![]() |
#271 |
Raczkowanie
|
![]()
Mam pytanko.
Mój 18sto letni syn chodzi na siłownie dobrze się odżywia jednym słowem dba o kondycje i swój wygląd. Ostatnio przytył 4kg co go bardzo ucieszyło ponieważ stara się o ukształtowanie klatki, rąk, brzuszka. ( wzrost 177 waga obecna 74kg) moje pytanie dotyczy bicepsów które nawiasem mówiąc ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Przyczajenie
|
Dot.: jak walczyc z celluitem????
Ja polecam zimny prysznic-pomaga!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Raczkowanie
|
Tu znajdziesz kilka przydatnych rad
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=31344
![]() |
#274 |
Rozeznanie
|
a ja stracilam wiare ze mozna tego paskudstwa sie pozbyc, a najgorsze jest to ze zrobilo sie ni stad ni zowoac kiedys bylam bardzo szczupla a wcale mnagle nie zrgublam ani nie schudlam.
![]() |
#275 |
Raczkowanie
|
shinsa ja rowniez mam cellulit a jestem szczupla...walcze z nim juz dosyc dlugo...moim najwiekszym problemem jest to ze chce sie go pozbyc ale nie chudnac przy tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Raczkowanie
|
czy ktos uzywal takich przyrzadow do masazu antycellulitowego?
znalazłam na allegro kilka urzadzen majacych wspomoc walke z cellulitem:
http://www.allegro.pl/item127154355_..._cellulit.html http://www.allegro.pl/item125023278_...ellulitis.html czy ktos moze wie cos na temat ich skutecznosci? ja wykonujac masaz samodzielnie nigdy nie mam pewnosci czy robie to wlasciwie dlatego pomyslalam o zakupie czegos takiego. A czy tzw motylek moze tez sie przydac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Raczkowanie
|
Dot.: Masaż liftingujący?
rozumiem nic nie sądzicie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Raczkowanie
|
Ja mam dokładnie to samo. Też jestem szczupła, też mam cellulit i też chciałabym się go pozbyć, albo chociaż zniwelować, ale absolutnie nie mogę przy tym stracić ani kilograma... Zastanawiam się tylko jak to zrobić. Macie jakieś pomysły?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Raczkowanie
|
![]()
Przeszukalam forum dokladnie i znalazlam mniejwiecej odpowiedz o ktora mi chodzilo... Tak wiec przepraszam za rozpoczecie podobnego tematu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Zadomowienie
|
Dot.: Masaz antycellulitowy u naczynkowcow..
raczej nie bardzo
gdy ma sie popekane naczynka ttzeba je pozamykac i uwazac by bardziej nie popekaly
![]() |
#281 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za zainteresowanie się moim a właściwie mojego syna problemem. Nie odpisywałam od razu, ponieważ syn był na obozie, sądzę ze on sam najlepiej opisze i odpowie na Pana pytania, jeżeli można to odezwie się na gg. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Rozeznanie
|
ja sie masowalam i popekalo mi pare. ktos wie czy to juz na amen czy mozna to jakos usunac?
![]() |
#284 |
Raczkowanie
|
Przepraszam ale co ma Pani na mysli "zagieg podnoszenia powiek? Ponadto czy to jest problem "estetyczny", czy są jakieś inne (np. neurologiczne) przyczyny?
Powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Raczkowanie
|
Mozna wykonywać masaż, ale ostrożnie. Oczywiscie iz najpierw powinno sie pozamykac naczynia, pytanie tylko w jakim stopniu naprawdę ma pani ze skórą problemy?
Jesli chodzi o samo wskazanie do masażu to polecałbym na wstepie drenaż limfatyczny, ale wykonywany ręcznie i na prawdę drenaż profesjonalnie wykonywany, bez udziwnień! Mozna na tyle wykonac masaże aby nie zaszkodzic skórze naczynkowej, a zmniejszyć cellulit, ale tu jest potrzebny profesjonalny masażysta z doswiadczeniem. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Raczkowanie
|
Cellulite, Rozstepy - Medyczny Punkt Widzenia
Witam! Jesteśmy na forum przede wszystkim odbiorców a nie wykonawców zabiegów, tak więc postaram sie pisać przede wszystkim dla grupy pierwszej.
