Drugi rok już leci..a my nadal staramy się o dzieci. Pogaduchy staraczek i mamuś. - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-24, 15:30   #271
Agatau88
Zakorzenienie

Dot.: Drugi rok już leci..a my nadal staramy się o dzieci. Pogaduchy staraczek i mamu

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
to normalne ze są takie rozbieżności każde lab pracuje na swoich normach według kalibracji urzadzeń i rodzajach odczynników itd
No tak ale taka rozbieznosc nie jest chyba możliwa! Np. glukoza przecież nie ma od 60-100 w jednym a innym od 80-120. Kalibracja swoja droga ale dziwne się to wydaje. A jednostki mamy takie same.
No nic, nieważne. Wazne ze obie mamy ok. A Ty z tego co wiem owu masz potwierdzoną jeszcze innymi metodami wiec jak widać przy takim stężeniu prog owu zachodzi. U mnie najwyraźniej tak samo. Bo obie jesteśmy w srodku "swoich" norm.

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Cytat:
Każde labolatorium ma inne normy referencyjne , mogą być duże lub małę różnice.
Zakresy większości wartości referencyjnych zależą od :

1. płci i wieku (duże różnice wystepują u noworodków, niemowląt i dzieci)
2. pory dnia lub stanów fizjologicznych
3. metody badań laboratoryjnych
4. błędu precyzji metody.
5. preparatyki
6. proporcji odczynników
7. sprzętu
Na moim jest napisane ze wartości uwzgleniaja wiek i pleć pacjenta.
Tak jak wyżej napisałam chociazbt z glukoza. Albo wyobraz sobie takie rozbieżności przy TSH gdzie nawet 0,5 robi roznice.
Pierwszy raz spotyma się z aż taką rozbieżnoscia. Może inne Dziewczyny napiszą jak to u nich w lab jest?
Dzis kolezanka mi napisze, bo ona tez robila badania i chyba prog, jak jest u niej w lab.
Agatau88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 15:43   #272
Linka1984
Zakorzenienie

Dot.: Drugi rok już leci..a my nadal staramy się o dzieci. Pogaduchy staraczek i mamu

Cytat:
Napisane przez Agatau88 Pokaż wiadomość
No tak ale taka rozbieznosc nie jest chyba możliwa! Np. glukoza przecież nie ma od 60-100 w jednym a innym od 80-120. Kalibracja swoja droga ale dziwne się to wydaje. A jednostki mamy takie same.
No nic, nieważne. Wazne ze obie mamy ok. A Ty z tego co wiem owu masz potwierdzoną jeszcze innymi metodami wiec jak widać przy takim stężeniu prog owu zachodzi. U mnie najwyraźniej tak samo. Bo obie jesteśmy w srodku "swoich" norm.

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Na moim jest napisane ze wartości uwzgleniaja wiek i pleć pacjenta.
Tak jak wyżej napisałam chociazbt z glukoza. Albo wyobraz sobie takie rozbieżności przy TSH gdzie nawet 0,5 robi roznice.
Pierwszy raz spotyma się z aż taką rozbieżnoscia. Może inne Dziewczyny napiszą jak to u nich w lab jest?
Dzis kolezanka mi napisze, bo ona tez robila badania i chyba prog, jak jest u niej w lab.
z tego co ja wiem są tylko niektóre badania gdzie jest wszedzie taka sama norma i metoda badan ( ilosciowa) m.in. cukier , morfologia , ob , nasienie itd
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 15:48   #273
Agatau88
Zakorzenienie

