test ciążowy, w aptece kupisz za 8zł i wątpliwości rozwiane
|
|
|
|
|
#274 |
|
Raczkowanie
|
Brak miesiączki
Witam, mam taki problem, przez 2 lata zażywałam tabletki antykoncepcyjne od 3 miesięcy już ich nie biorę, mój problem polega na tym że nie dostałam okresu. Dwa pierwsze po odstawieniu tabletek były regularne, a teraz raptownie nie dostałam ( a objawy okresu są ), ciąża jest wykluczona zrobiłam 2 testy ciążowe i dodam że ostatnio podczas współżycia dostałam bardzo silny skurcz. Może ktoś coś doradzi ? Biec od razu do ginekologa czy poczekać ?
|
|
#275 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Brak miesiączki
Ja po odstawieniu tabletek pierwszy okres miałam , drugiego juz nie , a teraz 3 miesiace z rzedu mialam , do pol roku Twoj organizm bedzie sie unomowywal takze poczekaj
|
|
#276 |
|
Raczkowanie
|
wszystko samo ci sie ureguluje
|
|
|
|
|
#277 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: spóźniający okres.
Jeśli prezerwatywa nie pękła ani nie zsunęła się to nie ma powodów do obaw. Brzuch boli Cię na zbliżający się okres. Przyjdzie lada dzień
Jeśli chcesz to możesz kupić test, ale po co wydawać pieniądze? Poczekaj jeszcze trochę. A okres mógł spóźnić się z wielu powodów. Miałaś zawsze regularne miesiączki?
|
|
|
|
|
#278 |
|
Konto usunięte
|
Idź do lekarza, mnie przepisał luteinę pod język, wzięłam cztery dni pod rząd i @ była
Później już wszystko się unormowało, po prostu moje jajniki, jak zwykle kapryśne, zapomniały o swojej funkcji produkowania hormonów.
|
|
|
|
|
#279 |
|
Raczkowanie
|
Brak ponad 3 lata
Mam pytanie.
3 lata temu zaczełam swoje odchudzanie z wagą 83kg /174 schudłam w pół roku do 39 kg przy czym po mesiącu zanikł mi okres . Głodziłam się i ćwiczyłam . wpadłam w anoreksje jedząc 200kalorii dziennie Potem chciałam wyzdrowieć i zaczelam się objadać i przytyłam do 53 z czego poszło mi w brzuch więc zaczełam znów jeść zdrowo i z dnia na dzien coraz mniej . nawet przy 53 okres sie nie pojawił . i jakoś powoli znów chudłam ale już jedząc ok 1,300 kalorii i jadłam chudłam chudłam i tak doszłam do 35kg poszłam do szpitala przytyłam tam jedząc 5 posiłków i podadałam pomiędzy po 3 msc wyszłam i sama potem zaczełam tyć nadal doszłam już do 60kg stoje już w tym od 2 msc i tak mi sie podoba nie chce tyć i chudnąć ale okres od jedzenia normalnie 5 msc nadal nie wrócił czy jest szansa że wróci ? |
|
|
|
|
#280 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Brak ponad 3 lata
Odwiedź ginekologa, przez tak gwałtowny spadek wagi zahamowała ci się miesiączka.
|
|
#281 |
|
Przyczajenie
|
Witam Mam 17 lat...i jak w temacie miesiączka spóźnia mi się od około miesiąca, nigdy nie miesiączkowałam regularnie ale wychodziło na to, że okres powinnam dostać ok 5 lipca...a go nadal nie ma w międzyczasie miałam kilka stresów, między innymi kłótnia z przyjaciółką, nastąpiły też drastyczne zmiany pogody (upały, a słyszałam, że to też może przyczynić się do opóźniania). Z moim chłopakiem nie uprawialiśmy w tym okresie seksu(nadal tego nie robimy)jedynie petting jednak on nawet nie doszedł, więc prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest zerowe, poza tym z palca dziecka zrobić nie można, prawda,? Jednak od dłuższego czasu stresuję sie mocno tym, że mogłam jakimś sposobem zajść. Od dwóch dni zauważyłam na majtkach brązowy śluz...taki jak ma się pod koniec okresu...czy to znaczy, że na horyzoncie pojawi się okres ? Proszę o pomoc, jestem strasznie zestresowana...
|
|
|
|
|
#282 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Brak ponad 3 lata
.
Edytowane przez niut80 Czas edycji: 2018-09-11 o 19:30 |
|
|
|
|
#283 |
|
Przyczajenie
|
Prosze o pomoc, spóżniona miesiączka
Witam dziewczyny.