Witam serdecznie, kilka dni temu 22-24 września, odbył sie V Europejski Miedzynarodowy Kongres Medycyny Estetycznej, tym razem w Krakowie. Tematy znajdziecie na www.psme.waw.pl Kraków goscił wielu lekarzy specjalistów tej interdyscyplinarnej dziedziny medycyny oraz kilku chirurgów z całej Europy oraz niezłą reprezentacje z Ameryki Środkowej. Miałem także mały udział (prelekcje) w tym kongresie jako masażysta reprezentujący nasz kraj i w paru słowach chciałbym się podzielić kilkoma uwagami. Na wstępnie może trochę pesymistycznie - Niestety nie ma diametralnego przełomu w leczeniu cellulitu, a także w leczeniu rozstepów! Nie ma przełomu, mam na mysli likwidacji, uzunięcia, jak głosi wiele reklam. Jest leczenie, redukcja, zmniejszanie Nie znaczy to że są to problemy, których nie mozna leczyć, zmniejszać, wprost przeciwnie. Ale osoby zajmujące się terapią powinne powiedzieć szczerze że nie ma możliwości terapeutycznych całkowitego usunięcia tych dwóch schorzeń - cellulitu i rozstepów. Schorzeń bo o takowych mowa. Cellulit (PEFS) - medycznie paniculopatia obrzękowo- włóknikowo- stwardnieniowa, brzmi poważnie, ale obok lipodystrofii typu kobiecego jest to najczęściej stosowanym terminem medycznym na ten stan skóry. Łatwo sie po nazwie domyślać, iz najpierw mamy jakis problem z obrzekiem, który w konsekwencji może spowodować zwłóknienia. Jesli natomiast nie będa leczone to mogą się pojawić miejscowo stwardnienia. Paniculopatia to grupa schorzeń dotyczącej tkanki podskórnej. Istnieją coraz lepsze metody diagnostyczne instrumentarne, choc z drugiej strony wprawny masażysta jest także w stanie dużo powiedzieć na temat cellulitu, jego stopnia rozwoju oraz powierzchni na której wystepuje. Nie jest to obrzek taki jak w przypadku obrzęków limfatycznych np na wysokości łydek, ale wystepują najpierw mikroobrzęki oraz zmiany w tkance łącznej. Cellulit to schorzenie progresywne, owszem jego skutki sa przede wszystkim estetyczne, ale fakt progresywnosci tego zjawiska musimy rozpatrywać w kategorii schorzenia. Znaczy to także, iż w wielu przypadkach nawet jeśli nie widzimy zdecydowanej poprawy (automasażę, wcieranie kremów, ćwiczenia, itd) działamy w sumie w celu profilaktyki lub też przynajmniej zatrzymania stanu obecnego. Inaczej mówiąc niektóre zabiegi wykonywane samodzielnie choc nie przyniosą radykalnej poprawy, maja sens ale jako uzupełnienie medycznej terapii. Jesli chodzi o leczenie cellulitu to podstawowymi zabiegami fizykalnymi są masaż, endermologia, presoterapia i dodatkowe urzadzenia wpływające na tkankę podskórną. Z zabiegów medycznych lekarskich wymienia się najczęściej mezoterapię, potem karboksyterapię. Oczywiście stosuje sie także wiele zabiegów kosmetycznych, ale trudno jednoznacznie wypowiedzieć sie na temat ich skuteczności. Szybko rozwijająca się także w Polsce medycyna estetyczna stara sie odpowiedzieć na pytania o chrakter schorzeń powodujących tzw. defekty estetyczne. Dlatego też jeśli zauważasz nagłe pogorszenie sie cellulitu, a czasem towarzyszące jemu problemy z obrzękami łydek lub stóp, warto jednak najpierw zasięgnąć opini lekarza. Niestety cellulit leczy się najczęściej w ośrodkach niemedycznych, gdzie bardzo często nie przeprowadza się nawet podstawowego wywiadu z pacjentem. Terapia jest także często spisana na straty jeśli przeprowadzona jest bez jakiejkolwiek diagnostyki, bez ustalenia priorytetów w terapii. Często myli sie właściwy cellulit z lokalnym nadmiarem tkanki tłuszczowej, owszem problemy te nakładają się na siebie, ale nie oznaczaja tego samego! Cellulit to problem przede wszystkim patologi tkanek, mikroobrzeków, a nadmiar lokalnej tkanki tłuszczowej to? No właśnie, jak sama nazwa wskazuje - nadmiar......!!! Kolejny problem to tzw. pseudocellulit, czyli zmniejszenie napięcia mięśni posladkowych i wobec czego utrata jędrności posladków z przesuwającym się fałdem skórnym w dół i na boki. Ponadto nie powinno się mylić właściwego cellulitu z cellulitis, to ostatnie to stan zapalny skóry. Na kongresie było przedstawionych kilka ciekawych badań