Cytat:
z tego co ja wiem są tylko niektóre badania gdzie jest wszedzie taka sama norma i metoda badan ( ilosciowa) m.in. cukier , morfologia , ob , nasienie itd
Ok może i tak Ale i tak taka norma jest dziwna, zapytam te moja znajoma, najwyżej napisze WamTak czy siak-wyszlo ok.
Stary 2013-10-24, 15:59   #274
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Ok może i tak Ale i tak taka norma jest dziwna, zapytam te moja znajoma, najwyżej napisze WamTak czy siak-wyszlo ok.
wszystkim sie tak przejmujesz?labolatorium mają swoje normy , cerftyfikaty ISO , jakieś audyty sryty po co wnikać ? jak pisze na wydruku ze jest dobrze to jest dobrze
Stary 2013-10-24, 16:16   #275
bazile
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
U mnie objawów ciąg dalszy, tak jakby lepiej się czuję psychicznie, już się nie martwię aż tak, będzie co ma być, oszczędzam się jak mogę i już się nie mogę doczekać wizyty u lekarza za dwa tyg, czemu tak długo no ale mam nadzieję że już wtedy zobaczę w końcu swoje maleństwo i jego bijące serduszko co mnie wkurza najbardziej, mój ogromny wzdęty brzuch, normalnie wszystkie spodnie za ciasne i tylko mnie uciskają, nie wiem czy mam sobie już jakieś spodnie ciążowe kupować czy co
mnie w pierwszej ciazy tez szybko spodnie uciskaly w brzuch.Nie tylam,ale poprostu strasznie mi przeszkadzalo.Musialam miec odpiety guzik i szybko zdecydowalam sie na spodnie ciazowe jakos po 2 miesiacu.

oj joj,czemu dzieci musza tak dlugo cierpiec i tak dlugo mecza je te zebochy moj dzisiaj nie zostawia mnie poza zasiegiem wzroku, mruczuiso-placzusio z niego.Spac nie moze,bo bol budzi.Widze,ze juz gorna jedynka jest na wierzchu i to kwestia moze doby ,a moze max 2.A zaraz za prawa jedynka,wyskoczy lewa.To bede miala udany wypad do rodzinki

bazile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 16:17   #276
Agatau88
Zakorzenienie

Cytat:
wszystkim sie tak przejmujesz?labolatorium mają swoje normy , cerftyfikaty ISO , jakieś audyty sryty po co wnikać ? jak pisze na wydruku ze jest dobrze to jest dobrze
Akurat to mnie jakos dziwi...a ogolnie -przejmuje się
ciesze się ze jest ok, to najważniejsze.
Stary 2013-10-24, 16:27   #277
Sophia_1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez IsiaG Pokaż wiadomość
Co Ty opowiadasz? To nieźle ją ten rodzinny urządził. Niech się leczy biedna, ale w szpitalu to ciężko tak leżeć.
Lidka też miała taki czas, że się jej ulewało. Taki to urok małych dzieci
Wyrośnie a tymczasem z pielucha na ramieniu chodzić.

Końcówka jest najgorsza, ni stać się nie da, ni leżeć, ani chodzić. Pamiętam...
Z pieluchą się nie rozstajemy ciociu Isiu
Co do końcówki, to dokładnie tak to pamiętam. Wprawdzie mnie rozpakowano w 38tc, ale od 36 to ja już sama byłam gotować się rozpakowywać

Cytat:
Napisane przez bazile Pokaż wiadomość
jak cos to poslemy Lilith pospiechem z Wroclawia do Olawy

Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Dużo zdrowia dla mamy
Dziękuję.
A jak Twoje cukry?

08.09.2013 Agata - spełnienie Naszych marzeń
Sophia_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 16:41   #278
IsiaG
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bazile Pokaż wiadomość
mnie w pierwszej ciazy tez szybko spodnie uciskaly w brzuch.Nie tylam,ale poprostu strasznie mi przeszkadzalo.Musialam miec odpiety guzik i szybko zdecydowalam sie na spodnie ciazowe jakos po 2 miesiacu.

oj joj,czemu dzieci musza tak dlugo cierpiec i tak dlugo mecza je te zebochy moj dzisiaj nie zostawia mnie poza zasiegiem wzroku, mruczuiso-placzusio z niego.Spac nie moze,bo bol budzi.Widze,ze juz gorna jedynka jest na wierzchu i to kwestia moze doby ,a moze max 2.A zaraz za prawa jedynka,wyskoczy lewa.To bede miala udany wypad do rodzinki

Współczuje. A nie podajesz mu czegoś przeciwbólowego? Ja swojej dwa razy dałam, żeby sobie spokojnie pospała. W sumie to ona i ja, bo żal jak tak dziecko się męczy a dzięki czopkowi to sobie pospała i odespała tamte noce.
A na marudy to chyba nie ma lekarstwa, moja też marudzi jak znikam jej z oczu, ale trudno, musi wiedzieć, że jak wyjdę to wrócę i mimo, że płacze to ja i tak wychodzę. Nie płacze z bólu, nic złego jej się nie dzieje a mi pęcherz pęka. Potem bynajmniej jak wracam to widzę jej uśmiechniętą i szczęśliwą twarz, że mama jest jednak!
A jakie masz przeczucia co do płci? Sprawdzałaś może w chińskim kalendarzu?