Mam kłopot.dostałam okresu jak zawsze w srode (31.07). wylatywałam wtedy do Szwecji do pracy.Skończył mi się 06.08. tydzień potem 13.07 pojawiła sie przez 2/3 dni tak jakby brunatna miesiączka sluz( mało obfity). Wrociłam do Polski 14.08 i dalej był. 15.08 Pojawił tak jakby okres miałam do soboty normalne krwawieni . Ale czy to możliwe jest wogóle ze po tygodniu czasu dostać okresu zpowrotem. Potem 2/3 razy współżyłam z chłopakiem z zabezpieczeniem(nie dochodził we mnie). okres z moich obliczeń powinnam dostać 28/29.08. a do dzis go nie mam( 03.09). Nie mam żadnych objawów ciązy jeżeli jest to wogule możliwe, czuje się normalnie. Powiecie mi co to może być ? ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ---------- Prosze o Odpowiedzi |
|
|
|
|
#284 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Prosze o pomoc, spóżniona miesiączka
Cytat:
Jeśli Waszym „zabezpieczeniem” był stosunek przerywany (tak zrozumiałam), to tak, jest szansa na ciążę. Zrób test z moczu najwcześniej 14 dni po ostatnim niezabezpieczonym stosunku albo test z krwi najwcześniej 10 dni po ostatnim niezabezpieczonym stosunku.
|
|
|
#285 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Prosze o pomoc, spóżniona miesiączka
Nie chodziło mi o Prezerwatywe
. Jestem nowa nie wiem o co chodzi, prosze tylko o Rade, więcej wyrozumiałosci
|
|
|
|
|
#286 |
|
Raczkowanie
|
Odp: Brak miesiączki od ~miesiąca
W ciąży nie jesteś na 100% ale do lekarza powinnaś się zapisać jak najszybciej bo różne mogą być tgo przyczyny, moze to tylko stres ale tak samo może być to torbiel, ja go miałam i u mnie też najpierw nie było miesiączki 2 miesiące a jak dostałam to pogotowie mnie z domu zabierało... także lepiej się upewnić
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Prosze o pomoc, spóżniona miesiączka
Cytat:
Jak sie martwisz to zrob test, nikt nic innego ci nie doradzi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
|
#288 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie. Jak większość ludzi zakładających wątek mam problem. Otóż moja miesiączka spóźnia się już 34 dni. Martwi mnie to bardzo, ale to bardzo. Prawidłowo powinna przyjść 2 sierpnia. Przez jakiś czas, stresowałam się, że jestem w ciąży, chociaż ostatni stosunek odbył się 30 lipca (dwa dni przed spodziewanym okresem) i w dodatku z zabezpieczeniem, więc szanse zerowe. No jednak nieplanowana ciąża zawsze stresuje. Dla pewności zrobiłam test, 31 sierpnia - myślę, że to już wiarygodny czas, poza tym zachowałam wszelkie wskazówki co do tego, poranny mocz itp... Test NEGATYWNY. Poza tym, po miesiącu zauważyłabym, że moje ciało się zmienia i przygotowuje do potomstwa, prawda? Ulżyło mi, myślę, że robienie kolejnego nie ma sensu. Jednak miesiączki jak nie było tak nie ma. Jajniki bolą mnie już od miesiąca. W dodatku, jak już wspomniałam w ostatnim czasie dużo stresów no i dźwigałam dużo, bardzo dużo ciężarów... Jak myślicie, może to być przyczyną filgów okresu? Boję się, że jestem na coś chora. Czytając wszystkie możliwe fora dowiedziałam się, że może to być spowodowane nawet tarczycą, niedrożnością jajników itp. Jestem już tym wszytskim zmęczona i załamana ... Zamówiłam dziś w aptece "magiczną" herbatę z czarnej malwy, co Wy na to? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi, liczę na to, że jakoś mi pomożecie.
|
|
|
|
|
#289 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Brak miesiączki, stres, strach ...
A nie pomyślałaś, żeby do lekarza pójść? Martwisz się, masz bóle i niepokojące objawy. Logicznym krokiem jest wybranie się do ginekologa.