klinicznych pod kątem leczenia cellulitu oraz zmniejszania rozstepów, ponadto leczenia nadmiernego lokalnego nagromadzenia tkanki tłuszczowej. Jednak trudno przedstawic takie jednoznaczne badania na wiekszej grupie pacjentów. Reasumując. Trudno wnieść do końca wiekszy promyk nadziei w skuteczność leczenia rozstepów i cellulitu. W przypadku rozstepów mozna je zpłycać, ujędrniac okolice sąsiedniej skóry ale nie da się ich całkowicie usunąć. W przypadku cellulitu rozpiętość działań jest juz zupełnie inna, ale powinniśmy oddzielić medyczny punkt widzenia, od logicznych rozwiązać, te od prawdopodobnych, a te z kolei od zwykłych bajek. No i na wstepie warto powalczyc z mitami. Masaż stosowany w terapii cellulit to przede wszystkim drenaż limfatyczny. Nie ma powodów i dowodów na to aby masaż w terapii cellulit miałby byc wykonywany siłowo, boleśnie, itd. Owszem drenaż limfatyczny nie jest jedynym masażem w terapii cellulit, ale powinien byc wykonywany na początku serii masaży. Jest wiele zabiegów prewencyjnych: odpowiednia dieta, ćwiczenia, zdrowy styl zycia, ale to są poczynania, zachowania pacjentów i nie nalezy ich mylić z konkretnymi medycznymi czy też fizykalnymi zabiegami. Na koniec jeszcze jedno. Większość z porad w kobiecych pismach zdaje sie miec taką skuteczność jak stwierdzenie iż, noszenie niskich biodrówek z szerokim pasem sprzyja powstawaniu cellulitu. Dlaczego, bo blokuje krążenie limfy (powłoki brzyszne, część posladkowa) ale czy są na to kliniczne dowody? Nie! Czasem jednak mozna się tylko podpierać logiką, ale w dobie mody i hasła - to jest trendy - logika chyba nie ma szans. Wspierajcie terapię profilaktycznymi działaniami i zatrzymujcie rozwój cellulitu mozliwymi metodami, ale leczcie go przede wszystkim metodami medycznymi! Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Raczkowanie
|
tak mam na mysli opadajace powieki i jest to problem tylko estetyczny. Słyszalam że taki masaz wykonywany regularnie moze w pewnej czesci zastapic zabieg chirurgiczny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Rozeznanie
|
haha. nie mialam wiekszych problemow ze skora, ale stwierdzilam ze mam cellulellu i zaczelam szorowac uda myjka, i masowac (z kremami: mam biotherm, dermedic i lirene) ale d tego mam po wewnetrznej stronie w okolicy kolan takie czerwone jakby zylki. zejdzie? czy to sa te naczynka? co z tym robic, do lekarza leciec czy nie ruszac i zostawic. moge nadal smarowac tymi kremami???
![]() |
#289 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam bardzo serdecznie.
W związku z niewydolnością żylną i limfatyczną, oprócz kuracji farmakologicznej zalecono mi noszenie podkolanówek uciskowych i rehabilitację w postaci masażu limfatycznego pneumatycznego. Jak powinien wyglądać taki masaż od strony technicznej. Jestem po pierwszym zabiegu i zdziwiło mnie to, że powietrze w rekawach zakładanych na kończyny dolne jest pompowane od uda w dół poprzez łydkę do kostki, która jest wyrażnie obrzęknieta. Wydaje mi się że powinno być odwrotnie. W odpowiedzi na moje zdziwienie, rehabilitantka odpowiedziała mi że na pulpicie aparatu do pneumatycznego masażu ma dwa guziczki. Jeden - to masaż limfatyczny (który mam zalecany) i tłoczy powietrze od góry w dół, drugi guziczek - to masaż klasyczny, gdzie powietrze tłoczone zaczyna być od kostki w górę poprzez łydkę i udo. Moje pytanie brzmi, czy to jest prawidlowe? Prosiłabym o szybką odpowiedż, ponieważ nie chcialabym mieć 15 zabiegów żle wykonanych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Rozeznanie
|
Dot.: Cellulite, Rozstepy - Medyczny Punkt Widzenia
nie ma przelomu, ha, trudno. pienazki na nastepny kremik wydam na jakis dobry koniaczek
![]()
![]() |
#291 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Technika masazu limfatycznego
pobijam pytanie. mam tendencje do zylaków i stojacy tryb życia i pracy...
![]() |
#292 |
Raczkowanie
|
Dot.: Technika masazu limfatycznego
Masz rację - masaż powinien przebiegać dosercowo - nie odwrotnie. Gdzie ci wykonują ten masaż? lepiej ostrzec tez innych...