Chcę słyszeć Twój głośny śmiech, ciągle pamiętać każdą łzę i wszystkie Twoje smutki.
Chcę grać kołysanki do snu póki nie zaśniesz słodko znów
Maleńka i bezbronna
Szybko tak ucieka czas, cenny czas

córeczka

IsiaG jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 16:48   #279
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie objawów ciąg dalszy, tak jakby lepiej się czuję psychicznie, już się nie martwię aż tak, będzie co ma być, oszczędzam się jak mogę i już się nie mogę doczekać wizyty u lekarza za dwa tyg, czemu tak długo no ale mam nadzieję że już wtedy zobaczę w końcu swoje maleństwo i jego bijące serduszko co mnie wkurza najbardziej, mój ogromny wzdęty brzuch, normalnie wszystkie spodnie za ciasne i tylko mnie uciskają, nie wiem czy mam sobie już jakieś spodnie ciążowe kupować czy co
Powiedz jak po rozmowie z teściową?
Cytat:
Napisane przez Sophia_1 Pokaż wiadomość
A jak Twoje cukry?
Na insulinie jest ok

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 17:33   #280
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Powiedz jak po rozmowie z teściową?

W sumie dobrze, mam świetną teściową bardzo się ucieszyła z naszej ciąży i uspokoiła w sumie że te bóle to nie musi być nic złego tylko że maluszek rośnie, wiem że tak jest ale jakoś w środku taki niepokój siedzi, mam nadzieję że jak już zobaczę serduszko mojego maleństwa to się uspokoję. A co do pracy ustaliłyśmy że do następnej wizyty u lekarza nic nie zmieniamy tzn. pracuję, ale ona robi wszystkie najcięższe i najtrudniejsze roboty, ja mam się oszczędzać. Za dwa tyg zależy co lekarz nam powie, mam nadzieję że da mi zwolnienie chorobowe, bo może być ciężko z robotą moją, nie można pracować w ciąży na nocki a moja szefowa nie bardzo ma dla mnie inną pracę. Puki nie mam żadnego potwierdzenia ciąży to i tak nie mam po co iść do szefowej
Stary 2013-10-24, 18:23   #281
07_Pati_07
Raczkowanie

Cytat:
wyszły dobre bez grama oleju z twarożkiem waniliowym

szczerze ? ja bym waliła do ginekologa z invimedu ... http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum...hp?f=4&t=56310

kasa taka sama jak zwykle wizytu u innych prywaciarzy,.myślę ze warto jednak iść do specjalisty , jestes już po dluższych staraniach a nie na poczatku...

Się witam czwartkowo..nie mam weny na pisanie
Dziękuję za namiary na to forum cały dzień spędziłam tam i próbowałam jakoś to wszystko ogarnąć

Cytat:
W sumie dobrze, mam świetną teściową bardzo się ucieszyła z naszej ciąży i uspokoiła w sumie że te bóle to nie musi być nic złego tylko że maluszek rośnie, wiem że tak jest ale jakoś w środku taki niepokój siedzi, mam nadzieję że jak już zobaczę serduszko mojego maleństwa to się uspokoję. A co do pracy ustaliłyśmy że do następnej wizyty u lekarza nic nie zmieniamy tzn. pracuję, ale ona robi wszystkie najcięższe i najtrudniejsze roboty, ja mam się oszczędzać. Za dwa tyg zależy co lekarz nam powie, mam nadzieję że da mi zwolnienie chorobowe, bo może być ciężko z robotą moją, nie można pracować w ciąży na nocki a moja szefowa nie bardzo ma dla mnie inną pracę. Puki nie mam żadnego potwierdzenia ciąży to i tak nie mam po co iść do szefowej
masz świetną teściową oszczędzaj się w pracy, uważaj na Was