---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#290 |
|
Przyczajenie
|
Wybieram się, ale dopiero jak wrócę do siebie z wakacji. Obecnym miejscu nie ma dobrego lekarza. Byłam właśnie 2 sierpnia, mówiłam, że często spóźnia mi się miesiączka, że bolą mnie jajniki, ale potraktowano mnie jak głupią nastolatkę przepisując mmi tylko tabletki anty na uregulowanie i bóle, bez żadnych badań chcieli mnie nafaszerować sztucznymi hormonami. Więc w takim wypadku wolę poczekać i spróbować zaradzić coś sama ...
|
|
|
|
|
#291 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem takich lekarzy, którzy nawet na pacjentkę nie spojrzą i hormony przepisują. Jak cukierki normalnie.
|
|
|
|
|
#292 |
|
Przyczajenie
|
Dlatego też na chwilę obecną zwróciłam się tutaj. Nie chcę tracić czasu i zbierać recept z "cukierkami". Potrzebuję porządnych badań i przede wszytskim miesiączki...
|
|
|
|
|
#293 |
|
ma zielone pojęcie
|
Idź zrób test ciążowy z krwi (na wszelki wypadek), a potem idź do innego ginekologa
|
|
#294 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Brak miesiączki od ~miesiąca
No właśnie z mamą planowałam się wybrać, bo ona też stwierdziła, że to strasznie dziwne. A okresu nadal nie ma :c
|
|
|
|
|
#295 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, nie wiem czy piszę to w odpowiednim miejscu ale mam problem od kilku lat otóż, mam nieregularne miesiączki, które w miarę opanowałam ale przez to "opanowywanie" strasznie przytyłam i chciałabym schudnąć, niestety jest mało realne, ponieważ przy każdej diecie nawet ćwiczeniach gubię miesiączkę :// i nie wiem co robić a spalić to jakoś muszę... ważę 73 kg:// może macie jakieś pomysły na dietę albo tryb ćwiczeń które pomagają bez obciążenia organizmu ... wiem pewnie większość odeśle mnie do dietetyka ale wierzcie mi... mam dość biegania po lekarzach ://
|
|
|
|
|
#296 |
|
Raczkowanie
|
antybiotyk+steryd=opóźnie nie okresu?
dobry wieczór
![]() generalnie mam regularną miesiączkę, moje cykle trwają 28 dni ( czasami dostaje okresu dzień/dwa wcześniej lub później ale to rzadko), podczas tego cyklu przez 10 dni brałam antybiotyk (cipronex) oraz od 14 dni steryd Metypred.. Czy może mieć to wpływ na opóźnienie miesiączki? |
|
|
|
|
#297 |
|
Raczkowanie
|
Odp: Brak miesiączki od ~miesiąca
Bez badań nie odgadniemy tego problemu, może zastanów się jeszcze czy np. Nie stosowałaś jakiejś diety... a i nie próbuj go wywoływać na własną rękę bo to by rzyniosło więcej szkody jak porzytku, istotne znaczenie ma od jak dawna miesiączkujesz, bo jeżeli mniej jak 4 lata to to może być jeszcze normalne
nie stresuj się tylko idź do lekarza jeżeli się wstydzisz to bez mamy też możesz iść
|
|
#298 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: antybiotyk+steryd=opóźnie nie okresu?
Cytat:
|
|
|
|
#299 |
|
Przyczajenie
|
grypa jelitowa-brak okresu?
cześć dziewczyny,
spóźnia mi się okres 5 dni. Zawsze dostawałam jak w zegarku. W dniu spodziewanego okresu miałam wszystkie objawy, takie jak zawsze- ból brzucha, bolące piersi, kręgosłup no i zmierzłość byłam pewna, że okres przyjdzie lada chwila. Do teraz nie dostałam @ wspomnę, że 3 dni przed @ przeszłam grypę jelitową. Czy przez to może spóźniać mi się okres? Robiłam dwa testy ciążowe w 2 i 3 dniu wyszły negatywne Miała któraś z Was dziewczynki podobnie? |
|
|
|
|
#300 |
|
Przyczajenie
|
Zanik okresu
Oh, hej, witam wszystkie forumowiczki. Nigdy nie pisałam tutaj tematu i no ten, myślę, że jakoś mi to wyjdzie.
A więc mam pewien problem, jestem nastolatką, od czerwca nie mam okresu. Zwykle miałam w miarę regularne miesiączki, zawsze bardzo bolesne , teraz czasem tylko boli mnie dół brzucha, ale to rzadko, raz na tydzień, mniej więcej.Trochę się zaczynam martwić, bo nie wiem czy powinnam wybrać się z tym do ginekologa (1 wizyta..). Jestem dziewicą, totalnie nie znam się na tych sprawach, nie wiem co to może być więc stwierdziłam, że pierwszę co zrobię to napiszę tutaj. liczę na chociaż drobną pomoc, pozdrawiam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:59.

jestem tu nowa i jeszcze nie za bardzo ogarniam dlatego założyłam nowy wątek