![]() |
#293 |
Zadomowienie
|
No cóż na cellulit jest jedna rada - nieustająca walka na kilku frontach. Ja jeszcze nie mam tego paskudztwa, ale ostatnio moja masażystka zwróciła mi uwagę, że mnie też to czeka
![]() ![]() Ponad to min. 2 x w miesiącu masaż u profesjonalisty przy użyciu prepatatu antycellulitowego, zakończony owijaniem w folię na ok. godzinę. Ponieważ nienawidzę rajstop (noszę tylko pończochy), zaopatrzyłam się w kilka pasów do pończoch i staram się ich używać (samonośne, choć wygodniejsze, nie wpływają najlepiej na kondycję nóg). Uff, sama się sobie dziwię, skąd u mnie taka skłonność do poświęceń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
Przeżyłam tyyyle lat i na szczęście nie miałam takich problemów ( myślę oczywiście o cellicie i rozstępach) nawet nie wiedziałam ze taki problem istnieje a tu maż mój syn i wielu wielu jeszcze innych zdrowych, młodych ludzi.
0306 o zdrowie i dobrą kondycję trzeba dbać to prawda ale czy warto martwić się na zapas. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Przyczajenie
|
Bardzo dobry na cellulit jest krem antycellulitowy z AVONU. Niestety sama mam też ten problem, ale już mniejszy, bo krem ten naprawdę działa, teraz też jest promocja na niego dwa za cenę jednego !!! (normalnie kosztuje 39,90), oprócz tego zawsze chodzę schodami a nie windą!!! Ten rewelacyjny krem codzinnie rano i wieczorem wsmarowuję w uda, brzuch i pośladki, stosuję go dopiero tydzień a już moja skóra stała sie bardziej jędrna i napięta, nawet mój mężczyzna powiedział wczoraj (jak nigdy) że mam skórę jak jedwab, a uwieżcie mi nie mówi mi takich rzeczy za często
![]() Staram się też ćwiczyć i robię częściej peeling podczas kąpieli, wtedy działanie kosmetyku jest jeszcze lepsze, gdy usuniemy obumarłyu naskórek z ciała. Ja jestem naprawde zadowlona i choć nie zaopatruję sie w kosmetyki tej firmy to koleżanka namówiła mnie na ten krem i jestem jej za to wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
BAN stały
|
![]()
cellulit -
przede wszystkim masaz ostra gabka /albo specjalna na celluulit/ oraz peeling pod prysznic cwiczenia dieta z mala zawartoscia cukrow i tluszczy nasyconych na przemian zimny i cieply prysznic od dolu nog az do gory /tuz po masazu pod prysznicem/ potem serum na cellulit jakis balsam /wmasowany/ lub tez krem i mozna sie "zabandazowac" lub tez owinac w cos na noc tworzac jakby efekt termiczny moge polecic Tricellulit /albo cos tkaiego/ firmy Eris jako cos na szybko i dzialajacego otaz produkty Body Perfect Line Clarena jako cos wagi gabiinetow kosmetycznych na rynku jest sporo ofert.. ale od tego jak pokonac cellulit, zalezy jakie sa powody jego pojawienia mozna polecic drenaz, mozna polecic redukcje tkanki tluszczowej... ale radze w przypadku baaardzo zaawansowanego cellullitu udac sie do lekarza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Raczkowanie
|
wiem ze rozstepy moga sie pojawic nietylko przy tyciu ale i przy chudnieciu... i wlasnie mam pytanie czy cellulitis tak samo jak rozstepy moze sie pojawic przy utracie wagi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Raczkowanie
|
JA wlasnie przez szybkie i gwaltowne schudniecie nabawilam sie tego okropienstwa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
jak kiedyś w sklepie podsłuchałam rozmowe dwóch babek i mówiły ze świetne są na cellulit produty Eveline - Slim Extreme 3D
sama używam ujędrniającego żel-kremu Dove i polecam ![]() poza tym basen jest dobry na te sprawy!!! pozdrawiam
![]() |
#300 |
Raczkowanie
|
Ja z własnego doświadczenia wiem że najlepszą metodą na pozbycie się tego okropieństwa jest ruch. przez dwa miesiące na wakacjach bedąc w Anglii i tam pracując pozbyłam się go całkowicie-chodziłam po 10 km dziennie no i sprzątałam mieszkania więc ruchu miałam dużo. Ale już po powrocie do Polski spowrotem problem wrócił - nie ruszałam się już tak dużo jak tam. teraz zapisałam się na aerobik i po nie całym miesiącu, mogę zauważyć że mój cellulit się pomniejszył ( bez stosowania jakiś drastycznych diet - odżywiam się racjonalnie). jedynie nie mogę się oprzeć kawie (ale pijam tylko rozpuszczalną), która sprzyja powstawaniu skórki...
A co do kremów anty-cellulitowych - stosowałam już chyba wszystkie możliwe i teraz mogę stwierdzić że wyrzuciłam tylko pieniądze w błoto... Ale jak mam już coś polecić, to chyba jakiekolwiek efekty widziałam po balsamie anty z avonu...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.