25.09.2010

II kreseczki - 16.09.2014
29.05.2015 Pola 3290g i 56cm
07_Pati_07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 18:26   #282
Lilith890502
Zakorzenienie

mój raport z wizyty, pessar wszystko trzyma, musieliśmy ciśnienie zmierzyć 2 razy bo na początku jakieś dziwne wyszło ale za drugim razem 120/80 więc ok. Za 2 tyg bo go uprosiłam ściągamy krążek i mogę rodzić na plusie od początku jestem 6,5kg

Szczęście to sposób patrzenia na świat

Daniel
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 18:46   #283
07_Pati_07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lilith890502 Pokaż wiadomość
mój raport z wizyty, pessar wszystko trzyma, musieliśmy ciśnienie zmierzyć 2 razy bo na początku jakieś dziwne wyszło ale za drugim razem 120/80 więc ok. Za 2 tyg bo go uprosiłam ściągamy krążek i mogę rodzić na plusie od początku jestem 6,5kg
za wizytę, i odliczamy 2 tyg

25.09.2010

II kreseczki - 16.09.2014
29.05.2015 Pola 3290g i 56cm
07_Pati_07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 18:50   #284
Linka1984
Zakorzenienie

a co tu tak cicho??

mam fajny tekst o progesteronie

Progesteron
jest produkowany przez powstałe z pęcherzyka jajnikowego ciałko żółte, przez łożysko w ciąży oraz w śladowych ilościach przez nadnercza. Odpowiada za właściwe przygotowanie śluzówki na przyjęcie zarodka, utrzymuje ciążę, a spadek jego stężenia przy odpowiednio przygotowanym endometrium wywołuje miesiączkę. Stężenie progesteronu w pierwszej fazie cyklu jest bardzo niskie. Nieznaczny wzrost obserwuje się na ok. półtora doby przed owulacją. Potem ilość progesteronu produkowanego przez powstające ciałko żółte wzrasta osiągając szczyt w 7, 8 dniu po owulacji. Jeśli nie doszło do ciąży ciałko żółte zanika, w innym przypadku jego czynność zostaje podtrzymana przez rosnące stężenia gonadotropiny kosmówkowej. Wraz z wiekiem ciąży następuje stopniowe przejęcie produkcji progesteronu przez łożysko. Między 8 a 10 tygodniem ciąży ciałko żółte zanika, a łożysko staje się jedynym źródłem progesteronu w organizmie. Badanie progesteronu wykonuje się w celu oceny funkcji ciałka żółtego i (czasami) monitorowania wczesnej ciąży.

BAADANIE : 7-8 DNI PO OWULACJI
< 3 ng/ml = brak owulacji
3-10 ng/ml = niedomoga lutealna
> 10 ng/ml = prawidłowa funkcja ciałka zoltego
Powyższy schemat jest bardzo uproszczony. W rzeczywistości istnieją poważne trudności w interpretacji wyników. Po pierwsze progesteron jest wydzielany w sposób pulsacyjny i jego stężenie we krwi zmienia się co kilka godzin nawet o 50 %. W związku z tym wynik pojedynczego badania w granicach 6-10 ng/ml nie wskazuje jednoznacznie na niewydolność ciałka żółtego, bo jest możliwe, że to dolny kres jego stężenia w danym dniu, a maximum jest dwa razy wyższe, czyli prawidłowe. Żeby badanie było rzetelne należałoby je powtórzyć trzykrotnie, co z reguły nie ma miejsca w praktyce. Minimum to sprawdzenie stężeń progesteronu w dwóch kolejnych cyklach (spotyka się w praktyce). Drugą trudność stanowią indywidualne różnice w reakcjach endometrium na progesteron. Poziom progesteronu nie odzwierciedla całkowicie stopnia przygotowania śluzówki macicy. W celu stwierdzenia niedoborów pod tym względem trzeba pobrać wycinek endometrium w ustalonym dniu drugiej fazy cyklu (tzn. wykonać biopsję). Ze względu na pewną inwazyjność zabiegu biopsja jest rzadko wykonywana w tym celu (przynajmniej w Polsce).

Uwagi:

Oprócz podstawowych funkcji progesteron pełni także inne ważne role - działa rozkurczowo oraz wysokie stężenia progesteronu hamują reakcję immunologiczną skierowaną przeciwko zarodkowi na wczesnych etapach ciąży. Wykrywane w badaniu laboratoryjnym stężenia progesteronu ulegają podwyższeniu jeśli kobieta używa doustnie leki na bazie naturalnego progesteronu (czasem bada się poziom progesteronu właśnie w celu określenia czy dawka leku została odpowiednio dobrana). Laboratoryjne zestawy nie wykrywają natomiast sztucznego progestagenu np. zawartego w Duphastonie, pomimo, że w organizmie działa on identycznie. Stosowanie środków działających miejscowo np. żeli czy globulek dopochwowych z progesteronem podnosi jego poziom ogólny w stopniu mniejszym niżby to wynikało z zastosowanej dawki (stężenie miejscowe jest wyższe niż we krwi). Nie ma takiego stężenia progesteronu, które wskazywałoby na ciążę przed terminem miesiączki. Progesteron wzrasta stopniowo w ciąży. Średnio w terminie miesiączki osiąga stężenie 20 ng/ml wzrastając do 40 ng/ml w końcu pierwszego trymestru. Wyższy progesteron zazwyczaj wiąże się z większym bezpieczeństwem ciąży, ale nie ma takich stężeń na podstawie których można by wyrokować co do jej dalszego przebiegu. Zdarza się, że nawet przy bardzo niskich stężeniach progesteronu ciąża rozwija się zupełnie prawidłowo. Stężenia progesteronu w ciąży mnogiej są wyższe niż w pojedynczej. Prawidłowa długość drogiej fazy cyklu wynosi przynajmniej 12 dni. Krótsza sugeruje niewydolność

Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie obniża poziom gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do niewydolności fazy lutealnej. Jej poziom jest względnie stały w cyklu miesiączkowym, lecz ulega zmianom w dobowym i jest wyższy nocą w porze snu. Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym odpoczynku.

Badanie prolaktyny należy wykonywać po krwawieniu miesiączkowym, ale przed owulacją ponieważ zarówno menstruacja jak i owulacja mogą podwyższać wynik. Poziom prolaktyny może również podwyższyć współżycie oraz badanie piersi, z których należy zrezygnować przynajmniej na 3 dni przed planowanym badaniem. Najlepiej przeprowadzić badanie wraz z tak zwanym obciążeniem(po przyjęciu metoklopramidum) co może wskazać na hiperprolaktynemię czynnościową, którą stwierdza się, jeśli wynik po obciążeniu wzrasta ponad 10 razy. Jeśli wzrasta od 5-10 razy jest to łagodna hiperprolaktynemia czynnościowa i tylko w nielicznych przypadkach się ją leczy.

Hiperprolaktynemia czynnościowa powoduje niewydolność ciałka żółtego,niepękanie pęcherzyków Graffa i zaburzenia miesiączkowania, mlekotok, jak również obniżenie libido, wahania nastojów i nasilony PMS. Najcześciej leczy się hiperprolaktynemię przy pomocy Bromergonu lub jego zamienników, zawierających Bromokryptynę. Leczenie może trwać do kilku lat. Przyjmowanie Bromergonu rozpoczyna się stopniowo ze względu na możliwość występowania skutków ubocznych w postaci nudności i wymiotów. Objawy takie jak nieregularne cykle i laktacja ustępują zwykle w ciągu 1-2 miesięcy od rozpoczęcia leczenia.

Edytowane przez Linka1984
Czas edycji: 2013-10-24 o 19:02
Stary 2013-10-24, 19:06   #285
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
Fajną masz teściową
Cytat:
Wow jaka waga

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 19:14   #286
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez kwitka13 Pokaż wiadomość

a to jeszcze się pochwalę, że od wczoraj zaczyna u mnie być halloweenowo
Świetne

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Dzień dobry!
Ja na krótko, ciągle chora, nie mam isły na nic
Miłego dnia!
Oj, Marudko, zdróweczka
Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość

Kwicia z jednym szczepienie to pikuś.. wiadomo,że będzie płakać.. Ale jak Ci Tymek płacze bo już głodnawy się robi, a tu rozbierają,badają itp, za plecami 5 latek wyje bo się po prostu boi, ja własnych myśli nie słyszę.. Idziemy tam gdzie szczepią.. i Kondzio histeria na widok igły, Tymka musiałam odłożyć żeby jego trzymać.. na co Tymek odpowiedział jeszcze głośniejszą arią:/ Kondzio się wyrywa i drze, Tymek krzyczy ile fabryka daje

Cudownie było
CHyba nie zazdroszczę
Cytat:

witam się w zaczętym 37 tc

Cytat:
No to dobrze, że możesz liczyć na tesciową i masz taką swoją osobę, która Cię odciąży trochę w pracy. Mam nadzieję, że te 2 tyg szybko i spokojnie Ci upłyną.

KOCUUUUR!! PRZYSZEDŁ MERCEDES!!!!!!! : cmok:
Dziękuję!!!!!!!! Taka mnie naszła refleksja, że dopiero co robiłaś test, urodziłaś, a już Marcelek wyrósł z tych malutkich rzeczy.... i że za pół roku ja też już będę pewnie te z rozmiaru 56 rozdawała albo pakowała na strych

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 19:16   #287
Agatau88
Zakorzenienie

Lilith ale waga malo przybralas a ile waży Maluch?

LINKA fajny wpis i tu jest wyjasnienie bzdanid prl wg tego należy robić po miesiaczce ale przed owu. Czyli nie jak podają niektóre źródła w 2-5 dc...
Stary 2013-10-24, 19:19   #288
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Taki progesteron jest dowodem na to ze była owu bo takiego poziomu nie ma gdyby pęcherzyk nie pękł jest wtedy bardzo niski ok 1-3 z tego co wiem bo pozostaje standardowe stęzenie naturalne progesteronu we krwi , natomiast ciałko zołte ktore je produkuje rozkreca się po owu i dobija do poziomów - jakie masz w normach swego lab czyli 16 - ale rzadko bywa ze ktos ma aż tyle srednia to właśnie 10-14 jak patrze o forach. Stęzenie szczytowe jest ok 6-8dpo. Potem poziom spada. Zakladamy ze mialaś test pozyt 15dc czyli 16 dnia byłą owu , więc w 23 dc masz 7dpo
A jaki jest jak się pęcherzyk zluteinizuje i nie pęknie?

A co do "rzadko bywa" - ja miewałam progesteron prawie 30 ... powyżej normy. I w sumie do dziś nie wiem czy miałam takie zarąbiste ciałka żółte czy może podwójne owulki
Stary 2013-10-24, 19:25   #289
IsiaG
Zadomowienie

Cytat:

Co tak mało przytyłaś? Ty jesz cokolwiek?

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

Dominika, może się przyłączysz?

Chcę słyszeć Twój głośny śmiech, ciągle pamiętać każdą łzę i wszystkie Twoje smutki.
Chcę grać kołysanki do snu póki nie zaśniesz słodko znów
Maleńka i bezbronna
Szybko tak ucieka czas, cenny czas

córeczka

IsiaG jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 19:31   #290
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
LINKA fajny wpis i tu jest wyjasnienie bzdanid prl wg tego należy robić po miesiaczce ale przed owu. Czyli nie jak podają niektóre źródła w 2-5 dc...
mnie zawsze mówiono ze dla dokladnego pomiaru bada się miedzy 4 a 7 dniem cyklu , w szpitalu byłam raz w 9dc ( hsg) i raz w 10dc (laparoskopia) i dwa razy lekarze mowili ze troche poźno ale musza zbadac prl

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
A jaki jest jak się pęcherzyk zluteinizuje i nie pęknie?

A co do "rzadko bywa" - ja miewałam progesteron prawie 30 ... powyżej normy. I w sumie do dziś nie wiem czy miałam takie zarąbiste ciałka żółte czy może podwójne owulki
jak pęcherzyk nie pęknie to nie tworzy sie ciałko zołte a jak sie nie tworzy ciałko zołte to jak mozesz przecztac wyzej sladowa ilosc progesteronu produkuja nadnercza ale to tez sa poziomy do 3. czytalam chyba na bocku o dziewczynach z lufem co miały malutki prog.
No prorgesteron powyzej 30 to albo ciąza albo co dziwne mega zaje* ciałko

Cytat:
Napisane przez IsiaG Pokaż wiadomość
Dominika, może się przyłączysz?

Dominika i moniarozbicka
zapraszamy widze nie pierwszy raz nas podgladacie
Stary 2013-10-24, 19:32   #291
kooocur
Zakorzenienie

Padam dziś na pysk

Z Bajka dziś poszalałyśmy na spacerze

moniarozbicka

Ela - mam nadzieje, że coś z tych rzeczy Ci się podoba No i ,że to białe to wsadziłam prześcieradełko?? Bo już cholera pewności nie mam

Marcelek począł się 28.10..czyli za 4 dni będzie rocznica

Za chwile moje dziecko skończy 4 miesiące

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 19:36   #292
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez kooocur Pokaż wiadomość

Ela - mam nadzieje, że coś z tych rzeczy Ci się podoba No i ,że to białe to wsadziłam prześcieradełko?? Bo już cholera pewności nie mam
Coś? Wszystko mi się podoba tylko rozmiar podkładów mnie przeraził, że to może być aż tak
Mnie tez sie wydaje, że to białe to prześcieradło
Odwdzięczę się w listopadzie, jak mi towar przyjdzie

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-10-24, 19:43   #293
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Coś? Wszystko mi się podoba tylko rozmiar podkładów mnie przeraził, że to może być aż tak
Mnie tez sie wydaje, że to białe to prześcieradło
Odwdzięczę się w listopadzie, jak mi towar przyjdzie

Wiesz...przyjemność po mojej stronie...marzyłam o tej chwili.. i marzyłam też, żeby suszyły się rajstopki dla dziecka i się susza...

Boże...marzenia się spełniają!!:l ove:

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 19:50   #294
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
i tym miły akcentem uciekam się kapac i do łozka z ksiązką..wszystkim zycze takiego spełnienia się marzen
Stary 2013-10-24, 19:50   #295
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:

jak pęcherzyk nie pęknie to nie tworzy sie ciałko zołte
No właśnie tego nie byłabym taka pewna
Zreszta wtedy łątwo by było wykryć LUF ..
Stary 2013-10-24, 19:52   #296
dominika19_81
Raczkowanie

Cześć dziewczyny
Wystarczy tego ukrywania Przyznam się, że podczytuje Was od lipca zeszłego roku Gratuluję pięknych pociech, II i trzymam mocno kciuki za dziewczyny którym się jeszcze nie udało(ale się uda!).
My starania zaczęliśmy jakieś dwa lata temu... U mnie niby wszystko ok, mąż nie ma za dobrych wyników nasienia ale lekarz powiedział, że tragedii nie ma. Tylko dlaczego nic z tego nie wychodzi? W maju miałam hsg i na razie wrzuciłam na luz, ale to ostatni miesiąc laby bo w przyszłym idę na wizytę i zobaczymy co dalej.

Dziękuję za wywołanie
Stary 2013-10-24, 19:54   #297
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez dominika19_81 Pokaż wiadomość
podczytuje Was od lipca zeszłego roku
Wow, hardkor! Aż taka nieśmiała jesteś?

Witamy
Stary 2013-10-24, 19:57   #298
moniarozbicka
Raczkowanie

[QUOTE=kooocur;43414945]Padam dziś na pysk

Z Bajka dziś poszalałyśmy na spacerze

moniarozbicka

Witam!!!
dziekuje za zaproszenie. Juz od bardzo dawna Was podczytuje ale jakos nie zlozylo sie zeby cos napisac
moniarozbicka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 19:57   #299
dominika19_81
Raczkowanie

Nigdy nie korzystałam z wizażu i tak jakoś zleciało
Stary 2013-10-24, 19:58   #300
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Wiesz...przyjemność po mojej stronie...marzyłam o tej chwili.. i marzyłam też, żeby suszyły się rajstopki dla dziecka i się susza...

Pewnie, że sie spełniają

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości